Thursday, November 19, 2015

masak2 kat opis (patin tempoyak)




haaaa apeee?!! entry random photos?? takde laa ari ni...arini jom layan citer ahkak lieyalatif n the geng kat opis masak ikan patin tempoyak...hah ni menu paling rare kiteorg penah masak hahahaahahaha....


*
*
*
*
*
*
V

 isunye bukan takde keje ke atau byk masa teluang dok masak2 nie....busy ngan keje gak...cume kiteorg masak ni pagi2...ye laa kiteorg ni sampai awal kat opis ade laa masa nak masak2 tu, alaah bukan lama pun masak, malam tu dlm group wasap dah plan2 awal siapa bawak bawang, siapa bawak bahan2 lain, pagi2 tinggal lebur jek masak...lagi satu kiteorg ni sampai satu tahap dah tepu nak tapau ape kat kafe...so tu yg kiteorg tubuhkan ahli meja bulat...collect duit pantry pastu start masak2 kalo ade teringin nak masak.....so far menu yg penah berasap kat pantry kiteorg ni nasi lemak, mee sup, bihun sup, mee bandung, sambal sardin, spegeti bolognise, nasi daging, spegeti aglio olio, nasi goreng ...mcm2 lagi laa kiteorg dah masak....x  tertepek je kat sini.....hehehe



kebetulan ade member opis balik pahang...so die bawak balik patin .... so kiteorg sorang sikit plan bawak bahan2...aku bawak tempoyak, ade yg bawak daun kesum, timun tua, cili api, kunyit.... yg penting semua dah siap di proses....waktu masak tinggal lebur ajek....kiteorg guna rice cooker jek ...rice cooker ni aku wakafkan.... oh yeak multicooker pun kiteorg ade...mauu tak mencanak2 mood nak masak kat opis haahahahahaha


*video kecoh2 di pantry hahaha*

video





wow! not bad hasil masak kiteorg.... aku sah2 cop kepala...peberet menyedut2kan...



tak yah banyak2 lauk...lawan dengan budu n ulam2 je dah boleh buat bertambah2 cedok nasi kahkahkah..... berlawan2 wey ngan geng2 cedok nasi....pastu jgn di tangisi lapisan2 di perut kahkahkah....




nilah kemeriahan meja bulat kami..... pagi2 kalo senyap kat sini mcm pelik ajek....biase musim puasa ganti ngan bulan ramadhan meja bulat tutup kedai le hahaahahahaha



pesanan khidmat masyarakat : oit ..masak tu masak jugak...tapi kerja kami jalan tauuuu.....cili mulut tu kang...eh? hahaahahahahaahaha....salam hujung minggu kawan2....selamat berschool holidays.....




** area rumah aku tu menjadi2 kes pecah masuk n rompaknyer...kejadian semua awal pagi.... ahli rumah di ikat...ishh scary betul.... dah 2-3 kali gak masuk sotkabar....terra indon2 penyangak ni pilih rumah yg berpagar, ade cctv ngan alarm system....moga2 dieorg dibutakan hati mata laa nampak rumah aku....amin...


44 celoteh sahabat

area umah jue orang curi kabel internet.. aduyaiii tensen.. wahh sedap patin tu tapi tempoyak tak makan.. hehhehe

November 19, 2015 at 9:19 AM

inshallah doa la bebanyak kan lieya..aku kat sini pon takut....mmmmm....sedap tu weii..ko sebelah kem ngan aku...bak sikit..ahahhahah....takpe...akhir2 tahun ni keje dah tak banyak..SKT dah anta...

November 19, 2015 at 9:24 AM

Alahhhhhhh...sedapnya...
ada pulak budu dengan ulam..
Memang menyandar la lepas makan.

November 19, 2015 at 9:27 AM

Ya Allah..besntya dapat masak2 kat office. .kalau nak tapau memanglah bosan x tau nak makan apa dah kat luar kan

November 19, 2015 at 9:32 AM

Selamat pagi kak...
sometime nieyl rasa down...ntah la...
akk..nieyl add akk kat fb..sah setahun...haha..x approve.:P
nasib baiklah nieyl tak satu opis ngan akak..
klu tak..alamatnyer berat badan nieyl berganda² naiknya kak..hihihi...
seronoknya...nieyl penah masak sekali je aritu kat opis...:)

November 19, 2015 at 9:47 AM

tu la seriau jugak aku ... mmg die target area rumah besau

November 19, 2015 at 9:49 AM

wah sedapnya leiya.. nyum..nyum..

kes rompakan tuh buat aku pun takut skrg ni... so be careful ok

November 19, 2015 at 9:49 AM

apeke melampau sgt masak2 engkorang ni??? terliur mak buyung tau tak..

November 19, 2015 at 9:57 AM

Sedapnya masak ikan patin, lawan plak dgn budu. Pehhhh. Dulu kat sini pun rajin masak2. Sekarang jek dah sendu sikit semenjak memasing diet.. ala lieya masak kat opis tu pandai2 la kita bahagi2 masa ye tak.. mcm kitaorg msk dlm 12.45 mcm tu. Pkl 1 dah boleh ngap2..

November 19, 2015 at 10:35 AM

pagi2 sampai opis air lio aku dah leleh tgk lauk nih..ishhh..marah nih marah nih hehe..:)
aku kalo ada si budu tambah 3 kali lah paling kurang ;p
wakakkakak

November 19, 2015 at 10:43 AM

Sebenarnya cara ini bukan aje jimat tapi confirm bersih dan berselera:)
hari-hari masak kat office Lieya. Tapi utk sendiri aje
Kawan kakak mana ada yg Islam... Kakak buat pun dlm bilik akak aje..

November 19, 2015 at 10:56 AM

eh...scarynya lieya...
semoga sentiasa dilindungi olehNYa..amin

bestnya masak lemak patuin..rin pun suka sangat ikan patin tau...
ish..memang bertambah2 ni kalau makan cenggini..hahahahaa

November 19, 2015 at 11:12 AM

kecur ayaq lioq akak tgk tempoyak ikan patin korang ni... dah le akak hantu makan nih...hahaaa

moga dijauhkan lieya n keluarga dr perkara2 yg x diingini...Aaaminn:)

November 19, 2015 at 11:16 AM

Ya! allah lieya...kecur ailio kita nengok. Sedap tu patin tempoyak. Tak pernah masak. Selalu makan kat kedai jer. Restoran Koi nyer patin tempoyak sedap.

Take care lieya & famili. Jenayah makin menjadi2

November 19, 2015 at 11:21 AM

Patin masak tempoyak...
Akak suka akak suka..
Macam nak mencari patin masak tempoyak ni Lieya..
Tengok sedap jer yg lieya masak tu :)

November 19, 2015 at 11:23 AM

fobia nak makan patin tempoyak sejak termakan patin tempoyak yang amsih mentah dan berdarah kat dalam :(:(

November 19, 2015 at 11:35 AM

Ko kejam sgt pagi2 ni yer....akk kalau benda2 berasaskan tempoyak ni mmg mengharukan air liur akk beb...sedap sgt tu..nasik panas2,...ada telur dadar sikit...perghhhh....sorga beb sorgaaaa...

November 19, 2015 at 11:44 AM

Laporrrrrrrrrrrrrrrr
Fav asben kita ni
tp kan..
jgn bgtahu org
kita x penah masak pon..
aiyooo..

November 19, 2015 at 11:57 AM

mcm masak kenduri dah korang ya.. tapi best lah korang.. ada geng masak, geng mentedarah sesama..
betul kata ko Dik Leha.. tak payah banyak2 lauk.. bila dapat makan beramai2 pun dah macam makan kat kenduri kawin.. beronok-ronok sambil makan.. hihihi
Kes pecah rumah tu.. oi scary betul.. harap keluar LieyaLatif&Co sentiasa dilindungiNya.. Aminnn

November 19, 2015 at 12:01 PM

wahh... best ahh korang siap leh msk tempoyak patin... mmg marbeles lauk uolls tu....
kat opis akak ni paling hebat pun masak maggie mee je.... tu pun akak malas nak msk dah skrg sbb microwave tu kdg opismate cina dok panaskan tah apa2.... jd was2 plak kita nak guna... dorang kat opis akak ni suka msk jenis sup2 manisan mcm red bean soup, sweet potato soup... tp versi dorang tak letak santan mcm kita panggil bubur/pengat tu... dorang mkn sup plain je.. manis pun manis2 buah je... hehe.....

November 19, 2015 at 12:54 PM

Aduhaiiiiii... meleleh ailio tengok patin tempoyak.
sedapnyeeeee. sonok tengok kelik2 Lieya main masak2 kat opis.
Zura x de geng. semua pon cina. makan pon sendirik2 jer. bawa bekal siap2 dari rumah.

November 19, 2015 at 2:19 PM

Best nyer ada rakan sekerja satu kepala...
Dah semua rajin masak...
Kalau dah rajin tu Lieya, semuanya jadi...

Ouch, takutnya dengar kes pecah rumah ni...
Semua Lieya sekeluarga sentiasa dalam perlindungan Nya... Amin amin amin....

November 19, 2015 at 2:58 PM

salam.1st time aida landing blog lieya ni...

terbaik la masak kat opis. jimat. sedap. mesra. bersih...
terbaik la. patin tempoyak feveret aida la plak hu hu hu :)
yg pasal kecurian rompakan tu, hati2 ekk...

November 19, 2015 at 3:58 PM

Kat ofis saya pun selalu ada masak masak macam ni..kitaorang selalu buat hari jumaat sebab masa rehat lama kan. Best kan masak masak kat ofis..sambil sambil tu boleh belajar masak..hehehe

November 19, 2015 at 4:07 PM

Setuju, nothinng wrong masak2 ke happy2 ke as long kewajipan bekerja berjalan macam biasa

November 19, 2015 at 10:52 PM

tapau pun benda yg sma..bestnya dpt masak cam gini...berselera betul...ikan patin tuu
kecoh gak kes rompak/samun kat putrajaya...moga sentiasa dilindungi lieya sekeluarga..m

November 20, 2015 at 1:47 AM

sedapnya makcik...memang rarelah. tak dpt bayangkan bau tempoyak semerbak kat opis. seronok klu geng mcm ni.dekat opis ni banyak benar yang berkira.tu yg jd tak seronok tu n lea jd malas tu. teringat opis pertama lea dulu kat kuching. rasanya lagi rare kot buat laksa penang. bos lelaki pulak tu kepalanya. masak dalam rice cooker je. lea pulak pagi2 tukang potong timun, bawang segala.

November 20, 2015 at 7:38 AM

wahhh , terliuq tengok masak ikan patin , cantikk jew kuah nyer , kuning keemasann ;) rasanya kalau masak sendiri lagi jimat sbb, boleh tambah-tambah ,
p/s: perompak sekarang memang menjadi-jadi , yang paling kasihan dan geram bila dah rompak pas tue rogol dan bunuh , sangat serius jenayah kat Malaysia la nie , semoga dijauhkan dari segala musibah .

November 20, 2015 at 8:38 AM

Lieyaaa!!!! syok nyerrrr buleh buat macam ni. Sweet sangat koranngs. Ape yg penting? Kerjaaaaaaaaaaaaaaaasaaamaaaa! Hahahahahaha..

November 20, 2015 at 1:34 PM

meriah betul masak-masak kat pantry, tak penuh bau ke office tu

November 20, 2015 at 3:36 PM

Kecur air liur. Hahaha. Boleh berjimat macam ni, kalau hari masak kat opis :D

November 20, 2015 at 7:53 PM

Bestnyer...sepakat sama2 bawak bahan dan masak sama2 makan sama2... kita ni yang kecor tengok...

November 21, 2015 at 1:31 AM

Ya Allah...sedapnyaaaaa ikna patin tu..memang terliur sangat2 tengok gambar tu.

November 21, 2015 at 10:17 AM

amboi kemain masak patin tempoyak..ini memang rare..syoknya ada geng meja bulat..makan tetap makan..kerja tetap jalan kan..makan reramai mau tak selera

pecah rumah rompak seram betul..lg2 kes baru ni rogol bunuh masyaallah moga cepat la penjenayah ni dpt tgkp..kejam sungguh

November 23, 2015 at 12:17 AM

Pandai org johor masak tempoyak patin...akak pandai makan je..heheh...take care lieya..zmn sekrg org semakin berani

November 23, 2015 at 6:01 AM

mintak2 dijauhkan lah lieya kes2 pecah rumah ni..nauzubillah..doa banyak2 ye :)

ya Allah..sedapnya lieya gulai tempoyak tu..beza sikit dgn gulai tempoyak perak, takde daun kesum :)

seronok ada geng opis yg rajin memasak camni..seronok sgt :)..rasa nk pindah opis ko hhhhaaaaaaaaa

November 24, 2015 at 10:13 AM

Seronoknye msk ramai2.. 😁😁😁

Mesti berselera.. Yumm yumm yumm..

Tgk lauk tu pun dah kecur liur..

Salam kenal sis.. 😁😁😁

November 25, 2015 at 10:31 PM

Best jugalah Lieya main masak-masak kat pejabat macam ni. Yalah kita masaklah masa dekat-dekat nak lunchbreak. Asal kerja berjalan lancar takpalah. Bos pun faham. Kalau bos nak join sekaki main masak-masak, ajak ajelah!

Seriaukan kalau dengar pecah masuk rumah ni semua. Rasa macam semua tempat dah tak selamat termasuklah rumah sendiri. Harapnya buta mata hati penyangak-penyangak ni daripada nampak rumah Lieya. Tak pun biarlah taubat terbit dalam diri depa tak mahu dah profesion penyangak ni. Carilah kerja yang lebih baik lagi :)

November 26, 2015 at 3:13 PM

MashAllah anak beranak rajin. saya pula yg seronok tengok.... :)

November 27, 2015 at 2:28 AM

semoga keluarga akak sentiasa di lindungi aamiin
takut la bab merompak ni. huhuhu.
rumah saya pnh gak org pch masuk tp waktu sianng, time org takda.

msa bujanng dlu, hostel sy ddk kea pecah gak.
msk waktu malam.tgh tidoo. rasa mcm kena pukau j sbb mmg x sedar bla sdar pg dah berseleerak, beg hilang.

bestnya masak masak eratkann hubgan sesama rakann kerja..
saya tak mkn poyak ikan patin. mmg x leh geng xdgn kak lieyalatif le, kan !

November 27, 2015 at 1:09 PM

Dapnya patinn .....mak pun suka tang sedut menyedut Lieya. Mabeles sangat tu.
Weyh lieya hang masak kat opis tak berbau ke ....
Ofis mak dulu mmg tak boleh.

Mmg bestlah meja bulat korang ni, meriah sungguh

December 1, 2015 at 12:38 PM

Dapnya patinn .....mak pun suka tang sedut menyedut Lieya. Mabeles sangat tu.
Weyh lieya hang masak kat opis tak berbau ke ....
Ofis mak dulu mmg tak boleh.

Mmg bestlah meja bulat korang ni, meriah sungguh

December 1, 2015 at 12:39 PM

yummmss..sedapnya lieya..

mmg feberet lya ni..nmpk pekat kuah dia.. msti kaw kaw rasanya

December 1, 2015 at 4:02 PM

okay.. terliur jap.. hee~

December 2, 2015 at 10:47 PM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy