Monday, December 18, 2017

Shanghai Trip ~ 21 nov 2017 (day 1) GOODBYE MALAYSIA HELLO SHANGHAI


Assalamualaikum....

tarik napasssss....hembussss...dan marilah ikut pengembaraan aku ke shanghai heheheheh.... mesti ade yg tertanye2 kenape shanghai? okey...camnie...first sekali sebab disneyland... kawan aku hirda ngan kak mimi mmg disney freak.... hirda sendiri je dah pergi separuh dari disneyland yg ade... aku baru berjinak2 hahaahah... aku dah pergi hongkong disneyland dan second time adalah shanghai disneyland....shanghai disneyland kan baru bukak so rate die masih munasabah lagi utk aku pergi...kang dah lame lagi naik harga hotel dan tiket masuk..mcm contoh tahun 2012 punye rate hongkong disneyland hotel rm600, tapi skrang dah rm1k semlm...fuhhhh...tapi korang boleh jek dok hotel lain di area luar disneyland kan yg mane harga lagi murah lah...tapi mcm aku mmg nak dok hotel disneyland baru le feeling disney tu ade hahaahahah.... so arini mari aku share kisah kami di hari pertama berlepas ke shanghai....

*
*
*

KLIA  -  PUDONG INTERNATIONAL AIRPORT -  HOTEL TOY STORY
*
*
*
V

flight KUL - PVG jam 8.55pagi...makanye mlm tu tdo2 ayam sebab excited plus takut alarm tak bunyi kahkahkah....pukul 4pg aku dah bangun kejut masing2 mandi bersiap...dlm pukul 5.30pagi kami dah keluar rumah dan parking di KLIA....


jumlah berat luggage2 kami....ingat kan luggage peti ais aku tu berat lee..rupenye tak le berat sgt dalam 25kg je hahahaha...luggage peti ais tu merujuk kepada luggage makanan aku tu ler....ye laa dengan beras, periuk nasi, lauk bagai ..tak ke mcm peti ais hahaahahaha....


muke excited masing2...budak2 pun excited sbb dicutikan awal seminggu cuti sekolah hahahaahaha....kami ke kfc dulu utk light breakfast...setting simkad china siap2...download vpn nak guna kat china nanti....pastu baru gerak ke aerotrain...


hazry dan dayyan..sebaye ni...tapi dayyan kemetot lahaiiiii....


dalam aerotrain nak ke flight....kecoh hah rombongan cik kiah..... actually ni adalah first trip kami together2 ke oversea.... best sgt..meriah....


gituuu kauuu!!...feefeling sgt bergambooo mcm ni hahahahaah


dayyan masuk2 je flight terus cari earphone...biase laa kejar nak tgk cartoon die....


gambar wajib bile ko dah di ketinggian awan biru.....


kids meal MAS ...


menu boleh pilih nasi ayam atau nasi lemak.... mia mcm biase laa nasi ayam... jaja nasi lemak....


aku special sikit...seafood meal....saje nak try kan...


khusyuk hah bile dpt makan hahahaahah


si mia plak beriye tgk movie....tapi kejap je...lepas tu die layan mate ...ye laa bangun awal kan semlm....


perjalanan ambil mase 6 jam...tapi cuaca cantik maka perjalanan smooth...


yeah! dah masuk ruang udara negara china....


bile travel waktu siang best je dpt tgk awan kepuk2....


alhamdulillah selamat tiba...landing pun smooth ajek...memandangkan arrival form tak diberi masa atas flight maka kene laa isi kat sini.... bab isi borang ni nyampah kan hahaahah... lagi2 kalo anak ramai...hadoiiii...


lepas tu mcm biase laa kene lalui imigresen dieorg....semua okey..laju... staff pun okey sgt2... dgn senang hati aku bagi klik satisfied kat tab kat kaunter dieorg heheheeh...tu belakang laki aku tu laa imigresennyer....ikutkan mane leh snap kan...tapi dah kate blogger hahahaha kang nak tepek kat blog hahahaahahah.....


lepas tu terus ke baggage claim.... sampai2 tgk beg masing2 dah nak masuk ....baguss...laju jek...


terus kami gerak keluar dari airport untuk ambil airport transfer.... teratur jek siap q...

so far kat sini mcm kat korea..taxi depa boleh dipercayai ...pakai meter...cume mmg ko membisu seribu bahasa laaa sebab dieorg mmg tak reti english langsung...so siap2 print alamat hotel dan tunjuk kat driver taxi....pergi kiteorg dpt taxi kereta sedan....balik tu dpt mcm mpv....driver taxi dieorg bawak laju betul....huhuhu


perjalanan dari pudong airport ke hotel toy story dalam lebih kurang setgh jam laa...


mase ni hujan renyai2....tu budak2 ni masuk je kereta terus pulun tdo ....sabo jek laaaa... tambang taxi aku kene cny100...


bila nak masuk perkarangan hotel jek terus bedebo semacam ..... selama ni tgk dlm gambar je...ni betul2 depan mate....


muke masing2  tersenyum bergambar kat depan lobi hotel, ye laa akhirnye ape yg di plan menjadi kenyataan..mau tak hepi kan....aku dah tak sabar2 nak masuk hotel sbb sejuk kat luar nie....
budak2ni berkawan dari mak2 nye berkawan zaman fotopages.... dari masing2 baby...sampai le dah besar panjang mcm nie.... walau jarang jumpe tapi tetap okey boleh borak2 sesame dieorg...ye laa masing2 kebanyakan sebaya.... abg aam je yg dah abang2 sbb dah form 1....

okey sampai sini jek...nanti aku sambung balik kisah check in hotel dan kami ke disneytown utk makan di satu2nye kedai halal yg ade kat sini.....xoxo!




7 celoteh sahabat

nak lagiiiiii

December 18, 2017 at 9:12 AM

FUh. bukan budak2 je excited ni. mak bapak pun tak tentu arah kalau bab disneyland ni haha

December 18, 2017 at 9:45 AM

memang excited jer baca !!!

December 18, 2017 at 11:31 AM

Tips tips menarik. I like it.

December 18, 2017 at 12:29 PM

bestnya meriah sgt.. hehe

December 18, 2017 at 12:45 PM

Salam Lieya!

Lama sungguh tak tumpang membebel kat sini!

Kalau dah travel macam ni, bukan budak-budak aje teruja. Makpak budak pun kadang-kala boleh over dibuatnya tau!

Okay, tak sabar nak tunggu kisah seterusnya. Agak-agak berapa lama kena tunggu next entry ni? Kehkehkeh!

December 18, 2017 at 2:24 PM

seronok baca..dna banyak sgt tips..terbaik!

December 21, 2017 at 2:07 PM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy