Wednesday, May 16, 2018

buku menarik




Assalamualaikum....

first of all, selamat hari guru buat semua guru-guru di Malaysia...

hari ni nak share pasal bahan bacaan ringan utk di bace...udah2 le tu dok bace majalah hiburan tuu... novel2 cinta2 tu pun ...tu bagi kat yg mude remaje lee bace...umur2 baye aku meh bace buku gini ...buku agama jgn lupe jugak hahaahahahah

*
*
*
*
*
*
*
*
V

penulis oleh cikgu fadli yg viral n tekenal kat facebook tuh...yg rajin share teknik2 simple dan senang matematik tu....x kenal? sila terjun gaung hahaahahah... byk kisah2 menarik dari sudut perpspektif guru yg dikongsi dlm buku ni...ade kelakar, ade sedih, ade touching....


sedikit perkongsian page2 yg aku snap....

aku share kan 2 pages je...nak lebih2 pi beli sendiri....ops ni bukan paid review tp saje share...anak2 pun ok kalo nak bace buku ni.... beli kat mane? alahai...mph, popular dan diserate kedai2 buku  pun ade...hehehehe...xoxo!




** aku baru abis bace buku 'suri hati mr husband' penulis oleh nur solihah ibrahim..kisah tentang penulis yg dulu seorang guru agama lulusan upsi, tapi ambil keputusan utk resign dan menjadi suri rumahtangga....menarik perkongsiannya tapi aku tidak le bace sampai terkesan nak resign...takleh lee...prinsip aku, aku nak pegang duit sendiri....hahahaha..



Tuesday, May 15, 2018

kisah pru14...



Assalamualaikum semua....


fuhhhh panas dgn kisah2 pilihanraya minggu ni.... rugi plak tak abadi kan dlm blog... jadi kenangan nanti di hari tua....tapi aku tak mo lee komen lebih2 kat dlm blog pasal kerajaan baru kerajaan lame...sebab dah puas 'berborak' pasal bende ni dgn kawan2 fb, whatsap group, ig semua kan...ape yg pasti kite doakan same2 Malaysia kesayangan kite terus maju dan maju dan maju....amin....ok jom layan pic yg ade di hari pru14 rabu 9 mei 2018.....

*
*
*
*
*
*
V


keluar umah pukul 8.30pg...gi mamak dulu sapedek... tosey masala.... dulu ni peberet aku sgt2...tapi sejak peknen, aku takleh masuk tosey2 segala bagai ni.... rabu ari tu try le makan...haa dah boleh makan...cecah plak chutney pedas...perghhhh...sedap!


lepas tu drop budak2 kat umah....kami gerak ke pusat mengundi ...mcm aku ckp tahun ni kami mengundi di putrajaya...first time ni kat sini...kalo tak sebelum ni mengundi di melaka pastu gerak ke johor.... meriah jugak suasana mengundi di putrajaya nie....


pakyong pimpin tangan makyong...sejak2 bontot besar nie, rase berat nak heret kaki kahkahkah...udah le parking jauh jugak hahaahaha....


saluran 3...saluran utk yg tak berape tua tak berape muda kahkahkah.... mase dok cari saluran ni le agak kelam kabut... petugas tak ramai kot...so agak ramai yg terpinga2...kene pandai le tanye org ramai...tgk2 saluran 1 ngan saluran 2 ramai.... alahai sian pakcik2 makcik....bagus lah, sbb tahun ni mcm semua bersemangat keluar mengundi...awal2 dah keluar....tu barisan jadi panjang sikit tu....


 tgk dari gambar member kirim kate ramai, so sebagai seorang makyong yg skrang cepat panas maka standby kipas tangan siap2 hahaahah..aku kan dah dlm trimester kedua, so panas tu lain mcm rase badan... org lain kat opis ni sejuk2, aku sorang komplen panas...belum lagi kat umah... ekon on suhu16, kipas siling bukak, kipas berdiri pun bukak....

pendek kata semua saluran q die panjang2...tapi saluran 3 okey sikit le...aku duduk sambil berkipas sementara laki aku q...kang dah sampai depan aku cilok jek die....


ehhh boleh teserempak dgn kawan coursemate kat uitm dan kawan sekerja jugak ..same2 PA....ape lagi membawang sambil bergosip laa kejap haahahahaha...kecoh suara kami je kat situ....


kawan seuitm...sePA...seGomen hahahaahah....

 lepas tu member aku dah balik aku saje jalan2 tgk suasana kat situ..sekali ade abang polis tu tanye, puan mengandung ye... boleh q dulu kat sini ...ehhhh pucuk dicita ulam mendatang... maka aku terus masuk memangkah dulu ...laki aku tgh gigih  q lagi kat belakang hahaahahah....tu le ade setgh tempat pengundian, polis dan petugas akan cari org2 yg memerlukan lane khas, ade yg kite kene pi ckp kite peknen bagai utk dpt lane khas...yg penting aku dpt masuk lane khas....dah settle semua terus lepak dlm keter on ekon kuat2....ni pic jari berink mase 10 minit selepas memangkah...dlm hati aku "ala tak terang mcm dulu"


ni lepas  setgh jam ...dah start mengelap ink nyer...


dah ia menjadi semakin gelap.... oh yea, nampak kuda tu...haa kat putrajaya siap ade polis berkuda lagi jaga kawasan....aku selalu jek nampak kuda2 ni sbb pusat polis berkuda ni kat belakang umah aku jek kat presint 15 tuh...pagi2 selalu le nampak dieorg ride kuda2 nie...cantik2 n bersih2 je kudanyer....


ni lepas sehari ..hamik ko..dah rupe gangrene jari aku hahaahah...ink nye makin gelap.... ramai le dok share kat fb cuci dgn klorox je hilang...tapi aku tak buat pun cuci dgn klorox sbb aku x kisah pun, ni kenangan 5 tahun sekali ...lagi plak kenangan era baru malaysia ...so biar lah ia hilang mengikut peredaran masa nyer ..ecewah....tapi tu lee...kuasa2 mak lagi berkuasa dari klorox sebenarnye...hari ke 4 dah bersih dah tinggal kat kuku jek...berkat kuasa mak2 basuh pinggan mangkok, cuci ikan ayam sayur bagai tu kann hahahaah...aku tgk jari2 anak dare atau yg jarang masak dan lelaki mmg lambat hilang inknyer....

  
 ni plak ink masa pru13 tahun 2013 ...kejap jek hilang inknye tak silap aku...


sementara tgu laki aku siap aku berselfie dlm kereta dgn jari berink...kononnyer nak masuk contest aidijuma  kikikiki...

 dlm setengah jam gak le tunggu laki aku settle part die...otw balik umah aku ajak laki aku bergambar kenangan kat bendera parti sebelum depa cabut bendera2 ni esoknyer..... berbaloi gak bergambar posing bagai kat bendera ni sbb keputusan pru14 kali ni tak di sangka2....mmg memecahkan tembok tradisi betul keputusannya...tu org kate kan, pru14 adalah gelombang rakyat.....


 jari berink laki bini...hehehehe...pastu update laju2 kat ig dan fb wey...bukti telah menjalankan tanggungjawab pada negara....gituwwww! kite tgu 2023 plak nanti utk memangkah lagi....


ari pru tu malas masak...maka tapau kfc jek....nak try kfc baru....


ehh sedap tau makan nasi panas2 dgn kfc...renjis kicap kipas udang sikit....perghh syiok..sambil menanti jam 5 untuk fasa pengiraan undi..... laki bini dok beteleku depan tv petang tu....



utk budak2 bawah umur yg tak paham ape2 syok main kat belakang umah ehehehehe...mlm tu bersengkang mate tgu keputusan .... mmg riuh kecoh dlm group wasap update perihal pru.... mmg syok layan...lagi2 dah rase ura2 sape yg menang mase tu.... tapi ntah bile aku tak sedar, tgh bace group wasap bff aku melaporkan kisah2 pru aku telelap kahkahkah....tau2 henset dah telepas dari tangan...maka kroihhh kroiiihhh membuta le aku...tapi aku dah plan, menang ke kalah ke aku nak EL gak esok tu... takut nak pi opis dgn suasana agak tegang mcm tu....laki aku jek gigih stay sampai keputusan rasmi di keluarkan.... terjaga pukul 6 pagi nak siap2 subuh, capai henset dulu tgk laporan kawan2 aku....yes cutiii 2 hari....laki aku pun terjaga ckp cuti laa syg... xyah pi keje.... huhuhuhu...alhamdulillah....


suasana di putrajaya di pagi hari selepas pru mcm biase cume jalan2 ade yg ditutup untuk laluan org ramai...jalan ke bangunan2 jpm...dan di presint 10... tapi suasana mmg terkawal...bagus org malaysia...semua sopan dan behave...takde laa rusuhan2 mcm kat luar negara tu...tempat lain aku tak tau...tapi kat putrajaya mmg suasana mcm biase....boleh jek pi pasar, pi sarapan mcm biase....cume kene ikut jalan jauh jek sbb ade jalan2 yg ditutup....gambar kat bawah di jalan di depan parcel F....


yg kat bawah ni plak di jalan masuk ke presint 10....


sempena cuti kamis tu dan sempena masuk ke zaman era baru malaysia, aku masak nasi ayam eheheheeh...alaa simple2 jek kooooo....


tetibe ade due versi ayam...yg satu tu goreng mcm biase, yg satu tu ala2 ayam hainan masak dlm nasi aku buat....aku sorang jek pun mkn yg tu...yg lain tak pandang ayam putih2 mcm tu hahaahaha...

masak 5 pot nasi ...licin haa bawak ke malam....berbunga2 hati tukang masak tauuu! baki lagi 3 hari cuti kami settlekan barang raya budak2 ....kang dah start puase aku malas nak jalan mall bagai.... sambil2 tu soping jugak barang2 baby....
 tu ajek laa kisah kami di cuti pru14 .... kenangan 5 tahun sekali gitu....panjang umur kite jumpe lagi next general election pada tahun 2023....  terima kasih DS Najib atas jasa2 yg lepas... selamat kembali pula untuk Tun Mahathir dan selamat datang dlm era pentadbiran negara buat Pakatan Harapan....harap dpt menerajui negara dgn sebaik-baiknya dan tidak sia-siakan kepercayaan rakyat yang telah diberikan...in sha Allah....




**antara yg sedih bile kerajaan lame tumbang adalah mak bapak aku...mereka org2 lama yg sgt berpegang dgn umno....perjuangan org lame2 kan lain sikit....





Monday, May 7, 2018

bile makyong ngidam satay lilit dan kunafa.....



Assalamualaikum.....

happy monday semua.... dah plan2 ke nak cuti ke tak sempena pru nie hehehehe....suke ati korang le nak cuti ke tak...asalkan jgn lupakan tanggungjawab 5 tahun nan sekali ni okey... bagi hashtag #jommengundi sekaliiii hahahaaha....

org kate kalo peknen le nak manje2 drama2 ngidam mcm2...tapi make sure dpt laki yg jenis melayan laaaa...kalo tak, tak pasal2 telan ailiyo sorang2 kang hahaahah...mujur laki aku jenis melayan sgt2...sampaikan tahap kite dah dpt mkn, siap nak ditapau2 lagi...ape yg pasti, minggu ni makyong hepi sbb dpt makan satey lilit dgn kunafa yg aku dok tingin2 sgt nak makan....hehehehe

*
*
*
*
*
*
V

kejadian sabtu 28 april ari tu...lepas aku checkup kat kpj seremban, terus gerak pi dpulze nak pi ole2 bali...aku nak mkn satay lilit....


dpt sebatang ni aje ..sbb yg lain tgh dlm proses nak lumatkan bahan dan lilit kat serai, so kene tgu lagi lame kalo nak, tak hingin lee plak nak tgu sampai sejam dua kan.......adoii rezeki betul.... cukup le sebatang...org ngidam ni bukan nak mkn byk pun, asalkan dpt rase jadi le kan....



ni plak kejadian cuti hari pekerja ari tu ....1 mei.... lepas soping baju raya budak2 nie, pi cari kedai makan arab nak pi cari kunafa.... tau tak kunafa tu ape....haa kalo dah penah pi umrah ke haji ke dpt le rase kot...mcm aku ni sbb tertgk kat youtube..... mujur ade follower bgtau kat bangi ade satu kedai jual kunafa..sebijik rase mcm kat arab sana...tak manis sgt dan cheese sedap....kunafa ni dessert arab tau ...mcm baklava tu ....


ni la die kunafa yg aku tingin2 sgt nak makan tu.... die diperbuat dari pastry khas die, cream cheese, cheese, gula, kacang pistacio....dpt makan panas2 ..ya Allah sedapnye...dgn crunchy2 die...lemak2 cheese die...manis2 die....perghhhhhhhhhhhh...mmg puas le mkn....aku dah mkn nasi arab sepinggan penuh, boleh lagi abiskan kunafa nie.... yg lain2 rase segarpu je sbb kenyang dah hahahaah...aku dgn mia laa dok perabiskan sbb die pun hantu cheese....


nyum...nyum....









 ade rezeki dpt rase kat tanah arab punye plak...pior gituuuu dari tempat asalnyer...


yg penting..syukur alhamdulillah...next ape lagi nak ngidam2 nie ye? haahahah scary ajek laki aku bace kang.... ni last kot aku peknen sebelum tutup kedai so kene laa ngade2 ngidam lebih2 sikit..hahaahahaha....
hurmmm...kalo ngidam nak pi jalan2 pulau boleh takkkk hahaahahah...xoxo!




**ari tu scan ..berat baby dah 600gram utk 24 weeks....mengikut graph yg ditetapkan...alhamdulillah.... bukannye ape aku takut baby berat telebih sbb aku kan ade gdm pregnant kali nie....











 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy