Tuesday, January 29, 2019

Osaka Trip ~ 21 Nov. 2018 (preparation & flight pergi)


Assalamualaikum semua!


waduh waduh....bertangguh lameeee betol aku nak update kisah kami ke osaka jepun nieh....hokey2, mari aku update satu2 ye....tapi mintak maap le...gambar lebih kurang ajek aku amik kali ni...ye la kooo trip dgn baby kan...lebih pada perhatian utk die...tp so far semua berjalan lancar...eijaz pun sihat2 sepanjang bersejuk2 kat sane....iyo laa dok dlm kelubung omaknyo ajekkk..mau tak best sbb warm2kan ..aku update day by day la ye....memandangkan dah lame baru nak update, mane2 info yg dah lupe tu harap ampon maap leee ekekekeke....

*
*
*
*
*
*
V
tempoh trip kami adalah dari 21 nov 2018 sampai lah 28 nov 2018....
mcm biase, trip ni plan nye mmg terperinci, dari segi susun itinerary, kumpul duit kutu, tiket...pendek kate semua lah....ahli rombongan still org yg same mcm trip ke shanghai aritu....iaitu family hirda dan family kak mimi....senang dgn dieorg nie..tak byk songeh, semua lebih kurang sekepala...tu yg penting kan...baru semua boleh plan dgn harmoni....kami punye sesi kutu trip pun mmg bersambung aje collectionnyer sampai le skrang...lagi satu sebarang discussion utk trip semua berlangsung dlm whatsap group ajek.... dan kebetulan dieorg dtg utk lawat eijaz maka kami ade laa peluang duduk semeja discuss pasal trip ...keseluruhannye trip kali ni hirda dan kak mimi yg bersusah payah susun itinerary nye...aku mase tu mak buyung yg sarat dan cuti bersalin lak 4 bulan maka jadi 'sleeping partner' aje...


tgh bincang susun atur itinerary....itinerary berkonsep free and easy sbb bawak budak kecik kan ... mane yg larat nak jalan sampai malam boleh teruskan, yg tak larat boleh balik...




 kami2 semua passport lambat lagi expiry.... eijaz aje laa yg takde passport...maka abis je pantang terus ke jabatan imigresen putrajaya utk buat passort eijaz....utk budak bawah 2 tahun kene ambil gambar kat kedai di luar ye...mean kene bawak gambar passport siap2.... aku plak bace pengalaman org2 lain kat blog kate boleh amik gambar jek kat jabatan imigresen tu...rupanye tidaaaak same sekali....ye laa dieorg pun nak lancarkan proses tu kan, kalo bawak gambar siap2 senang laaa...so pi le kedai amik gambar passport eijaz...


alahaiii proses gile sekejap koooo...tak sampai sejam pun....first sebab gambar dah ade, second utk baby kecik dpt kaunter khas.....tak tgu turn lame pun...nombor cepat je kene panggil...passport pun dpt dlm tak kurang sejam...good job jabatan imigresen putrajaya!..dah le siap ade bilik menyusu kat situ, tenang ajek menunggu passport siap sambil netekkan eijaz haahahahaah


persiapan yg dikatekan wajib jugak sebelum fly pi oversea ialah simkad... mcm biase beli dgn hello1010....ehh wajib ni almaklum le nak update sosial media ari2 kan hahaahah.... ade yg prefer roaming...terpulang pilihan masing2 kan.... aku lebih suke gune simkad mcm nie...senang...nak hotspot dgn anak2 pun senang...lagi pun appartment kiteorg ade free wifi yg super laju so mlm dah gune wifi kan...


bekalan makanan pun jatuh hukum bende wajib haahahaha... mcm biase laa megi2, mknn dlm tin semua tu.... pastu mase kami nak pi ni kecoh2 kate jepun keluarkan rules baru, takleh bawak masuk bahan mentah termasuk la beras....aku baru plan nak bawak cili api sikit, beras semua tu.... so ikut ajek laa rules depa kan...maka kat sane aku beli nasi putih yg dah siap masak.... byk jek jual  kat sane...cume nasi die sticky sikit le ...mcm nasi sushi tu.... tapi sejuk2, dah lapo bedal jugak sampai licin haahahaha....aku bawak jugak cooker yg boleh laras voltage nye...sebab kat jepun voltage die lain, barang letrik kite takleh gune kat sane so tak yah le susah2 nak angkut periuk nasi ye korang melainkan periuk nasi korang boleh laras voltagenyer....kang tak pasal2 5 jam nasi ko tak masak2 haahahaha...appartment kami lengkap dgn induction cooker so bab masak2 senang ajek...


lauk2 frozen aku bawak jugak.... ayam masak kicap, rendang puyuh, kuah kacang ....nasi impit pun aku bawak yg dah siap rebus ...


bile pi cuti time winter bab baju mmg leceh wey...sebab baju besar2 gemok2 semuanyer....ko plak ala2 che ta nak hari2 tukar baju winter kan maka kene jugak bawak byk2 hahaahahahah.... so kene laa vacuum kasi kecutkan sikit space baju2 tu....bab2 packing mmg keje laki aku laa...die lagi pandai n teratur susun....


bekalan ubat jgn dilupa...panadol, balm panas, koyok, ubat selsema, thermometer, ubat bontot....syukur laa eijaz ok kat sane, tak demam ke ape...haa ubat lawas berak pun aku bawak tu yg botol purple tu hahaahaha...ye kooo risau kalo pi tempat org kan mule2 tu payah nak berak, tu bawak tu hahaahahah.... balm panas, koyok ngan flanil tu bergune sgt2 sbb kaki kiteorg penat n lenguh berjalan weyyy..sehari berkilo2meter berjalan kooooo...mmg kaki kebas gile....kami kat sane mmg menggunakan sepenuhnye public transport naik train, naik bus...sbb kat sane taxi mahal gilos wey....


haa mamat ni senang aje keje die...menguap ajek tgk kiteorg busy packing barang2 ahahahaahha..senang ati tol hidup die hahaahahah


bile nak pi travel, mate ni mule laa kene alert dgn nilai tukaran wang...dpt tau jek nilai turun, laju2 pi tukar....tp yg pasti kat jepun semua mahal2 wey... ni mmg trip yg byk perabis duit huhuhu...tapi jepun best gileeeeeeeee.....berbaloi dgn setiap sen yg dikeluarkan...kiteorg bawak duit belanje dlm rm7k ....tapi balik tu ade jugak balance yg mane kami tukar balik dlm rm1k...ok laa kan....


kansai tru pass (KTP) dan usj tickets kami beli online di Klook..osaka amazing pass (OAP) dan usj express pass kami beli online di Kkday ...harga? korang download ajek apps tu kat phone pastu check ye mengikut  travel date korang sbb harga bergantung pada date travel korang...pastu korang kene rajin le tgk n tgu promo...pastu nanti bile dah beli 1 mesti dpt promo code...boleh gune utk beli pass2 lain plak...sbb nak gi jepun ni kan byk gune pass....tp utk itinerary kami, yg sesuai cume OAP dan KTP...


48hrs sebelum fly excited gile check in...memandangkan aku booking seat yg ade bassinet maka awal2 lagi kami dah tau tempat duduk kami....kali ni same mcm shanghai trip, kami naik MAS....kebetulan dpt tiket harga promo utk cimb card holder...


dah get ready utk fly....bersusun2 hah hahahaahah....


flight kami pukul 10.40 malam...so dlm pukul 5 lebih kami ke klia....naik grab je....


mcm biase...beg kasi wrap dulu ....


dekat airport dok roger2 'weh dah sampai lum korang' hahahaah...bile dah nampak muke masing2 baru legaaaa ....


family kak mimi...abaikan dueorg baju biru depan tu...sibuk kaco gambar org haahahahaha


family hirda....



so ini lahhhhhhhhhhh rombongan ke osaka trip nov. 2018.... 3 families semuanya.... 15 members all together...yihaaaaaaaaaa...lets rock osaka bebeyyyy!!


ni syok bawak baby weh...siap dpt special lane lagi...mase ni tgh drop beg...



excited tgk flight sendiri....



ni mase kat surau...tgh nak solat ....pelik ajek eijaz, kemane laa nak bawak aku ni..sehari suntuk dah kat luar ni heheheeheh....

mase ni tgh tgu nak boarding.... lepas solat kami gerak kat gate C26....dayyan seronok le jumpe geng die si hazry...lagi satu seronok sbb nak main snow...mase ni kan dok berjanji, bawak die pi snow balik malaysia kene sunat heheheeheh


utk eijaz plak...ini adalah first oversea trip die....bertuah ko dik oiii...terus2 pi jepun haaaaa hahaahahaha.... tapi takpe, tiket die free lagi....untung pun bawak die hahaahah...dah le dpt seat luas sikit sbb kami request bassinet...pastu bab makan kami dpt dulu sbb stewardess tgk ade baby kecik kan....


mase ni dah pukul 9.30mlm....


yeah dah masuk flight....merase dpt naik flight baru A350... siap ade surau dlm flight baru nie....mia jaja untung sebab seat sebelah tu kosong so tunggang langgang lee dieorg boleh duduk n tdo hahaahah....


dayyan je bising sbb die tak suke seat yg ni....sbb tv die kat compartment tepi tu, kene tarik keluarkan ....biasenye kalo tv yg ni utk seat depan je ...kan kami request bassinet tu dpt seat depan nie...tv yg mcm ni, bile dah stabil jek baru boleh keluarkan tv dan bile nak touch down pun tv kene simpan awal...tu die bengang tu  hahahaah org yg dok seat biase leh tgk tv anytime je....


tetapiiiiiiiiii mak ko  peduli ape...aku sukeeee gileee seat depan ni sbb luasssssss...kaki siap leh lunjur luas2...nak dok bussines class tak mampooo kan hahahaah....




bercakap pasal bassinet plak, bile flight dah stabil berlepas baru stewardess cantik manis dtg n pasang....dieorg pesan bile ade turbulence atau signal pasang seat belt menyala kene angkat baby walo pun baby tgh tdo.... eijaz plak mmg dari dlm pantang sampai laa skrang die takde masalah tdo malam...alhamdulillah baik2 je die tdo....tapi lagi baik kalo die dpt mengempeng ngan omaknye hahaahahah....



lepas sejam fly dpt first meal kami...budak2 akan dpt dulu...menarik jugak child meal dayyan....oo utk dayyan mmg kami request child meal siap.... tq hirda yg tolong...senang ade kawan kerja mas nie...heheeheeheh


sedap lasagna die...


first meal yg di offer mlm tu fish pasta ngan chicken teriyaki with rice n mee soba...kami pilih chicken teriyaki mcm dlm pic nie....perut kebuloq...nak nasi jugak hahahaahah....sedap!



mee soba pun sedap...cume aku kureng sikit mee soba nie...lagi suke udon...


yg ni tahan mane layan katun...kul 2 aku paksa tdo jugak ...kang esok touch down jepun ngantuk lak....



yg dueorg ni dah beso  senang dok asing mcm tu...dah pandai nak mintak ape2 dgn stewardess....so tak risau sgt aku ....dieorg ni nak pi toilet pun pandai dah pi sendiri aje dlm flight tu....dulu2 mase kecik mmg aku le kene teman kan bagai....tu selalu pesan dgn mia jaja doa lebih2 time solat, ade rezeki kite gi umrah satu keluarga pulak sbb korang dah besor2...senang nak urus....


khusyuk anak beranak makan haaaa....



dlm sejam lebih nak landing dpt stewardess serve second meal plak...utk child meal dpt tuna croissant nie...sedap..


utk kami dpt puff...pilih le nak vegi ke chicken...yg ni tak berape sgt....


pastu mcm biase la bile pi travel oversea ni ...akan dpt le arival form dan declaration form....isi le siap2...sebab tu pen kene standby dlm handbag ye....



dlm pukul 5.30pagi kami sampai ke bumi osaka....alhamdulillah...flight smooth landing...mmg terbaik captain mlm tu....hokey...nanti aku sambung balik....ni pun udah panjang berjela entry nie....heheheheehehe....
lg sekali dayyan bengang sbb bile dah ready nak landing tv kene simpan dlm compartment die....tapi kalo dekat seat lain still boleh tgk...so tak dpt le dayyan tgk live kapal terbang tgh landing...kalo tak boleh tgk camera kat tayar flight hahaahahah...anak aku sorang tu kan obses nauuu dgn kapal terbang dieee hahaahahaha...hokey2 nanti kite sambung lagi yeeee....muah!









3 celoteh sahabat

Bestnya korang pi berjalan...ntah bila la Along nak sampai Jepun ntah..

January 29, 2019 at 9:35 AM

puas baca wei... suka tgk cara ko plan tu... semua teratur, barang2 pun semua tersusun lengkap... best je tengok tuh

baby pun elok je tak meragam... mmg layan lah

January 30, 2019 at 1:37 PM

Alhamdulillah..
Berjalan lancar percutian lieya Dan keluarga..

Bagus bila dah rancang awal..
InsyaAllah dipermudahkan..

Kagum dgn lieya bawa baby berjalan..
Akak baby kecik mmg melepek duduk rumah aje 😂

January 30, 2019 at 10:15 PM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy