Monday, August 14, 2017

kota kinabalu trip ~ day 1 (13 mei 2017)


Assalamualaikum semua!!


ni citerrrr gileeee teperam lameee dah hahahaahah.... nak karang tak terkarang2.... kejadian berlaku bulan mei lepas nieh....aku pun dah ingat2 lupe fakta kejadian hahahaha.... takpe laaa moh kite layan sambil tgk gambor yg aku nak share yer....

*
*
*
*
*
*
V
plan nak pi bercuti ni datangnye dari dayyan laaa...asek memekak je nak naik eroplen die....tetap salahkan anak hahaahahha...so kami mencari2 tiket flight murahan....pergi naik air asia...balik naik malindo....flight pergi awal pagi...so kami bergelandangan di klia ..anak2 dah besar mcm ni boleh le buat camni..kalo yg ade baby2 jgn le...


touch down kk dlm pukul 10 lebih pagi mcm tu.... ambil kereta sewa terus gerak ke destinasi jjcm pertama kami....ke jalan sulaman nak pekena lokan panggang dan kelapa bakar....senang jek ke sini kalo guna waze atau google maps....pic kat bawah ni kelapa bakar...rase die kureng sikit kat tekak aku...mcm pelik pun ade...


ni plak kelapa puding...gileeeee sedappp  nak mamppppp!! ni bagi 5 bijik kat aku pun leh abis nieh...byk kiteorg mkn nie...sedap sgt2...


mule2 share, lepas tu terus order sorang satu sebab sedapp...


ni laa lokan panggang..... ade 3 saiz..kecil, sederhana dan besar...bile kite order baru dieorg panggang....rase mcm kerang tapi lagi juicy...sedap aku suke....

kat jalan sulaman nie, berderet2 gerai yg jual lokan panggang nie...sampai pening nak pilih gerai mane satu nak cube...last2 kiteorg terjah jek try gerai yg area depan2...pastu ari last nak balik kl pun aku singgah sini lagi...try gerai lain plak...kesimpulannye...kesedapan lokan ni bergantung pada rempah yg dieorg gune mase panggang lokan ni dgn sos pencecah die...mcm gerai yg ni sos die mcm sos rempah...gerai lagi satu yg aku try gune cili kicap...anak jati johor mesti laa mengatakan gerai yg guna cili kicap laa yg sedap hahaahaah.......


pas dah kenyang mkn lokan panggang, nasi goreng, kelapa puding semua kami gerak ke kundasang...itinerary kami sempoi jek...tak de pun pi  pulau sbb dulu penah pergi...kami semate lepak di kundasang semlm pastu dok kota kinabalu semalam....otw naik ke kundasang singgah pekan nabalu nak beli kudap2 sikit....opak ubi karamel tu aku suke so beli le buat mkn2 perjalanan naik ke kundasang...

ni kali ke 2 la budak2 ni jejak kota kinabalu....last pergi miamija umur 3-4 tahun kot...kecik lagi ....


cantik tgk awan kepuk2...syg mase pergi ni pakai phone lame lagi..so pic pun ado2 ajek...kalo pakai phone baru i ni sure pic meletups...hahaahahah...nak usung kamera malas....balik korea ari tu kamera dok le bertapa dlm lemari huhuhu


di kundasang kami stay di kinabalu pines resort...kali ke 2 duduk sini...aku suke kat sini ...sbb tu ulang dok sini balik...budak2 ni ingat lagi kat sini ade rabbit house....sementara laki aku check in kami pi rabbit house ....


leka dok bagi rabbit makan...


kami ambil deluxe room with extra bed....


due lagi bed tambahan ....anak dah besar2...dulu mase budak2 ni kecik2, amik satu katil queen tdo same2...


kami rehat2, jamak siap2, pastu keluar ke desa cattle dairy farm....kami ke sini dah petang tau...org kate pi pagi2 nampak lembu2 new zealand nanti....tapi pi petang pun ade...rezeki kot...so bergambarle lebih kurang...


lembu2 ni amik angin petang kot huhuhuhu....


segar2 bunga kat sini...ye laa cuace sejuk kan...


rezeki jugak dpt tgk proses memerah susu lembu...


mmg teliti dan bersih proses yg dibuat...yakin le sikit bile dah tgk proses ni sendiri....


dah sampai sini wajib le try  aiskrim yg menjadi viral tu kan....


byk semangkuk nie...sampai tak abis nak mkn....yg yogurt sedap sebab masam2 kan...coklat mcm muak sikit...tapi still sedap le...


ais krim die 'padat' ...anak aku mkn tak abis...tu laa tamak beli sorang satu....


kat sini ade jugak aktiviti beramah mesra dgn anak lembu dan kambing hahahaaha...mane2 anak bandar bende mcm ni wajib cuba...so beli le rumput ngan susu.....tak penah2 beli rumput, kat sini aku beli rumput hahahaahahah..


haaaaa jgn ko togok plak dayyan!! hahaahah ...sape polo ig story aku tau le kan yg dayyan ni masih membotol lagi....


anak lembu kat sini takde sivik oiii...dayyan sua jek botol terus die hisap pastu tarik botol tu...tekejut dayyan kahkahkah....takut die....kebulur sgt lembu nieh....


selepas di kasari lembu tersebut, dayyan tak mo dah bagi susu...papanye take over hahaahahaha...


aku lak snap dari jauh jek sambil perabiskan aiskrim anak2 aku yg tak abis tu....adoiii mane laa tak tong dram mak ko nieh....


pastu kami bergambar2 lagi di kawasan yg cantik2 kat sinie....


ecewah anak dare aku nieh...


mak ngan pak budak pun nak jugeeee posing2 ekekekeek....


mase kami pi ni tak ramai org pun....ye laa bukan cuti sekolah kan...


lepas kami dah bosan dgn lembu2 tersebut, kami turun jalan2 kat pekan....cuci mate tgk sayur, buah segar...


ya Allah teruja aku tgk buah2 segar nie.....aku mmg pantang tgk sayur ke buah segar mcm nie....


so beli laa 2-3 jenis buah...harga? takde laa murah sgt pun...


pastu bende wajib cari sepanjang jjcm sabah ni ialah sayap bakar bah...


aku suke yg nie...bersalut2 melimpah2 rempahnyer...cukup rase pedas ...manis madunyer...pastu tak kedekut simbah kuah  plak lagi....

comot2 hah makan....mmg sedap gilerrr....


ni name kedai dier....makan lain...tapau lain....


senja view ...tebal kabus...tak nampak tanduk gunung kinabalu....


walau dimana berade, homework jgn dilupa...kakakakaak


pas magrib kami pi dinner...dinner kat hotel ni je lah....sejuk2 gini makan nasi lauk ikan kering pun sedap...ape tah lagi lauk meriah mcm nih kakakakaaka
so mlm tu tdo dgn lenaaaaaaa sekali ....penat berjalan kot.... maka tgu next entry utk citer seterusnyer....ehehehehe.....aku mls nak tulis details sbb info pasal kk ni byk leh dpt kat google kan..lagi pun ni kali kedue aku sampai sini so update biase2 je laaa,utk kenangan2 aku nanti....xoxo!




9 celoteh sahabat

rindunya Alpine resort

August 14, 2017 at 10:37 AM

syok la dayyan dpt naik aeroplane hehe....ala2 overseas gk bila berkabus tu

August 14, 2017 at 11:54 AM

Rindunya nk menikmati pemandangan di kundasang..sejuk2 nyaman

August 14, 2017 at 12:34 PM

Harap satu hari nanti dapat ke Kundasang, in sya allah. Teruja nengok semua ke sini dan salah satu hajat memang nak bermalam di Pine Resort tu..

August 14, 2017 at 4:41 PM

Dah lama letak dlm holiday list nak ke kundasang..
Lagi teruja bila baca entry Lieya...
Best best...

Sian Dayyan...
Takut dgn lembu2 yg tak bermoral..
Syok sgt agaknya dapat susu dari hensem boy :)

August 15, 2017 at 10:01 AM

seronoknya lieya..anak² dah besar lagi mudah nak bawa berjalan..
jgn lupa next entry..cepat²..hehehhe

August 15, 2017 at 2:45 PM

Tengok gambar ni terimbau kenangan lama masa datang sini dulu. Samalah jugak pasalnya sebab anak teringin nak naik kapal terbang. Baguslah jugak anak teringin, kita pun dapat jalan sekali Lieya hihi...

Aduhhh ....mmg terliur sungguh tengok kepak aym tu Lieya. Rasa sekarang jugak nak ke Kundasang ....

August 16, 2017 at 7:32 PM

belum ade peluang lagi nak terbang kk

August 17, 2017 at 10:55 AM

seronoknya lieya... harap satu masa nanti ada rezeki nak ke kundasang.

August 28, 2017 at 12:36 PM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy