Tuesday, March 12, 2019

Osaka Trip ~ 27 Nov. 2018 (Nara Park & Hotel Nikko)



Assalamualaikum....




sudah tiba dihujung2 entry percutian kami di osaka hehehehe..... pagi ni kami akan check out apartment kami dan berpindah stay di Hotel Nikko di Kansai Airport ...sebab tiket flight kami esok tu pagi so tak mo amik risiko, better tdo kat hotel yg dekat dgn airport terus...



*
*
*
*
*
*
*
*
*
V


sebelum keluar apartment, kami siap2 kemas balik semuanye...mcm mane masuk, mcm tu le keluar...mesti host rumah tu tekejut masuk tgk rumah mcm xde kesan org duduk hahahaahaha.... host rumah ade letak whiteboard utk kite tinggalkan message....so tulis le sikit n bagi jajan dari malaysia....




ni name apartment yg kami duduk sepanjang di osaka...boleh try cari di booking.com ke agoda ke trivago ke...mmg sesuai utk family yg besar mcm kami nie....selesa...harga? kami mementingka keselesaan anak2 so pada kami harga tu worth it lah....yg bujang2 tu boleh laa stay air bnb kan....aku mmg tak kan laa nak stay air bnb, toilet pun kene share2, nak masak pun payah...bilik kecik...


dekat depan doton plaza ade replika patung sumo nie....sebelum ni bertutup sbb dieorg baiki ape ntah kat tapak patung tu...ehh ari nak balik plak dah bukak....so meh le bergambar dgn abang sado bercawat ni hahahaha....


lepas checkout apartment, kami gerak ke doton plaza utk simpan bag2 kami kat situ sbb nanti nak naik bas ke kansai airport pun dari doton plaza tu...kami ambil pakej same mcm mase dtg ari tu....senang naik bas...kalo naik train, adoiiii tak dpt bygkan mengekeh2 heret bag berat2 besar tu ke station train, keluar masuk train...baik nak bas...senang!



lepas settle urusan simpan bag di doton plaza, kami ke Nipombashi Station utk naik train ke Nara Station....nak pi tgk rusa jepun...dayyan dlm cubaan paw aiskrim dari vending machine...alaa leceh le naik train nak makan aiskrim2 nie...aku tgk dlm train tu takde pun org makan ke ape....takut tak boleh je kan....


study route n beli tiket....



dah sampai Nara Park....




eijaz jgn di tanye kat mane...die tak abis2 dgn berhibernasi die hahahaahah...



kawasan Nara Park ni berbukit....nak pergi tu jenuh gak menapak...ade bas..jd kami naik bas walopun stop satu station ajek hahaahahaha...balik kami jalan sbb turun tak rase penat kan....tgk le rusa bersepah2 wehhh...tak takut org...jinak gile!


tak tau malu ni ...dtg2 mintak makanan hahahaah depa pun tau kite dtg bawak makanan.... ade biskut die dijual kat tepi2 tu...tapi kiteorg rare, bagi biskut dari malaysia hahahaah...jajan2 yg tak abis tu kami bagi...class ko rusa mkn biskut munchys...biskut mahal oiii hahahaha


pandai wei rusa ni, die rase sikit dulu...tak sedap die takmo...jenuh lee sua die buat bodo jek.....cube kalo biskut sedap, org tak sempat keluarkan dari plastik die dah sondol2 ....



lg satu, selain jinak, rusa2 ni pun tak takut rimau......rimau siap boleh tunggang rusa lagi hah hahahahaahah


rimau pun letih sbb rusa tak mo layan ahahahaah


yg berani bagi makan mia dengan dayyan jek....jaja  lari2 hahahaahah...aku? lagi laa lari2...bukan takut ape, cume geli lidah die jilat2 tu haahahahahaha



biskut dah abis...bagi mamee plak hahaahahahah...mampos sakit perut rusa tu plak kang hahahaahah



nampak tak beza org berani dgn yg penakut hahahaaha...kemain jauh lariiii dari rusa...adoi ko ni jaja...rusa2 ni ade yg agresif tau...die bau makanan dlm beg ko siap lee die kejar...geram aku..aku sembelih ko buat rendang rusa baru tauuu hahahaahah



nah! mkn biskut krim ni....



lieyalatif dan rusa2....


kalo masuk lagi dalam lagi byk rusa2...kami kat area depan2 je sbb plan tak lame pun kat sini....



aku paksa gak jaja bagi rusa makan...kang takde gambar die tak best la kan....tu hulur biskut pun takut2 tu, jenuh rusa tu sampai tegang2 leher nak amik biskut dari jaja haahahahaah



mia je steady berani hahaahahah


selambe je die suap2 mkn...tapi dah abis bagi mkn tu aku suruh basuh tgn bersih2...



eh lawo pokok ni....maka bergambar le dgn pokok cantik ni ....


bab posing serah ajek pada aku hahaahaha


papa dgn little rimau hehehe


kami....


lawo pokok2 yg dah bertukar kaler nie....


kesayangan mama n papa....


pastu kami gerak nak balik ke station train....tapi org kate kene pekena aiskrim green tea dulu kat nara park nie....



walopun aiskrim green tea kat family mart malaysia pun ade, tapi tak same mkn kat nara park ni....sebb ade suasana bau2 taik rusa kat sini so feel die tu lain hahaahahaha....



dayyan dah risau2 rusa tu datang nak ngap aiskrim die hahaahahah


rusa2 kat sini tahap bermaharajalela die sampai kat jalan raya pun ade....takde plak tu yg kene langgar hahaahahaha...dah satu hal kenderaan2 kene hati2 tgk rusa2 lalu lalang....


kami dah jejak Nara Deer Park....yes!!


lepas tu kami gerak balik ke dontobori...last kopek utk jalan2 sebelum gerak ke kansai airport...pi pekene street foods mane yg sempat mcm takoyaki...



yg ni kami try inti read bean dgn sweet potato...sedap!


cari mane eijaz hahaahahah....tak abis2 berhibernasi die!


pastu jumpe strawberry jepun ...dulu mase aku peknen eijaz, kebetulan laki aku pi kursus kat jepun aku suh die cari strawberry putih tu...tapi takde....hampa wey...tak sangka plak, rezeki dpt mkn bile eijaz umur 3 bulan ni hahahaahah....


ya Allah sedappppppppppp wehhhhhh....manis nye lahaiii strawberry jepun...besar2 plak tu.....harga? mahal jugakkk...



pastu kami jalan ke doton plaza slow2 sambil menikmati view2 dotonbori buat kali terakhir....


dotonbori river....


bersih aje sungai depa....


merenung jauh...dah nak balik malaysia....uwaaa!


anak2 jatey mama hehehe



lepas tu kami amik beg2 yg kami simpan pagi tadi di doton plaza dan q tgu bas utk ke kansai airport....


haa kan senang gerak naik bas mcm nie....kalo naik train adoi payah weh....nak amik cab mmg mahal gilos kalo kat jepun nie....so lepas ni sape2 nak pi osaka leh gune pakej bas nie...mase kiteorg dok google kat blog tak banyak info pasal nie...legaa bile ade khidmat bas mcm nie ...kalo korang jenis bujang2 ke backpacker ke takpe laa turun naik train dgn beg2 besar...kalo mcm kami ni dgn anak2 kecik, payah...


yg ni sampai sudah kejenyer tdo....sedap sejuk2 kan...



sampai kansai airport terus kami check in di hotel nikko...hotel nikko ni dlm kansai airport tau...senang esok pagi2 nak fly balik malaysia....




our room...


bilik ok..besar jugak...2 katil super single...super single tu boleh laa dueorg sekali baring....mane2 yg tak muat tu pandai2 le bentang toto tdo bawah kahkahkah....


luas jugak kan biliknyer...ok laa..selesa.....


toilet...




suke gileeeee toiletries die bagi...tak kedekut koooo....mcm2 cream ade hahaahah



wifi laju...mia dah dapat wifi aku ajak keluar mkn pun tak mo...so die dgn dayyan dok dlm bilik main henset...aku, laki aku, eijaz ngan jaja je pusing2 kansai airport ...kat kansai airport ni ade 2 kedai halal, first yg kami makan mase sampai ari tu..yg ni nak try kedai lagi satu plak...



kalau kedai yg kami mkn mase sampai tu mee udon....yg ni plak mee soba....


cuci mate dulu tgk contoh foods yg ade...kang tak le tergagap2 nak pilih yg mane....


anak dare ni mcm biase...nasi dgn kari...eh kari jepun sedap tauuu...


kiteorg amik set mee soba dgn tempura...pes time mkn mase dlm flight nak dtg osaka aritu ...


tempura...


waitress tu siap ajar lagi camne nak mkn hahaahaha...amik sikit mee soba tu pastu celup2 dlm sup kicap cair die tu dan mkn....sumpah! tak sedap! hahaahahah...aku tak suke ...ade org ..sukee gile...aku lagi prefer udon kot...laki bini tekulat2 cube menghabiskan ...tgk muke seko2 geli geleman menelan sumpah lawakkkk, segala serbuk lada dah letak tapi tetap takleh blah weyyyy...dah le order yg set besar lak tu....baik order nasi kari mcm jaja tadi aje hahahaahaha....


pas mkn, kami jalan2 area kansai airport...tgk2 kedai ape yg ade kat sini....ade satu kedai jual barang2 katun sin chan ajek....dayyan tak ikut lak tu...kalo tak sure die paw mcm2.....yg dlm gambar ni biskut peberet sin chan...cocobi...nak beli takut lak bahan2 die pelik2...maka snap gambar ajek laaa hahahaah....
lepas dah puas jalan2...balik bilik...kemas2 beg, tdo...esok kene bgn awal...flight pagi esok woooiii...kikiki...okey..jumpe lagi nanti di second last entry yeak....






9 celoteh sahabat

jaja takut ye nk bg mkn tu hehe...yela riso kot tergigit ke hehe..nice nara park

March 12, 2019 at 9:18 AM

Menarik plan pi Nara Park tu Lieya..pemandangan dan gambar2 smeua cantik2

March 12, 2019 at 10:20 AM

Bagus la akk buat trip mcnie...
jadi panduan org lain juga...sbb selalunya mmg train menjadi pilihan,tapi ada pakej bas ni sgt bagus la..senang

March 12, 2019 at 11:52 AM

Bestnya lieya..
Akak baca pun senyum sorang2 ni😁

March 12, 2019 at 4:02 PM

bestnya.... rusa2 tu pun lahai sgt lah jinaknya, nk kene usha ngn harimau comei pun bt dek je

apa pun mmg cantik semua tmpt yg korang lawati, smooth je tgk perjalanan korang kt sana... makanna halal pun mudah je nk jumpa kn

March 12, 2019 at 4:05 PM

Air Bnb tu bukan hostel kena share2 toilet. Cuba download apps Airbnb lg banyak choice apartment yg cantik2. Boleh select nak whole apartment kalau mahukan privacy.

Saya stay di Airbnb di sekitar jepun dan juga Europe. Alhamdulillah puas hati.

Btw, great sharing

March 14, 2019 at 3:10 AM

alhamdulillah terima kasih sharing. baca ni dapat jugak tau pengalaman ke negara orang. hehe ^_^

March 14, 2019 at 2:15 PM

wow.. kat toilet dia guna La Mer terbaikla. saja saja tak mampu nak beli product La Mer. strobeeery jepun dapnya. tingin gak yang putih tu tapi x penah jumpa lagi. dulu ingat depa celup white chocolate =P

March 19, 2019 at 11:26 AM

ahaaa... semua best lah ;)

March 20, 2019 at 1:12 PM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy