Monday, November 30, 2009

hari raye qurban kami di Johor.....

raye puase tahun nie kan giliran beraye di melaka so secara otomatiknye raye haji balik johor laaa..... walaupun raye haji tak semeriah raye puase, tapi bagi aku meriah gak laa sebab le mamam ketupat mak aku....he he he...aku tak amik cuti pun, hubby jek amik cuti tuk servis keter bagai...so malam ari kamis tu, pas kemas2 umah, basuh baju bagai...terus bertolak lik johor....tak le jem sangat....agaknye dah ramai org amik cuti ari rabu kot ....
singgah makan kat kat pagoh....hajat di hati nak makan nasi ambang famos kat R&R Pagoh tu, tapi dah abis...huhuhu nanges aku...
budak2 nie makan nasi lemak w/o sambal ngan pau kaya


sampai simpang renggam dlm kul 1 pagi.... mak aku tgk tonggang tonggeng masak kat dapur....die pun tak cuti keje....tu yg berhempas pulas masak tu.....ngan aku2 pun tonggang tonggeng kat dapur tu....kul 5 baru tdo ...... adik lieya yg nurse tu dpt cuti ari sabtu ngan ahad jek...ye laa nurse freshie betuah laa dpt cuti time raye2 nieh....si leo tak balik sebab wife dah sarat tunggu hari....tgk ar budak2 ni hepi makan ketupat...suke tul dieorg makan kuah lodeh nie




nie laaa juadah di pagi raya qurban....lodeh putih




ayam masak merah





sambal kacang...






sambal goreng...jawa style







kari daging...









ketupat pulut








nasi impit yg soft2...aku tak suke yg mampat/keras





desert....puding jagung





pinggan aku di pagi raye....nasi impit 2 ketul kecik jek...lauk2 yg penuh..wakakakaakkak






pas sembahyang raya...rumah kami kene serbu....kawan2 mak dtg
si lily tak balik lagi...aku ar kene kerah tenaga basuh pinggan bagai....huk huk huk





budak 2 org ni...keje nye mengopes lemari buku aku dulu2...





abis sepah khazanah2 lame aku dulu mase sekolah2...tgk tu, siap buat muke tak besalah...grrrrrrrr...ko kemas balik!!!!






muke tulus suci sedang melantak....






jemput tgk kawan2....he he he






budak sorang ni pun sebok gak time org tgh busy nak agih2 ketupat kat jiran2





aummm.......






mia pelik tgk ketupat nie.....aku pun pelik....hihihi
tgk laa, sempoi jek kami, takde pun baju kurung2 sume.....makan2 lepak umah...tdo ...makan...tdo makan....he he he




si kecik ni nak gak posing ngan ketupat





layan laa video mija nyanyi satu2 saya sayang Allah...lintang pukang nyanyi....lately, suke tul die nyanyi lagu nie, rasenye mija nyanyi lagu ni kot mase open day taska dieorg nanti



video


pas makan2, pas penat cuci pinggan mangkuk jamuan tadi, kiteorg tgk atuk lepaskan bom asap....dulu mase abah lieya baru pencen, byk gile stok bom die bawak balik....bom time askar2 dulu....kalerful tau.....




ni le bom asapnyer...


video


ari sabtu tu lepak2 umah gak....tdo jek kejenye.... ye ar, bile lagi nak bermalasan2 kan....hik hik hik.... malam tu gi makan besar ....si lily belanje ...gaji pertama la kate kan....lega dah....tinggal lagi sorang jek nak kasi lepas......awal2 aku pesan kat lily, gaji bagi sikit kat org tua...tak byk pun bagi laa sikit, baru berkat duit kerja...mmg laa kalo ikutkan mak pak kite taknak, tapi selit jek ....ala2 pakse rela gitu kan....hihihihi







jenuh gakmalam tu nak cari kedai yg ade ikan bakar, sebab byk kedai tutup....ye laa kebanyakan owner kedai kat kg lieya ni org kelantan...sah2 laa dieorg raye lame kan....




ahad plak pi pontian, kawan opis kawin...comel kan pengantin lelaki....hihihihi..semoga berbahagia yek din dan pasangan.....amin




bawak mija jek, mia dah berkepit ngan atuknye....20minit jek dari umah lieya ke pontian nie...ikut jalan laut....kalo ikut highway mau sejam sengah gak....




nampak tak acar buah tu...pergh...mmg sedap..... sedar tak sedar 4 kali cedok aku ratah.....





pas gi kenduri kawin tu, balik umah, kemas beg...kul 5 bertolak balik ke putrajaya..singgah nilai dulu anta si liy...... tetibe tekak nak makan choco top....singgah MacD ayer keroh...





jem la plak dari simpang ampat, pedas linggi, seremban, PD ....kematu vontot dlm keter.....kul 12 sampai umah....terus kebabom tdo......huhuhuhu...biter sedih....ikan mia n mija mati 2 ekor..... si leo dtg bagi makan tapi mati gak...rindu kot kat tuannye...kui kui kui




post signature




Thursday, November 26, 2009

today si Mija besdei....






ari ni 26 november kan..... yeah!!! ari ni besdei mija.....dah busat anak aku....dah genap 3 tahun.... selamat ari jadi mija.... nanti kite lik johor ptg kek ngan atuk n nenek yeak..... kejap jek 3 tahun kan, rindu mase baby2 dulu....






mija ni compare ngan mia, senang nak jaga.... nangis time nak susu jek.... jarang sakit.... tapi ye laa berbaloi la kot, sebab mase nak bersalin kan die ...mmg sakit sangat compare ngan mia.... mia senang bersalin tapi byk ragam mase baby, mija plak senang nak jage die mase baby, tapi mase bersalin ...adoi...buat aku trauma nak bersalin lagi.....ape2 pun dah besar pun anak dare aku sorang nieh...





dari muke cheecky cam nie





dari muke notty camnie....




dah jadi camni.......anak dare sunti lagi ....hik hik hik


sempena besdei mija ari ni, meh layan pic besdei bash budak2 ni kat taska dieorg....kat taska lagenda, seri kembangan....meh layan pic yg ade....lieya takde pun kat situ, lieya pass kamera jek kat cikgu....




kek coklat....mia yg pilih sebab ade strawberi....





goodies bag tuk kawan2 kat taska




tak ramai yg ade sebab dah start cuti sekolah kan....so ramai dah lik kg




beriya2 nyanyi lagu hepi bedey to you....



yg kelakonye cikgu die citer, mase mia bagi2 goody bag kat kawan2 die, mia leh cakap kat sorang2 kawan2 die " haa...cakap ape?" .... kononnye nak suruh kawan tu ckp terima kasih laaa...ala macam kite selalu ckp kat anak kite kalo ade org bagi barang kat anak kite....hihihi




ternganga2 budak2 ni nyanyi....





potong kek...


sebelum makan ...bace doa duluw....

jom makan kek....



peace tuk semua....




adik suap kakak...




kakak suap adik.... tiap2 tahun ade gambar suap2 nieh...pandai lak cikgunye suruh...





tu jek laaa citernye......samat ari raya aidiladha sume!!....



post signature







 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy