Tuesday, December 11, 2018

menu pantang lieyalatif



Assalamualaikum semua...


walo pun dah tepek di fb..nak jugak abadikan kat blog....salah satu persediaan penting sebelum beranak ialah siapkan stok2 makanan utk pantang.... memandangkan kali ni pantang sendiri di jaga oleh husben same mcm mase pantang dayyan dulu...maka lg seminggu nak beranak, gigih le pi topup barang basah....segale ikan yg boleh makan disenaraikan ...tapi ikut tekak aku senang aje, hari2 ikan tenggiri pun okey...senang nak makan sbb tulang tak byk..so jom tgk menu pantang lieyalatif kali nie...oh yea, menu2 ni semua disediakan oleh the one and only my hubby eheheheh...di bantu oleh my kitchen assistant ..damia ....so jom layan ape yg lieyalatif makan sepanjang pantang dan memastikan luka czer baik dgn cepat dan seawal 8 hari lepas operation dah boleh pakai korset ehehehehehe

*
*
*
*
*
*
*
V

ikan2 yang boleh dimakan ketika pantang....ayam tu plak ayam kampung...beli sekor jek...mane tau dah jelak makan ikan, boleh masak sup ayam kampung plak....


soping terus barang basah utk seisi rumah..senang time pantang takyah keluar2 beli barang2 bagai...concentrate pantang dan keluar masuk pi check kuning baby jek...tapi syukur sangat2 eijaz kene jaundis 3 hari ajek....so takde laa beriye ulang alik ke klinik utk check darah...legaaaaaa....


siap2 tagging...senang en laki nak masak kang...


utk memasikan luka czer cepat baik, aku makan buah oren dan ambil juga suppliment vitamin c...mmg luka cepat baik, cantik ajek keringnye.... oh yea, kalo2 korang lupa, kenape kali ni czer ...sebabnye scar operation buang fibroid aku tak mengizinkan aku utk bersalin normal...tapi kan...terus terang cakap, bile dah rase czer dgn normal, aku pilih czer kot...tak sakit ape...tau2 baby keluar...takde laa kene menahan sakit contraction dan meneran mcm nak putus nyawa tu hahaahahah...lepas tu rezeki aku kot czer mmg tak sakit dari start operation sampai le abis pantang...mmg terbaik dr ishak kpj seremban....bab bersalin tu nanti2 laa aku karang entry khas...


menu balik2 hospital... tenggiri masak pindang, buah oren dan anggur, nasi panas....


sup lobak putih yg menjadi peberet aku sepanjang pantang...abis pantang terus tak suke dah hahaahha...


nasi panas, sup lobak putih, ikan merah masak pindang, rendang lada hitam daging, buah oren, buah anggur....rendang lada hitam daging tu mak aku buat stok berkilo2...bagus untuk lawas dan panaskan badan...mujur eijaz takde jaundice so takde la takut nak makan lada hitam nie...


nasi panas, sup lobak putih, rendang lada hitam daging, tenggiri masak pindang, jus anggur


utk breakfast plak mmg hari2 roti, biskut atau lempeng...gilir2 laa...air wajib horlick....horlick kan boleh jadi milkbooster....di samping itu telan le ubat2 yg doc bekal kan...vitamin mase peknen yg tak abis pun aku telan ...syg beli mahal2 tak abiskan kan....


nasi panas, rendang lada hitam daging, sup sawi, tenggiri grill rempah (mia masak yg ni), buah oren, anggur dan epal, jus oren....hiasan2 buah bertepek kat gelas tu kerja si mia la tu hahaahah...



ni same je mcm menu kat atas, ye laa lunch ngan dinner lauk same ajek utk 1 hari tu...jus ajek jus epal...tiap2 ari aku akan minum jus fresh....stok buah laki aku beli sepanjang pantang tu mmg membukit dlm esbok hahahaah


nasi panas, rendang lada hitam daging, sup ikan merah, sawi goreng, buah epal, jus oren...


same seperti di atas hahahaah...cume gelas jus ade anggur bersusun...


nasi panas, lobak putih tumis ikan bilis, ikan gelama masak pindang, jus oren dan buah anggur..


nasi panas, rendang lada hitam daging, ikan gelama goreng, lobak putih tumis ikan bilis, jus epal, buah oren.....


nasi panas, rendang lada hitam daging, tenggiri masak pindang, ulam pegaga, tenggiri goreng, sawi tumis, jus epal+anggur, buah oren dan anggur...


nasi panas, rendang lada hitam daging, tenggiri pindang, sawi tumis, jus anggur, buah oren...


menu breakfast...roti grill planta, biskut, air horlick...


nasi panas, rendang lada hitam daging, sup sawi, ulam pegaga, jus epal, buah oren dan anggur...kalau perasan, kebanyakan menu aku mesti masak pindang..sbb aku tak suke ikan bakar2 nie..tak suke makan kering2...lg pun masak pindang senang...tak mo susahkan laki aku masak beriye...


nasi lembik panas, sup ayam kampung, lobak putih tumis ikan bilis, garlic crunchy, buah oren dan epal, jus delima..


nasi panas, rendang lada hitam daging, kerabu pegaga, tenggiri masak pindang, tempe, buah epal dan oren, jus carrot...


same mcm menu di atas...due botol bertenggek tu...garlic crunchy dan ginger floss aku beli kat shopee...garlic tu sedap le, ginger tu aku tak suke....luak sikit aje sudahnye hehehehe


same mcm menu kat atas...sup ayam kampung lagi...jus epal....


menu breakfast...lempeng oat, biskut dan air horlick...


nasi panas, rendang lada hitam daging, kerabu pegaga, pais ikan bawal, buah epal, jus oren..tapi aku komplen sikit sbb takde kuah...aku nak kuah2 supaya tak sembelit ...


so malamnye ade kuah pindang sikit hahaahaha...same je mcm menu kat atas cume jus epal dan ade buah strawberi...


nasi panas, rendang lada hitam daging, tempe, brokoli tumis bawang putih, ikan  masak pindang, buah delima, strawberi, oren, jus oren...bile makan tempe, aku perasan susu byk so ape lagi pulun makan tempe hari2 haahahha

bubur ayam, sup lobak putih, rendang lada hitam daging, buah oren dan anggur, jus epal


nasi panas, tenggiri masak asam, hati goreng rempah, ikan bilis masak daun kari, rendang lada hitam daging, jus oren, buah durian musang king dan strawberi...special gile sbb ade durian...durian ni pun milkbooster aku...mencurah2 susu lepas makan durian...ade org tak leh makan durian mase pantang, aku syukur alhamdulillah...semua okey...just jgn mkn bende2 gatal aje....


nasi panas, rendang lada hitam daging, tenggiri masak pindang, tempe,  brokoli tumis asam, buah oren dan strawberi, jus epal...


nasi panas, kari daging, ikan merah masak pindang, tempe, brokoli/carrot/lobak putih stim, buah anggur dan epal. jus oren...


same mcm di atas...menu dinner ..buah ajek tukar hahahaah


nasi panas, ikan merah masak sup dgn carrot dan lobak putih, tempe, ulam pegaga, buah anggur dan epal, jus oren...


ni special sikit sbb dah hujung2 pantang...nasi panas, tumis sawi, rendang lada hitam daging, siakap stim, buah anggur dan durian, jus oren...meriah betul musim durian mase aku nak abis pantang...syok betul...


nasi panas, rendang lada hitam daging, tempe, ikan merah masak sup, lobak putih tumis, buah epal dan anggur...


nasi panas, tempe, sawi goreng, tenggiri masak pindang, buah oren dan anggur, jus oren...


menu breakfast...air horlick + oat, nasi goreng, roti grill butter...


last but not least, bubur ayam, buah oren dan anggur, jus oren...
tu aje  la menu2 yg sempat aku snap.... last pregnant berat aku 73kg, abis pantang aku berjaya turun 14kg....tq utk menu hasil air tgn husben tersayang heheheeh...tapi aku still kene turun sampai 51kg nie...tgu nanti le bile eijaz dah start makan solid foods...now kite enjoy aje makan2 supaya susu eijaz berkhasiat ehehehehe....

oh yea, yg aku share dan makan ni adalah ikut badan aku ye...kang ade plak yg membawang, ehh boleh ke makan durian, eh boleh ke makan tu, eh boleh ke makan ni...badan aku so aku tau le...heheheeheh...sape kata pantang tak best....best oiiiii....dok atas katil, makan berantar, berurut, bertungku....akan merindui moment berpantang huhuhu....xoxo!





Friday, November 30, 2018

Osaka kami datang!




Assalamualaikum semua...


Bismillahirahmanirahim.....
Alhamdulillah dipermudahkan perjalanan olehNYA....

kami bercuti seminggu lebih di osaka kali ni...first trip utk baby eijaz keluar negara juga...semua berjalan lancar...alhamdulillah..

|
|
|
|
|
|
|
V

Merasa naik MAS A350..flight baru...


Tgu dah free2 byk nanti aku update ikut hari kami disana ni...buat mase layan pic teaser dulu...


Yeay! Dayyan dpt main snow yg die nak sgt2..tu pun xpuas die kate..in sha Allah mama kumpul duit lg, nanti kite gi sapporo plak...haaa janji nak sunat jgn lupe hahahaha


Autumn yg indah di bumi jepun...


Ni lah rombongan cik kiah kami....meriah dan havoc trip...x gune agent ..semua buat and gerak sendiri...big clap utk hirda and kak mimi utk itinerary yg superb...

Tq jugak eijaz sbb behave sepanjang trip...awal2 je cranky sikit sbb aku mls layan peel ngempeng die hahaha...pastu ok...dlm flight pun baik aje...

Mcm budak beso layan katun...


Untung ko dik...first trip ko pi jepun terus kikiki

Nak tgk update follow my ig story ok...dlm blog ahkak update details jugak nanti tp lambat le sikit kikkki...xoxo!







Monday, November 26, 2018

Eijaz's bath time...



Assalamualaikum...


Haaaa ni aktiviti peberet seketul eijaz.... mandi mmg no 1...suke betul kalo mandi...syok bersantai dlm air panas sambil org gosok2 badan kikiki....

|
|
|
|
|
|
|
V


Tq papa mandikan shayer dari shayer usia sehari sampai laa skrang...



Tq mama mandikan shayer jugak dari start mama abis pantang sampai laa skrang...


Punye laa syok mandi sampai boleh bantai tdo time mandi hahaha🤣....
Kesayangan seisi rumah ni...untung laa eijaz...kakak2 dah besar rajin melayan die, bab cuci poo poo eijaz mmg serah aje kat kak mia n kak jaja...abg dayyan pun protect die sgt2...membesar dgn sihat dan cerdas ye eijaz mcm abg n kakak2...love u eijaz...





 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy