Friday, December 29, 2017

Shanghai Trip ~ 22 nov 2017 (day 2) AP PLAZA / THE BUND (NIGHT VIEW) / HARD ROCK


Assalamualaikum....


yeahh!! meh sambung kembali...selepas terkinja2 berposing kat area the bund...kami naik coaster dan dibawa aron ke ap plaza....perjalanan ambil masa dlm setengah jam.... sempat nap sat sebab letih berjalan tadi ke the bund hehehehe....

*
*
*

AP PLAZA - THE BUND (NIGHT VIEW) - HARD ROCK CAFE
*
*
*
v


ape ap plaza nie...okey meh i terangkan...ap plaza atau nama penuhnya plaza asia pasifik ni adalah salah satu pasar terbesar dimana terdapat lebih dari 1000 gerai vendor berniaga di sini...kawasan mmg luas...tgk map kat bawah tu....berapa byk lot kedai yg ade tu...kat sini semua penuh dgn fake produk .... kalo kat malaysia mcm kat petaling street, gm klang lebih kurang mcm tu laaa.... aku mmg nak cari fridge magnet dan kipas tangan buat ole2 kat sini sbb bace kat blog kate kat sini boleh dpt murah kalo beli banyak.....


aron bagi kami 3 jam utk tinjau2 disini....check point nak jumpe balik adalah di information kaunter belakang mia ngan jaja....luas sini..takut gak aku kalo sesat ....


lorong pun byk...dari mane nak mule dulu nie...hahahaha


pasar ni underground tau.... sebelah dgn subway/metro...


mcm2 ade kat sini.... kat sini same je mcm konsep petaling street...kene pandai tawar...dah tawar ko beli leee hahahaaha...kang tak pasal2 dpt jelingan....aku mmg tak pandai menawar sgt...so ikut jek laa dieorg...laki aku pandai...tapi byk kedai, bile  dah tawar2 dieorg tak bagi, kiteorg acah2 nak belah ..nanti dieorg panggil balik n setuju dgn harga yg kite letak..... so korang letak le harga yg rendah ...tapi jgn le tak logik.... study2 le sikit harga kat lazada ke kan...kan byk barang dari china kat lazada tu...


kat kedai ni kami beli table runner....


budak2 seb baik behave je tgu mak pak shopping hahahaah.... layankan si putera raja harris .....untung harris nie dayang2 asyik layan die je heheheeh


mane2 kedai yg kami dpt harga okey, terus kami borong...contohnye mcm kedai nie....kami borong fridge magnet....sampai bersila hah pilih ekekeke....


ade due kedai kami borong fridge magnet....kami beli mmg byk so dpt le dlm seketul cny5....dlm rm3 duit kite....tu pun jenuh menawar....


light down jacket pun murah kat sini...duit kite jatuh dlm rm60.... murah kot....so beli gak selai...lepas tu masing2 menyesal nape laa tak beli lebih....aduhhhhhh...menyesal tu pulak datang bile dah balik hahahaahah...mmg gigit jari jek laaa.... kami beli same2 kaler light pink ni...nak sedondon dlm disneyland nanti....kat ap plaza ni byk tau jual handbag fake...tapi tak beli pun sbb i tak pakai fake hahahaha...mampos kene kecam statement i ni ....tapi betul...jadi total damage aku kat ap plaza ni tak le byk pun.... sbb ingat byk le yg aku akan shopping...so takpe laa duit leh spend kat dlm disneyland je nanti....


lepas 3 jam lebih di ap plaza kami gerak balik ke the bund untuk tgk view waktu malam....mmg cantik...puas hati sbb dpt cover day dan night view....lampu2di oriental pearl tower tu bergemerlapan bertukar kaler....dgn kapal2 lalu lalang....mmg cantik lah...


bukan kate siang, malam pun ramai jugak pelancong yg ade....


say cheese!



bile malam suhu drop 8 - 9 celcius...makin ketaq aku dibuatnyer...org lain aku tgk steady ajek hahahaahah...


waktu malam mmg hidup kat sini....cume kat sini takde plak shop2 jual souvenir....patut kena ade.... senang nak membeli....


bergambar puas2.... nak dtg sini tak tau lagi bile....


tp mcm biase dayyan le asek komplen, asyek amik gambo je mama.....eiii budak nieee kan!


oh yea, kat sini ade jugak kedai amik gambar siap cuci siap frame.... harga mcm dlm pic kat bawah....kami buat.... pic saiz a4 siap dgn frame....


nampak tak pic yg laki aku pegang tu.....proses nak buat kejap gileeeee....tak sampai 15minit pun....wahh kagum mak....siap ade date dan watermark the bund shanghai lagi...okey lee jadi kan kenangan2 kan....nak cuci sendiri mmg berjaman ler....


pastu kami gerak ke parking coaster  utk ke hard rock shanghai.... peminat hard rock ramai ni so wajib pi....laki aku sendiri suke kumpul tshirt hard rock....pic kat bawah ni kami stop bergambar kat salah satu hotel yg xmas deco die lawo ...lampu2 dari snowflakes....cun je tgk...yg pasti aku puji anak2 kiteorg nie..walaupun penat tapi tetap posing ceria...hahahaahah


dlm coaster masing2 dah lapar...aku bawak bekal megi indomie goreng tu bagi budak2 ni makan.... jadi le buat alas perut sebelum balik makan kat hotel kang....


okey dah dpt ape yg dihajati, jom gerak balik hotel....badan udah capekkk....


maka tamatlah journey kami bersama aron, mari lah bergambar kenangan dgn aron....nice service, paham kami org malaysia punye kehendak, siap bawak kami ke toilet yg bersih2 jek sepanjang trip.... so mmg aku bagi 5 bintang ...highly recommended sgt2 si aron nieh....utk makluman semua, berurusan dgn aron ni pun senang...takde deposit ape pun...email nak guna servis die pada tarikh sekian2...itinerary sekian2...minta quotation...kite setuju dgn harga die...set mase dan lokasi nak pickup.... start tour...dah abis tour semua dah selesai baru lah kite buat payment....senang kan...sbb kalo yg book dgn deposit ni takut jugak kalo kene scam ke kan...dah le china ...betape paranoid nye dgn negara depa kan hahahaahah


naik bilik ...mandi2 semua rehat2...aku panaskan nasi tomato dgn ayam masak merah dan kari ayam....so tu lah dinner kami....


aku lak lenguh gile kaki ....byk berjalan...sapu balm, pastu terus membutaaaa...kroihh kroihhhh....penat oi....hahahahaahah
tamatlah kisah hari kedua....sambung plak hari ketiga dalam next entry....xoxo!





10 celoteh sahabat

Kalo p tempt shopping bli rmi2 insya Allah bole dpt murah.. Jacket tu murahhhh awat bli satu hehe.. Cantik view mlm

December 29, 2017 at 9:46 AM

seronoknya bercuti boleh shopping shopping macam ni <3

December 29, 2017 at 10:13 AM

wah..klu rm3 duit kita tu murah gak la tuh..pandai akk tawar menawar..
thanks akk bagi kita FM yaa...
Ok next entry.. i'm waiting...

December 29, 2017 at 10:34 AM

A very colourful post

December 29, 2017 at 11:39 PM

hari kedua ni sakan berjalan
itinerary semua buat sendiri ke atau dekat sana tanya guide mana tempat2 menarik?

December 30, 2017 at 4:37 PM

seronok!!!

December 31, 2017 at 11:50 AM

China Negara depa besaq, memang kena repeat lagi lah kalau nak menjelajah China ;)picture semua lawa

January 3, 2018 at 12:09 PM

haahla murahnya jacket tu..rm60 mana nak dpt kat KL..uniqlo pun beratus kot

January 3, 2018 at 12:16 PM

Tempat shoping mak mak yg suka ye lieya..

January 3, 2018 at 12:26 PM

Cantiknya view waktu malam. Berwarna warni. Murah tu jacket. Kalau kat sini memang beratus harganya.

January 9, 2018 at 1:52 PM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy