Friday, July 30, 2010

buat donat ngan MiaMija!~

jom layan projek mia & mija buat donat plak hahaahahaah...projek ni mase ari ahad petang ar... boring2 tak tau nak buat ape, tgk plak mauripan yis tu ade ....gune jek ar...kang tak pasal2 expired terbuang.......jom layan cite n gambar yg ado...

♥‿♥
♥‿♥
♥‿♥
♥‿♥
♥‿♥
♥‿♥
v

mia tgk godak2 yis ngan air ngan gule....tu pun nak posing!



bahan2 yg diperlukan...eh, ni care lieya buat donat, so mmg simple jek hehhehehehe




tukang cedok tepung....


boh planta plaks...



boh baking powder....belasah jek, asal gobu hahahaah




boh sikit susu tepung....



boh sebijik tolur...terra gak mia pecahkan...saje test suruh die buat, boleh lak die buat....peratus sepaian kulit telo pun sikit heheheehh



pastu masukkan bancuhan yis yg dah membuak2 sebab dah mkn gula byk sgt hahaahah



ape yg penting?!!...KERJASAMA!!! heheeheh


time nak uli, no!! no!! satu tangan jek dibenarkan heheeheh...budak2 tu nak celup jek tangan masing2 aku dah jerit.....tak boleh!!! heheeheheh



pas dah kembang 3 kali gande.... uli ar ikut bentuk yg disukai heheehehehe mija lak cam biase laaa....die lagi suke buat roti canai dari donat hahaahahahah


mia plak gentel beriya2, sampai terjuih2 lidah hahahaahah

ni plak op kos laa hasil gentelan aku.....heheeheheh

nie plak maktehnye yg gentel.....aku mmg failed gentel bulat2 camni...tak sekate jadiknye nanti...nak kene cari ar acuan wat donat...

ganas tak ganas anak dare aku gentel....kalo sape makan hasil gentelan budak 2 org ni harus mabuk hahahaaahah....tapi dieorg aku bagi buat main2 jek, hasil gentelan dieorg sah2 le ke tong sampah.....

tgk video jom!~

video

so ini laa hasilnye...separuh goreng, separuh lagi di frozenkan.....time nak mkn goreng jek nanti..

mija mkn 2 ketol...selebihnye dok jilat gula....hangens jek!!

mia mkn byk...ade laa dlm 3-4 ketol....

last but not least...lepas mkn 2 pinggan nasi lauk sup ketam, 3-4 bijik donat.....mia sedia tuk melabur amanah saham haahahahahaha TOING!~



**ape lagi nak masak yeak yg leh libatkan anak2...aku suke aktiviti camni, seronok kecoh2...bab sepah tu tak la sangat sbb budak2 ni pun cermat....

Wednesday, July 28, 2010

geli tapi suke!! (getiks kan?)


haa nie lee entry kesinambungan dari kisah ari ahad tuh..... gi pasar borong kat seri kembangan tu, tgk ade siput sedut...satu beg 1 kg tu rm7....tgk siputnye ya Allah...gemok2 ko....baje ape laa siput ni telan gamaknyer hihihihi....beli ar....tapi mase nak beli tu pikir dah...camne nak siang ni.....huhuhuhu (dee, aku pun geli la wei hahaahah bukan ko jek)



punye laa geli/ngeri nak pegang, gune penyepit tu haaa nak pegang.....terpelanting2 koooo hahahaaha....yg lawaknye siang siput kat dapur 2 org, tapi riuhnye mcm doploh orang...mau tak nye, setiap kali siput ni bergerak n tegolek2 jatuh, aku ngan adik aku terjerit2 hahaahahha



datang si mia lagi laa galak die jerit n takut2 kan kiteorg.....dok acah2 siput tu masuk seluar aku laaaa....masuk baju makteh laaaaa.....tak memasal kami siang siput tu dlm keadaan ketakutan dan kengerian huahahahaahah



lepas dah siap masak...ade laa dlm 10 bijik tak boleh sedut....agaknye aku potong sikit sangat bontot siput ni huhuhu aku jarang masak siput sedut...kalo nak mkn pun aku akan suruh mak aku masak time balik johor.....




geli2 pun akhirnye berjaya jugak kami masak siput nie huahahaahahahaa.....masak lomak cili api nogori sembilan gitu......sodap!!~~



so ni laa lauk2 sampingan.....kami sume mkn siput ni...kecuali mia....die tgk kiteorg menyedut pun dah buat2 muke nak muntah...aku tampa kang! bajet org bandar ar tu....cait!!~





**weekend ni tak yah masak...balik melaka....yahuuuu!~







Tuesday, July 27, 2010

ahad plak!~

kalo dah sabtu jadi ular sawe......ahad pun kami santai2 jek.....pagi2 pi mamak, bekpes kat sane....mia mija ar nak roti tampal lak.....ikutkan je laaa...selagi napsu mkn budak2 ni tgh naik.....



gi beli groceries bagai kat seri kembangan, pastu balik singgah mydin jap....beli stok kudap2...cam biskut tu sume....



mak bapak yg pasrah melayan kegedikkan anak2 daresnyer.....hihhihi



dlm plastik2 tu sume berisi stok biskut2 mia mija.....tu sume mkn2 ringan / jajan2 dieorg....stok sebulan punyer ar..... biskut oreo, tiger, coklat roll, sumi jelly, mcm2 lagi ar..... budak2 ni bawak bekal biskut gi sekolah ....tapi dasar mak kedekut kan, aku selalu pesan kat sekolah mkn byk2 sikit...tapi mia selalu bising bibik kat sekolah masak tak sedap....ceh!



balik2 umah, konon nak tlg maknye masak....korang tgk...cili aku die nak tibai mkn...ape lagi, sah2 ar kene halau dek omaknye, tak tenang aku nak masak kalo budak2 ni ade kat dapur



last2 tolong papa lap abuk heheeheh



lap jgn tak lap...lap bersih2 tau mija!~




kalo gini laa gayenye...rase cam nak produce girl jek ramai2 hahaahaah




mija yg tekun mengelap...



lunch kami ari ahad tu, simple tapi berjaye membuatku menjadi ular sawe lagi sekali hahahaahaha..... ni sambal belacan mantop...merah jek lebih, pedas sikit2....i ni tak kuat mkn pedas lor heheheheeh



sup ketam + tauhu telor tuk mia mija



sambal goreng jawa yg takde sohoon hahaahah



kembung goreng




ngan siput sedut masak lomak .....ade cite disebalik siput sedot ni....tu sok2 aku buat entry lain yeak.....heheheeheh



mija bace doa.....comel jerk!~




mia yg bace doa sampai jiran2 pun boleh dengar agaknye suare die....dah le eksen tak mo bace doa same2 ngan mija.....




tu jek laa cite ahad kami..... bile dah start puase sok...mmg tersadai jek laa aku kat umah heheheeheh....mak ni lembik youuuuuu.......ngeh ngeh ngeh








Monday, July 26, 2010

sabtu yg ular sawo!~

◕‿◕


sabtu kami minggu ni....rileks sajork.... konon2 nak pi cari kasut raya aku mia mija kat MV ke Sunway Piramid...tapi ntah ar, rase cam malas jekkkk....rase nak melengko jek dpn tv....huhuhuhu...adoiyai....belum puase lagi nie mood dah pemalas huhuhu (ceh, mcm bodak2) so sabtu tu dok umah.....layan mia mija buat homework.......masak2...mkn2....tdo2...sendawa cam ular sawa heheheehehehehe



utk lunch aku masak bihun sup lutut ayam hahahaahah.....punye ar byk lutut ayam hah, adik lieya yg baru abis spm tu, sebelum sambung belaja keje kat ade satu pasar mini kat sini hah, die laa yg bawak balik heheheeheheh...
jgn tertipu dgn kehitaman sup tu, konon nampak cam pedas ar kan....takde pun...sambal kicap tu ala2 manje gitu....hitam jek lebih, pedasnye tidak heheheeheh



budak2 ni due mangkuk bedal....mia ar lawak, saje ar aku letak cakar ayam dlm mangkuk die, terus lari sambil jerit tangan hantu hahahahaahah.... geli noo die ngan cakar ayam tu....eleh!~
ikut aku kot...lutut aku mkn ar, tapi cakar ayam tu cam ngeri je nak makan huhuhuh



dlm kul 5 ptg camtu pi Taman Warisan...dah lame lak tak ke sane...haaa ni le kuarters kerajaan yg i duduk yeak....




ABC wajib order kalo kat sini....



kebetulan ptg tu ade org main dikir barat...sambil minum petang tu, dengar laa dikir barat tuh...walaupun aku sepatah haram tak paham ape yg dieorg nyanyi....



laicikang ngan cendol.....tamak kan?!


op kos laa pekena roti john unan yg famos nie....kalo bulan puase ni, beratur panjang kalo nak beli kat bazar ramadhan persint 2 tuh....



mia pun suke mkn, walaupun ade sos....



kelihatan kepasrahan muke seorg suami tgk bininye nak posing2 hahahaah



mia wif mak teh...




mule2 mia ajak pi swimming, aku mls nak bawak sebab baru baik selsema



sonok tul hidup kalo ade photographer tak bertauliah nie hahahaahah ko ckp jek bile nak snap....jadik ajeeeeee!!! hahahahaah...



pastu pi salak tinggi jap...tgk progress rumah kami.....awal tahun depan kot siap.....



tu je laa sabtu kami.....konon2nye jugak nak gi I-city mlm tuh (geram tgk gambar2 member2 yg dah pegi tu), tapi cam biase laa....mood ular sawe melengko tu masih menebal dlm diri...pekena bihun sup 2 mangkuk....terusss ZZZZzzzzzzzz
ngeh ngeh ngeh


**pehal ntah line tenet kat opis ni, tak lepas nak drop komen kat blog korang...kang dah okey, i dtg melawat yeak.....



 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy