Friday, December 30, 2011

dayyan gedek2 tomey2.....

kelam kabut idup mak dik non oiiii!! tu yang rompong2 update blog tu kekeekekek....bukan kelam kabut ape pun, anak masuk darjah satu jek pun ha ha ha.....macam nak anta anak masuk U jek kaedah busynye kan hahaahahah...... semalam orientasi damia kat darjah satu..so far okey laaaa.....next week berderet le cuti dari ari rabu sampai jumaat kot nak tgk damia camne kat sekolah nanti....nanti aku update cite pasal sekolah mia yeak....utk arini moh le layan si gedek2 aku nieh.....gedek2 lagiiiii....nak buat camne, jejake terhangat di rumah skrang ni, op kos le gambar die jek byk ha ha ha!!

*
*
*
*
*
V

video dayyan tekekek gelak kene usik ngan mia......mia mmg pandai agah adik die....terkekek2 gelak dibuatnye dayyan...kalo ngan mija mmg tak ngam....kejap jek mija main ngan dayyan, dayyan dah start melalak....





dayyan di usia 8bulan 3 minggu.... takut2 lagi nak berdiri....berani sikit2 jek nak berdiri....haih! manje beno!




mase ni kat melaka, pekene coconut shake klebang....tgk ar budak kecik ni....pantang offer, laju jek nak ngap 




budak suke makan....sumbat le ape pun..sume die telan.....paling suke mkn roti....buah pear pun die suke.....





paling suke gi jalan2.....dok baik jek kat stroller selagi stroller tu berjalan...bile stop jek siap le die punye meroyan...disebabkan itu laa asal weekend mak pak die tak penah dok umah hahahahaahaha 





geng papa sok ni tgk bola....




simpang siur melangkah ha ha ha





tomey2 gedek2....dah pandai panggil mama ngan papa....kakak plak die sebut 'atta' hahahaahah comel giler!!




budak manje papa....tapi bile nak nenen pandai panggil mama.....mama jugak ko cari!! ha ha ha




pengarang jantung hati intan payung.....ini mcm seronok ade baby kat umah, lagi setahun beranak lagi laaaa hahahaahahahaha



weekend ni cuti lame jugak kan....nak cari barang sekolah mia sikit lagi....cikgu die mintak sediakan sempoa.....sempoa kayu tu tau...ish ish...aku dulu sekolah darjah satu takde pun belajar bende tu huhuhuhu
korang mesti dah plan nak gi jalan2 tu kan.....






** nak tgk ombak rindu kat astro first laa weekend nie.....nak layan kat youtube tak puas laaa....










Tuesday, December 27, 2011

hik hik hik (ketawa miang)

neee!!!   nooo!!!   neee!!!   noooo!!!   neeee!!   noooo!!!

bagi laluan...bagi laluan.....entry kali ni berunsur riak lagi kembang hidung hahahaahahah



*
*
*
*
*
*
*
*
V


jeng jeng jeng ....model tak berbayar yg comey sedang memperagakan henset baru mama dieorg!!!
ha ha ha ha....... iphone 4s in the houuuusssseeeee yoooo!!
thanks papa bagi adiah yg sweet nie (adiah anivesari in advance katenyer)




okey2 ...dah2....mood riak kembang hidung dah abis....mari kite muhasabah diri......he he he








** minggu ni busy dengan persiapan mia nak masuk sekolah darjah satu...29hb ni ade orentasi....camne laa anak dare aku sorang nie.....risau kan mija lagi sebenarnye...sure akan melalak tahap nak kene tampo bile first day kat smart reader nie sbb kakak die takde....nanti aku kepoci2 amik gambar update kat blog yeak....













Thursday, December 22, 2011

mandi pool depan umah....

sori peeps!! semalam tak update....hihihi ....takde bahan sebenarnyer .....ni godek2 pc ..e'eh jumpe gambar yg belum aku publish kan lagi....kan sekarang musim ujan, sebok budak2 ni gi swimming...malas tul aku nak layan.....so kombah le stor cari pool dieorg....cari yg besar tak jumpe, last2 jumpe yg kecik ni hahaahaha...berhimpit2 le ko main dlm tu.....seb baik dayyan tak mo berendam, kalo tak korang dok tepi jek tgk dayyan berendam dlm tuh hahhahaahahah




dayyan tegelak2 tgk akak die main...tapi bile acah nak celup kaki die, die tak mo plak....die nak besen mandi die jugak kot hahahaahaha




papa sibuk basuh keter, anak2 sibuk main air...


eiii tak menarik tuk aku update ari ni kan hahaahahaha...bantai jek laa yeak....yg penting ade cerita ceriti......ha ha ha ha






** tgh kecoh pasal sain borang opsyen....'bahagian' aku jugak yg cool...arini baru buat taklimat hahaahahaha.....









Tuesday, December 20, 2011

ayam panggang rosemary

jeng jeng jeng.......mastercheff lieya masuk dapurrrrrr!! ha ha ha haktuih ler...mcm terra no masak....masak pun tgk teragau2 tengok resepi ....kah kah kah....ari tu aku buat ayam panggang mayonis kan....haaa ari ni aku tunjukkan aku rajin2kan diri buat ayam panggang rosemary plak....resepi?...alah tak yah le tanye aku...aku pun bukan reti no masak....ko google ajek...bersepah resepi ayam rosemary ni kuar  .....yg penting ko kene ade rosemary leaves ni jek ....






 abg, rasenye kite kene upgrade laaa lens yg lagi canggih tuk canon d550 kite ni....
PANG!! wakakaakakakak




dengan adenye bende alah ni kat umah, mmg keje aku panggang ayam jek laa hahaahahah


dah lumur ngan segala bahan, kite sumbat lak lemon dlm perut ayam nie...bagi wangi lemon tu semerbak bile dah panggang nanti....



renjis renjis dipiliskan herb rosemary nie....



 sumbat bawang lak...




ewah2...kemain lagi renjis renjis dipilis rosemary nieh


celah kengkang ayam pun nak disnap laki aku ni heheeheheh



kerjasama lakibini tuk mengikat kaki ayam ni dari mengangkang tak senonoh mase dibakar...



kentang ngan lobak yg dah direbus separuh masak ....lumur jek ngan lebihan rempahan tadi tu....pastu bakar sekali....





ko tgk!! tertonggok due ekor ayam ni hah!


hasilnyer?.....nak tgk.....jeng jeng jeng.....




1
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
4
 
 
 
 
 
 
 
 
5
 
 
 
 
 
 
 
 
6
 
 
 
 
 
 
 
 
7
 
 
 
 
 
 
 
8
 
 
 
 
 
 
 
9
 
 
 
 
 
 
 
10





nile hasilnyer!! kuah yg terhasil mase bakar tu korang collect then masak bagi pekat ...mcm aku nak bagi pekat aku buh serbuk cheese...bagi creamy sikit.....pastu tuang le kat ayam tuh mase nak hidang....





oh yeak, aku letak sugar brown kat ayam tu bagi kaler die perang2 cantik gitu bile dah dibakar....kalo takde sugar brown, boh madu sikit pun boleh...sapu2 kan jek sikit kat permukaan ayam tuh....





drooling tak wey!! he he he....




apehal aku masak ayam sampai 2 ekor?.....ni haaa kawan2 hubby datang lepak2....menu, nasi goreng ikan masin, nasi goreng cina, satey ngan ayam panggang.....tu pun masing2 datang bawak pizza lah, kek lah, durian musang king lah....mmg makan dan makan dan makan heheehehehe




itu le kisah ayam rosemary aku heheeheheh......jom korang cuba? (eleh org lain dah lame cuba laa lieya oiiii hahahaahahahah)







** semalam testing pakai kan mia baju sekolah siap ngan beg bagai....hihihi...ish tak lame lagi jek nak jadi pelajar darjah satu.....29hb ni orentasi...awal2 kedaung mak ko amik cuti nieh.....










Monday, December 19, 2011

dayyan play2....

hai hai hai....selamat pagi semua!!! amboi2...masing2 muke ..sengih sampai telinga....mane tak sengih sampai telinga...arini ari gaji bagi org gomen...siap dengan bonus sekali masuk kan .....he he he...boleh le tambah2 wat belanje sekolah anak2......lagi satu, tak sabar ni nak tgu surat opsyen kuar nie.....bukan tak sabar nak sain, tapi tak sabar nak tgk gaji baru yg unit gaji dah kirekan...tang kire sendiri jgn ckp ler...dah bape kali berangan2 kire sendiri hahahahaahah.....pes sekali aku nak buat, tambahkan potongan gaji tuk simpanan ASB miamijadayyan....sebelum ni mmg dah potong..tapi ni gaji dah naik cikit, tambah le lagi potongan tu, senyum lebar sikit bile update buku time akhir tahun...nak harap aku simpan sendiri tiap2 bulan mmg nan ado...kene siap2 potong..aku ni bangse leh tahan gak borosnyer  huhuhuhu.....disebabkan masing2 dlm hati ade taman....jom layan pic budak yg selalu memberi taman dalam hati mama, papa n kakaks2nyerrrr.....lap u dayyan!!!






sekarang ni dah pandai sepah kan umah.....so skrang ni 3 kepale laaa tukang kumbah mainan!




budak gedek2 ni dlm gambar jek nampak tembam..sebenarnye dayyan ni takle tembam mane....cume montel jek hahaahahahah




sume bende nak test rase!




dlm byk2 mainan, menan ni le peveret dayyan...tak tau naper!




kaki gedek2...




muaah...muaaah dayyan!




khusyuk hah tejelepuk main mainan....




rambut lebat gile...dah mcm pakai helmet dah ko dik haahahahahaaha




tangan tomey2....




gedek2 ngan papa gedek2...




hero mama, mia dan mija....




apehal plak bapak ko buat peace camtu....comel le konon tuh!




kan aku dah ckp, die suke menan yg nie.....




arini bawak bekal gi sekolah bubur nasi + puree kurma...ntah ape mood budak sorang ni, tak mo dah mkn bubur ayam + sayur2 atau pun bubur salmon + sayur2 ...dah boring kot...nak bubur manis2 plak.....bab ngade2 jgn ckp...tak leh lee kite hilang dari mate, jam2 tu merengek ngade2....adoi dayyan, camne le ko kat nursery .....jgn penin pale teacher nak layan sudah.....oh yeak, dayyan aku dah test bagi makan telur, ..semalam buat sup telur + kentang tuk mia mija...aku lenyek2kan bagi die mkn sekali....tunggu gak ade tak alergik timbul...fuh legaaaaaaa....so rasenyer tuk injection 1 year nanti leh le amik tanpa ragu2.....




dulu mia mija ni lambat jalan...ingatkan dpt boy maybe cepat kot jalan.....tgk gayenye same jek laa mcm kakak2 koooooo dayyan......he he he....okey2, nak pi soping online nie, nak beli blouse khas tuk bf (senang bela aku ni, tak yah gi beli baju kat butik2 ke ape),  beli stok puting dayyan ngan akak2nye yg tak sedar diri dah tua bangke nak membotoi lagi tu.....bai bai sumer!!







** ehem...ehem.....blog bakal bertukar wajah......penat tunggu the famous blog designer ni free...akhirnye dpt jugak tempah die ......nantikaaaaaaaaaaaaaaaaaaaannnnn!!~












Friday, December 16, 2011

nasi lemak oo nasi lemak....


simple and quick update......antara peberet nasi lemak kami.....lokasi kat food court presint 8.....lambat sikit sure lauk dah abis....




sambal paru wajib aku yg punyaaa!



ayam berempah sah2 en laki yg punyaa...




peberet mia nii....kalo makan kat kedai ni, mmg sepinggan die bedal sorang....




ni sikit jek yg beratur...selalu panjang kemain....dulu nasi lemak taman warisan jadi pujaan...semenjak tak sedap dah, terus lari ke sini plak.....putrajaya ni bukannye byk port makan yg sedap pun.....



sebenarnye takde cite nak update hahaahahahah....gigih mak korek2 gambar2 lame dik nooon oiiiii!!







**dayyan makin ngade2...pantang muke mak die ni ilang dari depan mate die...siap laaaa melalak sambil sebut maaaaaa...maaaaaaa.......haish!!~

















Wednesday, December 14, 2011

~ wordless wednesday ~ lauk pauk


wordless wednesday ari ni, temanyer :
himpunan lauk pauk yg aku masak mase rajin dan mase tu aku rajin snap pic ape yg aku masak
ha ha ha


 lala belado



kobis masak lemak putih


ayam kicap



asam pedas ayam


ikan kembung goreng



cendawan goreng




sayur campur...

jemput makan semuaaaa!!
**lauk pauk ni aku masak ari2 lain la weyyy ...bukan sekali masak aku masak semua ni...gile nak hadap berjenis2 lauk satu hari ....ha ha ha ha.....korang ni tak hagak2......







** dah pertengahan bulan 12...ish kejap nye nak tahun 2012..............










 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy