Friday, August 7, 2009

nak tgk care lieya make up ?


disebabkan mood yg baik ...lieya nak share camne lieya make-up, lagi pun ade yg tanye kan.....tapi lieya nak tak le terra pun....lieya pun belajar kat majalah, tgk youtube, blog2 makeup artis.... lieya byk pakai barang maybeline sebab best, tak mahal sangat, tak murah jugak, yg sedang2 ajek....barang skin care tu tak yah la lieya bagi tau, secret katenye...hihihihi





*
*
*
*
*
V



nie 120 color pallete yg baru lieya beli....suke sangat dpt bende nie...thanks ye moon
saiz dah mcm HP MINI aku dah...





best sangat....sumer kaler ade, ye laa 120 kaler katenye....cantik2 lak tu kalernyer...



side 1




side 2






haaa ni mase pakai baju hijau....so make-up mate pun hijau2 le gitu






nie ala2 kaler tanah.....neutral gituuu










nie plak mase pakai baju oren....sebenarnye lieya gune eyeshadow kaler oren tapi nampak cam warna tanah plak.....biasenye kalo apply eyeshadow lieya akan gune 3 kaler.....dari lite2 ke gelap sikit......










selain dari color pallete tu, lieya pakai maskara nieh...






dan lip balm ngan blusher nieh...








meh lieya tunjuk step by step meh, lepas je pakai toner, lieya pakai moisturiser....
ye ar keje dlm aircond sejuk2 ni wajib pakai...






lepas tu lieya apply day cream...






pastu apply foundation (lieya pakai Maybelline liquid foundation Anglefit).....ratakan ngan span, make sure ikut arus bulu roma kite tau




lepas tu pakai le bedak....bedak lieya gune Miyami





pastu lieya akan sikat kening, lieya gune maskara jerk....syukur kening lieya ni tersusun n just cabut berape helai jek dah terbentuk kening tuh .....




pastu calit eyeliner...yg ni tak yah pekat2 sangat calitnye, asal syarat jek, sebab lepas ni nak pakai base ngan eyeshadow.....tips gak ni, sebelum pakai eyeshadow kite calit eyeliner dulu, nanti eyeliner kite akan tahan lame sikit kat mata.....ops lagi satu, saye tak reti pakai liquid eyeliner, saye reti gune pensil jek...he he he



pastu sapu base.....base ni nak bagi eyeshadow kite tahan lame laaaaa fungsinye
lieya just pakai satu base jek...kaler putih....senang sume kaler eyeshadow boleh masuk..



pastu tepek le eyeshadow, care lieya pakai eyeshadow, kaler yg cair/lite tu pakai kat area depan, kat belakang pakai kaler yg gelap .....pastu pakai balik eyeliner, calit pekat2 sikit, bentukkan ikut suke, lieya suke jongket kat sikit kat belakang tu....pada lieya, eyeliner ni bende penting sebab kalo tak cukup tdo, mate sembab ke mate letih ke, akan tersembunyi ngan eyeliner....nampak mate tu galak n fresh jek....





bagi memberi kesan lentikan yg memukau, pakai lee pengepit nie...he he he




akhir sekali, pakai le maskara......



haaa pastu tepek le blusher kat rahang pipi, kat dagu n dahi sikit, pastu calit lipstik sesuke ati.....haaaaa...dah siap make-up 'biru mataku'..... alang2 ni meh lieya ajar camne nak pakai tudung tok ti tuh....




pakai tudung bawal cam biase, tapi tang hujung tudung tu lieya buat cam gambar kat bawah nie, jgn masuk dlm baju tau...nampak pelik nanti.....kalo pakai tudung ekin kat dlm tu, cari laa yg pendek .....







letak tudung ct tu atas kepale, jgn belakang sangat jgn depan sangat, agak2 ngam2 bahagian belakang tudung utk tutup badan kite...








lepas tu kemas2 kan belah kiri n kanan......depan n belakang...pastu pin kan..... cover pin tu ngan tudung tu jugak...








Taraaaaaaaa ..... dah siap dah....sonang ajerk.....





cenggini le lieya latif bermakeup, harap puas hati yeak....he he he he....
pada yg bukan kaki makeup tu, takpe, just pakai eyeliner ngan blusher pun dah cukup.....calit nipis2....nampak sikit muke segar n berseri.....sekian kelas make up dari sayer...he he he



post signature

46 celoteh sahabat

salam lieya..
nak tnya le..macam ne nak pakai eyeliner?mmg x reti..cuba gak pakai sendiri,mcm rasa comot je..pastu rasa sebelah tebal sebelah nipis..

nak gak rasa mata bulat buntang..heheheh..

August 7, 2009 at 9:40 AM

mmg kelas....kawan ku make over..:) Teknik yang bernas..tp aku suka kau pakai eye liner..tak comot...lurus jer. ..garisan nyer..ada tips???

August 7, 2009 at 10:07 AM

tuya : biasenye lieya pakai, lieya tarik mata tu (ke arah telinga) bagi tegang sikit, pastu baru calitkan....alah, kadang2 kite perasan besar sebelah laaa..comot laaa..tapi sebenarnye okey...kalo rase besar sebelah, cover balik ngan eyeshadow tuh.....harap dpt membantu...nanti rajin2 lieya rakam laaaa....

August 7, 2009 at 10:09 AM

terima kasihlah sbb berkongsi yer..sy xreti nk pakai eyeliner..pernah cube tp nmpak mc pelik jer..he he he

August 7, 2009 at 10:15 AM

ha mmg cantek lieya buat ...tambah ngan mata lieya yg mmg seksi n mengoda tew auuuu hubby tgk pun tergoda .

best kan ada banyak kaler tew kan lieya . moon memula dapat tertus cam jakun je ...duk telek satu satu hahahahha keterujaan tew lebey hahahhaha

moon pun tak reti pakai liquid eyeliner ...biasa pakai pensil je .

lieya nanti kalau ada camporan kaler dari pallete tew wat pos ek . Ley kiter pun cuba ...kiter share sesama ekekekek

chaiyoookkkk

August 7, 2009 at 10:20 AM

waaaaaaaa...byk color tu lam satu bekas tu...mmg caye la lieya...ooo cam tu yeh rupe nye make up mata patut la mata tu cantek jek hehehehe...

August 7, 2009 at 10:24 AM

bagusnya info nih.. tpkan lieya klu mcm aku ni kol bape nak bgn siap??? huhu skrg bgn kol 5.30 pun rasa kurang sempat...

lawalah tudung tok ti tu.. teringin nak melaram raya nih.. hiks thanks lieya

August 7, 2009 at 10:43 AM

giler byk kaler eyeshadow tu..120?? ko kulit cerah ok la pakai macam2 kaler..kalo aku kang mau cam hantu raya lak ..hehehhe

kemas je ko mekap ye..persal aku kalo pakai eyeshadow..kaler tu cam x brp nk lekat je kt mata..nk kena sapu byk2 kali..ada tips x???

August 7, 2009 at 11:05 AM

woi makcik
aku baru mimpi2 nak beli
ko dah sebat dulu....
xpe xpe...kasi ko melawa puas2 dulu
pastu aku ikut jejak langkah ko erk

uiiissshh
terror gark ko main ngan kaler kan...
aku suka part kaler ijo & oren tu...
he he he...
aku nie tak berapa pandai ler...
lagipun mata aku nie kecik.....
cam x cukup ruang jer nak tepek kaler2 tu.........

senang gark kan pakai tudung ct tu

August 7, 2009 at 11:27 AM

moon : ha ha hah...thanks moon, dah lame aku cari pallete ni, seb baik bukak blog ko....terus make order tauuuuuu

sham : tak lekat? sapu ....biase lekat le sham,sapu byk kali pun okey gak, takpun ko pakai le base dulu cam aku tuh....konpom eyeshadow lekat...he hehehe

sue : oit, aku makeup ni 15minit jek laa wei...

zana : eleh tak pandai konon, kan ke ko pun kaki makeup gak..takpe2, kite same2 belajar...ko dah beli ko buat entry tau....

August 7, 2009 at 11:40 AM

amboi lieya....mmg byk betul la step...akak ni tak reti nak dok lama2 dpn cermin tu.... kalau awak nak tau, akak mmg tak reti pakai makeup..kdg2 suka tgk org yg pandai pakai eye liner (mcm awak la), pastu pakai blusher (ni lagi satu yg akak tak reti sampai sudah)... yg akak cuma tau pakai lipstik & eye shadow..tu pun tepek biasa2 je...tak reti guna 2 3 warna mcm awak...hehehehe...

panduan yg bagus ni.... akak suka tgk kaler byk2 tu...120 warna... byk gilerrrr.....sakan ko raya thn ni yaa... hahahahaha... lieya...kalau ada video lagi senang nak follow...esp tang mata tu... kalau rajin, rakamla...nak belajo..mana tua kot2 raya ni akak "bermata baru" ke...hahahahahaha... jgn husband lari udah...

August 7, 2009 at 12:39 PM

amboi lieya.. koleksi eyeshadow tuuu... tingat pulak zaman2 akak suka mekap dulu (time anak dara ler tu... tp idok ler kuat mekap sgt.. tipis2 jekk)bila tengok set mekap tu mmg suka.. hehehe.. akak suka beli yg nutrimetic punya.. tp skrg ni dah slow down ler bab mekap2 ni.. tak sempat lorr.. mekap pun once in the blue moon (time gi kenduri kawin jek.. itupun kalau mood rajin.. kekekeke..) tengok org mekap tu suka sgt.. nampak kemas & bergaya.. tp akak ni mmg jenis sempoi aje lieya oii.. kdg lipstick pun tak calit.. huhuh..

August 7, 2009 at 1:14 PM

amboi 3x lieya....mmg byk betul la step...meen mmg tak reti pakai makeup..just makeup simple2 jer, cuma tau pakai lipstik & eye shadow..tu pun tepek biasa2 je...tak reti guna 2 3 warna mcm lieya...hehehehe... pernah amik kelas makeup ker?

byk betul alat makeup lieya....kalu dah minat ok lah

August 7, 2009 at 1:20 PM

Lieya!!
Bagus bagus bagussss... ma kaseh la susah je buat 'manual' make up.. Izan rasa cam nak save manual nih..ehhehehehe
Mak aiii.. ngeri tgk set make up nko mmg ala-ala make up artis lah!

August 7, 2009 at 1:21 PM

amboi lieya.....sampai 120 colour....ko kaki make up mmg berbaloi lah beli benda alah tu.....mcm eija nie jarang make up....g keje pun just pakai lotion baby johnson, bedak compact dgn lipstik.....sakan ler ko beraya tahun nie dengan eye shadow yg colourful....

August 7, 2009 at 2:53 PM

hamboiii byknyee kaler ..
hmmm akak punye palette
kecik jer tak abis2 pun pakai
lieya....

lieya part mate tu mmg u
pro..lah..
akak kalo pakai....
rase cam sememeh comot...
huhuuu mmg failed.....

August 7, 2009 at 4:04 PM

Fuyoooo banyak tu colour eye shadow hehehe...sebenarnya samalah ngan nurul..nurul pun kaki mekup jugak dan koleksi mekup memang banyak hehehehe...akak nak tengok??kalau ada permintaan inshaAllah nurul akan tunjuk kan (ayat nak suruh orang pujuklah tu)

nurul pulak jenis tak suka pkai eyeliner pensel tapi liquid bab nampak kemas sikit..tapi tengok akak pkai eyeliner pensel pun nampak cun jugak...

akak gelapkan dekat rahang kening lagi cantik kak ceh nak ajar akak lieya lah pulak hehehehe...jgn marah ye...bukan apa bab mata akak jenis bulat dan besar so sexy hehehehe...

lagi satu nurul jenis tak suka pkai maskara yang jenis waterprof bab susah nak besihkan asyik melekat je..nurul lagi suka pkai maskara bila kena air time nak ambik air sembahyang terus hilang masa cuci muka tu hehehe...

August 7, 2009 at 4:18 PM

waaa hari ni ada kelas make up la....suka tgk cara lieya make up...simple tapi cantik...:-)

sukalah set eyeshadow tu....mana lieya beli ek?...mahal tak?....can nak beli jer satu sbb ada banyak kaler kan...nnt lieya bgtau ek...

August 7, 2009 at 4:40 PM

KAU MMG DAH CANTIK LIEYA!!!!

OOOOOOoo...kau pakai eyeliner dulu ye? kemas je kau makeup. aku tngok eyeshadow kau tu rasa cam nk telan je! ekekekeke...

pandai kau blendkan kaler tu lieya! nampak kemas.. :)

August 7, 2009 at 5:06 PM

kena buat video ni lieya..baru pueh hati..hahaha..tp mekap ko mmg cantiklah..nak2 tuan punya blog dh mmg asal cantik..

August 7, 2009 at 5:18 PM

Hello Lieya, wow! seeing your pics here, macham undergoing a major operation...
but you sure can stop traffic with those looks, and I must add, you have beautiful eyes.
Three blinks and gurantee can weaken a man's knees, ha ha.
You have a pleasant weekend, Lee.

August 7, 2009 at 8:22 PM

lieya...mekaseh share tips..

tp ko x tnjuk camne nk pkai eyeliner bawah mata..aku failed bab tu lg..

plsss...tambah 1 pic ke

August 8, 2009 at 10:51 AM

lg 1 esedo ko maveles...

August 8, 2009 at 10:52 AM

,,,aiyooo....
i x sanggup oooo

kalau nak kuar...kuar camtu jer

bedak apo pun x tempek kat muka ni
hahhahahhaha

August 8, 2009 at 2:41 PM

suka tgk eyeshadow tu.. mcm2 kaler.. cam mekap artis lak..

August 8, 2009 at 3:41 PM

tu dia lieya latif bermake up..hehe

aku tak reti la make up2 ni..tp bgs gak tips ko ni..blh le aku try n ikut. yg plg best bile aku tgk 120 color tu..woohooo..byk gile color!

August 9, 2009 at 7:34 AM

hehehe bagus kelas make up ni..tp izu xreti la pki eye-liner..tkt tkena biji mata..hehe...klu make up juz pki blusher n lipstic je...tp biasanye sll xsmpt...hehehee...

August 9, 2009 at 9:58 AM

hi lieya,pandai tul apply make aup yer...thanks for info...as mmg mekap g keje cuma tk penah apply foundation...camner nk bg ia npk rata je....takut bercapuk pulak....btw salam kenal yer

August 9, 2009 at 4:47 PM

canteeekkk sangatlah ko buat entry cara nak make-up ni liieeyaaa...hehehehe...

sebenarnya dah lama aza admire cara lieya make-up mata lieya tu...cantik...nampak menggoda yoouuu...hehehe...teringin jugak nak tanya cam mana lieya buat...tapi dah keluar pun entry make-up ni...canteekk laahh....

tapiii...bab eyeliner tu yg plg aku lemah...selalu comot :(....aza selalu pakai pensil eyeliner bawah mata jeerr...kat atas mata takut nak pakai....takut comot ;)

August 9, 2009 at 7:40 PM

wah... bagusnya lieya nie. ada tutorial make up2 la. bole la zana belajar jgk.

zana ni minatla jgk, tp x reti. Nak la jgk melawa sekali sekala. tp nanti lieya tambah la gbr camne nak pakai eyeliner. sgt failed bab tu. lieya pakai pensil maybeline jgk ke??

anyway, thanks ye...

August 9, 2009 at 8:51 PM

WAH ADER TOTURIAL MAKE UP LAH..LIEYA PAKAI MCM ORG DAH PRO...KAK IENA PALING TAK RETI NAK LENTK2 BULU MATA TU...

August 10, 2009 at 9:20 AM

lieya..first2 sekali aku tgk palette yg ada beratus kaler tu..rasa teruja sgt2...kalerful and vibrant betoi la warnanya..
suka la entry lieya ni..pandai lieya mekap :D

August 10, 2009 at 9:42 AM

lieya... mak aih... ko punya pallete kemain lagi besar nyer... rajin ko makeup... kami ni harap buh bedak & lipstik jer...huhuhu.. kalo nak makeup camni x reti arrr... cantik.. cantik...

August 10, 2009 at 11:46 AM

kellasss...
la ko, aku mati2 ingat ko pakai liquid eyeliner. aku pakai dua2, mula2 sapukan yg pencil eyeliner. pastu bahagian atas, aku sapu liquid.

eh nk tanya, mana ko beli bedak miyami tu? coz ex-boss aku pun pakai bedak ni gak.
dia kata serius tahan, murah & geng2 pondan dia byk pakai brand ni.

August 10, 2009 at 1:25 PM

lieya, ko sama cam aku.xreti pakai liquid eyeliner..hehehe.tepek pensil tu pun okla kan..pekat gak..hehe

August 10, 2009 at 2:31 PM

Hu mak aiiiiiiii..
Tu dia.. ado cara2 mekap la.. gile la mu ni.. haaha.. dl ajor pki tudung kalo x silap.. la ni mekap laks..

Tp yolah.. suka jgk tgk mekap mu tu.. Lg2 tang mato.. cantik beb !!
Sbb den mmg failed kalo bab "eyeliner" nih.. dl ada gak beli hok liquid.. tp asik gigil je tgn nak conteng.. jd comot ada la.. trus x pki dah.. nak guna celak pun.. cam x best jek.. Tp mu punye hasil ni.. mcm eyeliner liquid plak.. mu pki hok Mabeline gak ke? jenis pe & brp rege nye tu? nanti nak tinjau la.. hok spesis tu..

Den sll pki eyeshadow & maskara je tang mata.. kalo celak tebal.. nampak cam gagak itam lak mata den.. wkakaka...

Lawo mekap mato mu hok ijau tu.. den suko..

pastu koleksi e/shadow mu mmg mabeles.. mcm2 warna ado.. Mujur den da pencen keje.. kalo x, mau sambor gaks.. La ni, nak sambor.. mcm bazir jek.. jrg pki.. hehehe..

August 10, 2009 at 4:30 PM

ooo.....cam gitu...kalau kak lieya nak tau..atie nie amatlah...jarangnyer nak bermakeup...lagipun mata atie nie jenis gelap kt kelopak...pakai la eyeshadow apa pun mesti tak lekat punyer kaler dia....frust wo...balik nie nak try la cara make up kak lieya...heheh

August 10, 2009 at 4:44 PM

lieya, mak jeles kau dah pandai makeup.. baru nak ajak masuk kelas makeup tau..

mana kau belajar pakai eyeshadow tu.. sungguh nampak macam professional tau...

akak pun pakai maskara harimau tu.. tapi ya allah susah betul nak cuci.. sungguh la waterproof

August 10, 2009 at 4:55 PM

pandai lieya mekap...ptt la lawa...(kalo lieya x mekap pn dh mmg lawa...heheh)...

akak ni mmg x reti langsung nk mekap...akak cuma tau pakai krim shurah, celak ngan lipstik je...nk lebih2 mmg failed....heheh...

August 10, 2009 at 10:22 PM

ish3x..

ni mak dara ke anak dara nehhh..?

cantikkk..

ko pakai mekap aperr ponn mmg dah natural beauty laa dik.

August 10, 2009 at 10:26 PM

Wah, siap ada tutorial mekap lagi....

saya serius tak reti pakai eye shadow ni.... aritu teringin gak nak beli 120 pallete ni tp fikir kalau beli kang, sah x pakai punya hehehe...

kemas la cara awak pakai eye liner tu....guna liquid ye?

August 11, 2009 at 2:06 PM

alamak...kakak ko sorg nie tk reti brmake-up2...
takat tepek foundation ngn lipstik je hah...
ko tlg make-up kn akak lieya..hehehe..

August 11, 2009 at 7:37 PM

salam..tumpang baca jap..cantikla set eyeshadow tu.byk kaler..

August 13, 2009 at 1:27 PM
Anonymous

lieya nak tanye , kan u pakai tudung bawal dgn tudung siti tu kan , yang bahagian belakang tudung bawal tu u buat mcm mane yer.. ??

August 28, 2009 at 8:46 PM

kak...comey lah akak make up mcm tue...lik kg ley berguru nie..hehhe

October 6, 2009 at 1:50 AM

thanks ya, isi artikelnya keren.
bisa bantu untuk menyelesaikan tugas saya..
oya Gan klo ada kesempatan silakan mampir ke lapak sy yang jualan kaos kaki wanita grosir..
Trims :)

December 26, 2014 at 2:44 PM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy