Monday, November 11, 2019

Umrah Pertama lieyalatif & co. ~ Alhamdulillah syukur Ya Allah






لَبَّيْكَ اللّٰهُمَّ لَبَّيْكَ. لَبَّيْكَ لَا شَرِيْكَ لَكَ لَبَّيْكَ. اِنَّ الْحَمْدَ وَالنِّعْمَةَ لَكَ وَاْلملْكَ لَا شَرِيْكَ لَكَ

Maksudnya: “Hamba-Mu datang menyahut panggilan-Mu ya Allah. Hamba-Mu datang menyahut panggilan-Mu. Hamba-Mu datang menyahut panggilan-Mu. Tuhan yang tiada sekutu bagi-Mu. Hamba-Mu datang menyahut panggilanMu. Sesungguhnya segala puji dan nikmat dan kerajaan adalah kepunyaanMu, tiada sekutu bagiMu.”





بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ





Alhamdulillah...kami sekeluarga baru sahaja selamat pulang dari menunaikan umrah pertama kami (29 oktober - 8 nov 2019)...pengalaman yg sangat2 indah...in sha Allah free2 nanti aku coretkan sepanjang kisah kami di Mekah dan Madinah....yg pasti kami rindu nak ke sana lagi...anak2 pun same sebut rindu..betul org ckp, lain sgt rasa pi holiday negara2 lain dgn pi mekah ni.... 


"Ya Allah, janganlah Engkau jadikan ziarahku ke tempat mulia ini sebagai kali terakhir. Kurniakan bagiku kepadanya ziarah untuk kesekalian kalinya dalam kebajikan, kesejahteraan, kesihatan dan keselamatan. Jika aku mampu, Insya Allah aku datang lagi. Jika aku mati, kutitipkan pada sisiMu syahadah (kesaksianku, amanahku, perjanjianku, timbanganku) pada hari itu untuk kiamat. Dengan ini kesaksian bahawa tiada Tuhan melainkan Allah Yang Maha Esa. Tiada sekutu bagiNya. Dan kesaksian bahawa Muhammad itu hambaNya lagi utusanNya. Maha suci Tuhan yang mulia daripada apa-apa yang mereka sifatkan. Salam untuk sekalian utusan (Rasul-rasul) dan segala pujian bagi Allah, Tuhan sekalian alam."






Monday, October 21, 2019

~Because i have a brother, I always have a friend~




Assalamualaikum!!


dok tgh delete2 gambar nak clearkan memory phone ni, eh pic eijaz dgn dayyan byk le plak ....meh le kasi tepek dlm blog hihihi....maka, marilah mendengar lieyalatif berceloteh pasal dayyan n eijaz....


*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
V

mase peknen eijaz...dayyan darjah 1....gap jauh tuuu...ingat dieorg nanti takleh jadi kamceng sbb gap tu jauh sgt kan....tak mcm mia ngan jaja...gap setahun so semua bende same2 buat, baju same, mainan kene same...kene nyah tdo bilik sendiri pun same2 sbb dah ade geng kan hahahaahah.... tapi dayyan dgn eijaz gap jauh... dayyan pun sebok dgn gajet die dan kdg2 je rajin layan adik...mase tu aku dah melahar laaa suh main ngan adik hahahaah..beza dgn kakak mia n kakak jaja dieorg mmg rajin layan main, suap makan n jaga eijaz....berkelek ajeeee eijaz tu dgn kakak2nye kalo kat rumah....tapiiiiiii...end up eijaz ape2 hal tetap cari dayyan walo pun abang die jarang layan die sgt.... kat rumah tu, dgn dayyan je eijaz senang tegelak2 ...buat lawak bodo sikit je pun dah gelak hahahaha...


mentang2 kecik tak tau ape kan..redhooo je laa kene buli dgn abg, tawaduk je suap abg susu die...abg plak kemain syok layan game sambil adik jadi dayang suapkan susu botol....si abg dah tua bangka pun suke ngecek susu adik......Ggggggrrrr geram je aku....saje nak lepas gian die isap botol leee tu....sedangkan boleh jeee bancuhkan susu dlm cawan kalo nak sgt minum kan ...


ni pic lame ni ..mase ni eijaz lum setahun lagi nie.... sebok ngecek abg ais krim dgn coklat weehhhh!! hahaahah kecik2 dah minum manis...gasak lee koooo...

 ni plak mase buat gambar visa bulan julai lepas ...mase ni salah timing ...sampai kedai gambar waktu tido eijaz...die cranky sikit...jenuh kakak2 dgn aku sekali jadi badut kat belakang kamera agah2 nak bagi die senyum.... last2 panggil dayyan...dayyan sengih jeee sambil ckp aucak....terus die menyengih ....cehhhh! penat mama ngan kakak2 ko tau tak!!..hasil gambar serius comel sgt...in sha Allah nanti aku tunjuk bile buat entry pasal trip kami sekeluarga nanti....


marah sebab abg kuda lagi besar hahaahah


pantang tgk abg bace komik mesti dtg kacau....selak2 mcm dah tau bace jeee...tapi yg bagusnye eijaz tak koyakkan buku2...



ni plak penempatan setinggan dlm bilik mama & papa....adoiiii semak suasana aje korang ni hahaahahah...tgu nanti dah besar sikit eijaz tu mmg daku nyah korang ke bilik sendiri hahaahahaha....

mandi mmg same2 dlm bathtup... rajin nau nak gosokkan gigi abg hahaha



 ni plak pic minggu lepas...skrang eijaz suke main ball ngan lori tau.... kalo main ball tu mmg sah2 le ball selalu masuk bawah katil abg die...si abg mcm biase mmg tukang kutip bola kat bawah katil...ehhhh si eijaz sebok same tiru ape abg die  buat hahaahha..meniarap same intai bola hahaahah
 only siblings know our personal stories...best relationship is of brother and sister...
they play, fight, dance, share and eat together..esok2 dah besar, korang bace blog mama n jumpe entry ni mesti korang tersenyum tergelak sendiri....ermmm..childhood memories...




**huntonggg baby2 malaysia dpt subsidi vaksin pneumococcal nanti...aku dulu abis nak dekat 900++ gak utk 3 dose eijaz tu....





Thursday, October 17, 2019

Kursus Setiausaha Cemerlang KKM di Hotel




Assalamualaikum semua!!


hadoiyai lama tak update hah....kikikiki.... tapi ni nak tepek jugak gambar2 sepanjang kursus setiausaha yg aku ikut ari tu....rugi kalo tak letak dlm blog..kenangan mase kerja ni kan...sebenarnye 11 - 13 sept 2019 lepas aku ade ikut kursus 'achieving success at workplace through growth mindset' di Hotel Akar Resort, Port Dickson ...lepas tu dpt plak peluang ke kursus setiausaha cemerlang di melaka.... berderet2 eijaz kene tinggal haaa... first time jugak le ni tinggal eijaz lame sikit...





kursus setiausaha cemerlang kkm di The Straits Hotel & Suites, Melaka pada 4 - 6 Okt. 2019... berkorban weekend aku sbb kursus ni start jumaat sampai ahad...ye laa PA kan mane leh tgl opis lame tu buat sabtu ahad kan....


my course partner ....kak anis ..dulu kiteorg satu bahagian...tp now kak anis dah di bahagian lain...tapi bile ape2 news pasal kursus mmg kiteorg selalu contact tuk pi same2...lg pun anak2 kiteorg 1 sekolah n berkawan...


syoknye dgn kak anis ni sbb sekepala dgn aku...jenis bgn awal...siap pun on time...turun mkn pun awal so leh lepak lame...aku ni jenis semua nak awal ...tak suke tekejar2..dgn die best leee...tgk ni masuk kelas pun awal hahaahah...kosong lagi bilik kelas ....


bile awal ape lagi.... snap2 gambar la kami hahahahaa....bilik kelas plak lawa....tak caye lawa? tgk pic kat bawah nie...


fuh dah mcm dlm kapal angkasa gituw hahaahahaha...


seronok kursus ni sbb jumpe dgn geng2 PA dari serate negeri...terima kasih laa bhgn kompetensi sbb bagi peluang utk kami berkursus ...


bergambar dgn wanie and nad...PA dari JKN Melaka.... kebetulan plak wanie pun join kursus mase kat PD aritu...jumpe lagi kat melaka....


rezeki tahun ni kursus best2...kursus kat PD ari tu pun best tak bosan tak ngantuk....kursus kat Melaka ni pun lagi best...sbb under cutecarry sdn bhd...sape2 penah pi kursus under cutecarry mesti tau mcm mane bestnye kannnnn....sampai nak pi kencing pun tgu break time weh ....


bab mkn ...hotel ni okey2...ni menu tea break pukul 5ptg mase hari pertama...


hotel kami ni dekat dgn family mart....menjadi pasal plak laa asek ke sane cuci mate hahaahahah... petang hari pertama tu pi family mart tapau oden ngan onigiri....aku try yg korean sup tu...sedap mmg sedap...tp lepas tu semalaman perut aku tak sedap kene ceri beri hhaahahahaah....


ni plak dinner hari pertama...


mlm tu mcm biase laa aktiviti ice breaking sikit...depan kami ni kak diana PA dari JKN Johor...dulu die pun di hq kkm....


en hafiz dari cutecarry sdn bhd...mmg kelako nak mati die nie...bedekah2 dok gelak aje....mmg best....



abis sesi mlm tu dlm pukul 10.30mlm...kami keluar pi lepak pekena naan pemes kat melaka nie...di pak putra roti naan restoren...mujur kami pi dlm kul 11 mlm..org still ramai tapi ade laa meja kosong...kalau dtg pkul 8.30mlm mcm tu mmg ko tgk lee org tgu meja kosong secara berjemaah...hahahaha


budak ni hampeh...aku ni punye la risau2 die rindu ngempeng...malam2 terjaga cari teks....rupenye die rileks jeeeeeee... caitttt eijaz!



hari kedua waktu breakfast...kelas start kul 8.30pg..tapi kami kul 7.30pg dah siap turun ke cafe...dpt lepak lame2 santai2 rase semua mknn yg ade hahahaah....


bagus kak anis ikutkan ajek peel aku yg sikit2 amik gambar..sikit2 amik gambar haahahahah


ko hadoo pi kursus mcm ni..sikit2 amik gambor ramai2....hahaahah...


morning break hari kedua menunye mee goreng n nugget....


ptg tu kami ade sesi personal grooming...belajar make up...cari warna yg sesuai dgn diri sendiri...kak naza ni dari cutecarry sdn bhd jugak...


tea break ptg tu kuew tiow goreng dgn samosa...menu lunch aku tak snap plak hahaahah


siap duduk bawah hah...punye la semangat nak belajar make up...bagus semangat nie hehehe


tup2 laki aku wasap bg gambar nie.... dgn caption... 'hai mama, shayer dekat tingkat 7 ni"
hampehhhh..diam2 booking n check in same hotel ni hahahahaah..... mentang2 weekend kan...seko2 laju nak ngekor....budak2 suke laa sbb swimming pool kat sini konsep infinity pool....


laki aku booking family suites...rm160 semlm tru booking.com..... aku op kos le hepi, takyah laa nak pam2 lagi dah sbb tukang nenen dah ade depan mate hahaahahahaha...



kann aku dah ckp.... bukan kesah nak jumpe aku ...mia jaja dayyan lebih pade nak mandi swimming pool sebenarnye kakkakakakkaa




eijaz je takleh mandi pool...kene dok layan mate tdooo sementera tgu kakak2 n abg mandi hahhaahahaha....


tiap kali kakak2 n abg pi swimming pool, tiap kali tu laa die redhooo tdo layan mate aje hahahaahaha....


masuk bilik ...die start berjalan lawat kawasan sambil mengopes ape yg patut hahahaahah...


skrang pantang tgk flash... die tau org nak snap pic die..laju je sengih walo pun mase tu tgh nangis hahaahaha...


mujur ingat bawak buku utk study...dahle exam tak lame lagi kan....oh yeak, aku kawtim ngan kak anis kate aku nak pindah masuk bilik dgn laki aku...kak anis okey je sbb laki die pun balik melaka rupenye tapi stay umah mak kak anis...bile bilik dah kosong ni kak anis ajak laki die stay hotel sekali...haaaa senang citer....semua hepi ending hahahaah


pagi hari ketiga...janji ngan kak anis tunggu depan kafe kul 7.30pg.... tgk2 die dah siap cop meja...lagi awal die turun.... pagi tu aku amik breakfast ala2 big breakfast aje..sebb semalam dah rase nasi lemak die tak berape sedap sgt kan hahaaah


sesi terakhir pagi tu oleh puan mira dari cute carry jugak....


pagi ni punye slot ade ngantok sikit hahahaahah


morning break hari ke 3 bihun goreng ngan sandwich....


lepas tu ade majlis penutup dan penyerahan sijil oleh TSUB bahagian pembangunan kompetensi....


kul 1 lebih kami check out...pi pekena coconut shake klebang....laki aku mengidam teruk hahaahahaha


order coconut shake special 5, ayam goreng 5 ketul, satar seketul, nasi lemak 6, bihun 2, mee goreng 2, fishball secucuk, nugget cheese 6 cucuk, karipap 6 ketul....


asyekkk sungguh sedut coconut shake dikala cuaca panas....


budak2 ni acah2 tourist hahaahah...dgn spek die...dok hongges tulang ayam hahaahahaha


asalkan ko senyap sudaaaaahhh....mak pak nak makan dgn aman sat hahaahahah


same naik menghirup sameeee!!


kesimpulannye, walopun mama shayer kene pi kursus on weekend tp shayer tetap hepi sbb dpt jalan2 same hahahaahaaha....
okey tu je gaisss....tgu lagi bulan depan atau bulan depan lagi satu aku update blog balik kahkahkah....




** minggu ni dah start exam akhir tahun...good luck utk anak2 mama n semua student sekolah...





 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy