Thursday, April 28, 2016

thursday ~ random photos


Assalamualaikum semua!!


hahahaahah...entry aku nampaknye kamis bertemu kamis....hahahhahaha...alaa jgn le marah...takde citer nak update blog .... abis2 pun bende same...so kite muncul ari kamis jek laa yek dgn entry random photos....jadik le kan hahaahahahahah...jom layan pic ape yg ade arinie....oh yea, weekend ni cuti panjang (labour day)..selamat hari pekerja semua...yg balik kg hati2.... i is tak balik kg pun, tapi org dari kg yg dtg sini... mak abah aku dah ade kat umah aku tu, mlm td sampai....adik aku konvo alkisahnyer tu sebab depa dtg sini..... awal pagi dah keluar umah pi uitm shah alam...

*
*
*
*
*
*
*
V

  • bento riangria miamija ... utk pagi sandwich telur + buah epal... utk lunch plak nasi putih + rendang ayam + sayur goreng jawa + buah anggur...kudap2 kafa plak agar2 pandan.... tgk agar2 terliur plak...dah lama tak buat....panas2 ni dpt agar2 sejuk dari dlm esbok alangkah heavennyer.....



  • bento riangria miamija pagi nieh....fresh hah pic pagi ni tau....arini aku masak asam pedas ikan patin...dok mengesahkan nasi goreng aku, asam pedas aku dah menggelegak....aku tak sempat rase garam, azan dah bunyi...hope kebajetan garam aku tu tepat leee haahahahaha ....
     nugget mcm biase campak dlm air fryer....sebijik rase mcm goreng dgn minyak beb!


  • dayyan ni kat umah jarang makan sendiri....aku masih suap die lagi...tp kdg2 time aku rase nak makan lenyek cili api kat nasi tu aku suh le die makan sendiri ....mcm dlm pic ni le kemain beselera die makan walo lauk telur goyang ngan kicap ajek....heheheh
 *video 3 badek makan*
video


  • antara mia ngan mija....mia lagi cepat cari barang dlm esbok aku.... sebut jek nak asam keping, rempah2, ikan bilis...mia lagi cepat cari.... kalo esbok lagi satu lagi byk barang, lagi laa si mija lambat cari ..geram gak aku sebab aku dah label setiap barang2/bekas2 dlm esbok aku...

  • belon2 celcom.... mase penoh dgn gas/angin die lawo laaa mcm dlm gambar...bile dah start kecut2 semak plak mate aku sepah2 umah.....jenuh tgu kecut nak kasi buang, nak letupkan tak berani plak hahaahahah...
 *video masak asam pedas renjis kicap*
video

  • bento riangria miamija lagi!... utk pagi bihun putih + popia ketam + sos cili.... utk lunch nasi putih + kari ayam kerisik.... mak aku kalo nak raya mmg rajin buat kerisik sendiri...aku tinggal copet jek sebekas haahahaah...nak buat sendiri mmg tak laaa...renyah kot...rela lagi beli ....


  •  selalu kat tanglin ni aku suke makan ikan bakar pak din tu..... tapi minggu lepas alang2 en laki ade keje kat kl so kiteorg bekpes nasi lemak tanglin...kemain jauh bekpes hah..... sampai pun pukul 11 so korek2 le saki baki lauk yg ade hahahahaha....

  •  selain nasi lemak tanglin, pekena gak mee kicap tanglin yg pemes tuh...... sedap gak!



  • gambar fresh pagi tadi nieh.... anak bujang bersantap nasi goreng... tau org nak amik gambar die mule laa buat muke miang mcm tu hahaahahhaah...


  • hokey, last but not least, pic bento riangria miamija lagi.... utk pagi bihun goreng + telur dadar....utk lunch plak ade nasi putih + ayam masak kicap + ikan pindang....kudap2 kafa plak popia sardin.....ekceli ni stok pic bento lama nieh.... bekas pink tu pun dah takde dah...dah pecah tepi so aku buang ajek....
hokey gais! happy long weekend..... happy labour day!!




** kejap jek dah nak masuk bulan mei woi! kejap jek dah nak pertengahan tahun....





Thursday, April 21, 2016

thursday ~ random photos


Assalamualaikum...salam kamis semua...


xyah byk ckp sebab gambar mcm byk jek so jom layan pic random photos yg ade utk arini

*
*
*
*
*
*
*
V

  • bento riangria mia mija ~ utk pagi pasta goreng ...utk lunch nasi putih + paprik ayam ...utk kudap2 kafa ade kek lapis sarawak...bos bagi kemain byk hah....mujur budak2 ni suke mkn kat umah....aku kureng sikit, aku suke kek yg tekstur die lembut2....
 *dayyan mkn spegeti carbonara*

video



  •  kejadian yg susah nak terjadi sebenarnye hahahaahaha.... aku selalunye keluar rumah pukul 7 sebab anta miamija gi sekolah...mmg jarang jumpe dayyan (die membuta lagi leee)....tapi ari tu boleh plak mamat ni bangun awal...kemain baik siap anta aku sampai kat porch keter hahahaahah...kemain beriye berbabai2 kakaknye....



  •  peberet port aku ...restoran ayam kampung....tak kisah le mane2 asalkan ayamnye panas2 lembut...ade ulam2 yg banyak dan ade budu....perghhhhhh berselera aku makan....


  •  musim panas skrang nie tak lalu nak gosok baju dlm bilik laundry tu.... gigih angkut iron board gosok kat ruang depan bawah ekon....mujur sekolah budak2 ni diberi kelonggaran pakai baju PJ sepanjang musim panas nieh....dah 2 minggu tak yah gosok baju uniform....legaaa wey....

  •  kat umah aku mostly semua peminat sushi...lagi2 mia ngan mija...siap demand tu tak mo sushi jj nak sushi dlm piring hahahaahah...gigih le apaknye belanje minggu lepas.....kemain pandai dah masing2 mkn salmon mentah.....tak dpt dah aku bermaharajalela hadap salmon sorang2 hahaahahah


  •  teringin punye pasal...gigih pi cari durian minggu lepas....ni durian jenis udang merah....aku suke musang king, ioi, udang merah....puas hati dpt hadap hah....pastu musim panas2 ni terus sakit kepala mkn durian hahaahahahaha...


  • gajet terbaru aku...auwww!! philips air fryer uolssss!!..... dah lama sgt2 nak bende alah nieh..... nak dekat 2 bulan tunggu shipping dari UK....puas hati sbb dpt harga yg agak murah le dari kat sini....byk membantu laa dlm penyediaan bento budak2 nieh.... goreng kentang ke nugget ke ayam ke tak yah dah berkuali minyak bagai....jimat minyak aku.... so skrang ni rajin le aku buat menu sampingan utk bekal budak2 nieh...campak ajek potato wedges ke potato waffles ke nugget ke dlm air fryer....


  •  bento riangria mia mija ~ utk pagi pasta goreng + potato wedges (sejak2 ade air fryer ni bekal budak2 ni mesti ade sampingan kentang goreng ke nugget ke hahaahaha)...utk lunch plak nasi putih + ikan tongkol masak lemak johor + buah2 + biskut coklat (kudap kafa)....buah prune sebijik jek aku letak sebab aku tau anak2 aku tak suke mkn tapi aku paksa gak....


  • dah lama tak lepak santai kat belakang nieh...panas2 ni tak lalu wey..... byk dok berkurung dlm bilik on ekon jek..... mase ni si mija tgh main kinetic sand, si mia pasangkan robot dayyan, si dayyan main game henset kahkahkah...bertuah betul buli kakak mianyer!


hokey...tu ajek! bubye!!




** terbayang2 ikan bakar tanglin...tup2 en laki pi parlimen plak kelmarin....die tapaukan keli bakar... air asam die tu yg sedap.... ade balance aku simpan...weekend ni bakar ikan cencaru ler ...slurpppp!!







Monday, April 18, 2016

pekena bawal power sempoi cyberjaya..



Assalamualaikum....

haaaa ni lagi satu citer zaman berzaman dah basi hahahaahaha...rasenye pergi makan bulan 2 ari tu....lupe nak tekan publish daaaaaa...takpe2, walopun dah jadi baja kompos tapi mari same2 kasi teliyoooo tgk pic2 aku ni heheheeheh....

*
*
*
*
*
V

siape penah makan bawal sempoi kat cyberjaya nun.... aku dah 2-3 kali jugak ke sini ...sebab laki aku suke menu2 gini....mia plak suke ikan keli garing2.... aku, mija ngan dayyan jek tukang poloooo.... cume kat sini aku kureng tak ulam2 die mcm tak segar...tak sesegar ulam2 aku mkn kat restoren ayam kampung yg selalu aku pergi tu....



bawal, ikan keli die garing...kerap kerup makan kunyah kepala...sotong die plak walo pun besar tak liat....tapi tetap lenguh mulut aku kunyah hahaahahaha...


sejak2 dah viral kat fb, ramai terjah kat sini...q pun tak hagak2 panjang...so baik le pi awal sikit...tapi jgn le awal melampau2, kang tak dpt APC meroyan...eh? haahahahaah



nampak sgt ni pic lama sebab tempat makan bawah khemah lagi...skrang dah dlm food court dah, ari tu sekejap bawah khemah sebab food court tengah renovate....



muke kene marah sebab tak mo makan....mane boleh tak mkn dik, kite kene share nasi kang mama gemok sorang2 hahaahahaha

 

kat kota warisan pun ade satu...sedap gak...kat bangi pun ade...sedap jugak walo portion die kecik....


tepuk dada tanya selera!




**serase2 dah lama tekak ni tak makan nasi daun pisang....slurpppp!..hurm, kalo bab makan mmg ko le nombor satu lieyalatif oii! hahaahahah





 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy