Thursday, January 30, 2020

jalan2 ke Pulai Springs Resort in Johor Bharu




Assalamualaikum...


mcm biase kisah dah lame berlalu...baru nak update ahahahaha.... kejadian berlaku masa cuti sekolah bulan 12 ari tu....bawak anak2 pi dok hotel....alaa budak2 ni asalkan ade swimming pool best dah kire hepi dah.... so kali ni aku nak try dok kat Pulai Springs Resort Johor Bharu....bukan hotel yg baru ...hotel yg dah agak lama...tapi so far semua fasiliti okey...yg menariknye sebab ade 5 jenis swimming pool kat sini....name je 5 tapi aku tgk same je semua kahkahkah....



kami amik bilik 1 bedroom suite....ade ruang makan, hall, 1 bilik tdo, 1 bilik salin baju....



okey laa tak besar sgt tak kecil sgt....mcm biase mak pak tdo atas katil...budak2 ni bentang je toto kahkahkah...


ptg tu mcm biase laaa...lawatan sambil belajar ke swimming pool bermula hahahaahah...


ade kolam ikan koi...boleh bagi mknn..beli pallet ikan kat kaunter boleh berangan2 bagi ikan makan sambil nyanyi lagu..

Wahai perigi, perigi, airnya biru,
Tempat bermain..bermain pari dan mambang,
Mohon izinkan hamba merayu ibu,
Izinkan hamba merayu ibu,
Bagi penawar hatiku yang bimbang,
Wahai bonda ibu kandungku...

Wahai bondaku...bondaku si ikan kaloi,
Timbullah bonda oi..timbullah tunjukkan diri,
Nasi melukut dengan sayur keladi,
Nasi melukut sayur keladi,
Untuk bondaku di pagi hari,
Wahai bonda ibu kandungku...

kahkahkahkah...tp ko tgk le dak eijaz...menggelupur mintak lepas...die nak explore sendiri ...aishh geram aku....tak bagi kerjasame betul nak bergambar hahaahah


sudahnye aku malas nak paksa2 eijaz...pergi laa ko sane ... mia, jaja, dayyan meh posing sebelum keceburrr dlm swimming pool....tgk le eijaz tu die yg tak sabar2 ...ade hati berani nak masuk swimming pool sendiri....


acara yg dinanti2 ...hah berendam le korang puas2....kan aku kate tadi ade 5 swimming pool kat sini ... ade lap pool, ade wading pool dgn batuan2, ade slide pool, ade horizon pool, ade baby pool, ade jakuzi jugak....


unik laa tgk swimming pool ade batuan mcm ni...kalo posing dgn bikini telentokkk tejelepok atas batu ni pastu cunnn kahkahkah....


jakuzi yg air nye sejuk gileeeee....


ni lap pool...xde gangguan batuan dan slide....


tp budak ni mmg bikin geram...die takmo dok dlm float..takmo org pegang...nak jalan sendiri....tu dok meniti tepi2 tangga pool tanpa rase takut....


mase ni kakak2 abg mmg dah ntah kemane2 bertebangan...tp aku kalo bab2 air ni mmg pesan berjuta2 kali kakak2 tgk kan dayyan....jgn lekaaaa...


yg ni biar bapaknye yg handle...


tergelak2 dpt main air....harap2 mlm tu pengsan tdo sebab kepenatan tak jaga mintak susu hahahaahah


aku? mcm biase kene bawak status datin bile dok swimming pool mcm nie...no basah2...duduk tepi makan jajan sambil jaga beg hahahahah...


dlm kul 6.30ptg kiteorg gerak balik ke hotel....dan budak2 ni sambung mandi lagi kat pool area hotel plak...


pastu mcm biase laa lepas main air..masing2 lapo... sementara tgu nak keluar dinner pekene maggi dulu....


kami duduk sini 2 hari....mcm biase laa aktiviti same je mcm semalam...bangun pagi pi sarapan lepas tu main air lagi sampai lebaaammmm pastu tghari keluar cari lunch...anak2 aku kan bile dpt aktifkan insang balik mmg gunakan mase main air tu betul2 hahaahahah....


oh yeak...kami makan di Restoran Asam Pedas dan BBQ di Taman Universiti, Skudai...korang kalo lajak ke Johor Bharu tolong laa makan kat sini...sedappppppp sgt2.... sayur toge tu sedap, telur dadar pun sedappp...ehh ikan goreng tu pun sedappppp...sampai aku dgn mia mencari2 apekah resepi dan cara die goreng ikan tu....asam pedas jgn ckp laaah ...mmg killer menu kat sini....sedappppp!...kat sini ade jugak BBQ...nampak tak pondok kat luar restoran kat gambar atas tu....


pastu perut dah kenyang balik hotel balik sambung lagi main air....ptg tu hujan...so tak bagi eijaz mandi...kakak2 dan abg je main air...kiteorg beli makanan ikan dan layan ikan mkn....


elok je eijaz campak bagi ikan makan...lepas tu aku tgk senyap...rupenye die yg makan wehhhh hahaahahah...merase jugak laa 2-3 bijik pallet ikan tu die kunyah kahkahkah...


pipi kembung kunyah pallet ikan hahaahah...adoi laaa!! pantang lekaaa budak sorang nieh tau...


agitchuuuu mak ko enterpremmmm kahkahkah


budak takleh mandi ni kasi die bebas berjalan explore kawasan....muke ade bengkekk sebab tak dpt mandi kikiki...


merenung tgk kakak2 abg main air....


"oii kakak bile nak naik haaa...dah penat shayer tunggu nie"


ni plak kisah hari kedua...mcm biase..lepas sarapan, pagi2 dah terjun pool....x bagi eijaz mandi pagi2 so layan die main buggy dulu....


ade hati tuuu...tak padan dgn kaki pendek tak sampai tekan minyak hahahaahah


ecewah dieee!


hahahah garu kepala jd pemerhati kakak2 dan abg mandi....


agak2 matahari naik sikit...baru bagi die main air plak....


kul 12 kami check out..sementara papa settle kan urusan check out kami bergambar dulu di deco2 krismas kat lobi hotel....


cubaan utk merembat ball di pokok krismas hahahah


lepas check out kami terus gerak balik kampung aku..... singgah lunch dulu Nasi Beriani Jaafar di Macap...selalu mkn kat nasi kambing 40 hari tu jek..kalini cari port baru plak....wehh sedap nasi beriani kat sini...ade set kambing, ayam bakar, puyuh...semua sedap!!


dah kenyang baru le balik umah mak abah....siap tapaukan lagi nasi beriani utk dieorg....sampai2 tgk2  mak masak asam  pedas ayam dgn asam pedas ikan mayong...pelik jugak sbb aku tak bagi tau pun nak balik...buat senyap aje....tup2 ade menu peberet aku heheheh..sebab selalunye kalo nak balik johor aku bgtau mak aku awal2 so die siap2 le masak asam pedas die....tu org kate insticnt kuat tuuu hahahaha ...eh ke mak aku skodeng tgk whatsapp status aku hahahaah tu die tau aku kat johor hahahaha...


asam pedas mayong yg always jadi peberet aku....aku mmg rebut tang kepala tu laaa....srooott sroottt sedut sampai tinggal tulangggg ajeee hahahaha....


anak buah aku si luqman ni suke laa kalo kazen2 die balik...ade geng nak main ....eijaz plak tak padan dgn kecik asyek buli aje abg luqman die...abg luqman pun baik aje melayan tak melawan balik....


last but not least....sukun dan pisang goreng cicah sambal kicap johor style....umangaaiiiiii nikmat doniaaa weyyyy hahahaha....mak aku kalo buat stok sambal kicap die sebotol besar..anak die ni laa suke rembat bawak balik putrajaya sikit hahahaah...
okey laa tu ajek kisah cuti2 kami ke Pulai Springs Resort.... weekend ni balik johor lagi...yahoooo!!!




**jaga kesihatan ye gaiss  di musim2 virus coronavirus nie...moga2 kita semua terpeliharan kesihatan dari sebarang penyakit yg merbahaya...amin




7 celoteh sahabat

wah seronok nyer tengok dak eijaz ... kejap jew dah besau kan dia ;)
hotel tue nampak bersih dantip top ...bolehlah masuk list kalo nak pi Johor nanti ;)
lama dah lieyalatif tak buat entry cam ginie ... yayyy tq;)

January 30, 2020 at 11:10 AM

lama dah tak ke pulai springs resort, dulu masa keje kt utm skudai tu rajinla join kursus kat situ...
budak-budak mana boleh jumpa air, pantang wei...

aduhai sedapnya nengok set asam pedas tu, rasnya kedai baru tu 13 tahun dulu tak pernah jumpa kedai tu... balik johor tak layan asam peda tak sah...

asam pedas mayong mmg peberet aku jugak, bab kepala aku cop dulu, kadang tak makan nasi dok ratah kepala gitu je sedar-sedar kenyang hahaha

January 30, 2020 at 11:13 AM

bdk2 dpt pool suka sgt la tu kan..asam pedas ayam tk pernh mkn..masakan mak sure kerinduan tu kan

January 30, 2020 at 11:33 AM

Assalam lieya
lamaaanyaaa la hai xkomen blog awak he3
dok jadi silent reader jaaaaa

February 6, 2020 at 11:46 AM

Assalamualaikum Wrmbth Sis Lieya.Jemput sertai giveaway dengan 17 Hadiah Wang Tunai bernilai RM1000

Hadiah RM200 (Seorang Pemenang) - 1 x RM200

Hadiah RM100 (2 Orang Pemenang) - 2 x RM100

Hadiah RM50 (14 Orang Pemenang) - 14 x RM50

Tarikh tutup 29 Feb 2020. Klik sini untuk sertai giveaway ini.

February 11, 2020 at 2:27 PM

Mantap

April 19, 2020 at 4:12 PM

Apa tajuk lagu kat video yg eijaz time makan tu eik yg lagu jipun tu

April 19, 2020 at 4:14 PM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy