Thursday, December 21, 2017

Shanghai Trip ~ 21 nov 2017 (day 1) DISNEYTOWN


Assalamualaikum



gituwwww..hari pertama punye cerita pun berentry2 hah kahkahkah.... ye laa wey ade gak bahan blog ni berupdate selalu kan heheheeh.... okey2 sambung dari kisah lepas checkin hotel....kan aku ckp kami ke disneytown ..nak jalan2 kat sane, nak shopping, makan2...jom aku cerita sambil menyelusuri gambar2 yg ade (menyelusuri ayat aku hahahaahah)....

*
*
*
*
*
V

first meh aku explain dulu ape disneytown nie....haa rujuk map kat bawah...ni map disney resort.... tgk hotel yg kami duduk...disneyland dan disneytown.... sebenarnye semua dalam lingkungan kawasan yg sama jek.... nak kesane pun senang sgt2..shuttle bas setiap 10-15 minit ade....nak jalan kaki antara disneyland ke disneytown pun dekat sbb sebelah2 ajek....


disneytown ni tempat ala2 mcm jpo/mitsui le kalo kat sini...ade butik2 brand terkenal mcm lego, adidas, pandora, innesfree dan lain2...ade gak tempat2 makan .... malam sampai tu kami ke food republic...die ala2 food court yg byk kedai makan dlm tu.... dalam byk2 tu ade satu kedai makan halal kat situ....


 dari hotel nak ke disneytown naik shuttle bus.... tak lame pun tunggu ... hepi masing2 sbb akan kirai duit cny pertama kami kat sini hahahaahaha



hujan sikit malam tu.....makin mencongkam sejuknyer.....


wajib bergambar di laluan kepala mickey nie..... gambar kat situ bertukar mengikut tema musim.... mase kami pergi disneyland dah start deco xmas.....


kami...mak2 yg kecoh heheheeh


selalu bawah ni ramai je org...mujur mlm tu tak ramai org..boleh laa posing dgn aman..


yeah! ini lah satu2nya kedai makan halal yg ade di dalam disney resort.... name kafe ni Yershari Restaurant...lokasi dalam Food Republic  di dalam disneytown ..kedai yang paling hujunggg...ingat ye yang paling hujung...food republic ade due pintu masuk besar ....so kalo ko masuk ikut pintu belah kanan cari yg paling hujung ke kanan...sebab kiteorg agak frust mase kumpul info pasal kedai halal ni ...dlm blog2 tak cerita detail sgt....tapi rasenye semua kalo datang dari arah pintu masuk disneytown akan masuk ikut pintu kiri...so korang gerak cari kedai Yershari ni yg paling hujung ke kanan key....actually Yershari ni byk branch kat area shanghai...antara restoren halal yg agak pemes jugak le....


nampak tu ade tanda halal...menu mcm biase laa nasi goreng2...ala2 mee sup gitu....rate harga dlm cny50....


eh meh nak share pemandangan dlm food republic ni camne....kan aku ckp tadi ala2 food court kan.... nak dpt meja waktu peak hours payah oiii.... laju2 kene cop... pastu lagi satu tgk menu2 lain dieorg makan ..perghh teliur abis...dgn dimsum panas2 berasap tu....pakkal jek tak halal kan hahaahahah



sabar menanti kaum bapak mengoder...






menu die menarik....rase biase2 jek..tak de rase pedas langsung pun.... portion agak besar... satu share berdua pun ok rasenye...


sejuk2 boleh mkn soft ice cream...aku yg tgk dayyan makan rase tekemut2 rase nak terkucil kahkahkah....


sup tu rase rempah2 ... nasi mcm nasi goreng cina tu...kalo lah ade cili hiris dgn kicap...fuhh lagi meletups kot mkn hahahaaha.... lamb stick tu sedap nak gilerrrr....antara yg pemes kat sini....


laki aku order nasi putih dgn kari kambing...sedappp...


tgk tgn belah sane tu...bersimpang siur dok makan kambing hahahaaha...serius sedap lamb stick nie.... die bakar fresh2 bile kite order.... pedas2 die pun sedap....2 kali gak kiteorg repeat tapau lamb stick kat sini....


lamb stick ni selang seli dgn daging n lemak.... masalahnye anak2 aku berebut nak mkn lemaknye ajek..sedap giler kot lemak die....


xmas tree di disneytown....tak setinggi dlm disneyland....



perut dah kenyang.... baru ade tenage nak kirai duit hahaahaha...so masuk le ke world of disney....dalam ni ade semuaaaaa disney merchandise..baju, beg, mug, toys, fm, keychain, jam...ehhh mcm2 leee takleh nak sebut...lenguh tangan nak tulis hahaahahah...dlm disneyland pun ade kedai2 mcm nie...tapi beli kat sini senang sbb harga pun lebih kurang ajek...lg pun dah beli siap2 senang, esok2 bile kat disneyland tak le susah nak pegang barang shopping..mane nak main game...mane nak jaga barang shopping...betul tak...yg tak syoknye ...dah jadi mcm kat malaysia...beg plastik dieorg caj...Ggggrrrr.. mase kat hongkong disneyland takde pun...siap mintak lebih lagi ade ...


mate berpinau2 tgk mug...bile dah balik malaysia rase nyesal lak tak beli semua hahaahahah


budak2 ni nak mangkuk mickey and minnie....


dayyan mmg sebelum pergi dah aim nak tron....ala2 kereta control laaa... tapi terus terang ckp...disney merchandise kat shanghai disneyland ni tak meriah sgt...fm pun takde sgt... so kiraian duit adalah terkawal hahaahahaha...


kami bertiga dah plan...wajib beli cekak mickey nie....hari masuk mickey nanti nak boria kononnye hahaahahahha....


sementara tgu yg lain shopping kami lepak luar layan bubbles..laki aku beriye mencangkung nak amik gambar budak2 main bubbles.....




org2 kat sini peramah nak ajak borak...tapi masalahnyer mmg mcm itik ngan kucing ko bercakap...laki aku ade install google translate...so jadi ajek die borak dgn uncle ni hhahaahahah....tapi sumpah kelako..tegelak2 aku tgk....


abis shopping kami gerak balik ke hotel naik shuttle bus....mandi2...kemas kain baju dlm luggage....rehat2....dayyan mcm biase worksheet kumon sentiasa menemaninye hahahaahah...so sila siapkan....


 aku plak sejuk2 ni perut asek lapa jek...so buat milo dan megi cup...oh heaven!!!
budak2 ni lepas tgk cartoon aku perambat suh tdo...kang esok nak bgn awal...kalo ikutkan nak layan channel disney kat tv tu mmg tak tdo lee jawabnyer heheheeh...so sambung lagi next entry untuk cerita hari kedua kami di bumi shanghai....xoxo!




10 celoteh sahabat

bestnyer...

December 21, 2017 at 11:31 AM

rindu lamb stick tu.. sedap sangat

December 21, 2017 at 12:07 PM

seronok sgt tgk trip reramai mcm ni..gambar2 pun best tgk..bestnya shanghai..xtahula bila dpt merasa ke belah2 sana plak

December 21, 2017 at 1:45 PM

Shanghai sejuk boleh tahan jugak yer ;)
nie boleh jadi panduan kalo nak pi sane tue ..

December 21, 2017 at 2:05 PM

hepi2 tang makanan tu menggoda nya.. kt sana menu kambin mmg terkenal yek.... nmpak mcm simple je kambin tu...

mmg comel2 lah mug mickey tuh... mmg rambang mata, sedar2 mau terbeli semua heheheh

December 21, 2017 at 4:25 PM

menggoda ni. boleh lah letak in list next trip selepas jepun.

December 21, 2017 at 6:16 PM

Seronoknya boleh bawa anak-anak bercuti ke Disneylan ye...memang syurga anak-anak tu

December 21, 2017 at 6:44 PM

syoknyer lieya buat trip ramai2 gitu... tak sabar nak baca entry seterusnya... ni baru intro je nih... hehehe...

December 22, 2017 at 1:08 PM

Bagus2 details cerita pasai halal stall tu. Buleh buat reference org lain. We want more!!

December 22, 2017 at 8:32 PM

macam terasa2 satay lamb tu ye.

tak sabar nak tunggu cerita next ni.. sebab plan dari last yr nak bawak staffs ke sini tp tak jadi2.

December 25, 2017 at 9:04 PM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy