Thursday, November 26, 2015

thursday ~ random photos


Assalamualaikum semua!! salam kamis..... 


amecam minggu pertama cuti sekolah....aku syiok leee..tak yah pi keje awal ...leh kuar lambat sikit.... plan nak berjalan pun dah ade...minggu lepas lepak kat corus paradise teman en laki bengkel so angkut le anak2 sekali ...syok le main pool..... mgu depan in sha Allah bercuti kat grand lexis 4 hari.... hah berendam le puas2....tahun depan in sha  Allah ade rezeki kite bercuti obedese....sebenarnye, aku frust sebab try nak daftar kan budak2 ni kat kem2 tahfiz ke solat ke kat masjid dah full... rayuan pun tak di layan...sob sob sob...takpe laaa tak de jeki, budak2 ni suke jek laa sbb leh lepak umah ajek.....hokey le...jom layan pic random photos yg ade arinie....

*
*
*
*
*
*
V

  • lil otomen tgh mencekodok.... hasil nye bulat kembong2 cekodok pisang aku hahahaahahaha
 


  • aktiviti petang2 kalo tak keluar kemane....mujur takde teh tarik ke kopi O kalo tak dah mcm kedai2 tepi kampung lepak main dam haji hahahaha.... ni la dam ular paling susah aku penah jumpe...ular byk sgt...nak dekat 1 jam tak de sape berjaye naik sampai atas...last2 aku mansuhkan beberapa ekor ular hahahaahaha
 


  •  sape tak suke manis2 kan.... aku suke sgt2 lagi kalo time nak period tuh..... ari tu bawak anak2 aku dtg sini try...ehh dieorg kureng plak kat sini...pelik bin ajaib betul.....selalu coklat2 dieorg le laju.....
 *video kat dip n dip*
video


  • skrang petang2 je hujan.... dah lame tak main bola tepi rumah gini..... aku tukang snap ajek sebab aku fobia bola2 nieh...dulu mase sekolah main ronders bola penah hinggap melekap kat muke aku...kebas hidung oiiii 2 hari....sejak tu aku dah jadi penakot dgn bola.....
 *video main bola tepi rumah*
video


  •  aku lupe laa pic ni dah tepek dlm blog ke blum...kalo dah halal lah yea ade siaran ulangan hahaahahahah..... potluck kat opis ari tu....penoh meja bulat....sampai bertenggek2 lauk hahahahaahah..... meriah dan jimat duit!

 hokey tu ajek.... happy weekend yeak korang..... weekend ni plan nak cari barang2 sekolah anak...senang kasi settle awal2..... bubye!!




** minggu ni minggu ole2...dpt dari bos kecik ole2 dari london n paris...lepas tu dpt ole2 farewell yg sgt cute..... alhamdulillah....





Thursday, November 19, 2015

masak2 kat opis (patin tempoyak)




haaaa apeee?!! entry random photos?? takde laa ari ni...arini jom layan citer ahkak lieyalatif n the geng kat opis masak ikan patin tempoyak...hah ni menu paling rare kiteorg penah masak hahahaahahaha....


*
*
*
*
*
*
V

 isunye bukan takde keje ke atau byk masa teluang dok masak2 nie....busy ngan keje gak...cume kiteorg masak ni pagi2...ye laa kiteorg ni sampai awal kat opis ade laa masa nak masak2 tu, alaah bukan lama pun masak, malam tu dlm group wasap dah plan2 awal siapa bawak bawang, siapa bawak bahan2 lain, pagi2 tinggal lebur jek masak...lagi satu kiteorg ni sampai satu tahap dah tepu nak tapau ape kat kafe...so tu yg kiteorg tubuhkan ahli meja bulat...collect duit pantry pastu start masak2 kalo ade teringin nak masak.....so far menu yg penah berasap kat pantry kiteorg ni nasi lemak, mee sup, bihun sup, mee bandung, sambal sardin, spegeti bolognise, nasi daging, spegeti aglio olio, nasi goreng ...mcm2 lagi laa kiteorg dah masak....x  tertepek je kat sini.....hehehe



kebetulan ade member opis balik pahang...so die bawak balik patin .... so kiteorg sorang sikit plan bawak bahan2...aku bawak tempoyak, ade yg bawak daun kesum, timun tua, cili api, kunyit.... yg penting semua dah siap di proses....waktu masak tinggal lebur ajek....kiteorg guna rice cooker jek ...rice cooker ni aku wakafkan.... oh yeak multicooker pun kiteorg ade...mauu tak mencanak2 mood nak masak kat opis haahahahahaha


*video kecoh2 di pantry hahaha*

video





wow! not bad hasil masak kiteorg.... aku sah2 cop kepala...peberet menyedut2kan...



tak yah banyak2 lauk...lawan dengan budu n ulam2 je dah boleh buat bertambah2 cedok nasi kahkahkah..... berlawan2 wey ngan geng2 cedok nasi....pastu jgn di tangisi lapisan2 di perut kahkahkah....




nilah kemeriahan meja bulat kami..... pagi2 kalo senyap kat sini mcm pelik ajek....biase musim puasa ganti ngan bulan ramadhan meja bulat tutup kedai le hahaahahahaha



pesanan khidmat masyarakat : oit ..masak tu masak jugak...tapi kerja kami jalan tauuuu.....cili mulut tu kang...eh? hahaahahahahaahaha....salam hujung minggu kawan2....selamat berschool holidays.....




** area rumah aku tu menjadi2 kes pecah masuk n rompaknyer...kejadian semua awal pagi.... ahli rumah di ikat...ishh scary betul.... dah 2-3 kali gak masuk sotkabar....terra indon2 penyangak ni pilih rumah yg berpagar, ade cctv ngan alarm system....moga2 dieorg dibutakan hati mata laa nampak rumah aku....amin...


Tuesday, November 17, 2015

lepak2 di Hotel Awana, Genting Highlands....




Assalamualaikum..... salam selasa semuaaaaaa.....adududuh makin liat nak update blog.... dah lame tersadai dlm draft pic2 ni tapi nak mengarang tu malas bebenoooo....oh yea! hari ni result upsr keluar...good luck untuk anak2 semua.... tak dpt 5A jgn sedey2....perjalanan masih panjang...tinggal minggu ni jek sekolah, pastu start cuti sekolah dah....syoknye...dah leh start buat bajet utk kelengkapan sekolah anak2 plak...ye laa bende skrang semua dah mahal so kene pandai2 rancang, lagi2 kalo anak ramai tuh..... ewah dah mcm pakar ekonomi plak aku....jom ler layan citer basi kepam2 ni yeak kawan2 hahaahahahaah.....


*
*
*
*
*
*
V


ari ntah bile ntah kiteorg pi jalan2 genting...stay kat Hotel Awana....nak merase mandi kat pool die yg air panas tu kononnyer...auwww! ... outdoor kat genting tu still renovation lagi....kiteorg pi jalan2 indoor ajek tu pun tak lama ...dlm kul 9 lebih kuar rumah ....kemain budak2 ni excited kalo dgr nak pi dok hotel....



singgah kat kak mah gate 1 tu sarapan kat situ dulu....



jalan smooth ajek...kejap dah sampai hotel....



exceli pes time aku sampai sini.... 







check in pastu jalan2 area hotel....takde ape sgt pun....ade itik ni ajek hahaahahah ... layan le anak2...




bilik ok le .... tak yah aku angkut tilam angin hahaah sebab cukup semua dpt tdo atas katil hahaahahaha....


sejuk je cuaca...best betul.... sejuk2 gini mood stabil jek...cube kalo panas, kejap2 nak rase moody ...tu aku laaa hahaahaha....



tak silap mase pi sini budak2 tgh study week nak exam...so berangkut le buku ....konon2 amik mood study tempat sejuk.... 



mase pi sini tgh kecoh2 jerebu, mujur kat sini view ok jek dgn sejuk2 nyer...



budak2 ni tak sabor2 dah ajak pi swimming...aku ckp tdo dulu...perut kenyang lunch so kasi nasi turun dulu baru leh main air hahaahahaah










dlm kul 4 lepas asar gitu tukar baju jom pi swimming pool!




posing gediks miang anak2 lieyalatif kahkahkah




ini pool kite yg punyaaaaaa...takde org....so jom main air puas2....air panas kot mau tak sedap main air...tak mo naik darat rasenye sbb kalo naik terus sejuk mencucuk2 tulang.....




aku main air gak...tapi tak naik slide tu..dasar penggayat kan...mia je dok ulang2 naik...jaja same mcm aku penakot haahahaha...dayyan aku tak bagi sebb die kecik lagi....




berjakuzi puas2....syok weh! cari port yg air kuat naik membuak2 duduk atas die....fuhhh syokkk! hahaahahahaahah



dlm kul 6lebih gak baru naik bilik...masing2 kebulur tak hingat....biase la kan kalo dah main air tu mmg lapooo jek la..... aku buat nasi lemak....licin 3 pot nasi lemak sempoi aku hahahahaahaha




main air sudah, makan sudah, kenyang sudah...ape lagiii study leeeeeeeee....




pagi awal bangun nak bekpes ...nak try bekpes sini...byk review kate sedap.... bolehh laaa...byk pilihan.... dgn nasi dagang, roti canai, mee goreng, serial, buah2, english breakfast...sengkak perut aku makan.....



pagi2 buta dah pesan lepas sarapan kite turun main air lagi yeak mama.....ye laa anak2 oi...



kali ni aku tak turun dah.... aku membuta tepi pool tu hahaahah....



kul 11 lebih naik bilik balik...mandi2..siap2 nak checkout karang....



lunch dulu kat hotel..... sedap gak lunch kat sini....byk pilihan...







sarapan tadi pun kenyang tak abis lagi ...so aku makan lunch tak amik nasi...ratah lauk ajek.... ade plak ketam ngan udang besor2....



makan kenyang2 anak2, pas ni nak pi indoor genting takde singgah makan dah hahaahahaha...



kiteorg pi first world naik bas....mmg hotel sediakan.... budak2 le excited nak naik bas...aiyoo naik bas pun excited budak2 skrang ni haahahahaha



kalo ikut aku nak naik keter jek ke atas senang kalo nak balik kang terus cabut jek .... tapi takpe laaa...anak2 hepi kite pun hepi kan....



layan budak2 ni main ape yg ade kat dlm nie....ingat tak ramai le org sbb outdoor tak siap lagi kan...ehh ramai gak hah....



byk pic amik kat dlm indoor ni tapi malas le nak tepek byk2...semua pun dah pergi kan...bende same jek pun..... tapi yg lawak, dayyan laaa paling tak happy masuk kat ripley's believe it or not nieh....siap nangis sebab takut hahaahahaha...adoii anak bujang manje aku sorang nieh....tgk le muke cebek tak mo dok kat kerusi tu hahaahahahaaha



dah puas main semua menan yg ade dlm nie..pekena sekerim gelato sorang semangkuk ...jom balik ... 



amik bas balik petang....target nak turun dari genting sebelum hari gelap...

sampai umah just nice pukul 9mlm..... tamat lah jalan2 sempoi sebelum cuti sekolah....ni kire jalan2 sebelum cuti sekolah....agak2 cuti sekolah kemane kite? silap2 dok umah jek laa ye anak2 ekekeekekekeek.....bubye!!





**semlm beli inai dherbs tu...alah tak lawoooooo.... merah tak yg mcm aku nak.... frust!!



Thursday, November 5, 2015

thursday ~ random photos


Assalamualaikum semuaaa!!


Aucakkkk!! hahahaahah.... maneee lieyalatif ni menghilanggggg..... alaa aku ade...saje bagi can blog rehat...dok update2 selalu pun kang org bosan nak bace ye tak, balik2 citer masak ape, makan ape, pergi mane hohoho..... takpe laa, arini jom layan pic entry random photos yg ado.....



*
*
*
*
*
*
V

  • bekpes weekend ari tu kat mamak...kemain terra budak kecik ni hadam sekeping capati hehehehe..... tapi berani cecah kuah dal jek laaa hahaahahah


  • dulu2 pi pasar beli stok seminggu ..skrang aku dah malas..beli terus stok 2-3 minggu ... basuh2 cuci2 siap2 pack utk sekali masak gini...sakit pinggang oiii dok kat sinki lama2.... gatal2 tgn mandikan minatang2 semua nieh....


  • melantak lauk2 ala thai kat restoren peberet kiteorg kat sofina...sedapnye! teliur plak... servis kat sini laju gile...tak sempat panas pungkok lauk2 dah sampai.....



  • bento riangria miamija ~ mase ni aku terbangun lambat sikit so timing dah lari..sempat masak tuk bekpes jek...lunch takde bekal....


  • lauk dinner ahad lepas.... siang tak masak sbb ade jemputan... ptg tu plak hujan...ape lagi capai tin sardin masak sardin cili api + bayam tumis + tomyam putih (ayam)...licin nasi 2 pot oiiiii!! hahaahahaha



  • bento riangria miamija ~ utk pagi megi goreng + telur dadar.... utk lunch nasi putih + tomyam putih + telur dadar + bayam goreng.....utk kudap2 kafa biskut coklat....


  • konon2 lunch bag baru ni nak rasmi next year...tapi dah rasmi kelmarin hahahaah...dasar perangai mak2 sgt...tak menyabooo2 hahaahahaahh


  • alhamdulillah ..dah nak abis setahun dayyan di cic....in sha Allah tahun depan dayyan kat cic lagi.... nanti umur die 6 tahun aku tukar tadika lain plak...ye laa 3 tahun kat tadika yg same jek lemak plak kang budak ni ngan tecer2 die...




  • kejadian di opis...kiteorg buat potluck bawak lauk sorang sikit....hamik kooooo.... penoh meja  bulat... dari sarapan bawak ke lunch....aku bawak gulai ikan tu haaaaaa..... 


 *video melempeng oat*
video

al tamattttt.... nanti kalo rajin aku update lagi yeak...mih mih mih...



**kalo bulan lepas bedebar sbb busy anak nak exam...bulan ni berdebar plak nak dpt result exam budak2... takpe laa dah sehabis baik ulangkaji ....



 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy