Thursday, September 28, 2017

thursday ~ random photos


Assalamualaikum semua!!!



aduhhhh ketuk kapalaaaaaaa hahahaah...berchintaaaik wey nak update blog ....janji nak citer pasal operation ari tu pun tertangguh2...tapi okey la kan kat fb aku ade update ringkas pasal operation ari tu....so nak bagi warming up meh layan entry random photos aku dulu yekkk kikiki....

*
*
*
*
*
*
V

  • bento riangria miamija ~ utk pagi keropok lekor + nasi goreng...utk lunch plak nasi putih + telur +asam pedas siakap....tahun depan mia dah form 1 aku rase malas le nak bento2 kan die...tinggal mija jek...dayyan plak hope dapat integrasi so bab mkn dah settle semua sekolah sediakan...

  • anak dare manje kededek aku.... tq korang sebab menjadi anak yg rajin sgt2 pada mama....rajin ni tolong aku ... sebut je nak masak, terus tersedia cutting board, pisau, alas sotkabar tuk aku siang sayur ke bawang....bab kemas lepas masak pun dieorg le punye keje..sape tgk igstories aku mesti tegelak tgk mia sidai aku punye bekas alas pinggan (dish drainer) lepas die cuci kan hahahaahah...tahun ni aku tak kacau mia sgt buat keje rumah sbb die dok study utk upsr...ni dah abis upsr die lepas gian le tolong aku kat dapur....


  •  bento riangria miamija ~ utk pagi sandwich omelette + nuggets ...utk lunch nasi putih + kari sardin + daging masak kicap + sayur campur....oh yea, bekas bentuk teddy bear tu dah selamat aku buat tong sampah sbb rase mcm dah lame gune, takut  lak isu bpa kan....lagi pun budak2 dah besar so gune bekas standard je...lepas ni kalo ade pic bento bekas teddy tu maknenye pic lame ler....



  • pic mia jawab exam gerak gempur upsr ..... nervous nak upsr dah hilang, skrang nervous nak tgu result plak....takpe laa ape pun kite doa dan tawakal....


  •  port sarapan peberet kami lakibini....kat puchong nie..anta budak2 tusyen so lepak le sini...kalo tak, takde laa kami rajin sampai sarapan pun nak ke puchong kan....nasi lemak die laki aku suke ...roti canai die pun ok....aku suke lauk paru die...laki aku suke lauk daging die....sedap!....

  •  ni alkisah bulan lepas...bulan ogos kan bulan besdey...maka redeem le ape yg patut..salah satunye kek kat starbucks...pastu aku beli tumbler die.... dpt free air botol tuh....


  • ari tu try resepi korean spicy chicken haniszalikha...ehhhh budak2 ni sukeeee...sedap giler...manis2 pedas...lekit2 rangup....dah 3 kali aku buat.... tapi die kene buat dgn kepak ayam je, baru ok nak ratah2 tu...


  •   budak kuat merajuk...kalah kite yg ade ovari ni kahkahkah....memandangkan tosei tu lagi menggiurkan maka kite buat dek je takyah pujuk die dulu, kite makan duluuuuu hahahaahahah

  •  lauk sempoi kami...pening ari2 nak pikir masak ape kan.... kat opis sambil buat keje dok lee tercongak2 nak masak ape....ni lauk bayam + fishball tumis air.... ayam masak blackpepper....jadi le kan due lauk ajek...

  •  gambar lame nie.... dok santai weekend kat belakang rumah sambil siang sayur, budak2 ni sarapan nasi lemak.....skrang petang2 musim hujan, dah lame tak lepak belakang ni sbb nyamuk banyak...
ok tu ajek tuk kali nie..... jumpe lagi minggu depan atau bulan depan atau tahun depan ...eh? hahahaahahahaahah....




**lately ni opis aku sejuk gileerrr....sampaikan bawak bekal, bekal aku sejuk mcm keluar peti ais kahkahkah.....






Thursday, August 24, 2017

thursday ~ random photos



Assalamualaikum mcm biase pembuka bicara...ecewahhhh!


yessss... tahun ni raya haji bersambung dgn cuti hari kebangsaan...panjang le sikit cuti kite kan....hokey le...jom layan pic random photos yg ade utk arinie....

*
*
*
*
*
*
V



  • bento riangria miamija...utk pagi pasta carbonara + sandwich telur + nugget....utk lunch plak nasi putih + telur dadar + labu air tumis air + ayam goreng....balik sekolah aku tanye miamija...tak kembang ke pasta tu ...die ckp tak kembang, sedap ajekkkk.... hurmmm ko tu ape ajek laa yg tak sedap hahaahahah


  • cantek tak pic nie...dari phone baru i ler nie....uhuk uhuk....breakfast kat tepian bangi... budak ni rajin plak dok kire jumlah mkn ....pas kire pi bayar okey dayyan kekekekekeke


  • bento riangria miamija .... utk pagi mee goreng + sandwich tuna ...utk lunch plak nasi putih + kurma ayam + telur dadar....



  • hahaahahh temenung tgk bakul baju....kene suruh sidai terus muncung mulut hahaahah saje je ngusik dayyan...

  • bento riangria miamija ...utk pagi kuew tiow goreng + jemput2 manis...utk lunch nasi putih + sambal sotong + sup cendawan.... budak2 ni tak suke sotong...kalo sotong yg ade telur tu pun tak dimknnye...eihhh sayang jekkk...


  • budak ni aku geram...suke sgt amik biskut2 pastu tutup tak betul....ggrrrrr....



  • port wajib lepak sementara tunggu kakak mia abis tusyen.... sedap gile cendol durian kat sini....kedai pun bersih, mangkuk sudu bersih...laksa pun sedap...aku tak suke sgt laksa tapi kat sini aku leh makan 2 mangkuk oiiii hahahaahah....dayyan kalo mkn kat sini dok kerjakan durian jek...sbb tu aku tak suke share ngan die hahahaahaha...nak order kan die sendiri semangkuk xleh sbb die ade semput so kene kawal mkn bende sejuk2 nieh...




  • sape kenal buah nie...ni buah beetroot...sape2 yg hb low ....bagus amalkan...blender jek jadi kan juice..tambah le madu ke lemon sikit....aku biase beli sebijik kecik jek... pastu buat jus campur dgn epal ke oren ke....guna pun sehiris2 jek....


  • bento riangria miamija....utk pagi spegeti olio sempoi + pancake ....utk lunch plak nasi putih + kari ayam ...sayur takde  kakakaakak
sayur takde, tapi buah ade hahahaaha....jadi le kannnnn
thats all darling...xoxo!!





Thursday, August 17, 2017

thursday ~ random photos



Assalamualaikum....

haluw! haluw!.....kamis datang lagi...maka nye mari le layan entry random photos dari ahkak lieyalatif ekekekeekekek.....

*
*
*
*
*
V

  • budak2 ni kalo tgk tv suke kudap2.... so aku buatkan kaunter biskut bergerak hahaahahaah.... troli tu mesti semua tau kan beli kat ikea... pastu aku letak le balang2 biskut...senang nak mkn tak yah turun dapur....tapi aku selalu membebel ngan dayyan, suke ambil biskut tak tutup ketat2 ... tak pasal2 lemau biskut aku....


  • bento riangria miamija ....utk pagi bihun goreng + nugget...utk lunch nasi putih + asam pedas rempah + telur mata + buah limau....


  • satu hari di opis, boring2 kemas le lemari...tgk aku punye stok buat air bersepah2.... keluar kan balik ..sort mane yg dah expired...ni byk yg kumpul dari dok hotel le nie..
hasil bile dah sort....bile dah susun, eh takde la byk mane pun yg tinggal hahaahahah



  • bekpes di hujung minggu....telo ayam kampung...roti bakar.....perghhh sedapppp!!


  • bento riangria miamija...utk pagi lontong goreng + kek coklat.... utk lunch nasi putih + daging masak lemak cili api pedas manje2 + telur mata utk jaja, telur dadar utk mia....roti plak kudap2 kafa....


  • rutin tiap mlm lepas magrib jemaah.... x dpt 4-5 muke surat, dpt selembar muke surat pun jadi lah...asalkan jadikan amalan tiap hari....


  • bento riangria miamija.... utk pagi mee goreng + pancake ....utk  lunch nasi putih + kobis masak lemak  + keli berlada dgn terung....fuhh kalo aku ni mmg bertambah mkn nasi, kene sgt regu kalo lauk berlada2 ni dgn kuah masak lemak kan....


  • oitt dayyan tolong papa angkat barang tu laaaa...posing lak dieeee..... mama? hurmmm hahahahaah




  • bento riangria miamija ....utk pagi nasi goreng kunyit + telur dadar....utk lunch nasi putih + kari ayam....

 tu ajek ...xoxo!!


**entry2 di bulan ogos ni semua daku buat autopublish.....


Monday, August 14, 2017

kota kinabalu trip ~ day 1 (13 mei 2017)


Assalamualaikum semua!!


ni citerrrr gileeee teperam lameee dah hahahaahah.... nak karang tak terkarang2.... kejadian berlaku bulan mei lepas nieh....aku pun dah ingat2 lupe fakta kejadian hahahaha.... takpe laaa moh kite layan sambil tgk gambor yg aku nak share yer....

*
*
*
*
*
*
V
plan nak pi bercuti ni datangnye dari dayyan laaa...asek memekak je nak naik eroplen die....tetap salahkan anak hahaahahha...so kami mencari2 tiket flight murahan....pergi naik air asia...balik naik malindo....flight pergi awal pagi...so kami bergelandangan di klia ..anak2 dah besar mcm ni boleh le buat camni..kalo yg ade baby2 jgn le...


touch down kk dlm pukul 10 lebih pagi mcm tu.... ambil kereta sewa terus gerak ke destinasi jjcm pertama kami....ke jalan sulaman nak pekena lokan panggang dan kelapa bakar....senang jek ke sini kalo guna waze atau google maps....pic kat bawah ni kelapa bakar...rase die kureng sikit kat tekak aku...mcm pelik pun ade...


ni plak kelapa puding...gileeeee sedappp  nak mamppppp!! ni bagi 5 bijik kat aku pun leh abis nieh...byk kiteorg mkn nie...sedap sgt2...


mule2 share, lepas tu terus order sorang satu sebab sedapp...


ni laa lokan panggang..... ade 3 saiz..kecil, sederhana dan besar...bile kite order baru dieorg panggang....rase mcm kerang tapi lagi juicy...sedap aku suke....

kat jalan sulaman nie, berderet2 gerai yg jual lokan panggang nie...sampai pening nak pilih gerai mane satu nak cube...last2 kiteorg terjah jek try gerai yg area depan2...pastu ari last nak balik kl pun aku singgah sini lagi...try gerai lain plak...kesimpulannye...kesedapan lokan ni bergantung pada rempah yg dieorg gune mase panggang lokan ni dgn sos pencecah die...mcm gerai yg ni sos die mcm sos rempah...gerai lagi satu yg aku try gune cili kicap...anak jati johor mesti laa mengatakan gerai yg guna cili kicap laa yg sedap hahaahaah.......


pas dah kenyang mkn lokan panggang, nasi goreng, kelapa puding semua kami gerak ke kundasang...itinerary kami sempoi jek...tak de pun pi  pulau sbb dulu penah pergi...kami semate lepak di kundasang semlm pastu dok kota kinabalu semalam....otw naik ke kundasang singgah pekan nabalu nak beli kudap2 sikit....opak ubi karamel tu aku suke so beli le buat mkn2 perjalanan naik ke kundasang...

ni kali ke 2 la budak2 ni jejak kota kinabalu....last pergi miamija umur 3-4 tahun kot...kecik lagi ....


cantik tgk awan kepuk2...syg mase pergi ni pakai phone lame lagi..so pic pun ado2 ajek...kalo pakai phone baru i ni sure pic meletups...hahaahahah...nak usung kamera malas....balik korea ari tu kamera dok le bertapa dlm lemari huhuhu


di kundasang kami stay di kinabalu pines resort...kali ke 2 duduk sini...aku suke kat sini ...sbb tu ulang dok sini balik...budak2 ni ingat lagi kat sini ade rabbit house....sementara laki aku check in kami pi rabbit house ....


leka dok bagi rabbit makan...


kami ambil deluxe room with extra bed....


due lagi bed tambahan ....anak dah besar2...dulu mase budak2 ni kecik2, amik satu katil queen tdo same2...


kami rehat2, jamak siap2, pastu keluar ke desa cattle dairy farm....kami ke sini dah petang tau...org kate pi pagi2 nampak lembu2 new zealand nanti....tapi pi petang pun ade...rezeki kot...so bergambarle lebih kurang...


lembu2 ni amik angin petang kot huhuhuhu....


segar2 bunga kat sini...ye laa cuace sejuk kan...


rezeki jugak dpt tgk proses memerah susu lembu...


mmg teliti dan bersih proses yg dibuat...yakin le sikit bile dah tgk proses ni sendiri....


dah sampai sini wajib le try  aiskrim yg menjadi viral tu kan....


byk semangkuk nie...sampai tak abis nak mkn....yg yogurt sedap sebab masam2 kan...coklat mcm muak sikit...tapi still sedap le...


ais krim die 'padat' ...anak aku mkn tak abis...tu laa tamak beli sorang satu....


kat sini ade jugak aktiviti beramah mesra dgn anak lembu dan kambing hahahaaha...mane2 anak bandar bende mcm ni wajib cuba...so beli le rumput ngan susu.....tak penah2 beli rumput, kat sini aku beli rumput hahahaahahah..


haaaaa jgn ko togok plak dayyan!! hahaahah ...sape polo ig story aku tau le kan yg dayyan ni masih membotol lagi....


anak lembu kat sini takde sivik oiii...dayyan sua jek botol terus die hisap pastu tarik botol tu...tekejut dayyan kahkahkah....takut die....kebulur sgt lembu nieh....


selepas di kasari lembu tersebut, dayyan tak mo dah bagi susu...papanye take over hahaahahaha...


aku lak snap dari jauh jek sambil perabiskan aiskrim anak2 aku yg tak abis tu....adoiii mane laa tak tong dram mak ko nieh....


pastu kami bergambar2 lagi di kawasan yg cantik2 kat sinie....


ecewah anak dare aku nieh...


mak ngan pak budak pun nak jugeeee posing2 ekekekeek....


mase kami pi ni tak ramai org pun....ye laa bukan cuti sekolah kan...


lepas kami dah bosan dgn lembu2 tersebut, kami turun jalan2 kat pekan....cuci mate tgk sayur, buah segar...


ya Allah teruja aku tgk buah2 segar nie.....aku mmg pantang tgk sayur ke buah segar mcm nie....


so beli laa 2-3 jenis buah...harga? takde laa murah sgt pun...


pastu bende wajib cari sepanjang jjcm sabah ni ialah sayap bakar bah...


aku suke yg nie...bersalut2 melimpah2 rempahnyer...cukup rase pedas ...manis madunyer...pastu tak kedekut simbah kuah  plak lagi....

comot2 hah makan....mmg sedap gilerrr....


ni name kedai dier....makan lain...tapau lain....


senja view ...tebal kabus...tak nampak tanduk gunung kinabalu....


walau dimana berade, homework jgn dilupa...kakakakaak


pas magrib kami pi dinner...dinner kat hotel ni je lah....sejuk2 gini makan nasi lauk ikan kering pun sedap...ape tah lagi lauk meriah mcm nih kakakakaaka
so mlm tu tdo dgn lenaaaaaaa sekali ....penat berjalan kot.... maka tgu next entry utk citer seterusnyer....ehehehehe.....aku mls nak tulis details sbb info pasal kk ni byk leh dpt kat google kan..lagi pun ni kali kedue aku sampai sini so update biase2 je laaa,utk kenangan2 aku nanti....xoxo!




 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy