Thursday, October 16, 2014

thursday ~ random photos



Aucak....hepi thursday semuaaaa.....yeay! arini gaji!! awal gile gaji sebab deepavali kan....eh!, jom layan pic yg ade utk entry random photos kali ni....muaaaccchhh!

*
*
*
*
*
*
*
V

  • bento...bento dan bentooo hahaha....meh intai ape menu bento budak2 ni ....utk pagi french toast bercheese + buah oren...utk lunch nasi putih + tenggiri masak lemak johor + sotong masak asam + buah jambu....budak2 ni aku pelik betul, tak suke betul mkn sotong, selalu komplen sotong aku tak sedap....ceh!



  • korang nampak kedengkian kebusukhatian kat gambar bawah nie? muwahahahaha



  •  aku kdg2 secara tak perasan terparking rapat cium dinding mcm nieh..... semut jek leh lalu tu hahaahahah.... kalo laki aku perasan siap le dibahannye aku...ehhh die tak tau, ni lee namenye skill terhebat jurus ke 7 tauuuu hahaahahahah



  • sebok! orang timbang berat die pun nak....lepas timbang dtg kat aku..."mama, dayyan dah twelve laaa".... statik jek la berat ko kat 12kg tu....bileee laa nak naik...penat dah sumbat nasi ari2...ari tu kejap jek 13kg...




  •  lauk sempoi .... suhun/fucuk/telur masak sup + buncis goreng udang + bawal masak sambal....ikut mood gak nak masak sampai 3 jenis lauk nie..selalu nye aku buat due jenis je....


  •  bento riangria anak dara..... utk pagi kebab daging + buah epal + anggur.... utk lunch nasi putih + kurma daging ...sayur takde sebab kentang dah ade...kentang kan sayur jugak hahahahah



  •  kalo weekend mule laa ade penempatan setinggan kat hujung katil aku...merayu2 nak tdo bilik aku....dayyan tu? jgn percaya sgt lah! agak2 nak telelap die lari naik atas katil cari ketiak aku hahaahahaha


  • murah rezeki pagi hari di opis...ade officer belanja victoria sandwich ngan pavlova....aku biase laaa, feeling2 potong kek besdey kahkahkah

 dah abis!...sabtu ni sekolah miamija ade temasya sukan....seb baik buat sabtu leh le joinkan diri sekali menyibuk....kalo buat weekdays tak dapek laa nak pi...




*keek masak asam pedas ikan pari*



Tuesday, October 14, 2014

tak abis2 bertukang huhuhu....


meoww! meowww! heheeheh selamat hari selasa semua....pejam celik pejam celik dah nak hujung tahun.... minggu depan ade cuti deepavali...bos aku amik cuti direct seminggu tu, ye laa dah raye die kan....hehehe...takpe bos cuti laa yeak makan maruku, sayer PA yg berdedikasi akan dok diam2 jaga opis hahahaha.... eh jom le layan citer kisah aku sabtu ari tu....kisah en laki menggantung kanvas ....dapat dah lame tapi baru ade kesempatan nak gantung...ye laa nak gantung2 frame ni mmg kene tgu ade mood....

*
*
*
*
*
*
*
V

 biasaklaaa weekend2 ni dapur aku mane berasap..jom bekpes kat luar.... pastu nak gi bangi sat cari barang... minggu ni minggu exam kat semua sekolah rasenye....anak aku pun kene laa tempias gak...kehulu kehilir bawak buku buat revision....rajin noo sampai dlm keter pun nak bace buku huhuhu..gambo si mija takde sebab die tak mo bergambar, gigi depan dah rongak due haahahah


 pas bekpes, singgah bangi jap pi mencari eksesori kat toilet anak dara....



lunch plak pekene cendol, pasembuq, rojak bawah pokok.... ade due tempat lori cendol bawah pokok, yg lori cendol bangi tu tutup plak..situ tempat peberet aku sbb sedap....yg aku makan ni kureng sikit....tapi licin gak haahahahah....


balik umah lakibini mulakan operasi...


tergantung dah family tree yg aku tempah ari tu... special request buat kaler purple sebab hall aku kan tema purple.... frame kanvas raya pun dah tergantung kat area bilik tetamu ngan toilet tetamu.....auwww!


 cukup la tu ...takleh gantung byk2..serabut kang.... satu jek kureng hall aku ni...takde jam dinding lagi...masih tak jumpe yg berkenan di jiwa raga....



 lagi satu kanvas gantung kat area makan...ikut plan asal nak buat cermin kat situ....tapi kensel, gantung kanvas jek hahaahah lagi jimat hahaahahah..kalo nak bace pasal kisah reno ruang makan leh klik sini key...



 saiz yg aku buat ni 3 kaki x 2 kaki....dpt saiz bapak giant lagi cun tuh!



dlm planning nak tempah lagi kanvas tuk letak area kiri kanan kanvas tu...tp aku tgh pikir konsep lagi sbb kalo gantung gambar bederet tak lawo plak...


jarang kiteorg makan kat sini sbb selalu lepak mkn meja dapur jek....time org dtg baru dok makan kat sini....


 haa bende ni laa aku cari ..... bilik air miamija ni takde lagi rak tuk letak berus gigi, ubat gigi semua tu....nak pasang rak yg jenis tebuk malas sbb budak2 ni kan makin meninggi, kang kalo gantung tinggi tak sampai lak...kalo gantung rendah kang tak lawo plak.... seb baik jumpe rak jenis suction nieh....




tadaaaaaaaaaaaaa...pejam mate pun leh pasang....lekatkan pastu pulas bende putih tu sampai kedap melekat kat dinding....kalerpul yg buat aku suke tuh...


comey dah bilik air anak dare.... riang ria warna warni gituuuww! yg penting rak tu nanti leh adjust ikut ketinggian dieorg....tak yah drill2 dinding2...

tak abis lagi kisah tukang2 nieh .... nanti2 bile sambung gantung gambar area tangga plak, konon nak buat galeri kat area tangga tuh heheeh..sori le jiran kalo kalo umah begegar bunyi ketukkan heheheeeheh




** ehemm..tak sabo minggu depan nak cuti panjang berjimba cuti2 ngan bff....soping time! anak2 ngan bapak anak, mama tinggal korang 4 ari key....




Friday, October 10, 2014

~jom buat aiskrim dgn MiaMija~



heluwwwww..salam jumaaattt penoh barokah.....hehehe....
pic first ni takde kene mengena ngan tajuk hahaha tapi nak tepek gak sebab ni pic fresh pagi tadi...pagi tadi aku masak sambal udang petai + ikan tongkol putih masak kicap + bayam masak air, petai jauh dari klate ni (thanks iqa)....tiap jumaat budak2 ni takde bento....kang abis sekolah papanye jemput, makan le anak beranak kat umah.... mama berjimba ngan kawan2, almaklumla waktu lunch kan panjang hahahaha 


sape2 yg follow blog aku dari dulu mesti tau yg aku rajin buat kitchen activity dengan anak dare aku dari dieorg kecik2 lagi...buat kek laa, buat cupcake laa...buat cookies laaa..... ni alkisahnye dah lame x masak2 dgn anak2 le ni si miamija tanye aku bile nak baking2 balik....kebetulan terpandang kawan aku buat aiskrim homemade, kemain heksen die share gambar eskrim kat fb.... mintak resepi pastu terus on projek ngan anak2....jom layan pic sambil aku cerita ceriti.....

*
*
*
*
*
*
*
V

gileee senang nak buat aiskrim homemade ni rupenyer..bahan semua ade kat umah kecuali ovelete....muai plak tu dpt...berbekas2 leh dpt....


 meh tgk bahan2 yg diperlukan :
  1. satu tin susu cair (tapi aku guna dengan susu full cream sbb lagi lemak, sukat la anggaran satu tin susu cair yeak)
  2. 1/3 susu pekat manis (tapi aku lebihkan sikit sebab aku suke manis {aiyoook! biar dier kene potong kaki hahaha}..korang kalo tak kuat manis ikut jek laa resepi asal ni)
  3. satu sudu besar ovalett (aku beli kat cold storage brand kijang harga dlm rm3, satu bekas tu leh buat 3 kali aiskrim)
  4. sebiji telur ayam
  5. esen vanilla
  6. perase yg korang nak buat, perasa jagung  ke, oreo ke, coklat ke (mcm aku buat due adunan...first adunan perasa vanilla oreo, 2nd adunan aku buat perase strawberi) untuk hiasan  pandai2 le ikut kreativiti korang nak tabur coklat rice ke ape....
cara-caranya :

senang jeeeee...campak susu cair, telur ngan ovelete....blend sampai kembang gebus...lagi lame lagi bagus.... dah gebus tu masukkan susu pekat manis, esen vanila....blend lagi lame2 sampai gebus gebas....pastu korang masukkan perasa yg korang nak....pastu freezer kan ....mcm aku rajin aku blend kali kedua eskrim yg dah keras sikit so tekstur aiskrim tu lagi gebussss halusssss....

 
 


meh layan kesungguhan anak2 aku buat eskrim sendiri hehehe.... 
si mija tgh sukat susu 



si mia tgh sukat ovalett...pakai satu sudu besar jek utk satu adunan.... bekas ni leh dpt dlm 3 sudu besar so leh buat 3 adunan aiskrim....


blend susu cair, telur ngan ovalett sampai gebus gebas...

 masuk esen vanilla..




masuk plak susu pekat manis.... 



dah gebus tu leh laa tuang dlm bekas n hiaskan dgn perasa2 yg korang nak.... aku buat vanilla oreo...


adunan kedua buat perasa strawberry...


nie dah siap perasa vanila oreo.....sedap wey!




ni plak kali ke 3 aku buat.... blend sekali oreo pastu tabur ngan biskut oreo + butter cookies...paling sedappp!



zoom sikit..... oh yeak, krim2 dlm oreo tu aku tak asingkan pun....membazir nak asing2kan..campur jek sekali hahaahah  ... aiskrim perasa strawbery jek aku tak sempat snap...lupe sebenarnyer...


so ape lagi...agak2 rajin jom le buat sendiri.....yummy! dan dijamin halal lagi bersih...





**tekak ngade2 ni tingin gilee nak makan cajun shrimp kat tgif....period2 ni dasat plak napsu ngidam2 aku....huhuhuhu


 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy