Tuesday, February 12, 2019

Osaka Trip ~ 22 Nov. 2018 (Kansai Airport, Kuromon Ichiba Market & Apartment )


Assalamualaikum....


hokey bersambung dari kisah sampai di kansai airport..Alhamdulillah.... smooth landing oleh captain... cuaca pun cantek....




keluar2 flight, nak naik train ke tempat bagasi ngan imigresen nampak board super mario ni....harus le snap2 dulu ade word welcome to kansai tu kan hahahahahaha....almaklum laa pelancong, pantang tgk yg ade wording2 menunjukkan tempat tu harus le bergambooo hahaahaha....



dlm train nak ke area bagasi dan imigresen....kami2 je ade dlm train tu....yg lain semua dah jalan dulu...walo pun muke masing2 tdo ayam tetap segar bugar yee hahaahahah....lagi pun kami sampai 5.40pagi di kansai airport so just bergerak rileks2 jek...


urusan collect bagasi dan imigresen berjalan lancar...takde pun kene bukak beg cek bawak bahan mentah ke ape....ye laa awal pagi kot, officer depa pun malas nak beriye....


memandangkan kami sampai awal pagi, dan perlu collect dan beli ade beberape pass die kaunter HIS di kansai airport maka kami tak terus keluar dari situ....kami lepak2, cuci muka, gosok gigi semua dan siap2 sarapan...ye laa kaunter HIS start bukak 8.30pg kan ....bende pertama aku nak try ialah toilet kat sini...kan org kate toilet jepun canggih....ehh ye laa korang, mmg canggih....mcm2 button haahahahah....tempat duduk toilet pun siap suhu suam2...idok le tekejut bontot dgn suhu sejuk2 kan hahaahahahaha


udah le nak cebok ade mcm2 button....nak flush pun siap lambai aje hahaahahahaha....yg lawak tu, kalo agak2 ko jenis berak yg bersepai bunyi tu pun ade button utk menyelesaikan masalah korang tu hahaahahaha...punye laa dieorg menjaga ketenteraman jiran toilet sebelah hahahaahaha....ade gak aku try tekan...keluar bunyi air, ade yg bunyi mcm burung dlm taman...eh suke aku....mujur eijaz kecik lagi, kalo die dah besor setahun due mau keje menekan ajeeee hahahaahaha


ni kat toilet kat tempat lain plak...mostly mcm ni lee button2 mereka...senang je faham sbb ade sign kan....bab toilet mmg aku suke gileeee sgt kat jepun nie...takde laa gadoh nak usung botol kosong mcm trip dulu2 tu hahaahahaah....yg paling utama sekali , toilet kat jepun semua bersih2 yeeeeeeeeee....mmg 10 bintang aku bagi...kemudahan nak tukar diapers baby pun sgt2 terbaik....



oh yea sepanjang kat jepun ni, anak2 kiteorg kene sawan balls....hahahaahah nampak tak mesin bersusun tu...tau tak tu mesin ape?


ni haaa...mesin balls..dlm ball tu ade mainan...ala kat malaysia pun ade kan yg masuk syiling pastu pulas keluar ball dlm tu ade laa mainan....tapi yg kat jepun punye best...mainan die bukan cikai2 la....siap ade yg dpt jam ....mmg byk duit abis kene paw kat sini aje dgn budak2 nie.....setiap sorang ade paw 10 bijik sorang kot.....fenin aku!



paling byk paw of kos le budak nie....bende ni ade yg 300yen, 400 yen..lagi mahal lagi best le mainan die....



pastu mase lepak2 kat kansai airport tu nampak iklan nie...ehhh kebetulan plak kiteorg ade kat jepun...so hirda n kak mimi ajak beli .....nanti aku tunjuk dlm entri 'osaka haul' kat entry last nanti....


sementara tgu kaunter HIS bukak, kami pi sarapan dulu kat kedai udon...korang jgn risau kat kansai airport ni ade 2 kedai halal...nasi lemak ke roti canai takde laaa hahaahah...meh mkn mee jepun...


tgk gambar menu mmg teliyo abis...


beg2 sila tunggu kat luar, tuan2 beg dah lapooo...


sila ikut peraturan yg ditetapkan ye.... ambil makan sendiri, lepas makan kemas meja semua....pinggan mangkuk cawan letak kat tempat yg disediakan....


kami ambil 3 menu...udon tu sedap!...nasi dgn kari tu pun sedap! nasi dgn daging tu pun sedap!..eh semua sedap la kat sini....tempura tu pun sedappp....



lepas dah isi perut kami terus ke kaunter HIS dan kansai information center ni utk settlekan ape yg patut....


walo pun q panjang tapi servis laju....ye laa kat sini masing2 dah beli online so tinggal nak redeem je pass2 yg berkaitan...


lepas settle urusan semua dlm pukul 10pg kami gerak keluar ke tempat bas...utk cari bas yg kami dah booking online utk ke area hotel/apartment di osaka....mase ni hujan renyai2...tgk jalan tu basah jek....sejuk suhu mase nie...


kami book dengan Doton Youtourbus.... ade org naik train tuk ke osaka tapi kami malas le leceh dengan luggage besar2 nak heret naik train bagai tu....naik cab mmg jgn harap le kat jepun ni...mahal weyyyyy rate taxi kat sini....so kalau korang ade anak kecik, luggage byk naik je laa bas...senang! rate die pun berpatutan...siap dpt kupon utk simpan luggage kat doton plaza...so mmg berbaloi laa...


kebetulan hari tu bas ni kami2 je ade....syok!


kosong hah...dlm bus ni takleh makan minum yeee...bawak naik mknn pun tak leh...strict betul dieorg dlm menjaga kebersihan bus hah....


semua excited tgk view osaka....budak bername eijaz aje yg watlekwatpis....yg die tau menetek...menetek..menetek haahahahaahah


lagi satu kami pilih servis bus ni sebb bus ni akan stop di Doton plaza...dan di doton plaza ni ade servis simpan luggage yg berpatutan.... sbb mcm kami yg dok apartment ni lepas pukul 3ptg baru boleh check in....so boleh laa pagi tu berjalan2 area dotonbori dulu...petang baru masuk rumah ....bab luggage lega laa sbb ade tempat utk simpan sementara kami berjalan2 kan...


tgh uruskan simpanan luggage2 kami yg gabak2 tu hahahaah....


jakun sat...money changer kat jepun ni tahap mesin2 ajek haa uruskan....canggih tol!


sepanjang kat osaka...kami mmg sentiasa beli onigiri buat stok kudap2 time lapar bile berjalan...beli dari 7E, lawson, family mart....


tempat kami tuju lepas letak bag2 ialah kuruman ichiba market....tgk dlm jejak jepun jihan buat berkobar2 nak kesini...nak mkn ketam besar tu....hahahaahah...makan ajek laa ko ingat kan....


bergambar dulu ....


kalo masuk kurumon ichiba market ni korang kene sentiasa tgk atas tau hahaahaah sbb byk replika2 haiwan laut....


ada replika ikan2, ketam, ikan buntal....


sentiasa ramai org dlm nie...


harga tepuk poket tanye diri sendiri lah hahahaahah...tapi dah name melancongkan.... pejam mate ajek laa beli....tp seafoods kat sini mmg fresh2....



byk gile kedai yg jual ...tak tau nak pilih yg mane...last2 masuk kedai nie.... kiteorg mmg nak rase sgt2 king crab nieh....pilih nak yg mane, bayar, dpt nombor, tgu die bakar fresh2....


besar2 laa tiram ngan minatang2 laut lain kat sini...mcm ngeri lak nak makan besar2 camtu hahaahahah


yg paling pemes dan org cari kat market ni semestinyer kaki king crab nie.... pandai2 le round cari yg berbaloi dgn harga dan besar kaki king crab tu...


jumpe 100 yen kat sini...ape lagi masuk leee cuci mate..sbb nak cari souvenir murah2 kat jepun, 100 yen ni antara kedainye....dpt le borong fm bentuk sushi ngan kimono sikit kat sini...


pastu jalan2 area glico man nie....org kate laa bukan aku kate, dah sampai osaka tak snap depan glico man ni tak sah dah sampai osakanye hahaahahah....


jam dah nak dekat pukul 3 maka kami gerak ke doton plaza utk amik luggage2 kami dan gerak ke apartment utk check in....jarak antara doton plaza dgn apartment kami dlm 7 minit berjalan laaa...tapi tu jalan org jepun hahahaaha..jalan kami ni dgn tarik luggage tu jadi berminit2 jugak laaa.....apartment kami dekat dgn super tamade..tiap malam lepas kami berjalan balik dari jalan2 mesti singgah super tamade utk beli stok barang basah ngan nasi....


sepanjang kami di osaka ni kami menginap di Grande Famille Shimanouchi Dotonbori Condo...unit 603...


ok sgt2...dapur, hall, katil utk tdo, toilet semua ok sgt2....


dapur yg comel lotey


ade 3 katil besar...sofa tu pun boleh jadikan sofa bed..so puas ati lee...ye la sbb family ramai kan....


keluasan unit ni kecik aje...tapi ye laa rumah2 kat jepun ni kan comel2 ajek keluasannye....tapi pd aku okey le...puas ati....bab harga plak tak mahal tak murah pade aku...sbb terus terang aku ckp, kami bukan backpacker atau bajet traveller...kami dgn anak2 kecil so lebih memikirkan keselesaan dieorg....laki aku tgh sibu susun bag tu, bini die dah terdampar snap2 gambar sambil netek kan eijaz ahahahaahahah....hoii mamat tu kuat gantung dengan aku oiii hahahahah


bahan masak pun tuan rumah sediakan hah...tapi takpe, iolls bawak sendiri dah dari malaysia hahahahaah minyak, kicap, secukup rase semua aku angkut...mak2 sgt kannnnnn....


yg best siap ade mesin basuh...so senang lee ari2 leh basuh baju....tapi ni musim sejuk...sidai kat luar baju jadi sejukkk je hahahaah...sudahnye aku sidai kat dalam pastu on heater ....cakap pasal heater, ari pertama ade citer kelako....kiteorg tak tau nak on heater kat mane....mlm tu tdo mengerekot2 sejuk oiii hahaahahahah... pastu baru terperasan kat remote aircond ade button utk heater jugak....rupenye aircond die sekali dgn heater ...adoiii gampangan sangattttt...tak pasal2 tdo dlm kesejukan sbb suhu malam kat osaka mase tu sejuk giler ....tegelak2 kiteorg laki bini bile ingatkan balik...


toilet pun okey...


kecik comey jek toilet mandi die....tapi tetap ade bath tup okey hehehe...berguna weh bath tup nie...tiap2 mlm lepas balik dari beratus2 kilometer berjalan....tadah air panas, letak sabun byk2...berendammmm...fuhh legaaaaaaa urat2 badan n kaki weyyyy....
plan asalnye lepas check in bilik tu, rehat2 jap pastu sambung jalan2 lagi...tapi family aku dah tak larat..maka kami rehat je dlm bilik tak join .....mlm tu pun mkn nasi impit, kuah kacang dgn rendang yg aku bawak....so tamat le hari pertama di bumi osaka....nanti2 aku sambung hari kedua lak yeee ekekekekeeke.....




**8 feb aritu eijaz dah genap 6bulan...yeay!!! dah boleh mamam....sebenarnye dari die 5 bulan lebih aku dah try2 bagi makan hahahaahah.... anak dah 4 org kan...so berani le kan hahahaahah






3 celoteh sahabat

Seronoknya semua...lama tunggu update ha...x puas...nak lagi.. nak lagi...apapun kaki ketam tu nampak menggiurkan..kalau sekor ketam ntah berapa la rega tu kan Lieya

February 12, 2019 at 9:23 AM

teringin laa nak pi Jepun ... lepas tengok entry nie ... lagi berkobar-kobar nak pi ;)

February 12, 2019 at 3:05 PM

best3... lama aku nunggu ko kuarkan ntry psl trip nih... hahaha
makin jarang ko bt ntry, msti bizi bebeno nih...

berapa la agaknya rege ketam tu sekor yek lieya... kaki pun bsr gitu

February 13, 2019 at 11:57 AM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy