Thursday, April 27, 2017

thursday ~ random photos


Assalamualaikum semua!!

ya Allah kalo dibiarkan ni mau setahun aku tak update blog hahaahahahaha.... aktif kat igstory skrang nie...tapi sayangnye ig story tahan 24jam jek pastu hilang.... okey2..tak mo byk ckp, at least aku update le jugak kan...walo korang tgk pic ulang2 mcm aku dah tepek kat ig hahahaahah...



*
*
*
*
*
*
*
*
V


  • bento riangria miamija ~ utk pagi makaroni goreng + takoyaki....utk lunch nasi putih + ayam goreng rangup + sambal daging + pucuk paku masak lemak + buah epal/limau....




  •  lepak santai weekend kat belakang umah sambil suap2 budak2 ni nasi....hamik kooo kemain byk makan bile omaknye suap hah....air tangan mak tu kan...lauk sempoi jek kot...kari daging + ikan goreng + sayur petola tumis....nasi panas2 curah kicap....phew!

  •  budak kumon! heheheeheh



  •  kejadian malam bile ntah...tak mo makan nasi sebab siang dah mkn berat...so buat air susu dlm mug peberet masing2....cecah biskut oreo...kiteorg dok tegelak2 sebab tgh kutuk dayyan minum pakai botol, camne nak cecah biskut oreo...pastu die sebok ngendeng2 nak tumpang cecah air susu kiteorg...saje dengki buat2 kedekut tak bagi die cecah hahahaahaha


  • budak bertuah ni...kuku jari tangan  die mmg tak penah potong sbb pendek sentiasa...dayyan ade habit  suke gigit kuku...bile aku marah, die jawab bukan die yg gigit tapi kawan cic die yg gigitkan....kecik besar kecik besar jek dengar jawapan die....



  • kenduri nasi ambeng...beli kat gate 1...walo pun tak sesedap mcm kat johor tapi jadi laa buat2 lepas ngidam....lagipun tak jauh dari rumah kalo terase2 nak makan kan...cume cepat licin aje laaa.... lauk die ayam rendang... aku suke lagi kalo ayam masak kicap... baru betul2 kejawaannyer....


  • balik2 keje laki terus capai pinggan...katenyer teliyo tgk igstory bini masak pindang ikan bawal  + sayur campur + sambal sotong kehkehkeh


  •  terpengaruh dan dipengaruhi.... maka bermula kisah mengumpul essential oil die.... tgk koleksi essential oil nora danish...mak oiiii semua die ade...takpe laa die kaye...golongan marhein mcm aku ni kumpul sebulan sebotol jek laaa kakakaakaka


  • kejadian cuti hari pertabalan ari tu.... buat bbq ayam...patut ayam ni panggang dlm oven sebab sekor kan....tapi dah alang2 nak bakar sosej tu bakar die sekali....ayam plak besar ....belah2 tak masak dlm, so kene bakar buat kali kedua...kalo bakar mcm ni mmg kene potong2 kecik2 jugak ayamnye baru feel....


  •  bento riangria miamija ~ ni bento kelmarin....aku buat nasi lemak bungkus tuk pagi....lunch nasi putih + ayam masak kicap....malas goreng sayur aku hiriskan timun jepun jek ekekekeekek... tgk nasi lemak bungkus aku tu...buruk wey....gigih aku bungkus sendiri...meh tgk pic kat bawah2....


  •  haaa tgk tu...cabar diri sendiri nak buat nasi lemak bungkus...gigih sebelum tdo tgk nak dekat lapanbelas kali cara bungkus kat youtube...sudahnye bersepah2 gak aku balut hahaahaha... ade due bende aku silap kat sini...first salah beli kertas minyak tu...rupenye ade saiz die...aku beli ni saiz besar sesuai utk bungkus nasi berlauk kot....lagi satu daun pisang tu tak yah layurkan...dah lebam kalernye...takpe2, lepas ni buat lagi.....aritu dpt le 7 bungkus... bawak 3 bungkus pi opis bagi kawan2 rase....

  •  maka...ini lah hasilnye nasi lemak bungkus aku....kacang takde sbb stok abis...balance kertas minyak tu tu byk lagi...lepas ni siap le bento korang aku bungkus2 jek...bihun ke mee goreng ke kasi bungkus ajek hahaahahaha
 tu ajek...jumpe lagi bulan depan...ehh?!! hahaahahahaah




**tak sabar tunggu mei...month of holidays....yahuuuu!!



Thursday, March 30, 2017

thursday ~ random photos



Assalamualaikum...


adoi ni kalo dibiarkan mau 8 bulan tak update blog ni kahkahkah....okeh2 laaa...ahkak update mane yg ade je laa ye...asalkan ade le jugak entry sekali sebulan hahahaahaha...makin lemau ko nak update...nak buat vlog tak reti plak nak edit2 video...tgk org buat lawo2 semua....okeh laa tak mo byk ckp membebel byk....meh layan pic yg ado.....

*
*
*
*
*
*
*
V

  • kalo dpt mcm ni...due pinggan leh telan ....


  • bento riangria miamija ~ utk pagi kuew tiow goreng + buah + roti kek...utk lunch plak nasi putih + chicken wing bakar + sotong masak kari kapitan + buah....


  •  mcm mane alih tido katil sendiri pun, pagi2 tetap aku celik mate tgk die kat sebelah aku....dah besar panjang mcm ni pun nak menyelit tdo ngan kiteorg lagi....aishhh budak manje kededek nieh.....


  • bento riangria miamija ~ utk pagi makaroni goreng + apam kaya...utk lunch nasi putih + kicap + telur dadar + ikan pari masak asam pedas rempah....


  • besdey dayyan bulan 4 nie....ehhhh bulan 3 dah memekak2 claim hadiah die...die mintak basikal...ye laa basikal lame dah tak sesuai die naik....belikan saiz besar gini terus...lama sikit boleh pakai kakaakakaka...harap basikal jek macho, tapi tayar kecit tu plak bikin spoil kakakaakakakaka


  • pastu mcm biase laa...mane cukup 1 hadiah.... gi toyrus redeem voucher besdey...belikan hadiah ke 2...tapi yg ni aku bagi arahan bukak mase 7 april nanti...hari besdey die ....haaaa melangok le kooo tenung hadiah ko sehingga tarikh 7 april tu kakaakakakakaak.... so far buat mase skrang hadiah ni masih elok berbalut.....boleh jugak die tahan sabar yeeee heheheeheh



  • ok last but not least..... bento riangria miamija lagi..... utk pagi nasi goreng butter + satay ...utk lunch nasi putih + ayam goreng + sup cendawan + buah....
so tu je laa ...doa2 aku rajin update lagi  hahahaahahahaha 



**weekend ni clash mcm2 benda....family day opis, sport day dayyan, kem upsr mia, kenduri kawin jiran.....kene laa bahagi2 mane yg patut pergi dulu.....phew!





Thursday, March 16, 2017

thursday ~ random photos



Assalamualaikum....


haluw! haluw! salam kamis semuaaaaaa.... yeay! minggu depan start cuti sekolah...seminggu ajek laaa kan....kire ok le tu....leh bangun lambat sikit dari biase...keluar umah pun leh lambat sikit pi keje....jom layan pic yg ade utk random photos kali nie....pic tak byk sebab gambar byk dah abis dlm bank gambar aku hahaahahaha....gambar bento2 jek byk .....

*
*
*
*
*
*
*
V

  • kegigihan due badek exercise....sedangkan aku lak lepak atas swing chair tgk tv makan jajan hahahaahahahaah.....


  •  bento riangria miamija ~ utk pagi megi goreng + karipap sardin + cheese tart...utk lunch nasi putih + ikan pari masak kasturi + sup sawi dgn telur.... kuih tu kadang2 budak2 ni makan waktu rehat kafa....



  •  bile bab kemas umah....mia mmg no 1.... teliti gile buat keje...aku puas ati kalo suruh die vakum rumah...tgk le tu speaker2 home theater pun die vakum kakakaakakak...ade masa aku risau jugak vakum aku meletop sebab panas akibat lame nooo dok on kakakaakakaka



  • bento riangria miamija ~ utk pagi nasi lemak ...utk lunch plak nasi putih + tenggiri masak pindang ..mase ni takde buah sbb tak beli stok buah....



  • bento riangria miamija ari senin lepas....utk pagi mee goreng + sushi + buah limau ngan anggur....utk lunch plak nasi putih + sambal ikan siakap + sup cendawan ....



  • peberet aku sepanjang masa....lunch ayam kampung goreng....selalu makan kat restoran tuan faridah dengan restoran hassan...tak yah lauk byk2...cukup gulai kawah, ulam2 ngan budu....slurppppp!!



  • bento riangria miamija ~ ni bento semalam....aku buatkan nasi goreng + chicken nugget + buah2....utk lunch nasi putih + udang sweet sour + bayam....telur masin.... jiran bagi telur masin sebeban koooo hahahaaha...bunga telur kenduri kawin katenyer....

 tu ajek kali nie....gambar ciput so citer pun ciput lerrr ekekekeekek...happy weekend uolls!



**tak sabar mau fly soping raya....auwwwww!



Tuesday, March 14, 2017

weekend kami..


Assalamualaikum!!


adududuh...lamenye tak buat entry 'weekend kami'...bukan tak rajin amik gambar, rajin jek...tapi aku byk update kat igstory...tq sape2 yg rajin tgk ape yg aku snap n rakam kat igstory aku tuh...bende merepek2 jek kdg2 hahaahaha.... masak2 pun dok igstory kan...tu pasal jarang update kat ig dah bab masak2....tapi weekend ari tu rajin plak amik2 gambar.... sbb dah lame blog ni tak update kisah kami...balik2 dok random photos hahaahaha..main senang jek keje aku kan....jom le layan pic yg ado...kejadian berlaku weekend ari tu...sabtu n ahad...aku campur rojak pasembuq je semua ye hahahaahahah...kiteorg kalo weekend life mcm weekdays jugak...bangun awal pagi sbb masing2 tuisyen...kene le anta sorang2 di destinasi yg berbeza.... dayyan tuiyen kat bangi, mia kat puchong, mija kat putrajaya....masa pun berbeza.....mujur tak clash masa masing2....


*
*
*
*
*
*
*
V

sabtu tu anak bujang aku moody hahaahahah...mengalahkan org pms ko ni dayyan .... kene marah sbb lambat masuk keter...sibok dgn henset die.... kalo aku yg marah, takdenye mengalir2 air mate mcm nieh sbb dah kebal dgr aku membebel...ni apaknye laa marah ...kan anak bapak nie...mane leh apaknye marah sikit pun hahahaah...manje nau2....tgk le tu, gigih tak lap air mata...nak suruh org tgk die kesian2 le  n pujuk le tu hahaahaha...kalo kite dah geli2 rase air mata mengalirkan...



zasssss ..gerak ke destinasi pertama...pi puchong... singgah beli bekal makanan mia... biase beli nasi lemak, mee goreng, kuew tiow goreng, bihun goreng ke.... pastu drop mia kat sekolah maklong die....mia tumpang tuisyen kat situ....sekolah mia kat putrajaya pun ade buat tuisyen jugak, tapi hari sekolah jek...weekend takde..alang2 takde ape kan, aku anta je kat puchong jugak...


terima kasih maklong, bagi peluang mia tumpang tuisyen kat sini...aku lagi suke 'cara' cikgu kat sini.... mia tuisyen kat sini setiap ari jumaat (malam) dgn hari sabtu....mia pun dpt ramai kawan2 baru kat sini...


 pas drop mia......kami zassss ke bangi plak... sarapan kat area2 sini ....


 pas sarapan ... drop dayyan kat kumon plak...biasenye kami tunggu die sampai abis..sebab tak lama pun....dlm sejam sengah abis laaaa....pastu gerak balik putrajaya hantar mija plak tuisyen....pastu kiteorg balik umah dulu jap sidai kain yg dah siap2 pusing sebelum keluar pagi tu ....dlm kul 12 gerak balik ke puchong utk amik mia....siap lunch semua kat luar...aku kalo hari sabtu mmg tak masak...pastu mija abis tuisyen pukul 3...amik die plak.... hah gitu le hari sabtu kami sepanjang tahun ni hahahaahahah.....tahun depan pun same laa jugak sbb mija plak upsr....



 petang sabtu tu free...laki aku rajin pi selongkar alat2 mengecat die...mujur tak keras cat yg bertahun2 dlm stor tu heheheeheh...kang dah puase letih nak ngecat2 nie.... aku plak kat dalam umah gosok baju sekolah n baju keje sebakul...mia mija tdo letih balik tuisyen...dayyan? mcm biase laa mengaco apaknye....sape tgk igstory aku tau le kan...die menyapu ala2 kungfu kat laman tu hahaahahaha


ni plak ahad punye citer....ahad kuar pagi2 jugak sbb mia tuisyen start pukul 8 kat bangi.... biase sarapan pun area2  pusat tuisyen mia jugak....ahad tu aku pekena lempeng kelapa dgn roti jala...kari kaki ayam...mengokak2 aku mkn kaki ayam hahahhahaah.... laki aku mkn nasi dagang...mia kuew tiow...mija nasi lemak... drop mia kat pusat tuisyen die kami gerak pi pasar borong...tuisyen ahad dari pukul 8-5...


dah plan nak pi pasar borong minggu ni..selalu beli stok binatang kat hero atau pasar p8 je....kali ni nak cari ikan yg rare sikit...kat pasar borong jek ade....kenal tak korang ikan kat bawah ni?....aku panggil ikan ayam...rupe ikan, tapi isi rase ayam.... rupe mmg buruk tp rase sedap wey....bile up kat fb ramai komen ...ade yg buat percik, bakar, asam pedas.... aku suke masak kari....letak bendi...perghhhhhhhhhhh.....sedap weh! ..kawan aku org terengganu panggil ni ikan jebong..mcm2 name hah...baru tau bile dieorg komen2 ....



 ikan ni ade kulit keras tau....aku mmg tak reti nak siang so mmg siap2 suruh org kedai siangkan....ehh mmg habit aku beli ikan kat pasar request siap2 siang...pemalas nieh hahahaahah.....ni lah rupenye bile dah siap siang bersih semua....


buruk rupe die kan...tapi isi die umphhh wey hahaahahahaah..... 


haaa ni versi yg dah selamat jadi kari.... baru masak semlm ...jd menu berbuka aku ....renjis kicap kipas udang, nasi panas2...perghhhhhhhhhhh meletop baq hang...kepala tu kemain menyonyot aku....


bile dah kat pasar borong, makanye wajib singgah jap kat jusco equine ...aku suke sushi kat sini...murah plus sedap.... pastu borong gak stok2 buah kat jusco....


 slurppp!


beli gak durian sikit...buat durian goreng...sedap wey! tapi lupe snap gambar yg dah goreng, kat igstory jek aku tepek....yg penting tepung kene garing2...perghh sedap!


dok kemas barang2 yg beli tadi...tgk2 abis dah sebekas sushi aku dayyan bedal...


legaaa mata tgk stok binatang2 memenuhi esbok .... cukup laa stok utk 2minggu nieh....sotong, udang, ikan, ayam, tulang lembu, daging semuaaa ada....  alang2 gi pasar borongkan...murah sikit harga compare dgn pasar kat putrajaya nieh....nampak eskrim tu...tu hasil beli eskrim panda rm1 kat 7E eleven le tu....aiskrim malaysia tu plak import dari johor..atuk budak2 ni buatkan aiskrim kacang hijau durian..


 dlm pukul 5 siap2 nak keluar pi bangi balik amik mia abis tuisyen...singgah starbucks sat....kehkehkeh


hujan plak petang ahad tu kan.... sampai2 pusat tuisyen tgk dah ade yg turun, tapi kelas mia lambat sikit keluar.... mija pun tuisyen kat sini jugak tiap hari isnin malam...


amik je mia terus balik umah ... selalu singgah gak kedai lepak minum petang.... masing2 nak balik nak makan sushi tadi.... ahad tu aku masak pucuk ubi masak lemak, sambal ikan siakap dengan sambal kentang ikan bilis...hujan2 kan..semua pakat nak makan...dinner awal plak dah dieorg nieh..... 


 malam dayyan ngan papanye gi surau baru kat perumahan kiteorg nieh....surau baru kan..cantik jek semuanyer....


dayyan laa bising2 hari2 nak gi surau...bukan ye2 nak solat pun, lebih pada nak jumpe kawan2 die ...abis kawan2 kat cic die gegar suruh turun surau hahahaahaha....
 tu jelaaa kisah weekend kami....mcm gini le ulang balik utk weekend2 akan datang...kecuali mase cuti sekolah sebab tuisyen ade yg cuti jugak huhuhuhu....





**dah lame set bbq aku tak berasap sejak2 weekend yg busy nie...minggu depan minggu cuti sekolah tu boleh laa buat .... tgk adik aku buat bbq weekend ari tu, teliyooo plak....





 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy