Thursday, August 8, 2019

8 August 2019 - Eijaz Uqail turns 1




Assalamualaikum semua!


8 August 2019...special date sgt2....tahun lepas waktu jam 7lebihpagi aku tgh siap2 get ready nak masuk dalam bilik ot utk elective caesarean melahirkan anak no 4....segala macam perasaan ada, ye laa first time nak rase bersalin czer...tak sabar nak jumpe baby pun yek sebab dah lame nak tambah anak no 4 kan....tup2 ehhh tahun ni dah setahun little angel tu....hik hik hik...alhmadulillah membesar dgn sihat dan skrang dalam fasa berdiri nak berjalan..alhamdulillah perkembangan yang tak cepat sgt tak lambat sgt..semua ikut track...alhamdulillah....


memandangkan budak sorang ni gile sgt dgn didi & friends..maka kek tahun ni kite tempah bertemakan didi & friends....hehehehe...celebrate kat rumah ajek...budak baru setahun bukan paham pun kalo buat potong2 kek kat taska hahahaahah...tahun depan laa baru kite potong kek dgn kawan2 yee eijas.....ini pun sikit pun seksa nak bagi die statik pakai topi besdey tu hahahaahah....



jenuh agah suh senyum...langsung taknak sbb dah time tdo die hahaahahahah....


pelik tgk kakak2 abang papa tepuk tangan2 nyanyi lagu birthday song kikikiki


bagi can makan sendiri...ikut plan nak buat smash cake tapi bagi can smash slice cake laa dulu hahahaahah....


cubaan makan sendiri...


lambat sgt gune garfu, campak garfu gune tangan...siap pakej kek jadi cekodok kene smash hahaahahaha...pastu yg jenuh mengemas sepah2 tu aku ngan kakak2 die lee ...
 aunty2, uncle2, abang2, kakak2 doakan yg baik2 ye untuk shayer! muaaah!






Thursday, August 1, 2019

berBBQ di hari cuti pertabalan agong....



Assalamulakaikum semua!


mesti ramai dok terpaku tgk tv mase live hari pertabalan agong tempoh hari kan....cantik elegan jelita betul tuanku pemaisuri kite...baju cantik2...tgk ig datuk rizalman baru tau baju tu siap ade kepingan2 emas lagi ....mmg cantik betul .... suke konsep selendang2 yg tuanku pemaisuri pakai dgn baju2, nampak sopan aje....ramai yg amik cuti kepit and balik kg jugak kan...aku malas le nak balik kg sbb nanti raya haji nak balik dah ...so dok umah lepak2 ajak budak2 ni berbbq ajek ....petang tu pi cari bubble tea pastu pi melantak durian...hadoiii makan ajek keje nyeee hahahaah....jom le tgk pic yg ado...


*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
V


aku buat ayam percik ala pasar malam, bakar cencaru, terung dan sosej....caru and terung bakar tu mmg pebeeret aku leee....ni aku share resepi ayam percik ala pasar mlm :


  • kisar bawang besar, bawang putih, lengkuas, serai sampai hancur, jgn lupe cili kisar dlm 2 sudu (nak pedas letak le lebih)...renehkan dlm periuk, masukkan sos cili, gula merah, madu, serbuk kunyit, garam, asam keping,  air secukupnya....dah menggelegak masukkan ayam dan masak ayam tu separuh masuk....kemudian angkat ayam dan bakar...kuah yg ada tadi masak lagi hingga pekat lepas tu percikkan kat ayam yg dibakar...simple! siap!...kuantiti bahan2 pandai le adjust ikut kuantiti ayam korang ye....


 mia ngan dayyan tukang siapkan cucuk2 sosej...


eijaz tukang mandur hahahaah.... budak ni tak lame lagi dah nak setahun....dah start2 berdiri lepas tgn...haadoiiiii seriau mak ko tgk hahaahahaha....



 percik2 kan ayam kite yg sedang sauna di atas bara tuh....baru le ayam percik namenye hahahahah....mia tukang percik...cuace hari tu pun mendung2 ajek...best aje buat aktiviti bakar2 ni sbb tak rase bahang sgt....


mcm biase laaa...tgh2 bakar mmg wajib kene cukai dek budak2 nie...sambil bakar sambil ngap hahahaha


fuhhh aku mase dok tgh bakar2 ni tak sabar nak ngap terung ngan caru bakar cecah kicap cili dgn nasi panas2 ajek...ayam2 ni aku slow sikit....



 sosej2 ni budak2 le yg kejar....


 budak ni ajek baper batang die ngap....

 nyummeyyyy!! sedap gilossss! ayam percik ala pasar malam versi lieyalatif....


pas bakar2 ...mandi segar sbb bau asap melekat...lepas tu cedok nasi panas2, ikan bakar n terung panas2....makannnnnnn....fuhhhhhhhhhhhhh sedap weh!!!
nanti korang try ye resepi ayam percik pasar malam ni.....boleh tambat hati mak mertua korang hahahaahahaha............





**raya haji nanti balik johor nak suruh mak masak asam pedas ikan mayong laaa...dpt sedut tang kepale tu ...aduhh asyeeeekkkk!!







Monday, July 22, 2019

Eijaz dan solid foods....





Assalamualaikum...



haluw semuaaa!!...pejam celik pejam celik dah abis setengah tahun kite di tahun 2019 ni...rase mcm kejap ajek mase berjalan kan.... eijaz ni aku rase baru semalam2 aku masuk ot room nak kene czer tup2 bulan depan dah setahun weyyyy....dah besar baby aku huk huk huk....tak puas rasenye tgk die menguit2 mase dlm pantang aritu...haaa haa jgn suh aku beranak lagi, udahh le, pencen dah...bagi org2 mude plak beranak byk2, org2 tua dok diam2 besarkan anak hahahaah...

bile kite ade baby ni kan..ade la beberapa bende yg kite mcm excited nak buat...tak tau le org lain, tapi mcm aku ade bende2 yg aku rase excited nak buat utk baby...contohnye mcm kenalkan baby solid foods ngan perjalanan breastfeeding baby....mase eijaz nak masuk 6 bulan ari tu, excited wey soping barang2 mkn die...tapi takde laa seextrem excited mase zaman dayyan hahahaha...bende pertama aku beli ialah slow cooker dgn kepala blender baru...org lain sibuk beli baeba cook lah, rusch lah, youha lah, aku beli kepala blender baru je kahkahkah....ye laa malas laa nak beli beriye nau baby food maker tu...eijaz ni same je mcm dayyan.... sampai 8 bulan jek mkn yg halus2 blend...lepas 9 bulan die dah nak mkn yg lenyek2 ...membazir aje kalo aku beli baby food maker tu...kepala blender tu esok2 aku leh gune buat blend barang masak aku hahahaha....skrang ni plak dah 11 bulan, eijaz mmg tak mkn dah bende2 blend....aku tanak nasi lembik die dlm slow cooker sampai laa kembang...pastu buat le lauk2 simple....okey jom tgk pic yg ado....saje simpan sini buat kenangan2 nanti....


*
*
*
*
*
*
*
*
*
V


mule2 eijaz start mkn aku beli organic baby rice ...bile dah 7 bulan aku start bagi yg ade campuran millet ngan quonua...millet ngan quonua ni bagus utk sistem penghadaman tau....alhamdulillah, pembuangan die okey...risau wey budak kalo sembelit2 nie...


awal2 mcm biase laa...beli baby potato, butternut, baby spinach, carrot utk letak dlm bubur die....pastu tambah2 le salmon ke bawal ke....masuk 8 bulan aku start bagi ayam plak...daging lembu dgn seafoods aje aku tak ajar lagi sampai skrang....dok le ulang2 ikan ngan ayam....


bile eijaz dah 8 bulan aku start bagi beras sumo ni plak...ni beras jepun tau....nape aku bagi beras nie?..sebab nak naik kan berat badan die..beras ni kaya dgn kanji...dan kebanyakan budak mmg suke makan beras ni sbb rase die tu kot....berlemak2 berkanji...kaedah nak masak same jek, tanak dlm slow cooker sampai jadi kembang lembik2...mmg ade perubahan laa dari segi peningkatan berat die lepas amik beras sumo nie....
Image result for beras sumo
aku suke gune slow cooker berbanding masak atas dapur sbb menyenangkan kerja aku...mlm sebelum tdo campak segala mcm...on suis...esok pagi bangun dah siap...sebelum pi keje tgl cedok je masuk thermos  mkn....cume korang kene pandai bajet air lah...kang kalo air x cukup, bangun2 pagi bukan bubur ko dpt...tapi bubur rentung hahahaah...mase eijaz baru2 start mkn, aku buat due versi bubur...yg first dan yg plg eijaz suke ialah tumis dulu bahan2 sayur...jadikan mcm sup pastu tuang dlm beras n tanak sampai jadi bubur....versi kedua ..stim semua sayuran dan buat stok frozen, pastu bile nak masak bubur lebur je terus dgn baby rice semua tu...maknenye takde tumis2 lah....tapi eijaz kureng sikit versi ni....tgk, baby pun pandai rase kan..nak yg bertumis harum2 bawang baru nak mkn byk....


buah yg aku kenalkan awal2 pada eijaz ialah buah naga, epal dan betik....bagi buah naga putih dulu tawar2 kan hahahaahah...tapi lepas kenal buah naga merah terus tak mo naga putih...ye laa buah naga merah kan manis leting....



pi mane2 gigih bawak bekal...tiap2 sabtu kiteorg keluar awal sbb dayyan ade kumon class...



amik bau roti canai telo goyang mama...tapi kene makan bubur hahaahahah...



budak sorang ni anak bapak sgt2....so papa le kene suap mkn die kalo kat kedai...laju sikit makan...bagus2...mama leh makan dgn tenang hahahah

tapi ini budak makin lame perasan besar...kdg2 tak mo bekal die...


die mao roti canai kiteorg hahaahahah.... gigi baru 4 batang tuh..eksyen nak kunyah roti canai hahaahah...ade aku tepek video kat ig story, aku suap bubur die geleng kepale, papa die suap roti canai laju je ngap...haishhh kecik besar kecik besar mak ko tgk koooo tau dik!


kat umah pun jgn ckp...kakak2 abang main bantai aje suap adik...si adik pun kdg2 sibuk same...pantang die tgk kakak2 n abg mkn something, laju je pi nak ngendeng sikit...pic ni ngendeng abg makan aiskrim...adoi!! dah rase sejuk manis sedap..lagi die mintak dan mintak....


ni plak tak hagak2 tgk aku makan nasi lauk ayam masak kicap dok ngendeng2 nak rase juga...aku suapkan...mujur laa pedas light2 ajek...ehh die bedal jugaaaakkkk hahahaha.....



mcm yg aku tepek kat ig...ni lah menu peberet eijaz di usia 11 bulan...buah naga + yogurt...



tgk le...sampai ternaik2 kaki layan kesedapan buah naga manis2....


tp takkan ari2 nak melantak buah naga je kan...sesekali tukar kan dgn mangga + yogurt...betik + yogurt....



ni plak biskut peberet die skrang, biskut oat, tiger susu ngan heinz tuh...puff yg kecik2 tu pun die suke jugak...dlm bekas tu bekal die bawak pi sekul le tu....


eijaz kalo dpt puff ni..mmg mkn mcm mkn kacang hahaha




puffs flavor berries ni eijaz suke..biskut sebelah tu biskut cheese....kalo korang tanye mane aku beli...aku byk beli online dekat babydash atau pun aje kat manjaku tu....pasta pun eijaz suke gak...aku buat baby pasta dgn sos carbonara laju je die bedal...


ni baby pasta dgn sos carbonara...mash potato...terover creamy plak mash potato aku....tapi lazattt weyyy!


tapi dlm byk2 mknn eijaz...yg ni paling rare tahap langit ke tujuh....hahahaha...nak tau pa diaaa??

*
*
*
*
*
*

*
*
*
*
*
*

*
*

*
*
*
*
*
*

*
*

*
*
*
*
*
*

*
*

*
*
*
*
*
*

*
*

*
*
*
*
*
*

*
*

*
*
*

*
*

*
*
*
*
*
*

*
*
*

 *
*

*
*
*
*
*
*

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

*
*

*
*
*
*
*
*
*

*
*
*
*
*

*
*

*
*
*
*
*
*

V


tadaaaaaaaaaaaaaaa....musang king woiii kahkahkah....ya Allah mase pes time bagi ingat die uwek2 lee tak suke...ehhhh kemain die menyedot weyyyy....okey2..leh geng ngan mama papa n abg dayyan...kakak2 ko lagi dueorg tu tak suke durian ...sabo je la...
gitu le kisah eijaz dan solid foods...eijaz ni bab mkn mmg senang tak memilih...die sebijik mcm abg dayyan mase kecik dulu, mkn mcm2 tapi berat malu2 nak naik...ikut aku kot metabolisme tgi...tak lame lagi dah nak setahun dah .... pas ni mkn ajek laa ape mama masak utk yg lain2 kat umah tu ..tak sabar nak ajar mkn asam pedas, kari, gulai semua tu hahaahaha....




** tgh berkira cuti raya haji nak amik berape hari...budak2 cuti sekolah rupenye seminggu time tu...syok le depa!





 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy