Thursday, December 28, 2017

Shanghai Trip ~ 22 nov 2017 (day 2) NANJING ROAD / THE BUND (DAY VIEW)


Assalamualaikum....


salam kamis terakhir di tahun 2017 semua.....patut hari ni kalo dayyan sekolah rendah kebangsaan, dayyan ade orientasi darjah 1...rata2 sekolah kat putrajaya hari ni orientasi darjah 1 ....tapi aku tak jadi anta dayyan sekolah rendah biase so takde laa kecoh2 nak pi orientasi ari ni heheehehe.... aku anta dayyan sekolah integrasi...2hb jan tu baru orientasi ....so selamat berorientasi tuk parents yg ade anak darjah 1...meriah masing2 up gambo kat sekolah hah....mcm biase, bersambung lagi kisah aku di bumi shanghai......okey2 jom layan pic sambil i cerita ceriti....

*
*
*
NANJING ROAD - THE BUND (DAY VIEW)
*
*
*
V

lepas keluar dari yu garden, kami gerak ke nanjing road pulak..... apa tu nanjing road...ok, nanjing road ialah jalan yg menjadi pusat membeli utama di shanghai dan merupakan salah satu jalan yang paling sibuk didunia....gituuuuwwww...kami ke sini bukan le nak shopping ape pun...lebih pada windows shopping ajek.... misi utama nak cari halal restoren kat sini....perut udah keriuk keriuk katenyer.....
*pic credit google*


lepas tu aron bawak kami makan kat restoren halal di nanjing road....tak tau ape name restoren ni kat nanjing road byk je restoren halal kene pandai mencari ler...kiteorg tingin nak makan dimsum halal....takde plak kat restoren ni....kami siap2 solat jugak kat restoren ni....sbb mase tu dah pukul 2petang....




order nasi goreng dan lauk2....

aku try teh cina nie....tgk mcm pelik sekali minum..ehh sedappp...ala2 laicikang....fresh betul badan lepas minum.....


ni kambing, tgk mcm biase2 kan....tapi sedappppp..... betul le org kate kalo sampai china kene try masakan kambing die....

ni daging....nampak simple...tapi sedap jugak...


bermangkuk2 budak2 ni makan nasi goreng....so kire sedap le tuh....


kemeriahan semeja eheheheh


bil.... paham ke? hahahaah


lepas tu perjalanan di teruskan.... dari pemerhatian aku bersih je sekitar nanjing road nie....laki aku berkenan betul dgn motor dieorg..siap ade bumbung mcm tu hahaahaha.... pastu tgk betul2 kat handle motor tu..siap ade glove hahahaah....comel kan....sebab sejuk koooo so kene laa ade glove tuh...


posing ala2 tourist hahahaah


nampak bas kat belakang tu...ikut plan asal kalo tak amik tour dgn aron ni kami nak naik sightseeing bus ni ...pusing2 sekitar shanghai..... tapi mujur ade aron so lagi senang le keje kami....

patung di nanjing road yg membawak simbolik happy family pi shopping...nampak tak yg pompuan tu pegang paper bag....


luas tempat pejalan kaki kat kat nanjing road nieh....tram pun ade.... tapi kami tak naik laa ...kami gigih berjalan hahahaah mujur musim sejuk so takde laa ketibas hahahaahah

kami jalan santai2..sambil amik2 gambar....

kami yg dlm perjalanan ke the bund sambil menyusuri suasana nanjing road....


posing fefeeling tourist lagi hahahaah


dan lagi kahkahkah.....

akhirnye kami sampai di kawasan the bund....kat sini mmg sentiasa ramai org...mmg tempat no 1 pelancong akan dtg...mcm kat kl laa kite ade klcc, melaka ade menara taming sari, putrajaya ade monumen alaf baru.... pic kat bawah ni budak2 ni bergambar di wall yg panjang yg dipenuhi pokok2 bunga...


aron menerangkan secara ringkas ape tu the bund....meh aku terang kat korang plak....

 the bund adalah kawasan pantai yang terkenal dan di anggap sebagai simbol shanghai selama beratus-ratus tahun. the bund ni terletak di tepi sungai huangpu. haa gitu le lebih kurang....kami tak ke belah sane...just menikmati pemandangan dari seberang aje .... yg menariknye tower bulat2 tu...namenye ialah oriental pearl tower...kalau malam lawa bertukar2 kaler lampu...sbb tu org kate wajib pi lawat siang dan malam....oriental pearl tower tu boleh naik tau...bayaran aku tak tau sbb kiteorg tak plan nak naik pun....

meriah laluan dgn kapal2 pedagang..kapal laut pelancong....


mase ni sejuk betul...aku rembat glove jaja hahahaah... aku mmg tak tahan sejuk weh...hingus pun dah start menitik mase nieh...

 kami 3 family....


haa ni plak view lain di kawasan the bund... nampak tak bangunan di belakang tu.... ia di anggap muzium bangunan kerana banyak seni bina eropah...mereka masih mengekalkan senibina ni utk simpan nilai2 sejarah tu...alaa mcm kite kat malaysia laa kan...ade istana2 dan bangunan lama zaman british yg kite kekalkan bentuk binaan asal sebab nak jg nilai sejarah tu...pic kat bawah ni dah mcm bergambar dekat europe plak kan hahahaha


satu nak puji aron ni bab bergambar...mmg pandai gile amik gambar ...angle semua cun2....die yg suruh pandang atas, kami ikut aje hahahahaah


 berlatar belakang bangunan sejarah.... tapi skrang dah jadi bank...ke hotel...lupe dah aku ...



 lieyalatif & co.


hirda & co.


 kak mimi & co.


aron ni mmg suke amik gambar org...ko bagi jek henset laju je die snap.... hahahah ..bagus org mcm ni le aku suke hahahaaha


kami mak dare....


 friendship!


bini2 jadi photographer suami2 hahahaah

suami2...


 cun plak sbb ade bot lalu dgn bendera china berkibar...


fefeeling honeymoon konon hahaha


aron ajar pose nie....


nak jugak dieee ekekeke ...


lame gak kami kat sini layan posing2 bergambar..... tapi kami akan datang lagi tuk tgk view malam.... the bund ni bile malam lagi lawa ..lampu2 yg buat menarik...ok kang malam kite singgah lagi...so sebelum meneruskan perjalanan seterusnye meh dera anak2 posing lompat2....nak suruh mak pak yg buat kang tebarai peranakan masing2 hahahaaha....budak2 ni laju jek suruh lompat2 hahaahah


cantik pic lompat2 nieh.... korang hepi makpak pun hepi anak2...hehehehe

ok dah.... panjang sgt dah nie....kite sambung next enty...kami ke AP Plaza...tempat shopping2 yg murah....jumpe lagi ..xoxo!





8 celoteh sahabat

Seronok baca trip akak...
Semoga hubungan persahabatan itu akan kekal sampai bila²..
klu pergi holiday bawa anak², bila anak happy mak pak pun akan happy juga...
ok,tggu next entry pulak..

December 28, 2017 at 10:52 AM

dtg bc entry shanghai lieya...sronok...hah kambing kt china katanya terbaik kn..oh chinese tea byk mcm bunga2..dlu ms p shanghai minum air kosong je sbb amy xbrp minum chinese tea

December 28, 2017 at 10:53 AM

Ya Allah, ramai rupanya dalam trip ni. Aron ni muslim juga ke?

December 28, 2017 at 10:58 AM

datang baca trip shanghai ;)
picture semua cantik weiii
review pon senang jew nak faham !!!

December 29, 2017 at 7:59 AM

Rindu nak pi tempat sejukkkkkk. Msia is verry hot. Hahha

December 29, 2017 at 2:19 PM

The food looks great and the group photos awesome. Yang backgeound dua building, building kiri a bit merah, that is very nice photo. Macam kat New York.

December 29, 2017 at 11:42 PM

shanghai antara dlm bucketlist sy ni..;D

January 2, 2018 at 4:21 PM

Cantik gambar-gambar ni. Seronok nya jalan ramai-ramai macam ni. Meriah.

January 9, 2018 at 1:58 PM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy