Thursday, May 29, 2014

thursday ~ random photos


salam kamis kengkawan....cam biase jom2 tgk entry random photos aku tiap2 kamis....



*
*
*
*
*
*
*
*
V


  • nampak tak aktiviti dicuti sekolah.... baru sehari cuti dah jadi fesyen designer ekekeekekek
    ...pastu dok ngadap henset jek ...takpe laa bagi can ...


  • gaya macho takleh blah...tapi masuk pool berkepit jek ngan apaknye haahahahaah... untung budak sorang sorang nieh, kakak2 gi swimming class, die dpt le free2 main air gak....alang2 tunggu kakak abis kelas kan....



  • bento miamija ~ utk pagi megi goreng + telur gulung...utk lunch plak nasi putih + ikan goreng + telur gulung + nenas masak lemak ikan masin...biskut tiger wat kudap2 time kafa....salads tu aku punye bekal hahahaahhaha



  • aktiviti dihari jumaat.... dah lame tak lepas gian kat karaoke katenye....eh makan kat superstar alamanda ni not bad gak....ari tu order ciken chop die sedap sbb grilled punye...serius sedap!



  • bento miamija ntah bile2 minggu ntah.... tapi yg pasti bento ari jumaat sbb biasenye jumaat aku bekalkan yg simple2 jek kang lunch balik makan nasi kat umah jek, tapi tau aku masak nasi ayam seboleh2 nak bawak gak nasi ayam...so aku buat  portion kecik2 jek.... nasi ayam sup puyuh...


  •  dah try tak acar ikan masin ni? sumpah sedap.... makan lak ngan nasi panas2....aku suke kalo makan nasi lauk kari makan ngan acar ikan masin ni...terbaik wooo!!



  • bento miamija lagi hahaahahah...utk pagi kuew tiow goreng + roti nuttela...utk lunch plak nasi putih + ikan bawal masak sos + biskut teddy bear.... 2 minggu ni start cuti berbento laa aku sbb dah cuti sekolah kan.... tapi pagi2 tetap i masak tauuuu....kang ape en laki ngan anak2 nak makan kat umah tu kang....



  • enjoy hidup ko yeak mia!!  mase ni ari betul2 abis exam .... kemain suruh aku pasang karaoke....



  • ari tu kawan aku gi cameron highland...kirim jagung mutiara.... ape lagi, pesta jagung laa aku hahahaha...kebetulan puase mase tu, napsu mencanak2 laa tingin nak makan kan....... so buat due jenis cekodok terus...cekodok jagung manis ngan cekodok jagung versi ikan bilis..... rangup2 sedap betol!



  • eh byk lak pic makanan dlm entry random photos kali ni haahahaha...halal la yeak dik non!.... sape tau ni mee ape? heheheehe yeszaaa!! ni le mee tarik warisan asli yg femes tu....aku suke makan kat sini....


amik ko! keek pun pasal makan jugak haahahahaah
*keek spegeti carbonara*




Monday, May 26, 2014

ubahsuai rumah ~ ruang makan/dining hall


salam isnin....jgn kaciwa2 tak cuti ari ni yeak kawan2....kekalahan kita kekalahan bermaruah....mata jepun ngan kita sipi2 jek....hehehehe

*
*
*
*
*
*
*

V

heluw! heluw! mari2 ahkak sambung bab ubahsuai area ruang makan plak....ala takde la ubahsuai ape pun...kiteorg buat simple2 jek yg penting masih dlm bajet......utk ruang makan aku ckp ngan laki aku tak mau sarat2...nak simple jek .....so kiteorg just tambah wallpaper sambil tu renovate plaster siling dan tukar lampu dan kipas dan tambah ekon.....tu pun bukannye sepenuh2 dinding berwallpaper...tak lawo nanti....balancekan wallpaper dgn cat jek.....




utk ruang makan ni en laki pilih wallpaper 3d.... aku ikutkan ajek laaa... die ckp die nampak kelainan kat sini...lagi pun mase aku renovate rumah ni tgh pemes wallpaper batu2 nie...so i polo jek laaa...duit laki kan kahkahkah.....



aku pesan byk kali bab gam tu...biar sempurna tampal, jgn tekopek2 nanti....wallpaper ni once dah terkopek buruk jadinyer.... pastu wyring2 ekon tu sorok ...takmo selekeh2...ehh customer always right kan...ko makan lee bebel ahkak ko ni hahahaahahah




wallpaper pasang area satu wall jek...takde laa keliling2 aku pasang kang dah mcm dok dlm gua lak kang....balance suasana ngan cat jek....ceh aku berckp mcm eric leong...supriseeeeeeee!! hahahaha



sehari jek dioerg tampal wallpaper nie.... mase ukur tu makan mase....




pastu laki aku nak tinggikan sikit ruang makan nieh....naik lamina katenye....aku polo jek laa....sebab duit die kan kahkahkah...yg penting cantik dimata aku...dan tak sarat deconyer....



proses ni makan mase sikit sbb dieorg simen dulu ...dlm 3 hari dah kering betul2 baru start pasang lamina....tapi mase ni aku tak rush nak pindah pun so mmg kami bagi mase yg byk laa tuk dieorg buat......yg penting kemas....



tapi korang jangan buat silap mcm aku, patutnye naik lamina dulu baru pasang wallpaper....ni kiteorg pi deal pasang wallpaper dulu plak...tapi seb baik kontraktor lamina ni kemas buat keje so tak kaco laa wallpaper yg dah dipasang dulu tuh....



berkeladak lantai hah... kesan abuk2 simen...



tunggu kering so lepas ni boleh terus pasang lamina....



lepas 3 hari kontraktor dtg balik tuk terus pasang lamina...



kiteorg pilih lamina kaler terang sikit sbb nak balance dgn wallpaper bricks tu....



dah siap!




ruang makan aku ni tak besar sgt.... bile dah masuk wallpaper bricks tu kene pandai susunatur supaya takmo nampak sarat...



plaster siling kiteorg buat jenis simple mcm ni...same kat hall depan pun...aku tak suke yg jenis kerawang2 tu.... biar nampak moden tapi simple gile2...



mase ni kiteorg dah start pindah sikit2.... 



lame gak ruang ni kosong takde meja makan.... bile adik aku yg no 2 yg dok banting tu datang, kiteorg selalu jadikan area ni tempat tgk movie ke kartun ke tru projector ..... puas la budak2 tgk....


tadaaaaaaaaaaa....ni yg dah siap dgn meja makan.... meja makan mmg aku nak cari yg 10 seater... memandangkan space tak besar tapi tamak nak 10 seater gak aku pilih meja makan jenis yg simple jek...yg penting meja tu jubin/marmar, sebab meja makan kat dapur dah kayu...lagi sekali tips beli meja makan yg murah, beli laa mase hujung tahun sebab kedai perabot buat sales heheeheh





langsir amik same dgn org yg buat bilik tidur aku tuh...same gak aku pesan takmo langsir kerawang2...nak yg simple jek tapi alun2 langsir tu byk heheheeheh..pilih kaler purple maroon2 so tak lari tema dgn hall depan punye tema.... aku pesan gak tak mo kain langsir yg bercorak2 sbb wallpaper aku tu dah berat nanti nampak serabut lak dining hall aku.....pada aku ni dah just nice lah...



meja makan aku tu kaler ala2 brown silver2.... dinding yg belakang tu  patut nak letak cermin...tapi sampai skrang masih mengsurvey cermin yg okey...plan nak tempah tapi masih dlm planning lagi...



bunga atas meja makan tu bunga recycle dari umah lame dulu hahahaahh tunggu nak raye kang aku beli baru....



langsir tu konsep sorok dlm plaster siling tu tak nampak curtain rail die...




aku tgh mencari2 gak table runner yg panjang tuk meja aku nie.... tapi tak jumpe lagi yg cun.... rase2 nak cari gak candle holder / kaki lilin letak atas meja tu.... mcm nak dah berkenan kat ikea tuh...moden tapi simple jek candle holder die



ruang makan ni nampak dry kitchen aku .... ade jeki lebih aku nak naik pintu kat situ... pintu ala2 rumah jepun tu....berangan jek dulu laa kakakaakak



sebok tol dak dayyan tu kat situ mihmihmih
 

oh yeak, ingat tak aku ckp ari tu buat wallpaper dpt free tirai/bidai kat dapur....so aku le diberi kuase tuk pilih padanan warna bidai camne hehehehe ye laa dapur kan tempat aku so aku le dpt kuase tu secara otomatik heheheheehe .nanti next entry aku up citer pasal bidai ni yeak....



tu saje cite dining area  rumah lieyalatif yeak....sempoi2 tapi sedap mate memandang (utk mate aku lah hahaahahaahah)...so lepas ni rasenye aku share pasal bidai yg free tu plak ...
okey le bubye! see yeah!





** yeay nak cuti sekolah dah...so tugas2 membento akan bercuti le seketika...tapi mak tetap masak pagi2 dik non oiiii....phewww!







Friday, May 23, 2014

mari mempopia ketam yeak anak2....

salam jumaat penghulu segala hari kengkawan....yeay sok sabtu.... sok nak pi tailor amik baju raye...hahaha....aku anto kat tailor bulan 3 ari tu......auwww..mak suke2....heheheheeh... okeylaaa jom layan pic cite pasal ketam lagi....sebelum ni lemak ketam kan....kali ni popia ketam lak heheheheheh


pic gile lame dah tahap basi ni hahaahahah...tapi takpe laa mak entrykan juga demi mase depan mak yeak hahaahahahaah....

*
*
*
*
*
*
V


tak silap aku ni mase sebelum aku gi kursus kat bukit fraser ari tu....nak tinggal anak2 laki kan so buat le stok kudap2 frozen..senang apaknye boleh goreng bawak kan bekal anak....alah simple jeee aku gune isi ketam ngan mix vegi jek... mix vegi tu kalo ditumis dulu lagi sedap....



aku ajar budak2 ni buat, pastu selebihnye dieorg buat.... aku tukang bukak kulit popia tu selai2 jek...



budak2 ni dah lame sebenarnye ajak aku membaking...tapi aku takde mood nak kuarkan mixer bagai... so dgn buat popia ni harap dieorg berpuas hati la hahahaahaha... takpe2, raye nanti mak ko berazam nak buat at least 2 jenis kuih raye...bodoh2 pun kuih suji ngan samperit....kuih senang kan...nanti kite baking2 time tu key...



mia buat senonoh sikit...si mija tu kene pantau....main taram jek buat...



lipat pun kemas jek takde bocor2.... 



dapat la sebekas gini... boleh laa buat goreng2 pagi2 due batang tuk bekal sekolah dieorg, buat kudap2 time rehat sekolah kafa tuh....dayyan pun suke makan...tapi die suke buang kacang peas dlm popia tu...GGgrrrrrr!!



tu saje kisah lieyalatif dan popia sempoinyeeee hehehehe...oh yeak, kan aku ckp dlm entry sebelum ni tak pi mane cuti sekolah ni....malam semalam dok depan pc ngan hubby, klik sane klik sane sekali dah terbook hotel daaaaaaaaaaaaaa ekekekeek..yeay! cuti sekolah ni kite pi dok hotel yea anak2, dok hotel tapi leh mandi air sungai, leh tgk alam dan fauna.....yahuuuuuuu.....tak sangka ade hotel bersuasana alam dan fauna mcm tu....



*keek buat popia*




Wednesday, May 21, 2014

MengKETAM bersama family....


salam rabu kawan2.... 


org semua dok berwordless wednesday kan today...aku takmo....nak membebel byk2 arini hahaahahah...alah takde laa membebel ape pun...just nak citer kisah aku mase cuti wesak ari tu...ngidam2 nak makan ketam so gigih pi pasar borong cari....rezeki aku lah gamaknye, ketam nye gemok2 koooo...isi padat siap ade yg bertelur lagi hah....puas dpt makan....beli 6 ekor gemok2....



konon nak goreng separuh buat berlada ngan separuh lagi masak lemak cili api...sudahnye aku humban je satu periuk buat masak lemak cili api hahaahahah dasar pemalas!



so aku masak lauk sampingan kangkung goreng belacan, ayam masak kunyit ngan telur asin...

 


nampak tak isi die putih2 yg padat tu....perghh puas hoi dpt menyedut... 
 



tang sepit2 biase laa aku yg tukang pecahkan... miamija pun aku korekkan siap2 isinye... senang dieorg makan...dayyan jek tak makan langsung ketam ni sbb die ade ekzima takut gatal2 die menjadi lagi....baru nak baik gatal2 die kang merenyam plak balik gara2 ketam....
 



saje letak pic ketam ni byk2 hahaahaha ...nak bagi terliur kuasa dua kat korang hahahaaha... balik johor minggu depan nak suruh mak aku masak ikan mayong laaa..lagi2 ikan mayong yg ade telur die tu....fuhh dpt jek ikan mayong asam pedas, aku dah leh puase ramadhan dgn aman dan damai kahkahkah perangai terliyo mcm budak2...





muke khusyuk dayyan makan heheeheh..tahun depan dah 4 tahun...tgh pikior2 lagi nak teruskan dok taska ke atau masukkan sekolah plak....
 


lisyinnnn hah! terima kasih pada alu lesung yg membantu aku dlm proses ketuk2 mengetuk part sepit ketam nieh....heheeheheh

 
walopun dah dpt ketam tapi aku tetap nak pekena ketam kat bagan lalang....abang jom kite!




**cuti sekolah bakal dtg lagi...yeay!! mcm tak pi mane2 pun cuti nie...sbb en laki sibuk final sems kan... mia mama anta pi kem solat la yeakkkk heheheehe...mija tak cukup umur 9 tahun lagi, kalo tak aku anta berjemaah kem solat sekali....




 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy