Monday, July 9, 2018

holiday raya di Tasik Villa International Resort, Port Dickson



Assalamualaikum.....


raya ke 5 (20 Jun 2018) kami pi holiday kat satu tempat baru ni...ekceli tak plan pun ke sini...ikut plan asal patutnye sambung beraye di melaka...tapi plan bertukar last minit so tak jadi balik ke melaka sbb semua kat melaka dah gerak ke banting sambung beraye kat situ plak...maka nya terus dtg idea nak singgah pi try satu tempat baru nie... terus call nak booking kate ade byk kosong dtg je walk in...so kami terus pusing ke port dickson.... maka jadi laa percutian raya yang tidak di rancang di Tasik Villa International Resort, Port Dickson...

*
*
*
*
*
*
*
V

tempat baru maka serba serbi bersih n baru jek....budak2 ni hepi le sbb tetibe je pi berjalan mengejutkan....


sementara papa dok uruskan check in kami bergambar dulu kat lobi....anak dare aku tgu dlm kete tak mo turun...adoi payah anak dah besar nieh...dah malas nak layan amik2 gambar sgt...mujur dayyan ok...jadi mangsa lee hahahaahaha



mujur boleh harap jugak dayyan amik gambar aku hahahahaha....ni kire percutian sebelum semua satu keluarga kene same2 perintah berkurung layan mama nye berpantang jugak le ni hahahahaah...


ni public pool kat area tasik villa nie.... luas sgt2....


ade area tasik boleh main paddle boat semua tu jugak...tiap malam pukul 9 ade pertunjukan colorful water fountain...yg pancutan air siap berlampu warna warni ikut tema lagu tu.... mmg cantik...


suasana lobi yg modern ....masa sampai ni ade 3-4 family walk in nak check in juga...musim cuti kannn...oh yeak masa check in kene byr deposit rm100...so jgn le jakun kampung dot com nak rembat ape2 dlm villa ye hahahaahah...


kami ambil jenis family villa...sebab nak ade private pool ...ade anak dare makin membesar ni payah, tak mo mandi pool public sgt...so kene laa cari yg ade private pool...dan kat sini bukan semua ade private pool..so mase check in tanye la ye....                                                                                                                                                                                                                                                                


ni harga utk water chalet...yg ni takde private pool...tapi view cun...utk honeymood sesuai bangat nie...ade jakuzi ...


ni rate utk clubhouse deluxe... sementara ade promo rate ni boleh le pi kan...mcm Lexis dulu mase mule2 bukak harga ok lagi nak pi...tapi now dah tercekik tgk harga...


ni jenis family villa...


breakfast utk 4 org kalo stay di family villa...kids lepas umur 5 tahun dah kene charge...rm20...so dayyan kene laa tambah....pool card tu utk redeem towel kalo mandi kat swimming pool public tu...tapi kami tak mandi situ pun...berendam dlm private pool aje..sbb masing2 tak bawah proper baju swimming..ye laa sbb tak plan nak bercuti kat sini kan awalnyer...


dayyan le paling tak sabo...


suke konsep deco kat sini..konsep moden tapi minimalis....terus rase rumah sendiri sesak brg byk hahahaahah...


bab ekon mmg tak kedekut...sbb tu aku suke pi tempat baru semua fasiliti elok lagi n baru....


mujur anak dare dah leh harap..takyah suruh pun dieorg tau sendiri tugas masing2...kemas barang2 mkn...luggage kasi settle...




cute je pantry die...di larang keras utk memasak yeeee...takat panas2 lauk ke ok lee sbb ade microwave...sbb tu sebelum check in kami pi cari nasi ..lauk2 dulu..sbb mls nak keluar dah kalo budak2 start mandi...aku paham sgt dah, budak2 ni kalo jumpe swimming pool peparu boleh bertukar jadi insang...berjam2 dok dlm pool pun sanggup...



ape due beranak tu buatttt .....






sini dieorg kejar dulu mase mule2 masuk villa nie....



villa ni ade 2 toilet, bilik ade 2...satu masterbed room...lagi satu room ade 2 single bed... tapi room die mcm attach..takde pintu pun..cume dipisahkan oleh balik dinding...jatuh cinta tgk bilik die...simple jeee...



ade tv...balkoni mengadap water chalet...



ni bilik lagi satu yg ade 2 single bed tu...


toilet luas...ade wardrobe...iron board, iron semua lah...


pic toilet tak snap...tapi lawo toilet die...serba serbi putih ...


balkoni bilik mengadap water chalet...


yg seronoknye bile ade private pool ni mmg siang malam leee budak2 ni terjun pool...aku tgk pun rase nak tekucil 7 kali jebattttttttt hahahaah...sejuk weh air die bile malam...tapi budak2 ni steady ajek aku tgk...


    
pagi kul 8 standby call buggy utk ke kafe utk breakfast....buggy die panjang2...nanti dieorg round le ambil sape sekali yg nak ke kafe...



bab sarapan plak, ni review dari diri aku sendiri laaa ..sebab sedap tu subjektif, kang aku kate sedap org kate biase2 kan...so far breakfast kat sini okey...variety laaa... nasi lemak ade, bihun ade, roti canai ade, ommelette ade. bubur ade, buah2, yogurt, dimsum ade, popia ade, english breakfast pun ade, nasi goreng ade, hashbrown ade, coffee pun best, tinggal picit ajek terus dpt secawan....so far aku okey kat sini...



makan byk2 kang nak sambung terjun tiruk sebelum check out....


aku perasan kat sini..makanan die mmg sentiasa di topup.....abis sikit, terus topup.... tapi satu jek slack takde staff collect pinggan2 kita...maka nye sampai abis makan ko boleh laa kumpul dan tgk baper byk pinggan ko gune hahaahahaha...


budak2 ni hantu yogurt...semua dok rembat nak bawak tapau kahkahkah....jgn bikin malu mama oiii..pandai2 le sorok yeeee hahahahaha


dayyan cam biase muke tak puas ati sbb nak cepat balik villa sbb nak mandi swimming pool...adoihaiiii budak ni!






tang ni syok....mcm2 jenis coffee ade..picit ajek...




perut dah sengkak, balik villa, aku layan mata...kat bilik ...budak2 ni layan swimming pool....kul 11.30 baru keluar pool...siap2 kemas semua terus check out...nak check out jgn lupe minta balik deposit rm100 korang yeak....


lepas tu kami ke Pusat Ikan Hiasan Port Dickson ...tu nanti aku citer dlm next entry ye.... lepas dah jalan2 tgk ikan cantik, kami pi late lunch kat ayam panggang cowboy .... ni kali ke 2 ke sini...kali pertama pergi tahun bile ntah aku rase tak sedap pun makan kat sini...tapi ari tu pergi rase sedap plak ...hormon ibu mengandung kot ekekekekek....
so far dok kat tasik villa nie best...best le sebab tempat baru..semua cun dan bersih lagi ....so korang sementara tgh ade promo ni pergi le....tapi kat sini takde gomen rate tau hahahah so bayar le harga biase kehkehkeh....xoxo!





**tahun ni byk tak pergi jemputan open house...sebab mmg tak larat dah sgt2..lagi pun kat umah byk ajek keje nye..ye laa sebelum pantang dok atas katil jek rase gatal tangan nak kemas itu ini kan...semlm dok kemas dapur dengan damia....sudahnye merana sakit pinggang hahaah tapi puas ati sebab dah berkemas semua dalam2 lemari...peti ais due bijik kat umah tu pun siap cuci bagai hah....





Tuesday, July 3, 2018

Kisah Raya 2018




Assalamualaikum...


hamik koooo.... bersawang labah2 tarantula blog aku....ikutkan mmg malas dah nak update...nak pencen terus...tapi tu laa syg plak.... tapi takpe, kat IG aku aktif je update kannnnn....sape2 rindu leh fren2 ngan kite kat IG, aku sgt aktif kat ig story...okey2 jom layan pic yg ado aku nak abadikan kat blog aku nieh....


*
*
*
*
*
*
V


raya tahun ni turn johor...johor umah aku le....lg pun mak aku tak sihat sgt ...so terhad nak buat kerja kat dapur...jd tugas anak die le menolong bab2 kat dapur...adik aku lagi sorang plak on call... menu tiap tahun same ajek, ketupat daun, kuah kacang daging, lodeh, kari ayam kampung, rendang daging, rendang puyuh, ketupat palas, lemang...tgk tu skil makyong menganyam masih terra walopun setahun sekali je jumpe daun ketupat hahaahahahaha.....mujur jugak usia kandungan aku boleh lagi nak balik raya...dibuatnye kalo tgh tgu hari, ade yg beraye kat putrajaya je kangggg...



gambar kat bawah gambar dgn pelbagai kisah .... sesendatnye kereta dgn brg2 utk di bawak balik ke kampung.... pastu tahun ni buat jugak kuih raye sendiri 2 jenis...melayankan si mia laa sibuk nak bakar biskut...aku bancuh2 pastu selebihnye die buat....cat umah? tu mmg wajib tiap tahun....laki aku kan org melaka, gen cat umah bile raye tu kuat hahahaah walopun tiap tahun kaler same ajek haahahaha...ye laa dah beli umah putrajaya ..nasib ko leee...mane boleh ubah2 kaler cat..kene ikut kod yg ditetapkan (utk luar rumah)...

tema tahun ni dusty green.... tapi baju aku ade lari sikit kaler...ahh lantak ler sebab semua beli siapkan bukan tempah mcm selalu.... aku pun dah sarat nak cari baju yg muat agak mencabar jugak...pic dari depan tak nampak sgt perut aku...tapi kalo dari sisi..mak oiiii!! jenuh le nak diet mase pantang kang...tapi takpe, buat mase ni enjoy je moment 40 minggu nan indah ni....lame kot tunggu nak pregnant no 4 nie...lepas buang fibroid baru lekat hah....


 first hari raya 15 Jun 2018 usia kandungan aku 30weeks 3days...alhamdulillah, tahun ni aku dpt puasa penuh...Allah izinkan aku kuat utk habiskan puasa walo pun dah sarat.... musim raya plak mmg heaven la, makan aje tanpa rase takut gemok hahahaahah.... sampai naik 2kilo lebih hah.... baby pun dah cecah 2kilo mase checkup 32weeks ari tu.... berat aku skrang pun dah lebih dari berat mase peknen dayyan huhuhu....takpe2, enjoy aje walo pun dah iras2 peti ais haahahahah kang dlm pantang kite kaw2 kasi diet bagi berat 50kg balik....


acara wajib di pagi hari raya sebelum keluar berjalan raya....bersalam-salaman bermaaf-maafan....Allah takde dosa pun korang dgn mama...semua anak2 mama menyenangkan hati mama....rajin2 semua...tau kerja masing2....so tahun ni bagi duit raye lebih sikit kat dieorg..kemain hepi masing2 hah...aku pun dpt duit raye dari bos lame dan husben...hehehehe...


ni plak sambutan raya Bahagian.... kat bawah ni lah PA2 di Bahagian Pembangunan, KKM....comey2 semua...nampak tak, sampai aku terpaksa sorok2 sikit..kang tenggelam i di sebalik kecomelan2 semua2 PA ni hahahahaha...


makan dan makan... tu laa tahun ni tak dpt le buat puasa 6 ...sebab nak abiskan puasa ramadhan pun semput2 hahahaahah...so pada yg dah abiskan dan sedang menghabiskan puasa 6 good luck dan tahniah utk korang....


gambor gegor plak...tak kire nak letak jugak sbb aku nampak kurus di situ hahahahaah

 tu ajek laa kisah raya 2018 lieyalatif .... weekend masih gigih memenuhi undangan open house...mane yg larat jek laa..sbb dah masuk 8 bulan ni aku mmg akan kene sakit pinggang teruk...so tak leh lame berjalan sgt....aku pun dah start checkup 2 minggu sekali ...dah dekat le date deliver maknenye oiii...huhuhu deboooo...yg paling penting aku tak sabo nak cuti 3 bulan...dah bosan keje oiiii hahahaahahah





**nak tgk muke baby? meh jenguk IG lieyalatif...ade aku tepek video scan 4d, mcm rupe abg dayyan hah hihihihi







Wednesday, May 16, 2018

buku menarik




Assalamualaikum....

first of all, selamat hari guru buat semua guru-guru di Malaysia...

hari ni nak share pasal bahan bacaan ringan utk di bace...udah2 le tu dok bace majalah hiburan tuu... novel2 cinta2 tu pun ...tu bagi kat yg mude remaje lee bace...umur2 baye aku meh bace buku gini ...buku agama jgn lupe jugak hahaahahahah

*
*
*
*
*
*
*
*
V

penulis oleh cikgu fadli yg viral n tekenal kat facebook tuh...yg rajin share teknik2 simple dan senang matematik tu....x kenal? sila terjun gaung hahaahahah... byk kisah2 menarik dari sudut perpspektif guru yg dikongsi dlm buku ni...ade kelakar, ade sedih, ade touching....


sedikit perkongsian page2 yg aku snap....

aku share kan 2 pages je...nak lebih2 pi beli sendiri....ops ni bukan paid review tp saje share...anak2 pun ok kalo nak bace buku ni.... beli kat mane? alahai...mph, popular dan diserate kedai2 buku  pun ade...hehehehe...xoxo!




** aku baru abis bace buku 'suri hati mr husband' penulis oleh nur solihah ibrahim..kisah tentang penulis yg dulu seorang guru agama lulusan upsi, tapi ambil keputusan utk resign dan menjadi suri rumahtangga....menarik perkongsiannya tapi aku tidak le bace sampai terkesan nak resign...takleh lee...prinsip aku, aku nak pegang duit sendiri....hahahaha..



Tuesday, May 15, 2018

kisah pru14...



Assalamualaikum semua....


fuhhhh panas dgn kisah2 pilihanraya minggu ni.... rugi plak tak abadi kan dlm blog... jadi kenangan nanti di hari tua....tapi aku tak mo lee komen lebih2 kat dlm blog pasal kerajaan baru kerajaan lame...sebab dah puas 'berborak' pasal bende ni dgn kawan2 fb, whatsap group, ig semua kan...ape yg pasti kite doakan same2 Malaysia kesayangan kite terus maju dan maju dan maju....amin....ok jom layan pic yg ade di hari pru14 rabu 9 mei 2018.....

*
*
*
*
*
*
V


keluar umah pukul 8.30pg...gi mamak dulu sapedek... tosey masala.... dulu ni peberet aku sgt2...tapi sejak peknen, aku takleh masuk tosey2 segala bagai ni.... rabu ari tu try le makan...haa dah boleh makan...cecah plak chutney pedas...perghhhh...sedap!


lepas tu drop budak2 kat umah....kami gerak ke pusat mengundi ...mcm aku ckp tahun ni kami mengundi di putrajaya...first time ni kat sini...kalo tak sebelum ni mengundi di melaka pastu gerak ke johor.... meriah jugak suasana mengundi di putrajaya nie....


pakyong pimpin tangan makyong...sejak2 bontot besar nie, rase berat nak heret kaki kahkahkah...udah le parking jauh jugak hahaahaha....


saluran 3...saluran utk yg tak berape tua tak berape muda kahkahkah.... mase dok cari saluran ni le agak kelam kabut... petugas tak ramai kot...so agak ramai yg terpinga2...kene pandai le tanye org ramai...tgk2 saluran 1 ngan saluran 2 ramai.... alahai sian pakcik2 makcik....bagus lah, sbb tahun ni mcm semua bersemangat keluar mengundi...awal2 dah keluar....tu barisan jadi panjang sikit tu....


 tgk dari gambar member kirim kate ramai, so sebagai seorang makyong yg skrang cepat panas maka standby kipas tangan siap2 hahaahah..aku kan dah dlm trimester kedua, so panas tu lain mcm rase badan... org lain kat opis ni sejuk2, aku sorang komplen panas...belum lagi kat umah... ekon on suhu16, kipas siling bukak, kipas berdiri pun bukak....

pendek kata semua saluran q die panjang2...tapi saluran 3 okey sikit le...aku duduk sambil berkipas sementara laki aku q...kang dah sampai depan aku cilok jek die....


ehhh boleh teserempak dgn kawan coursemate kat uitm dan kawan sekerja jugak ..same2 PA....ape lagi membawang sambil bergosip laa kejap haahahahaha...kecoh suara kami je kat situ....


kawan seuitm...sePA...seGomen hahahaahah....

 lepas tu member aku dah balik aku saje jalan2 tgk suasana kat situ..sekali ade abang polis tu tanye, puan mengandung ye... boleh q dulu kat sini ...ehhhh pucuk dicita ulam mendatang... maka aku terus masuk memangkah dulu ...laki aku tgh gigih  q lagi kat belakang hahaahahah....tu le ade setgh tempat pengundian, polis dan petugas akan cari org2 yg memerlukan lane khas, ade yg kite kene pi ckp kite peknen bagai utk dpt lane khas...yg penting aku dpt masuk lane khas....dah settle semua terus lepak dlm keter on ekon kuat2....ni pic jari berink mase 10 minit selepas memangkah...dlm hati aku "ala tak terang mcm dulu"


ni lepas  setgh jam ...dah start mengelap ink nyer...


dah ia menjadi semakin gelap.... oh yea, nampak kuda tu...haa kat putrajaya siap ade polis berkuda lagi jaga kawasan....aku selalu jek nampak kuda2 ni sbb pusat polis berkuda ni kat belakang umah aku jek kat presint 15 tuh...pagi2 selalu le nampak dieorg ride kuda2 nie...cantik2 n bersih2 je kudanyer....


ni lepas sehari ..hamik ko..dah rupe gangrene jari aku hahaahah...ink nye makin gelap.... ramai le dok share kat fb cuci dgn klorox je hilang...tapi aku tak buat pun cuci dgn klorox sbb aku x kisah pun, ni kenangan 5 tahun sekali ...lagi plak kenangan era baru malaysia ...so biar lah ia hilang mengikut peredaran masa nyer ..ecewah....tapi tu lee...kuasa2 mak lagi berkuasa dari klorox sebenarnye...hari ke 4 dah bersih dah tinggal kat kuku jek...berkat kuasa mak2 basuh pinggan mangkok, cuci ikan ayam sayur bagai tu kann hahahaah...aku tgk jari2 anak dare atau yg jarang masak dan lelaki mmg lambat hilang inknyer....

  
 ni plak ink masa pru13 tahun 2013 ...kejap jek hilang inknye tak silap aku...


sementara tgu laki aku siap aku berselfie dlm kereta dgn jari berink...kononnyer nak masuk contest aidijuma  kikikiki...

 dlm setengah jam gak le tunggu laki aku settle part die...otw balik umah aku ajak laki aku bergambar kenangan kat bendera parti sebelum depa cabut bendera2 ni esoknyer..... berbaloi gak bergambar posing bagai kat bendera ni sbb keputusan pru14 kali ni tak di sangka2....mmg memecahkan tembok tradisi betul keputusannya...tu org kate kan, pru14 adalah gelombang rakyat.....


 jari berink laki bini...hehehehe...pastu update laju2 kat ig dan fb wey...bukti telah menjalankan tanggungjawab pada negara....gituwwww! kite tgu 2023 plak nanti utk memangkah lagi....


ari pru tu malas masak...maka tapau kfc jek....nak try kfc baru....


ehh sedap tau makan nasi panas2 dgn kfc...renjis kicap kipas udang sikit....perghh syiok..sambil menanti jam 5 untuk fasa pengiraan undi..... laki bini dok beteleku depan tv petang tu....



utk budak2 bawah umur yg tak paham ape2 syok main kat belakang umah ehehehehe...mlm tu bersengkang mate tgu keputusan .... mmg riuh kecoh dlm group wasap update perihal pru.... mmg syok layan...lagi2 dah rase ura2 sape yg menang mase tu.... tapi ntah bile aku tak sedar, tgh bace group wasap bff aku melaporkan kisah2 pru aku telelap kahkahkah....tau2 henset dah telepas dari tangan...maka kroihhh kroiiihhh membuta le aku...tapi aku dah plan, menang ke kalah ke aku nak EL gak esok tu... takut nak pi opis dgn suasana agak tegang mcm tu....laki aku jek gigih stay sampai keputusan rasmi di keluarkan.... terjaga pukul 6 pagi nak siap2 subuh, capai henset dulu tgk laporan kawan2 aku....yes cutiii 2 hari....laki aku pun terjaga ckp cuti laa syg... xyah pi keje.... huhuhuhu...alhamdulillah....


suasana di putrajaya di pagi hari selepas pru mcm biase cume jalan2 ade yg ditutup untuk laluan org ramai...jalan ke bangunan2 jpm...dan di presint 10... tapi suasana mmg terkawal...bagus org malaysia...semua sopan dan behave...takde laa rusuhan2 mcm kat luar negara tu...tempat lain aku tak tau...tapi kat putrajaya mmg suasana mcm biase....boleh jek pi pasar, pi sarapan mcm biase....cume kene ikut jalan jauh jek sbb ade jalan2 yg ditutup....gambar kat bawah di jalan di depan parcel F....


yg kat bawah ni plak di jalan masuk ke presint 10....


sempena cuti kamis tu dan sempena masuk ke zaman era baru malaysia, aku masak nasi ayam eheheheeh...alaa simple2 jek kooooo....


tetibe ade due versi ayam...yg satu tu goreng mcm biase, yg satu tu ala2 ayam hainan masak dlm nasi aku buat....aku sorang jek pun mkn yg tu...yg lain tak pandang ayam putih2 mcm tu hahaahaha...

masak 5 pot nasi ...licin haa bawak ke malam....berbunga2 hati tukang masak tauuu! baki lagi 3 hari cuti kami settlekan barang raya budak2 ....kang dah start puase aku malas nak jalan mall bagai.... sambil2 tu soping jugak barang2 baby....
 tu ajek laa kisah kami di cuti pru14 .... kenangan 5 tahun sekali gitu....panjang umur kite jumpe lagi next general election pada tahun 2023....  terima kasih DS Najib atas jasa2 yg lepas... selamat kembali pula untuk Tun Mahathir dan selamat datang dlm era pentadbiran negara buat Pakatan Harapan....harap dpt menerajui negara dgn sebaik-baiknya dan tidak sia-siakan kepercayaan rakyat yang telah diberikan...in sha Allah....




**antara yg sedih bile kerajaan lame tumbang adalah mak bapak aku...mereka org2 lama yg sgt berpegang dgn umno....perjuangan org lame2 kan lain sikit....





 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy