Tuesday, February 12, 2019

Osaka Trip ~ 22 Nov. 2018 (Kansai Airport, Kuromon Ichiba Market & Apartment )


Assalamualaikum....


hokey bersambung dari kisah sampai di kansai airport..Alhamdulillah.... smooth landing oleh captain... cuaca pun cantek....




keluar2 flight, nak naik train ke tempat bagasi ngan imigresen nampak board super mario ni....harus le snap2 dulu ade word welcome to kansai tu kan hahahahahaha....almaklum laa pelancong, pantang tgk yg ade wording2 menunjukkan tempat tu harus le bergambooo hahaahaha....



dlm train nak ke area bagasi dan imigresen....kami2 je ade dlm train tu....yg lain semua dah jalan dulu...walo pun muke masing2 tdo ayam tetap segar bugar yee hahaahahah....lagi pun kami sampai 5.40pagi di kansai airport so just bergerak rileks2 jek...


urusan collect bagasi dan imigresen berjalan lancar...takde pun kene bukak beg cek bawak bahan mentah ke ape....ye laa awal pagi kot, officer depa pun malas nak beriye....


memandangkan kami sampai awal pagi, dan perlu collect dan beli ade beberape pass die kaunter HIS di kansai airport maka kami tak terus keluar dari situ....kami lepak2, cuci muka, gosok gigi semua dan siap2 sarapan...ye laa kaunter HIS start bukak 8.30pg kan ....bende pertama aku nak try ialah toilet kat sini...kan org kate toilet jepun canggih....ehh ye laa korang, mmg canggih....mcm2 button haahahahah....tempat duduk toilet pun siap suhu suam2...idok le tekejut bontot dgn suhu sejuk2 kan hahaahahahaha


udah le nak cebok ade mcm2 button....nak flush pun siap lambai aje hahaahahahaha....yg lawak tu, kalo agak2 ko jenis berak yg bersepai bunyi tu pun ade button utk menyelesaikan masalah korang tu hahaahahaha...punye laa dieorg menjaga ketenteraman jiran toilet sebelah hahahaahaha....ade gak aku try tekan...keluar bunyi air, ade yg bunyi mcm burung dlm taman...eh suke aku....mujur eijaz kecik lagi, kalo die dah besor setahun due mau keje menekan ajeeee hahahaahaha


ni kat toilet kat tempat lain plak...mostly mcm ni lee button2 mereka...senang je faham sbb ade sign kan....bab toilet mmg aku suke gileeee sgt kat jepun nie...takde laa gadoh nak usung botol kosong mcm trip dulu2 tu hahaahahaah....yg paling utama sekali , toilet kat jepun semua bersih2 yeeeeeeeeee....mmg 10 bintang aku bagi...kemudahan nak tukar diapers baby pun sgt2 terbaik....



oh yea sepanjang kat jepun ni, anak2 kiteorg kene sawan balls....hahahaahah nampak tak mesin bersusun tu...tau tak tu mesin ape?


ni haaa...mesin balls..dlm ball tu ade mainan...ala kat malaysia pun ade kan yg masuk syiling pastu pulas keluar ball dlm tu ade laa mainan....tapi yg kat jepun punye best...mainan die bukan cikai2 la....siap ade yg dpt jam ....mmg byk duit abis kene paw kat sini aje dgn budak2 nie.....setiap sorang ade paw 10 bijik sorang kot.....fenin aku!



paling byk paw of kos le budak nie....bende ni ade yg 300yen, 400 yen..lagi mahal lagi best le mainan die....



pastu mase lepak2 kat kansai airport tu nampak iklan nie...ehhh kebetulan plak kiteorg ade kat jepun...so hirda n kak mimi ajak beli .....nanti aku tunjuk dlm entri 'osaka haul' kat entry last nanti....


sementara tgu kaunter HIS bukak, kami pi sarapan dulu kat kedai udon...korang jgn risau kat kansai airport ni ade 2 kedai halal...nasi lemak ke roti canai takde laaa hahaahah...meh mkn mee jepun...


tgk gambar menu mmg teliyo abis...


beg2 sila tunggu kat luar, tuan2 beg dah lapooo...


sila ikut peraturan yg ditetapkan ye.... ambil makan sendiri, lepas makan kemas meja semua....pinggan mangkuk cawan letak kat tempat yg disediakan....


kami ambil 3 menu...udon tu sedap!...nasi dgn kari tu pun sedap! nasi dgn daging tu pun sedap!..eh semua sedap la kat sini....tempura tu pun sedappp....



lepas dah isi perut kami terus ke kaunter HIS dan kansai information center ni utk settlekan ape yg patut....


walo pun q panjang tapi servis laju....ye laa kat sini masing2 dah beli online so tinggal nak redeem je pass2 yg berkaitan...


lepas settle urusan semua dlm pukul 10pg kami gerak keluar ke tempat bas...utk cari bas yg kami dah booking online utk ke area hotel/apartment di osaka....mase ni hujan renyai2...tgk jalan tu basah jek....sejuk suhu mase nie...


kami book dengan Doton Youtourbus.... ade org naik train tuk ke osaka tapi kami malas le leceh dengan luggage besar2 nak heret naik train bagai tu....naik cab mmg jgn harap le kat jepun ni...mahal weyyyyy rate taxi kat sini....so kalau korang ade anak kecik, luggage byk naik je laa bas...senang! rate die pun berpatutan...siap dpt kupon utk simpan luggage kat doton plaza...so mmg berbaloi laa...


kebetulan hari tu bas ni kami2 je ade....syok!


kosong hah...dlm bus ni takleh makan minum yeee...bawak naik mknn pun tak leh...strict betul dieorg dlm menjaga kebersihan bus hah....


semua excited tgk view osaka....budak bername eijaz aje yg watlekwatpis....yg die tau menetek...menetek..menetek haahahahaahah


lagi satu kami pilih servis bus ni sebb bus ni akan stop di Doton plaza...dan di doton plaza ni ade servis simpan luggage yg berpatutan.... sbb mcm kami yg dok apartment ni lepas pukul 3ptg baru boleh check in....so boleh laa pagi tu berjalan2 area dotonbori dulu...petang baru masuk rumah ....bab luggage lega laa sbb ade tempat utk simpan sementara kami berjalan2 kan...


tgh uruskan simpanan luggage2 kami yg gabak2 tu hahahaah....


jakun sat...money changer kat jepun ni tahap mesin2 ajek haa uruskan....canggih tol!


sepanjang kat osaka...kami mmg sentiasa beli onigiri buat stok kudap2 time lapar bile berjalan...beli dari 7E, lawson, family mart....


tempat kami tuju lepas letak bag2 ialah kuruman ichiba market....tgk dlm jejak jepun jihan buat berkobar2 nak kesini...nak mkn ketam besar tu....hahahaahah...makan ajek laa ko ingat kan....


bergambar dulu ....


kalo masuk kurumon ichiba market ni korang kene sentiasa tgk atas tau hahaahaah sbb byk replika2 haiwan laut....


ada replika ikan2, ketam, ikan buntal....


sentiasa ramai org dlm nie...


harga tepuk poket tanye diri sendiri lah hahahaahah...tapi dah name melancongkan.... pejam mate ajek laa beli....tp seafoods kat sini mmg fresh2....



byk gile kedai yg jual ...tak tau nak pilih yg mane...last2 masuk kedai nie.... kiteorg mmg nak rase sgt2 king crab nieh....pilih nak yg mane, bayar, dpt nombor, tgu die bakar fresh2....


besar2 laa tiram ngan minatang2 laut lain kat sini...mcm ngeri lak nak makan besar2 camtu hahaahahah


yg paling pemes dan org cari kat market ni semestinyer kaki king crab nie.... pandai2 le round cari yg berbaloi dgn harga dan besar kaki king crab tu...


jumpe 100 yen kat sini...ape lagi masuk leee cuci mate..sbb nak cari souvenir murah2 kat jepun, 100 yen ni antara kedainye....dpt le borong fm bentuk sushi ngan kimono sikit kat sini...


pastu jalan2 area glico man nie....org kate laa bukan aku kate, dah sampai osaka tak snap depan glico man ni tak sah dah sampai osakanye hahaahahah....


jam dah nak dekat pukul 3 maka kami gerak ke doton plaza utk amik luggage2 kami dan gerak ke apartment utk check in....jarak antara doton plaza dgn apartment kami dlm 7 minit berjalan laaa...tapi tu jalan org jepun hahahaaha..jalan kami ni dgn tarik luggage tu jadi berminit2 jugak laaa.....apartment kami dekat dgn super tamade..tiap malam lepas kami berjalan balik dari jalan2 mesti singgah super tamade utk beli stok barang basah ngan nasi....


sepanjang kami di osaka ni kami menginap di Grande Famille Shimanouchi Dotonbori Condo...unit 603...


ok sgt2...dapur, hall, katil utk tdo, toilet semua ok sgt2....


dapur yg comel lotey


ade 3 katil besar...sofa tu pun boleh jadikan sofa bed..so puas ati lee...ye la sbb family ramai kan....


keluasan unit ni kecik aje...tapi ye laa rumah2 kat jepun ni kan comel2 ajek keluasannye....tapi pd aku okey le...puas ati....bab harga plak tak mahal tak murah pade aku...sbb terus terang aku ckp, kami bukan backpacker atau bajet traveller...kami dgn anak2 kecil so lebih memikirkan keselesaan dieorg....laki aku tgh sibu susun bag tu, bini die dah terdampar snap2 gambar sambil netek kan eijaz ahahahaahahah....hoii mamat tu kuat gantung dengan aku oiii hahahahah


bahan masak pun tuan rumah sediakan hah...tapi takpe, iolls bawak sendiri dah dari malaysia hahahahaah minyak, kicap, secukup rase semua aku angkut...mak2 sgt kannnnnn....


yg best siap ade mesin basuh...so senang lee ari2 leh basuh baju....tapi ni musim sejuk...sidai kat luar baju jadi sejukkk je hahahaah...sudahnye aku sidai kat dalam pastu on heater ....cakap pasal heater, ari pertama ade citer kelako....kiteorg tak tau nak on heater kat mane....mlm tu tdo mengerekot2 sejuk oiii hahaahahahah... pastu baru terperasan kat remote aircond ade button utk heater jugak....rupenye aircond die sekali dgn heater ...adoiii gampangan sangattttt...tak pasal2 tdo dlm kesejukan sbb suhu malam kat osaka mase tu sejuk giler ....tegelak2 kiteorg laki bini bile ingatkan balik...


toilet pun okey...


kecik comey jek toilet mandi die....tapi tetap ade bath tup okey hehehe...berguna weh bath tup nie...tiap2 mlm lepas balik dari beratus2 kilometer berjalan....tadah air panas, letak sabun byk2...berendammmm...fuhh legaaaaaaa urat2 badan n kaki weyyyy....
plan asalnye lepas check in bilik tu, rehat2 jap pastu sambung jalan2 lagi...tapi family aku dah tak larat..maka kami rehat je dlm bilik tak join .....mlm tu pun mkn nasi impit, kuah kacang dgn rendang yg aku bawak....so tamat le hari pertama di bumi osaka....nanti2 aku sambung hari kedua lak yeee ekekekekeeke.....




**8 feb aritu eijaz dah genap 6bulan...yeay!!! dah boleh mamam....sebenarnye dari die 5 bulan lebih aku dah try2 bagi makan hahahaahah.... anak dah 4 org kan...so berani le kan hahahaahah






Tuesday, January 29, 2019

Osaka Trip ~ 21 Nov. 2018 (preparation & flight pergi)


Assalamualaikum semua!


waduh waduh....bertangguh lameeee betol aku nak update kisah kami ke osaka jepun nieh....hokey2, mari aku update satu2 ye....tapi mintak maap le...gambar lebih kurang ajek aku amik kali ni...ye la kooo trip dgn baby kan...lebih pada perhatian utk die...tp so far semua berjalan lancar...eijaz pun sihat2 sepanjang bersejuk2 kat sane....iyo laa dok dlm kelubung omaknyo ajekkk..mau tak best sbb warm2kan ..aku update day by day la ye....memandangkan dah lame baru nak update, mane2 info yg dah lupe tu harap ampon maap leee ekekekeke....

*
*
*
*
*
*
V
tempoh trip kami adalah dari 21 nov 2018 sampai lah 28 nov 2018....
mcm biase, trip ni plan nye mmg terperinci, dari segi susun itinerary, kumpul duit kutu, tiket...pendek kate semua lah....ahli rombongan still org yg same mcm trip ke shanghai aritu....iaitu family hirda dan family kak mimi....senang dgn dieorg nie..tak byk songeh, semua lebih kurang sekepala...tu yg penting kan...baru semua boleh plan dgn harmoni....kami punye sesi kutu trip pun mmg bersambung aje collectionnyer sampai le skrang...lagi satu sebarang discussion utk trip semua berlangsung dlm whatsap group ajek.... dan kebetulan dieorg dtg utk lawat eijaz maka kami ade laa peluang duduk semeja discuss pasal trip ...keseluruhannye trip kali ni hirda dan kak mimi yg bersusah payah susun itinerary nye...aku mase tu mak buyung yg sarat dan cuti bersalin lak 4 bulan maka jadi 'sleeping partner' aje...


tgh bincang susun atur itinerary....itinerary berkonsep free and easy sbb bawak budak kecik kan ... mane yg larat nak jalan sampai malam boleh teruskan, yg tak larat boleh balik...




 kami2 semua passport lambat lagi expiry.... eijaz aje laa yg takde passport...maka abis je pantang terus ke jabatan imigresen putrajaya utk buat passort eijaz....utk budak bawah 2 tahun kene ambil gambar kat kedai di luar ye...mean kene bawak gambar passport siap2.... aku plak bace pengalaman org2 lain kat blog kate boleh amik gambar jek kat jabatan imigresen tu...rupanye tidaaaak same sekali....ye laa dieorg pun nak lancarkan proses tu kan, kalo bawak gambar siap2 senang laaa...so pi le kedai amik gambar passport eijaz...


alahaiii proses gile sekejap koooo...tak sampai sejam pun....first sebab gambar dah ade, second utk baby kecik dpt kaunter khas.....tak tgu turn lame pun...nombor cepat je kene panggil...passport pun dpt dlm tak kurang sejam...good job jabatan imigresen putrajaya!..dah le siap ade bilik menyusu kat situ, tenang ajek menunggu passport siap sambil netekkan eijaz haahahahaah


persiapan yg dikatekan wajib jugak sebelum fly pi oversea ialah simkad... mcm biase beli dgn hello1010....ehh wajib ni almaklum le nak update sosial media ari2 kan hahaahah.... ade yg prefer roaming...terpulang pilihan masing2 kan.... aku lebih suke gune simkad mcm nie...senang...nak hotspot dgn anak2 pun senang...lagi pun appartment kiteorg ade free wifi yg super laju so mlm dah gune wifi kan...


bekalan makanan pun jatuh hukum bende wajib haahahaha... mcm biase laa megi2, mknn dlm tin semua tu.... pastu mase kami nak pi ni kecoh2 kate jepun keluarkan rules baru, takleh bawak masuk bahan mentah termasuk la beras....aku baru plan nak bawak cili api sikit, beras semua tu.... so ikut ajek laa rules depa kan...maka kat sane aku beli nasi putih yg dah siap masak.... byk jek jual  kat sane...cume nasi die sticky sikit le ...mcm nasi sushi tu.... tapi sejuk2, dah lapo bedal jugak sampai licin haahahaha....aku bawak jugak cooker yg boleh laras voltage nye...sebab kat jepun voltage die lain, barang letrik kite takleh gune kat sane so tak yah le susah2 nak angkut periuk nasi ye korang melainkan periuk nasi korang boleh laras voltagenyer....kang tak pasal2 5 jam nasi ko tak masak2 haahahaha...appartment kami lengkap dgn induction cooker so bab masak2 senang ajek...


lauk2 frozen aku bawak jugak.... ayam masak kicap, rendang puyuh, kuah kacang ....nasi impit pun aku bawak yg dah siap rebus ...


bile pi cuti time winter bab baju mmg leceh wey...sebab baju besar2 gemok2 semuanyer....ko plak ala2 che ta nak hari2 tukar baju winter kan maka kene jugak bawak byk2 hahaahahahah.... so kene laa vacuum kasi kecutkan sikit space baju2 tu....bab2 packing mmg keje laki aku laa...die lagi pandai n teratur susun....


bekalan ubat jgn dilupa...panadol, balm panas, koyok, ubat selsema, thermometer, ubat bontot....syukur laa eijaz ok kat sane, tak demam ke ape...haa ubat lawas berak pun aku bawak tu yg botol purple tu hahaahaha...ye kooo risau kalo pi tempat org kan mule2 tu payah nak berak, tu bawak tu hahaahahah.... balm panas, koyok ngan flanil tu bergune sgt2 sbb kaki kiteorg penat n lenguh berjalan weyyy..sehari berkilo2meter berjalan kooooo...mmg kaki kebas gile....kami kat sane mmg menggunakan sepenuhnye public transport naik train, naik bus...sbb kat sane taxi mahal gilos wey....


haa mamat ni senang aje keje die...menguap ajek tgk kiteorg busy packing barang2 ahahahaahha..senang ati tol hidup die hahaahahah


bile nak pi travel, mate ni mule laa kene alert dgn nilai tukaran wang...dpt tau jek nilai turun, laju2 pi tukar....tp yg pasti kat jepun semua mahal2 wey... ni mmg trip yg byk perabis duit huhuhu...tapi jepun best gileeeeeeeee.....berbaloi dgn setiap sen yg dikeluarkan...kiteorg bawak duit belanje dlm rm7k ....tapi balik tu ade jugak balance yg mane kami tukar balik dlm rm1k...ok laa kan....


kansai tru pass (KTP) dan usj tickets kami beli online di Klook..osaka amazing pass (OAP) dan usj express pass kami beli online di Kkday ...harga? korang download ajek apps tu kat phone pastu check ye mengikut  travel date korang sbb harga bergantung pada date travel korang...pastu korang kene rajin le tgk n tgu promo...pastu nanti bile dah beli 1 mesti dpt promo code...boleh gune utk beli pass2 lain plak...sbb nak gi jepun ni kan byk gune pass....tp utk itinerary kami, yg sesuai cume OAP dan KTP...


48hrs sebelum fly excited gile check in...memandangkan aku booking seat yg ade bassinet maka awal2 lagi kami dah tau tempat duduk kami....kali ni same mcm shanghai trip, kami naik MAS....kebetulan dpt tiket harga promo utk cimb card holder...


dah get ready utk fly....bersusun2 hah hahahaahah....


flight kami pukul 10.40 malam...so dlm pukul 5 lebih kami ke klia....naik grab je....


mcm biase...beg kasi wrap dulu ....


dekat airport dok roger2 'weh dah sampai lum korang' hahahaah...bile dah nampak muke masing2 baru legaaaa ....


family kak mimi...abaikan dueorg baju biru depan tu...sibuk kaco gambar org haahahahaha


family hirda....



so ini lahhhhhhhhhhh rombongan ke osaka trip nov. 2018.... 3 families semuanya.... 15 members all together...yihaaaaaaaaaa...lets rock osaka bebeyyyy!!


ni syok bawak baby weh...siap dpt special lane lagi...mase ni tgh drop beg...



excited tgk flight sendiri....



ni mase kat surau...tgh nak solat ....pelik ajek eijaz, kemane laa nak bawak aku ni..sehari suntuk dah kat luar ni heheheeheh....

mase ni tgh tgu nak boarding.... lepas solat kami gerak kat gate C26....dayyan seronok le jumpe geng die si hazry...lagi satu seronok sbb nak main snow...mase ni kan dok berjanji, bawak die pi snow balik malaysia kene sunat heheheeheh


utk eijaz plak...ini adalah first oversea trip die....bertuah ko dik oiii...terus2 pi jepun haaaaa hahaahahaha.... tapi takpe, tiket die free lagi....untung pun bawak die hahaahah...dah le dpt seat luas sikit sbb kami request bassinet...pastu bab makan kami dpt dulu sbb stewardess tgk ade baby kecik kan....


mase ni dah pukul 9.30mlm....


yeah dah masuk flight....merase dpt naik flight baru A350... siap ade surau dlm flight baru nie....mia jaja untung sebab seat sebelah tu kosong so tunggang langgang lee dieorg boleh duduk n tdo hahaahah....


dayyan je bising sbb die tak suke seat yg ni....sbb tv die kat compartment tepi tu, kene tarik keluarkan ....biasenye kalo tv yg ni utk seat depan je ...kan kami request bassinet tu dpt seat depan nie...tv yg mcm ni, bile dah stabil jek baru boleh keluarkan tv dan bile nak touch down pun tv kene simpan awal...tu die bengang tu  hahahaah org yg dok seat biase leh tgk tv anytime je....


tetapiiiiiiiiii mak ko  peduli ape...aku sukeeee gileee seat depan ni sbb luasssssss...kaki siap leh lunjur luas2...nak dok bussines class tak mampooo kan hahahaah....




bercakap pasal bassinet plak, bile flight dah stabil berlepas baru stewardess cantik manis dtg n pasang....dieorg pesan bile ade turbulence atau signal pasang seat belt menyala kene angkat baby walo pun baby tgh tdo.... eijaz plak mmg dari dlm pantang sampai laa skrang die takde masalah tdo malam...alhamdulillah baik2 je die tdo....tapi lagi baik kalo die dpt mengempeng ngan omaknye hahaahahah....



lepas sejam fly dpt first meal kami...budak2 akan dpt dulu...menarik jugak child meal dayyan....oo utk dayyan mmg kami request child meal siap.... tq hirda yg tolong...senang ade kawan kerja mas nie...heheeheeheh


sedap lasagna die...


first meal yg di offer mlm tu fish pasta ngan chicken teriyaki with rice n mee soba...kami pilih chicken teriyaki mcm dlm pic nie....perut kebuloq...nak nasi jugak hahahaahah....sedap!



mee soba pun sedap...cume aku kureng sikit mee soba nie...lagi suke udon...


yg ni tahan mane layan katun...kul 2 aku paksa tdo jugak ...kang esok touch down jepun ngantuk lak....



yg dueorg ni dah beso  senang dok asing mcm tu...dah pandai nak mintak ape2 dgn stewardess....so tak risau sgt aku ....dieorg ni nak pi toilet pun pandai dah pi sendiri aje dlm flight tu....dulu2 mase kecik mmg aku le kene teman kan bagai....tu selalu pesan dgn mia jaja doa lebih2 time solat, ade rezeki kite gi umrah satu keluarga pulak sbb korang dah besor2...senang nak urus....


khusyuk anak beranak makan haaaa....



dlm sejam lebih nak landing dpt stewardess serve second meal plak...utk child meal dpt tuna croissant nie...sedap..


utk kami dpt puff...pilih le nak vegi ke chicken...yg ni tak berape sgt....


pastu mcm biase la bile pi travel oversea ni ...akan dpt le arival form dan declaration form....isi le siap2...sebab tu pen kene standby dlm handbag ye....



dlm pukul 5.30pagi kami sampai ke bumi osaka....alhamdulillah...flight smooth landing...mmg terbaik captain mlm tu....hokey...nanti aku sambung balik....ni pun udah panjang berjela entry nie....heheheheehehe....
lg sekali dayyan bengang sbb bile dah ready nak landing tv kene simpan dlm compartment die....tapi kalo dekat seat lain still boleh tgk...so tak dpt le dayyan tgk live kapal terbang tgh landing...kalo tak boleh tgk camera kat tayar flight hahaahahah...anak aku sorang tu kan obses nauuu dgn kapal terbang dieee hahaahahaha...hokey2 nanti kite sambung lagi yeeee....muah!









 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy