Wednesday, June 19, 2019

kisah raya kami tahun 2019 #teamrayamelaka



Assalamualaikum semua!!


tak terlambat lagi nak ucapkan selamat hari raya utk pembaca lieyalatif.blogspot.... walo pun aku rase mcm dah tak relevan nak update blog2 nie....tapi bile tgk viewers online tiap2 hari still ramai lagi..mcm syg plak dibiarkan bersawang tak berupdate huhuhu....so aku update himpun humban le gambar2 dan story dlm satu entry ye... hahahaahah raye korang mcm mane tahun nie....tahun ni raye kami meriah sgt2, almaklum sbb berbaby kecik kan...ya Allah seronok weyy ade si kecik ni, ye laa dah lame tak berbaby kecik, bile ade tu lain mcm rase die...udah le eijaz ni manje lain mcm...melting aje kalo dgn die hahaahaha.......dah2 jgn byk membebel, jom layan pic yg ade sbb pic byk oi..dah kate konsep himpun humban dlm 1 entry hahaahaha


*
*
*
*

*
*
*
*
*
*
V



alhamdulillah aku cukup sebulan berpuase tak de ponteng2...yeee aku tak ABC lagi sejak bersalinkan eijaz aritu ...sebab still bf eijaz kot kan...lega weh tak yah ganti2 hahahaha....sebulan puase mmg syiok le berat turun..inch loss byk...tapi 3 hari jek raya rase mcm dipam2 dah perut hahaahah....aku tak kisah sgt pasal berat asalkan kain saiz 28 still boleh kancing...kalo dah sendat2 takleh kancing baru le hidup aku menggelupur hahaha



 eh apehal pic budak ni ade tetibe...oohh ini le budak anje2 yg bikin 1 rumah melting dgn die...alhamdulillah dah 9 bulan umur ....tgh galak memanjat, turun katil sendiri, gigi 2 batang kat bawah, gigi kapak on the way nak keluar plak huhuhu...bab mkn jgn ckp le..semua dah dibedalnye huhuhu...


 haa org raye tukar sofa tukar almari...aku tak... tukar sarung kerusi aje hahahaahah.... ni meja mkn kat dapur ni usia die mmg dah bertahun2 dah....sempena raye kite bagi baju raye kat die...




 tadaaaaa...dah di sarung pakai baju raye...kikikiki....amecam cun tak? berseri sikit ruang mkn area dapur aku hahahaha...beli kat shopee je uolls hahaha...mureh2 ....


lg satu tukar rak tempat bawangs2 aku .... rak yg asal dah usang di mamah usia....


tadaaaa...rak baru ....auwwww.... simple tp cantik di mate i hahaahah....mcm biase beli di shopee ajek....


ape perasaan korang bile dah umur tua2 bangka mcm aku ni still dpt duit raya hehehehe...yesss aku still dpt duit raya tiap kali raye...bos aku bagi, laki aku pun tak pernah miss bagi hehehehe.... tahun ni sayu sikit terima duit raye dari boss aku ni sbb beliau dah bersara tahun ni....bukan sedih sbb tak dpt duit raya dari beliau lagi tapi sedih sebab kehilangan boss yg sgt2 baik budi pekertinya dlm perkhidmatan kerajaan...sob sob sob....

 eijaz lak dpt duit raya pertama die dari teacher yg jaga die kat taska...alahai baik betul hati teacher eijaz...


tgk! die pun hepi dpt duit raye hahaha



 tahun ni gune kawan2 utk tukar duit...tukar lebih so boleh gune utk budak2 ni belanje sekolah sekali hehehehe....



 kerja2 isi duit ni mmg tugas hakiki anak2 dare laaaa...mama nye tgl tag ajek...



 mia incharge duit raya utk staff papa nyer....


 ni lah duit raye yg budak2 ni dpt sebelum raye...byk weh...alhamdulillah rezeki ....moga dimurahkan rezeki yg memberi jugak....


dok prepare duit raye utk org lain...duit raye utk anak sendiri leh lupa hahahaha...gi atm cucuk duit dgn harapan dpt le duit baru hehehehe...mujur dpt ....


dah hujung2 puase nak raye mmg dapur off le jawabnyer...berbuke kat mcd aje hahahaha...sahur plak bancuh milo, makan oat atau roti ajek....



haa lagi satu masalah besar bagi kaum mak2 di musim raye ialah masalah mempacking baju2 dan brg2 yg ingin di bawa balik kg...kang bawak sikit takut tak cukup, bile bawak lebih tgk2 ade yg tak pakai pun hahahaah tu aku laaaa...tapi takpe, pakai ke tak pakai ke asalkan aku puas ati semua ade dlm bonet kete hahaahahahaha....tgk le aku bantal pun aku angkut, bekas baju kotor, hanger, brg mandi, sabun basuh baju pun bawak sendiri punyer wey....biar lengkap gituuu ....


kiteorg gerak balik ke melaka hari ahad  (2 jun 2019)..trafik mcm biase...byk keter atas highway, yelaa semua dah gerak pulang ke kg kan...memandangkan semua puase maka budak tak puase mamam biskut ajek la ye...kalo tak puase, roti canai teh tarik kiteorg pun die tibai hahaaha


meriah kat melaka ...mostly adik beradik husband balik beraye kt melaka.... riuh rendah rumah suare budak2... masak utk sarapan ke lunch ke dinner pun dah mcm kenduri je...mmg seronok ....gambar ni mlm raye, kakak2 tolong isi kuih raye...tapi budak anje2 tu tukang makan kuih raye hahahaaha....



pagi hari raye..lepas sarapan, mane yg pergi masjid utk sembahyang raye gerak secara car pool ajek.... aku ade anak kecik ni tak pergi lah...settlekan lah ape yg patut....


umah mertua aku mmg tiap ari raya akan ade hidangan buffet mcm nie....yg dtg beraye nanti, rezeki mereka lah utk menjamu selera....


lepas semua balik sembahyang raye, kami susun atur utk photoshoot raye .... 




 kami team raya melaka....lagi 2 family takde...kalo ade, lengkap lah adik beradik husben....lagi bertambah meriah...yg ade ni pun dah meriah....



keluarga lieyalatif....kami tahun ni bertema kan dark blue....baju aku simple2 ajek...yg penting zip depan senang selak nak netek budak anje2 tu hahaahaha...tudung pun tudung sarung cloverush ajek...wehhh budak eijaz skrang selain melasak, die pun dah pandai bukak selak sendiri bile nak nenen....maka nye aku lupekan le niat nak bershawl2 ke ape.... dari jadi senget benget kene tarik bagai baik aku  amik langkah selamat pakai aje simple2 mcm nie...



kami family shah-lieya yg ade umphhh!!
hahahaha


budak anje2 first time sambut raya tahun nie ehehehe....mujur kopiah tu bertahan lame jugak atas kepale....
 


sekejap jek bertahan amik gambar duduk dgn balang kuih raye tu...lepas tu mcm lipas kudung die kesane kemari...hahahaha


sebelum jalan raye umah sedare mare yg dekat2 tepi2 rumah tu kite bersalam2 bagi duit raya dulu....



sila beratur mengikut umur masing2 yeee...si kecik tu dlm cubaan nak potong q nampaknyer hahahaha


 sape tgk igstory aku tau leee dialog2 ucapan bersalam dari anak2 aku...aku rase tiap2 tahun same je dialog nye hahaahahaha...yelah anak2 oiii, korang takde salah ape pun dgn papa n mama, semua anak2 mama, anak2 yg baik, rajin dan dgr kate...


si kecik ni pun pandai ajek capai bile org hulur duit raya hahaahahah


yeay! budak tua bangka ni pun dpt duit raya....tq abang!


atas pic sopan santun...yg ni pic gile2 di pagi raye hahaha.


pastu lari jap pi pantai....bergambar sekeping dua...umah mertua aku dekat gile dgn pantai puteri nie....


kesayangan hati ambo!


dayyan puase penuh tahun nie.... tahun pertama lah die puase dgn bersungguh2...tahun lepas darjah 1 rompong2 puasenye huhuhu


 menu raye mcm biase lah , ketupat, rendang, kuah kcg, lodeh, kari daging, sup tulang....rase pecah perut dok mkn ajek dari pagi bawak ke malam ....


sampai raye ke 4 kami di melaka...bagi puas2 raye di melaka dulu baru balik johor....lagi pun kalo kat melaka kami sakan berjalan raye..tu syok tu...


bergambar dgn model rumah melaka lame di rumah sedare kami....


dulu mase pil sihat mmg sakan kami beraye...keluar pagi, mlm baru balik rumah.... rumah sedare selagi boleh ziarah kami ziarah....tapi sejak pil tak berape nak sihat kami berjalan pun ikut kesesuaian mase je....tapi alhamdulillah lah byk juga rumah sedare dpt kami ziarah...anak2 aku suke lee sbb suke terjah part kuih raye...mane yg sedap mmg dok beteleku le mengadap balang kuih raya ....




org melaka plak tak kedekut bab2 jamu org mkn...kuih raye penuh semeja...ade plak lagi menu berat...mmg hepi tummy betul lah...


ptg raya ke 4 dlm pukul 5 mcm tu kami bertolak balik ke johor plak....mak aku buatkan lagi ketupat khas utk anak die yg balik lambat ni hehehehe.... 


eijaz dgn baby khaysa...anak adik aku baru bersalin bulan 4 ari tu...


budak ni nak tumbuh gigi kapak...bagi die aiskrim jadikan teether....tapi tak bukak pun aiskrim tu....just bagi die gigit2 kosong ajek....


ahad raye ke 5 kami bertolak balik ke putrajaya....highway byk kereta...ade mase bontot bertemu bontot kereta slownyer....sangap dok dlm keter....stop le kan rnr cari ape yg patut kan....



toilet pun q panjang koooo....mujur kami ni bawak eijaz so masuk toilet family tak le panjang q nyer....toilet pun kotor bile dah ramai2 mcm nie...rela ku tahan sampai ke rumah hahahahaha...



alhamdulillah sampai kat rumah tgk keadaan rumah semua ok....almaklumlah  kat putrajaya ni lately byk kes lah...kes sportrim tayar kereta kene sebat, rumah kene pecah...mmg takut...ape yg aku leh buat just daftar alamat rumah kat balai polis terdekat...dieorg akan dtg la ronda2 dan check rumah kite....lepas check encik2 polis akan tinggalkan nota semak la kot namenye...terhutang budi betul dengan anggota keselamatan yg berkerja di hari raya mcm nie...kalau lah dpt jumpe anggota polis yg ronda rumah aku, aku belanje makan weh....  



mlm ahad tu pi cari kedai tomyam wehhh....nak detox rendang2 dlm perut ni hahahaahah..tak byk pun yg bukak lagi...jenuh pusing....


dan esoknye...isnin kami memulakan rutin mcm biase....aku ngan laki aku pi keje, eijaz pi sekul die...yg lain2 untung le sambung lagi cuti sekolah sehari kan....opis pun kosong lagi wehhh..ramai yg sambung cuti jugak...eijaz mcm biase balik2 sekul bace report cikgu die sah le monday blues, almaklumlah dah seminggu cuti berkepit teks ngan mak die hahahaahah....
maka....itu leee kisah raya aidilfitri lieyalatif tahun nie.... mudah-mudahan diberi kesihatan dan usia yg panjang utk bertemu lagi ramadhan dan aidilfitri tahun2 akan datang....amin....raye korang camne?...mesti same meriah kan...so skrang mari lah kite menternak lemak plak dgn siri open house dan jamuan raya opis yg tiada kesudahannye selagi tak abis bulan syawal kikikiki....



**  semalam majlis sambutan raya KKM... juadah2 tak semeriah mcm sebelum ni, tapi tetap seronok...






4 celoteh sahabat

meriah ko... bila tgk gambar raya ko tuh, dh mcm sebaya je ko ngn mia n mija...
sikit tahun lg rasanya mesti diaorg lg besar n tinggi dr ko lieya...

kejap je balik johor thn ni yek, ko balik raya ke5 mmg jem lah sana sini...
selamat hari raya lieya n family

June 19, 2019 at 2:02 PM

selamat hari raya unutk lieya sekeluarga ;)
wahh iejaz semakin comeiii ;)

June 21, 2019 at 2:12 PM

amboiiii... meriah entry ko lieya... salam aidilfitri dik... maaf zahir batin

June 24, 2019 at 9:49 AM

Memang ko campur sekali semua ye lieya..
Sonangkan mcm ni 🀭

Selamat Hari Raya Eidulfitri Maaf Zahir Batin buat Lieya sekeluarga πŸ˜πŸ˜˜πŸ’–

July 1, 2019 at 3:20 PM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy