Monday, December 16, 2019

Kembara Tanah Suci 2019 (Hari ke 3 di Mekah)



Assalamualaikum 


catatan hari ke 3 kami di Mekah
 31 Oktober 2019 (Khamis)
~ ziarah tempat bersejarah sekitar kota Mekah ~
  • Gua Thur (tempat persembunyian nabi ketiga Hijrah)
  • Gua Hira' (tempat turunnya wahyu pertama)
  • Jabal Rahmah (tempat bertemunya kembali Nabi Adam dan Siti Hawa setelah berpisah ratusan tahun)
  • Manasik Haji seperti Arafah, Mudzalifah, Mina dan Jamrah
  • Ja'aranah untuk niat umrah di Miqat kali kedua






bersambung kembali hari ke 3 di Mekah.... hari ni kami akan melaksanakan umrah kali ke 2....aku plan nak try tawaf dan saie menaiki skuter plak....tak sabar rasenyer....tiap hari kami mulekan hari kami jam 4.00pagi...bangun, mandi dan bersiap subuh di masjidil haram....anak2 aku kdg2 nak ikut, kdg2 dieorg solat kat hotel n sambung tdo kalo penat....selalunye jemaah wajib ke masjidil haram aku, laki aku dgn eijaz aje laa hahahahaah....ni adalah waktu solat di mekah dan madinah....


kami subuh di rooftop.... lepak dulu di kawasan depan yg boleh intai kaabah....bile dah nak solat kene gerak ke belakang area wanita....depan2 ni tempat lelaki ajek ...



masyaAllah suasana yg best weyyy....clear nampak kaabah dari atas....org sedang bertawaf....


eijaz pun pandai intai kaabah ekekeke....pastu sibuk nak buang color pensil ikut lobang tu....jenuh kene tgk2 kan hahaahahah


 pagi ni mia ikut...jaja ngan dayyan pengsan kat hotel hahahaah....mesti korang pelik tgk eijaz rajin subuh2 bangun...segar bugar  plak tu...yg sebenarnye die masih jetlag tu....waktu subuh kat mekah pukul 5pagi tp kat malaysia dah pukul 10pagi...mmg waktu eijaz segar bugar bermain hahahaah



subhanallah...allahuakbar....view kaabah dari rooftop....tempat yang tak pernah tdo..tak penah sunyi...tiap subuh aku suke port sini sebab biasenye time ni lah aku akan bacakan doa2 yg dikirim oleh kawan2, follower, saudara mara....ya Allah aku dpt sgt byk pm kiriman2 doa kat instagram dan fb....tak sempat nak bukak slot kiriman doa dah menderu2 masuk....aku bacakan..dgn harapan semua dpt berkat...in sha Allah





hijir ismail di kosongkan...bermakna tak lame dah imam nak masuk dan mengimamkan solat waktu...laki aku untung laa..tiap kali subuh mmg die dok kat saf depan kaabah...boleh tgk imam masuk dan keluar....boleh tgk pembersihan kaabah...nanti aku share pic2 tu kat korang....


penjuru yamani...




dah nak masuk waktu solat kami gerak ke belakang...area solat untuk wanita....nampak eijaz tak...teka tgh buat ape...hahahaaha...die bukan kire tempat dan keadaan...tau2 je dtg kat kite sambil tunjuk "nak cucu!!" hahahaha


cantik sgt langit mase nie....biru2 purple jingga....



kenangan bergambar di rooftop masjidil haram berlatar belakangkan menara jam...


harap2 dpt lagi jemputan menjadi tetamu Allah


kami gerak balik ke hotel...nak bersiap sebab 7.30pg kene ready di lobi utk ziarah luar mekah....tapi mcm biase singgah minum air zamzam sebelum keluar masjidil haram dan tapau air zamzam sejuk dulu....tak tau kenape, tapi air zamzam kat sini lain mcm sedap die...mungkin tempat tu sendiri yg membawa aura barokah air zam zam tu sendiri ....


Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda,
إِنَّهَا مُبَارَكَةٌ إِنَّهَا طَعَامُ طُعْمٍ
“Air zam-zam itu air yang diberkahi. Makanan yang mengenyangkan.”
[HR. Muslim 6513 dan Ibn Hibban 7133].



tgk cawan plastik kat belakang tu...walo pun beribu org yg minum tapi takpenah aku tgk kosong...laju je petugas2 topup....sebab tu kat sini kalau korang nak bersedekah cari laa pekerja masjidil haram...


mcm biase balik dari subuh, kami akan singgah cari sarapan...mujur ade dsaji malaysia restaurant nie....dpt le mkn roti canai walo pun harga kemain mahal hahaahahah....dsaji ni dekat sgt2 dengan hotel aku....


kat dsaji kiteorg tapau roti canai, bihun goreng, nasi goreng...aku plak tetap dengan shawarma aku...


sedap shawarma kat sini.... tak jemu2 aku beli tiap ari....aku plak bawak sos cili dari malaysia...mmg layan sgt leeeee ...


lepas sarapan..kami bersiap2 dan standby tunggu di lobi utk gerak ziarah menaiki bas....


bagus jemaah kami ..semua jenis on time... punctual semuanyer...pergerakan pun jadi smooth ajek....


menanti bas kami di depan hotel....


tgk muke dayyan...hahahaah die kalo kene pakai ihram mule laa monyok semacam.... die tak suke berbalut2 mcm tu....pastu papa die naik bilik amik jubah...sarung dulu jubah...dah niat kang baru pakaikan ihram....


kami bergambar di Hotel Dar Al Eiman ...



bas dah sampai maka kami bergerak ke ziarah luar mekah...tempat pertama yg dituju ialah Jabal Rahmah....


Jabal ‘Arafāt) ialah sebuah bukit berbatu granit yang terletak di sebelah timur Makkah al-Mukarramah. Ia juga dikenali sebagai Gunung Rahmat (Jabal ar-Rahmah). Menurut tradisi Islam, di puncak bukit inilah Nabi Muhammad S.A.W menyampaikan pesanan atau Khutbah Terakhir baginda kepada seluruh Muslim yang menunaikan ibadah Haji bersama baginda sebelum baginda meninggal dunia. Mengikut sejarah tradisi Islam juga dipuncak bukit inilah dimana Nabi Adam a.s. dan Hawa bertemu kembali di bumi selepas diperintah Allah turun ke bumi kerana memakan buah terlarang, khuldi. Ketinggian bukit ini adalah kira-kira 70 meter. 


ramai org kat sini...tgk aje laa bas yg bersusun tu....ustaz memberi taklimat sejarah jabal rahmah serba ringkas...dan memberi dlm 30minit kot kalo nak naik ke atas....aku mmg tak naik laaa..tak larat...so just tgk dan bergambar di bawah ajek....kat sini panas terik betul...ustaz bagi taklimat pun berlindung di balik bas hahaahah...lepas tu baru kami gerak ke kaki bukit....


sampai2 area kaki bukit jabal rahmah, mutawiffah kami ustazah noraini bagi tau die nak belanja ais krim...alhamdulillah...murah rezeki ustazah....dah le panas terik, pekena plak aiskrim sedap...mmg syiok abis....


sedap weyy aiskrim mekah ni ... harga dlm 5 riyal...tgk eijaz hahaahahah...tu tak sabar la tu suruh suap die....hahahahaah


jemaah El Izzah trip 29 oktober 2019...



mak dan abah...


kami di kaki bukit jabal rahmah...


family abd latif ibrahim ....


Jabal Rahmah dikatakan sebagai salah satu tempat yang paling mustajab untuk berdoa, terutamanya doa memohon jodoh. Sebab itulah, ramai daripada para jemaah yang datang ke sini tak akan melepaskan peluang untuk berdoa bagi jodoh mereka ataupun berdoa bagi pihak keluarga dan rakan-rakan terdekat mereka.
Sebenarnya, Jabal Rahmah tidak semestinya tertumpu pada doa untuk memohon jodoh sahaja bahkan ianya lebih dari itu. Jemaah dianjurkan berdoa untuk semua perkara tentang kehidupan seperti pengampunan dosa, doa zuriat yang baik, doa diberi kecekalan iman dan hati dan pelbagai bentuk doa lainnya. Ingat, hidup ini tak hanya tertumpu pada perihal jodoh sahaja, tetapi juga pada amalan dan ibadah yang kita lakukan sepanjang hiduplah yang menentukan kebaikan hidup didunia dan akhirat nanti.

ramai jugak yg memanjat bukit jabal rahmah...kami hanya bergambar dan berdoa di bawah saje.....


kami mengambil kesempatan berdoa kebahagian rumah tangga, keluarga yg aman bahagia, zuriat yg soleh dan dijauhkan kesulitan kesempitan dalam rumahtangga.... sambil tu kawan2 dan followers yg berkirim doa mengenai jodoh pun aku bacakan di sini...


lepas tu ape lagi..sesi berposing2 lah hahaahahah...


name pun bergambar di jabal rahmah, maka mood berposing ala2 sweet2 manje laaa hahahaaha


aku paksa laki aku panjat batu tu ...dgn susah payah berkain ihram die cuba juga memanjat demi bini nak bergambor hahaahahahah


kalau dpt naik atas tu mesti cantik...next time laa kalo ade rezeki pergi lagi aku nak try panjat ke atas....


kemahin!! hahahaha


dah puas syok sendiri posing terus kami gerak ke bas....sbb kesian kat eijaz berpanas lame2.... dok dlm bas layan aircond sementara tgu jemaah2 lain siap melawat jabal rahmah....


lepas tu kami gerak ke masjid jaranah utk bermiqat...dlm perjalanan kami dibawa melihat tempat manasik haji seperti arafah, mudzalifah, mina dan jamrah...mcm dlm pic kat bawah ni tempat melontar jamrah...dpt laa tgk khemah2 penginapan jemaah haji...



Masjid Ja'ranah terdapat pada sebuah kampung yang jaraknya kira-kira 24 km dari Masjidil Haram, Makkah al- Mukarramah.Masjid ini merupakan salah satu tempat miqat untuk berniat mengerjakan ibadah umrah. 
Di sinilah tempat Rasulallah s.a.w. membahagikan harta rampasan perang selepas perang Hunain kepada sahabat-sahabat yang mengambil bahagian dalam peperangan tersebut. Tempat ini juga dikenali dengan nama Miqat Rijali (miqat lelaki). Di miqat inilah juga Rasulallah s.a.w. dan para sahabatnya berniat umrah pada tahun ke 8 Hijrah.

 

 masa kami sampai kat sini...ramai sgt org...agak bersesak nak ambil wudhu...mujur kite boleh guna spray ajek...so spray2 then solat sunat ihram ...lepas tu naik bas balik...
*gambar dari google*
Di Jaranah yang terletak lebih kurang 22 km. dari Masjidil Haram. Di sini terdapat Masjid Jaronah bagi memudahkan anda bersolat sunat ihram. Di sinilah tempat Rasulallah s.a.w. membahagikan harta rampasan perang selepas perang Hunain kepada sahabat-sahabat yang mengambil bahagian dalam peperangan tersebut. Tempat ini juga dikenali dengan nama Miqat Rijali (miqat lelaki). Di miqat inilah juga Rasulallah s.a.w. dan para sahabatnya berniat umrah pada tahun ke 8 Hijrah.

Mine coins - make money: http://bit.ly/money_crypto
Masjid Ja'ranah terdapat pada sebuah kampung yang jaraknya kira-kira 24 km dari Masjidil Haram, Makkah al- Mukarramah.Masjid ini merupakan salah satu tempat miqat untuk berniat mengerjakan ibadah umrah.

Mine coins - make money: http://bit.ly/money_crypto
Masjid Ja'ranah terdapat pada sebuah kampung yang jaraknya kira-kira 24 km dari Masjidil Haram, Makkah al- Mukarramah.Masjid ini merupakan salah satu tempat miqat untuk berniat mengerjakan ibadah umrah.

Mine coins - make money: http://bit.ly/money_crypto


lepas sampai di hotel dan bersolat zuhur kami bersiap sedia utk umrah ke dua.... kali ni eijaz pun aku ihram kan...acah2 ihram gituuu hahaahah..balut dgn tuala....seb baik die sporting aje hahahaaha....



lagi sekali aku berdoa...jgn laa eijaz berak time kami buat umrah hahahaah... alhamdulillah eijaz okey jek tak berak...tu aku ckp..kat sini ko mintak ajek laa, ko doa aje laaa...kalau Allah redha ape yg kite doa semua die bagi....


olololo rase nak picit2 budak name eijaz tu heheeheh...tq eijaz sebab memudahkan urusan mama n papa....


haji eijaz kikiki


my hero siap sedia berihram...


kali ni kumpulah umrah di bahagi dua....utk yg bertawaf dan saie berjalan akan ikut mutawif....utk yg nak menaiki skuter akan ikut mutawiffah....kami akan ikut mutawiffah.... teringin nak rase naik skuter....ustazah collect duit siap dan uruskan siap2 urusan skuter....



utk ke tempat skuter ade beberapa jalan....ustazah hari tu bawa kami keluar  hotel (safwah tower) dan pergi ke area jambatan ajyad..ada satu pintu untuk ke laluan tempat skuter....kat sini aku lupe betul nak ambil gambar sepanjang laluan utk dijadikan rujukan dlm blog....tp takpe...mutawif/mutawifah akan bawak sampai laa korang selamat dok atas skuter heheheeheh....pic kat bawah ni pic depan pejabat urusan skuter tu...bersusun2 kooo skuter....


ada due jenis skuter iaitu single dan double...bayaran yg dikenakan plak 50 riyal tawaf ...50 riyal saie...mcm kami sewa 2 bijik skuter utk tawaf dan saie maka kami dikenakan 200 riyal...


dayyan dah start muncung2 sebb die marah mia yg bawak...kononnyer die yg nak bawak...aiishh mmg buat aku geram ajeee dayyan....


kami ambil 2 skuter double.... aku dengan laki aku dan eijaz satu skuter....mia jaja dan dayyan  1 skuter....skuter ni sgt2 mudah nak kendalikan....tgk laa mia pun boleh bawak..... kelajuan skuter dikawal dgn menekan butang gambar arnab kalau nak laju....kalau nak slow tekan butang gambar kura2...


eijaz kemain syok dok atas skuter...siap nak telelap2 hahaahah...lagi2 kat tempat saie...sbb kat sane beraircond...


ni lah laluan tawaf ....tak siap lagi sebenarnye area sini...masih ade construction ....cara tawaf menggunakan skuter ni same mcm tawaf berjalan...jaga kedudukan bahu jgn beralih, baca doa seperti dlm buku panduan mengikut pusingan tawaf....dan berdoa laa ape yg kite hajatkan.....syok jugak weyyyy naik skuter...rilekss je...hahahaahah....tawaf skuter di aras 3...di aras 2 plak area tawaf utk yg gune wheelchair....


alhamdulillah lebih kurang setengah jam jugak kami selesaikan tawaf kami.... cari port yg selesa utk berhenti solat dan minum air zam zam....


kalau korang nak tawaf skuter bawak laa sejadah muka siap2...boleh solat di tepi mcm nie...so far aku tgk tak ramai pun gune kan skuter...ye laa beza rase tawaf sambil kaabah kat tepi kite dgn tawaf tapi kaabah sayup2 dari mata....aku lebih prefer tawaf jalan kot....feeling tu lain...sayu dan sebak tu lain..sebab tu umrah ke tiga aku tawaf jalan balik...


kami bersolat sunat tawaf...


kaabah sayup2 di depan mata kami...


dan rasanye..tawaf jalan lagi cepat siap dari tawaf skuter ...sbb adik aku yg tawaf berjalan siap dulu dari kami hehehehe....


lepas tu kami on balik skuter kami dan terus gerak ke tempat saie.... ingat yee kalo korang byr utk tawaf ajek, pulang kan balik skuter...jgn dibantai gune utk saie plak...mmg tiada siapa yg cek...tapi tak berkat laa beribadah dgn cara menipu....


suasana kawasan saie utk skuter same je mcm kawasan saie berjalan...ade lampu hijau yg mane di sunatkan kaum lelaki utk berlari2 anak ketika melaluinye...tp dah naik skuter takde la berlari anak2 just bace doa aje lah...same jugak mcm saie berjalan, setiap pusingan baca lah doa2 seperti dlm buku panduan...


selesai kami ber saie....kami park skuter kat tepi...minum air zam zam..dan terus bertahalul utk keluarkan diri dari larangan ihram....alhamdulillah selesai umrah ke 2 kami...harap Allah terima umrah kami kali ini...


selesai semua...kami pulangkan balik skuter di pejabat urusan skuter tadi dan gerak balik ke hotel...


balik bilik...kami rehat2 kejap...mandi dan bersiap2 utk late lunch....


aku mcm biase tetap dgn shawarma aku...tak jemu2 hahahaahah


semua kedai aku try....pada aku semua pun sedap....


budak2 ni mkn nasi putih, ayam masak lemak dgn sayur petola tumis air.....beli dari dsaji ...


perut dah kenyang...kami gerak ke masjidil haram utk magrib....


aku magrib di rooftop.... cantik sgt suasana langit waktu nie....


selesai magrib...sementara nak tgu isya kami turun ke dataran kaabah dan buat tawaf sunat....




النَّظَرُ إِلَى الْكَعْبةِ عِبَادَة، وَالنَّظَرُ إِلَى وَجْهِ الْوَالِدَينِ عِبَادَةٌ، وَالنَّظَرُ فِي كِتَابِ اللَهِ عِبَادَةٌ
 :”Melihat kaabah adalah ibadah, melihat kepada wajah kedua ibu bapa adalah ibadah dan melihat kitab Allah (al-Quran) adalah ibadah.”




Ibnu Abbas r.a mengatakan bahawa Rasulullah s.a.w bersabda ” Sesungguhnya setiap hari Allah menurunkan 120 rahmat kepada Baitullah ini. 60 rahmat untuk orang yang bertawaf, 40 rahmat untuk orang yang mengerjakan solat dan 20 rahmat untuk orang yang memandang Baitullah”..


alhamdulillah selesai kami bertawaf sunat..semoga tawaf kami diterima Allah.... mutawif selalu berpesan supaya perbanyakkan tawaf sunat....jika ade masa, ada peluang buat lah tawaf sunat...kerana ape? bace info ni...

Al-Hafidz alFaqih Ibn al-Qayyim (Zaad al-Ma’ad, 2/86) menghitung umrah Nabi saw hanya 4 kali dalam sejarah hidup baginda. Setiap kali kunjungan ke Mekah, baginda mengerjakan satu kali umrah sahaja.
1. Umrah Hudhaibiyah tahun ke 6 H
2. Umrah Qadhiyah tahun ke 7H
3. Umrah Ji’ranah tahun ke 8
4. Umrah terakhir pada Haji Wada’
Sebaliknya, ibadah yg diutamakan semasa umrah ialah perbanyakkan tawaf.
Dari surah al-Baqarah: 2:125: “Dan bersihkan rumahku utk orang2 yang tawaf”. Dalil Hadith: Barangsiapa yg bertawaf rumah ini (Kaabah) tujuh kali, laksana (pahala) membebaskan seorang hamba” (sahih An-Nasa’iy 2919).
Ibnu Umar pula menceritakan bahawa beliau mendengar Rasulullah s.a.w bersabda, “Barangsiapa melakukan Tawaf di Baitullah, maka Allah swt akan mencatat satu kebaikan dan menghapuskan satu keburukan bagi setiap langkahnya serta diangkat satu darjat untuknya.” AllahuAkbar. Berapa banyak langkah yang kita lakukan semasa kita sedang bertawaf?


masyaAllah besar kan pahala bertawaf tu...sebab tu laa depan kaabah tu tak pernah sunyi dgn org bertawaf....


with my anak dara berlatar belakangkan kaabah yg suci ....


antara laluan ke kaabah....selesai tawaf sunat, ambil kesempatan bacakan doa2 yg dikirim sekejap lepas tu  kami isya terus...


malam ni ikutkan xde ape aktiviti so mutawif kami ajak minum air tebu sedap ...alhamdulillah mutawif nak belanja lagi....bende free guys, jgn ditolak hahahaahah...pukul 9lebih malam mcm tu kami standby di lobi dan gerak same2...ramai gak yg join...mak abah aku tak ikut...dieorg nak rehat...xpe, kami tapaukan ajek....ini lah die kedai air tebu tu....lokasi tak jauh dari safwah tower..dlm 10 minit berjalan....


ni lah air tebu mekah...rase? sumpah lainnn wehh ...tak same mcm air tebu malaysia.... aku tak tau laa air tebu tu dicampur dgn bende lain yg menyebabkan rase die lain...atau mmg tebu tu sendiri lain dari tebu malaysia hahahaah...tp tgk dari die mesin tebu tu mmg fresh2 takde ape2 tambahan bende lain...



terima kasih ustaz...moga murah rezeki ustaz...kembung perut aku minum air tebu...dengan eijaz2 ustaz kira sekali...portion eijaz aku bedal, portion sendiri sah2 le aku yg kene abiskan...portion dayyan pun aku yg tukang perabis hahahaahah...


lepas minum air tebu, kami request utk ustaz tunjukkan kedai 2 riyal...rupenye dekat2 je area sini....kat sini kami berpecah...aku ngan adik aku nak start lontar riyal mlm ni hahahahaha....aku start soping key chain kat kedai 2 riyal ni...byk aku beli sbb nak jadikan ole2 utk kawan2, org opis, sedare2...cantik2 n solid key chain kat kedai 2 riyal nie....byk pilihan keychain mekah...lawa2...berjam2 kami kat sini...pilih memilih...dgn damia, jaja, dayyan pun same memilih utk kawan2 n cikgu2 sekolah die...


lepas tu kami jalan2 area situ cari kucing....aku bawak 10 pack makanan kucing dari malaysia...sian kucing2 sini kurus2...berebut2 bile bagi makan....sambil bagi makan tu aku pesan supaya kucing2 ni doakan laa kami jadi tetamu Allah lagi hehehehe...korang nak bawak makanan kucing okey je asalkan tgk keadaan laa bile nak bagi...jgn bagi kat tempat2 yg tak sesuai...mcm aku cari port yg dekat dgn tong sampah atau beralaskan sesuatu....


lepas tu mcm biase cuci2 mate kat bin dawood lagi hahahaahah kan dah ckp, mmg berhantu aku dgn bin dawood nie....ade je bende nak di belinyer....



maka...mari tgk berape plak langkah sihat aku utk ari ni.....nak dekat 11 kilometer aku berjalan arini...kalori pun terbakar nak dekat 500 kalori kooooo...hahahaha...ye laa arini kan buat umrah tu yg byk tu....pakkal naik skuter kalo tak lagi byk langkah sihat aku.....
okey laaa...tamat ari ke 3 kami....in sha Allah, kisah ari ke 4 bakal menyusul nanti....xoxo!



**highlight nota dicopy dari google




8 celoteh sahabat

Ya Allah..moga diriku juga di jemput juga...
bgs akk buat entry mcm ni menjadi panduan utk mereka yang ke sana...:)

December 16, 2019 at 10:52 AM

Allah...rindunya nak kesana lagi.
Ammi tak pernah pun sampai ke rooftop. masa tawaf pun ammi tawaf depan kaabah sebab rasa masih mampu lagi nak jalan sendiri and ye...nikmatnya terasa lain macam

December 16, 2019 at 11:55 AM

moga satu hari nanti sampai jugak aku ke sana lieya.... laki aku dah pernah sampai masa tahun 2015 company dia hantar.

seronoknya tengok gambar-gambar dalam blog ko nih, rasa macam dah smapai sana...
best dapat tengok kaabah depan mata ye lieya, selama ni tengok kt tv je...

December 16, 2019 at 12:01 PM

Dari mula membaca, boleh rasa getar kat dada... doakan saya sekeluarga juga dapat ke sana..InshaAllah..

December 16, 2019 at 3:23 PM

rindunya tempat ni. masa akk kat sana tak pernah naik rooftop pun. selalu solat kat LG aje betul betul depan kaabah. imam memang solat kat hijr ismail tu ke. tak pernah tau pulak.

December 16, 2019 at 3:54 PM

MasyaAllah ... detail nyer lieya bagi ... comeii eijaz dalam pakai ihram...seronok baca nukilan lieya nie... semoga saya dijemput sebagai tetamu Nya satu hari nanti .. InsyaAllah.

December 16, 2019 at 4:20 PM

Assalamualaikum, moga sentiasa diberikan kesihatan yang baik.
Sememangnya rindu bumi barakah ini.. Moga puan sekeluarga beroleh umrah yang magbulah..aminn

December 16, 2019 at 6:48 PM

@Ibu Lala

Imam solat kat area depan pintu kaabah kak...

December 17, 2019 at 9:27 AM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy