Thursday, February 25, 2016

thursday ~ random photos




Assalamualaikum....

hepi kamis day.... jom layan entry random photos yg ado utk ari ni...

*
*
*
*
*
*
*
*
V


  • dimulai dgn pic bento riang ria miamija ~ utk pagi aku buat kan nasi goreng + keropok lekor cheese...meleleh cheese bile gigit....sedap oi!.... utk lunch plak ade nasi putih + tomyam putih ayam ngan sayur2 yg melimpah ruah hahaahah ....ade jugak buah anggur + mangga...



  • kejadian ari ahad....aku restok sayur utk seminggu tiap ari ahad...biase sayur2 aku mmg siap2 siang....menjimatkan mase gitu bile nak masak pagi2...sayur2 yg leceh mcm pucuk manis ni biasenye aku suruh budak2 ni siang hahaahahaha....aci ngelat kehidupan omak ko! bagus dieorg excited jek tolong aku hahaahaahah
 *video siang sayur pucuk manis*
video


  • haaa ni gara2 frust tak dpt masuk pulau pekena nasi kandar beratur mase turun penang ari tu, aku pi pekena nasi kandar kat pelita cyberjaya...perghhhhhhhhhhh sedap lazat...lepas ngidam cacing2 dlm perut i tauu hahaahahaha



  • kemain santai lepak anak bujang aku....layan ipad...ade sebotol susu, semangkuk buah lagi...tv pun on hah....


  • kejadian minggu2 lepas.... pisang belakang rumah masak ranum.... ape lagi bikin kek pisang le....boleh buat kudap2 utk bento budak2 nieh.....
 *video buat kek pisang*
video


  • kegigihan seorang bapa....dayyan asek salah jee nyanyi...tunggang langgang, dah perut leh balik semua ke bangau...penin satu rumah mendengarnye maka apaknye lukiskan turutan sepatutnye hahahahaahah tapi sampai tang katak, dayyan mesti berhenti nyanyi dan komplen kenape mcm lipas ni, bukan katak nie.... hahahaahahah


  • bento riang ria miamija ~ utk pagi mee goreng sempoi.... utk lunch ade cheese tart + buah jambu madu + nasi beriani ayam ....



  • haaaaaaaaaa.... tak denye anak aku dok makan bekal je ari2...biasenye dlm seminggu, sekali iaitu hari rabu aku bagi can dieorg membeli... bagi gak le dieorg guna2 duit tuh.... aku pun leh rehat bangun kul 6 hahahaah kalo tak kene bangun kul 5 heheheeheh...so far sekolah budak2 ni menu kat kantin okey...ayam besar2 dan boleh pilih part ayam mane nak..nasi pun byk....boleh laaaa....


tu ajek....baik aku, minggu ni 3 kali update blog...minggu depan kalo kelaut tak update tu paham2 la ye haahahahahahaha



**Alhamdulillah....dpt good news, bakal bertambah lagi anak buah aku.... yeay!! boleh maklong tumpang bermanje ngan baby kecit...nak beranak lagi dah tua dah hahahaahahah



Wednesday, February 24, 2016

langit tak selalunye cerah...




~ wordless wednesday ~

hidup tak selalunya indah...

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
V



 tak semestinye ape yg dirancang jadi dgn jayanya...semuanye dah ditentukan tuhan...
kene ingat langit tak selalunye cerah....


*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
V

aku buat kek oiiiiii...tapi nape jadi bingka akhirnyer ..uwaaaaaaaa!!
sentapppp!!!...majok dah!!! tak mo buat kek 2 tahun!!
kahkahkahkah


 tapi beriye2 anak aku pujuk kate sedap n makan kasi perabis....oh so sweet anak2 ku...





**kdg2...org yg dok mengadu domba kat fb, share quotes, hashtag bukan2 tu laa yg sebenarnye tanpa sedar menviralkan cerita.... xyah le poyo sgt, semua nak citer kat fb perli org sana sini...





Monday, February 22, 2016

kami ke penang meminang anak dare org (part 2)


Assalamualaikum semua!!

uhuk uhuk uhuk....busyyy...baru ade can sambung citer aku yg tergendala...bos outstation non stop, dok urus pemergian die...pastu terlayan plak citer korea..haa mule laa aku tak bukak blog huhuhu....okey2 ari ni jom sambung balik kite dgn kisah 'kami ke penang meminang anak dare org" ekekekekeek.... ni part last le nieh....moh layan gambar sambil i cerite ceriti...

*
*
*
*
*
*
V


hantaran dari belah lelaki...belah kami le .... sempoi2 ajek sebab nak bagi stabil dok dlm keter kan...perjalanan jaoh oiiii hehehehe...ade set telekung siti khadijah, sejadah dan al-quraan, sireh junjong, cupcakes butterscoth, coklat, persalinan baju dan kain, pandora, barang kemas dan jambangan bunga tanda hantaran....kat entry sebelum ni dok tanye dah bagi hantaran ke mase bertunang...eh bukan, tu bukan hantaran duit tu....tu mcm simbolik atau tanda ajek.... jumlah duit yg digubah tu rm111.11 simbolik pada hantaran rm11111.11 nanti mase menikah....



ni le rombongan dari johor...



majlis merisik ni sekali buat dengan bertunang...ye laa kami jauh2 kan datang.... senang jalan buat sekali harung....



belah lelaki diketuai oleh laki aku...abah aku tukang angguk ajek haahahaha.... mujur laki aku bab2 berkata2 ni pandai...so die laaa jd jurucakap pihak kami....siap bawak buku catitan lagi hah....



aku?...tugas aku feeling2 gadis ayu dengar jek laa ape yg diperbincangkan hakhakhak... tgk gambar ni rase untung jugak anak dah besar2 nie...... solo2 jek duduk kontrol ayu aku hah hahaahahaah



pung pang pung pang... kata sepakat dimeterai...tarikh nikah, majlis belah lelaki bile, majlis belah pompuan bile, mas kawin semuaaaa lah!...senang keluarga belah perempuan nie...tak byk cerita.....alhamdulillah mak abah aku dpt besan yg baik2...adoii dayyan ni buruk gambooo aku...boleh die menonggang botol susu plak hahahaahahah



ini lah bakal adik ipar aku....eh tak mo la sebut bakal2.... adik ipar ajek...dah bertunang kan...heheheheeh..... eh nampak tak sirih junjung tepi pelamin tu, gigih mak aku gubah bawak dari johor ...ko bygkan perjalanan sireh ni dari johor - putrajaya - penang.... sireh ngan bunga betul lak tu....risau jekk kalo layu ke kering...degil, aku suruh guna yg plastik ajek asalnyer....



upacara sarung cincin merisik dan bertunang.....



tgk tangan mak aku...ngalahkan org yg bertunang ....berinai melingkau2 gak dieee hahaahaaha



alhamdulillah..selamat sudah!



ape lagi...sesi bergambo2 la plak....



moga perhubungan dipelihara dan diberkati Allah taala.....amin



ralat aku, lupe snap hantaran belah pompuan.... nak mintak photographer malas le plak...jadi le nampak sipi2 tuh....



tak tahan dah aku bau sedap kat khemah.... jom serbu makan.... menu mmg superb... gulai daging kelantan...nasi kerabu pun ade....sambal belacan style kelantan pun ade... hoii gile aku makan tak menambah...mia mija tambah 4 kali...semata2 makan nasi putih ngan lauk gulai daging tu...suke betul dieorg....dulu ade kirim ngan kawan rempah gulai kelantan tu tapi tak sedap le aku buat....ntah ape yg kureng....terus tak buat lagi dah....



tapi sebelum makan ..air jek due gelas masuk perut...panas bedeting weyyy kat sane...



siap settle semua kami balik ke homestay...petang tu aktiviti jjcm.... konon nak masuk pulau pi pekena pasemboq..sekali tgk kereta bersusun masuk pulau terus kensel...jgn cari nahasss weyyy.... so pi beli jeruk ajek.... sambil2 tu aku posing kat bendang yg tgh menguning....lawo wey!


 *video miamija di sawah padi*
video


sian anak2 aku jakun tgk pokok padi haahahaha... siap petik sepokok...


sempat gak pi cod inai celup merah nieh, mujur adik tu nak anta kat homestay aku.... aku ni suke berinai kalo nak tau.... dasat skrang ade inai celup.... celup je jari dlm bekas inai tu, tunggu kering pastu bilas.... dah mcm nini coklat celup2 tu plak...hahaha



pemborongan jeruk madu pak ali berlaku ngan jayanyer.... mak aku borong kemain banyak sebab nak buat acar buah katenyer....tp mase aku pi ni stok jeruk mempelam abis so tak byk le ade dlm pack jeruk tu....



mlm tu pi pekena char kuew tiow kg pelet....aku tanye kawan fb yg mmg org kepala batas kat mane char kuew tiow dekat2 situ n sedap....die suggest tempat nie....gigih kami mengwaze....tak dpt makan pasemboq, dpt mkn char kuew tiow penang pun jadi laaaaa....


bukan cili jeruk dah ....cabai jeruk terus dieorg bagi...



tu diaaaa..char kuew tiow kg pelet.... mmg sedap giler.... kalo tau sedap gini, aku order due pinggan terus sekali ngap!



order gak sepiring besar udang masak sos special.... puas dok ratah udang mlm tuh!...bulan 8 nanti pi antar rombongan menikah, laki aku ajak lagi pi sini....



kami bertolak balik pagi selasa tu ...mcm biase, kiteorg suke gerak lepas subuh.... sejuk2 kan... alhamdulillah...aku sampai putrajaya pukul 3ptg mcm tu....mak abah ngan adik aku yg dok johor sampai johor dlm pukul 5-6 petang gitu....perjalanan clear tanpa jem....legaaaa


dengan ini, tamatlah kisah 'kami ke penang meminang anak dare org' hehehehe...mcm aku ckp bulan 8 nanti in sha Allah kami ke penang lagi untuk majlis yg lagi besar....takyah ikat lame2....hehehehe.... dah lama umah kampung aku tak de rewang2 kerja kawin nieh.... siap le nanti kecah2 kenduri kawin.... kampung aku ni lain sikit, masih mengamalkan rewang2 masak2...kalo aku, suke catering ajek...bersih ajek rumah takde kecah2...tapi tu la kan...ape2pun ikut ajek cara org lama....




**ngidam punye pasal tak dpt makan nasi kandar kat penang, pi pekena pelita nasi kandar cyberjaya..... sedapnye lahaiiiii!!






Tuesday, February 16, 2016

kami ke penang meminang anak dare org (part 1)



Assalamualaikum semua!


amik ko tajuk citer kakaakakaka.... ade 2 part jek utk citer ni yeak kawan2 heheeheheh....mcm aku dok gebang aritu laaa, cuti cny kami ke penang membawa 1 misi utk meminang anak dare org..... utk pengetahuan semua, yg bertunang ni adik lelaki aku yg bongsu dan ini jugak le majlis kawin last tuk family aku....so meh layan pic sambil aku cerita ceriti....tak syok kalo citer2 takde gambor.....

*
*
*
*
*
V

aku mmg suke sponsor kek kalo sedare mare kawin atau tunang.... kali ni aku sponsor cuppies utk penyeri dulang hantaran.....



aku order dengan kak lea (lea_oven) ... boleh usya2 IG dan FB kak lea nie...kali ni order painting cake...tgh famous nieh.... tgk video dieorg paint atas kek bukan senang wooo... mujur kak lea nak amik order aku sebab die skrang sibuk buat kelas ..sampai ke dubai die pi ngajar.....hope mase kawin nanti kak lea nak amik order aku lagi....lagi pun senang nak collect kek dekat je pi kota warisan...



asal plan nak bertolak ke penang ari sabtu tapi bile rata2 semua dok update jem lah, sesak kat highway lah so tukar plan...gerak ari ahad....kiteorg konvoi dlm 5 keter... family aku dari johor datang tdo semalam kat putrajaya sebelum gerak esoknye ke penang....tgk le atas meja, penoh lauk2...mak aku kalo datang umah aku mmg siap le bekalan makanan die....berkumpul laa kiteorg kat putrajaya....



kiteorg plan bertolak sesudah subuh...so siap2 le isi minyak ...ikat reben kat kereta bagai....



haa ni jambangan bunga tanda utk wang hantaran.... mcm adik ipar aku ni hantarannye rm11,111.11 jadi jumlah bunga tu rm111.11... kalo tak silap aku le hahaahahah.....hantaran lain nanti aku share kat entry part 2...



pagi2 masing2 dah bangun siap2 ekekeekek... kul 6.30 mase nie...lepas jek subuh masing2 terus gerak.... perjalanan dimulakan dengan Bismillahirahmanirahim...moga diberkati perjalanan ini...



kiteorg berkomunikasi guna walkie talkie sepanjang perjalanan...lagi senang.... lagi pun setakat dlm lingkungan 2km mmg walkie talkie ni clear ajek.....so nak stop kencing kat rnr mane2 just bgtau ajek...



mujur gerak ahad, jalan clear ajek....takde jem pun.... kalo gerak ari sabtu maybe 'bumper to bumper' laa kereta bergerak....



aktiviti budak2 dlm keter....main henset, main ipad, kunyah2, tdo.... dlm 2-3 kali gak kiteorg berhenti kat rnr...




tuan punye blog ...



tangga ade...guna longkang..nampak noo perlakonan semate2 kan haahahahahaah



sampai je kepala batas, penang...check in homestay.... mandi, jamak semua pastu keluar tapau lunch.... uihh meriah haaaahh tgk kedai nasi berlauk dieorg...gulai mcm2 jenis gulai...rambang mate tgk...murah2 lak tu....



petang2 tu tak de buat ape, aku belek anak buah latest aku nieh.... eii geraaammm tgk baby kecit2 nieh.... padicure kan baby asla, pastu laki aku cukurkan kepala ....bab2 ni laki aku berani laaa...tak sampai setengah jam settle satu kepala....



petang tu jugak culik penginai adik ipar aku, kemain lagi masing2 tadah tangan nak berinai hahahah kalah org yg nak bertunang....

*video berinai*
video


cantik, kemas dan murah ajek....rm10 sebelah tangan...budak2 ni rm5....


malam tu plak pihak keluarga perempuan buat makan2...menu nasi dagang, pulut ikan masin ngan bbq..... bbq tuuuuuuuuuuuuuuuuu...mmg aku ni hantu bbq ape lagi pulun laa...kambing, ayam ngan sosej berkeping2 masuk perut....perapan die sedap gile....tq sgt2 pada pihak keluarga perempuan atas layanan yg superb!....



nasi dagang pun tak malu2 due kali tambah..... mia mija 3 kali tambah...suke betul dieorg.... 

tu lah kisah kami ke penang meminang anak dare org part 1.... majlis bertunang plak ari isnin (8hb feb) nanti aku update yeak.....seronok aku dpt adik ipar jauh2 bukannye sebab dpt berjalan ahahahaah...cume tak sempat nak makan nasi kandar beratur, tak lalu wey nak masuk pulau time cuti chinesse new year, penoh keter.... aku mmg tingin tol nak rase sebab dah 4-5 kali pi penang mmg tak dan nak pi.... hope bulan 8 hantar rombongan kawin nanti sempat rase...siap dah plan ngan laki aku nak amik extra cuti lagi hahahaah..sebab makan kan...sanggup kooooo hahahaahah




**mlm semalam borak2 ngan laki aku nak backpacker ke london....sekali mia menyampuk "jgn lupe bawak mia tau mama, kalo tak..tak yah gi"...chait belum ape2 dah ade halangan....pergi berdua konon murah le sikit perbelanjaannyer....






 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy