Wednesday, July 20, 2016

al-kisah syawal kami [part 2]



Assalamualaikum semua....salam 15 syawal....


takleh jadi nie...masing2 kemain up kisah raya...okey2 arini ahkak lieyalatif kasi keluar citer raya.... alaa same jek mcm raya2 tahun sudah...sederhana dari segi preparation dan raya tu sendiri... cuma ade rase seronok sedikit sebab beraya di kampung sendiri...tahun ni kami bertema coklat utk girls, grey utk boys....


*
*
*
*
*
*
V


lepas balik solat hari raya masing2 bersalam-salaman...mmg ini lah rutin semua di pagi raya kan... dimulai dengan yg sulung (aku le tu haahahah, semua dok tgu aku salam dulu)...lepas tu diikuti turutan adik beradik yg lain, menantu dan cucu2....kaum2 cucu dok pikir sampul duit raya jek tuh hehehehe


mia mija salam atuk n nenek.... asek paw atuk jek kat kedai kalo balik kg..mintak maap lebih sikit heheeheh



si isteri memohon ampun dari si suami...


semestinye yg dinanti..angpow dari si suami ekekekeek...tq abg tiap tahun takpenah lupe bagi angpow....


gelihati tgk dayyan...tgk le kat tangan tu kemain tebal pegang sampul duit raya hahaahahah..


anak dara aku memohon ampun maaf....korang takde salah ape pun dgn mama n papa... korang mmg anak yg baik..rajin tolong mama ngan papa kat umah...tak yah ckp n disuruh pun semua tau part masing2...


ayat jaja " mama, selamat hari raya, jaja mintak maaf sebab tak dapatkan semua A dalam peksa" hahaahahah ingat plak ko yeak nak mintak maaf sebab tak dpt straight As time2 raya nie.... alaa mama no hal la, mama tgk subjek2 korang pun tough... asalkan tak dapat D ngan E sudah ler....disebabkan dieorg byk tlg aku mase aku tak sihat ari tu, puase pun ok (2 hari jek kantoi sebab demam) so aku bagi dieorg duit raya lebih sikit tahun nie... bangga dieorg dpt pegang note seratus hahaahaha..selalunye aku bagi setiap sorang duit raya rm50 jek...alaa balik2 duit raya tu nanti pusing kat aku jugak masuk dlm ASB depa....


juruphoto of the day....


meh layan posing2 kami plak... posing miang name di beri nieh....dayyan mata tgk sampul2 duit raya die yg ade atas buai takut org lain amik ahaahahahaha


posing senonoh nama diberi...


posing comel nama diberi .....


selfie kami anak beranak....


selfie sebelum bertolak jalan raya ke kluang dan batu pahat....


kami adik beradik dgn mak dan abah....


ini lah keluarga kecil belah johor... bulan 8 ni in sha Allah bertambah lagi menantu mak aku...cucu plak ade 7 org... bulan 9 ni bakal keluar lagi sorang...alhamdulillah....



gelak besoo mak aku anak2 semua balik....tahun depan jgn nangis plak mak hahaahaha


raya pertama kami, mmg dah hapal dah hala tujunyer..mmg tu laah rutin tiap2 tahun kalo dijohor...pergi kluang ngan batu pahat.... gambar kat bawah ni kat batu pahat..berlatar belakangkan lembu tu sebenarnye...nampak suasana kampung2 gituuu...


ni plak kat kluang...ade rendang kambing makcik aku buat... ape lagi, makan tak pandang kiri kanan le.. pukul 10pg keluar beraya...pukul 4 lebih sampai rumah balik..ya Allah berlengas satu badan hah...panas betul masa hari raya ari tu...


ni le kejaan budak2 nie...main bunga api....si dayyan tengah bakar kumbang...aku punye ngamok...kang nenek ko ngamok2 tgk lantai die hitam2 kesan bakar kang....

baru raya pertama budak2 ni sudah banyak untoonnggg... siap pakai kalkulator kat henset tu nak kire duit hahaahahah...aku tgk jek peel sorang2...nak dekat 2-3 kali ulang kire....
tu ajek laa kisah raya pertama kami yg simple jek...lagi pun kat johor kurang sikit berjalan raya, tak mcm family belah melaka...raya ke 2 kami dah termangu2 tak pi mane2...dayyan laa seronok ikut atuk pergi marhaban pusing satu kampung...hidup lagi budaya marhaban kat kampung aku...dulu aku mase muda remaja bujang pun join....yg pasti kat kampung aku takde dah nampak kelibat budak2 berdedai ketuk umah org beraya...x mcm aku dulu, dgn geng pusing beraya....tapi ye laa keadaan skrang pun bukan selamat nak lepas anak beraya dgn kawan2...lagi2 takde pengawasan org tua...aku pun tak bagi oiiiii heheheheh



**22 ni jamuan raya opis aku....meriahleee masing2 berbaju lip lap lip lap....




29 celoteh sahabat

meriah2....
time raya pertama mmg meriah sana sini dpt mkn mcm2...
selalunya raya pertama ke kedua msti rutin sama kan...
family aku pun gitu, raya ptama kene pg umah atuk n atuk2 sedara sekitar kg mmg wajib..

msti banyak duit raya 3 beradik tuh...

July 20, 2016 at 9:13 AM

seronoknya mereka dpt duit raya. Adli lak org bagi je mesti bagi kat umie. hahaha

July 20, 2016 at 9:19 AM

Seronok lah mak abah ye Lieya semua anak menantu balik..
Tapi kesian pulak tahun depan ye Lieya..
Tak ada yg balik pulak ye..
Dulu akak adik beradik bahagi2 kan..
4 org balik rumah mertua 5 org balik rumah mak abah..
Jadi tak lah sedih mereka..
Bila nak jumpa semua bila buat open house rumah mak abah..
Selalunya dah pertengah syawal..

Wah kayo lah dayyan..
Sampul kemain menebal..
Abg Nabil pulak kata tahun ini kutipan kurang hahaha..
Kalau ikut giliran tahun ni akak raya rumah mak abah..
Tapi mereka telah tiada :(
So berayalah ke kg suami menumpang kasih..
Kalau di Kuang ada takbir raya ke tiap2 rumah..
Tu lah yg dorang suka raya kuang..
Dpt sampul raya banyak hahaha..

Melaka tu belah husband ke lieya..
Kat mana tu..
En suami akak kg chohong Jasin..

July 20, 2016 at 9:39 AM

wahhhhhhhhh...gelak besar makcik anak2 balik semua..itulah yg makpak paling gembira bila tgk anak2 ada :)

aku suka suasana kampung lieya..pokok, semak, ayam itik tu semua mmg nostalgia..

kalo raya selain makanan, duit raya la paling best kan hhhhaaaaaaaaaaa..1-2 hari je kutipan dah bole cecah ratus2..anak3 aku pun mmg mengumpul duit raya, thn ni dlm rm400 jugak lieya..asben aku terus melabur emas..dpt 1-2 gram pun jadilah :)

cantik2 gamba ko lieya..mmg simple thn ni baju raya ko tp tetap meriah bila berkumpul adik beradik kan :)

July 20, 2016 at 9:50 AM

meriahnyaaaa raya ko lieya.. memang meletop letop..gambar sumer comel comel tak macam kitorang punyer gambar..sedihhh..
bebudak yang excitednya collect duit raya ler apelagi..hahaa..kita dulu pon gitu..
sian mak yer taon depan sure sunyi tuh..

July 20, 2016 at 9:52 AM

Mestilah mak ketawa besar bila anak-anak cucu-cucu semua ada depan mata. Penat masak pun tak kisah. Puas tengok anak-cucu makan.

July 20, 2016 at 9:55 AM

Seronoknya dpt balik kg lieya..
Skrg kat KL pun ank2 susah nk pi beraya umah org...kena paksa dulu baru nk pergi huhu
Lain dh skrg kan..
Alhamdulillah rezeki ank2 dimusim raya ni...

July 20, 2016 at 9:59 AM

Nieyl raya pertama memang pulun raya...
raya ke-2 pun duduk umah...
raya ke-3 sampai ke-5 beraya je...hihi..
opis nieyl 29hb...HQ kompleks C 2 Ogos.. :)

July 20, 2016 at 10:04 AM

samala kita lieya..raya dah tau dah kat mana kat mana..dah blh hafal..hahahaha
sebab smeuanya sedara mara hubs dnegan arwah isteri hubs je..kita pun dh biasa dah...kehkeh..

banyaknya duit raya mieya mija...

July 20, 2016 at 10:51 AM

sama la kite pun lieya.. sederhana je.. lebih kt anak2 je pun. seronok gak sbb cuti smggu dok kg. tp tetap x puas huhu

July 20, 2016 at 11:14 AM

Meriah tgk gambar raya Lieya :)

July 20, 2016 at 11:26 AM

posing senonoh & posing comel tu mmg comel la..suka tengok..kalau diframekan mesti perfect...=)

July 20, 2016 at 11:46 AM

selamat hari raya lieya ;)
baru dapat access lieya punya blog ...

July 20, 2016 at 12:18 PM

betul lieya, jangan harap kita nak lepaskan anak2 kita pi beraya rumah orang mcm2 dulu.. tak selamat dah sekarang... tu pasal tahun ni makin kurang budak datang beraya.. orang pun pk mcm kita, susah nak lepaskan anak2 kan.. sapa tak sayang anak oiii

btw seronok gak tu raya pertama dah berjalan sampai ke petang.. kitaorang ni lagi la. petang raya dah qada balik tido. hehehe

July 20, 2016 at 12:25 PM

Seronok mal lieya anak2 semua balik beraya.tak lama bertbah menantu n cucu makin meriah la kan..seronok bebudak ni bila dapat duit raya la kan..nama pun budak.macam kita dedulu jugak.cuma yg membezakan kita duly3 pusing neraya merata kmpg.bebudak skang klu kita tak bawak pegi beraya melepak la depan tv..tak pun tgn dok pegang hp..emm

July 20, 2016 at 1:28 PM

Seronok mal lieya anak2 semua balik beraya.tak lama bertbah menantu n cucu makin meriah la kan..seronok bebudak ni bila dapat duit raya la kan..nama pun budak.macam kita dedulu jugak.cuma yg membezakan kita duly3 pusing neraya merata kmpg.bebudak skang klu kita tak bawak pegi beraya melepak la depan tv..tak pun tgn dok pegang hp..emm

July 20, 2016 at 1:28 PM

wahh meriahnye raya .... bdk le seronok dpt duit raya

July 20, 2016 at 3:09 PM

selamat hariraya dari kaknoor lieya
happynya tengok budak2 dpt duit raya
sekarang ni mak budak pun dah dpt duit raya jugak kan bestnyee

July 20, 2016 at 5:13 PM

Bestnyer..

kita gambo raya x tgk pon lg dlm kamera asben kita lieya
ye ye je bergambo lepas tu peram.. huhu..

nampak kulit lieya glowing nya.. suka sangat tengok
klu trun raya rumah mak kita
mcm family lieya juga
sesi bermaaf2an tu x de la sampai menangis2
tp klu belah mertua kita
meleleh je sana sini
x suka x suka sbb abis mekap.. haha

July 21, 2016 at 7:54 AM

meriahnya raya!!
selamat hari raya..BW di sini, jemput ke 'rumah' tqvm...

July 21, 2016 at 10:24 AM

Cantik sgt baju tema raya sekeluarga kak lieya tau wauuuuu...panjang senyum tu kak terima duit raya waaaaa leh beli handbeg satu lagi kan hehehe...suka tgk juru foto tu bersiap siaga nak amik shoot akak sekeluarga...waaa anak2 akak dh pandai kira duit raya tu best...selamat hari raya kak lieya..berseri2 tgk akak...harap selalu sihat ye sis

July 21, 2016 at 11:16 AM

POsing Dayyan sama dengan Uwais..utraman sokmo! hahah! Comey la hai mak Lieya gelak beso tuh..tetiba jer die sorang macam tuh.

July 21, 2016 at 1:10 PM

Wow meriahnyaa hari raya lieya.. suka tgk..

July 21, 2016 at 5:53 PM

pagi raya paling dinantikan..dpt berkumpul & bermaafan

betullah lieya.. x nmpk sgt rombongan budak2 dtg beraya kan.. klo zmn kita dlu x putus2 bdk dtg, dmpaikan dr kampung sberang pon ade.. bdk skarang jln folo mak ayah je..

July 23, 2016 at 10:57 AM

Superb posting

July 24, 2016 at 4:24 AM

Seronok tengok gambar2 raya semua kawan2..harap tahun drpan raya along meriah macam ni..tahun depan nak all out...tahun ni x beraya

July 24, 2016 at 1:28 PM

Meriah ! Selamat Hari Raya kak :)

July 25, 2016 at 11:41 AM

Seronok beraya di kg sendiri, dirumah mak sendiri dan adik beradik sendiri ye Lieya, lain perasaannya tu betul tak?....hihihi...
Budak budak mmg nunggu duit Rayalah apa lagi kalau musim Raya gini.... Itulah agenda Hari Raya, makan, maaf dan berziarah...

July 28, 2016 at 1:18 PM

Suka tengok korang sekeluarga ni tau. Satu kepala semuanya ^_^

Memang bestlah kalau balik ke kampung sendiri walaupun katanya raya kedua tak tahu dah nak beraya ke mana. Janji balik rumah makpak sendirikan.

Cantik pilihan baju raya Lieya dan anak-anak perempuan. Nampak cerita aje depa bertiga ni tau!

August 1, 2016 at 11:56 AM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy