Thursday, January 21, 2016

thursday ~ random photos


Assalamualaikum....

Aucakkkk.... aci tak update tiap kamis jeee hahahaahah.....  halal la yeak asalkan berupdate seminggu sekali...ekekekeke....jom layan pic random photos kali nie....

*
*
*
*
*
V


  • bento riangria miamija ~ utk pagi aku buat kan kuew tiow goreng + limau mandarin..... utk lunch plak nasi putih + sup ayam + buah-buahan...utk kudap2 kafa swiss roll kek ajek.... skrang musim limau mandarin so aku beli sekotak besar hahahaha...tu jek laa stok buah korang seminggu due ni yeak anak2...blueberry tu sehari jek licin, geram plak tgk kat aeon big ari tu....manis gituww!




  • kalo aku bawak bekal mcm sup aku akan wrap dgn alumunium foil ...supaya time budak2 ni lunch nanti ade laa suam2 lagi....sup kan kalo sejuk tak best....lepas wrap dgn alumunium foil aku masuk dlm plastik ....takut tumpah....budak2 ni dah besar so far ok laa dieorg handle lauk berkuah nieh...



  • kejadian weekend lepas...aku ni selalu kene simpul biawak...lagi2 sejak aku dok puase sunat senin kamis ni mmg kerap kene.... mungkin lack of minerals dlm badan atau kurang minum air.... laki aku ajak pi urut saraf kat Pusat Refleksologi Man Zhu Tang kat kajang.... aku tak suke kene urut sebenarnye (kalo dlm pantang nak cepat2 jek abiskan 3 kali urut tu)...so aku tak abis2 dok ouch2 sepanjang pompuan indon tu urut aku...tapi amazingly!!! aku dah x kene simpul biawak sejak urut kat sini...lepas ni boleh la pi lagi....



  • aritu tingin nak makan ketam....pi le pasar tani putrajaya tuh.... masak ketam masak lemak cili api, sup petola/cendawan ngan ikan kecik2 goreng garing...fuhh heaven oiiii...pas ni nak beli ketam lagi laa nak buat mcm resepi ayam masak bali yg viral kat fb tuh...ari tu try buat ayam masak bali..sedap laaa..aroma serai ngan daun kari tu mmg sedap...kalo buat dgn ketam rasenye sedap gak tuh....



  • suasana tiap lepas solat magrib.... dayyan tu selalu kene paksa gak...kalo tak buat tegak die jek tak amik iqra pas solat....


  • haaa ni lagi satu port peberet kiteorg satu keluarga....alahh penah baper kali aku dok gebang dlm blog nieh.... ayam kampung goreng panas2 kat restoran hassan ayam kampung kat bangi....ade plak petai mmg 2 kali tambah nasi aku dibuatnyer...



  • tangan aku, mia, mija ngan dayyan....bersungguh2 mengokah durian...slurpppp!!

  • hokey pic penutup entry random photos kali ni ... bento riangria miamija semalam ~ utk pagi laksa goreng (pes time aku try nie....beli laksa yg basah).... utk lunch nasi putih + daging goreng kunyit letak cendawan shitaki ngan buncis ngan carrot + limau mandarin.... ade gak sandwich telur utk kudap2 kafa atau mase sarapan pagi tu.....
 *video masak laksa goreng*
video


okey!! tu ajek korangggg....mih mih mih!!! have a nice weekend uolss!!




**yes!! minggu depan keje 4 hari jek....hahahahaha....happy thaipusam tuk kawan2 yg menyambutnyer....






Thursday, January 14, 2016

thursday ~ random photos



Assalamualaikum ....salam kamis semua!! 



yes! yes! dah kamis...esok jumaat ekekekeke.... tak sabor nak weekend sebenarnyer..... bukan nak pi jalan mane pun...lebih pada nak rehat2 kat umah...almaklum laa umur2 dah masuk senja nie tak pikir berjalan ke mall sgt...yeke? hahahaha.... okey2 laa jom layan pic entry random photos arinie....

*
*
*
*
*
*
V


  • bento riangria miamija ~ ni bento rabu semalam.... aku buat roti dgn daging burger + nasi goreng telur + buah oren madu utk pagi....utk lunch ade nasi putih + telur dadar + tenggiri masak singgang...utk kudap2 petang keropok ikan dgn air hello kitty....tiap rabu dieorg takde kafa tapi ade hari koku....


  •  ni le beg bekal dieorg....dulu pakai yg zip2 ngan cerut2 tu...tapi kapasiti bekal makin bertambah so beli beg gini...nak basuh pun senang, campak je dlm mesin basuh kakakakaakak

*video keadaan aku pagi2 siapkan bento budak2 nie...video pagi tadi nieh...fresh lagi*
video


  •  sambal sotong menggoda jiwa namenyer...kalo aku masak lauk gini kompom aku lawankan dgn sayur masak lemak putih atau sayur masak air ...pastu goreng je ikan garing2...cukup! bertambah2 makan hah....


  •  bos kicik sedang sarapan sebelum pi sekolah.... kemain, dok depan tv hah...gini le peel tiap pagi2, gigih laki aku angkut sarapan die bawak naik hall atas....selalu aku sediakan dgn buah sekali mcm bekal akak die laaa...kalo takde buah, bising ajek komplen....oh yea, dayyan ni aku tak bekalkan pun utk die so die sarapan kat umah ajek...


  • sarapan muhibah kami di hari weekend....weekend2 mmg dapur aku cuti selalunyer....dah 5 hari masak wey, ape laa salahnyer 2 hari diberi cuti hahaahahahah...dapur pun nak rehat ....



  • tadaaaaaaaaaaaaaaa...ini le anak buah latest aku... baby asla athiyah..... kemain posing 'qu puteh qu puteh baru lah puteh' budak kecik sorang nie hahahaahah....ari tu pi lawat die, syok aku gomol2....



  • kejadian ahad lepas...lepas pi tgk baby asla kat banting, singgah umai jap sebelum balik umah...siap2 dinner katenyer hehehehe....kene ingat konsep kehidupan ahkak, tiap weekend dapur cutiiiii ye ahdik2 hahahaahaha



  • bento riangria miamija ~ utk pagi bihun singapore.... utk lunch nasi putih + kicap + ayam goreng kunyit....kudap2 kafa kunyah lee snacks coklat tuhhh hihihihi


  • satay peberet kiteorg sekeluarga...satay hakimi kat sg ramal tuh.... tapi manis sikit lerrrr.... selalu beli byk2 pastu frozen kan...dtg gilee aku puase nak berbuke satay amik je dlm esbok pastu panaskan dlm microwave....

tu ajek tuk kali nie.....bubye!




** pagi tadi aku masak ikan masak sambal utk bento budak2 nie..... balik keje kang tinggal masak sayur sawi masak lemak putih pastu panaskan frozen pepes ayam dlm microwave....cukup le tu menu berbuka aku....




Tuesday, January 12, 2016

Betik berpuding....


Assalamualaikum semua.....


ari tu aku terpandang kawan fb share satu resepi dessert yg agak unik....menggigil2 dada nak try...hah gituuuu efeknyer sampai gigil2 dada kakaakakaakak....saje bagi dramatik.... bahan semua ade tinggal cari betik jek.... tapi aku mengikari resepi asal...sebab aku malas nak kaco kastard....aku buat agar2 kosong ajek letak nata de coco dgn jus laici..... dah gak wey!



ni bahan2 asal...adalah dinasihati korang rajin kan diri ikut resepi asal nie...jgn ikut mcm aku pemalas haahahaahahah...tapi sedap jek kalo agar2 kosong2pun...lagi2 sejuk2 dari esbok...perghhhh!!




satu jek nak cakap....dessert ni buat aku lawas selawasnyer2....ye laa betik dgn nata de coco kan.... aku penah bace kat fb nata de coco ni campur dgn minuman yogurt mcm yakult, vitagen mmg leh flush kotoran2 dlm usus kite.... buat dessert gini pun same gak.... seronok rase perut...

*video memuding betik*
video
video


ko bayangkan sejuk2 keluar dari esbok....perghhh berketul2 aku telan....



org dlm rumah ni tak suke betik....jadinye dieorg rase sorang sikit ajek....so aku sorang2 le makan kasi perabis....so aku jugak laa sorang2 yg lawas tak abis2 hahaahahahahaah....preeettt...creeeetttttt hahaahahahahaah

dah laa...pi buat keje masing2....nak bace kisah meran ngan pompuan jakun menetek pun nak selpie2 sambil kunyah kuaci hahaahahahahaahah....




**bulan 2 in sha Allah ke penang menghantar rombongan meminang....syok sebab pi penang..negeri jjcm yg paling aku sukeeeeee....






Thursday, January 7, 2016

thursday ~ random photos



 Assalamualaikum...salam kamis semuaaaa.....

rase2 mcm dah lame jeeee entry random photos aku tak bersiaran kan....ye laa walo2 balik2 pic sama...pic mknn...pic bento...tapi tak kiree lah..blog aku hahaha suke aku laa nak tepek gambor ape pun kan hahahaahah....so ari ni sila bagi laluan kan entry random photos lieyalatif kembali bersiaran yeak....mih mih mih....

*
*
*
*
*
V


  • aucak!! bento riangria miamija!!!... ni bento ari rabu lepas...utk pagi bihun goreng + nugget seketul.... utk lunch nasi putih + ayam masak kicap rempah + buah epal + keropok tamtam....mcm biase laa kalo bekal ayam masak kicap, balik sekolah tu dpt pujian2 sebakul laa aku lauk sedap..... kalo lauk peberet dieorg lajuu jek laa puji aku heheheheeh


  •  pekena western kat gate 1 tu....tgk gambar mcm takde ape  jek kan...mcm normal jek tgh makan....haaaa cer tgk pic bawah hahahaahahah....

  •  hahahaahahahah (sambung gelak dari pic atas)..... manusia2 penakut kucing mcm nie laaa hahahaahha.... kemain bersila atas bangku sekeping tu hahahaahaha....kucing ni pun satu, org yg takut dengan ko laa lagi ko dok mentebeng hahahaahaha....



  •  aritu musim kek batik kat fb...berpunca dari sorang buat terus berjangkit2...termasuk le aku ... kejap ajeee licin.... mia suke gile2 kot...lepas ni nak try buat pakai coklat putih plak .....yg ni aku buat guna coklat cadbury ...sedap oii...
 *video buat kek batik*
video



  •  kalo ikut aku mmg malas nak bawak budak2 ni pi main kat taman belakang rumah.....tapi laki aku rajin melayan...bagus gak, keluar gak peluh kalo tak dok ngadap laptop, ipad, henset ngan tv ajeeeeee.....



  • bento riangria miamija ~ sendu jek tgk bento ni ...tak kaler2pul...alkisahnyer ni bento ari selasa ari tu.... aku turun dapur, rendam bihun, bukak esbok keluarkan udang, hirisan ayam siap2 rendam...potong2 carrot..siap2kan bahan nak masak kari daging...pastu amik kuali, tenggek atas dapur, bukak api...tup2 gas abissss...omg!!! rase nak pitam aku oiii...bende ni laa aku paling benci.... last2 aku buat burger je... kari daging masak pakai multi cooker....bihun aku toskan air balik simpan dlm esbok balik huhuhu....


  •  kejadian dlm pic ni yg pasti esoknye weekend..... pusing punye pusing tak tau nak dinner ape...last2 beli burger, lepak kat masjid putra heheeheheh.....


  • dinner penuh muhibah hehehehe....

okey....abis dah...bubyeee!!



**alhamdulillah....adik ipar aku selamat bersalin baby girl semalam...bertambah lagi cucu atok latif dan nenek ita....dpt baby girl...before this dah ade 2 boy adik aku ni....yeayyy..bertambah anak buah maklong!!!







Monday, January 4, 2016

Selamat kembali ke sekolah anak2....




Assalamualaikum....salam isnin malaysia!!!!!!!!!!

akhirnyerr tamat gak kehidupan rileks2 budak2 ni...ehehehehe...arini dah start sekolah balik....org takde anak darjah 1 so steady jek laa takde amik cuti ke ape.... mia mija dah senior sekolah....drop n babai2 je tadi ekekekeekek.....dayyan plak tak tau ape cerita sbb apaknye uruskan.....aku kul 7 dah kuar umah anta kakak2nyer.....meh tgk pic ape yg sempat aku snap pagi nie...sajee nak abadikan kenangan first day sekolah utk tahun 2016 nie heheheeheh

*
*
*
*
*
*
V

bermula balik pengkisahan bento aku.... ari ni buat nasi goreng cina + keropok tam tam + epal.... minggu ni tak start sekolah agama lagi so bekal utk sekolah pagi jek laaa....next week baru start sekolah agam.....tapi tadi aku masak gak lunch siap2...aku masak ikan pari asam pedas rempah ngan kangkung goreng....mujur puase arini, kalo tak aku dah bawak bekal nasi tadi....




ari pertama biase laa.... tudung longgar sikit lah, kasut longgar sikit lah...ye laa semua baru kan ehehehheeh.... budak2 ni semua aku beli baru...kecuali beg...dah 3 tahun kot tak tukar beg...berbaloi pakai brand mcm adidas, nike nieh....
 


kul 7 keluar rumah tadi, sampai sekolah 7 suku...mcm aku kata...drop and babai2 hehehehe
 


mia & jaja...masing2 dah darjah 5 dan 4....
 


si bujang aku plak kul 7.30 baru bangun...mujur mood okey... excited kot dah sebulan tak sarung baju sekolah ekekekeekek....alhamdulillah dah masuk tahun ke 2 dayyan kat cic...senior dah nihhh hahahaahah...jgn senior same melalak dgn junior sudaaahhh!
 


sarapan dulu sebelum pi sekolah...
 


"adik-adik junior...mu tunggu abeee dateeee"
hahaahahah


 ok anak2 malaysia semuaaaaa....selamat kembali ke sekolah...belajar rajin2....aunty tumpang seronok jek bace citer2 korang kat wall fb aunty heheeheheheh




**lieyalatif dan ulser tak dpt dipisahkan.... ade 2 bijik dlm mulut nieh...aarghhhh!!!


 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy