Tuesday, December 3, 2019

Kembara Tanah Suci 2019 (Berangkat ke Tanah Suci)



Assalamualaikum...


catatan perjalanan bertolak dari KLIA ---> Colombo(transit) ---> Jeddah
29 Oktober 2019 (selasa)

Assalamualaikum Mekah!
~melaksanakan umrah pertama kami~



akhirnyerrrrrr..setelah sort gambar2 dpt jugak aku up entry pertama berkisarkan perjalanan umrah kami....serius teruja nak berkongsi cerita dan pengalaman dengan kawan2 semua walaupun dah ramai yang pergi dan lebih kurang aje perjalanannya...tp pengalaman diri sendiri tu buat aku teruja nak menulis catatan umrah kami....ye laah excitednye, pengalamannye, kerinduannye sgt2 berbeza dgn percutian2 kami sebelum nie...

ok lah jom join kisah kembara tanah suci kami yg serba simple ini.... kami bertolak ke Jeddah pada 29 Oktober flight jam 8.50pg... pihak travel agensi kami iaitu El Izzah maklumkan yg dlm pukul 5.30pg kami dah kene sedia di klia untuk tujuan checkin semua ...




ramai jemaah dari johor naik bas..kami yg dekat ni standby terus di klia...


mak abah aku pun dari johor tp naik kereta dgn adik aku....ajak stay umah aku awal tak mau katenye...syg nauu nak tinggalkan kucing2 die tu hahahaah...family adik aku nombor 2 yg dok banting pun join jugak trip umrah ni..meriah sbb ramai...


lengkap adik beradik aku same2 berkumpul di klia....hari raye pun susah nak kumpul bergambar mcm ni weyyy hahahaahah....



alhamdulillah..semua jemaah ada ... maka urusan penyerahan kad id nama dan alat reciever utk digunakan masa umrah diserahkan kepada semua jemaah....


selesai urusan check in bag oleh petugas El Izzah...kami siap sedia untuk boarding...bacaan doa mengiringi perjalanan kami agar lebih berkat dan dirahmati Allah.....mutawif kami bernama ustaz Hazmi akan bawa kami dari sini....mutawifah kami plak namanya ustazah Noraini menunggu kami di mekah....ustazah baru selesai bawa 1 lagi group umrah di sana ...


penerbangan kami menaiki sri lankan air dari Kuala Lumpur jam 8.50pg dan dijangka sampai Colombo jam 9.50pg (transit)...


budak seketul ni mlm tadi kan dah kacau waktu tdo die...so pagi ni die bantai mengorok aje laaa hahahaah...pakaikan safety belt pun tak sedor....


alhamdulillah...smooth landing oleh pilot....dan kami transit di Colombo dalam 4 jam mcm tu...tak keluar airport pun....so refreshkan badan kat sini...basuh muke, gosok gigi semua....waktu di Colombo lambat 2 jam dari malaysia...sampai2 sini dah zuhur maka kami jamak zuhur dan asar di sini....tak beli ape pun kat sini sbb tak tukar duit rupee...nak bayar pakai riyal boleh tapi duit balik rupee...tak moo laa ..rugi ajek hahahaah...


budak kecik ni pun siap2 laa tukar pampers die bagai....



kat sini kami siap2 berihram utk lelaki.... lepas tu standby utk boarding dan gerak ke Jeddah



kids dpt coloring set....menu on board plak ok jugak...not bad...sedap berase tp mcm biase semua kari kari kari hahahaahah....



flight Colombo ke Jeddah 2.35ptg dan dijangka sampai 6.50ptg....



si eijaz mate segar lak plak...melayan la die mengaler, makan, main sampai die penat dan tdo balik....









yg lain2 mule2 layan movie, layan game...pusing balik tgk2 dah layan mate kakakaakakaka....


meal aku... sedap tp mcm aku ckp td laa semua kari kari kari hahahaah.... dessert coconut panna cotta tu sedap gilerrr...suap kat eijaz aje laaa...pas makan...minum tea ngan coffee...lampu di gelapkan dan tdo laa kami dgn lena....


berdebar2 bile dah separuh perjalanan...standby utk bermiqat....nanti pilot akan buat announcement dan ustaf kami akan pimpin bacaan niat serta ingatkan balik larangan2 dlm ihram....


lagi 2 jam nak sampai lampu di terangkan semula dan cabin crew start tolak foods troli ...kami diberi makan lagi...



meal kali ni sandwich bun.... sedappp roti die, crunchy kat luar lembut kat dlm...tp inti pun tetap berasaskan kari hahaahaha...air plak coffee die sedap...ceylon tea die pun sedap...aku minum sprite hahaahah



alhamdulillah..touch down bumi Jeddah dgn selamat...kami keluar lambat2 sbb nanti nak tgu stroller eijaz jugak....nak tgu ground crew keluarkan stroller sebelum pi imigresen....


turun2 flight naik bas berderet2 dah tgu...dan gerak ke bangunan imigresen...ramai kali nie... ade flight2 lain pun sampai lebih kurang kami....tp alhamdulillah lagi sekali dipermudahkan kat sini bile pemegang passport malaysia polis jeddah panggil utk ke hadapan...bengkeeek jee org dari negara lain tgk hahahaahah....teringat2 lagi polis jeddah panggil "malayziaaa..malayziaaaa..." sambil tunjuk ke barisan depan hahahaah


urusan bagasi pun smooth... lepas tu kami gerak ke area bas utk gerak ke Mekah....


ehh dah bangun plak ucuk2 nie...pelik agaknye die...gi mane laa aku ni tak sampai2 dari tadi...turun naik kapal terbang...turun naik bas hahahaaha...budak ni sepanjang kami mengerjakan umrah ni langsung tak mo berbotol susu...maka direct breastfeed ajek laa...bagus jugak takde laa kalut nak bancuh susu ke ape...mujur baju2 aku semua zip depan...


dayyan dan sepupu2nye....



ustaz memberi taklimat ringkas ape tentatif seterusnya, urusan check in hotel, mase yg diberi bersiap2 utk umrah...dan seterusnya mempimpin kami utk bertalbiyah sepanjang perjalanan ke Mekah....ya Allah sayu nye mase bertalbiyah..dgn lampu bas di gelapkan....rase mcm sebak weh, pendosa2 mcm kami ni sedang dlm perjalanan nak tgk kaabah...makin dekat makin sebak...ya Allah kau terima kami menjadi tetamuMU, kau permudahkan urusan perjalanan kami tadi...aduh sebak wehhh...tp ramai jugak makin dekat makin senyap sbb suasana dah gelap maka mengantuk laa hahahaah...mau tak mengantuk, letih weh perjalanan tadi...tu aku ckp...lepas ni aku tak mo dah penerbangan transit2...nak direct flight naik Emirates hahahaahah

 ‘Talbiyah’ ialah ucapan kehadiran yang dilafaz oleh para Jemaah Haji setelah berihram ketika berada di tanah suci. Bertalbiyah dengan menyahut seruan Allah, pembuka ucapan dan pengakuan atau ikrar, iltizam serta komitmen perjanjian dan kata-kata langsung atau berdialog dengan Allah SWT.
Bacaan Talbiyah dilakukan secara terus menerus. Para jemaah digalakkan memperbanyakkan bertalbiyah di sepanjang perjalanan hingga sampai ke Makkah untuk mengerjakan rukun-rukun Haji atau Umrah.
لَبَّيْكَ اللَّهُمَّ لَبَّيْكَ، لَبَّيْكَ لاَ شَرِيْكَ لَكَ لَبَّيْكَ، إِنَّ الْحَمْدَ وَالنِّعْمَةَ لَكَ وَالْمُلْكَ لاَشَرِيْكَ لَكَ
Labbaika Allahumma labbaik. Labbaika laa syariika laka labbaik. Innal hamda, wan-ni'mata, laka wal mulk, laa syariika laka
Maksud:

Hamba-Mu datang menyahut panggilan-Mu ya Allah. Hamba-Mu datang menyahut panggilan-Mu. Hamba-Mu datang menyahut panggilan-Mu. Tuhan yang tiada sekutu bagi-Mu. Hamba-Mu datang menyahut panggilan-Mu. Sesungguhnya segala puji dan nikmat dan kerajaan adalah kepunyaan-Mu, tiada sekutu bagi-Mu.
atau
Aku penuhi panggilan-Mu ya Allah. Aku penuhi panggilan-Mu ya Allah dan tiada sekutu apapun bagi-Mu. Sesungguhnya puji, nikmat, dan kekuasaan hanya bagi-Mu tanpa sekutu apapun bagi-Mu


perjalanan dari aiport Jeddah ke Mekah amik masa dalam sejam...sampai2 kami naik ke lobi hotel kami tgu bagasi2 kami pekerja hotel susun kat aras 2...dan agihan makanan (set nasi ayam penyet + buah pisang + air mineral) oleh mutawif kami....sekali lagi taklimat ringkas oleh ustaz berkenaan check in bilik dan masa utk bersiap sebelum umrah...


dpt kunci bilik, kami naik ke aras 2 ambil bagasi masing2 dan gerak ke bilik....ya Allah tak sabarnye nak baring jap kat katil empuk hahahahaah....


alhamdulillah bilik bersih...besar dan selesa utk kami sekeluarga...kami menginap di Hotel Dar Al-Eiman yg terletak dlm safwah tower di menara jam tu...mmg dekat sgt2 dgn masjidil haram...turun2 eskalator jek dah dataran....


ade 5 katil dlm bilik nie....eijaz tak dikira katil laa sbb baby kan...katil ni jaja dah cop hahahaaha


4 lagi katil...


ade fridge yg amat bergune utk simpan2 jus yg aku beli tiap2 ari hahahaah..kat sini aku gile beli jus wey...nanti aku tunjuk gambar...toilet pun besar... toilet dan area mandi asing tu plg penting....


ustaz bagi kami masa dlm 45minit utk refresh ape yg patut dan turun ke lobi utk melaksanakan umrah pertama .... naik bilik pun tak berani buat ape...ye laa dok beringat dgn 13 perkara larangan ihram kan....makan sekadar alas perut, buang air dan berwudhuk balik ajek... dlm kul 12 pagi lebih turun balik ke lobi utk taklimat umrah...ustaz Hazmi bimbing umrah kami dengan baik dan bagus sekali... kami hanya perlu ikut rapat dan dengar dari alat receiver dan follow aje ape ustaz suruh dan buat....saat mula2 jejak kaki kat dataran masjidil haram tu berdebar2 rase...bila dah masuk kawasan masjidil haram mate aku tercari2 kaabah yg selama ni aku dpt tgk dari tv, gambar dan sejadah ajek.... ya Allah korang!! masa slow2 turun ke dataran kaabah tu mata mmg mencari2 mana kaabah...bile ternampak jek ya Allah sebak dan2 rase nak nangis...ustaz pun ckp takpe, nangis lah itu tanda kite bersyukur dan beriman... ustaz suruh masing2 buat sujud syukur dahulu...kemudian minum air zamzam sambil berdoa agar sihat2 sepanjang ditanah suci dan dipermudahkan urusan kami...kemudian kami memulakan ibadah umrah kami dengan bertawaf...

Tawaf - (ﻃﻮﺍﻑ) - adalah perlakuan mengelilingi Kaabah sebanyak tujuh kali. Tawaf adalah salah satu perlakuan ibadah yang dilakukan oleh Muslim dan hanya dilakukan di Masjidil Haram

Syarat tawaf
  1. Suci daripada hadas.
  2. Suci daripada najis pada badan dan pakaian.
  3. Menutup aurat.
  4. Bermula dari tempat yang sejajar atau setentang dengan Hajar Aswad yang ada pada satu penjuru Kaabah itu. Sekiranya seseorang itu memulakan tawafnya pada tepi atau sudut Kaabah yang tidak bersetentang dengannya, maka pusingan itu tidak dikira hingga dia sampai pada sudut Hajar Aswad untuk dikira permulaan tawaf.
  5. Mengirikan Kaabah dan berjalan ke hadapan.
  6. Dilakukan di dalam Masjidil Haram tetapi di luar bahagian Kaabah iaitu di luar Hijir Ismail (ﺣﺠﺮ ﺍﺳﻤﺎﻋﻴﻞ) dan Syazarwan (ﺷﺎﺫﺭﻭﺍﻥ).
  7. Dilakukan tujuh pusingan dengan yakin.

tawaf kami dipermudahkan...eijaz pun baik je dok berdukung...aku doa2 je jgn lee ko berak eijaz oiiii....mase aku pi ni boleh je guna stroller utk baby masa tawaf...tp kami tak gune stroller sbb dokong lagi senang n cepat pd kami lah...


mak dan abah aku pun steady jek.... tp tawaf tak rase sgt letihnyer....sebab jarak tak laa berape jauh....lagi2 mata terpesona tgk kaabah...


lepas siap tawaf...minum air zamzam utk refresh tenaga....kemudian gerak ke tempat saie....


Sa'i adalah rukun haji dan umrah, dan merupakan satu perbuatan bagi mengingati peristiwa Siti Hajar yang berulang-alik antara Bukit Safa dan Marwah mencari air untuk dirinya sendiri dan anaknya Nabi Ismail a.s. Ketika itu dia telah ditinggalkan di situ oleh suaminya Nabi Ibrahim a.s. menurut perintah Allah SWT.



saie jarak die pada aku jauh jugak....letih mmg terasa...tp tempat selesa..berekon semua kan... siti hajar dulu dlm keadaan panas terik kot berulang alik...terus rase kuat dan bersemangat...tp part saie dah lega sikit sbb dah tak kisah nak kene jaga wudhu...di laluan lampu hijau tu disunatkan lelaki utk berlari2 anak ....


eijaz jugak la untung..tawaf kene dukung..saie pun kene dukung hahahaaha...serba serbi berdukung... sepanjang saie ni kalo rase letih nak berehat boleh aje... rehat n minum air zamzam....dah rase okey, start balik saie....


alhamdulillah siap sudah kami bersaie...



maka untuk keluar dari ihram dan terlepas dari terikat dgn 13 larangan ihram tadi,  kami cepat2 bertahalul....

Dalam haji dan umrah , tahallul ialah keluar dari ihram dengan bercukur atau bergunting setelah tiba masanya.
Tahallul menurut bahasa bererti ‘menjadi boleh’ atau ‘diperbolehkan’. Dengan demikian tahallul ialah diperbolehkan atau dibebaskannya seseorang itu dari larangan atau pantangan ihram. Pembebasan tersebut ditandai dengan tahallul iaitu dengan mencukur atau memotong rambut sedikit sekurang-kurangnya 3 helai rambut

ada yg pi cukur botak..ade yg sekadar gunting rambut....



pelik eijaz ape laa papa aku buat ni hahahaaha....alhamdulillah dalam pukul 2 pagi lebih kami selesai melakukan umrah pertama kami....


geng2 lelaki yg nak botak kepala ustaz bawak ke kedai yg agak murah caj nye....yg lain2 boleh lah bersurai...oh yea ustaz bawak jugak tunjuk jalan lain lepas saie...so tak le kami tercengang2 tak tau jalan nanti....


otw nak balik hotel...aku singgah toilet dan tempat wudhu sbb nak tgk mcm mane toilet n tempat wudhu kat sini...tapi sepanjang kat mekah tak singgah guna pun toilet kat luar ni sbb hotel dekat...balik hotel ajek laaa...


luas dan selesa tempat wudhu...



laluan nak balik ke hotel lepas saie....jemaah kan ramai yg berumur...ustaz ajar, nak tau hotel kite kat mane tgk menara jam...situ laa hotel kite ....ye laa sian tgk yg warga emas yg takde waris tu...tp so far dlm group mmg saling bantu membantu...ingat mengingati...cam ahli jemaah masing2 so ape2 hal senang..mcm kite org muda2 ni senang..cepat hafal jalan...hari pertama je dah khatam laluan2, tempat soping, tempat makan best huhuhu....



maka....selesai laa ibadah umrah pertama kami sekeluarga pada 30 Oktober 2019 bersamaan 
2 Rabiulawal 1441H...tarikh yg in sha Allah akan tersemat dalam sanubari selamanya....cantik gambar kat bawah ni kan...aku dah siap tempah print besar utk umah kampung sebagai kenangan2 kami...ini lah keluarga Abd Latif Ibrahim dan Jalita Mokri yg menunaikan umrah kalinie...harap2 lepas ni satu keluarga besar kami dpt bersama-sama menunaikan umrah pulak....

tamatlah hari pertama kami....in sha Allah bersambung di entry seterusnya nanti bile rajin nak berkarang heheheeheh....xoxo!



**highlight nota dicopy dari google


 

6 celoteh sahabat

seronok baca kisah kwn2 yg dh smp ke tanah suci..smoga ada rezeki ku juga ke sana utk jd tetamu Allah

December 3, 2019 at 9:47 AM

best baca entry umrah ko beb, suka tengok si bujan kecik tu sangat behave, moga 1 hari nnti aku dapat juga ke sana

December 3, 2019 at 1:46 PM

Alhamdulillah..seronoknya baca..harap nanti dapat jugak sampai ke sana sekeluarga menjadi tetamu Allah

December 3, 2019 at 3:09 PM

alhamdulillah. kami tumpang gembira di atas peluang yg diberikan oleh Allah Taala kepada para jemaah umrah ^_^

December 4, 2019 at 11:00 AM

sayu pulak bila baca entry nie... semoga saya di jemput ke sana juga ;)

December 4, 2019 at 1:35 PM

Alhamdhulillah..

Terus air mata jatuh laju banjir pulak dah pagi2 baca entry ni lieya. Terima kasih sbb buat entry yg dinanti ni sbb sendiri dah malas nak update.. 😅 Seriously memg rasa rindu sangat untuk ke sana lg.. Moga Allah jemput kita semua lg di masa akan datang.. rindu yg x dpt digambarkan mcm mana..

December 9, 2019 at 9:02 AM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy