Tuesday, September 29, 2015

kisah aidiladha 2015 kami!




Assalamualaikum....


burpppp! alhamdulillah...(bau daging hahaahahah)...almaklum laa musim mendaging skrang.... pagi ni rezeki murah jimat duit sarapan sbb member bawak mee goreng daging korban kehkehkeh..... camne raye haji korang? best.... kiteorg sempoi2 jek.... aku balik johor sbb mmg turn johor.... konon nak balik malam raya, sudahnye tukar plan last minit...ari rabu tu last minit isi myhrmis mintak cuti kekekeke.....jom le layan pic yg ade sambil aku cerita ceriti...

*
*
*
*
*
*
V

rabu pagi siap2 kemas barang masuk keter...balik kampunggg oiiii...mood happy menular ke semua pelusuk jiwa raga ekekeekekeke....



barang tak sebanyak mcm balik raya puasa....kurang senak lee perut kereta kahkahkah


sebelum bertolak singgah sarapan jap.... mia layan bihun goreng, si mija layan nasi lemak ayam goreng..... aku ngan laki aku puase arafah ari tu...hoiiiiiiiiiiii kembang kucup hidung menahan dugaaaaan kahkahkah....



tgk budak ni makan lagi laa teliurrr...siap dgn sound efek slurpppp slurrrrrpppp kahkahkah



pastu kene tempuh dugaan nombor 2 plak....singgah kencing kat r n r...budak2 ni pekene sekerim plak.....



perjalanan smooth je....tak byk kereta....legaaaaaaa...

*video lepak makan ais krim*
video


ni plak kisah pagi raya...menu raya aku tak snap pun...alah biase je mcm kebiasaan jugak... ketupat, ayam ungkep, sambal kacang daging, sayur lodeh, sambal tumis..... pas solat raya, makan2 ...masing2 excited nak pi tgk lembu kene korban....kat masjid kampung ade 2 ekor ...dpt le tgk...



dayyan kene paksa ngan paksu bergambo ngan lembu...penakot anak bujang aku nieh!


laki sape ni haihhhh rajin sgt tolong org kampung lapah lembuuuu ekekekeekeke



terus terang aku ckp ni pes time aku tgk lembu kene korban.... mase kene sembelih aku tak tgk....masa lapah dah separuh baru aku berani pi tgk...takut tedetik rasa kesian...budak2 ni kemain berani ...dari start lembu dibaringkan sampai laa kene lapah dieorg tgk...


*video melapah lembu*
video video



aku paksa bergambo dgn kepala lembu...




dah nak buat muka nak nangis....haahahahaha



Nabi Muhammad SAW telah bersabda: “Tiada satu amalan yang paling dicintai Allah SWT. daripada Bani Adam a.s ketika Hari Raya Aidul Adha selain menyembelih haiwan korban. Sesungguhnya haiwan itu akan datang pada hari kiamat (sebagai saksi) dengan tanduk, bulu dan kukunya. Dan sesungguhnya darah haiwan korban telah terletak pada suatu tempat di sisi Allah SWT. sebelum mengalir ke tanah. Kerana itu berbahagialah dirimu dengannya.”   (Hadis Riwayat Tirmizi, Ibnu Majah dan Hakim.)


jumaat malam tu plak adik aku ajak pi lepak umah die buat bbq...jerebu tgh teruk, diajaknye bakar2 hahaahahah 



kakak mia mija layan kayla main.... ade sate daging korban, ciken wing, potato grill, aku plak blanje pizza hut..... pastu kiteorg balik putrajaya sabtu petang.... mujur sabtu dah bertolak balik sebab ahad tu jem teruk gak kat highway.....

tu ajek laa kisah aidiladha kami yg sempoi..... sempoi2 pun best le sebb dpt mkn air tangan mak kan..... hihihihi.....



**arini anta mia mija pi sekolah tgk tak ramai pun org, cuak gak ingat ade umum cuti lagi ke ari nie, agaknye aku anta awal kot hahahaah arini kene kuar awal sikit sbb en laki takde pi kursus 3 hari..kene jadi drebar anta anak2 sane sini hohohoho...... cepat2 lee jerebu berlalu pergi..... pedih2 mate kalo kuar umah ...adoyai!




Wednesday, September 23, 2015

Salam Aidiladha dari lieyalatif & co,




Assalamualaikum....

Dikesempatan ini lieyalatif & co. ingin mengucapkan selamat hari raya qurban utk semua readers ...berhati2 di jalan raya.... makan daging jgn overdose kehkehkeh....

in sha Allah aku dan keluarga akan balik johor malam ni .... amik cuti sehari jek jumaat tu.... raya haji mmg sempoi2 jek ... belah aku tak sambut sgt pun takde laa beriya2 pergi jalan raya ke ape, silap2 pagi raya pun pakai baju biase jek....tapi aku tersoping gak due jubah hahahaahah....


oklah ...hati2 dlm perjalanan....pandu selamat jiwa cermat.... yg tak balik kg tu jgn meraung menangis ..pi le jalan2 ikea ke ioi city mall ke kekekekekekeek...



** selamat bercuti sekolah gak buat anak2 kita semua.... enjoy mia mija main laptop, main game bagai...dayyan gak tetap kene pi cic hahaahahaha....



Thursday, September 17, 2015

thursday ~ random photos




Assalamualaikum.... salam kamis.... woaaa fresh dtg keje arini sbb semalam cuti.... heheheheh.... tak kemane pun aku hari malaysia semlm...dok umah masak2...mia nak makan ketam... si mija nak makan kek milo...pastu haze dah kurang so budak2 lepas gian main badminton..kayuh basikal belakang umah..... tak sangka kat indon ade certain daerah ipu sampai 1000...kite ni baru 170 dah sesak2 napas sakit kepala sakit tekak bagai....mcmmane laa dieorg kat sane.... okey laaa...maghi layan pic entry random photos yg ade arini....

*
*
*
*
*
*
*
V


  • minggu lepas viral gile2 resepi kek milo 3 minit nieh.... kiteorg kat opis gedik2 nak try hahaahahaha....menjadiii kooooo.....gebus gebas kek nyer.....dah buat dgn miamija kat umah, siap makan ngan eskrim lagi....sodap!...yg penting senang gileeee nak buat....campur semua bahan pastu kacau pakai sudu .... lagi lama kacau lagi gebus...pastu masuk dlm microwave 3 minit...siap!..kalo microwave yg ade suhu amik yg high...mcm aku guna 800w (kat umah)....900w (kat opis)...
*ni buat kat opis ari tu*
*ni buat kat umah semalam..si mia buat*




  • bento riangria miamija ~ utk pagi pasta goreng + roti bakar kaya....utk lunch plak nasi putih + ayam goreng kunyit + jambu manis....kudap2 kafa swiss roll.....



  • budak byk aci ngelat ni.... kene janjikan upah2 baru rajin buat homework kehkehkeh
*video dayyan tulis*
video



  • kalo beli barang dapur, mia rajin tolong kemas barang2.... mija ngan dayyan plak laju cek dlm coco crunch ade free gift mainan ke tak....bertuah punye anak....

  •  bento riangria miamija ~ utk pagi megi goreng + chicken ball...utk lunch nasi putih + kicap + ayam panggang madu + buncis goreng...kudap2 kafa plak waffle gardinier tuh....


  •  budak ade saham terbesar kat 7E presint 15H hahahaha.... hari2 sebelum masuk sekolah kene singgah paw gule2....

  •  ntah bile ni ... projek masak2 kat opis...buat mee sup..layan plak ngan kopi 434 ...mmg meletops!...

ok bai...jumpe lagi bile2 aku rajin update blog mih mih mih...



** cepat lah minggu depan...raya haji balik johor ....yahuuuuuu!! makkk masak sedap2 plissssssss....





Monday, September 14, 2015

kisah potluck farewell



Assalamualaikum....

salam senin semuaaaaa.... aiyokkkkk semua blog dah kene block kat tempat aku....buntu pale otak mak....tapi takpe...mak belok sane, belok sini, cilok sane, cilok sini asalkan boleh update n bw hahahahaahaha....arini nak citer kisah opis aku buat potluck farewell utk 1 of our bosses kat sini yg dpt naik jusa c dan bertukar keluar.... Miss Low Lai Yoong bos kiteorg tu.... disebabkan die ni baik gileeee..bos yg happy go lucky so kiteorg buat meriah2 sikit...eh boleh pilih kasih mcm tu ? hahahaahaha.... miss low ni tak penah miss bagi hadiah raya tiap kali syawal...bygkan baik tak baiknye die.... meh le layan citer sambil tgk pic2...awas! pic makanan adalah selambak hahahah

*
*
*
*
*
V


tersenyum riang miss low dpt potong kek.... adoiyai sedey bos sebaik ni keluar .... oh yeak, nampak tak yg ala2 amitabh bachan tu...haa tu le bos aku...dah masuk 8 tahun aku jaga die.... same gak, bos yg baik tak penah marah PA die nie...yg penting tiap tahun dpt duit raya hahahaha


 gigih pi cari kad yg besar gabak ni hahahaha



 ucapan terakhir dari staff..oh yeak farewell ni kiteorg buat 7 sept (isnin)...last day miss low di KKM...



 adiah



dok pikior2 nak bagi miss low ape, last2 belikan kain batik crepe.... lawooo...dah SUB kan kene laa pakai batik ngerlip2...nak pi postcab ke mesyuarat hihihi
 



 menu plak kami decide nak potluck...so masak dgn kasih sayang gitu masing2....tu laa bos baik kan nak keluar, kite pun rase ikhlas nak masak....ops! ... nanti aku kupas satu2 menu ape yg ade yeak hahahahah....



kek yg cute
 


 ok meh aku kupas satu2 ape menu yg ade.... main course kite ade nasi ayam


 ni pun main course gak...laksa....



ade lasagna, mee goreng tomyam, spegeti olio, kuew tiow goreng...
 


ade donat, karipap, roti jala, tahu sumbat, sandwih telor, pulut mangga, kek pisang, puding roti dgn sos kastard...
 


 haaa ni aku buat.... sagu gule melaka..... peluh tiak kaco sagu tau haahahahaah.. tapi aku tak buat santan...tak suke makan ngan santan...makan ngan susu cair...lagi meletop2 sedap ...sedap kat tekak aku laa hahaahahaha

 *video buat sagu gula melaka*
video


 sagu gule melaka, buah oren, rockmelon, anggur dan epal...



aiskrim dgn kon...



air plak ade air oren, teh tarik dan cocktail....okey lengkap semua aku tulis...rase takde kot menu yg tetinggal....



alhamdulillah, menu yg ade dikongsi2 dgn unit2 lain.... 
 


 satu2nye pic aku .... muke sendu perut lapo tunggu mase nak makan hahahaaha


tu la kisah yg aku nak kongsikan....hope miss low tak lupe kan kami....syiok le staff baru die dpt bos sporting gini....all the best miss low di tempat baru.... aku pun syiok gak sbb dpt tapau nasi ayam bawak balik hahahaah tak masak malam tu hahaahahaha


 

**minggu depan cuti sekolah seminggu rupenye yeak..sekali ngan raya haji.... okey...leh cuti bento seminggu....phewwww...




Thursday, September 10, 2015

thursday ~ random photos






Assalamualaikum....

hepi kamis day semua..... mcm biase laa kamis2 ni aku up le entry random photos..... oh yeak, kat opis aku ni ade certain blog aku takleh bukak sbb dah kene block ngan mampu.... takpe2 balik umah nanti aku bw blog korang yea.... lambat2 tapi tetap aku drop komen.... maghi la layan entry random photos lieyalatif kali ni....

*
*
*
*
*
*
*
V


  • bento riangria miamija ~ utk pagi mee lidi goreng.... hijau2 takde sebab sawi abis ..carrot pun takde...tak puas mate aku kalo tgk bekal anak takde sayur2 nie...utk lunch plak nasi putih + telur puyuh ngan buncis goreng kunyit + ayam masak kicap + buah pisang emas di bawak belayar heheeheheh.... agar2 sirap pun ade tuk kudap2 kafa kang....



  • haaa ni le meja piknik aku beli kat lazada.... boleh lipat jadi briefcase gituuu..senang nak angkut kemane kemari..... letak kat balkoni bilik aku...aku melengkor atas katil, dieorg main kat luar nieh....


  • terapi diri sendiri..... last aku soping shawl mase raye puase ari tu....ni kire tuk raya haji le pulok hahahahaha

  • haa ni lauk jahat gak nie sbb buat aku bertamba2 mkn nasi hahaahahaha....asam pedas + kangkung goreng + jeruk petai....ingat tak jeruk petai yg aku buat aritu ....walaweeeeyy suke i..nak makan petai manjang ade stok dlm esbok ekeekekekekeek....

  • lepak dgn teman2 waktu lunch hour kat ioi mall.... pekena korean food gitu!..aku order udon ape ntah...ingat mee udon la sampai..sekali toge2 besar tuuuu...amik ko semangkuk kene telan toge...mabuk toge aku...ke pekerja die lupe nak letak mee udon, sian aku tekebil2 telan toge aje  hahaahahaha


  • aku ni kalo buntu2 nak masak ape mmg nasi lemak lee jalan penyelesaiannye ...ye laa keje senang...masak sambal jek...yg lain goreng2 jek telur, kacang, ikan bilis...ari tu buat nasi lemak hijau ... terus teringat lagu viral mak ko hijo tu.... aku up kat fb name "nasi lemak mak ko hijo" kahkahkah




  • ustaz kafa kelas mija ni rajin melayan anak murid...mane2 yg dpt 100 markah mesti dpt habuan....hepi le budak2 yg dpt adiah2 nieh....

  • guru besorrr buat spotcek plak dah! kantoi dayyan hahahaha...mujur jumpe plastesin basi keras kejung ngan mainan2 die seludup nak main kat sekolah, kalo jumpe vape ke mauu kene gantung sekolah 3 bulan ni hahahaahahah


  • bento riangria miamija ~ utk pagi makaroni goreng + limau....utk lunch nasi putih + tomyam putih + udang goreng cili (bawak seketul jek hahaahahah)...utk kudap2 kafa biskut lexus ...

*video masak2 lieyalatif*
video

see yah!....




** dok pikirin2 lagi ni cuti raya haji nak amik berapa hari...amik lama2 pun bukan nak kemane.... amik jumaat tu jek laaa kot....jimat cuti ekekekeekek







 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy