Wednesday, February 20, 2019

Osaka Trip ~ 24 Nov. 2018 (Arashiyama Bamboo Forest, Shinsaibashi & Hard Rock Cafe Osaka)





Assalamualaikum....


bersambung kisah kami di hari ke 4 di bumi osaka.....tiap2 pagi mcm ni le kami.... janji pukul berape tgu kat lobi apartment, lepas tu family aku n kak mimi akan berjalan ke station train, tgu family hirda plak...pastu baru gerak same2 ke destinasi .... sbb kami dok apartment n hirda dok hotel....tapi dekat2 ajek kawasan kami ni....arini berjalan area kyoto..jadi kami menggunakan KTP pass utk sesi berjalan2 arini....


pagi ni kami berjumpa di Nagahorisbashi Station...aku sebenarnye nak snap pic budak nak gi sekolah tu hahahaahahaha....rajin koooo tgk tgu train pun sempat study lagi....ape lagi kene basuh le anak2 aku.... 'haa korang tgk tu, budak jepun tak buang mase, tgu train yg 10-15 minit tu sempat selak buku tau tak' ....bengkek je dieorg kene sound dgn aku haahahahaha



yg pasti, rambut sekolah budak malaysia  lagi smart hahaahaha compare dgn rambut aam kat sebelah tu .....yg beno nye kiteorg tanye train kat budak jepun tu....rupenye die pun tgh tgu train yg sama so ikut ajek laa die naik train mane kang hahahaaaha....yg lawaknye malu2 budak ni kene soal siasat dgn kami2 hahaahahah....



train gerak ke arah kyoto ni tak sesesak mcm train ke arah town2..... pagi2 pun kosong ajek ....



ramai budak2 nak gi sekolah jek dlm train tu....





alamak si seketul dah bangun! leka die tgk org dlm train tu hahaahahah...pelik agaknye ..ke mane laa aku nie, kat mane laaa aku nie...nape due tiga empat hari ni aku asyik berjalan jeee tak tdo diam2 kat umah...hahahaahah....nasib le nak oiiii kene heret ke sane ke mari...nak pi berjalan bercuti enjoy2 tinggal anak tu mmg bukan aku...susah payah senang ape pun tetap aku bawak anak2...org kate bajet lebih kalo bercuti bawak anak2, ehhh takpe, aku gigih kumpul.... tak sampai ati lee nak tgl anak, nak susahkan org jaga anak kite tapi kite pi berjalan sakan .... melainkan bercuti dgn bff mcm pi bandung tu aku okey, tu pun sbb tinggal anak dgn laki tak susahkan org tua....heheheeh tu aku tau...pendapat aku...so jgn terase yek...peace!


nak ke kyoto dlm sejam gak dlm train...sempat le membuta jap hahaahaha.... aku mcm biase laa dok update ig story tak abis2....



turun train, pi cari bus stop plak ...plannye naik bas ke area sagano romantic train...


tgh tgu bas...



tuan punye blog yg dah tak sabar2 nak tgk suasana bamboo forest yg cantik tuh....mase ni kan sejuk gilerrrrrr.... kebas2 pipi aku ....


ehh ade public phone....meh posing jap...public phone jepun kooooo hahaahahah



acah2 bergayut hahaahah



eh die nak jugak!



pun same...nak jugak! hahahaahah


gedebak gedebuk ....kiteorg tak jadi naik bas...sbb bas lambat...so tukar plan pi station train yg terus bawak kami ke Arashiyama Bamboo Forest jek...plan naik Sagano Romantic Train cancel sbb time dah risiko sgt kalo sampai sane tiket takde...lagipun nak naik romantic train ni better beli tiket awal2....sampai2 dekat Arashiyama Bamboo tu kami try green tea ais krim....kat jepun ni lagi satu yg aku belajar, tiap kali urusan jual beli, duit tak akan pass dari tangan ke tangan yeeee...kene letak dlm bekas yg di sediakan....same la jugak bile ade baki, dieorg letak dlm bekas...contoh dlm pic ni...bekas biru tepi ais krim tu utk letak duit urusan jual beli....


kejap ye nak..mak tgk korek syiling...selalu gune syiling 50 sen, 20 sen, 10 sen....ni bulau bijik mate tgk syiling nilai ratus2 yen hahahaahaha


beli 1 ajek...cuace sejuk mau beku mkn ais krim sorang satu kang....pastu sure2 ade yg tak abis....so share2 ajek...org kate asalkan dah rase haahahahaha....last2 betul pun....aku gak kene perabiskan last2 nyer....rase same ajek mcm green tea ais krim kat family mart malaysia tu...cume ni feeling2 mkn kat jepun ajek laa hahahaaha


slurppp...slurrpppp....


keluar2 je dari arashiyama station ni penuh kedai2 ....mmg best cuci mate....


 ni kate kalo sahih halal mmg dah borong dah....tapi ade gak yg boleh mkn mcm rice cake or rice biscuit...tapi tak beli ape2 pun kat sini....semate beli ais krim green tea tadi tu ajek....pastu singgah 7e beli onigiri...


penuh kedai ajek di deretan2 jalan sepanjang nak ke bamboo forest tu....mcm2 kedai ade...


haa utk peminat kucing bengal, owl ke leh pi kedai tu...tgk owl hidup....aku tak minat...so idok le nak pi....


kami terus gerak ke bamboo forest .....jalan le slow2...sbb bukan dekat jugak ....tapi mujur cuace sejuk kan....eh bas pun ade...kami naik bas jugak utk gerak ke dalam....




kami bergambar di Togetsukyo Bridge... Jambatan Togeksukyo ni adalah mercu tanda utama di Arashiyama...
*pic credit to google*


cantik sebenarnye view pokok2 yg berwarna warni kat belakang tu..... 



pastu kami stop kat satu area yg ade pokok maple yg sedang merah dgn ranumnye...ya Allah lawaaa sgt2....


posing le sakan2 kat sini hahaahah


dayyan...


mak2 budak....



gituwwwww hehehehe



gigih snap pic daun pokok maple hahahahaha



jakun koooo hahhahaha....



gile tak jakun...lawooooooooooo kannnnnn....




hahahaha adoi laaa..sebok yg photobomb kat belakang tuh!..siap nyegih hah...



ececeh!


bab posing mmg serah ajek kat aku hahaahaha...


belatarbelakangkan pohon maple dan bas jepun....


terase2 ala2 lofa lak...tapi aku model samsung s9+ hahahaaha


damia



mirza


hazry and dayyan...budak sebaye!



tak abis2 lagi pompuan ni posing hahaahahah



lame stop kat sini semate2 pokok maple merah masak ranum nie...lg pun kat situ ade toilet so ade laa yg singgah toilet sekali....



pastu kami berjalan lagi ke aras bamboo forest....




org lain bejalan kejap aje dah sampai ke bamboo forest, kami2 ni byk sgt pit stop..pantang tgk binaan lawa2...stop amik gambar hahaahaha...


dah nampak bamboo yg merimbun..... org ramaiiii giler weyyyy...nak amik gambar yg takde bontot kepala org, kene gerak lagi dalam...kiteorg ni malas leee..lg pun jauh gak rupenye kalo nak berjalan lagi dalam...


bagi can model nak posing sat hahaahaha...kat jepun kemain jakun kooo dgn pokok buluh ni yek...kat malaysia takde plak ko jakun tgk buluh...ye laa kat malaysia jumpe buluh yg berisi lemang ajek hahaahahaha


jumpe dgn satu couple malaysia nie...honeymoon kot...so dieorg snap pic kiteorg, kiteorg snap pic dieorg plak....ramai jugak jumpe org malaysia kat sini...cantik je kan dpt snap takde org lalu lalang...


tipsnye pandai2 le cari port...bile port tu dah kosong lawo takde org lalu lalang, cepat2 le cop....pastu cepat2 replace dgn family lain utk snap2 jugak....



seronok korang yg dpt pi jepun tahun nie...doa2 mama n papa dimurahkan rezeki nanti kite pi jalan tempat lain plak....



si teddy bear aku ni jadi perhatian kat sane....sebab baju tu kot heheheehe...


posing lagi hahaahaha



muahhh...muahh...love you eijaz!




ape muncung2 ni ...dah bawak pi jalan2 jepun pun muncung2 laa eijaz nieh....len kali tinggal kanggggg....




haaaa tau takuttttt kene tinggal...terusss sengeeeeeeeehh lebauuu hahaahaha....



sepanjang percutian kami di osaka ni mmg tak yah bawak bekal air....vending machine bersepah...air pun best2...tapi ye laa kene beringat gak kan ....so amik yg jus2 atau coke ajek laaaa....


papa n eijaz...dgn view bamboo dan daun  pokok maple yg dah bertukar kaler...



dlm area arashiyama bamboo forest ni banyak temple2...aku ni asalkan tulisan jepun, view lawo2 mmg menggedik je pi posing hahaahahah



uwaaaa...pic penoh kepale org jeee hahaahaha...kalo nak bergambar tengah2 laluan tanpa ade bontot2 dan kepale2 org lain, kene masuk lagi dalam....ye laa bukan semua org larat jalan sampai ke dalam kan...lagi dalam lagi kurang le org...so lagi lawo le gambar....


xpe laa..dah jejak kat sini pun dah cukup syukur kan...maka bergambar ajek laa walo pun berlatar belakangkan pohon bamboo dan bontot2 dan kepale2 org hahahaahha



my hero....tq papa tahun 2018 bawak kami jalan ke jepun....tahun 2019 kemane plak destinasi kite hahaahahaha



kesayangan mama n papa!


dlm perjalanan nak keluar dari kawasan bamboo forest tu..jumpe org jual buah pisang kaki yg dikeringkan...ala2 mcm kite kat malaysia ni jadi jeruk laaaa....tepi2 jalan jek die jual....kak mimi beli n rase ramai2....


bende2 pelik ni anak2 aku jgn harap nak rase...udahnye tekulat2 aku mkn perabiskan walo pun separuh je tu hahaahahaah...sedap jugak...tak masam pun..manis2 mcm tu....


byk je kedai2 jual ole2 mcm nie...ade terompah..beg jepun....tapi tak beli pun...celah bedah mane plak aku nak berterompah kayu tu kan hahahaahah


nonomiya ni pun salah satu temple kat dlm arashiyama ni....byk temple dlm nie...


kalau secara live kat sane, lagi lawa tau....warna2 dedaunan yg kuning, merah, oren, hijau....


mase ni kami dah gerak keluar ....dah dekat nak ke pintu masuk...lepak sat tgu yg lain2 cukup korum...



tingin nak naik rickshaw tu pusing2 arashiyama nie sebenarnye...tapi takpe laa tgk ajek laaaa..eh yg menarik tu mmg kuat laa tenaga dieorg....laju je tarik...badan lak  sekeping2 ajek yg tukang tarik tu....bukan dekat2 perjalanan dieorg...jauh gak...sape yg sewa naik rickshaw ni untung sbb boleh masuk ke certain2 area dan laluan yg khas utk pengguna rickshaw ajek....dpt le kot bergambar area2 bamboo yg takde bontot2 n kepale2 org lain secara privacy nye heheheeeh


pastu kami gerak ke destinasi seterusnya...perut dah lapo maka nak pi late lunch....singgah jap kat mc d area kyoto tu...beli food holder yg baru launch kat mcd jepun...tu pun yg melody dah abis....ade yg shikansen ajek...takpe2 try cari kat tempat lain....mujur boleh beli without foods...nanti aku tunjuk bendenye kat entry last ye....


kami gerak ke Kawarasamachi Station sbb plan nak makan di Yakiniku Naritaya, tapi sampai2 sane kedai dah nak tutup kejap...maka kami tukar plak makan ramen di salah satu kedai halal kat situ....mcm biase pantang haus..."mama nak syiling" hahahaahah....


dayyan berlatar belakangkan rumah2 di jepun....parking di jepun jugak...tak byk nak nampak parking kat sini..pelik aku celah mane laa simpan kereta....parking sini strict betul...nampak tak besi kuning biru tu...tu lock parking dieorg...ikut masa dan bayaran yg dikenakan....aku penah tgk lock mcm tu kat mall malaysia nie...tapi lupe kat mane....


name kedai ni Ramen Gion Naritaya di kyoto....


semua sedap2 kat sini...aku suke giler...tapi kedai ni keciknye ya Allah....bilik solat ade...tapi kecik jugak....sorang jek kot muat masuk utk solat...rata2 mmg kedai2 kat sini kecik2....masuk group by group...mase kami tgk mkn ramai jugak malaysian yg q tunggu turn nak masuk....maka makan le cepat2 ye jgn ko buat mcm lepak mamak plak hahahaahah


lupe dah name menu...tapi sedap lah!


ni dry ramen ..laki aku order...sedap jugak!


ni pun sedap!


lepas makan gilir2 la solat masing2....


dumpling pun sedap jugak!


order gak nasi....pun sedap!...hahah semua sedap lah...so korang kalo ke kyoto wajib singgah sini ...kene support kedai2 halal mcm nie...kalo tak ramai datang nanti dieorg ade potensi tutup...susah dah bile nak berjalan ke sini lagi nanti kan....tapi so far kedai ni mmg sentiasa ramai le....bergroup2 dok tgu turn nak masuk...


perut dah kenyang...maka sambung jalan2 area sini...cantik jugak view kat sini.....patutnye dlm itinerary hari ni kami akan ke Fushimi Inari juga...tapi mcm dah kesuntukan mase so tak jadi la ke sane...jumpe pagar kayu ni ala2 fushimi inari pun jadi leee kakaakakaka


mase tengah jalan2 jumpe dgn geisha nie...tahan sat...ajak bergambar hehehehe....


kemain laki aku yeee!


lepas puas berjalan di kyoto kami patah balik ke osaka....nak ke hard rock cafe osaka...menyopping ape yg patut...


dah sampai...moh cuci mato ape yg adoo....laki aku biase laa mmg confirm cari tshirt die...



yeszaaa...done shopping...beli sweater anak beranak...nanti leh boria mase balik hehehehe...beli jugak blanket sbb ade promo...2000 yen ajek...


lepas tu gerak balik ke area apartment...mcm biase tiap2 mlm akan lalu di area dontobor dan shinsaibashi....cari street food yg boleh di makan, soping ape yg patut.....



muke dah penat tu hahaahaha...kalo boleh tgk level bateri rasenye dah drain kot hahahaahaha...tu pasal balik je apartment mandi2 terus kedebushhh cari katil sambil ulit eijaz....


depan glico man...


aku tak tau le mase bile area sini takde org....ya Allah org seramai2nyer.....



payah gile nak bergambar dgn takde manusia2 yg photobomb....


tiap2 mlm dlm perjalan balik ke rumah, kami akan singgah ke super tamade...beli nasi dan barang basah sikit....mlm tu beli tomato, udang, baby corn, telor ...nak buat tomyam...aku bawak paste tomyam dari malaysia....budak2 ni tak mo masuk...nak tgu luar super tamade ajek...super tamade ni mcm super market yg jual barang2 basah, groceries....yg lawaknyer aku kemain eksen, beli telor....ade telor kulit coklat mcm kat malaysia ni dgn telor kulit putih....ehh tak mo ko telor biase tu...nak telor kulit putih jugak....hahhahahah...tapi isi same ajek....takpe laa merase gak feeling2 masak telor kulit putih kan....


ni le rupe nasi jepun yg kami beli tiap2 ari kat super tamade nie...senang..tak yah pikir nak masak nasi...lagi2 dah penat berjalan kan....masak lauk senang, lebur jek semua....harga pun tak mahal dlm 118 yen (ni saiz besar)...duit kite dlm rm4 ler...


so mlm tu dinner tomyam udang, rendang puyuh frozen yg aku bawa dari malaysia, telur dadar, kari kambing (tin adabi).....gambar proper meal tak sempat...masing2 dah kebulur sejuk2 penat2 berjalan hahaahahahaha....lepas mkn membuta dgn senang  hati....tgk tv pun tak paham sebab bahase jepun kan hahahaahah...wifi apartment laju so update mengupdate ler segale socmed hehehehe
tgu next entry ye...hari ke 5  kami di bumi osaka.....haittttttttttt!!





 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy