Thursday, March 16, 2017

thursday ~ random photos



Assalamualaikum....


haluw! haluw! salam kamis semuaaaaaa.... yeay! minggu depan start cuti sekolah...seminggu ajek laaa kan....kire ok le tu....leh bangun lambat sikit dari biase...keluar umah pun leh lambat sikit pi keje....jom layan pic yg ade utk random photos kali nie....pic tak byk sebab gambar byk dah abis dlm bank gambar aku hahaahahaha....gambar bento2 jek byk .....

*
*
*
*
*
*
*
V

  • kegigihan due badek exercise....sedangkan aku lak lepak atas swing chair tgk tv makan jajan hahahaahahahaah.....


  •  bento riangria miamija ~ utk pagi megi goreng + karipap sardin + cheese tart...utk lunch nasi putih + ikan pari masak kasturi + sup sawi dgn telur.... kuih tu kadang2 budak2 ni makan waktu rehat kafa....



  •  bile bab kemas umah....mia mmg no 1.... teliti gile buat keje...aku puas ati kalo suruh die vakum rumah...tgk le tu speaker2 home theater pun die vakum kakakaakakak...ade masa aku risau jugak vakum aku meletop sebab panas akibat lame nooo dok on kakakaakakaka



  • bento riangria miamija ~ utk pagi nasi lemak ...utk lunch plak nasi putih + tenggiri masak pindang ..mase ni takde buah sbb tak beli stok buah....



  • bento riangria miamija ari senin lepas....utk pagi mee goreng + sushi + buah limau ngan anggur....utk lunch plak nasi putih + sambal ikan siakap + sup cendawan ....



  • peberet aku sepanjang masa....lunch ayam kampung goreng....selalu makan kat restoran tuan faridah dengan restoran hassan...tak yah lauk byk2...cukup gulai kawah, ulam2 ngan budu....slurppppp!!



  • bento riangria miamija ~ ni bento semalam....aku buatkan nasi goreng + chicken nugget + buah2....utk lunch nasi putih + udang sweet sour + bayam....telur masin.... jiran bagi telur masin sebeban koooo hahahaaha...bunga telur kenduri kawin katenyer....

 tu ajek kali nie....gambar ciput so citer pun ciput lerrr ekekekeekek...happy weekend uolls!



**tak sabar mau fly soping raya....auwwwww!



Tuesday, March 14, 2017

weekend kami..


Assalamualaikum!!


adududuh...lamenye tak buat entry 'weekend kami'...bukan tak rajin amik gambar, rajin jek...tapi aku byk update kat igstory...tq sape2 yg rajin tgk ape yg aku snap n rakam kat igstory aku tuh...bende merepek2 jek kdg2 hahaahaha.... masak2 pun dok igstory kan...tu pasal jarang update kat ig dah bab masak2....tapi weekend ari tu rajin plak amik2 gambar.... sbb dah lame blog ni tak update kisah kami...balik2 dok random photos hahaahaha..main senang jek keje aku kan....jom le layan pic yg ado...kejadian berlaku weekend ari tu...sabtu n ahad...aku campur rojak pasembuq je semua ye hahahaahahah...kiteorg kalo weekend life mcm weekdays jugak...bangun awal pagi sbb masing2 tuisyen...kene le anta sorang2 di destinasi yg berbeza.... dayyan tuiyen kat bangi, mia kat puchong, mija kat putrajaya....masa pun berbeza.....mujur tak clash masa masing2....


*
*
*
*
*
*
*
V

sabtu tu anak bujang aku moody hahaahahah...mengalahkan org pms ko ni dayyan .... kene marah sbb lambat masuk keter...sibok dgn henset die.... kalo aku yg marah, takdenye mengalir2 air mate mcm nieh sbb dah kebal dgr aku membebel...ni apaknye laa marah ...kan anak bapak nie...mane leh apaknye marah sikit pun hahahaah...manje nau2....tgk le tu, gigih tak lap air mata...nak suruh org tgk die kesian2 le  n pujuk le tu hahaahaha...kalo kite dah geli2 rase air mata mengalirkan...



zasssss ..gerak ke destinasi pertama...pi puchong... singgah beli bekal makanan mia... biase beli nasi lemak, mee goreng, kuew tiow goreng, bihun goreng ke.... pastu drop mia kat sekolah maklong die....mia tumpang tuisyen kat situ....sekolah mia kat putrajaya pun ade buat tuisyen jugak, tapi hari sekolah jek...weekend takde..alang2 takde ape kan, aku anta je kat puchong jugak...


terima kasih maklong, bagi peluang mia tumpang tuisyen kat sini...aku lagi suke 'cara' cikgu kat sini.... mia tuisyen kat sini setiap ari jumaat (malam) dgn hari sabtu....mia pun dpt ramai kawan2 baru kat sini...


 pas drop mia......kami zassss ke bangi plak... sarapan kat area2 sini ....


 pas sarapan ... drop dayyan kat kumon plak...biasenye kami tunggu die sampai abis..sebab tak lama pun....dlm sejam sengah abis laaaa....pastu gerak balik putrajaya hantar mija plak tuisyen....pastu kiteorg balik umah dulu jap sidai kain yg dah siap2 pusing sebelum keluar pagi tu ....dlm kul 12 gerak balik ke puchong utk amik mia....siap lunch semua kat luar...aku kalo hari sabtu mmg tak masak...pastu mija abis tuisyen pukul 3...amik die plak.... hah gitu le hari sabtu kami sepanjang tahun ni hahahaahahah.....tahun depan pun same laa jugak sbb mija plak upsr....



 petang sabtu tu free...laki aku rajin pi selongkar alat2 mengecat die...mujur tak keras cat yg bertahun2 dlm stor tu heheheeheh...kang dah puase letih nak ngecat2 nie.... aku plak kat dalam umah gosok baju sekolah n baju keje sebakul...mia mija tdo letih balik tuisyen...dayyan? mcm biase laa mengaco apaknye....sape tgk igstory aku tau le kan...die menyapu ala2 kungfu kat laman tu hahaahahaha


ni plak ahad punye citer....ahad kuar pagi2 jugak sbb mia tuisyen start pukul 8 kat bangi.... biase sarapan pun area2  pusat tuisyen mia jugak....ahad tu aku pekena lempeng kelapa dgn roti jala...kari kaki ayam...mengokak2 aku mkn kaki ayam hahahhahaah.... laki aku mkn nasi dagang...mia kuew tiow...mija nasi lemak... drop mia kat pusat tuisyen die kami gerak pi pasar borong...tuisyen ahad dari pukul 8-5...


dah plan nak pi pasar borong minggu ni..selalu beli stok binatang kat hero atau pasar p8 je....kali ni nak cari ikan yg rare sikit...kat pasar borong jek ade....kenal tak korang ikan kat bawah ni?....aku panggil ikan ayam...rupe ikan, tapi isi rase ayam.... rupe mmg buruk tp rase sedap wey....bile up kat fb ramai komen ...ade yg buat percik, bakar, asam pedas.... aku suke masak kari....letak bendi...perghhhhhhhhhhh.....sedap weh! ..kawan aku org terengganu panggil ni ikan jebong..mcm2 name hah...baru tau bile dieorg komen2 ....



 ikan ni ade kulit keras tau....aku mmg tak reti nak siang so mmg siap2 suruh org kedai siangkan....ehh mmg habit aku beli ikan kat pasar request siap2 siang...pemalas nieh hahahaahah.....ni lah rupenye bile dah siap siang bersih semua....


buruk rupe die kan...tapi isi die umphhh wey hahaahahahaah..... 


haaa ni versi yg dah selamat jadi kari.... baru masak semlm ...jd menu berbuka aku ....renjis kicap kipas udang, nasi panas2...perghhhhhhhhhhh meletop baq hang...kepala tu kemain menyonyot aku....


bile dah kat pasar borong, makanye wajib singgah jap kat jusco equine ...aku suke sushi kat sini...murah plus sedap.... pastu borong gak stok2 buah kat jusco....


 slurppp!


beli gak durian sikit...buat durian goreng...sedap wey! tapi lupe snap gambar yg dah goreng, kat igstory jek aku tepek....yg penting tepung kene garing2...perghh sedap!


dok kemas barang2 yg beli tadi...tgk2 abis dah sebekas sushi aku dayyan bedal...


legaaa mata tgk stok binatang2 memenuhi esbok .... cukup laa stok utk 2minggu nieh....sotong, udang, ikan, ayam, tulang lembu, daging semuaaa ada....  alang2 gi pasar borongkan...murah sikit harga compare dgn pasar kat putrajaya nieh....nampak eskrim tu...tu hasil beli eskrim panda rm1 kat 7E eleven le tu....aiskrim malaysia tu plak import dari johor..atuk budak2 ni buatkan aiskrim kacang hijau durian..


 dlm pukul 5 siap2 nak keluar pi bangi balik amik mia abis tuisyen...singgah starbucks sat....kehkehkeh


hujan plak petang ahad tu kan.... sampai2 pusat tuisyen tgk dah ade yg turun, tapi kelas mia lambat sikit keluar.... mija pun tuisyen kat sini jugak tiap hari isnin malam...


amik je mia terus balik umah ... selalu singgah gak kedai lepak minum petang.... masing2 nak balik nak makan sushi tadi.... ahad tu aku masak pucuk ubi masak lemak, sambal ikan siakap dengan sambal kentang ikan bilis...hujan2 kan..semua pakat nak makan...dinner awal plak dah dieorg nieh..... 


 malam dayyan ngan papanye gi surau baru kat perumahan kiteorg nieh....surau baru kan..cantik jek semuanyer....


dayyan laa bising2 hari2 nak gi surau...bukan ye2 nak solat pun, lebih pada nak jumpe kawan2 die ...abis kawan2 kat cic die gegar suruh turun surau hahahaahaha....
 tu jelaaa kisah weekend kami....mcm gini le ulang balik utk weekend2 akan datang...kecuali mase cuti sekolah sebab tuisyen ade yg cuti jugak huhuhuhu....





**dah lame set bbq aku tak berasap sejak2 weekend yg busy nie...minggu depan minggu cuti sekolah tu boleh laa buat .... tgk adik aku buat bbq weekend ari tu, teliyooo plak....





Thursday, March 2, 2017

thursday ~ random photos




Assalamualaikum semua!

kih kih kih...tenggelam timbul tenggelam timbul hah lieyalatif skrang update blog... takpe laa yg penting aku update gak walo jarang2 kakakaak...busy life skrang..weekend dah tak serupa weekend..belari ke sane kemari anta anak2 tusyen...baru aku tau begini rupenye ade anak upsr hahaahaha.... alah aku pun tak push mia sgt..tahu tahap die mcm mane...cume dah malaysia ni mmg negara 'exam oriented system' so kite ikut le flow nye... so meh le layan entry random photos aku utk kamis kali nieh....

*
*
*
*
*
*
V

  • bento riangria miamija ~ utk pagi mee goreng kicap + telur puyuh + buah2.... utk lunch plak nasi minyak  + gulai ayam + telur puyuh ..budak2 ni kalo dah lame aku tak buat nasi kaler2 siap le depa request... ala bukan susah pun..asalkan ade stok minyak sapi ngan pewarna mknn kat umah ..jadi aje nasik kaler2 aku yg sempoi2....


  • dayyan jadi dayyana...kakak2 le ni dengki sarungkan tudung kat kepale adik nye kekekekeekek...

  •  bento riangria miamija ~ utk pagi burger benjo + buah epal ngan anggur.... utk lunch plak nasi putih + sup ayam + pea sprouts goreng....time basuh bekal petang tu jenuh menyental sbb sup kan berminyak2...phewwww!



  • robin hood solat....ko hado? hahahaahaha...dpt mainan baru mmg gini le peel..jakun tak bertempat...kalo boleh mandi pun nak bawak mainan .... tgu le bile dah boring..celah mane die campak mainan die tu nanti......


  • bento riangria miamija ~ utk pagi kuew tiow goreng + chicken balls... utk lunch plak nasi putih + caru sumbat + sotong 3 rase....sayur takde sbb mls nak goreng sayur pagi tu....aku kalo buat caru sumbat belakang suke goreng bagi hitam2 sikit...baru sedap sambal tu jadinyer.... kepala sah2 le aku yg bedal..budak2 ni bukan reti mkn kepala ikan pun...


  •  menu sarapan di warung bunian... nasi lemak telur bungkus....roti canai jiwa kacau..... meletops uolls!

  •  bento riangria miamija ~ utk pagi megi goreng + brownies ... utk lunch nasi putih + kurma daging + telur .... mia hanya mkn telur dadar sbb die tak mkn telur kuning semata...boleh muntah ....tapi kalo dah dikaco2 jadikan telur dadar boleh plak telan, tak paham aku.... mija plak suke telur mata...tapi aku tekeras kan telur kuning tu mase goreng...bising die hahahaah



  • abang tgh tgu awek nak dating tapi.....awek tak sampai2 kakakaakakak....
ok ..tu ajek! tgu lagi 2-3 minggu aku update blog balik akakakaakakak....



**semlm dah start pendaftaran utk murid darjah 1 tahun 2018.... aku dlm perancangan nak hantar dayyan sekolah integrasi kot.... mcm xdpt bygkan ajek budak kecik tu sekolah kebangsaan sesak2 dgn budak2 lain semua tu huhuhuhu.....nak harap kakak2 tgk2kan pun tak boleh, mia dah pi sekolah menengah...mija plak dah darjah 6, tahap 1 dgn tahap 2 kan mase rehat/abis sekolah semua berbeza.....






 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy