Thursday, July 24, 2014

Selamat Hari Raya Aidilfitri 2014



Assalamualaikum semua pembace blog lieyalatif...baik yg aktif komen ataupun silent reader.... ampun dan maaf dipinta atas segala kesalahan sepanjang lieyalatif berblog....

Berhati2 dalam perjalanan balik ke kampung...biar lambat asal selamat...semoga syawal dirai dengan penuh  meriah dan berkat....tahun ni turn beraya di johor...yahuu!

In sha Allah blog lieyalatif akan bercuti sehingga lemak2 ketupat dah tak tersangkut kat usus2 perut heheeheheheheh.... puase 6 jgn lupe ye kawan2!!



*sedikit gambar2 photoshoot raya 2013*






 

 

Salam Aidilfitri dari lieyalatif & co.



Wednesday, July 23, 2014

Ragam persiapan raya lieyalatif...



hai semua.... yes!! rabu terakhir kerja heheheheeh...pastu cutiii...cutiii.... tak sabar nak cuti lame sebenarnye.... raya plak lebih pada nak hepikan budak2 jek pakai baju baru kasut baru.... untuk diri sendiri mane yg ade jek laaaa.... arini jom layan entry sempoi persiapan raya kami....mcm tahun2 lepas jugak simple2 jek...lebihkan pada persiapan anak2 sebenarnyer....

*
*
*
*
*
*
*
V

aku amik cuti 5 hari.... dlm jadual tu 4 hari kan...last minit semalam apply lagi sehari hahahahahaha..cannot tahan maa tgk opis kosong.... aku plan jumaat tu nak kemas2 umah...packing kain baju...buat biskut milo ngan anak2.....




mcm tahun2 lepas jugak aku belikan adiah raya tuk mak abah aku.... tahun ni bagi mak henbeg.... abah aku  plak tshirt ngan perfume....duit raya pun wajib bagi...skrang dah tiba mase aku memberi.... dulu mase aku belajar kat U abah gigih bank in duit tiap2 bulan sebelum dpt ptptn....sob sob sob....tak terbalas jasa mereka....
 



bab tukar duit pun minggu lepas dah settle... Q panjang jugak le kat maybank tuh.... sape nak duit raye meh dtg beraya umah lieyalatif yeak...tapi kanak2 umur bawah 14tahun jek laa dpt duit raye hahaahahaha.... tukar lebih2 nanti leh buat duit belanja sekolah anak2 jugak...
 


mlm ntah bile kiteorg pi jalan-jalan klia2... cari kasut raya miamija kat jelly bunny.... sibuk noo nak kasut wangi....sales kaw2....rm100 dpt 4 pasang kasut....
 


tudung raye tahun ni beli alhumaira je...tahun lepas radiusite tapi manjang licin kat web die...pergi alhumaira minggu lepas byk lagi stok .... kaler pun cun2.... tapi mcm lari jek ngan tema baju aku...ahh bantai jek laaa hahaahahahaha
 


dah le tangan pengkor ade hati nak jahit2 lace.... eh ni bukan baju raya aku.... alang2 anta kat tailor baju raya so aku anta le 2-3 lai baju keje gak.... beli lace lambat kalo tak mmg aku suruh tailor tampalkan terus....ni nak tanak kene laa jahit sendiri.... besimpang siur jahitan kalo tgk dari dalam haahahahahahaa



yeay!! tahun ni aku pecah tradisi buat gak kuih raye sendiri hahaahahah...tapi buat yg senang2 jek laa mcm biskut suji nie....miamija tolong buat.... hepi anak dare aku.... jumaat ni plan nak buat biskut milo plak....
 


kat opis aku ni bos2 non muslim semua baik2 hati.... tiap kali raya mesti dpt adiah raya.... tahun lepas dapat periuk...tahun ni dapat bekas pewter comel ni....thanks miss low....god bless u!



ni plak duit raye pertama utk miamijadayyan...rezeki anak2.... thanks dr pradeep... god bless u!
 

esok rasenye penutup entry laa sebelum cuti raya...kite up entry selamat hari raya plak heheheeheheh....




** terase2 dah ketupat, rendang ayam, sambal kacang, kuah lodeh mak aku kat tekak nie hah.....






Monday, July 21, 2014

ragam puasa lieyalatif & co.


Salam isnin semua.... tak kurang seminggu jek lagi kite nak sambut syawal.... tak sabar nak balik kampung sebenarnye.... cuti lame! yes!....ari ni jom layan kisah ragam puasa lieyalatif & co. ...ni kire penutup laa kisah ragam puasa  kami.....

*
*
*
*
*
*
*
*
V

  • aku suke buat mee kari sebab en laki suke makan... mase berbuka puase hari ape ntah aku buat mee kari ketam.... ikut resepi mat gebu....perghhhh sedap gilos!!.. manis isi ketam tu mmg ngam betul bile dijadikan bahan mee kari rupenye.....pasni mmg kerap lee aku buat...


  • sambal udang tuk di geng kan dgn nasi lemak.... tak silap ni mase awal2 puase gak...mia sebok nak makan nasi lemak mase berbuka....


  • kat opis aku ni ade buat pasar tani setiap ari isnin...tgk plak terubuk gemok2 rm7 sekor...ape lagi beli sekor pastu panggangkan...cicah air asam....perghhhhhhh!! berebut ngan en laki makan hahaahahahah



  • ragam sahur due beradik heheeheh... menu sempoi jek nasi panas + ayam goreng + labu masak lemak putih balance berbuka.....



  • nie pun antara salah satu mase sahur...aku buat nasi goreng telor letak nugget.....mcm biase mia makan beselera mcm makan tengahhari kahkahkah......


  • ni menu berbuka ni....aku buat bihun goreng singapura ngan ayam panggang madu.... boring lak dok buka nasi ari2....


  • mujur ade mia ngan mija bantu aku kat dapur ketang ketung masak pas balik keje...aku waktu kejer wp2 so biasenye sampai umah dlm pukul 5.30 lepas amik budak2 nieh.... pukul 6 start le masak...alah masak simple2 jek.... selalunye gilir2 laa, kalo hari ni turn mia tolong, esok turn si mija plak ...tolong potong2 sayur je...tgk le tu, pandai2 jek hiris sawi jadi mcm bunga rampai kah kah kah....


  • sahur sempoi ..... air glukos.... nasi goreng bayam....


  • menu sahur lagi.... ari glukos ...nasi goreng kunyit + crab stik.... senangkan keje aku ...asal sahur jek goreng nasik hahaahahahah.....

so...itu laa kisah ragam puase lieyalatif & co. utk tahun nie..... lepas ni stenbai lak citer2 raya plak heheeheheheheeh....




*keek lieyalatif*





 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy