Monday, November 30, 2009

hari raye qurban kami di Johor.....

raye puase tahun nie kan giliran beraye di melaka so secara otomatiknye raye haji balik johor laaa..... walaupun raye haji tak semeriah raye puase, tapi bagi aku meriah gak laa sebab le mamam ketupat mak aku....he he he...aku tak amik cuti pun, hubby jek amik cuti tuk servis keter bagai...so malam ari kamis tu, pas kemas2 umah, basuh baju bagai...terus bertolak lik johor....tak le jem sangat....agaknye dah ramai org amik cuti ari rabu kot ....
singgah makan kat kat pagoh....hajat di hati nak makan nasi ambang famos kat R&R Pagoh tu, tapi dah abis...huhuhu nanges aku...
budak2 nie makan nasi lemak w/o sambal ngan pau kaya


sampai simpang renggam dlm kul 1 pagi.... mak aku tgk tonggang tonggeng masak kat dapur....die pun tak cuti keje....tu yg berhempas pulas masak tu.....ngan aku2 pun tonggang tonggeng kat dapur tu....kul 5 baru tdo ...... adik lieya yg nurse tu dpt cuti ari sabtu ngan ahad jek...ye laa nurse freshie betuah laa dpt cuti time raye2 nieh....si leo tak balik sebab wife dah sarat tunggu hari....tgk ar budak2 ni hepi makan ketupat...suke tul dieorg makan kuah lodeh nie




nie laaa juadah di pagi raya qurban....lodeh putih




ayam masak merah





sambal kacang...






sambal goreng...jawa style







kari daging...









ketupat pulut








nasi impit yg soft2...aku tak suke yg mampat/keras





desert....puding jagung





pinggan aku di pagi raye....nasi impit 2 ketul kecik jek...lauk2 yg penuh..wakakakaakkak






pas sembahyang raya...rumah kami kene serbu....kawan2 mak dtg
si lily tak balik lagi...aku ar kene kerah tenaga basuh pinggan bagai....huk huk huk





budak 2 org ni...keje nye mengopes lemari buku aku dulu2...





abis sepah khazanah2 lame aku dulu mase sekolah2...tgk tu, siap buat muke tak besalah...grrrrrrrr...ko kemas balik!!!!






muke tulus suci sedang melantak....






jemput tgk kawan2....he he he






budak sorang ni pun sebok gak time org tgh busy nak agih2 ketupat kat jiran2





aummm.......






mia pelik tgk ketupat nie.....aku pun pelik....hihihi
tgk laa, sempoi jek kami, takde pun baju kurung2 sume.....makan2 lepak umah...tdo ...makan...tdo makan....he he he




si kecik ni nak gak posing ngan ketupat





layan laa video mija nyanyi satu2 saya sayang Allah...lintang pukang nyanyi....lately, suke tul die nyanyi lagu nie, rasenye mija nyanyi lagu ni kot mase open day taska dieorg nanti



video


pas makan2, pas penat cuci pinggan mangkuk jamuan tadi, kiteorg tgk atuk lepaskan bom asap....dulu mase abah lieya baru pencen, byk gile stok bom die bawak balik....bom time askar2 dulu....kalerful tau.....




ni le bom asapnyer...


video


ari sabtu tu lepak2 umah gak....tdo jek kejenye.... ye ar, bile lagi nak bermalasan2 kan....hik hik hik.... malam tu gi makan besar ....si lily belanje ...gaji pertama la kate kan....lega dah....tinggal lagi sorang jek nak kasi lepas......awal2 aku pesan kat lily, gaji bagi sikit kat org tua...tak byk pun bagi laa sikit, baru berkat duit kerja...mmg laa kalo ikutkan mak pak kite taknak, tapi selit jek ....ala2 pakse rela gitu kan....hihihihi







jenuh gakmalam tu nak cari kedai yg ade ikan bakar, sebab byk kedai tutup....ye laa kebanyakan owner kedai kat kg lieya ni org kelantan...sah2 laa dieorg raye lame kan....




ahad plak pi pontian, kawan opis kawin...comel kan pengantin lelaki....hihihihi..semoga berbahagia yek din dan pasangan.....amin




bawak mija jek, mia dah berkepit ngan atuknye....20minit jek dari umah lieya ke pontian nie...ikut jalan laut....kalo ikut highway mau sejam sengah gak....




nampak tak acar buah tu...pergh...mmg sedap..... sedar tak sedar 4 kali cedok aku ratah.....





pas gi kenduri kawin tu, balik umah, kemas beg...kul 5 bertolak balik ke putrajaya..singgah nilai dulu anta si liy...... tetibe tekak nak makan choco top....singgah MacD ayer keroh...





jem la plak dari simpang ampat, pedas linggi, seremban, PD ....kematu vontot dlm keter.....kul 12 sampai umah....terus kebabom tdo......huhuhuhu...biter sedih....ikan mia n mija mati 2 ekor..... si leo dtg bagi makan tapi mati gak...rindu kot kat tuannye...kui kui kui




post signature




28 celoteh sahabat

raya haji sellaunya sempoi kan lieya..hmm, kalo mak yg masak wajib le mkn bertambah..shedap kan..hihi

ala, cian ikan mia&mija mati..xpe, try beli ikan lain lak.maybe ikan tu xsesuai kot

November 30, 2009 at 12:36 PM

mak ai... raya aji ko cam raya poser la lieya... huhuhu.. best arr ko balik kg... kami ni beraya kat shah alam jer...laki ku kena kejer...leh gitew... jadi mood raya pun kurengggg... sempat p kenduri kawin lagi ko erk.. hehehe

November 30, 2009 at 12:54 PM

wei...ko sama ngan aku wei..if raya puasa kat kluang..secara automatik raya haji kat tenggaroh...baru ler adilkan...
this year raya haji turn kluang....nak2 mak mertua aku buat kan korban tuk anak2 and menantu....he he he...w/pun x meriah...tp ok gark ler...

byk gambar ko amik...aku langsung xde ko....mood nak amik gambar xde coz' camera aku x sihat lorr..nak tunggu camera baru...adoi ler...bulan dpan ler gamaknyerk....

November 30, 2009 at 12:55 PM
reen mama zaraa

Slrpppp....terliur reen tgok mabeles tol masakan mak lieya tu...hehe!!
Ok la....lik kg,sure rasa gak raya...yg reen ni jenuh cari mood raya pepagi....hehe!!!
Siannyerk kematu pon berbaloi2 la asalkan dpt raya kat kg...hehe!!

November 30, 2009 at 1:00 PM

fuh meriah nya mknanan korang raya haji nie...abis ke smue tu???kitorang raya sempoi giler...so mmg xde bergambar pown...

November 30, 2009 at 1:40 PM

lieya, ko lik kul bape? tak jam lgsung ke highway? ptg tu start dari bangi, dah jammed giler. kunun den nak lari ikut LEKAS, hampeh jammed juga kat mantin..ekekekekeke

November 30, 2009 at 1:46 PM

lieya, kita serupa, bila dah raya rumah mil, raya haji otomatik rumah mak kitakan. hehehehe, tu yang best, dapat makan ketupat semua.

menu mak kau masak, sama sebijik dengan mnu pagi raya akak, cuma akaka tak snap gambar sebab malas la pulak. serupa jer tiap2 tahun, mesti ada ayam masak merah. lauk wajib tu.

ye la lieya, akak jam teruk kat pedas linggi, akak kat tol tangkak kol 7 mlm, bajet kul 9 sampai kl.. tapi bila dah jem, nak dekat kul 11 sampai KL, hampes, bontot pun dah kematu.. tu pun kitaorang guna lane kecemasan, kalau guna lane biasa, kul 12 pun lom tentu sampai. hehehehe

eh ikan mati ek?? agaknya betul la dorang rindu mia dan mija tu..

November 30, 2009 at 1:52 PM

raya km pun sempoi... hahaha pakai bj kurung kejap je..pastu tukar uniform arr...

November 30, 2009 at 2:02 PM

ciannyer kak..mcm maner lah ley mati ikan tue?hehe..tol lah..lya rasa ikan tue windu ank2 akak..lama sgt tgl..ce wahh..wah..leo pun tgh tgu baby deliver ea..ramai lah cucu pak latif pas nie...hehhe murah rezeki kan

November 30, 2009 at 2:06 PM

iyelah lieya..
apapun raya pun..umah sendiri besh kan..
thn ni raya haji bkn turn aku..tp..last2 dpt sbb hubby takde cuti..
siap warning no replacement for next year..hahaha.
apapun suri pun sama..takde baju raya..
baju raya apa..gerak dr kl mlm khamis tu sampai kuantan kul 3 pg..
esok nyer mama n papa suri bgn kul 10..hahhaha..sib baik ada nenek jaga suri..

November 30, 2009 at 2:12 PM

amboi mak leiya masak beria...best n sedap2 plak tu..sy paling suka smbal jawa tu..ssh nk dpt kat cni...
betul tu duit gaji bg lah sikit kat parents wpun diorang xminta tp bagilah sikitkan..bkn diorang nk byk pun..baru berkat duit gaji...

ikan dah mati ker?agaknya rindu kot sbb biasanya mcm tu..mcm abah sy punya siap melompat kat luar akuarium..balik2 tgk dah terlentang kat lantai..

November 30, 2009 at 2:21 PM

amboi mak leiya masak beria...best n sedap2 plak tu..sy paling suka smbal jawa tu..ssh nk dpt kat cni...
betul tu duit gaji bg lah sikit kat parents wpun diorang xminta tp bagilah sikitkan..bkn diorang nk byk pun..baru berkat duit gaji...

ikan dah mati ker?agaknya rindu kot sbb biasanya mcm tu..mcm abah sy punya siap melompat kat luar akuarium..balik2 tgk dah terlentang kat lantai..

November 30, 2009 at 2:21 PM

Al Quds Travel Welcome You :-

"AL QUDS TRAVEL FAIR 09"
Date : 10,11,12 December 2009
Time : 10.30 am - 10.00 pm
Venue : Ruang Legar KB Mall K.Bharu
Organizer : Al Quds Travel Sdn Bhd
Official Radio : THR Gegar FM
Tel No : 609-747 9999

Diskaun hebat untuk semua
pakej pelancongan!!!

November 30, 2009 at 3:09 PM

meriahnya mak kau masak!! memacam ado! dah mcm raye pose plak.. (^_^)

November 30, 2009 at 3:42 PM

meriahnye Lieya..akak raya haji gi jalan sebuah umah je,pastu duduk umah sebelum balik ke umah mertua..wah,lama dah tak makan sambal goreng jawa style tu

November 30, 2009 at 4:31 PM

lapar akak lieya tgk menu pg ray alieya tu... mcm raya poser... akak pun sama..kalo raya poser kat mlaka raya haji kat segamat... tp kdg tu kalo rayu tgh minggu kami raya sendiri loorrr...
ha'ah mmg jam pun smalam kan... akak pun kul 10 lbh baru sampai umah... agaknyer masa tu kita semua ada kat atas jln yg sama...
kesian ikan mia ke'ok.. xper ganti ikan lain...kami hrtu masa bebaru pun byk giler isi ikan dlm akuarium tu.. selagi nampak ikan cantik beli...tp skang ni kami dah buhsan ngan ikan emas yg ada tu... kalo leh gulai dah lama ku gulai..hahahaha....

November 30, 2009 at 5:10 PM

salam aidiladha..
eh lieya mkanan raya lebih kurang jer dgn mertua nieda maybe sbb jawa kot, pas kawin ngan hubby baru nida pernah tgk lepat kan org jawa panggil??yang taruk pulut, kelapa ngan kacang, sedap gak tu..hehe

December 1, 2009 at 8:38 AM

salam Lieya
aku masuk umah hang ni nampak ajer sambal jawe tu kan adus lieya
enak eyyyy lah TO. pengen arep angan meneh iki (NGENCES)

mak aih ketupat tu besornya. lebeh besor dari Mija (he he he). Kalau kat kampong memang camghitu kan. kalau tak meriah bukan kat kampong namanya tu

December 1, 2009 at 9:27 AM

sambal goreng jawa...marveles aku nengoknye cantik je kilat kaler dia..

puas mkn nengok menu ko time raya aritu...biasalah raya kt johor x semeriah mane tp mkn2 tetap ade

December 1, 2009 at 10:45 AM

Adeiii... meleleh tengok hidangan raye umah mak lieya nieyh.. Mcm2 ade.. Meriah jek nengok..
Ena raye kat KL nie bese jek.. Mood Raye cume di pagi Rayer je kot.. mase family Hubby berkumpul.. pastuhhh.. ting!! ilang.. he3..

December 1, 2009 at 11:25 AM

Weeii raya sakan!!
Suker tengok mia & mija bergamborrr.. mesti sengih leborrr ke pipi!! comellllll!!!
Ikan nyer mati kee.? laa ciaanyerrr.. rindu kat sengih mia & mija la tuu.. iskk iskk iskkk...

December 1, 2009 at 1:05 PM

Hai,salam kenal....

Selamat Hari Raya Qurban!


Bila dah air tangan ibu yg menyediakan juadah ....confirm sedap kan....

December 1, 2009 at 2:12 PM

aku pon raya haji x kemana... blk umah PIL je.. pas2 dok membizi kt dapo sbb umah PIL aku mmg ramai org dtg...letih betul..so petang aku ngan cooi ngelat bwk echa g main kt playground di petang raya...hehehehe

hui..byk gak mak ko msk yer..mcm2 ada..mak aku wat ketupat ngan rendang ayam ngan kuah kacang je.. tu pon aku melantak cam x igt hari esok da

December 1, 2009 at 5:28 PM

ikan gitu ko kena boh oksigennya lieya.tp ikan emas mmg cpt mati..

first time aku tgk ketupat pulut dlm daun ketupat nasi..biasa guna daun palas..hehehe..

December 1, 2009 at 5:31 PM

salam

lodeh putih.. lama sey tak makan lauk ni..

pengantin lelaki nak kena keep fit sikit ah..huhu

December 1, 2009 at 6:30 PM

amboi2 lieya..meriahnya raya korban korang....mcm kenduri pun ada... byk tul makanan.... kitorang mcm tak raya pun...dgn MIL akak yg tak berapa sihat.... tak sihat tu pun, still gagah buat ketupat...sabar jelaaa...

December 2, 2009 at 12:03 PM

meriahnya menu... semuanya sodap2.. kalo kt kelate ni.. sumenya daging.. ns putih ngn daging goreng ke, singgang daging ke.. tgk daging pon dh muak.. hu hu..

December 2, 2009 at 2:39 PM

byk btol menu2 raya haji ko dik...
sdap2 lak tu smuanya...trliur akak tgk....

December 4, 2009 at 12:34 AM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy