Thursday, April 24, 2014

thursday ~ random photos



salam kamis semua... nak mo ckp byk2...meh tgk random photos yg ade tuk arinie....
oh yeak, ramai lak ckp aku kurus slim dlm entry ke bukit fraser tu...omg!! itu hanya lah teknik semate2....ahkak dah tambun sebenarnye ni hehehehehe....

*
*
*
*
*
*
*
V


  • segagah mane pun otomen aku sorang ni, bangun tdo tetap cembeng melalak kakaakakakak


  •  aritu miamija mintak nasi goreng pataya....haaaa aku buatkan nasi goreng sleeping teddy lagi heheeheh.... utk pagi makan nasi goreng sleeping teddy ngan keropok ikan, utk lunch plak nasi putih ngan sup ayam....



  •  budak sorang ni kalo mandi....2-3 jam pun tak puas .... nie pic lama nieh, lepas kes catu2 air aku tak bagi dah die berendam dlm bathup..sian kat org lain yg kene catu air tuh...



  •  ari jumaat ntah bile aku buat nasi beriani, daging masak merah, acar ngan kari ayam....pes time pakai basmathi...hepi tgk nasi jadi huhuuhu...pasni boleh beli stok beras basmathi lah...






  •  rutin ari ahad...topup stok barang basah....uihh bepeluk tiak kene 'mandikan' minatang2 ni sebelum simpan dlm esbok.... aku simpan siap2 buat portion tuk sekali masak....weekend lepas laki aku beli 5 jenis ikan ngan sekor ayam...letih bersihkan depa2 nih...




  • pic minggu2 lepas ntah bile jugak....budak2 bising nak makan sushi king....hokey! jom mama belanje.....boleh mama melantak salmon sashimi....



  •  mia mija mmg geng aku sbb suke sushi.... boleh tahan budak2 ni makan...pinggan purple jeeeeeeeeee amiknye hahahahaah


  • haaaa ni kisah minggu lepas, aku buat spegeti olio ..... aci cengelat sebab  pakai cili flakes dominos hahahahahaha..... ni nak balas pinggan jiran sebelah ni....dah seminggu lebih pinggan die 'tersadai' kat umah aku....sori kak lambat balas ekekeekekek



  • ni plak kejadian minggu nie...sian dayyan tetibe demam pastu ulser penoh satu mulut....ikut perkiraan kiteorg laki bini ade dlm 9-10 bijik ulser dlm mulut die...risau gak kalo kene HFMD tu...mujur kaki n tangan clear tak naik bijik2....demam panas jek dgn tonsil bengkak ..... die kena ahad lepas, semalam dah okey dah nak makan nasi semua....kalo tak sebelum ni aku bagi makan bubur sejuk ngan sup, langsung tak mo berbotol.... cepat baik sbb aku rajin sapu oral aids, bagi makan antibiotik ngan bagi minum air vitamin c....cepat ulser tu mengecut..... alhamdulillah...

abis daaa!! tata titi tutu!!




*keek lieyalatif*





Tuesday, April 22, 2014

gi kursus di Platih, Bukit Fraser...



Assalamulaikum..salam selasa..salam penoh keberkatan ...ecewah! heheheheh.... lame lak rasenye tak update blog .... maafkan ahkak la dik non yeak...baru lik kursus...so amik mase sikit nak jenguk blog....ari ni jom bace cite ahkak berkursus di Pusat Latihan Awam (PLATIH)  Bukit Fraser atau PLATIH, FRASER HILL



ekceli kursus ni under Kementerian Kesihatan .... tempat kursus jek pinjam di PLATIH Kementerian Pertahanan...almaklum laa skrang ni kan kene penjimatan...nasib le tak dpt dah kursus kat hotel2 best huhuhuhu tapi mane tau ade rezeki dpt gi kursus private kan.... tapi tak kisah la dok hotel ke ape yg penting aku dpt gi kursus.... mintak kat INTAN payah noo name nak naik...ikutkan kursus ni pun name aku takde tapi merayu ngan urusetia tuk selit name aku... punye la nak cukup kan 7 hari kursus tu kan....


*
*
*
*
 *
*
*
V

bende pertama aku prepare ialah powerbank hehheehe... takut otw naik ke bukit fraser tu bateri kong kang nak cucuk kat keter jabatan segan lak.... tau je la kan iphone ni cepat gile bateri abis....  comel kan powerbank pink gemok aku ni heheheeh...power tak tinggi sgt tapi mampu laa cas henset dlm 3 kali ....



dah tanam niat ni tak mo bawak barang byk2...tapi kalo dah name lieyalatif tu jgn harap laaaa.... ade jek rase mcm tak cukup baju la tu la ini laaaa.... sudahnye due bag gak aku punye....



kiteorg kursus bermula 14-16 april.... so 14 hari senin tu dah stenbai kat lobi opis dlm pukul 10...kiteorg bertolak dgn kereta jabatan....geng2 bff aku semua pergi tu yg syok tu.... aku plak baik punye melantak roti canai, kuah sardin ngan segelas teh tarik sebelum bertolak.... jalan naik ke bukit fraser tu mak oiiiiiii teruk betol! elok sampai atas tu, selambak aku muntah hahaahahaha adoiii takleh bayangkan aku....naik cameron aku steady jek, tak sangka naik bukit fraser ni aku tewas......petang isnin tu awal lagi sampai so kiteorg berselfie area jam ni....rugi le kalo dah sampai fraser hill tak bergambar kat sini kan....



hari pertama berkursus.....fuhh segar kat sini pagi2 kan..sejuk jek diliputi kabus....



kelas start kul 8.30pg tapi kiteorg 7.30pg dah siap sedia dah...pi makan pastu dah siap makan pi pusing2 area Platih tu amik gambar....geram woii tgk bunga2 segar kat situ....



tgk bunga mahatarinye ...gemok2 segar2 haaaah!



syok kursus kali ni sbb geng bff semua pergi.... siap pi beli kasut same2 ni utk kursus ni hahaahahah....tiamo jek bedah oi!



mase mula2 dpt tahu kursus kat Platih Bukit Fraser ni, jenuh kiteorg dok gugel nak tau camne tempat die....tak byk rupenye dlm gugel....rupenye kat sini lot2 banglo yg diubahsuai tuk di jadikan pusat latihan....so far fasiliti okey ....




jadi laa minah bunga selama 3 hari kat sini heheheeheh



jgn muntah tgk pic2 selfie kiteorg yeak.... ye laa kelas start kul 8.30 tapi kul 8 kiteorg dah siap sedia tgu pintu kelas bukak ....hah mau mase yg ade tu tak digunakan tuk berselfie ekekekekeeke



auw! posing lagi...



nie lee geng2 sengal2 ubi aku.... kaki lawak semua nie.... sakit perut dok gelak jek kalo ngan dieorg nieh....pasni kiteorg nak pi holiday sengsame...so kirenye kursus kat bukit fraser ni jadi pra-holiday laa jugak heheheeheh



ros pink di waktu pagi....segar wey!



sebeban bekal jajan2 kiteorg bawak...ye laa dah tau dah dok atas tu celah mane nak turun ke kedai kan beli stok sbb bukan kiteorg naik keter sendiri...kiteorg pergi naik kete jabatan...platih ni plak jauh dari kedai kat bawah tuh....penoh beg ikea besar tu ngan jajan2 kiteorg...megi cup nye lah, gula2 la, biskut2 laaa...dah rupe mcm nak pi camping masuk utan je kakaakakakaka




haa ni kes bosan la nieh....aku rembat semua pandora geng2 aku....pakai pastu berangan2 hahahaahahah




hari seterusnya diteruskan dgn selfie pagi2 after bekpes hahaahahah... kat sini makan mmg sedap...katering die berubah2 ikut tender kursus....yg kiteorg dpt ni mmg sedap! siap ade BBQ lagi mlm kedua tu....



pose miang lieyalatif kahkahkah



jgn tekejut tgk ahkak pakai spek...uwaaa mata akak kene infection sbab lens....nanti ade mase aku cite kat blog nooooo.... 



cer terka ahkak yg mane satu kakaakaka



lupe lak nak cite pasal keadaan bilik kat sini...mcm aku ckp tadi sini lot2 banglo yg diubahsuai jadi pusat latihan...so 1 banglo ade dlm 5 bilik kot....so ade yg sebilik tu 4 orang, ade yg 6 orang.... so mcm kami amik yg sebilik 6 orang....syok ar dok ramai2 ngan geng sekepala...risau gak kalo dok asing2...tak havoc wooo....penceramah kursus plak semua best2...tak kering gusi gelak...bosan kalo dpt penceramah yg bosan..mauuu makin lame aku mengecikkan badan menyusup masuk bawah meja membuta kakakaakakak



ni pic waktu dah nak balik.... mintak driver jalan2 jap naik atas lagi nak tgk view kat atas...ye laa aku pes time sampai sini...so alang2 tu bawak le aku jalan2 jap sebelum balik heheheeh..nak pegi lagi ntah tak tau bile...sbb terus terang ckp, takde ape pun kat fraser hill ni, better lagi aku gi cameron...




singgah tgk kedai2 survinier kat atas... murah2 gak la...tak le mahal sgt...tapi aku tak beli ape pun...kawan2 aku jek beli fm ngan tshirt... yg pasti turun dari fraser hill aku tak muntah selambak mcm waktu pergi sebab aku amik langkah2 keselamatan tak makan byk...ratah ayam je sbb ari last tu menu nasi ayam...


ok dah tu jek....korang dah boleh stop muntah darah tgk pic2 aku kat fraser hill ni kakakakakaakkaakak






**pejam celik pejam celik dah nak cukup dah 2 tahun en hubby sambung belajar master die...pasni masuk keje balik la die...








Wednesday, April 16, 2014

wordless wednesday ~ my family




~WW~

hasil lukisan : Mia
tajuk lukisan : Keluarga Saya
komen aku : dah kenapeeeee rambut apak ko mcm jefry din kemahin berjambul lagi terjongket....omak ko plak kemain seksiiii dress berkemban dah rupe nak pi anugerah bintang fofulerrrr hah kahkahkahkah.....yg pasti style rambuttttt weollssss ala2 mengurai kat tepi tutup mate hokey!







*keek lieyalatif*





Monday, April 14, 2014

cuti2 at Eagle Ranch Resort, PD [part 3~ al-tamat]


bahek laahh..mari menyambong muntah darah tgk pic ahkak di eagle ranch resort, mesti korang ingat dah abis kan kakakaakakak....hokey2 ni last entry dah pasal eagle ranch ni hehehehe...oh yeak, aku skrang kat bukit fraser ade kursus, nanti aku BW key heheheeh....

*
*
*
entry ~ eagle ranch resort (part 1)
entry ~ eagle ranch resort (part 2)
*
*
*
V


lepas selfie sekitar resort, kiteorg bawak budak main air...dah tak menyabor noo nak mandi....ni area pool kanak2...



kejap jek mia nak mandi kat pool kanak2...pastu sibuk nak masuk pool dewasa...dalam gile weyy pool dewasa die.... eksen no nak swimming dlm ni, baru pegi kelas swimming 4 kali kot...hahahahaah



penat berenang petang tu, kiteorg plan tak mo dah keluar dinner so siap2 tapau2 kat kedai area situ.... sambil tu buat pra celebration besdey dayyan gak....




mase yg ditunggu kalo stay hotel ialah bekpes time!! moh tgk okey tak makanan die....ruang makan die sempoi jek kan...



menu nak kata byk tak laa sangat...tapi semua berase....abis jek laju di refill balik....



ade roti canai lak pagi tu....perghh sodap gile! kari die mmg kaw2....dayyan biase laa makan cereal, telo, roti, potato, sosej...



abis tu die makan sepinggan....bagus!




lepas bekpes kiteorg pusing2 resort buat aktiviti yg ade...mule2 gi tempat memanah....beriye jek laki aku tu...







kene kudrat yg kuat rupenye nak memanah ni kan.... agak2 tangan manje aku yg buat harus sengal2 bahu nie...so baik aku dok belakang snap gambo jek hahaahahaha


posing sat anak2!!



pastu kiteorg gerak pi area shooting area.. nak main paintball betul2 mcm tak sesuai....so main tembak2 batu2 jek laaa... si mija dah buat muke takut dengar bunyi tembakan hahaahahah



dayyan tu eksen jek hahahaaha...mia baru abis satu round dah lap2 peluh...tapi die suke so die sorang je main 3 round, aku sedas je, laki aku 2 round...mija seround...dayyan tak de round2 setakat posing jek kahkahkahkah



bersungguh due beranak nie...aku tgk jek laaa...cube gak sekali try tembak tapi mcm berpinar telinga aku...haa nampak tak betapa kegadisan keayuan kelembutan seorg yg bernama lieyalatif.....phuiii!! hahahahaahah



pastu kiteorg gerak ke tempat gokart plak...layan budak2 ni main kete enjin mesin rumput ni hahaahahha....suke2 aku jek keter enjin mesin rumput ... memandangkan papa nak naik ngan dayyan so dieorg bagi kerete jenis nie...gokart kan sorang2...lawak gile muke dayyan...elok cukup 5 laps sampai jek finish line, helmet dah tutup mata hahaahahah ntah ape yg die nampak sepanjang perjalanan tu kahkahkah laki aku pun satu kemain khusyuk drive sampai anak mate tutup helmet pun tak pasan hahaahahah




nampak yg hujung sane membawa diri tu....ade ke nak naik kete gokart tu sorang2...amboiii mcm terra nooo...


dah siap main gokart, jom horse riding plak!!...sihat2 betul kuda kat sini... kalo laa dpt sekor syok tu, gi keje naik kuda hahaahah... ade dlm 3 kuda biase  1 kuda kecik dieorg bawak keluar tuk kiteorg...



kuda ni name die sunshine orange...name kemain ngade2 kan haahahah... si mija muke cuak kene naik kuda kahkahkah




mia pun same....die kate rase mcm nak jatuh, takpe mia ni pes time kan...takkan nak naik kuda padi jek....


dlm kul 1 siap semua aktiviti kiteorg buat...tak le semua aktiviti yg disediakan kat resort ni kiteorg buat sbb ade yg sesuai tuk grouping.... pastu masuk bilik siap2 zuhur semua, kiteorg keluar cari lunch....kat dlm resort ni ade gak cafe tapi kiteorg dah jatuh cinta ngan satu kedai makcik tu so asik2 pi situ jekk...



tak tau name kedai makcik tu...tapi sumpah sedap2 makanan die...murah pun yeak..mcm2 mak kite masak sedapnye.... tgk laicikang sempoi ni....sedap wey!




menu aku ni...soto ayam dgn ABC....serius sedap gile! portion besar gileeee...



budak2 ni makan nasi ayam sorang satu...licin haaaaahhh dieorg makan...sedap sgt le tuh!



makan kenyang2 kang kite nak pi terjun pool lagi... eh laki aku lak makan nasi lemak ngan rendang ayam...takde dlm gambar plak ...tapi siyes sedap gile jugak!





petang tu aktiviti main pool sampai lebam kecut mecut....tapi kali ni kiteorg mandi kat area jakuzi jek sebab ade bumbung....malas nak panas2 ....




3 jam berendam dlm jakuzi aku dah haruk semua naik ke darat, kul 6.30 dah....bilas badan jom balik bilik! bepeluh tiak aku jadi datin dok tepi tu jaga hartabenda korang hahahaahah..malam tu lepak bilik abiskan stok megi ngan makanan2 yg ade...beli tamak noo!



ari ke tiga...mase utk check out..... kalo semalam menu ade roti canai ngan kuew tiow goreng...hari ni plak ade nasi goreng ngan  mee goreng...dayyan biase laa makan serial, sosej ngan telo die...roti ngan bubur die pun sedap kat sini...



mia snapkan pic nie....dieorg tak mo amik gambar sbb masing2 tak mandi lagi kahkahkah...mandi tak mo, tapi makan nak...chait!



ape yg pasti.... resort ni ade sijil halal di cafenye yeak....


tu ajek laa cite kiteorg bercuti di Eagle Ranch Resort nie....kesimpulan yg aku boleh buat, nak kate stay kat sini bestttt sangaat pun tak, nak kate tak beeessst pun tak...so far memuaskan laaa.... yg penting pengalaman baru utk anak2 sbb buat aktiviti tu...lagi pun resort ni kan dah lame pastu selalu jadi tumpuan group yg buat teambuilding so fasiliti tu  nak kate baru cantik tak la... kalo ade yg dah penah pegi kate tak best ke ape tapi bagi family aku semuanye okey jek... next cuti sekolah mcm nak ke belah pantai timur...tempat dah dikenalpasti....in sha Allah kalo jadi...



*keek di eagle ranch resort*












 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy