Wednesday, November 26, 2008

Kisah Aku (Mirza)

Seperti yg dijanjikan....setelah bertangguh berape lame (cewah cam le lame nooo) ini laaa entry khas kisah lieya pregnant kan mirza....saje lieya pilih tarikh ari ni sebab ari jugak laa (26.11.2006) genap mirza berusia 2 tahun...SELAMAT HARI JADI SAYANG......

Kisah mirza ni tragis sikit...begini mulanya....lepas mia berusia 6 bulan...die terus tak mo BF....dah bagi fully botol....selalunye bile dah stop BF...period akan keluar....tapi dlm kes lieya tak period2 langsung....risau gak tapi tak le pikir sangat sebab mungkin pengaruh hormon.....dlm pd tu lieya diet...tapi sume dok tegur...'lieya, ko ni diet2...tapi perut buncit gak'....tapi lieya mmg tak pikir yg lieya akan pregnant balik...sebab mmg dah bajet lagi 2 tahun...yele 'susah'nye jage damia dulu membuatkan pikir 2-3 kali gak nak pregnant dlm mase terdekat....lagi pun lieya dah test pakai pregnancy test tu dah berbatang2 ...beli yg mahal...beli yg murah...tetap naik 1 line jugak...so mmg dah konpem le tak pregnant time tu.....



Hubby dah bising2 ajak checkup...die risau sebab tak period2....pergi klinik putrajaya sebab nak checkup damia pastu lieya pun checkup same....doktor tak uji pakai pregnant test...tapi die terus scan jek.....MAK OIII!!!!!! scan2...doktor kate 'u pregnant lah....nampak cam dah 4 bulan tp ni i estimate jek sebab u tak penah period' ...ya Allah...terkejutnye lieya....siap ckp ngan doktor 'eh betul ke doktor, ntah2 image org sebelum saye kot tadi'.....ceh, aku plak ajar doktor.....hu hu hu.....


Lagi satu khabar aku terima ...doktor sahkan aku plasenta previa stage 2 mase tu....so die suh aku rilexs byk2...supaye uri aku boleh naik balik....dlm kete balik dari klinik....masing2 senyap...aku tak percaye dan tak percaye.....laki aku plak sengih jek....suke le tu.....aku bukannye ape, risau sebab mase tu aku diet2 tapi tak amik ubat laaaa (thanks god aku tak mkn ape2 ubat diet), aku gi aerobik....terlompat sane terlompat sini...petang tu jugak kami gi klinik swasta...nak check lagi sekali....doktor konpomkan lagi sekali....aku minta detail scan sebab takut kalo ade2 ape pade baby aku...sebab dah 4 bulan tuuu, aku plak tak buat ape2 persedian...asid folik baru nak makan sedangkan kandungan dah 4 bulan.....doktor kate semua okey.....


Mule2 aku tak leh terima berita ni....hepi pun tidak....sedih pun tidak....infom kat mak aku semua....semua kate tu rezeki....at last aku terima berita ni ngan rela hati.....tapi yg ni lain sikit...aku mabuk2 teruk gak...tapi tu le aku mabuk seminggu jek....siap masuk spital semualaaa...sian mia mase tu dah le kecik lagi...hangkut le jugak....mia pun dah start ngade2 bile dah tau nak jadi kak long...nak berdukung jek ngan lieya....tapi mmg lieya tak leh dokong die ...sebab lieya ade plasenta privea....tapi syukur masuk kandungan 6 bulan ...dah normal balik...uri dah kembali ke tempat yg sepatutnyer....


Yg kat bawah ni pic mase pregnant 6 bulan ....kat air terjun gunung berlumut johor, pergi bukan nak mandi2 pun tapi just nak cari batu sungai buat tungku mase pantang nanti...lieya mmg tak suke tungku besi....



yg ni dah masuk 7 bulan....kali pregnant mmg lieya pemakan....minum plak asek2 nak cendol...ari2 cendol....sampaikan gi checkup paras gule lieya tinggi...berape kali kene puase n buat ujian gula tu....tetap tinggi gak gule tu....sia2 pantang gule 2-3 ari sebelum checkup.....time checkup bacaan gula lieya tetap tinggi.....



Akhirnye doktor buat keputusan....lieya kene bersalin 26.11.08....tak leh lewat dari tarikh tu......alahai..bab2 indius ni laa buat aku risau.....semua dok cakap indius tu sakit sebab ala2 kene pakse bersalin.....mase pregnant mija jugak laa lieya tak dpt tau ape jantina baby...scan byk kali tapi tetap tak nampak 'tut' die....lieya mmg doa betul biar leeee yg keluar nanti 'sosej'...takmo le 'karipap'....nak sepasang he he hehe...berangan sungguh....pergi mane2 org dok teka bile tgk perut sume kat boy....berbunge2 jek hati....


Mase pregnantkan mija ni jugak laaaa...lieya selalu rase 'panas' dan selalu kene simpul biawak kat kaki.....sakit gile....ari2 kene urut...minyak panas mmg standby jek dlm beg.....time tdo plak.....satu kipas mengadap muke (tak pusing2 tau), satu kipas kat kaki....kipas syiling lagi.....bayangkan....gile kipas betul aku....


Haaa yg ni...mase nak kene indius....puas pujuk doktor nak datang hospital bile dah rase sakit....tapi seboleh2 jugak doktor tak kasi....last2 25.11.08 tu lepas gi anta mia kat melaka....lieya masuk hospital putrajaya, pagi2 dah sampai kat spital....boringnye ...dah le tak leh hubby temankan time mlm...mlm2 tdo berselubung ngan selimut sebab takut....tu pun dpt sebilik 2 orang...mlm pertama takde sape kat kat katil sebelah....kecut perut tdo sorang2....


Lepas buat scan ....doktor tgk baby dah sedia tuk dilahirkan....subuh2 26.11.06 terus doktor masuk ubat, ya Allah sakitnyeeee....kemain doktor tu seluk2..die kate nak masukkan ubat kat area kepale baby...pastu nurse pesan rajin2 berjalan...biar bukaan terbukak cepat.....mmg aku berjalan...aku berjalan gi katil terus tdo he he he he...tghari dlm pukul 1 check balik...tak bukak jugak...baru 2cm....pastu doktor masuk lagi ubat......aduhai tensen aku time tu....pukul 2ptg doktor check lagi....dah terbukak 3cm....terus doktor pecah air ketuban aku......abis basah bilik prosedur ngan air ketuban aku.....terus masuk ubat berak.....aku masuk bilik ....n tukar baju bersih.....amik beg baby....terus ditolak gi labor room....time tu juga nurse pesan bawak baby oil sekali.....laaaaa, tak tau pun...kelam kabut laki aku gi beli....rupenye baby oil ni die gune tuk jadi pelincir mase meneran nanti n buat mandi baby.....first day, nurse tak gune air sebab takut baby sejuk n ilang kelembapan.....



Sakit mase ni dah datang 5 minit sekali.....time mija ni aku kembar darah....mmg sakit....tak tertahan betul, siap nangis2 lagi....air selusuh dah bukan setakat buat minum...buat mandi dah....satu kepale dah basah ngan air selusuh....gas etonoks yg lieya sedut pun tak rase ape dah......nurse seluk2 kate dah bukak 6 cm...so die kate lagi 4 jam baru bersalin...die estimate 1 jam 1 cm...terus die blah gi tgk patient lain.....eh hellloooo!!! aku ni cepat tau bukaknyer.....tak sampai 10 minit lepas nurse tu blah....lieya dah rase gesaan nak teran.....terus hubby jerit panggil nurse....datang le lenggang2 kangkong die....die selak jek kain ...terus menjerit panggil kawan2 die yg lain.....'cepat2....ade baby nak keluar'.....bermula laa adengan suruh teran, tapi lieya tak teran dulu sebab nak tgu die gunting (episotomi) tapi nurse kate anak ke 2 mmg dieorg tak buat episotomi...(gile, seriau aku dengar, rabak jugak le ni karang) ..... nak dekat 10kali jugak teran tapi tak keluar2, mmg lieya tak reti betul nak teran.....last2 nurse ckp....sian baby awak kang lemas...cepat teran lagi....terus dtg azam nak meneran .....pushhhhhhhhhhhh....keluar le mija......terus tanye nurse...baby ape...nurse kate 'bungela awak'.....alahai...ingat boy....tapi syukur sebab dpt anak yg sempurna dan sihat....terkejut tgk mija mase baru lahir...penuh selaput satu badan.....lepas bersih2 kan mija...terus die letak mija atas badan lieya....pandai lak tu cari nenen disebabkan keluarkan budak 2.9kg ni laa yg tanpa episotomi....lieya kene jahit byk gile....sori cakap...sampai ke lubang dub*r kene jahir....gile sakit tau...nangis2 mase pantang bile nak yak2....tak tau le nape boleh koyak besar sangat...bukanye lieya angkat bont*t pun mase meneran tu.....berkilo2 gak le lieya kene makan ikan haruan mase pantang....syukur, cpt kering jahitnyer
baru pas bersalin ...lapo2...spital kasi makan lauk telur rebuh masak asam.....putus selera aku tau....
Malam kat wad pun....nurse semua pelik sebab mostly bilik lain sekejap2 bunyi loceng panggil nurse minta tolong baby nangis....bilik lieya jek yg tak....sampai kak sebelah pun kate....baiknye baby awak....tak nangis2 pun...mungkin sebab ni dah anak ke2 so pengalaman tu dah ade....mostly bilik lain anak first...tu yg tak reti handle baby lagi.....


Kawan2 yg datang melawat....penuh bilik aku tu....


Kalo kat hospital kerajaan boleh simpan tag ni...mase kat swasta dulu dieorg amik...tapi tu laaa...nyesal...lieya lupe nak mintak utk simpan buat kenangan....



Mmg senang jage mija...tak menangis n meragam...jarang sakit...betul laa org2 tue penah ckp....bende yg kite tak nak tu laa yg akan menyenangkan kite....lahir mija, datang le rezeki lieya dpt jawatan tetap dlm kerajaan....alhamdulillah... mase mia dulu....pregnant baru 6 bulan...name dah ready...tang mija ni lagi sehari dah due date nak register surat beranak pun tak ade name lagi....yelaa, lieya ready name boy jek, sekali kuar girl plak......pusing punye pusing name....terus letak NUR MIRZA IRDINA....ikut kan name mirza tu lieya nak letak kat baby boy....gune pakai jek laaaaaa.....he hehe he

Mcm lieya ckp tadi....senang nak jage mija.....hangkut le gi majlis ape pun....berpanas2 kat kenduri kawin pun...die baik ...tak meragam.....




sejak kecik lagi dah kene buli2 manje ngan kakak....ade disuapnye mija kopok ni......
kalo mia rapat ngan papa....mija plak mmg rapat ngan lieya.....berkepit ajek...sebelum tdo mmg wajib park bawah ketiak lieya ....he he he



nie mija genap setahun......nie mija sekrang...dah genap 2 tahun pada ari ni....selamat hari lahir sayang....
mama n papa doakan semoga berjaya dunia dan akhirat.....

sekian sahaja pengkisahan mirza

Monday, November 24, 2008

Open Day Taska Damia & Mija

Date : 22 Nov 2008 (hepi saturday)
Time : 9.00am - 1.00pm
Venue: Dewan Masyarakat Sri Serdang (betul ke, aku lupe)
Participants : Taska Lagenda, Sri Kembangan dan Taska Lagenda, Balakong

Excited nye aku bile cikgu damia infom yg damia akan terlibat ngan show di open day taska lagenda.....exceli open day ni tuk meraikan budak2 tadika yg akan tamat sesi utk tahun ni...kire majlis konvo le pada dieorg.....yg lieya tak sangke tu...sume budak2 yg terlibat utk buat show semuanye berumur 4 tahun ke atas, damia sorang jek budak 3 tahun yg terselit.....dlm hati risau gak...boleh ke mia ni kan......

so far die okeylaaa cume masuk show last tu die dah menangis nak turun dari stage gare2 nampak papa die kat tepi stage tu.....jom laaa kite layan pic....lieya snap pic time damia buat show jek tau...budak2 lain takde maknenye aku nak terhegeh2 gi dpn stage he he he he....byk gak show budak2 ni buat....mia terlibat 3 show jek....(kak mimi tgk le gaun secret garden yg kak mimi kasi lieya dah rasmikan)



ni show kedua mia...joget2 lagu gadis melayu....video ade kat bawah yeak...tapi tuleee rakam pun tak lame sebab nak amik gambar lagi...mase ni laa rase yg video camera kalo ade kan best!!!! show pertama die ade kat video kat bawah...fesyen show...



tgh joget2 ngan balak hensem....tibe2 cekak rambut mia jatuh...terus ilang step nak menari...nasib baik lagu dah nak abis.....he he he he he



lepas mcm2 show...ade plak coloring contest....mia masuk....tapi ntah ape2 ntah die kale....kalo ade award 'lukisan paling abstrak' mesti mia dapat ...ha ha ha ha

papa tak tolong yek...cume die memberi kate perangsang jek buat anak2nye


ops!!! ni sape yg tak reti mengaler nie......bapak ke anak hi hi hi

tengok laaaa gelagat parents...mmg excited nak rakam aksi anak2...sampai kami yg kat belakang ni, 'clear' sungguh pemandangannye he he he he (tapi aku faham situasi ni, parents mane yg tak excited bile anak buat show kan)


mija kejenye makan, makan dan makan

ape bende yg boleh dimakan...semua die makan
pastu ade plak contest tuk parents....mane boleh aku tak join...tergedik2 aku lari kat depan nak masuk..... contest mama ikat rambut papa...sape yg paling byk ikatan die menang.....memang silap le kalo aku masuk...sah2 aku lee pemenangnye...bab2 ikat rambut mmg serah kat aku ler....he he he he....aku MENANG!!!! first place lagi....aku dpt ikat 19 ikatan.....2nd place dpt ikat 14 ikatan....hu hu hu
papa dah serah kepale tuk dikire ikatan rambutnyer


close up sikit.....ha a ha haha...time nak bukak meraung gak kene tarik



dapat le hamper ngan set gelas.....okey lee tuuuu


eleh...tukang serah kepale plak yg over posing ngan adiah...sepatutnye tukang ikat ni yg patut posing lebih2 ngan adiah tauuuu he he he he



lepas tu ade majlis penyampaian sijil n award pelajar terbaik ...then ade show dikir barat n ape2 lagi ntah...tibelaa majlis penutup...semua kanak2 naik stage tuk nyanyi kan lagu kanak sedunia (ntah aku lupe tajuknye)..time ni damia dah start boring....tgk le video die kat bawah....baru start lagu die dah nangis nak turun stage.....hampagas tul!!!

lepas tukar baju...amik gambar lagi


time ni cikgu damia pelik....tadi nangis...laa ni sengih plak...auta sungguh!!!


nie le cikgu2 kesayangan mia n mija ...ade ramai sebenarnye..tapi yg ni lee yg paling mia n mija rapat....cikgu nisa n cikgu angah

jom balik!!!!

kami balik dalam pukul 1 suku....beli kan mia aiskrim sebagai upah die tuk arini.....we proud of you DAMIA!!!

haa...kalo dah asyek mengadap aiskrim...kedai kopi pun terngadah he he hehe


Meh kite layan video mia....ni first show die....buat fashion show kononnyer.....terpusing2..aku tgk pun naik pening....


video

nie plak mase show die joget2 ....ala couple2 gitu....gatai sungguh anak aku


video

ni plak show penutup....ceh bikin malu jek ko nangis2 mia....penat mak ko ni excited tergedik2 depan pentas dok rakam ko....


video

tu ajek laaaa kisah OPEN DAY TASKA LAGENDA....

Sunday, November 23, 2008

Afiq's Besdey Bash



Date : 22 Nov 2008 (hepi saturday)
Time : 8.30pm
Venue : Ila's house
Theme : green & white
ni lee pertama kali lieya & co. gi besdey bash waktu malam...biase member2 buat siang....mmg seronok n excited nak pergi....lagi2 mmg tahu mak pengantin nie kreatif so mesti party ade mcm2 kejutan n meriah....kiteorg keluar umah pukul 7.40mlm...isi NGV n topup TnG baru le bertolak....ikut map ila mmg senang lagi plak dulu lieya penah stay kat shah alam time study kat UiTM dulu...tapi sampai kat satu lorong ade khemah org kawin kiteorg dah lost...so pandai2 le cari jalan alternatif....last2 jumpe gak.....thanks god!!!....... mmg meriah party ila....ramai sungguh jemputan...dah mcm kenduri kawin plak rasenyer....lieya sampai jek masing2 dah sampai.....sian mak pengantin, mesti penat dah le dah sarat sekarang....afiq pun bagus...walau pun pakai costum tebal tu tapi die sporting n tak meragam....good boy....anyway, SELAMAT HARI JADI AFIQ.......semoga menjadi abang long yang baik yeak.....
jom laaa kite pic yg ader......
ratu hatiku....

posing dari sisi plak (lame betul set rambut budak 2 org nie)

over tonggeks le mija oiiiii


posing nampak vontots plak.....



special for afiq...hope u like it!!!

kek besdei afiq....sangat cantik....cam kat safari jek rasenye.....kreatif!!!

comel betul mini kek nie....2 bijik mia bedal...mija sebijik ajek


goody bag....kreatif betul ko ila...lain dari yg lain goody bag konie laa isi dlm goody bag kat atas ni.....kreatif kan!!! ade lagi satu tak sempat snap....mini tupperware yg ade patung binatang kat atasnye...berisi biskut... nie sebenarnye aku baru sampai...dieorg dah panggil aku amik gambar....

jom ramai2 nyanyi lagu besdei tuk afiq (video ade kat bawah yek)

akhirnye dapat gak aku jumpe balqis nieh...die sorang jek merah malam tu he hehe...baik jek balqis ni...tak meragam pun


mia suap mija....
kak iena....over sungguh lentoksyeeeee...he he he

bergambar ngan mak pengantin dan pengantinnyeee


nie aku punye plate...share ngan mia....


papa suap mija mamam

kak iena...orang jauh pun datang...cayalah!!!!

masing2 excited tgk hasil gambar dari kamera sue yg ade fungsi smile shutter


nie la hasilnye.....sume sengih nampak gigi... tapi nie dari kamera aku yg tarak fungsi tu...nak tgk hasil dari kamera sue....kite tunggguuuuuuuu



papa takde keje....gambar tgh betul kan tudung pun die snap gak

sebelum balik...posing dulu...

mase nak balik singgah jap kat pasar malam shah alam tu tapi tak menariks pastu kami jalan2 jap kat area dataran shah alam...byk dah berubah kat sini...on the way balik ke putrajaya...masing2 dah ZZZZzzzzzzzzzz.....



esoknye bangun tdo...terus menghadap goody bag semalam....


ajak mandi pun booo layan.....


****jom layan video mase cake cutting...

video
thanks ila sudi jemput kami....kesimpulanye bash afiq memang meriah dan lain dari yg lain....kreatif!!!!!!!

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy