Wednesday, July 27, 2016

al-kisah syawal (jamuan raya opis)


Assalamualaikum.... 


amecam korang dah cecah  22 syawal nie...dah berape kilo naik ekekekekeek... ade timbang tak before and after .... alaa rugi diet time raya...makannye sodap2 kan heheeheh...lepas satu2 jamuan raya ade hah..belum open housenye lagi.... aku dah naik 3 kilo gak....mule laa risau tgk lemak2 yg tekelebet2 akibat 3 kilo tuuu kakakaakakaka...tapi ape dehal yg penting perut happy...hokey2 hari ni jom layan cerita jamuan raya opis aku....tak byk pun aku snap...mane yg ade la yeak ...buat kenangan2 gituuuw...

*
*
*
*
*
*
*
V

ootd ahkak lieyalatif sempena jamuan raya opis.... simple2 jek...konon beli nak pakai adik kawin kat penang nanti ...buat kat hotel kan so boleh le nak pakai baju mengepak2 nie hahaahahah...


simple je dress nie...ade jahitan manik panjang kat bahagian dada sikit...pastu area tangan terbelah...sebenarnye panjang gileeee area tangan tu...dah sudah aku nak jadi tukang sapu opis plak tak tentu pasal...so pi tailor kat presint 15 tu suh die potong ....


mcm biase laa jamuan raya mesti buat kat dewan serbaguna kkm nieh... mcm biase gak  mesti ade props bergambarkan....vespa sape laa ni ...jadi daya tarikan betul...sampai vvip kkm yg dijemput semua nak bergambar kat sini....


antara opismate yg sempat bergambar....


bab posing mmg serahkan ajek pada kami2...


masih awal majlis....menanti ketibaan tetamu....


haaa part mkn le paling2 ditunggu.... so ini laa yg aku ambik.... semua aku rase kecuali sate ngan nasi hujan panas....kenyanggggg pekena lontong semangkuk....aku kene diet ayam sebab sakit aku ni so tgk ajek laa org mkn ayam huk huk huk....



geng PAs with lady boss.... boss yg pakai baju biru tu....dari meja vip die lari dok meja kami sebab nak makan puas2...kat meja vip segan katenye hahaaah sempoi jek lady bos aku nieh...



pinggan desserts aku tadi tak abis aku bawak balik opis...jumpe ex boss kat bawah plak..paksa die mkn cream puff sebijik aahahahaha


murah rezeki ari tu...dah kenyang jamuan raya opis, pergi plak beraya di open opis kat tingkat 8....aku penah keje kat sini dulu mase mule2 masuk keje...so marile lawat geng2 lama sambil isi perut heheeheheh..rajin dieorg siap buat welcoming area nih...


hahaahah zana ...ampun...akak tepek pic ko kat blog akak....


dgn PA otai...kak nurul, ct dan matron sal...riuh rendah kalo jumpe dema2 nieh.... menu2 mcm ade....aku mkn nasi dagang yg sedap gilosssss...desserts pun mcm2 adooo....puas usus besar ngan usus kecik i hari tu hahaahahaha
weekend ni pun ade jemputan open house jugak..mane yg sempat kite terjah...rayakan sebulan! xoxo....



**jumaat ni jamuan raya sekolah miamija...mcm biase ade jadual utk murid2 bawak ape ikut darjah....tahun lepas kene nasi lemak...tahun ni urut dada legaaa aku sebab kene bawak nugget ngan sosej 10 ketul ajek ekekekeeke...sejak2 bulan puase aku dah tak bento2kan budak2 nie...belum ade mood lagi nak menumis pagi2 haahahahah





Monday, July 25, 2016

dab pose miang2 kami ekekekeke


Assalamualaikum...salam isnin semua!!


dah sarap?..arini aku sarap bihun goreng dgn hati ayam...dok pulun mkn bende2 yg tambah darah jek laa aku nie...sape2 yg polow ig ke fb tau dah le sakit ape aku...tapi takpe, nanti aku akan story mory dlm blog jugak...utk perkongsian kite bersama....korang boleh share tips n petua, aku plak boleh sampaikan tips n petua yg aku tau...sharing is caring gitu....arini kat kkm ade jamuan raya...tapi tak kuase le aku nak pi (malu tgk depa dok berebut2 amik mknn..opss!)...mlm kang ajek pulun puas2 pergi jamuan raya pptd ikut laki aku heheeheh...harap2 ade durian mlm ni!!...

*
*
*
*
*
V

takde ape nak story pun arinie...meh layan pic kami posing dab pose ..... gedik nak jugak posing hipster2 nieh...aku ni makne hipster tu pun aku peghak tak tau hahaahahah



mujur anak dara nak layan...dayyan awal2 dah lari masuk keter...kong asam dayyan!



posing silau pun boleh gak namanye nie....bergambor tgh panas plak tu hahaahahah


aucakkk!...haaaaaaaaaaaaaaaa....ni baru betul...sopan + senonoh sikit posingnyer kekekeekek...

thats all!!...jumpe lagi...tgh gigih edit pic jamuan raya bahagian dgn tetamu2 yg dtg umah aku ni....xoxo!



**happy pay day semua org gomen!!





Wednesday, July 20, 2016

al-kisah syawal kami [part 2]



Assalamualaikum semua....salam 15 syawal....


takleh jadi nie...masing2 kemain up kisah raya...okey2 arini ahkak lieyalatif kasi keluar citer raya.... alaa same jek mcm raya2 tahun sudah...sederhana dari segi preparation dan raya tu sendiri... cuma ade rase seronok sedikit sebab beraya di kampung sendiri...tahun ni kami bertema coklat utk girls, grey utk boys....


*
*
*
*
*
*
V


lepas balik solat hari raya masing2 bersalam-salaman...mmg ini lah rutin semua di pagi raya kan... dimulai dengan yg sulung (aku le tu haahahah, semua dok tgu aku salam dulu)...lepas tu diikuti turutan adik beradik yg lain, menantu dan cucu2....kaum2 cucu dok pikir sampul duit raya jek tuh hehehehe


mia mija salam atuk n nenek.... asek paw atuk jek kat kedai kalo balik kg..mintak maap lebih sikit heheeheh



si isteri memohon ampun dari si suami...


semestinye yg dinanti..angpow dari si suami ekekekeek...tq abg tiap tahun takpenah lupe bagi angpow....


gelihati tgk dayyan...tgk le kat tangan tu kemain tebal pegang sampul duit raya hahaahahah..


anak dara aku memohon ampun maaf....korang takde salah ape pun dgn mama n papa... korang mmg anak yg baik..rajin tolong mama ngan papa kat umah...tak yah ckp n disuruh pun semua tau part masing2...


ayat jaja " mama, selamat hari raya, jaja mintak maaf sebab tak dapatkan semua A dalam peksa" hahaahahah ingat plak ko yeak nak mintak maaf sebab tak dpt straight As time2 raya nie.... alaa mama no hal la, mama tgk subjek2 korang pun tough... asalkan tak dapat D ngan E sudah ler....disebabkan dieorg byk tlg aku mase aku tak sihat ari tu, puase pun ok (2 hari jek kantoi sebab demam) so aku bagi dieorg duit raya lebih sikit tahun nie... bangga dieorg dpt pegang note seratus hahaahaha..selalunye aku bagi setiap sorang duit raya rm50 jek...alaa balik2 duit raya tu nanti pusing kat aku jugak masuk dlm ASB depa....


juruphoto of the day....


meh layan posing2 kami plak... posing miang name di beri nieh....dayyan mata tgk sampul2 duit raya die yg ade atas buai takut org lain amik ahaahahahaha


posing senonoh nama diberi...


posing comel nama diberi .....


selfie kami anak beranak....


selfie sebelum bertolak jalan raya ke kluang dan batu pahat....


kami adik beradik dgn mak dan abah....


ini lah keluarga kecil belah johor... bulan 8 ni in sha Allah bertambah lagi menantu mak aku...cucu plak ade 7 org... bulan 9 ni bakal keluar lagi sorang...alhamdulillah....



gelak besoo mak aku anak2 semua balik....tahun depan jgn nangis plak mak hahaahaha


raya pertama kami, mmg dah hapal dah hala tujunyer..mmg tu laah rutin tiap2 tahun kalo dijohor...pergi kluang ngan batu pahat.... gambar kat bawah ni kat batu pahat..berlatar belakangkan lembu tu sebenarnye...nampak suasana kampung2 gituuu...


ni plak kat kluang...ade rendang kambing makcik aku buat... ape lagi, makan tak pandang kiri kanan le.. pukul 10pg keluar beraya...pukul 4 lebih sampai rumah balik..ya Allah berlengas satu badan hah...panas betul masa hari raya ari tu...


ni le kejaan budak2 nie...main bunga api....si dayyan tengah bakar kumbang...aku punye ngamok...kang nenek ko ngamok2 tgk lantai die hitam2 kesan bakar kang....

baru raya pertama budak2 ni sudah banyak untoonnggg... siap pakai kalkulator kat henset tu nak kire duit hahaahahah...aku tgk jek peel sorang2...nak dekat 2-3 kali ulang kire....
tu ajek laa kisah raya pertama kami yg simple jek...lagi pun kat johor kurang sikit berjalan raya, tak mcm family belah melaka...raya ke 2 kami dah termangu2 tak pi mane2...dayyan laa seronok ikut atuk pergi marhaban pusing satu kampung...hidup lagi budaya marhaban kat kampung aku...dulu aku mase muda remaja bujang pun join....yg pasti kat kampung aku takde dah nampak kelibat budak2 berdedai ketuk umah org beraya...x mcm aku dulu, dgn geng pusing beraya....tapi ye laa keadaan skrang pun bukan selamat nak lepas anak beraya dgn kawan2...lagi2 takde pengawasan org tua...aku pun tak bagi oiiiii heheheheh



**22 ni jamuan raya opis aku....meriahleee masing2 berbaju lip lap lip lap....




Monday, July 18, 2016

al-kisah syawal kami [part1]


Assalamualaikum.....salam isnin, salam 13 syawal...

hamboiii...hamboii..semua dok update dah citer raya...lieyalatif gak baru terkedek2 nak update....tahun ni aku turn di johor... memandangkan aku kene follow up di kk kat johor so aku terus balik johor jek takde singgah2 melaka...raya ke 3 baru balik ke melaka plak....tahun ni meriah raya aku sebab adik beradik semua dpt berkumpul....kebetulan plak adik aku kat banting tu balik johor tahun nieh....patut die turn beraya umah mertua...kiteorg ni 4 org adik beradik, deal dgn adik beradik siap2 turn balik beraye sebab tak mo laa raya2 umah mak aku takde anak2 yg x balik kan....tahun depan tak tau le camne nie, dah tahun ni semua balik umah mak... tu tahun depan punye citer laaa...tahun ni punye citer jom layan gambar yg ade...tapi aku buat by part le...ni part yg pertama...ada 3 part jek pun...pi open house semua tu mls le aku nak entry kan....

*
*
*
*
*
*
*
V

tender tiap tahun kiteorg adik beradik...ngayam ketupat...so far kiteorg adik beradik terra anyam ketupat.... adik aku yg lelaki no 2 tu terra anyam...laju je die buat...kiteorg buat 100 bijik ...aku suke sebab style mak aku buat ketupat lembut gileee...die boh beras suku jek so hasil ketupat tu lembut sgt2...sedap gilee mkn ngan lodeh ...dayyan boleh mkn 2 bijik sekali makan hah....lagi satu kat kampung aku ade lagi budaya 'ngunjung' (bagi ketupat ngan lauk2 kat jiran)...dulu bagi mase hari raya, tapi terjadik lambakan lauk dan makanan....so start tahun2 lepas dieorg dah buat bagi awal, lagi 4-3 hari nak raya dah start buat 'ngunjung'....so dpt le berbuka dgn menu ketupat sebelum raya gituuuwwww....


lemang pun kiteorg buat...first time try nieh...gigih google resepi ngan cara die hahaahahah.... menjadi!! tapi ade part yg garing...takpe2, next time buat dah terra dah....ni laki aku berkobar2 nak baut kat putrajaya pulak...dulu asek bakar bbq belakang rumah, ni lemang plak hahaahaahah...tak yah laa abg oi, kite pi area bangi, sepah2 tepi jalan jual tu hah hahaahahaha


bab ni yg ramai surender...dgn cuace panasnye.... so kali ni bagi adik aku yg bujang tu handle...bagi die jaga api semua.... bulan 8 ni die dah nak kawin dah.... kite dera die sikit kakaakakaka


buat 6 batang jek makan adik beradik...tahun depan boleh dah buat 20 batang ni hahaahaah....



ketupat palas pun kiteorg buat gak...first time gak buat nie....mujur ade daun jual...takut le payah nak dpt daun die kan sebab kat johor tak berapa sgt ketupat palas nie...belah2 utara ye laa mmg menu depa....aku yg balut nieh... lantak leee asalkan pulut tak terburai...jenuh oiii tiru tutorial hahaahahah


buat 2 jenis ...1 jenis biase, 1 jenis manis... makan ngan rendang mak aku, perggghh meletopsss oiii! aku plak lepas amik ubat2 tambah darah tu asek kebulur jek, mmg menjadi2 napsu makan aku....raya kali ni aku pulun makan jeeee wey! sebelum ni takde selera makan, bile dah ade ni mmg pulun abis aku...naik 3 kilo hah aku raya nieh...


so ini laa menu raya pujaan hati aku.... setahun sekali jek dpt nieh.... eh raya haji pun ...so setahun 2 kali ler... mak aku plak sempena aku sakit kene tambah darah ni die buatkan sekuali besar rendang paru....ya Allah heaven sgt2 oiii...sedapp!! ..serius, tgk pic ni aku terliur2 nieh....


tugas hakiki budak2 ni isi kan duit raya....buat angpow rm5, rm10, rm20, rm50..... rm 10 tuk anak2 angkat aku ...anak2 bff aku sebenarnye... so a'am, emily, hardy, hazry, echa dan lil hs jgn lupe dtg umah aunty, nanti kite main panjat2 gunung lagi, rm10 jugak utk anak buah belah melaka.... rm5 tu utk anak2 staff laki aku, rm20 utk anak2 buah aku belah johor(duit aku sendiri)....rm50 tu utk anak buah yg belajar kat asrama ngan utk makcik2 aku..
tu kisah part 1 aku...walaupun mase ni aku baru2 nak sihat, tapi tetap aku menggelinjang excited sambut raya ....alaa bukan buat ape pun, kejenye makan dan makan jek...mak aku melayan jek ape anak2 teringin nak makan kan hahaahahaha....xoxo!



**mgu lepas kawan aku bagi tapai pulut yg dibalut daun getah...lamanye tak makan...sedap gileee kottttt....sejuk2 dari esbok makan....




Wednesday, July 13, 2016

kisah aku admitted ward [29 jun - 1 julai]




Assalamualaikum semua.... 

amecam puas raya? puas mkn ketupat lemang rendang bagai?.... hope raya korang meriah semeriah raya aku....tapi aku tak mo citer kisah raya dulu, aku nak up entry pasal aku admitted ward sebelum raya ari tu, tu le punca aku lama tak update blog...entry nak wish raya pun tak sempat up hohoho....jom layan pic sambil aku cerita2...mane yg baik korang leh jadikan iktibar...selama ni aku tak perasan badan aku yg cepat letih tu simptom2 aku sakit .... so korang tolongla alert dgn badan korang...

*
*
*
*
*
*
V

kronologi cerita bermula 28 jun tuh...hari ke 23 ramadhan...bayangkan dah nak raye kooot!... aku start demam dari 26 jun tu, so dah lebih dari 4 hari demam aku pi le klinik maria nak buat fbc test, takut le denggi ke ape kan...dr nurul amik darah n cek semua... die ckp aku kene admit hospital mlm tu jugak, siap nak call kan ambulans lagi.... die ckp demam aku tu tak de masalah, tu demam virus mmg tgh musim mase tu... yg jadi masalahnye hb aku terlalu low....bygkan bacaannye 2 jek....kalo ikut logik aku dah pengsan ke pitam dah.... soo nee noo nee noo le aku ke hospital putrajaya malam tu bawak referral letter dari klinik maria...tapi bukan naik ambulans, laki aku anta jek hahaahah


tak sangka plak, sampai2 hospital putrajaya tunjuk surat kat triage terus nurse ngan doktor tarik masukkan zon semi kritikal.... tekejut aku! tak sangka seserius mcm ni kalo hb low doktor amik tindakan...so mlm tu aku kene laa scan, xray 1 badan bagai...darah jgn ckp, bertabung2 kot.... masuk oksigen, masuk air lepas tu mlm tu jugak masuk darah 1 beg....maka bermulalah kisah aku admitted ward....uwaaa!!...last dok dlm wad mase bersalin dayyan kot....


 mlm tu jugak transfuse darah....uwaaa merasa aku darah org masuk dlm badan.... semua sekali 3 beg darah aku dpt...lepas masuk darah tu laa baru hb aku naik ke 7....selama ni aku mmg ade rase bedebar2 jantung, jantung bedegup kuat, cepat letih...tak sangka tu simptom2 hb low dan tak sihat...ingat penat sebab bulan puase ajek....bile doktor citer mcmmane jantung tu bekerja keras sebab hb low tu terus aku takut...tak sangka seserius itu efek dari hb low...mase peknen mija dulu mmg aku ade hb low sampai buat test thalasemia bagai...tapi negative...


 masuk jek beg darah pertama ni terus aku rase mcm 'kuat' ..ye laa hb dah naik dari 2 ke 4.... doktor mmg membebel jugak ngan aku sebab simptom jantung bedegup kuat ni aku dah alami 3 bulan tp aku biarkan...aku ingat lepas raya baru nak pi check...takut nak pi check pun ye jugak aku ni hahaahaha...so jgn le jadi mcm aku, rase lain jek badan pi le check...doktor kata jantung aku dah keje kuat terlalu lama, dgn hb 2 tu bayangkan...tu yg mlm tu kene xray semua...mujur jantung okey ..sebab ade risiko untuk bengkak....nauzubillah wey!..so far hasil x-ray, scan, darah, air kencing semua okey kecuali part hb low tu ajek...maka jadilah aku bahan kajian doktor2 nieh....sampai pakar pun pelik mcmmane dgn hb 2 boleh drive pi keje bagai...patut dah collapse dah...huhuhu

 *video lieyalatif transfuse darah*
video


masuk darah pertama aku steady jek lagi...masuk beg darah ke 2 ngan ke 3 aku tak tahan dah...sakit ... sampai kene tukar  tangan sebab darah takleh nak masuk dah.... nurse plak asik flush jek nak bagi darah jalan...sakit woiiii....tapi ye laa dieorg jalankan tugas dieorg, mujur doktor tak suruh masukkan sampai 5 beg darah...hahahaha...

 pasal aku admitted ward tak ramai kawan2 opis yg tau, cuma kawan PA bilik sebelah (tq zana byk cover keje akak), bos besar aku ngan ex bosses dulu.... tu pun pesan suh ckp jek aku dah cuti raya bukan admit ward...sebab aku dgn demamnye, kang org dtg melawat takut bawak balik virus sekali....tapi sudahnye kawan2 opis dpt tau jugak...thanks yg sudi dtg melawat siap bawak buah tangan...dtg hospital 1 beg, balik rumah berhamper2 bawak balik hah...siap dpt hamper, duit raya dari masjid besi lagi...rezeki plak bulan2 puase tu....


ni mase tukar jarum.... darah tengah byk baru lepas transfuse, kemain hah darah meleleh2 bile jarum dicabut...whatsap pic ni kat budak2 kat umah, tau takut dieorg heheehehehe


aku admitted 3 hari 2 mlm....sian budak2 ni sahur n berbuka makan mak nye tak masak...so berbuka lauk beli jek laaa, sahur goreng telur pun laju budak2 nieh....mujur adik aku ade kat umah leh tlg tgk2 sepanjang laki aku teman kat ward....pelik jugak sebab kat ward tu boleh je laki aku teman sampai ke pagi.... tapi aku halo jek laki aku balik bile pukul 12 mlm tu..sian die nak tdo kat kerusi..buat letih badan jek...baik balik tdo kat umah....aku yg tdo katil hospital pun sakit2 pinggang, ape tah lagi kalo tdo kat kerusi ajek....

 so sepanjang admitted tu doktor tak bagi puase, kene makan ubat2 utk naikkan hb.... ni menu nasi minyak, mase ni tak lalu lagi mkn...tekak rase  payau2....

 masuk hari ke 2 admitted tu, badan dah kuat, tekak dah sedap....so melantak pun licin sesajeeee waloooo menu spital hahaahahahaah...eh sedap roti arab cecah kuah kari ni....

 ikan ape ntah ni masak sos....okey laa boleh tahan ...licin aku sapu hahaahahah...tahu sumbat die sedap gak!

 ni isi ikan dowry masak merah....sedap gak! badan dah sihat sikit, ape lagi semua sedap le....

 sepanjang kat hospital dah terbayang2 jek kain baju, dapur semua...mujur aku jenis ajar anak2 aku buat keje rumah dari dieorg kecik, balik2 tu tgk clear jek semua.... dieorg dah siap2 lipat baju, dapur pun berkemas....dieorg tau mak dieorg cerewet lagumane hahaahahaha...pic kat bawah ni laki aku whasap...sejuk hati mak ko tgk pic ni mase terbaring kat katil hospital hahaahaah


 sepanjang aku admitted ward kakak2nye cuti sekolah lama jugak, sebab dieorg pun demam....3 hari gak ponteng...dayyan takleh, kalo ade kat umah sekali abis die kaco semo orang so pi jugak sekul...tu muke benyek sebab kene pi sekul time akak tegolek2 tgk tv kat umah kahkahkah....uihh notty die bleh tahan...penat aku tgk die usik kakak2 die...geram pun ade....
ikutkan 1 julai tu doktor tak bagi aku discharge...weyy org nak raya kot... aku ckp aku balik johor, adik aku nurse incharge klinik kesihatan so aku sambung follow up kat sane sepanjang cuti raya ni..baru doktor lepaskan balik.... tu pun 11hb julai aku kene dtg balik wad bagi darah utk follow up checkup...so far hb aku okey dah...dlm proses naik.....skrang aku makan ubat2 doktor bagi untuk tambah darah, amalkan jus delima gulsan (laki aku borong berbotol hah), oren twister, jus kurma....stop terus nescaffe (yg dulu tiap2 hari aku minum), teh semua...kaffine melambatkan proses penyerapan zat besi yg diperlukan katenyer....so far nampak le hasilnyer...tak sepucat dulu dah....in sha Allah harap terus dan terus sihat...doakan aku ye kawan2....korang pun alert2 dgn badan korang..jgn jadi mcm aku, amik tak kisah jek semua...laki ajak pi check aku ckp nanti2...huhuhu...




**raya tahun ni best...ketupat, lemang, ketupat palas semua kiteorg buat sendiri...nanti aku up ye kisah raya lieyalatif....


 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy