Wednesday, May 25, 2016

gathering bbq steamboat at my crib...


Assalamualaikum.....

amboi2 ramai komen aku kurus kat entry sebelum nie...siap ade pm mintak tips lagi...alaa takde tips pun...aku mkn byk je mcm biase waktu sarapan, lunch aku amik epal sebiji, dinner plak aku ratah lauk ajek...isnin kamis puase....try le mesti turun punye... hepi woo pakai baju kebaya tak yah pakai korset dah...badan pun ringan jek rase...tapi aku takleh kurus sgt nie, ari tu telebih plak sampai turun 47kg...ni nak naikkan sikit sampai 50kg....korang try tips aku nie...kompom menjadi....ingat rules ni "breakfast like a king (mencekikle byk2), lunch like a prince (mkn sikit2 sopan2), dinner like a beggar (mkn sikit jek)....yg penting kurus sihat okey...jgn kurus sakit ...gemok sakit pun takmo...gemok sihat takpe....geng2 kat fb pun ramai start diet nak berkebaya raya nie...caiyok2 yek korang....


arini mari le muntah beramai2 layan entry aku yg byk gambar arini yeak kahkahkahkah..... alkisahnyer ahad lepas berlangsung kat umah aku, aku  ngan kawan2 baik buat gathering makan2 bbq steamboat gituuu.... dah lama gile kot tak jumpa geng2 aku nieh..masing2 kesibukan ... dgn makyong tak larat jalannye sudahnye outing bertangguh2, so kite gathering je kat umah lieyalatif...budak2 pun leh jumpa n main2, husbens pun leh borak2....moh layan pic sambil aku membebel2....


*
*
*
*
*
*
V


tuan umah sediakan air, steamboat, bbq, sandwich ngan nasi sikit....


sandwich tuna dan sandwich telur lieyalatif...


air oren 



 en laki tgh setting bbq ... siap pasang khemah hah...nak bagi budak2 main n feel mcm tgh bercamping...bile dah ramai2 berkumpul syok woo lepak belakang nieh....


siap2 setting bara dlm kul 12...kang kul 1 tinggal bakar jek...


org pertama sampai org paling jauh tuuu hahaahahah.... kak mimi dah byk kali gak sampai umah aku nie...dah takde istilah sesat2 dah....kak mimi bawak tembikai, ais krim choki2 yg lazat ngan ole2 dari bandung...tq kak!


ingat lagi mase mule2 buat bbq..setting arang jadikan bara jek berjam2...makan mase 3-4 jam gak nak siap mase tu...tapi skrang laki aku dah expert gile dah.... tak sampai stgh jam setting arang jadi bara...bakar ayam pun kejap dah settle...dah selalu buat kan....



tu diaaaaa.... sedap gile bau mase nieh!...aku buat 20pcs bbq cikens.... 2packs bbq sosej...


tu diaaaaaaaaaa...meriah atas meja hah.... pes time aku rasmi grill steamboat aku tuh....


kiteorg buat dua kuah...tomyam dan sup...tq hirda pinjamkan 1.... hirda plak bawak daging2 marinate ....sham plak bawak kek SR....


khusyuk hah masing2 hahaahahah


nampak aku tgh jerit kecik tu...sotong meletup oh mak kooooo hahahaha



gigih mak2 masak2.... anak2 mase ni dah main kat luar .... kaum bapak tgh layan badminton piala thomas live kat tv...


first time buat, teruja aku beli barang2 steamboat...murah2 lak tu beli kat Giant...siap ade lebih lagi.... plan nak buat kat kampung plak weekend depan ...


mujur hirda bagi tau suh lapik dgn aluminium foil tu...kurang sikit kerja pembersihan... rupenye kesan lemak2 daging digrill tu boleh tahan...ade aku snap pic kesan grill tuh...



damia bab2 ni suke laa...tapi sotong tu meletop kene tangan die terus lari lepas tu kahkahkah.....


bile tgk suasana gini, berbaloi aku beli meja besar2 mcm ni haahahahaahh


 nyum...nyum...



sham gigih dari awal sampai abis grill daging semua tu...pandai ko gril sham..sekata jek masaknyer heheheeheh


budak2 makan kat luar....


laju2 mkn sebab nak sambung main ....haishh budak2 nieh...lama tak jumpe, bile jumpe sakan dieorg main hah...


mak pak dok dlm makan dlm ekon hahahaahah


pas dah makan2...rehat2 ...solat.....makan aiskrim choki2 pastu standby setting meja kek plak...sham amik tender bab2 kek nieh...dari beli sampai le setting meja hahahaahah


kire triple celebration le nieh.... belated mothers day, incoming fathers day ngan sambut puasa.... kek choc cheese berries secret recipe.....

 us!



say cheese!!!


bagi can budak2 tiup lilin...


beriya masing2...jgn tersembur ailiyoo sudah ahaahahaha...bile tgk pic ni, tak sangka dieorg ni berkawan sejak dari baby....yups! dari baby...dari zaman fotopages ...ke blog.... sampai la skrang aku jek aktif berblog....yg lain2 ade mood baru update...


tgk pic mase tgh baby...olololo comel je masing2 heheeheh....


amik skrang..dah besoo menunjang dah hahaahahaah... masing2 bekerut muke  makan kek nie.... komplen sebab masam....mak pak suke, anak2 byk komplen hahaahahaahah...kate pun kek mothers/fathers day kan so kene laa redhooo ye anak2...next time kek ikut tekak n selera korang plak...


mak2 plak amik angin luar... bergelak sakan...mesti jiran aku aim ni hahaahahaha


  dlm kul 5 lebih masing2 gerak balik.... moh kite kemas ape yg patut...ala kiteorg dah biase buat makan2 gini kejap jek kemas, siap cuci meja/alas meja dgn air sabun lagi sebab kesan grill terpercik2 kan.... before 7pm semua siap settle kemas.... aku suke kalo org dtg n buat makan2 gini... baru le umah tu berkemas sampai ke kipas2, atas peti ais pun lap hahaahahahha....


 seb baik laa hirda ajar aku balut dgn aluminium foil.... ko tgk kesan grill yg tinggal...kalo tak beralas aluminium foil mau jenuh nak kikis...bercalar2 nanti grill aku... ni aku cabut aluminium foil mcm baru lagi grill aku hehehehehe..nak cuci pun senang ajek...




 aunty mimi plak tinggal sekerim choki2...suke laa budak2 nieh...mia ade ajak aku buat tapi aku tgk mcm renyah aje...hahahaah....tgu laa roh kerajinan merasuk mia, nanti kite buat....buat masa skrang legaaa la tekak sebab dah rase versi aunty mimi punye...



alang2 tu mlm tu bagi adiah kat papa.... adiah fathers day merangkap adiah besdey la sekali hahahahaahah....pasni mama nak fokus kumpul duit soping2 kat korea plak...


tadaaaaaaaaaa...ini la hadiah dari kami utk papa.... hope papa suke! hehehehe...
 tamatlaaa celoteh aku yg panjang lebar arini haahahahaha




** cek2 baki cuti kat hrmis ade lagi 31 hari...aci tak amik cuti raya 2 minggu tahun ni hahaahahaha...menggagau bos aku kang PA die cuti lame2 hahaahahaha




Tuesday, May 24, 2016

potluck breakfast anjuran opis husben...




Assalamualaikum....

yeah!! minggu terakhir budak2 sekolah...lepas ni start school holiday plak....merasa laa puasa seminggu time cuti sekolah ...leh le puasa dgn rehat2 kat umah .... masuk sekolah sure letih berpuasa...hope mcm tahun lepas laa budak2 ni puase penoh....ari ni jom layan pic unit opis en laki buat potluck breakfast sabtu lepas kat taman area hotel sharing la tuh..... bos en laki suke buat2 gini...ok laa leh kenal2 ngan staff opis en laki kan.....

*
*
*
*
*
*
V

alhamdulillah cuaca okey sgt2...redup jek...pukul 10 pun matahari pagi tak keluar lagi...meriah gile taman tu ..mcm2 aktiviti ade...ade family day lah...ade program fitness lah....



tgh2 tunggu program start ade org tegur hehehehe..alamak blog reader rupenye hahaahaha...meh snap pic bersama2 heheheheeh...dieorg ade program fitness kat sini...
 


ekceli bukan semua dpt join ...kalo tak lagi ramai dari yg ade nie....
 


kata aluan dari big boss...
 


program start dgn jogging keliling taman.... aku tak join pun...dok jaga barang laa kirenye heheeheeh.... meriah menu hah...sampai tak tau nak makan yg mane.... aku bawak sandwich tuna dan telur ajek...
 


mcm2 ade...sengkak perut mkn!
 


dayyan bedal kuew tiow sampai 2 pinggan...sedap sgt le tuh!
 


lepas ni kalo buat mcm ni lagi...akan ku pastikan bawak mosquito repellent tu ...ubat nyamuk pun same.... sian dayyan pakai short so nyamuk hurung die hahaahahah
 


kalo semua ambil bahagian sure lagi meriah....untung dpt bos rajin nak buat mcm nieh....
 


my family!..lepas makan bertempiaran masing2 main playground...ye laa playground depan mata jek....kebetulan mia ngan mija jumpe kawan2 sekolah dieorg yg ade event family day kat sini....
 


semakin nak puase ni makin byk lak event makan2 huhuhu...
 


lepas tu ade sedikit pemberian small gift utk lucky number...
 


ok laa ...buat hepi2 kan...lepas makan2 chitchat2... masing2 pun bersurai...dlm kul 11 lebih jugak...
 


 pastu lari jap gi alamanda.... pastu ke giant seri kembangan tuk beli barang2 steamboat.... next entry aku citer kiteorg bergathering buat grill steamboat sempena belated mothers day, incoming fathers day ngan sambut puasa........


hurm....minggu awal puasa tu plan nak balik johor lah...



**hope tahun ni diberi kesempatan utk berbuka dan berterawikh di masjid mcm tahun lepas... 





 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy