Thursday, April 16, 2015

thursday ~ random photos



Assalamualaikum...salam kamis.... 

jom layan pic yg ade utk entry random photos kali nie....

*
*
*
*
*
*
V

  •  bento riangria miamija....utk pagi aku buatkan burger benjo sorang sebelah ngan mee goreng kicap.... utk lunch nasi putih + kembung taucu + kcg panjang goreng....kudap2 sekolah kafa mango kek...leftover kek besdey dayyan sebenarnye heheeheh...

  •  kejadian sabtu 2minggu lepas....pi sarapan kat warung bunian....dah lame tak pekena nasi lemak telur bungkus kononnyer...dayyan makan roti canai....papa buat muke garang baru nak makan betul2 kakaakakak....

  •  lepas sarapan kat warung bunian (pic atas) gi swimming class kakak2 plak....bujang kesayangan tengah nangis sebab kene marah ngan papa hahaahaah.....manje kedaung ni!



  • sape suke lepak selera laman perdana....aku suke! western die not bad...budak2 peberet ciken chop la....aku suke steak..kdg2 lamb chop...gravy die boleh tahan laaa ...harga pun murah2 ajek......

  •  bento riangria lagi....utk pagi roti kapit cheese & jem.... utk lunch nasi putih telur gulung + asam pedas ikan tenggiri ...utk sekolah kafa pandan rollcake....

 saje nak close up...sedap rupenye roti celup telur, kapit ngan cheese letak jem anggur..... video buat ade tepek kat ig.....


  •  selain dari sayur2 aku siap2 potong tuk stok seminggu, daging ayam mcm ni pun aku siap2 kan ...senang nak buat rencah mee goreng ke bihun goreng ke....defrost sebekas cukup le sekali masak.....mia laa rajin potong2 kecik2 daging ayam ni....ayam aku beli sekor biasenyer, part2 yg isi2 ni mane laku kalo dibuat masak so tepakse laa kasi cincang2 gini buat rencah goreng2 heheeheheh


  • sejak2 area rumah aku dah bukak kedai serbaneka 7E....selalu gak le kene paw aiskrim butterfly nieh.....huhuhuh...


  • kalo laki aku suke lauk lemak putih sayur ngan sambal ikan atau ayam....aku plak suke lauk gini...ikan masak singgang, ade budu ulam timun...mujur takde petai..mau korek periuk nasik dibuatnyer hahaahahahahah ..bendi tu sedap rebus cecah budu kan...tapi kat umah aku ni anak2 aku suke gile bende goreng cili gini so takpe laaaa aku goreng jek....sambal tempe kentang bilis garing tu peberet laki aku ....

tu ajek laaa pic yg ado..... assalamualaikum! hepi weekend peeps!



**dah lame tol tak makan sate minang kat pasar malam bangi...dah bertahun kot tak pergi pasar malam bangi tuh......







Tuesday, April 14, 2015

soping pra raya kekdahnyer!


salam selasa semua..... dah sarap ke? arini aku buat kan pasta goreng jek tuk budak2 nieh..... penin ari2 pikior nak masak ape bekpes nieh...dayyan suke bihun...so rotate bihun, mee, kuew tiow, mee sanggul, mee megi, pasta jek laaa...rencah bahan semua lebih kurang ajek kakaakakakak...

*
*
*
*
*
*
V

arini nak citer pasal kejadian rabu lepas....aku ngan kawan aku amik cuti gi jalan2 kl cari kain baju raya...selalu tiap2 tahun soping ngan laki aku ...kali ni gi ngan kawan aku...syok gak kuar naik lrt...tak harung jem...siap sampai leh lepak depan kedai2 kat jalan tar tu tgu org bukak kedai kakaakakakakaak.....memandagkan cuti rabu lepas so leh la kuar rumah lambat tgk  bujang kesayangan aku ni sarapan...selalunye aku pukul 7 dah keluar anta kakak2....dayyan pun tak bangun lagi....kemain laju bedal aku masak mee goreng kicap boh telur byk2....




kul 9 bertolak..salin due train kul 9.30 sampai dah jalan tar kakaakakakakak.... kalo sorang2 mampos aku sesat ngan blur tak tau beli tiket trainnyer...mujur gi ngan kawan aku yg terra selok belok naik train nieh..... mmg bodoh2 alang jek aku ngekor die hahahaahah....misi mencari kain raya dulu.... kene bijak berbelanja la dlm dunia ke'gst'an skrang...mcm aku ni, beli kain bulan nie, pastu anta tempah...bulan depan leh amik...pastu bulan lagi satu beli kasut2 raya ngan baju kasual raya plak...pastu bulan lagi satu beli barang2 raya utk mak bapak aku ngan mertua termasuk le kuih2 raye bagai tu kan....takleh beli sekelepuk...terase woooo duit mengalir....



teman kawan aku gak gi butik bawal ekslusif kat jalan tar tuh..... alamak mate ni jahat lak tergoda same hahaahahahah.....tapi takde laa beli yg mahal2 tuh...tak mampu dek non..... beli hak murah2 jooo....yg tengah tu kak liza..owner die...kagum aku dari tolak kereta sorong jual tudung sampai dah ade wisma sendiri ....suke lepak IG die sebab tgk die masak sedap2....
 


cik puan rasyiqah mak yong dedek hahaahahah
lame kiteorg lepak butik ni sebab nak pilih berpinau2 bijik mate ..semua pun lawo2....




dlm kul 1 pi lunch kat restoren insaf...pekena nasi beriani ayam goreng ngan mango lassi yg sedap nak mamp tuuuu!!...surppp....
 


perut dah kenyang sambung jalan area wisma mara teman kawan aku soping dress raye die plak....mujur jumpe yg bekenan di hati...aku jenis tak kisah, ko test le 40lai dress sekali pun asalkan butik ade ekon hahaahah dok lame2 pun takpe ....panas weiii skrang cuaca...dah puas cari dress ngan blause....patah balik ke area panggung tamil tu.... tapau kebab jalan tar yg pemes amos sepanjang zaman tuh....org kate dah nak dekat 30tahun rupenye kebab nie...nape aku baru tau skrang hahaahahahah



kalo weekend panjang q sampai ke hujung jalan....ehh weekdays pun same.... seb baik kawan aku call order dulu.... aku tapau 5 bungkus (1 pita 4 roti)...kawan aku pun same 5 bungkus gak..... harga plak kebab biasa = RM 3.50.....kebab pita = RM 4.00...
utk phone call order "faiz kebab jln TAR 010-367 1763" ...



kat sini jual kebab daging ajek...ko mintak ayam nanti abang ni tampooo ko kang hahahaahah
tgk die buat mcm biase2 jek...tapi bile dah rase baru laa aku tau sedapnyeeeee....agaknye sos die ngan daun ketumbar tu buat rase die lain....takde ye mayonis2  dlm kebab nie...die letak sos homemade die mmg super lazat sahaja....
 

 *sempat mengvideo kat sini hahahahah*
video


ni yg jenis roti .... laki aku telan 2 bijik selamba jek.... mmg kene makan due ketul baru puas.... mule2 mcm tak caya tapi percaya laa dengan aku2 telan due ketul hahaahahah
 
siap tapau kebab...marilah balik ke pangkal jalan...dlm kul 3 lebih sampai erl putrajaya.....tangan aku lenguh angkat kain byk... kalo tau beli kain meter last sepatutnye mase nak balik so takde laa aku berangkut kehulu kehilir ....kain 16 meter ko bygkan..berat tu...belum masuk kain pasang yg lain...hhohohoho.... memandangkan aktiviti ni menarik, so aien, fyda, iqa, yatt sila standby tahun depan kite jadikan acara tahunan ye ---> "outing soping pra raya"....tahun ni pergi berdua jek sebab yg lain cuti bersalin n terlibat dgn kursus.....ape yg penting ingat pesan ahkak lieyalatif yg satu nie...---> sebelum nak pi tailor buat baju raya make sure puase dah ganti abis yekkk...hahahaha!




** dah lame tak buat baju kurung biase tu...asek buat kurung pesak ngan kurung moden ajek....semalam anta kat kawan opis mintak die jahitkan baju kurung biase salah satu kain yg aku beli....






Thursday, April 9, 2015

thursday ~ random photos




salam kamis semua!! mcm biase arini jom le layan entry random photos yg ade....pic ape lak kalini yeak yg ade...sah2 le pic barang mencekik lagi byk kan kakakaakakak ....


*
*
*
*
*
*
V

  • bento riangria miamija....utk pagi nasi lemak sambal sotong...utk lunch nasi putih ngan gulai ayam cap bunga rose... utk sekolah kafa biskut love letters.....ekceli, pes time aku try rempah gulai nie..belah2 kelantan terengganu pemes laa rempah nie...ehh sedap rupenye...pasni aku nak beli paket besor terus....



  • aktiviti petang hari....mari lah berjemaah sental kereta....omak dok melengko kat sofa sambil tgk tv on ekon full blast kakakaakakakak



  • peneman aku dikala petang...biasenye hari kerja aku sampai rumah pukul 5.30 lepas amik dayyan kat cic....mandi2 solat semua turun bawah balik perangat lauk n nasi yg aku dah masak pagi tadi..sambil tu masak gak sejenis lauk senang mcm telo dadar ke, ikan ayam goreng ke....sambil2 tu potong2 bahan utk masak esok pagi.....percaya tak stok sayur aku mmg siap2 dah aku potong2 boh dlm bekas tuk seminggu....so far tahan asalkan ko letak dlm bekas (tipuware) dan bukan dlm plastik or sotkabar....so senang, pagi2 nak goreng mee ko cari jek bekas carrot  ngan sawi....


  • menu berbuke ntah bile...buat bihun sup ngan dimsum ajek.....


  • kawan baik aku ade bagi cili kering kelantan...kaler merah beriya tapi tak pedas....sejak guna cili kering tu masak asam pedas ke sambal ke licin anak2 aku bedal..... ikut tekak kite mmg tak feel tak makan pedas2 kan tapi takpe la yg penting anak2 suke mkn....so 2 minggu lepas laki aku gi outstation kat kelantan aku soh die beli 3 kilo cili kering kelantan tu....hahaahahah org gi kelantan kirim beli batik ke baju kelawo ke kopok2 ke...aku nak cili kering....



  • pic jumaat lepas.... cikgu sekolah kebangsaan mia bawak mia n kawan2 pi iol mall belanja makan kfc sebab dpt full mark utk paper arab exam ari tu...bagus cikgu dieorg nie..sporting....aku yg mintak wasapkan gambar2 masa makan ....

  • bento riangria miamija.... utk pagi bihun goreng + telur gulung.... utk lunch nasi putih + telur gulung + ikan tongkol masak lemak cili api....utk sekolah kafa roti krim...dah lame aku tak beli stok buah so takde laa warna2 buah dlm bento dieorg..senin depan kang beli laa buah kat pasar tani  opis...

tu ajek.... see yah!


*video dayyan belajar days of the week*

video




 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy