Friday, July 31, 2015

kisah raya aidilfitri kami {part 1}




hamboi...hamboi...lajuuu berdesup nye koranggggg...ahkak ketinggalan dah ni...masing2 masuk citer 3,4, 5 syawal dah...aku? first syawal pun tak mule lagi nie hohohoho..... soo maghi laa layan citer raye ahkak yg sempoi nieh....tahun takde beriya snap pic lauk raya bagai.... entry raya pun tak byk...aku divide jadi dua...entry raya di melaka dan entry raya di johor.....tahun ni turn melaka sebelah mertua....

*
*
*
*
*
*
*
V


aku start cuti 15 julai sampai lah 24 julai....amik koo lame aku cuti...cuti byk lagi so gunakan lah....leh lepak lame2 kat kampung nanti kan....budak2 ni boleh plak sekolah bagi cuti raya seminggu sebelum raya pastu 22hb tu dah sekolah balik...ermm mmg tak le kan...aku cutikan dieorg ajek hahaahahah.....




suasana main bunga api kat umah .... pacak pelita 6 batang ....  balik terawih jek bersidai kat laman umah 1 jam layan budak2 main bunga api....



hari terakhir kerja bos bagi duit raya.... tapi tulaa bos aku ni tiap2 tahun pesen die bagi duit raya mesti dlm sampul surat urusan seri paduka baginda ni hahaahahaha....sampul duit raye mane bos oiiii hahahahaha..... tapi takpe laa yg penting amaun cantik..... dpt dari 2 org bos so dpt le rm500 aritu...alhamdulillah.....



15hb tu dlm tghari dah siap2 nak loading barang dlm keter.... aku tgk jek dari jauh sebab tugas aku dah settle...mlm tu pening2 berposak2 aku kemas beg ngan barang2 nak bawak balik.... so pagi tu turn laki aku plak sumbat masuk keter...yg aku tau semua tu muat dan takde yg tinggal kahkahkah....hoiii kalo ikut hati lemari baju aku ikat jek atas bumbung keter kakakakakakak



mencabar weyy tugas laki aku...sebab mane nak susun beg2..nak sangkut baju2 yg dah siap gosok ...salah susun kang bekedut baju...ini boleh mendatangkan amarah aku yg penat2 gosok haahahahahaah.....peel aku plak mmg suka siap2 gosok...malas laa nak gosok kat kampung, byk keje kang....



ini lah tema kami tahun nie...yellow mustard.... buat dress jek tuk budak2 tahun nie....dayyan ngan papanyer baju melayu lah.... aku punye baju tu tailor buat ya Allah fit giler...aku dah pesan aku nak dress yg A cutting so boleh makan ketupat di pagi raya dgn aman....ehhh boleh die buat fit...aku tetas balik dat baju kat belakang hahaahahah....legaaa dah longgar ....



sampai2 melaka busy buat persiapan.... tolong mak mertua aku masak2...kemas umah...seronok...budak2 ni hepi jek nak menolong....



rebus 100 bijik ketupat....



seronok budak2 ni dpt main ngan kazen....meriah umah mertua aku...




pagi raya plak...bangun awal...siap2 nak pi solat hari raya..... balik solat...salin baju....aku dah malas nak make up bagai....so bersiap simple2 ajek.....kebetulan hujan plak pagi raya tu.....



wajah2 ceria mia mija dayyan di pagi raya 2015....



gambar kami sefamily.... aku malas nak belit2 shawl....beriya dah gosok bagai shawl raya sudahnye sarung tudung instant ni hahahaahahah...




bersalam-salam di pagi raya...dayyan je mood usya duit raya hahahaaha




alhamdulillah...tahun ni mia mija puase penuh ....tak tau le kalo belakang2 ade curi2 minum air kan ahaahahahaha....so dpt le duit raya penuh seperti yg dijanjikan....dayyan tu nyibuk...die bukan boleh kalo kakak2 salam dulu...kene die dulu....patut bagi la yg tua salam dulu kan...hahahaahaha



budak byk dosa ngan kakak....cepat mintak maap.... salam pukul 10...pukul 10.30 dah gaduh balik kahkahkahkah...adoi laa anak2....



aktiviti bersalam-salam dgn mak pak mertua...ipar duai....




salam dgn pak mertua aku....harap abah sihat2 sentiasa.....




cucu bersalam dgn nenek



tang collect duit raya dayyan laa boss nye hahahaahah




ni plak raya ke 2..... start jalan2 raya..... 



1 hari dlm 8 bijik umah terjah...setiap umah sediakan makanan....bygkan ...tepu perut oiiiiii....tak makan nampak mcm sedap kang rugi teringat2 hahahaahahah...sumbat la jugak....tapi xde laa aku snap pic kat setiap umah yg kiteorg terjah tu...


tu ajek laa kisah raya kami di melaka..... same ajek mcm raya korang2..... tapi bile balik johor takde jalan raya sgt...lepak mall, buat rambut...tu nanti aku story2 yeak.....bubye!




** arini dayyan ade jamuan raya kat cic...kemain lagi pesan berjela2 gosokkan baju melayu die...pack kan kuih raye byk2 mlm tadi hahahaahahaah




Wednesday, July 29, 2015

teaser photoshoot raya 2015




Assalamualaikum semuaaaa!! aucak!!

yeszaaaa...tuan rumah baru hilang mabuk ketupat rendang ekekekeek, tapi ade lagi sipi2 mabuk tu so arini layan teaser photoshoot raya kami yeee....citer hari raya tgu leee minggu2 depan sbb kene karang citer dulu.....alah same jek mcm raya tahun lepas ...simple, sederhana dan seronok.....yg tak syok, sebulan puase turun 5kg....baru 2 ari raya dah naik 3kg balik kahkahkah....rugi woi diet2 time raya....oklah, jom layan kisah arini ......

*
*
*
*
*
*
V

kiteorg photoshoot weekend lepas kat sekitar putrajaya..... ye laa putrajaya kan byk tempat menarik....kiteorg lepak bekpes dulu kat wetland....dah kenyang perut baru round2 satu putrajaya snap2 gambo.....



ade flamingo ngan itik gemok2 ...ralit plak anak2 aku tgk 


tukang snap opkos adik aku....die ade degree photographer... baik hire die kan hahahahaha.... tukang tembak bubble laki aku le sape lagi.... aku? cam biase laa aku produser dlm ini pengambaran, jawatan nak up2 aje! kahkahkah...


*video behind the scene*
video

 cuaca ari tu tak panas .... redup2 nak hujan.... tak leee merecik celah kangkang time photoshoot kahkahkah



cuma dayyan laa moody sikit ...asek nak main bubbles ajek... bile tak bagi die merajuk...snap gambooo pun senyum paksa mulut senget...geram aku...nanti tgu pic siap aku tunjuk die sengih mulut senget tu....


so ini antara pic2 yg ade dlm kamera adik aku....  suke kat area batu2 ni nampak mcm kat overs the sea plak heheheeheh



posing feeling2 azura ngan roy plak kahkahkah



ni dlm umah sendiri heheheeh....
 okey laaa...tgu adik aku siap edit.....tak minggu depan, bulan depan aku up entry full photoshoot yeak heheheheehehehe.....





**selamat beropen house korang yeak.....makan berpada-pada ye!





Monday, July 13, 2015

Salam Aidilfitri dari lieyalatif & co.



Assalamualaikum semua!!


Sempena di penghujung2 ramadhan ni...lieyalatif & co. ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri...Maaf Zahir dan Batin buat semua pembaca blog lieyalatif, pengomen2 tegar, kawan2 alam maya....semoga syawal dirai penuh keinsafan dan kesederhanaan...in sha Allah...

Dgn ini blog lieyalatif akan bercuti rehat sampai le tuannye hilang mabuk ketupat rendang dan mampu nak update blog balik kakaakakaka...nantikan citer2 raya kami ...in sha Allah....tahun ni turn beraya di melaka (umah mertua)...raya ke 3 akan gerak balik ke johor plak .....mcm gitu le kami tiap2 tahun ikut turn so dpt le raya dgn seronok n muhibah...ecewah!





photoshoot raya? in sha Allah ade...nantikan yeak!
semoga semua selamat tiba ke destinasi yg dituju...hati2 dlm perjalanan yek kawan2...ingat org tersayang yg menanti .....salam lebaran 0-0 .....




** raya dgn penuh kesederhanaan kawan2....gaji bulan 8 masuk lambat woooo hahahaahah!




 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy