Tuesday, August 28, 2018

Welcome our new baby boy!


Assalamualaikum...

Hai...ape khabar semua...quick update je ni tru phone...just nak bgtau makyong dah lucut jawatan sejak 8 0g0s 2018 aritu...kikiki...now tgh menjalani tempoh berpantang dan maternity leave 3 bulan penuh kebahagiaan hahahaha....tq utk family, kawan2, followers yg mendoakan...tq juga utk kpj seremban for the lovely hospitality...kenape kpj seremban? Sebab aku teruskan pregnancy checkup dgn doc yg operate buang fibroid...senang die dah tau 'keadaan' aku kan.... 

*
*
*
*
*
V

Sape yg follow di ig dan fb dah maklumlah nama baby baru...maka kat blog pun kene lah update khas utk yg x follow lieyalatif di
medsos kan...



Alhamdulillah...misi tercapai nak anak 4 org ehehehe..just nice 2 boys 2 girls...



Beberape jam dilahirkan...mulut tu mintak nenen laaa tuu hahaha


Lahir ketika usia kandungan 38weeks 1day...kalo kate x czer, maybe nak 40weeks jugak keluar mcm dayyan...boleh cecah 3.5kg kot...x kisah lah berat berape, asalkan sihat walafiat kan...



 بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
.

اَلْحَمْدُلِلّهِ
.
We delightfully announce the newest member of our family...
.
❤ Muhammad Eijaz Uqail Bin Mohd Shah
.
🗓 8 Ogos 2018/080818/26 zulkaedah 1439
.
🕰 9.12 pagi
.
⚖ 3.04kg
.
📏 52cm
.
🏨 KPJ Seremban
.
Eijaz - blessing/keajaiban
*kehadirannya penuh keajaiban selepas dugaan fibroid...
.
Syukur Ya Allah...




**pengalaman bersalin agak2 ade yg nak tau x hehehe...nanti2 leee ade mase aku karang ayat...yg pasti mmg pengalaman yg baru utk aku sbb 3 anak seblm ni normal, tp yg ni kene czer sebab scar operation buang fibroid aritu x mengizinkan aku normal...tapi czer aku x sakit, beza sgt2 dgn cerita yg aku dgr...alhamdulillah rezeki aku kot dgn kepakaran doc bius dan doc ishak kpj seremban...tu nanti2 le aku stori mori ye....










Monday, July 9, 2018

holiday raya di Tasik Villa International Resort, Port Dickson



Assalamualaikum.....


raya ke 5 (20 Jun 2018) kami pi holiday kat satu tempat baru ni...ekceli tak plan pun ke sini...ikut plan asal patutnye sambung beraye di melaka...tapi plan bertukar last minit so tak jadi balik ke melaka sbb semua kat melaka dah gerak ke banting sambung beraye kat situ plak...maka nya terus dtg idea nak singgah pi try satu tempat baru nie... terus call nak booking kate ade byk kosong dtg je walk in...so kami terus pusing ke port dickson.... maka jadi laa percutian raya yang tidak di rancang di Tasik Villa International Resort, Port Dickson...

*
*
*
*
*
*
*
V

tempat baru maka serba serbi bersih n baru jek....budak2 ni hepi le sbb tetibe je pi berjalan mengejutkan....


sementara papa dok uruskan check in kami bergambar dulu kat lobi....anak dare aku tgu dlm kete tak mo turun...adoi payah anak dah besar nieh...dah malas nak layan amik2 gambar sgt...mujur dayyan ok...jadi mangsa lee hahahaahaha



mujur boleh harap jugak dayyan amik gambar aku hahahahaha....ni kire percutian sebelum semua satu keluarga kene same2 perintah berkurung layan mama nye berpantang jugak le ni hahahahaah...


ni public pool kat area tasik villa nie.... luas sgt2....


ade area tasik boleh main paddle boat semua tu jugak...tiap malam pukul 9 ade pertunjukan colorful water fountain...yg pancutan air siap berlampu warna warni ikut tema lagu tu.... mmg cantik...


suasana lobi yg modern ....masa sampai ni ade 3-4 family walk in nak check in juga...musim cuti kannn...oh yeak masa check in kene byr deposit rm100...so jgn le jakun kampung dot com nak rembat ape2 dlm villa ye hahahaahah...


kami ambil jenis family villa...sebab nak ade private pool ...ade anak dare makin membesar ni payah, tak mo mandi pool public sgt...so kene laa cari yg ade private pool...dan kat sini bukan semua ade private pool..so mase check in tanye la ye....                                                                                                                                                                                                                                                                


ni harga utk water chalet...yg ni takde private pool...tapi view cun...utk honeymood sesuai bangat nie...ade jakuzi ...


ni rate utk clubhouse deluxe... sementara ade promo rate ni boleh le pi kan...mcm Lexis dulu mase mule2 bukak harga ok lagi nak pi...tapi now dah tercekik tgk harga...


ni jenis family villa...


breakfast utk 4 org kalo stay di family villa...kids lepas umur 5 tahun dah kene charge...rm20...so dayyan kene laa tambah....pool card tu utk redeem towel kalo mandi kat swimming pool public tu...tapi kami tak mandi situ pun...berendam dlm private pool aje..sbb masing2 tak bawah proper baju swimming..ye laa sbb tak plan nak bercuti kat sini kan awalnyer...


dayyan le paling tak sabo...


suke konsep deco kat sini..konsep moden tapi minimalis....terus rase rumah sendiri sesak brg byk hahahaahah...


bab ekon mmg tak kedekut...sbb tu aku suke pi tempat baru semua fasiliti elok lagi n baru....


mujur anak dare dah leh harap..takyah suruh pun dieorg tau sendiri tugas masing2...kemas barang2 mkn...luggage kasi settle...




cute je pantry die...di larang keras utk memasak yeeee...takat panas2 lauk ke ok lee sbb ade microwave...sbb tu sebelum check in kami pi cari nasi ..lauk2 dulu..sbb mls nak keluar dah kalo budak2 start mandi...aku paham sgt dah, budak2 ni kalo jumpe swimming pool peparu boleh bertukar jadi insang...berjam2 dok dlm pool pun sanggup...



ape due beranak tu buatttt .....






sini dieorg kejar dulu mase mule2 masuk villa nie....



villa ni ade 2 toilet, bilik ade 2...satu masterbed room...lagi satu room ade 2 single bed... tapi room die mcm attach..takde pintu pun..cume dipisahkan oleh balik dinding...jatuh cinta tgk bilik die...simple jeee...



ade tv...balkoni mengadap water chalet...



ni bilik lagi satu yg ade 2 single bed tu...


toilet luas...ade wardrobe...iron board, iron semua lah...


pic toilet tak snap...tapi lawo toilet die...serba serbi putih ...


balkoni bilik mengadap water chalet...


yg seronoknye bile ade private pool ni mmg siang malam leee budak2 ni terjun pool...aku tgk pun rase nak tekucil 7 kali jebattttttttt hahahaah...sejuk weh air die bile malam...tapi budak2 ni steady ajek aku tgk...


    
pagi kul 8 standby call buggy utk ke kafe utk breakfast....buggy die panjang2...nanti dieorg round le ambil sape sekali yg nak ke kafe...



bab sarapan plak, ni review dari diri aku sendiri laaa ..sebab sedap tu subjektif, kang aku kate sedap org kate biase2 kan...so far breakfast kat sini okey...variety laaa... nasi lemak ade, bihun ade, roti canai ade, ommelette ade. bubur ade, buah2, yogurt, dimsum ade, popia ade, english breakfast pun ade, nasi goreng ade, hashbrown ade, coffee pun best, tinggal picit ajek terus dpt secawan....so far aku okey kat sini...



makan byk2 kang nak sambung terjun tiruk sebelum check out....


aku perasan kat sini..makanan die mmg sentiasa di topup.....abis sikit, terus topup.... tapi satu jek slack takde staff collect pinggan2 kita...maka nye sampai abis makan ko boleh laa kumpul dan tgk baper byk pinggan ko gune hahaahahaha...


budak2 ni hantu yogurt...semua dok rembat nak bawak tapau kahkahkah....jgn bikin malu mama oiii..pandai2 le sorok yeeee hahahahaha


dayyan cam biase muke tak puas ati sbb nak cepat balik villa sbb nak mandi swimming pool...adoihaiiii budak ni!






tang ni syok....mcm2 jenis coffee ade..picit ajek...




perut dah sengkak, balik villa, aku layan mata...kat bilik ...budak2 ni layan swimming pool....kul 11.30 baru keluar pool...siap2 kemas semua terus check out...nak check out jgn lupe minta balik deposit rm100 korang yeak....


lepas tu kami ke Pusat Ikan Hiasan Port Dickson ...tu nanti aku citer dlm next entry ye.... lepas dah jalan2 tgk ikan cantik, kami pi late lunch kat ayam panggang cowboy .... ni kali ke 2 ke sini...kali pertama pergi tahun bile ntah aku rase tak sedap pun makan kat sini...tapi ari tu pergi rase sedap plak ...hormon ibu mengandung kot ekekekekek....
so far dok kat tasik villa nie best...best le sebab tempat baru..semua cun dan bersih lagi ....so korang sementara tgh ade promo ni pergi le....tapi kat sini takde gomen rate tau hahahah so bayar le harga biase kehkehkeh....xoxo!





**tahun ni byk tak pergi jemputan open house...sebab mmg tak larat dah sgt2..lagi pun kat umah byk ajek keje nye..ye laa sebelum pantang dok atas katil jek rase gatal tangan nak kemas itu ini kan...semlm dok kemas dapur dengan damia....sudahnye merana sakit pinggang hahaah tapi puas ati sebab dah berkemas semua dalam2 lemari...peti ais due bijik kat umah tu pun siap cuci bagai hah....





Tuesday, July 3, 2018

Kisah Raya 2018




Assalamualaikum...


hamik koooo.... bersawang labah2 tarantula blog aku....ikutkan mmg malas dah nak update...nak pencen terus...tapi tu laa syg plak.... tapi takpe, kat IG aku aktif je update kannnnn....sape2 rindu leh fren2 ngan kite kat IG, aku sgt aktif kat ig story...okey2 jom layan pic yg ado aku nak abadikan kat blog aku nieh....


*
*
*
*
*
*
V


raya tahun ni turn johor...johor umah aku le....lg pun mak aku tak sihat sgt ...so terhad nak buat kerja kat dapur...jd tugas anak die le menolong bab2 kat dapur...adik aku lagi sorang plak on call... menu tiap tahun same ajek, ketupat daun, kuah kacang daging, lodeh, kari ayam kampung, rendang daging, rendang puyuh, ketupat palas, lemang...tgk tu skil makyong menganyam masih terra walopun setahun sekali je jumpe daun ketupat hahaahahahaha.....mujur jugak usia kandungan aku boleh lagi nak balik raya...dibuatnye kalo tgh tgu hari, ade yg beraye kat putrajaya je kangggg...



gambar kat bawah gambar dgn pelbagai kisah .... sesendatnye kereta dgn brg2 utk di bawak balik ke kampung.... pastu tahun ni buat jugak kuih raye sendiri 2 jenis...melayankan si mia laa sibuk nak bakar biskut...aku bancuh2 pastu selebihnye die buat....cat umah? tu mmg wajib tiap tahun....laki aku kan org melaka, gen cat umah bile raye tu kuat hahahaah walopun tiap tahun kaler same ajek haahahaha...ye laa dah beli umah putrajaya ..nasib ko leee...mane boleh ubah2 kaler cat..kene ikut kod yg ditetapkan (utk luar rumah)...

tema tahun ni dusty green.... tapi baju aku ade lari sikit kaler...ahh lantak ler sebab semua beli siapkan bukan tempah mcm selalu.... aku pun dah sarat nak cari baju yg muat agak mencabar jugak...pic dari depan tak nampak sgt perut aku...tapi kalo dari sisi..mak oiiii!! jenuh le nak diet mase pantang kang...tapi takpe, buat mase ni enjoy je moment 40 minggu nan indah ni....lame kot tunggu nak pregnant no 4 nie...lepas buang fibroid baru lekat hah....


 first hari raya 15 Jun 2018 usia kandungan aku 30weeks 3days...alhamdulillah, tahun ni aku dpt puasa penuh...Allah izinkan aku kuat utk habiskan puasa walo pun dah sarat.... musim raya plak mmg heaven la, makan aje tanpa rase takut gemok hahahaahah.... sampai naik 2kilo lebih hah.... baby pun dah cecah 2kilo mase checkup 32weeks ari tu.... berat aku skrang pun dah lebih dari berat mase peknen dayyan huhuhu....takpe2, enjoy aje walo pun dah iras2 peti ais haahahahah kang dlm pantang kite kaw2 kasi diet bagi berat 50kg balik....


acara wajib di pagi hari raya sebelum keluar berjalan raya....bersalam-salaman bermaaf-maafan....Allah takde dosa pun korang dgn mama...semua anak2 mama menyenangkan hati mama....rajin2 semua...tau kerja masing2....so tahun ni bagi duit raye lebih sikit kat dieorg..kemain hepi masing2 hah...aku pun dpt duit raye dari bos lame dan husben...hehehehe...


ni plak sambutan raya Bahagian.... kat bawah ni lah PA2 di Bahagian Pembangunan, KKM....comey2 semua...nampak tak, sampai aku terpaksa sorok2 sikit..kang tenggelam i di sebalik kecomelan2 semua2 PA ni hahahahaha...


makan dan makan... tu laa tahun ni tak dpt le buat puasa 6 ...sebab nak abiskan puasa ramadhan pun semput2 hahahaahah...so pada yg dah abiskan dan sedang menghabiskan puasa 6 good luck dan tahniah utk korang....


gambor gegor plak...tak kire nak letak jugak sbb aku nampak kurus di situ hahahahaah

 tu ajek laa kisah raya 2018 lieyalatif .... weekend masih gigih memenuhi undangan open house...mane yg larat jek laa..sbb dah masuk 8 bulan ni aku mmg akan kene sakit pinggang teruk...so tak leh lame berjalan sgt....aku pun dah start checkup 2 minggu sekali ...dah dekat le date deliver maknenye oiii...huhuhu deboooo...yg paling penting aku tak sabo nak cuti 3 bulan...dah bosan keje oiiii hahahaahahah





**nak tgk muke baby? meh jenguk IG lieyalatif...ade aku tepek video scan 4d, mcm rupe abg dayyan hah hihihihi







 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy