Thursday, May 21, 2015

thursday ~ random photos


 Assalamualaikum...

hamek kooo ...entry random photos bertemu entry random photos kakaakakakkak...
minggu ni ngan minggu lepas agak busy sikit, dgn aku baru balik kursus pastu laki aku plak gi bengkel kat perlis ....dah mcm pass baton, aku balik die plak pergi....pastu rata2 sekolah tgh busy dengan mid year exam kan...same laa ngan anak2 aku pun....hope okey laa dieorg jawab soalan...abis exam kite pi holiday okey ...ye laa dok kejar kerja ke mesyuarat urgent sampai bile2 pun tak abis...masa utk anak2 kene luangkan jugak.....

so mari le adik kakak layan citer ahkak lieyalatif arini....

*
*
*
*
*
*
V
  • bento riangria miamija ~ utk pagi nasi goreng planta + buah mangga harum manis....utk lunch plak nasi putih + sawi jepun goreng + kicap + asam pedas ikan pari.... kudap2 kafa biskut coklat....senang hati aku masak asam pedas kerap skrang sebab anak2 aku kemain menghirup2 makan asam pedas...
*ni video masak asam pedas ikan mayong minggu lepas*
video



  • ari tu aku buat spek mata baru.... suruh laa budak2 ni test mate sekali .... alamak masing2 power dlm lingkungan 50-60 gak...tapi aku malas nak bagi pakai spek...so belikan suppliment natberry...tgk sebulan dua mcm mane ade perubahan tak ....


  • bento riangria miamija ~ utk pagi burger daging .... utk lunch nasi putih + ayam masak kicap....takde sayur ari tu hahaahahaha...kudap2 kafa plak biskut oat ngan gule2...


  • kejadian 2 minggu lepas....gi majlis kahwin ex staff hubby kat sangkot villa hulu langat....sedap nasi minyak...makan tak hingat diet hah!


  • kejadian berlaku di subuh sapie hehehehe...merajuk sebab papa kejut awal.... die tgk kat luar gelap lagi mulee laa meroyan tak mo mandi ...kalo kejut kat luar dah siang laju jek masuk bilik air nyanyi2 mandi hahahaahahah


  • bento riangria miamija ~  utk pagi mee goreng basah ...utk lunch nasi goreng + buah limau....ni kes malas nak masak lauk le aku nie....hahahaahah...kudap kafa plak swissroll cake....


  • minggu ni kan minggu hari guru.... rata2 semua sibuk carikan hadiah untuk anak2 bagi kat cikgu kan...aku buat simple2 jek... beli cawan ikea, letak cekelat pastu wrap...letak kad heheheeheh.....aku buat utk cikgu swimming, cikgu cic, cikgu tusyen, cikgu sekolah rendah, cikgu sekolah kafa....




  • kat Rasa Alamanda ade satu kedai makan bento .... aku suke makan situ...pekena set bento tempura atau pun set udon..... aku suke chawanmushi kat situ... org lain makan sure kembang2 tekak hahaahahah..
tu ajek laa citer kamis nie...hahaahaha... agak2 malas nak update tunggu lagi laa entry random photos bertemu entry random photos....kakakaakaka....




**minggu ni balik johor...yeay!! makkkkk...masakkan mayong asam pedas, ungkep ayam, sambal goreng jawa...blaaaa ...blaaaa...blaaaa.... hahaha!




Thursday, May 14, 2015

thursday ~ random photos


Assalamualaikum....

Aucak! dah kamis! cam biase laa kamis2 ni meh layan entry random photos lieyalatif.....
hati ade bunga2 nie....kelmarin Datuk KSU, KKM meraikan PA2 dengan majlis hi-tea.....tq Datuk KSU atas ingatan tulus ikhlas utk PA2 di KKM.... weekend ni aku ade kursus PA kat hotel kl pun Datuk Ksu sudi turun utk dinner sekali....nanti KSU dah pencen dah tak merasa laa kot huhuhu..


*
*
*
*
*
*
V


  • bento riangria miamija ~ utk pagi bihun goreng + telur puyuh due ketul kakakaaka.... utk lunch plak nasi putih + ayam goreng halia + sebotol kecik kicap....utk kudap2 kafa roti cekelat....aku kalo beli roti krim tuk stok seminggu mesti org pelik ...mesti org tgk kemain byk aku beli ... tak makan nasi ke ape hahaahahahah


  •  friends till the end!!....sebelah kanan aku tu dah lame pindah ke johor...dulu bertahun2 ni le geng sekepala kat kkm...dpt tau die ade kursus kat sini, harus le culik kejap minah nieh....dpt le chat sambil makan2 jap......



  • ade org tanye ari tu cili kelantan tu camne ....haaa dlm gambar kat bawah tu ade 3 jenis cili kering....A dgn B tu biase kite jumpe....C tu plak jarang....C tu laa cili kering kelantan, saiz die mmg besar....tak pedas langsung....tapi merah menyala hehehehe..sejak gune cili tu asam pedas ke sambal ke kemain menghirup2 anak dare aku makan....
*pic credit google*
tgk le kemain mencedok kuah asam pedas ikan mayong aku masak ari tu....tak abis2 puji sedap! sedap le sbb tak pedas.....mak ko mkn yg kurang kick!


  • mgu lepas cat umah sikit..... puasa2 kang nak cat dah letih...meh cat sebelum puasa....dayyan tolong betul2 tu tauuuu hahaahaha....dah mcm robocop bersarung sot kabar mcm tu....


  • bento riangria miamija ~ utk pagi nasi goreng kunyit....utk lunch plak nasi putih + labu masak lemak putih + ikan siakap masak sambal.....biasa laa pakai cili kelantan tu...mia komplen sebab bubuh sambal sikit sgt hahaahah...utk kudap2 kafa cocopie...


  • pic lama nie....mase balik kg ... umah mertua aku sebelah pantai so mmg budak2 ni laju je laa ajak gi main pasir kalo balik kg....aku yg lemah kepala lutut nak kene basuh seluar baju penoh pasir halus2 nie hohoho....


  • kalo ade leftover lauk kari mmg ni laa minum petang atau sarapan esoknyer.... aku buat roti jala simple ngan roti canai segera.....kari  ngan asam pedas nie lagi berhari2 leftover lagi sedap oiii!!...roti jala tu pun simple cedok tepung, pecah telur, letak garam, letak pewarna kuning, letak santan sikit....blender jeeee hahaahahah....




  • yeay!! ade rezeki rase mangga harum manis free....thanks utk yg sudi pos jauh2 nun dari perlis tuh....moga murah rezeki...abaikan limau yg same enterpreme tu ekekekek tu limau beli kat pasar tani jek.....

 
 *video dayyan gado ngan mija..tak dgn padan kecik*
video




** jumaat - ahad minggu ni masa di abiskan berkursus PA di Hotel Peninsula Residence ....aku balik kursus, laki aku plak outstation ...ayoyoyoyo!!








Tuesday, May 12, 2015

jalan2 cuti labour day (ice skating ioi mall putrajaya)



haluw....selamat hari selasa semua.....


moh sambung kisah cuti long weekend ari tu.... jumaat ke ikea kan...sabtu plak tak kemane2 sebab en laki ade hal.... 4 beranak dok umah ajek laaaa....layan masing2 buat homework...sambil aku masak sambil aku ngajar..... tune aku kalo jadi cikgu mmg garang le...jiran sebelah pun leh tekup telinga kot kakaakakakakka..sabtu tu pun masak simple2 jek...sebab mlm plan nak makan luar...



ni plak kisah ahad.... mia ajak nak try ice skating kononnyer...aku tgk die atas bawah...boleh ke ko nak skating nie...jgn tergolek karang..... so takmo menghampakan anak2 jom le ke ioi mall putrajaya.... pergi pagi2 tak ramai org lagi....takyah q pun....masuk tgh hari..q kat kaunter tiket sampai kyros kebab nun hah....ramai rupenye yg terra ice skating nieh....



dayyan pun leh tahan....mule2 jek tegolek. pastu okey dah....ye laa sewa peguin tu seketol utk die....mia mija awal2 jek jatuh2 pastu terra gak skate...



aku dok luar jek di balik cermin snap2 pic dieorg hahaahahah.... idok le aku nak main bende alah nieh....sia2 kalo tegolek oii...


*video budak2 skating*
video


berjam2 dieorg dlm nie..sampai lunch pun skip...mujur breakfast berat2...



*video budak2 skating*
video video


masuk kul 2 aku bagi hint nak makan tak...mia mija tak mo lagi.... uihh takleh jadi nie...perut mak ko dah kebulur balik....terus pi lepak kyros kebab sambil tgk dieorg skate yg tak reti penat....makan kebab berdua dengan dayyan....licin haaa si kecik tu bedal...



akhirnye dah kebas kaki baru ingat lapooo n mintak nak makan hahahaahahah...shoot terus ke saba cyberjaya pekena nasi arab..... licin hah masing2 bedal sepinggan...siap nasi tambah lagi....suke aku tgk dieorg makan!



ni pun same gak...licin hah mkn!



pas kenyang perut...singgah dpulze plak..... sebelah saba jek kan.... jalan kejap jek...



isnin plak tak kemane...lepak umah ajek sebab masing2 mengeluh sakit kaki hahaahhhah...sorang2 hulur kaki suruh aku urut kakaakakakaaak....tu lee berjam2 ko dok skating tak ingat penat....isnin tu lepak umah layan budak2 ni karaoke....

*video dayyan nyanyi..aku rakam malu2 plak die..kalo tak, lontaran vokal die bergema satu rumah*
video


aku buat sarapan nasi lemak sempoi....sambal udang + telor mata + ikan bilis kacang goreng + ikan kerisi goreng....timun2 yilek ...takde heheeheheh



tengahari plak aku buat mee kari sempoi....nasi lemak pun ade lagi....so korang anak beranak makan le nasi lemak tu sampai ke dinner ye ekekekeekek


tu jek laaa kisah cuti long weekend ari tu... adios amigos!!




**nama aku naik tuk kursus PA minggu depan ..... kpi 7 hari kursus dah melebihi sasaran...yahuuuu!!



Monday, May 11, 2015

jalan2 cuti labour day (ikea)



huwaaaaaaaaaa....makin kelauttt update blog..... sori2...kebusyan melanda jiwa....jiwa terganggu sebab nak exam ict lanjutan.... soklan mencabar iman betul....mujur aku dok depan sekali dlm makmal komputer tuh, kalo tak laju jek nak membabengkan bile tak jumpe nak klik ape mcm dlm arahan kertas soalan....tapi takpe laa, tawakal jek...tak lulus kite repeat lagi kakkakakakak...ape dehal ye tak? hahahaah..... 


kemain korang update kisah cuti labour day/wesak day ari tu...ahkak lieyalatif baru tekedek2 nak update hah.... cuti labour day/wesak day 4 ari tu...aku just bawak anak2 aku gi ikea, jalan2 ioi mall main ice skating...selebihnye lepak umah masak2....jom layan pic2 kat ikea nih jom!

*
*
*
*
*
*
*
*
*
V

satu2nye tempat yg aku tak penah boring kalo berjalan..... yes..aku suke ikea.... suke tgk barang2nye, suke makan2nye.... ari tu breakfast ngan lunch aku amik pakej kat ikea kakakaakka.... order mee goreng 99sen 3 pinggan...roti telur 1....popia 4 batang....



dayyan biase laa semua bende nak buat sendiri.... sebelum sosej tu tepelanting gi meja org sebelah meh kite main potong same2.... kalo tak bagi terus mau merempan merajuk kat situ....



mintak nak beli bende alah ni....mmg tidak lee aku nak bagi..semak rumah....posing ajek boleh hahaahahahah



target aku nak beli rak sebenarnyer....alah rak  murah2 jek...dari dulu nak beli tapi asik out of stock...ni cek kat laman web ikea stok ade lagi, tu gigih gak pergi cuti 1 mei tuh...



en laki tgh usya2 payung comel ...nak bikin taman katenyer....aku ckp tak yah lagi....tgu naik pagar keliling umah baru leh bikin taman astakona ke ape....



tgk jam kul 11 dah...ok jom lunch plak....kang nak kejar gi semayang jumaat plak...breakfast tadi tak hadam lagi ko dah sumbat lunch plak hahaahahahah...so order light2 jek.... pasta kids 2, meatballs 15 bijik...chicken wings 5 ketul....



alahh sorang sikit makan lame2 abis gak....jgn membazir anak2...amalan syaiton ituuuu!!



bos kicik kene suap ngan dayang2...



tak sah le tak kene cukai eskrim 80sen kalo ke sini....


video

mintak maap anak2..rak mak ko panjang plak kayu kayannyer...sila duduk padat2 sikit hahahaahahah



nak tau rak ape yg aku beli? hahhaahaha alah rak rm59 ni jek kooo ekekekeekekek... nak kemaskan kat sikit tempat laundry tuh....sebelum ni serabut rak pun kecik jek....nak beli dynamo botol tak muat kene beli refill punye...skrang dah leh beli yg botol punye sebab rak dah besar...tapi kene abiskan dulu stok dynomo  yg mane ade hohohoho....



kemas sikit bijik mato aku tgk ruang laundry...mak suke!!
radio tu jaman baru2 kawin tuh beli..time2 membasuh leh aerobik sekali kakaakakkka



ok next jom pasang rak lagi satu.... balik2 ikea terus pasang ni...gigih masing2....



eksen jek dayyan tu....pakai screwdrever pun cukup hahahahaaha



pasang tombol drawer jek pun.... berjam2 kakakaakaka



ade 3 laci drawer, haaa amik sorang satu....buat le sampai siap...

video


taraaaaaaaaaaaaa.....hasil tangan tige beradik.....siap dah drawer comel nie...murah ajek rm79 heheheeheh...nak pasang pun senang...less screw kaedahnyer...



aku letak kat hall atas ..buat tempat letak kunci keter (drawer atas)...yg drawer tengah ngan bawah tu tempat letak buku2 dayyan.... bunga asal kat tempat drawer tu aku letak kat tangga ....



aku beli gak tempat letak buku ni...kaler pink katerr kooo..




sah2 le beli utk bilik anak dare....kemas sikit mate tgk...tak nampak dah buku2 latihan dieorg.....nampak pink ajeeeeeee hihihihi



baik lah anak2...weekend ni gotong royong lap abuk bilik korang yeak...ehh?? hahaahahahaah

 tu le kisah 1 mei kiteorg....jalan2 pi ikea, balik umah pasang rak....mlm keluar gi dinner.... kalo lik kampung syok gak sebab mak aku buat bbq ...uwaaaa!!!




**gatal start gatal2...mata start panas...idung dah rase tak sedap...tanda2 nak batuk selsema nie..





 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy