Thursday, April 18, 2019

thursday ~ random photos



Assalamualaikum...



dah lame gileeee kot tak buat entry random photos...almaklum lee mood nak update pun senduuuu2 hahahaah...since anak2 dare pun dah besor2 dah liat nak bergambar..maka jgn pelik gambar2 bujang2 jek yg byk memenuhi ruang blog maknye lepas ni yeee kikikiki....


*
*
*
*
*
*
*
*
V


  • ku picit2 ku tekan2....mane kartun nyeeee...

  •  cehhh bulat2 daku ditipuuuuuu hahahaha....patut yg lain khusyuk ajeee!


  • pic bulan bile ntah pi santap kat ikan bakar pak din tanglin nun...si kecik punye bekal jgn dilupa...kang die meroyan tgk org lain makan hahahaah...


  • kecik beso kecik beso abang tenung si adik...hahahaha... kaki kaco abang buat kumon! kuat mengopes si kecik ni, mmg kene hati2 bab barang2 yg bersepah...takut masuk mulut...



  •  papa nak pasang bateri, si kenit ni pun sibuk same hahahaha...mainan2 semua recycle abang punye jeee...korek2 balik dlm stor, cuci sikit, pasang bateri balik ....



  •  taska eijaz ade buku report so dpt le tau peel dan aktiviti die setiap hari kat taska...kalo hari isnin tu mmg teacher update monday blues je laaa hahahaha...selasa sampai jumaat baru okey...



  •  kejadian sabtu lepas....jalan2 layan eijaz main ..jumpe plak DMFK...mujur die tegur eijaz dulu, kalo tak kiteorg tak perasan sbb dok ralit dgn eijaz...


  •  dpt gambar dlm wasap group kelas dayyan...dah darjah 2 dah bujang aku nie....sebok tanye aku, bile eijaz nak sama2 sekolah dgn die...ko dah sekolah menengah baru adik ko masuk sekolah rendah lee dayyan oiii hahahaha....



  •  say no to anti vaccine....


  • selain dari vaccine wajib, eijaz ambil jugak vaccine prevenar dan rotavirus...dok taska kan so kene laa standby ...  prevention is better than cure...
tu ajek tuk kali nie....see yeah!!




**alhamdulillah...bertambah anak sedare aku .... adik perempuan aku selamat bersalin anak no 3 isnin hari tu...tak lame lagi adik aku lelaki yg bongsu plak nak timang baby....2 org anak buah dpt tahun nie..





Wednesday, April 10, 2019

roti canai kejung goreng....



Assalamualaikum semua!!


tapau roti canai byk...sudahnye x abis...nak buang sayang so simpan dlm esbok dgn impian bile2 lapo leh reheat balik....sudahnye kejung2 dlm peti ais...ehh jgn dibuang...meh try resepi sempoi nie.... anak suke2, bapak anak suke hahahaha...

*
*
*
*
*
*
*
*
V

bahan-bahannye.... 

watak utama : roti canai keras kejung dr esbok yg tak abis tuh..
watak tambahan : bahan tumisan (bawang putih, bawang merah, cili api dihiris2)
watak tempelan : sayuran2, sosej atau daging burger dihiris, telur 

cara-caranye.....

hiris2 roti canai keras ko tu sesuke ati ko...aku suke hiris2 mcm kat bawah tu..feeling2 mcm makan kuew tiow ajek....lepas tu rendam roti canai keras kejung tu dgn fresh milk...agak2 laa jgn sampai banjir sakan..cukup sekadar utk melembutkan roti canai tadi ajek (gambar step by step masak takde sebab mase tu aku videokan dlm igstory aku huhuhu)

panaskan minyak masak secukupnye, tumis bahan tumisan sampai naik bau ....campak segale sosej ke daging burger ke fishball ke fishcake ke ....lepas tu masukkan sayuran, pecah telur...dah cantik bahan2 tu, tuang roti canai ko tadi....goreng sampai lee die garing sikit ...perasakan dgn bahan perasa.....




tadaaaaaaaaaaaaaa...siappp!!!...




creeetkan sos dengan mayonis, makan panas2....sedap baq hangggggg!!! hahahahaha
okey..cube jgn tak cube...roti canai keras kejung tu jgn di buang...membazir amalan syaitoon uolsss mih mih mih....




**tak kurang sebulan lagi kite nak berpuase bulan ramadhan...haa yg tak ganti lagi tu jgn buat deeekkk ganti last minit tauuu....aku ni dah 2 tahun puase penuh....2017 puase penuh sebab aku on lucrin utk stopkan period sbb kes fibroid aku tu, 2018 puase penuh sebab pregnant kan eijaz...hope tahun ni puase penuh jugak sbb aku fully breastfeed mmg tak period2 lagi ni....amin









Monday, April 8, 2019

majlis bacaan yassin opisku...



Assalamualaikum semua!




aiyoooo!! makin meliat nak update blog...ye laaa byk citer dah update kat igstory, lg cepat dan pantas hahaahaah...tapi ye laa tulis kat blog, esok2 leh bace balik kan....kalau kat igstory abis 24hours, followers takleh tgk dah....hokeylaa, mane yg dan, kite update le kat blog ye...tapi citer trip2 mmg wajib masuk blog sbb kenangan tuk diri sendiri jugak tu kikiki....

hari jumaat minggu lepas, opis aku buat bacaan yassin...ni siri majlis bacaan yassin yg pertama untuk tahun nie...kami ni ade 3 aras so tiap aras akan jadi tuan rumah utk majlis bacaan yassin utk sepanjang tahun  ni....mcm biase laah, berkonsep kan potluck...aras yg menjadi tuan rumah biasenya kan sediakan main dish...tapi kooo, potluck2 ni bile dikumpul2kan penuh semeja wehhh...alhamdulillah rezeki dikongsi bersama gituuu .....





haaa tgk...penuh mejaaaaaa....mcm2 adoooo.... yg penting, perut kene kasi kosong hahaahahah...


tuan rumah sediakan soto sebagai main dish...nasi lemak bungkus pun ade....bihun, mee, spegeti pun ade....


kuih muih pun meriah....


selain bacaan yassin, diraikan juga majlis hari jadi jan - april, timang cahaya mata dan berkahwin...



devil choc cake...


tanda ingatan utk yg menyambut bulan hari jadi...


aku dpt ni...ehehehe....rezeki eijaz...


ni yg menyambut hari jadi...dpt tabung comel...


bacaan yassin sedang berlangsung...







lepas bacaan yassin, majlis di teruskan dengan sesi pemberian hadiah2...dan potong kek....



semoga panjang umur dan murah rezeki utk yg diraikan besdei jan - april ....uhuiiii!



eh yg akan bersara pun ade ehehehe..bileee laa aku nak pencen plak nie....huhuhu


kebetulan tahun lepas tahun org menambah anak ...ramai lak yg timang cahaya mata kat bahagian aku hehehehe...termasukle aku ....





dah abis....hahaahah.... yg penerima adiah besdey ramai sgt...tak lalu nak tepek dlm ni hahaahaha...semoga majlis yg diadakan dan yg dirai diberkati Allah taala...semoga semua warga Bahagian Pembangunan KKM sentiasa dalam rahmat Allah taala dan dipermudahkan segala urusan...amin....





**8 april 2019...genap eijaz 8 bulan...alhamdulillah....






Tuesday, March 19, 2019

Osaka Trip ~ 28 Nov. 2018 (Goodbye Osaka, Welcome Malaysia)



Assalamualaikum....


yeay!! sampai sudah ke entry kami akan berangkat balik ke malaysia....berakhirlah trip kami di osaka...sedih sape kate tak sedih....takpe2, jdkan motivasi diri untuk kumpul duit dan berjalan di negara org yg lain plak...byk berjalan luas pengalaman kan...hehehehe...

*
*
*
*
*
*
V


pukul 4.30 pagi dah kejut sorang2 pi mandi...paling last mandi semestinye si seketul ucuk anje ni hahahahah....


flight kami ke kuala lumpur pukul 9.55pg dan dijangka sampai pukul 4.10ptg...



good bye hotel nikko kix airport....ade rezeki kami menginap lagi ye....


tanda goodbye mari lah kite pakai sweater hrc osaka beramai2....dayyan dgn eijaz je takde sbb no size hehehehe....kami antara org pertama yg q utk drop luggage...ye laa bace dari pengalaman org lain kat blog2 kate q panjang gile kalo nak check in bag...so better laa pi awal...dah settle semua, kite jugak yg lega kan...maka kami q lah sebelum kaunter bukak lagi hahahaahah....


view kansai airport di awal pagi....


bagus airport ni sbb ada byk small play area utk budak2 main sementara boarding...so takde laa budak2 bosan kan....


lepas settle drop luggage semua kami jalan2 cuti mate di kedai2 yg ade... misi utk borong coklat di kedai free duty....telan2 ailiyo tgk tokyo banana nie...comel2...tapi apakan daya non halal....


tp aku penah tgk org beli ....cume bile dah google2 n bace2 dlm group better takyah le....bahan2nye diragui....maka ko tenung ajek laa kecomelan tokyo banana ni hehehehe


kit kat kat jepun ni ade mcm2 flavour kooooo....melon cheese, peach, grape, eh mcm2 lagi laaaaa...cube kat malaysia mcm ni kan best.....eh tapi malaysia ade kit kat teh tarik, jepun takde hahaahahah....



haaa ni org kate wajib beli sbb kat kansai airport ni murah .... so beli le aku..nak rase2 kan....Royce' Choc (Nama Chocolate)....kat malaysia pun ade ...tapi tu laa beza laa harga nye...kat jepun harga dlm rm26 kat malaysia dlm rm52 gitu.... kalo korang nak rase ade jual kat pavi, the gardens, one utama...bukan semua boleh mkn, ade yg tak boleh sbb mengandungi champange...boleh cuci2 mate tgk kat web Royce' Choc nie....yg pasti coklat ni mmg sedap gileeee....patut lee ramai suh beli bile kat kansai airport ...


mochi pun ade...kalo ade nak tambah last minit boleh je beli kat airport...


done shopping....



sampai ngantuk2 tgu mama shopping ye dik hahahaahaha



pastu area boarding ade jugak bendealah gacha nie...haaa mmg masak lee melayan peel sorang2 dok paw syiling hahahaah....kebetulan dah last kopek nak balik kan...menghabiskan sisa2 syiling di sini....



aku plak sempat beli  onigiri ngan gule2 kat lawson..kes nak menghabiskan syiling yen jugak la nie...byk aku beli onigiri nie...tapau bawak balik malaysia hahahaahah


sementara aku ngan anak2 dara pi sopping kat lawson, yg jejake2 lepak layan wifi free...si seketul ucuk anje tu diam je mcm paham tgk phone apaknye hahaahah...kapal terbang belakang tu sedang siap sedia utk menerima kami sebagai penumpangnye hehehehe


flight kami....MH53 osaka to kuala lumpur....airbus A330-300




merenung di luar jendela....sedih nak balik dah....hehehe....



balik pun same mcm seat mase pergi, dapat bahagian depan yg boleh attach bassinet ...dayyan mcm biase laa meroyan kalo seat mcm ni hahaahah sbb tv tak leh keluarkan dari tempat die selagi tak fly...




سُبْحَانَ الَّذِيْ سَخَّرَ لَنَا هَذَا وَمَا كُنَّا لَهُ مُقْرِنِيْنَ
si ucuk anja elok tdo mase awal penerbangan....



meal utk kids di serve dulu....


dayyan dapat bib pilot dgn pencil case comey nie...



dayyan : mama dayyan lapar ni..nak mkn lah..
mama : sabar, kene amik gambar dulu ...
dayyan : ishh mama niii

hahahahaahahaha


sedap menu dayyan...mcm biase laa, aku mesti rase sikit hahahaha....



adik syok tdo, abg syok makan....mase pi jepun ni umur eijaz 3 bulan so baik ajek laa tak reti ape lagi...cube kalo skrang ni...dah 7 bulan..tangan laju gile mencapai mengopes itu ini...mauuu beterabur makanan kene libas dek eijaz hahaahahaha....



menu kami ....


kami amik nasi with chicken curry...lagi satu pilihan nasi dgn ikan mackarel....kami satu family amik chicken...aku suke menu2 waktu balik nie...roti bun tu sedap, nasi sedap...semua sedap lah!



eijaz dok diam2 ye...mama nak mamam sat..kang mama upah teks hahaahahah



anak dare dok seat belakang....



alhamdulillah...perjalanan smooth ajek..cuace pun cantik....



yg ni plak bukan nak tgk movie ke kartun ke..tapi sibuk tgk negara mane yg die rase nak pergi plak lepas nie...amboi2..kemain ko main order yek...belaja pandai2, pastu pi sendiri lah! hahahaah



pastu tgk live camera....tp tu laa tgh fly tak nampak ape laa..nampak awan ajek....kalo tgk mase landing baru best...tp mcm aku ckp, kalo duduk seat depan ni, tv mcm nie, mmg kene siap2 simpan bile nak landing....tu bengkek jeee dayyan...kakak dok seat yg tv kat belakang seat laa best....



main chess lak ...



ingat abg ajek ke leh tgk tv...sayer pun boleh laaa hahahaahah...kemain kusyuk layan katun....kerut2 mukeee tuu hahahahah....tp ni kalo umur 7 bulan skrang buat camni aku rase takde dpt pic mcm nie...mau die dah tarik2 earphone tu, tendang2 tv tu...mase ni baru 3 bulan, baik senyap je dok diam2...




  yg ni dari dulu kalo naik flight mmg tahan mate nak tdo...ralit dgn tv die...







lagi 2 jam nak landing, dpt second meal plak...air panas, cupcakes ngan ais krim vanilla....sedappp!! rezeki dayyan dpt ais krim 2 bijik...mcm die sepatutnye x dpt aiskrim sbb child meal...mujur stewardess baik ati bagi jugak kat die....



bawak seketul uncuk anje pi tukar diapers kat toilet....mentang2 dpt bassinet, korang jgn tukar kat situ plak...sian penumpang lain kalo ade bau yg tak menyenangkan...



die pun lega agaknye dpt golek2 pusing2....



get ready untuk landing...alhamdulillah perjalanan smooth...


comey jee eijaz berseat belt jugak hehehe...



kalo baby tdo time landing senang kerja....bile jaga mcm ni kene pastikan die behave je dgn seal belt tu sampai le selamat touch down....



Alhamdulillah selamat landing.....



rezeki dayyan dpt bergambar dgn Captain Edhan yg bawa flight balik kami tadi....suke laa dayyan...die kan konon bercita2 nak jadi pilot hehehehe...


settle semua ambil beg2....gerak balik ke putrajaya naik grab....sampai je rumah....ya Allah home sweet home betullllll......rindu katil sendiri hahaahhaahha...sampai rumah lah baru rase sakit2 n penat2 badan kaki berjalan hahahaah....



mlm tu keluar pi dinner...cari tomyam, sup ekor, siakap sweet sour, udang tepung hahahaaaha....adoiiii dah dasar tekak melayu kan....
dengan itu...tamat lee kisah kami ke osaka, jepun...kesimpulannya, jepun best... tapi kalo compare dgn korea aku lagi suke korea....hahahaha.... lg satu, org nampak kite senang jek pi bercuti sane sini bawak anak...sebenarnye senang tu hanya pada mata kasar, mcm kiteorg jenis bercuti bukan tinggal anak, kalo boleh semua nak angkut so perbelanjaan tu kene lebihkan disitu...so mmg kami gigih le menyimpan.... tapi bile semua berjalan seperti yg dirancang ko akan rase kepuasan dan hepi tu....lagi2 bile tgk anak2 hepi.... tq gak utk partner cuti2 iaitu kak mimi dan hirda yg mmg sgt2 best ....in sha Allah ade rezeki kite holiday same2 lagi.... tahun 2018 ke jepun...tahun 2019 agak2 ke mane kami? hehehehe....





 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy