Monday, October 31, 2011

hasil kerja mia....

sile percayer.....sume gambar dlm entry nie mia yg snap.....uihhh!!! dah pandai dah budak sorang tu hangkut si godang aku.....demand lak tu, tak mo snap kamera henset.....nak dslr mama die jugakk......leh tahan gak bile tgk hasilnyer....yg penat aku le, penat mendelete sebab byk nooo die snap...mabuk aku!....so meh layan hasil keje mia....eh, mia snap jek, editnye aku hahahhhaahah...so ade la unsur cun disitu sebb aku dah edit kan he he he

*
*
*
*
*
*
V


bengang si gedek2 kene posing atas rumput kapet tajam tu hahaahahahah




erm berseni plak tgk pic mija bukak pintu nie....abaikan rambut mcm antu kak limah tu....almaklumlaaa baru bangun tdo pagi heheheheehehheh







nie plak si mija tgh potong rumput....mase ni si mija tgh tolong papa potong rumput karpet kat laman umah.....gigih due banak potong pakai gunting biase wakakaakakakakak.....






die dah boring tolong papa, die pi gunting rumput yg mmg dah digunting....main2 jek budak nie..hangen jek papanyer kekekeekeke.....mia jgn harap le nak buat keje nie...tu yg die mintak kamera snap2...









aku kat atas tgh golek2 pun jadi mangse mamarazzi die.....








last but not least......layan le pic si gedek2 sayer yg sgt2 cute di hati kami.......cayang ini budak manyak2 woooooo....sekarang dah pandai, time mkn....agak2 dah kenyang, die sembur2 bubur die....ari2 mak koo mandi bubur ...oh indahnyer!!~






amecam?....not bad kan hasil snapping mia.....skrang kene sorokkan dslr aku....kalo tak, takde keje laa aku asek2 nak mendelete gambar2 yg die snap.....ha ha ha








** aku berkursus arini sampai esok kat tiara beach resort...papa, mia, mija dan dayyan ikut sekali....berkusus sambil cuti2 ngan family....yuhuuuuuu!!~























Friday, October 28, 2011

giggles baby store at puchong jaya



assalamualaikum semua (mood jumaat, kene sopan2 bagi salam dulu kikikiki).....mesti sume hepi bersemangat ari ni kan...yeler, esok dah nak cuti weekend ....same dengan le ngan aku pun....asal jumaat jek bersemangat nak bangun pagi gi keje ha ha ha.....meh2, kali ni nak cite pasal aku gi giggles kat puchong jaya ari tu.....eh die ade gak servis jual beli kat online tau...search jek laa giggles kat fb....




jenuh cari kedai ni, GPS vangang aku tu ntah mane2 die bawak.....seb baik sempat kejar mase....sbb mase tu dah pukul 5 lebih....kat sini tutup dlm pukul 6 lebih rasenye....




bende ni laa yg aku  meroyan nak cari sangat2 hahahahaah...dok tgk org dok tunjuk2 kat dlm group solid foods for baby kat fb .....aku kan pantang org promote bende2 best...meroyan jek ajak laki pi cari hahaha






harge rm46.90...member aku kat UK kate kat sane dlm rm6 jek....beza tul kan....masuk malaysia kemain di up2 hargenyer....




bende ni tuk letak bubur or puree yg di blend halus....so senang laa nak gi mane2.....takyah le berbekas bersudu bagai.....



yg holder die kaler biru tu, getah tau...senang le nak picit.....ade video aku suap dayyan kat fb....kat sini takleh nak upload ...aku mls nak convert format 3gp ....





haaaaa ....tgk dayyan mamam....hik hik hik...senang....tak yah bercedok2 bagai....picit jek...picit2 suap....picit2 suap...sonang!!




takde laa kejaan bersepah2 camni....gigih aku boh dlm bekas, bawak sudu bagai...suap dayyan time kiteorg outing, tak bawak kan bekal kang sian plak kat si gedek2 aku ni..dah le die suke mkn....pantang tgk makanan budak nie!...tgk! gigih aku suap mase ni dlm keter nie...


so meh kite dptkan SQUIRT di kedai2 berhampiran .....wakakakaakak....
(leh jadi model barang baby tak ha ha ha)





** yeay! ahad sampai selasa ni gi tiara beach resort...berkursus sambil cuti.....aku angkut hubby n anak2 sekali.....he he he








Tuesday, October 25, 2011

ayam panggang lieyalatif....

menu kami mlm tadi .....kelaasss kan! malas2 masak aku siap gak ayam panggang ha ha ha....ni dari ari ahad ari tu, aku dah marinated ayam ni.....dok tegolek2 dlm esbok tu hah....dah janji ngan diri sendiri, isnin balik keje wajib bakar, tak mo mkn kat luar.....ha ha  ha..... gigih suruh en laki selongkar stor cari oven balik ....nak bakar pakai microwave mcm tak best..ayam tak 'kering'  nanti....so ni le hasilnyerrrrr....ayam panggang lieyalatif.....





 ni dah ready nak masuk oven....alah bahan2 aku simple mimple jek.....sos cili, sos tomato, kicap ABC, mayonis, sos tiram, madu, lada hitam, garam....aku perap ari ahad....mmg dah meresap gile2 laa bahan2 tu....pastu nak bakar, letak planta kat ayam tu.....sapu madu sikit.....nak efek berkilat kononyer wakakakaakak.....selalu aku buat ayam panggang versi rempah2...ni festime le buat versi madu....not bad gak!





pastu ko tabur le aksesori mcm lobak, kentang ngan brokoli yg dah direbus kejap....



ulang alik dok jenguk ayam dlm oven jek budak2 ni hahaahaha....tak sabar le tuu.....


ni le hasilnye selepas 2jam dlm oven......cukup sifat masaknyer!.....kulit yg garing2 tu menjadi rebutan.....
abaikan muncung kepak ayam yg aku lupe nak potong tu huhuhu




bukti...masak dengan cantiknyer.....tarik sikit jek dah terkulai paha ayam nih...


anak2! jom mkn...bukan senang mak ko nak masak weekdays nie huhuhu....
tgk mia! due2 paha hak milik die.....cait!




khusyuk!~



konon2 nak bagi sikit kat jiran sebelah sebab nak pulang mangkuk die.....last2 tinggal tulang jek budak2 ngan bapak budak bedal huhuhu (boleh lupe nak asing siap2 ..nampak noo rakus! ha ha ha).....bertangguh lagi aku nak pulang mangkuk jiran sebelah....hadoi laaa...




 "erm sedapp laa mama masak...esok-esok masak camni lagi yeak"...
amboi2, ari ni nak makan ayam sekoq!!...



eh, esok cuti.....hati berbunge girang, leh kepit cepit dak dayyan!~









** bos aku cuti dari arini sampai jumaat.....die sambut deepavali....so ape lagi!! KITE ENJOY!!~










Monday, October 24, 2011

kisah sabtu kami 221011 ~ besdey bash!~

aissshhh....kiteorg ni, tak sah tak dok umah kalo weekend....manjang keluar jek....dayyan pun sampai dah paham peel family die ni.....ari sabtu ari tu, ade jemputan majlis hari jadi.....kawan hubby.....excited ar budak2 nie...ye laa dah lame tak gi besdey bash.....tapi sempat aku 'usik' nak gi besdey bash, study dulu...he he he....gigih anak dare aku study pagi2 ha ha ha....




mia study, mama main ngan gedek2.....ini budaaak pantang nampak spek aku, manjang capai pastu campak...adoiiii....makin kurang laa jangke hayat spek mama tu nak oiiii!



kul 1 lebih siap2....papa tgh touch up dayyan....


mak dare n anak dareeeeeesss he he he
sebok jek due org ni nak ber esedow jugak...siap pesan "mama letak pekat2 yeak" ha ha ha



kiteorg gi MPH alamanda dulu sat, cari adiah tuk 5 org punye besdey kids....pastu gerak la kami ke Alam Sari....



mama kemain baik posing ayu2...si gedek2 muke kerut semacam...rupenye tgh poo poo....adoiii die ni pantang masuk kete nak gi jalan, time tulaa die bikin 'kuih' he he he


sampai2 tgk ade clown...suke laa budak2 ni...nak kan belon..



tema ben 10...comel jek hijau hitam putih sane sini.....dapat snap kek ajek, besdei boy  taraaakkk.... kiteorg telepas cake cutting....


ade face painting.....mia mija nak buat, tapi ramai nooo...so mls nak Q lame2...


~us~


dayyan wif aunty fiona....hubby's officemate...kemain tenung lagi dayyan...aunty fiona cun sgt!




yeay!! mija dpt lucky draw....mia dah majuk time ni sebab name die tak naik hahahahaah



goodies bag...ops! goodies pail maybe?....kreatif kan?...


eskerim pun ade....


tgk air muke mia, still ade rajuk lagi hahaha....


alamak! gedek2 dah ngantuk laaa....jom balik!!


ops! kiteorg tak balik umah terus, pi puchong jaya dulu...beli barang dayyan sikit...tu nanti aku buat entry lain....nak tunjuk gejet baru .....senang nak travel dah ade bende tu...tak payah bawak tuppaware sudu bagai tuk bekal dayyan.....



esok ahadnye kami ke besdei bash lagi...tu pasal beli adiah sampai 5 bijik kat MPH.....tahun ni mia mija tak buat bash pun, aku sambut kat sekolah dieorg jek...lagipun mia mija dah last belajar kat Laman Cerdik tu...so bagi le kenangan manis sikit sebelum blah dari sekolah tu......






** penoh pasal status  bola jek kat wall fb aku......mau taknye...MU kene teruk yeak ekekekeek









Thursday, October 20, 2011

agak2 nak marah tak?!!...


ni le HASIL bile si mija aku suruh buat ejaan.....ko tgk! ko tgk!....ade patut tak aku naik angin?!!...





yee!! MAK ko dah marah ni!!!...







** budak yg kene gilis tu, mati jugak kan.....baik gak die pergi...dari die tanggung seksa sakit camtu......sob sob sob....tapi bile tau undang2 negara china tu macamane, baru le paham nape 18org tu biarkan jek budak tu kat tepi jalan...syukur laa dok kat malaysia....










Wednesday, October 19, 2011

dayyan gedek2.....

saje usik dayyan dengan rambut palsu he he he.....kalo tepek taik lalat besar kat pipi dah sejibik pua chu kang.....he he he.....







comel gile kan?!!...
kakaks dah tegolek2 gelak tgk adik die berrambut palsu ha ha ha




muke pasrah yg cute he he he...





pesnowo!~







** ee'eh dah 6 bulan rupenye dayyan breastfeed!! dah genggam diploma rupenye he he he.....agak2 sampai tak ke ijazah (setahun) dan seterusnye master (2 tahun)......buat mase ni, alhamdulillah...aktiviti mengepam masih mcm biase, rezeki dayyan pun sentiasa ade.....








Tuesday, October 18, 2011

citer hari ahad plaks.....



semalam citer ari sabtu kan...ari ni lieya cite ari ahad punye hal plak yeak heheeheh....okey le tu, ade gak modal nak update blog wakaakakakaakak.....ini budak gedek2 org time cuti2 ni nak bgn lambat....nan adonyoooo!! pukul 6 lebih die dah korek2 telinga mak die  ni sambil jerit soh bangun....haish mmg jam loceng terbaik le ko dik!!.....bangun, bawak die turun bawah bagi kudap2 sekeping biskut....senyap hah....






kemain tersentil ibu jari kaki tgk tibi sambil layan biskut dier....


die dok senyap layan tibi ngan papa, aku gi dapur prepare bubur die....kakaks die time ni tdo lagi....
wat mase ni, ni le bubur dayyan, aku tumis bawang sikit (bagi ade rase sikit bubur tu) pastu lebur sayur bayar, baby carrot ngan brokoli....pastu blend..... ayam ikan aku tak introduce lagi....tgu 7 bulan la karang.....




suap gedek2 bubur lak....mane cukup bekpes biskut jek yeak dik he he he


eksen ni tak mo minum pakai sudu, nak bercawan.....kemain!!


pastu kakaks2 dah bangun, siap2 le kiteorg gi cari bekpes....tingin nak mkn laksam kat kat mah nasi dagang kat gate 1 tu....tapi abis lak huhuhu.....cedey!! so mkn je laa nasi dagang....


mia santap...


mija ngade2...nak kene suap ....


pas elok kiteorg abis mkn, si gedek2 tdo plak.... 


singgah umah lame jap, pi collect surat....rupenye ade lagi yg tertinggal tukar alamat huhuhu..sebeban hah surat2 .....


pastu kiteorg gi pasar plaks....berkobar2 ni hah mamanye nak masak ...ha ha ha...dah lame tak masak....beras satu tong tu dah bakal dijenguk encik kutu dah.....harapkan gune buat bubur dayyan jek, mane laa luak sangat huhuhuh.....


mcm biase, kiteorg dok kat kusi tepi tu, papa gi pilih barang basah....sayur plak baru mama yg pilih he he he


plan nak lik umah terus, tup2 gi singgah tgk jualan rumah presint 15 ....kiteorg admire rumah kat sini...cantik sgt.....admire jek pun...nak beli dlm mimpi ler ha ha ha....


kecoh ar dik...sibuk nak drive jugak...lawak dayyan ni, pantang masuk keter, tangan mengepak jek nak pegang stereng he he he



tgh usha2 lot kosong....lot peberet dah ade buyer...kaye betul laa sape yg beli tu...harge public 860K tuuu  uhuk..uhuk...uhuk.....just try our luck kalo dpt tru csru....huh...nan ado....merit kiteorg jauh lagiiiiii.....kalo under csru dpt le 25%.....oh! duit! duit! duit! ha ha ha


kelako, khusuk si mija dengar  ha ha ha...


mia dah lari keluar dok usha2 bace bunting yg ade....die ni bace dah boleh, tapi laju gile bace sampai tak paham ape yg die bace...aku kene train lagi nie.....




kelepang kelepung kat jualan rumah tadi, kul 12 gak sampai umah.....berair dah ayam aku kat bonet tu hahahahaah.....ape lagi, bibik2 cepat kuar keter tolong angkat barang soping!!!... hak hak hak.... 





mesti jiran sebelah teruja dengar aku beketak ketuk kat dapur ha ha ha....agaknye die pun leh kire bape hari jek laaa aku masak dlm sebulan hahaahahah.....gigih si mija tolong kat dapur, buat sepah ikan bilis aku ade laaaa.....tumbuk kat tengah, kat tepi dah bertempiaran tekeluar....



so ni la menu ari ahad ari tu, rendang ayam, ikan tenggiri goreng ngan petola masak lemak putih....


dayyan elok tgh layan perasaan kat atas....ZZZzzzzzz


budak2 ni kalo kuah lemak putih, mmg laju makan.....banjir hah pinggan!


ayat mia : uihhh mama masak sedap sunggguuuuhhh...mia hepi mkn ari nie!
*okey! tu perli buat mak ko yg malas masak nie kui kui kui....




penyedap lauk....ikan pekasam perak...pemberian kawan opis aku 'yatt'.....dah lapo punye pasal, takde aku nak potong bawang / cili padi / asam limau kat ikan nie ha ha ha...


elok abis mkn, si gedek2 bangun....ape lagi, ramai2 kerumun die laaaa...die kan  hero pujaan dlm umah nie....


petang tu buat stok dessert dayyan tuk bekal ke nursery....so far dayyan punye poo poo okey ...ye laa aku tak kenal kan lagi ngan ikan ayam kan...sayur semate so takde laa sembelit lagi....





petang tu ujan lak, ape lagi...tdo secare berjemaah la plak....aku jek tak tdo, tak biase ar tdo petang...sakit pale nanti....


si gedek2 tgk akak2 die dah layu, dgn die2 pun nak tdo.....ni le peel sebelum tdo, kasi belai2, urutan spa  ....baru lelap....dengan papa jek laa layan urutan2 spa ni...kalo dengan aku, aku sumbat jek nenen ha ha ha


dalam kul 5 ptg, kuar pi cari magnum...ramai noo ckp sedap...meh aku try lak.....
iye laa mmg sedap! kalah tutti frutti ...ahaks!!~





kan best kalo ari2 ari sabtu dan ahad.....eh?..... ha ha ha







** menyesal tgk berita semalam, dah tertengok kisah budak 2 tahun kat china kene gilis van n lori dan dibiarkan oleh 18 org yg lalu lalang....mmg vaviii betul dieorg tu, mak budak tu pun satu bagi anak merayau tak tentu hala....huh!...tak pasal2 aku termimpi budak tu....ape laa nasib die kan, dengarnye, kepale retak parah, sistem badan tak respon dengan bantuan doktor.....biar laa die mati dari die terseksa mcm tu.....sob sob sob....








 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy