Thursday, August 17, 2017

thursday ~ random photos



Assalamualaikum....

haluw! haluw!.....kamis datang lagi...maka nye mari le layan entry random photos dari ahkak lieyalatif ekekekeekekek.....

*
*
*
*
*
V

  • budak2 ni kalo tgk tv suke kudap2.... so aku buatkan kaunter biskut bergerak hahaahahaah.... troli tu mesti semua tau kan beli kat ikea... pastu aku letak le balang2 biskut...senang nak mkn tak yah turun dapur....tapi aku selalu membebel ngan dayyan, suke ambil biskut tak tutup ketat2 ... tak pasal2 lemau biskut aku....


  • bento riangria miamija ....utk pagi bihun goreng + nugget...utk lunch nasi putih + asam pedas rempah + telur mata + buah limau....


  • satu hari di opis, boring2 kemas le lemari...tgk aku punye stok buat air bersepah2.... keluar kan balik ..sort mane yg dah expired...ni byk yg kumpul dari dok hotel le nie..
hasil bile dah sort....bile dah susun, eh takde la byk mane pun yg tinggal hahaahahah



  • bekpes di hujung minggu....telo ayam kampung...roti bakar.....perghhh sedapppp!!


  • bento riangria miamija...utk pagi lontong goreng + kek coklat.... utk lunch nasi putih + daging masak lemak cili api pedas manje2 + telur mata utk jaja, telur dadar utk mia....roti plak kudap2 kafa....


  • rutin tiap mlm lepas magrib jemaah.... x dpt 4-5 muke surat, dpt selembar muke surat pun jadi lah...asalkan jadikan amalan tiap hari....


  • bento riangria miamija.... utk pagi mee goreng + pancake ....utk  lunch nasi putih + kobis masak lemak  + keli berlada dgn terung....fuhh kalo aku ni mmg bertambah mkn nasi, kene sgt regu kalo lauk berlada2 ni dgn kuah masak lemak kan....


  • oitt dayyan tolong papa angkat barang tu laaaa...posing lak dieeee..... mama? hurmmm hahahahaah




  • bento riangria miamija ....utk pagi nasi goreng kunyit + telur dadar....utk lunch nasi putih + kari ayam....

 tu ajek ...xoxo!!


**entry2 di bulan ogos ni semua daku buat autopublish.....


Monday, August 14, 2017

kota kinabalu trip ~ day 1 (13 mei 2017)


Assalamualaikum semua!!


ni citerrrr gileeee teperam lameee dah hahahaahah.... nak karang tak terkarang2.... kejadian berlaku bulan mei lepas nieh....aku pun dah ingat2 lupe fakta kejadian hahahaha.... takpe laaa moh kite layan sambil tgk gambor yg aku nak share yer....

*
*
*
*
*
*
V
plan nak pi bercuti ni datangnye dari dayyan laaa...asek memekak je nak naik eroplen die....tetap salahkan anak hahaahahha...so kami mencari2 tiket flight murahan....pergi naik air asia...balik naik malindo....flight pergi awal pagi...so kami bergelandangan di klia ..anak2 dah besar mcm ni boleh le buat camni..kalo yg ade baby2 jgn le...


touch down kk dlm pukul 10 lebih pagi mcm tu.... ambil kereta sewa terus gerak ke destinasi jjcm pertama kami....ke jalan sulaman nak pekena lokan panggang dan kelapa bakar....senang jek ke sini kalo guna waze atau google maps....pic kat bawah ni kelapa bakar...rase die kureng sikit kat tekak aku...mcm pelik pun ade...


ni plak kelapa puding...gileeeee sedappp  nak mamppppp!! ni bagi 5 bijik kat aku pun leh abis nieh...byk kiteorg mkn nie...sedap sgt2...


mule2 share, lepas tu terus order sorang satu sebab sedapp...


ni laa lokan panggang..... ade 3 saiz..kecil, sederhana dan besar...bile kite order baru dieorg panggang....rase mcm kerang tapi lagi juicy...sedap aku suke....

kat jalan sulaman nie, berderet2 gerai yg jual lokan panggang nie...sampai pening nak pilih gerai mane satu nak cube...last2 kiteorg terjah jek try gerai yg area depan2...pastu ari last nak balik kl pun aku singgah sini lagi...try gerai lain plak...kesimpulannye...kesedapan lokan ni bergantung pada rempah yg dieorg gune mase panggang lokan ni dgn sos pencecah die...mcm gerai yg ni sos die mcm sos rempah...gerai lagi satu yg aku try gune cili kicap...anak jati johor mesti laa mengatakan gerai yg guna cili kicap laa yg sedap hahaahaah.......


pas dah kenyang mkn lokan panggang, nasi goreng, kelapa puding semua kami gerak ke kundasang...itinerary kami sempoi jek...tak de pun pi  pulau sbb dulu penah pergi...kami semate lepak di kundasang semlm pastu dok kota kinabalu semalam....otw naik ke kundasang singgah pekan nabalu nak beli kudap2 sikit....opak ubi karamel tu aku suke so beli le buat mkn2 perjalanan naik ke kundasang...

ni kali ke 2 la budak2 ni jejak kota kinabalu....last pergi miamija umur 3-4 tahun kot...kecik lagi ....


cantik tgk awan kepuk2...syg mase pergi ni pakai phone lame lagi..so pic pun ado2 ajek...kalo pakai phone baru i ni sure pic meletups...hahaahahah...nak usung kamera malas....balik korea ari tu kamera dok le bertapa dlm lemari huhuhu


di kundasang kami stay di kinabalu pines resort...kali ke 2 duduk sini...aku suke kat sini ...sbb tu ulang dok sini balik...budak2 ni ingat lagi kat sini ade rabbit house....sementara laki aku check in kami pi rabbit house ....


leka dok bagi rabbit makan...


kami ambil deluxe room with extra bed....


due lagi bed tambahan ....anak dah besar2...dulu mase budak2 ni kecik2, amik satu katil queen tdo same2...


kami rehat2, jamak siap2, pastu keluar ke desa cattle dairy farm....kami ke sini dah petang tau...org kate pi pagi2 nampak lembu2 new zealand nanti....tapi pi petang pun ade...rezeki kot...so bergambarle lebih kurang...


lembu2 ni amik angin petang kot huhuhuhu....


segar2 bunga kat sini...ye laa cuace sejuk kan...


rezeki jugak dpt tgk proses memerah susu lembu...


mmg teliti dan bersih proses yg dibuat...yakin le sikit bile dah tgk proses ni sendiri....


dah sampai sini wajib le try  aiskrim yg menjadi viral tu kan....


byk semangkuk nie...sampai tak abis nak mkn....yg yogurt sedap sebab masam2 kan...coklat mcm muak sikit...tapi still sedap le...


ais krim die 'padat' ...anak aku mkn tak abis...tu laa tamak beli sorang satu....


kat sini ade jugak aktiviti beramah mesra dgn anak lembu dan kambing hahahaaha...mane2 anak bandar bende mcm ni wajib cuba...so beli le rumput ngan susu.....tak penah2 beli rumput, kat sini aku beli rumput hahahaahahah..


haaaaa jgn ko togok plak dayyan!! hahaahah ...sape polo ig story aku tau le kan yg dayyan ni masih membotol lagi....


anak lembu kat sini takde sivik oiii...dayyan sua jek botol terus die hisap pastu tarik botol tu...tekejut dayyan kahkahkah....takut die....kebulur sgt lembu nieh....


selepas di kasari lembu tersebut, dayyan tak mo dah bagi susu...papanye take over hahaahahaha...


aku lak snap dari jauh jek sambil perabiskan aiskrim anak2 aku yg tak abis tu....adoiii mane laa tak tong dram mak ko nieh....


pastu kami bergambar2 lagi di kawasan yg cantik2 kat sinie....


ecewah anak dare aku nieh...


mak ngan pak budak pun nak jugeeee posing2 ekekekeek....


mase kami pi ni tak ramai org pun....ye laa bukan cuti sekolah kan...


lepas kami dah bosan dgn lembu2 tersebut, kami turun jalan2 kat pekan....cuci mate tgk sayur, buah segar...


ya Allah teruja aku tgk buah2 segar nie.....aku mmg pantang tgk sayur ke buah segar mcm nie....


so beli laa 2-3 jenis buah...harga? takde laa murah sgt pun...


pastu bende wajib cari sepanjang jjcm sabah ni ialah sayap bakar bah...


aku suke yg nie...bersalut2 melimpah2 rempahnyer...cukup rase pedas ...manis madunyer...pastu tak kedekut simbah kuah  plak lagi....

comot2 hah makan....mmg sedap gilerrr....


ni name kedai dier....makan lain...tapau lain....


senja view ...tebal kabus...tak nampak tanduk gunung kinabalu....


walau dimana berade, homework jgn dilupa...kakakakaak


pas magrib kami pi dinner...dinner kat hotel ni je lah....sejuk2 gini makan nasi lauk ikan kering pun sedap...ape tah lagi lauk meriah mcm nih kakakakaaka
so mlm tu tdo dgn lenaaaaaaa sekali ....penat berjalan kot.... maka tgu next entry utk citer seterusnyer....ehehehehe.....aku mls nak tulis details sbb info pasal kk ni byk leh dpt kat google kan..lagi pun ni kali kedue aku sampai sini so update biase2 je laaa,utk kenangan2 aku nanti....xoxo!




 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy