Tuesday, November 11, 2014

holiday wif bff 2014 ~ langkawi (JJCM)


hahh gituuuu!! juling2 melayan pic sawan posing aku ngan kawan2 kan hahahaahaha... alaa bagi la can...pergi ngan family nak posing terjal mcm tu akan di pandang serong oleh anak2 hahaaha.... okey2, ari ni jom aku bawak korang cuci mate layan pic JJCM sepanjang kat langkawi.... entry ni mmg penoh pic makanan jek...harap maaf jika ia menganggu gugat keimanan anda semua heheheeh

*
*
*
*
*
*
*
*
V

ari pertama sampai jek lepas check in hotel kite org gi pekena laksa ikan sekoq...org kate tak sah tak makan kalo dah sampai langkawi.... air kelapa dengan laksa RM10 .... aku takleh masuk kot laksa ikan sekoq nieh.... maybe sebab aku ni pun bukan peminat laksa sgt....



malam tu dinner kat EE burger ... kat sini pun wajib try kalo sampai langkawi....pilihan makanan yg sedap dan murah....aku try burger die....serius sedap...patty die homemade yg garing kat luar tapi juicy kat dlm... tengkolok aku ni kecik so amik setingkat je dah le kang tak abis lak....



hari kedua sebelum ke mangrove tu kiteorg bekpes kat satu kedai kat area ulu melaka..... kat sini femes dgn tosei telor + kari kambing.... mcm ade2 kat sini, roti canai ade... nasi kandar pun ade....



balik dari mangrove kiteorg lunch kat Jom Ikan Bakar.....siapa laa yg tak tau tempat ni kan....wajib datang kalo sampai langkawi...ikan bakar die sedap2..... ari pertama aku mkn ikan keli bakar ngan sotong bakar.... hari keberape ntah gi ulang lunch kat sini aku makan ayam bakar ngan sotong bakar 2 ekor...sedap baq hang!!!



nie plak kat buffalo park....pekena aiskrim susu kerbau dengan susu kerbau.... bunyi aiskrim susu kerbau ala2 fear factor kan tapi sebenarnye aiskrim die sedap sebab tak rase pun hanyir ke ape....susu pun aku leh telan sebab panas2 ....




ade terbace org jual online nutella & go nie...rm10 sebekas...bapak mahal! kang langkawi rm4.70 jek....tgh femes bende nie....tapi aku mkn takde laa sedap mane pun...biase2 jek...same jek kekdahnye ko beli biskut jari2 timbang kati tu pastu celup nutella hahahaah lagi puas makan...



okey ni plak masa kiteorg dinner kat restoren nelayan yg ramai suggest kene singgah kalo sampai langkawi... menu die seafoods.... 


kiteorg order udang butter, sotong goreng tepung, ikan siakap 3 rase, ikan siakap stim....




boleh tahan jugak rasenye.... cume siakap stim jek kureng.... 



ni bekpes hari ke3 kiteorg.... wajib gak singgah kalo sampai langkawi.... nasi dagang pak malau ....ko jgn gatal2 nak mintak nasi lemak laa roti canai laaaa sebab mmg die jual nasi dagang semata....



pak malau sgt2 peramah...kebetulan kawan aku sorang ni ade taik lalat mcm pak malau tu pak malau siap bagi diskaun kat kiteorg lagi...hahhahaahah



aku amik set nasi dagang ngan gulai ayam...kawan2 aku amik lauk ikan ...sedap nasi nyer...



yg buat aku teruja view kat sini cantik gileeeee....bygkan makan nasi dagang sambil tgk view sawah padi ngan gunung ganang yg menghijau..... syiok wey!



haaaaaaaaaa ni paling best! sgt2 wajib try kalo dah sampai langkawi.... restoren wan thai... rata2 blogger mmg akan suggest makan kat sini.... kiteorg order pulut mangga...



sotong goreng tepung..



kailan ikan masin...



tomyam kelapa...dalam tomyam ade isi kelapa...ya Allah sedap sgt!



siakap kerabu mangga....ini mmg sedap gile, kerabu mangga tu mmg terbaik lah!...korek2 kiteorg makan...hahahaahah



otak2 kelapa.... yg ni pun same..sedap giler! ehh semua sedap la kat wan thai ni..berbaloi dgn duit kalo makan sini....



ayam goreng pandan..



mcm pirana masing2 makan hahahaah... puas hati dgn kesedapan dan suasana restoren yg cozy..



syutttt! jgn kaco lieyalatif nak makan hahaahahah



malam last kiteorg repeat lagi makan kat EE burger sebab tak puas makan masing2...kali ni aku order chicken grill...



kawan aku order spegeti olio...





kawan aku makan burger bakar 2 tingkat punyeeee.... gara2 teliur tgk aku mkn ari tu laa heheheehe...



ni pun sodap!



share berlima... ni syok kawan2 kaki makan...letak2 jek licin hahaahaha



spegeti bolognise kat EE burger...not bad..sedap!..tgk kawan aku mkn bolognise terus teringat mia sebab ni peberet no 1 die...



last but not least, gi langkawi tak sah le tak borong coklat.... aku beli coklat yg mane susah nak dpt kat sini ... tak le byk pun aku beli... leh la wat stok aku anak beranak setahun kahkahkah..mentos tu utk bapak mertua aku sebb die peminat mentos (ade flavor pelik2 mentos kat langkawi rupenye kan)...pastu kat idamansuri aku soping pinggan  mangkuk melamine yg bentuk cantik2 ngan dulang emas....



tu mangkuk/pinggan aku beli kat langkawi tu...murah jek beb, bukan kaca tapi melamine nieh... ade yg rm 6.50 ade yg rm8 hehehehe.....tp aku rase kat kedai2 pinggan mangkuk kat sini pun ade...aku jek gatal beli kat langkawi hahahahaha..cume frust mase balik tu satu mangkuk retak....padan muke! mmg salah aku laa, ingat melamine ni takyah le nak balut beriya huhuhu..beriya tampal sticker fragile, org kargo AA tetap campak2 gamaknye beg kite....



nampak menarik lauk aku bile dihidangkan dlm mangkuk langkawi kahkahkah...ni pic mlm tadi, aku masak asam rebus ikan kembung, rendang ayam ngan bendi goreng...hujan2 sedap hirup asam rebus...


dgn itu tamat le kisah holiday wiff bff 2014.... 2015 nak kemane plak? kite tunggu dah lihattttt...ihiks!




**ade sebijik ulser baru tumbuh ....adoiiii seksaaaaa.... ni la mase terbaik nak diet balik hahaahahahaah





54 celoteh sahabat

amboi byk nye menu makanan pg ni...suka tgk menu thai...coklat pn borong byk...lama dh tk ke langkawi tp bab coklat tu mmg suka borong byk gk...hehe

November 11, 2014 at 9:12 AM

heaven nyer makanan korang..ni rasa nak repeat g langkawi ni...uhuhuhu

November 11, 2014 at 9:15 AM

OMG!!! All the food looks delicious... sapa on fish diet happy la tengok foto2 ni...thorbaik.

November 11, 2014 at 9:17 AM

gi bandung plak lepas ni lieya..
bestnya tgok lieya ngn bff lieya makan2..
eh..syiokkan kalau kekawan mmg kaki makan...hahahaha
rin pun suka makan sangat
sebab tu badan pun macam kena pam..hahahaha

November 11, 2014 at 9:19 AM

meroyan aku nengok mangkok ko noks. balik keje nnt aku nak hentak2 kaki depan laki aku minta mangkok corak daun plak.... huwaaaa

November 11, 2014 at 9:29 AM

bestnye.. sedap ye makan2 jalan2 ngn bff
lawa pinggan

November 11, 2014 at 9:32 AM

Laksa ikan sekoq tu mmg patotnya kenyang makan...sekor ikan! hahaha
Beger EE tu nampak pun dah sedappp..
Syiok la suasana makan Nasi Dagang Pak Malau tu..saya mesti cuba!! hahahaa
Makan seafood kat sana mahal tak?

November 11, 2014 at 9:40 AM

nyumm...sodap nmpk makanan....

November 11, 2014 at 9:44 AM

Seb baikkkkk akak mengadap entry nie masa tengah breakfast, Lieya oiiiii. Ngencesss tauuuu. Ishh...Langkawi ni tak pernah menjemukan....Tapi kena pergi masa bukan peak hour. Kalau pergi masa peak hour dik...restoran Nelayan tu charge 3 kali ganda tau. Cuma kedai2 macam EE burger dengan Wan Thai tu jer yang fix harga. Hatta warung nasi lemak brekpes pun pandai charge 2-3 kali ganda.

Eh Lieya, itu menu2 dalam kelapa tu semua dah menggoda akak tau. Hatta tengok jari runcing awak menjemput nasi jer pun akak dah terliur dah ni....

Uwaa...itu yg best jalan dengan kawan2 ni. Ada give and take. Kalau dengan family mesti kita asyik giveeee jer. Kesian anak, kesian hubby, kesian parents....last2...selera kita nun makin jadik halimunan....hahahahaha

Baguslah korang ni buat trip every year kan. Opis akak ni, geng buddy semua jenis yang lebih melekat pada family...so akak takder geng...huhuuhu

November 11, 2014 at 9:49 AM

perghhhh makanan selambak..menjejes air liur tengok dah ler puasa ganti ari ni..huhuhuhuuu..
memang terbaik lieya...puas hati gi cuti2 sumer pon dapat balun..
zee ingat taun ni sampai langkawi ler tapinya last minit kensel tak jadik.. tunggu next year lah kot ada rezeki..yang pasti before gi nak kena terjah balik entri nih..senang nak terjah..heheee

November 11, 2014 at 10:15 AM

haha juling2 mata akak tengok coklat lieya borong.. sebab semua sedap2 belaka.... kalau tak tahun ni, akak pun pi holiday kat langkawi cuti sekolah bulan 3 haritu. dah beli tiket flight dah pun. tp terpaksa burn sebab abg din ada kelas, dia tak mo ponteng kelas .. so kenelah berkorban.. tapi tak pe, abg din dah gantikan dengan holiday ujung bulan ni. hehehe..

p/s confirm kalau akak pi langkawi next time akak akan ikut/rujuk segala tempat makan yang ko dah review ni.. semua sedap2 belaka.

November 11, 2014 at 10:24 AM

pergh pergh pergh...stress aku nengok gambo makanan...dah ler lapo...huhuhu.. Tp betul psl wan thai tu..mknn die mmg sedap...jejes air liur..

nak cekelatttttt!

November 11, 2014 at 10:26 AM

banyaknya gambar makanan...

November 11, 2014 at 10:30 AM

Aduh bila nengok gambar camni terus rasa rindunya nak ke Langkawi lagi, sebelum ni pergi sana makan sebarangan jer...Nengok ni terus rasa lapar balik..

November 11, 2014 at 10:40 AM

Waahh heaven betul tgk makanan yang lieya..dok posing2kan kat sini..mmg maveles laa akak tengok..

November 11, 2014 at 10:40 AM

Banyaknya makanan....
EE burger memang wajib singgah kalau gi Langkawi

November 11, 2014 at 10:50 AM

tetiba rasa mcm gastrik aku dtg lak.... lapo lak nengok segala mcm hidangan yg ada tuh wei... perkh mmg tergoda betul...

mmg best lah percutian jjcm korang...
amboih2 kata skt borong coklat tp stok setahun... tak hagak2... tp mmg kan, kt langkawi coklat yg perisa mcm2 ada, kt kl mmg tak jumpa lah... itu yg rambang mata amik2 sedar2 dh penuh bakul

November 11, 2014 at 10:53 AM

picture makanan buat terliuq nie ;)
pulut mangga yang menikam kalbu ...
coklat memang tak leh tinggal heheheee

November 11, 2014 at 10:56 AM

Masya-Allah punyalah banyaknya makanan sampai kakak rasa Lieya and BFF semua ni pergi sana nak makan-makan atau nak jenjalan. Makan tak sudah hahaha... ini baru betul-betul JJCM.

Set melamine pun cantik sebab tengok macam kaca..

November 11, 2014 at 10:56 AM

mak aiii, entry terbaik ni! semua makanan!
lapo dibuatnyer! heaven sungguh ni! hehe
pinggan mangkuk tu melamine ye, nampak cam kaca ye
tapi seriously cantik!

bebudak sukalah stok coklat sikit punya banyak tu kan =)

November 11, 2014 at 11:11 AM

ya allah entry niiii..dari awal sampai habis buat kiter tertelan telan air liur!!huaaa lapar!!

November 11, 2014 at 11:12 AM

restoran wan thai mmg thorbaik la weiii
sedapnya
tapi siakap kerabu mangga tu nampak sungguh mengghairahkan
nanti pi sana aku nak try la
so far every year aku mesti pi langkawi
harap2nya 2015 nanti ada rezeki lagi ke sana

weiiii
itu EE burger nampak sodap sangat2 la
tapi laksa ikan sekoq tu aku rasa biasa2 je, cuma layan la makan laksa tepi laut kan!

seronok la pi jenjalan ngan kawan2 sekepala
moga korang dpt pi jalan jauh next year

November 11, 2014 at 11:23 AM

Lieya!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Terbaik entry makan2 with bff ni
atoiyaiiiii!! laksa!!
owww lieya x minat yekk
tp kita g aitu kan 2 hari berturut2 repeat makan
klu ikutkan x la sedap sangat2 tp mungkin sbb kita ni memg antu laksa kot
Menu dalam kelapa tu sangat lah menggoda napsu mata kita ni
Coklat stok setahun?? walaweiiiiii!!
Nasib baik kita bukan antu coklat
Selalu beli Daim je kita suka
lelain tu suka beli utk org or anak2 je la
Pandainya pilih pinggan mangkuk
Classs gitu mcm x perasan je melamine..
heheh.. bijak bijak!!

November 11, 2014 at 11:33 AM

adehhh..msk gmbr kedua sy scroll lelaju kak...tak sanggup nak baca...*telan ailiur..

November 11, 2014 at 12:26 PM

Ya Allah lieya..menjejes air liur tengok semua gambar makanan yg lieya share nie..tapi dalam byk tue paling tertarik dengan air krim dari susu kerbau tue..dengar mmg fear factor sangat..hehehe.. tapi sedap ek.. gerun plak dengar..hehehe.. dan lagi satu yg tom yam dalam kelapa tue..perghhh kalau boleh pekena time2 nie syoknya la.. ishhh nie yg buat nak pi langkawi lagi nih..hehehe

November 11, 2014 at 12:43 PM

huwaaaa..nk nangis rase..nie yg buat nak booked tiket flight gie langkawi laju2 nie...sobss..

November 11, 2014 at 1:17 PM

bagus ni buleh buat rujukan nak kesana jugak hujung bulan ni...nak try laksa ikan sekor tu..

November 11, 2014 at 1:24 PM

Mak aiiiii....ni mmg betul betul jalan jalan tengok makanan ni hihi...sedapnya Lieya .....tak pernah lagi try makan pulut ngan mangga tu.... Sedap ke? Tapi kalau belah utara mmg itulah yg top yek....
Berger tu pun mencuri perhatian mak tau Lieya....lebih lebih lagi Lieya promo baik punya dia punya patty yg juicy tu...terus tetiba nak masak daging berger Ramly haha......

Tu pinggan mangkuk barulah tu yeh .....cantik gak bentuk daun gitu.... cik abe sure selera lain macam makan makan mlm tadi pakai pinggan mangkuk baru hihi

November 11, 2014 at 2:00 PM

camne boleh kena ulser tu.... dah gi doktor lum? Jeles lew camni boleh turun 4 kilo weyh!

November 11, 2014 at 2:01 PM

Hari ini lambat sampai blog akak..hihi..
amboi...nasib baik la perut nie dah kenyang makan lunch tadi..
klu tak..meleleh air liur tgk makanan2 akak post nie...
seronok nyer la yea berjimbara ngan kawan2...
wah!borong coklat tak hingat dunia..meh la bagi nieyl ckit...
hmm..tak pernah lagi ni makan tomyam dlm kelapa nie...mmg kena try nie...
wah!tahun depan ke mane la yea...:)

November 11, 2014 at 2:12 PM

ko buat akak teringinnnnnnn...adoi la lieya...harus ku jejak satu satu tempat makan yang ko pergi nie...tp lepas bersalin nanti ler...hihihihi...

November 11, 2014 at 2:27 PM

huwaaaa nangessssssssss tengok hapdet pasal menu best2 banyak gilerrrrrrrrr!!! 1st time aku tengok org wat update langkawi citer pasal makan weyy. kalo tak mesti citer pasal shopping mangkuk, burung helang ngan coklat kann. ni aku tengok dah macam pergi thailand lakkk.. magga pulut ngan kerapu tu paling aku tak menahan tengok weiiiiii. tak sangka kat langkawi pun banyak port makan best2 ehhhh. lagi la makan ngan BFF tak yah terjerit2 nak tengok anak tergolek bagai mmg best ler wei leh makan dgn nikmat nyer ahahahah *marah budak2 ni kalo baca komen ni karang ekekkek*

alahaii sayangnya ada gak retak eh. seb baik beli banyakkk.. retak satu banyak lagi spare kan hihihi.
mmg nampak makin sedap bila lauk buh dalam pinggan baruu.. setuju!!! hihihi

November 11, 2014 at 2:43 PM

memang geng suka makan sgt lieya.... semua menu makan yg sedap2.... memang berbaloi ke langkawi berjalan2 sambil makan2....hahaaa....

November 11, 2014 at 2:49 PM

Ok nnt aq g lgkwi psl lgkwi dkt jer dr sini..tp thn bila ntah..ekeje

November 11, 2014 at 2:57 PM

Tudiaaaaaaa.... meriahhhhh!!! bagai di robek2 hati ku ini melihat semua makanan sedap2 itu.
hahahahahahahaha.

kalo pergi bercuti kemana2.. memang harus mencuba semua makanan yang sedap2kan Lieya.
kalo boleh nak cuba semua makanan yg blogger2 cadangkan. hahahaha
paling x tahan lah tengok seafood tuh.. semuanye menggiurkan!
sedapnye sutung celop tepong tuh!!!

pulut mangga tuh, Ya Allahhh.. kuatkan lah iman ku. hahahahaha
harus balun x cukup sepinggan nih kalo dapat kat Zura. hahahahaha
nak jugaaakkkkkkk!!!

ape ke nama makanan yang macam roti bulat ade cicah kat dlm roti tu Lieya???
nampak berselera pulak tengok gambar banyak tangan duk pakat2 cicah tuh.
terlior sudahhh.. hahahaha

ambooiiii... borong coklat tuh x menahan tuh. ini stok bertahun2 nih.
kalo agak2 x abes makan dah.. sila roger yer. hahahahaha

Shopping pinggan mangkuk periuk belanga kat sana mesti syok jugak kan Lieya.
nampaknye Zura kena kumpul duit banyak2 sebelom ke sana.
sonok sket pi shopping. hahahaha

November 11, 2014 at 4:10 PM

tu dia byk kedai aku tak penah samapai wlupun tu kg aku wei ....

November 11, 2014 at 4:59 PM

Lieya... wah! g i Langkawi gak ke.. sonok nye la..borong coklat langkawi... whittakers takde ke dear..skrg ni takmo dah cadbury, hahahaa.. pinggang mangkuk idaman suri ekk..mmg menarik beb... tgk gambar makanan yg fokus satu2 tu yg tak tahan tu.. kite ni 'teringin' je ni yg buat hati ku menjerit nak ke langkawi juga..huhuhuh.. tapi ape kan daya tahun depan tambah muatan... hahahaha~

November 11, 2014 at 5:12 PM

adoii.. menjejes jejes ailiyo saya tengok gambar makanan lieya~~!!!

November 11, 2014 at 5:17 PM

alahai... lamanya x jalan langkawi... teringin...:)

November 11, 2014 at 6:38 PM

nak habis baca n3 ni rasanya dh 1 baldi airliur akak dok telan...xtahan weh...terliuq sudah......

November 11, 2014 at 6:39 PM

Dik Leha oii.. bukan tengkolok yer.. tapi tembolok.. hahhahaha tau lah entry pasal makan2.. tapi ko jgn lah tersalah eja plak.. hahahaha

Siyess ko buat aku rasa tertekan dgn gambar2 mknan tu.. semuanya sedap2 sokmo.. rasa nak pergi langkawi skrg jugak.. haritu masa pegi langkawi tak jmpa kedai2 semua tu.. ye lah sebab aku tak survey & tak baca review mana yg best utk gi makan..

nxt time nak refer blog Dik Leha.. kat mana tmpt makan yg best.. paling kagum nasi dagang tu lah.. negeri kedah ada jual makanan orang pantai timur.. baguihhh lah no.. hehehe.. oppss lagi satu.. laksa tu.. sekoq ikan dia letak kat pinggan.. kalau tak kaw2 jugak kuah tu tak tau lah.. hehehe..

apa2 pun Kak Jah bagi 15 bintang utk JJCM Dik Leha kali ni... hehehe =))

November 11, 2014 at 7:41 PM

laparrrrrrrrrr telan2 aliooo kita tgok semua gambo tu ;p
ala kak siannya kena mata ikan woowww sakit tu ubatnya letak garam ;)

November 11, 2014 at 9:08 PM

apasallah masa aku gi Langkawi aku tak jumpa tempat ni... ke geng aku gi Langkawi tak explore habis2... arghhhh.... aku pun sawan tengok makanan tu semua...

November 11, 2014 at 11:14 PM

wah wah syok ye mak mak jalan soping...enjoy sakan!
kita pegi langkawi tahun 2012 dulu takde lak jumpa tempat JJCM awak ni lieya
time memang takde gugel pape pon..redah je! laksa ikan sekoq tu pon tak terai..sedikit keciwa la jugak
tapi tak kisah asal anak-anak happy
next time memang kena pi la sini...kecur weiiiii nenegok makanan sume tu
menjejeh ayaq lioq :P

November 12, 2014 at 10:35 AM

perghhhh Langkawi memang syiok...hari tue ayu pergi langkawi 3 hari 2 malam tak cukup masa rasenye nak jalan...next time kene g 5 hari 4 malam..hehehehehee...beli brg2 n makan tue yg mengancamkan..haaa rindu langkawi...

November 12, 2014 at 2:08 PM

jalan2 cari makan syok tu....kadang2 kita perlukan masa sdri tanpa anak2....

November 12, 2014 at 2:10 PM

Lieyaaaaa...gambar makanan saja. Kecur ailio iolls tgk tau.

Coklat tu, banyaknya borong. Kita pon hantu coklat.

November 12, 2014 at 4:32 PM

Fuhh makanan sesaje...terliurr...
Langkawi mmg best...best bab borong hihii

November 12, 2014 at 5:56 PM

YUMMSSS...
sedapnyeeeeee lieya.. smpai tak tau nak komen apa ni.
semua mgugat iman.. semua nmpka marveles la.. ikan keli bakar.. burger.. dan macam2 lagi...
fuh/..fuh...fuhhh

November 12, 2014 at 7:26 PM

Ya Allah akak menceceh air liur nengok pic makanan.
serius last year pergi semua x merasa sbb perfi time raya haji.kedai makan rata rata tutup. cuma jom ikan bakar je kot rasanya saya pergi..
laksa ikan sekor pon tutup.
next time nak singgah la wan thai.. n kedai pak malau..suka jugak view gunung n sawah padi.maklum ke saya ni anak kedah. hihi..

November 13, 2014 at 11:06 PM

Amboi enjoy sakan Lieya..g dengan kawan2.. makanan pula, hebat2 belako. Jeles weh.. adoi terus rasa nak pegi juga langkawi untuk makan semua benda sedap yg lieya tunjuk ni..

November 17, 2014 at 9:06 AM

Serius MJ pun suka kat EE beger tu, beger dia terbaik, western dia sedap..
Adehh tetiba teringat :D

November 18, 2014 at 1:47 PM

Akak tak boleh tengok spaghetti olio lah, Lieya. Akak memang suka sangat. Macam best je EE burger ni. Restoran Wan Thai tu pun nampak macam seronok nak ternak kolesterol dan lemak. Bilalah akak nak sampai Langkawi ni. Dah lama tak shopping pinggan mangkuk dan coklat serta minyak gamat. Keh3x.

November 18, 2014 at 3:15 PM

bestnyeeeee..byk tmpt2 mkn yg sy mmg tgh mencari sume ade kt cni..ms pegi tahun 2013 aritu xdpt peggi ulu melaka ngan nasi dagang pak malau tu..dr smlm puas google..akhirnya jumpa..sume ade kt cni plak tu..senang keje sy..mihmihmih..mekasih sis..

September 8, 2015 at 11:48 AM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy