Monday, June 29, 2015

ragam puasa lieyalatif & co.


Assalamualaikum semua....


pejam celik pejam celik dah 12 ramadhan kite berpuase...kang tau2 dah nak berlabuh tirai ramadhan kan....syawal plak ..... seronok tgk masing2 update menu2 berbuka....mcm2 masak hah.... aku plak masak time sahur jek....berbuka kiteorg ke masjid....tapi time aku ABC kiteorg berbuka kat umah....terus terang cakap berbuka kat masjid lagi seronok dari berbuka kat umah...yg penting aku balik keje tak tekocoh2 masak ...penat wo walopun kul 5 setengah aku dah kat umah hohohoho.....jom arini aku share gambar2 yg aku sempat dan teringat nak snap mase berbuka kat masjid.....


*
*
*
*
*
*
*
V

ramai tanye aku camne konsep berbuka kat masjid nieh....meh2 aku cite ape yg aku tau berdasarkan pengalaman aku yeak..... kiteorg suke gi masjid tuanku mizan atau masjid besi sebab parking senang....dekat ngan param kalo2 laa teringin nak murtabak ke roti john ke hehehehe....

kat masjid besi ni ade diberi pilihan nak duduk atas meja atau duduk bawah mase berbuka....ade jugak family2 yg bawak tikar sendiri, berbuka konsep piknik gitu....tepi2 masjid besi ni kan air....aku yg tua2 ni mmg pilih meja jek laa, nak dok bawah lama2 kang krem n semut2 kaki hahaahaha ... nampak tak kat belakang dayyan tu ade tikar/saprah ....haaa sape nak berbuka duduk bawak leh cop tempat kat situ.....



meja2 bulat bawah khemah ni khas tuk warga kaki cepat semut2 mcm aku hahaahahah....




selalunya berbuka dieorg bagi kuih sejenis, kurma, air manis ngan air zamzam2....lepas berbuka, gi solat magrib berjemaah....lepas tu q untuk amik makanan berat plak...biase nye nasi ngan 2-3 jenis lauk, buah dan air.....lepas tu siap sedia isyak berjemaah  dan terawih plak.... lepas tu ade moreh sikit...nanti pic2 kat bawah aku tunjuk menu2 yg sempat aku snap....ade family yg bawak bekal berbuka kat sini jugak...mcm aku mmg harapkan makan free ajek laa kat masjid hahaahahahah...weekend baru gi param layan tekak mia mija .....



sehari sejenis kuih jek waktu berbuka.... alhamdulillah...cukup la nie...byk2 kang tak abis membazir plak.....



setiap weekend ade program serambi ustaz.... dpt le ilmu2 agama dari ustaz selebiriti jemputan....ari tu ustaz zahazan...yg dlm pic ni ustaz haslin aka ustaz bollywood....kemain syiok dengar die menyanyi sambil berceramah....




ni situasi getir buat kakak2 hahaahahah diminit2 terakhir nak azan kene hadap adik makan...kuangasam dayyan!



 
nie menu hari ke 2 kot.... nasi hujan panas, daging masak hitam, dalca sayur, papadom, acar..... buah ngan air rebina....so far makanan semua berase laa pada tekak aku.....tak menarik pinggan aku...pinggan org diet, amik nasi pun ciput hahaahahah



ni menu ntah ari ke berapa ...lupe dah.... mcm biase nasi yilek....mkn lauk ajek....
 


yg tak puase pun same naik berselera makan hah hahaahahahah
 


 mase ni plak tak silap aku menu sambal ikan, ayam masak kicap, sayur campur



ok abis gambar2 makanan hahaahaha...meh layan pic2 dlm masjid... masjid besi ni tak rase sgt ekon die...so pandai2 le cari port dekat2 kipas ye kawan2.......so sebelum saf penuh kene laa cop awal2 heheeheheh....aku biase cop kat tingkat 3 sebab mia mija nak solat kat atas....




budak2 ni kalo letih aku suh rehat jek kat tepi ...tapi so far alhamdulillah lah masih larat nak terawih...



haaa yg ni imam dayyan....makmum plak otomen2 hahaahahaahah.... dayyan dah besar ni boleh laa kiteorg gi terawih kat masjid....berani ko tak behave... mak ko jengil bijik matooo kang hahahaah



biasenye kiteorg buat 8 jek sebab budak2 nak sekolah esok...takut plak dieorg letih kan....lepas abis 8 rakaat, pi intai2 menu moreh plak..... mcm biase laa yg tak puase over mensyekik hahahaahahah



moreh bubur pulut hitam.. dgn kopi O
 


 yg ni bihun sup....ari tu ade bubur cha cha...ade menu mee goreng....alhamdulillah.....


 ok tu aje pic yg ade yg aku boleh share ngan korang2 semua.....seronok berbuka ramai2 di masjid nieh...meh le korang mengimarahkan masjid.....



* phewwww...legaaaaa aircond dah ade balik....3 hari wooooo bersauna kat opis... bilik aku takde tingkap....ye laa bilik bos jek laa ade tingkap, bilik PA mane ade kan....berkuap wooooo.....



Thursday, June 18, 2015

ramadhan datang lagi...



Assalamualaikum....salam 1 ramadhan..... 


gigih amik2 gambar ni sbb nak adekan jugak entry sempena first ramadhan hahahaahaha...kenangan esok2 bile tua bace blog sendiri kan...... hope kengkawan semua diberi kesihatan yg baik untuk menunaikan ibadah puasa tahun nieh.... haaa kurang2kan mengumpat bulan2 puase nieh.... lagi satu kurang2kan dok teliur bukak blog resepi2 yeak hahaahahaha..salin resepi takpe jgn dok tenung sampai jejes air liyo sudaaaaahhhh ....ekekekekeek

*
*
*
*
*
*
V

semalam kiteorg ke masjid.... dpt isyak ngan terawih berjemaah...bertahun dah terawih kat umah ajek...ni dayyan dah besar dan dah pandai behave tu kiteorg ke masjid.....



hari pertama terawih ramai gak.... alhamdulillah...


sampai agak awal ... kosong lagi waktu nieh.... ish ish tgk muke mia tu...harap2 cukup sebulan puase ni dpt le mengurangkan diameter bentuk muka die hahahaahahaah....


dayyan dok ngan papa...bawak buku, pensil kaler.... dok diam2 jgn kaco org solat....


 moreh mee goreng ngan kopi o panas....



in sha Allah bulan puase kali ni aku malas nak masak time berbuka....balik mandi rehat2 pastu ke masjid...berbuka kat sana ajek.... laki aku pun setuju heheheeheh kalo mama 'cuti' baru le buke kat umah yek anak2....



amboi yg ni pun...tak hagak2.... mauu org sekeliling tgk sambil bermonolog "mak budak ni tak penah goreng mee kot" hahahaahahha....


mujur dayyan behave...aku tak bagi die main ngan budak2 lain....ye laa masjid besi ni kelilingnye air...ade budak2 yg main juntai2 kaki kat air.... awal2 aku sound dayyan jgn berani2 nak gi main air....tapi tu laa kene bawak buku atau toys die laaa....


pagi tadi ...pukul 4 aku dah bangun, tanak nasi...goreng ayam.... laki aku tak mo makan nasi...die kate nak diet...walopun telinga aku dah lali sbb tiap kali puase itu laa azam die, aku tetap menyokong usaha murni die tu hahaahahahha...aku biase laa...tak serial ngan susu, aku telan oat....arini aku sahur oat ....



budak2 ni wajib aku buat kan nasi...sian kan sekolah dari pagi sampai ke petang so kene makan berat....mcm ari ni aku buat nasi + ayam goreng + sosej + kicap....air plak tamar coco ngan glukos blackcurrent (buat penambah energy)... teringat2 miamija first time bersahur/berpuase....kejap jek masa berlalu...dah besar anak2 aku... (amik tisu lap air mata ngan air idong)


siap makan kul 5....bagi can dieorg tdo balik.... senang sahur awal, leh tdo balik pastu....kul 6.30pagi aku kejut mandi subuh nak gi sekolah plak....

camne sahur korang plak....hope takde kisah alarm jam tak bunyi hahaahahahahaah....




**aku start puase harini dengan berat 55kg....hahaahha dah lame diet aku kelaut...tu naik sampai 55kg (mentang2 dah nak puase tu tak diet)....kite tgk abis puase baper berat ahkak lieyalatif yeak!



Monday, June 15, 2015

~kisah weekend kami~




Assalamualaikum...salam senin!!


hari ni mula laa rutin biase...budak2 dah abis cuti sekolah.... tapi aku aci ngelat ni tak buat pun bento budak2 nieh...tinggal 4 hari jek nak puase ni so budak2 ni biar le membeli kat sekolah ....hahahahaha.... lagi pun en laki takde pi kursus so malasnye lahai nak bangun pagi2 tinggal dayyan sorang2 kat katil (alasan baekk punye hahaahahah)....

ok lah lame plak tak update citer2 pasal weekend....kebetulan weekend ari tu rajin aku mengsnap gambor...so mari le layan kisah lieyalatif & co. di hari weekend lepas.... korang bace diam2 baik2 yeak...ahkak lieyalatif ari ni ade kursus outlook ...ptg2 sikit tak pun esok ke ahkak lieyalatif blogwalking korang yeak....hiks!


*
*
*
*
*
*
*
V


pagi sabtu sarapan simple jek aku buat....cekodok bawang ikan bilis ngan french toast....warghhh nikmatnyer sebab dah lame tak buat cekodok ikan bilis .....




tghari plak aku buat sup petola campur suhun.... ayam panggang ngan ikan bilis cili padi campur terung pipit....

 



tu diaaaaaa....bende ni 'jahat' ni sebab buat aku makan nasi bertambah 2 kali oiiii...ikan bilis goreng cili padi campur terung pipit..... pastu aku syiritttt sebab makan cili padi byk sgt kah kah kah...tapi sedap wey...pahit2 terung pipit tu buat sedap campur ngan ikan bilis garing tuh....
 



 sementara aku ngan mia mija masak kat dapur.... papa ngan dayyan kemas stor..... mencari buku2 lame katenyer nak letak kat opis baru die... dayyan tu mengaco lebih tu.....sakit jiwa aku tgk kejap2 die lari di dapur tunjuk kat aku mainan die korek dlm stor tu....die yg buat lagi sepah! Gggggrrrr...



pastu tekak ni tingin nak makan sagu gula melaka....bahan ade dlm esbok tuh...so suruh damia buat..... die tukang kaco sagu .....


*video masak sagu gula melaka*
video


 tak rajin nak masuk dlm bekas kecik2 bentuk...so aku letak dlm bekas gini jek....nak makan cedok le ikut suke byk mane...boh dlm esbok....sejuk nyaman lalu kat tekak hahahahaahah



tapi kali ni tak guna santan...aku pakai susu cair ....weh sedap lagi lah!
 



ni plak kisah ahad 14/06/15 plak...pagi tu hujannn...kalo tak kuat iman dah tarik selimut tdo balik....tapi mcm tak syok le kan...nak ajar anak bgn awal so kite kene mulakan dulu....pagi tu gi sarapan kat warung bunian....biasaklaaa pekene nasi lemak bungkus ....
 


pastu lepas zuhur bawak budak2 tgk wayang .... ikutkan nak merase tgk kat gsc ioi....tapi full house kot...harap hall je byk.....so book gsc alamanda jugak ler....
 



tak sabar nak tgk citer nir...dayyan suke minions nieh....banananananana!
 


sebelum org ramai masuk.... giloooo full house sampai seat depan...tak sakit tengkuk ke duk depan2 oiiiii...aku kalo tgl seat 5 row dari skrin pun aku takkan book dah...inikan plak nak dok depan2...hohohoho
 


kuangasam dayyan...boleh die tdo, aku nak suruh die panik tgk dinosor2 tu gaduh...sudahnye aku ngan mia mija yg panik2 pegang2 tangan jerit2 panik scene2 mengejut2 hahahaahahahah...dasar pompuan sgt kan!
 


ape2pun...harini kembali pada rutin asal...bangun pagi...pergi sekolah ye anak2 hahahaahahah.... miamija tak sabor nak gi sekolah sebab nak bagi kawan2 keychain gi cameron ari tu.....
 

alamak! tak pi pasor lagi topup barang2 nak masak sahur nie....aku senang jek telan serial minum susu...budak2 ni harus bersahur nasi....halal laa mama rotate masak nasi goreng jek ye anak2 akakaakakakakaka.....bye korang!





** kenape laa putrajaya tak cuti first day puase....huk huk huk




 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy