Monday, December 17, 2018

Pengalaman bersalinkan Eijaz di KPJ Seremban




Assalamualaikum


Aiyoo ade yg dah tanye2 bile nak up kisah cuti2 osaka...nanti le...muntah hijau hidung berdarah aku tgk gambar2....lgpun nak up dulu kisah aku bersalin eijaz...aduhai, dok edit2 pic mase deliver eijaz ni terus rase sebak...alahai rase mcm baru jek beranak kan die...dah nak masuk 4-5 bulan dah hah....dah le aku niat si eijaz ni si bongsu, lagi leeee touching....ramai dok ckp "beranak lagi le kak, anak2 ko pandai buat keje umah, jaga baby..senang ko kak"...ikut ati nak anak ramai...tapi bile tua2 ni peknen, ade baby kecik cepat letih wey hahahaahah....tgk le kalo rajin, kite kasi produce baby 2020...kalo tak, eijaz le si bongsu intan payung....agak2 nak berbaby lagi, kite amik anak angkat ke kan....in sha Allah...lagi pun KPI aku mmg nak 4 org anak ajek....ok tak mo mukadimah panjang2 sebab gambar byk ni hahaahah...so jom layan kisah kelahiran seketul Muhammad Eijaz Uqail bin Mohd Shah....

*
*
*
*
*
V


gambar sebelum aku bersalin....aduhai dah rupe peti ais due pintu kahkahkah....aku tak amik cuti awal, nak admit tu baru start cuti....kalini aku kene czer (sebab scar operation buang fibroid tak mengizinkan aku normal)...disebabkan czer, maka boleh le pilih tarikh cun.... doktor ishak offer 8 ogos 2018...mak aiiii...hepi aku dengar, date cun kot... so tgh malam 7hb tu aku admit hospital, esok pagi 8hb tu dah kene operate....

 ni lah berat terakhir aku sebelum bersalin....73kg...berat paling berat dalam sejarah kehidupan aku hahahaahhah...mentang2 tau nak kene czer, aku bedal ajek mcm2...baby besar pun takde takut2 sbb tak yah nak meneran kan...makan dan makan aje keje aku...tapi bile terpikir aku ade diabetis mase peknen ni beringat2 le sikit...


beg keperluan utk dibawa ke hospital...aku suke laa czer, darah nifas kejap je dah kering, keluar pun sikit2 jek tak mcm normal...pad madame tu separuh jek luak...tu pun patutnye tak yah beli madame ni, beli pad biase jek yg nipis sbb darah tak byk...bagus la doc ishak conduct czer ni, bersih ajek die buat sampaikan darah nifas pun tak byk sgt keluar....


babycot pun dah ready, tempah tilam ngan bantal...baju aku beli sikit2 ajek sbb baju2 dayyan masya Allah byk gile ....yg tak pakai pun ade...tu lee dulu mase dayyan membeli tak ingat, excited nak dpt boy kan...sape tgk ig story aku tau le kan camne laki aku korek stor keluarkan baju2 lame dayyan dlm kotak...


dalam pukul 9 lebih mlm kami dah gerak ke seremban, singgah makan  kat texas...pastu aku dah kene puase so mkn le sungguh2....


dalam kul 12 mlm pi check in KPJ seremban...bersepah2 anak aku lahir, mia kat melaka, jaja kat putrajaya, dayyan selangor, eijaz negeri sembilan kakakakaka...


urusan check in mudah...tapi aku dah start debar dah ni hahaahah...


fyi


ni la rupe seketul eijaz sebelum deliver...tak sabar betul nak jumpe depan2...tgk pipi bulat mcm tu...dagu pun dari dlm perut dah nampak terbelah ....


kami di bawak ke wad sri menanti...tempat kami berkampung 3 hari 2 malam sepanjang admit nanti...budak2 ni excited mcm nak pi holiday kat hotel ajek, omaknye yg kecut perut memikirkan nak kene belah...punye byk aku bace, tgk youtube, tanye kawan2 pasal czer..so far semua mcm kate sakit laa, better normal la....tapi ye la siape la kite nak menidakkan ketentuan Allah kan...kalo dah nasib kene czer maka kene lah lalui...tapi syukur2, urusan czer aku dipermudahkan, kepakaran doc bius dan doc ishak dan kecekapan unit ot kpj seremban mmg meninggalkan kenangan manis kat aku...sebab czer aku tak sakit langsung heheheeh....patut le aku tgk artis2 ramai pilih czer....kalau kate lepas ni beranak pun aku nak pilih czer ....



sampai2 bilik ....terus kami semua melopong mulut..speechless.... omaigoddddd!!! lawooooooooooooonyeeeee..... ya Allah ...terus hilang rase nervous nak bersalin.... terima kasih byk2 sgt2 KPJ Seremban atas suprise nie.... rezeki aku bersalin merase ala2 diva divana hahaahaah....so ape lagi, letak beg kat tepi, bergambar2 dulu kat katil lawo hahaahahaha....nurse kate, nanti utk baby pun ade suprise puan...tgu yeee...aduhhhh terharu ahkak....


sepersalinan baju masuk ot dan toiletries...botol tu plak body syampoo khas utk patient yg akan kene ot...gosok lebih2 kat tempat nak kene operate....


muke ade debar ...tapi posing tetap posing..kenangan with 9 months baby bump...


soon to be 6...


bile dah kene iv ni rimas nak bergerak....yg mcm box tu khas utk mom and baby...nanti aku tunjuk yg baby punye plak...aku pilih doc amran sebagai doc bius aku utk operation kalini so ptg tu doc amran  datang terangkan ape yg patut, sign2 dokumen  sikit....


kul 6 dah bangun, mandi, siap2 ...dan kami bace yassin ramai2 mohon doa dipermudahkan segalanye...sementara tgu nurse dtg panggil utk ditolak ke bilik ot...


dpt ubat tahan muntah dan lagi satu tu lupe laa ubat ape haahahah...tu laa update lagi lambat2 kan dah byk lupa hahaahaha...


pagi 8 ogos 2018 aku ditolak ke dewan bedah...dup dap dup dap jantung...setahun yg lepas kene tolak ke dewan bedah utk operate buang fibroid...tahun ni utk czer plak...


 alhamdulillah...semua anak2 aku bersalin, laki aku akan masuk dan temankan...cuma kali ni lain sikit laa, sebab czerkan....dpt le die tgk perut kene belah nanti....


amboi laki aku...berpeace2 plak die...die tak tau bini die ni dah memulas2 dalam perut menantikan adengan seterusnye dlm bilik ot kan....camne rase cucuk spinal kang, camne nanti bile perut dah kene belah hidup2...huhuhuhu ..mase buang fibroid ari tu, sedut gas terus membuta tak sedar...sedar2 dah siap...ni merase laa kene belah hidup2 kan...



lepas bilik ot semua dah ready, aku ditolak masuk, proses pertama sedia utk spinal bius...aku duduk sambil peruk bantal, rase la sejuk2 nurse sapu iodin kot...pastu doc amran inject utk proses bius spinal tu...jarum pertama cucuk kat belakang tu agak terkejut laa jugak aku hahaahaha...tak lama lepas tu tetibe rase dari pinggang ke kaki kebas2 mcm kene gigit sesemut tu...sikit2 turun rase tu sampai le takde rase ape dah kat belah pinggang ke bawah...nak angkat kaki sendiri pun tak leh sebab tak rase....pastu aku dibaringkan semula, nurse2 bilik ot siap2 pasang palang, tirai, dan masukkan tiub kencing...thanks god tiub kencing masuk lepas di bius maka tak rase ape2 laa heheheehhe keadaan same mcm dlm pic kat bawah ni....tq doc amran (pakar bius) dan staff ot suite kpj seremban atas tugas dan layanan yg sgt2 tip top sepanjang aku dlm bilik ot....
*pic credit to google*
 


lepas proses bius berjalan lancar,  doc ishak ambil alih proses seterusnyer....mak ai cepat gile doc ishak buat kerja...aku dengar bunyi srotttt sroottt aje...tau2 dengar bunyi baby nangis...tak rase ape pun mase dibelah dan terbelah ahahahaah...laki aku dipanggil masuk lepas doc ishak dah start membelah..die dok tepi aku sambil pegang tangan memberikan semangat...nurse yg siap2 setting tangan kami dlm posisi berpegangan...sweet kan...auwwww...tup2 nurse tunjuk baby...dan aku dijahit dan dibersihkan balik...lepak dlm setengah jam di ruang pemulihan...bp aku dipantau ...bile dah okey semua aku ditolak ke wad balik....alhamdulillah semua berjalan lancar dan dipermudahkan...aku takde muntah2 ke sakit kepala ke kesan dari bius....syukur sangat2....
 *pic credit to google*


aku baru ditolak dari bilik ot ke wad...


tak lama le pastu nurse datang bawak baby tuk aku breastfeed...utk makluman korang, kpj ni hospital yg menyokong penuh penyusuan susu ibu... nurse ajar camne nak menyusu dlm keadaan aku baru lepas czer...ehh budak ni bijak, pandai ajek nyonyot haaaaa...aku pun gigih collect kolostrum n suap gune sudu semua...alhamdulillah la mmg eijaz dpt menikmati kolostrum tu sepenuhnyer....


tgh menyusu eijaz....nak bagi susu cepat keluar mmg kene bagi baby hisap ajek...mujur hari ke 3 susu keluar sepenuhnya....


moment kakak2 dan abang jumpe eijaz buat kali pertama....nurse tolak ajek baby masuk bilik, laju kakak2 dan abang nak jenguk...tgk le katil baby i pun lawooo uuuuu....tq kpj seremban for this sweet and lovely suprise....


membelek adik tak abis2 haahahah


mase aku peknen eijaz, dayyan buat dek ajek...suh rase baby gerak pun die gitu2 ajek....bile baby dah keluar, ehhhh dieee laa tukang sebok...sikit2 baby, bgn tdo cari baby dulu, x bagi kakak2 cium baby, die sorang ajek yg boleh...adehh penin aku hahaahahah....


ntah ape la diborak due beranak nie.... so ini lee jejaka2 terhangat dlm umah i skrang ekekekeekek

yeay! dah 4 org anak...boleh tutup kedai ..kpi dah tercapai....hahahahaha

kami sudah ber6....yahuuu...


 kelahiran yg dinanti.... mmg manje seketul ni sbb mcm tau2 je die bongsu kan.....


dlm kotak tu hadiah dari bilik ot.... dalam basket tu plak hadiah dari kpj sendiri....cute kannnn!!!
abaikan seketul tgh nganga besar2 tu....nak susu le tu hahaahaah....


doc ishak round wad, cek aku semua ok ..alhamdulillah...czer di hospital swasta takde plak dpt bekalan ubat utk cair darah yg kene cucuk sendiri tu....tapi doc pesan bykkan gerak kaki jgn dok baring ajek...alhamdulillah semua okey....lepas operate aku pakai abdominal binder utk support perut, hari ke 8 aku pakai korset dah (bukan utk kurus tau tapi utk support flabby perut tu), nak pakai bengkong tarik2 tu tak berani laa sbb czer kan...syukur laa aku dipermudahkan...mmg dari lepas bersalin sampai le ke hari ni aku tak rase rase sakit kesan czer tu...terima kasih byk2 kat doc ishak atas kerja yg tip top...


aku pilih menu soft diet ajek...takut wey sembelit...kan biasenye lepas bersalin sembelit....mujur kali ni tak sembelit ....sbb mkn ubat lembut najis siap2 sepanjang pantang....


letih jadi eijaz ni...byk nau tangan suke cuit hahaahaha..kejap2 kak mia, kejap2 kak jaja, kejap2 abg dayyan...tapi selalunye abg dayyan leee...kdg2 kene marah dgn aku sbb ntah kotor ke tak tgn tu main cuit2 adik....


nampak tak kat kaki baby and tangan aku tu...gelang ni khas utk mom and baby....mcm sensor laaa... bile padan, akan keluarkan lagu comel....kalo tak padan akan keluar bunyi alarm dan sistem alert laa yg bukan ibu sebenar dgn baby tu...gitu leee...


kegigihan cuci poo poo baby, sedangkan boleh ajek tolak pi nursery suruh nurse bersihkan....exicted kooo masing2 nak cuci poo poo baby hahaahaah....sampai le skrang...berebut2 nak cuci berak adik...mak pak leh jd pemerhati ajek bile adik berak ahahahaah...



 not to forget, a very special thank to my fren Yatt...rajin dtg jenguk aku kat bilik....siap bagi adiah kat baby lagi....moga Allah merahmatimu kawanku....amin....


hari ke 2 dah cabut tiub kencing, turun katil dan try berjalan...aku siap mandi terus...pastu gelabah sbb teringat luke operate tu berplaster je, doc tak spray lagi coating khas kalis air tu hahahaahah...tapi badan dah rimas kooo...lepas mandi legaaaa rase.... pic kat bawah ni sedang menanti urusan utk discharge..
 


pastu doc check semua okey maka boleh laa balik....legaaaaa tak dok lame2 kat spital...rindu katil sendiri weyyyy....ape2 pun sedap kat umah sendiri jugak...hari sblm discharge meriah sbb hari last tu org johor datang...mak abah ngan adik aku dtg...mak aku dok seminggu kat putrajaya nak jg aku ....


 
 bekalan ubat yg dapat  antibiotik, ubat tahan sakit (celebrex) dgn ubat lembut najis...ubat lembut najis yg penting sebab mmg normal lee tiap kali lepas bersalin akan sembelit...tingat mase bersalin mia dulu...nangis2 dalam toilet, berjam2...apa pun tarak...berdarah2 ko..sejak tu, kalo dlm pantang mmg tiap2 ari  makan ubat lembut najis...


haa sape kate czer takleh bertungku bagai...boleh laa..tapi pandai2 le adjust...ikut kesesuaian badan dan tempat operate....papa tgh siapkan eijaz baru lepas mandi, mama pun bertungku leee...tu laa rutin tiap ari mase pantang..daun2 utk balut batu sungai tu mak aku bawak dari kampung...gile byk stok mak aku bawak...siap boleh buat air mandi aku lagi....


fuhh...lega skill laki aku mandikan baby dlm hari, tak hilang lagi walo dah 7 tahun berlalu ade anak kecik ahahahahaaha... si seketul ni plak mmg suke mandi...senyap ajeeeeee...tapi kene make sure air suam2 panas..sejuk sikit siap lee merajuk hahaahah..alhamdulillah tali pusat pun tanggal 8 hari...


bekalan lain selain ubat...dokumen utk buat mykid, borang ADAM50...

ni laa bende dlm basket hadiah dari kpj seremban....tilam, bantal baby.....comey kan...


bile ade baby, mesti ade peneman die dlm perut kan....uri...teratur n kemas aje uri eijaz kpj bungkuskan...


laki aku bersihkan dan tanam uri eijaz....


bersihkan dgn asam limau....bersihkan sebersih-bersihnya...bungkus dalam kain bersih, dan tanam sambil selawat dan baca2 ayat2 suci alquraan sikit....takde nyee letak2 pensil buku bagai mcm org dulu2 tu...


tanam belakang rumah....
itu ajek laa perkongsian aku dlm pengalaman bersalinkan eijaz secara czer di kpj seremban....syukur, proses czer, pantang, baby dan aku sendiri semua sihat2 dan berjalan lancar....pengalaman ini akan tersemat dlm sanubariku ..ecewahhhh...ye laa 3 anak semua normal, yg last ni plak boleh kene czer kan...hehehehe...tq kpj seremban start dari checkup sampai le bersalin semuanya tiptop servis dan paling terutamanya,  terima kasih tak ternilai untuk husben daku yg menyediakan keperluan untuk aku bersalin dgn selesa...Alhamdulillah...Alhamdulillah.....


















4 celoteh sahabat

Seronoknyaaaaa...terus rasa rindunya nak ada baby kecik..tapi sayangnya dah tua ha..hahahahaha..tahniah Lieya, KPI dah tercapai

December 17, 2018 at 9:47 AM

bestnya lieya.... tak kisahla lahir banyak tempat, banyak pengalaman n rasa mcm2 tempat kan
masa dayyan best dh nengok, ni si eijaz lg best...
best betul layanan kt kpj seremban... rasa bersalin tiap tahun pun takpe

laki ko pun hari2 rajin msk macam2... mmg bestlah

December 17, 2018 at 11:54 AM

Bestnya Lieya tengok ada baby ni.. dah tua2 ni nak pregnant pun takut..huhuu

December 17, 2018 at 1:31 PM

Alhamdulillah.. urusan dipermudahkanNYA dan tahniah.. KPI berjaya.. hehehe.. ;)

December 20, 2018 at 7:42 AM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy