Monday, June 6, 2016

diari ramadhan lieyalatif (1)


Assalamualaikum....

salam ramadhan almubarak semua....bersemangat nak update blog hari nie...nak ade gak kenangan hari pertama sahur hehehehe... rase mcm rajin jek nak buat diari ramadhan lieyalatif sepanjang puase nieh....so maghi layan diari ramadhan lieyalatif yg pertama...tapi kalini panjang sikit sebab ade pic2 mase aku balik johor ari tu aku selitkan heheheeh....

*
*
*
*
*
*
V

sambut puase kali ni balik johor.... tapi aku tak amik pun cuti extra, arini dah keje mcm biase.... jadik laa dpt buat makan2 sikit ngan mak abah dan adik2 yg ade.....kebetulan aku mmg nak balik nak anta 800 btg bunga telur....adik aku kawin bulan 8 ni ....segala keteluran majlis aku sponsor so anta le dulu kotak2 bunga telur ni...pening tgk stor penuh...melampo kan, balik pra ramadhan mcm nak balik raye dah hah penoh bonetnyer ekekekeek...ye laa dlm tong putih2 tu brg2 frozen utk mak aku..ade kambing percik, kuih frozen...boleh die goreng2 time berbuka nanti...abah aku mmg berbuka kat masjid...sian mak aku sorang2 kat umah tu...ade gak le adik aku yg nurse tu teman2kan...



yg bertolak petang ke arah selatan semua ngadu jem...ye laa dgn ribut hujannye ....rupenye ade eksiden...aku sampai jek dah clear...lega gak tak same2 berhenyak dlm jem tuh...
 

tapi ade dugaan lain plak...dlm 2km nak sampai restoren jejantas air keroh, tetibe tayar bunyi bising..mcm kene libas tu....pasang lampu kecemasan, slow2 masuk rnr....rupenye tayar nak pecah plak...mujur laa tak de ape terjadi....laki aku kemain tersengih je tukar tayar, aku plak yg risau2...tapi ayat die "kalo problem tayar abg boleh handle, jgn enjin...mmg mati kutu" betul jugak.... 


 setgh jam jek laki aku tukar tayar spare...kudrat lelaki kan...senang laaa...cube kalo aku, mau buasir kat situ nak bukak nat tayar hahaahahaha



 nampak tak dawai yg tekeluar tu...tu laa buat bising mase kereta bergerak.... syukur Allah tunjukkan tandanye sebelum die teruk... esoknye terus tukar kasut ...siap pakej dgn sportrim baru lagi..amboi2, tuan tak raya lagi, kereta dah raya dulu....



kami buat makan2 kononnye utk sambut ramadhan....


 grill steamboat ngan ala2 shell out gitu...alaa simple2 jek...kebetulan adik beradik ade semua...kecuali yg bongsu tak dpt balik ...



style kampung, makan atas daun pisang sudahhh hahahaha...
 


pekena gak cendol terbaik simpang renggam... (eh tak yah teliur2, biase2 je nie heheheh cover2)
 


biase laa aku share berdua dgn dayyan demi memastikan tak telebih kalori ...eh hehehehe...ahad tu plak kul 1 kami bertolak balik ke putrajaya...smooth je jalan..ye laa masing2 amik extra cuti arini...
 

ni lah suasana kami bersahur pagi tadi heheeheh...dieorg ni alhamdulillah laa bab kejut bangun mmg takde masalah...dah biase kot bersahur dari kecik ....



menu sahur mmg takde gulai2 la...tak lalu kot... so menu ari pertama simple jek, nasi putih panas2 + telur kucar dgn bawang dan kicap + fresh milk sejuk + air glukos.... budak2 je mkn nasi...aku ngan laki aku minum air je....
 


tgk le...mcm makan lunch ko...siap bertambah2 hah mia ngan mija hahaahaha...bagus2, makan laa nak...mama suke gini...ade balance telur dlm sesudu tadi, cukup le tu utk dayyan sarapan sebelum pi cic...
 


yg pasti, aku start puase hari pertama dgn berat 47.8kg...kire 48kg le kan...agak2 drop lagi tak sampai penghujung ramadhan...laki aku mcm biase laa, bile masuk bulan ramadhan mmg die berazam utk diet...kite tgk kan ajeee progress die yek hahaahahaha


semoga semua kuat semangat first day nieh...jgn borong sakan kat param nanti.... aku mcm biase selagi boleh elak pi param aku elakkan....tu azam aku....jimat cermat gitu....takut sgt2 kalo tak abis...biase mcm tu le terjadi....berbuka ala kadar jek....salam ramadhan almubarak dari lieyalatif....xoxo!!



**haaa sape pagi2 lagi dah bukak blog2 masakan ni, sila angkat tangan hahahaha..cari idea gitu nak masak ape ye tak....hehehheeheh




29 celoteh sahabat

selim la lieya..nanti raya lg selim melim...kambing percik 1st time dgr...meriah menu bila rmi2 blk kg kn

June 6, 2016 at 9:58 AM

Selamat berpuasa kak lieya...
Alhamdulillah...bertemu lagi kita dgn ramdhan..
semoga ramdhan kali ini,amalan kita lebih baik dr lepas.. :)

June 6, 2016 at 10:15 AM

Salam Ramadhan Lieya.. Kita lupa kenapa korang kerja, rupanya Johor cuti umum.. Kl selangor semua kerja kan.. Amboi kurus Lieya kan..

June 6, 2016 at 10:17 AM

Kurusss.. jue pun sahur tadi ayam masak kicap jer.. hehehe selamat posa kak

June 6, 2016 at 10:17 AM

Mujur sedar awal kan, syoknya makan makan dekat kampung. Salam Ramadhan Kareem kak :)

June 6, 2016 at 10:50 AM

Ada puasa journal best jugakkan. Alhamdulillah majlis keteluran dah deliver tu yang lega tu, yang sebenar yang duk membaca ni tersenyum ni perkaataan yang comel. Mesra alam sangat alas pinggan tu, interesting:). Salam ramadan mohon kemaafan jika asa salah dan silap, selamat berpuasa :)

June 6, 2016 at 11:14 AM

ingat ko sambung cuti sampai minggu nih beb...
mak aku pun asik tanya je balik tak sambut posa nih... tp nmpaknya mmg tak dpt berpuasa kt johor thn nih, sbb thn ni raya kerteh dulu...
takpe janji raya blh duk kg lama skit kan...kire ok lah tuh

ko nih berat cuma 48kg pun sahur air je yek, compom raya nnti 40kg je kot...
seronok tgk mcm ko brt tak naik2... mcm aku mkn skit pun naik mkn bnyak apatah lg hahahha

June 6, 2016 at 11:17 AM

meriah uols kt kg yer..seronok kumpul ramai2 ni..

June 6, 2016 at 11:19 AM

arini pepagi tak bukak blog masakan, tp aku bukak peti ais...kasi turunkan ikan..nak masak masak lemak ikan berbuka ni..nasib la lakik aku terlebih rajin jumaat lepas, buat pes utk masak lemak tu...tumis je la..yeeayyyy...seronok tgk ko, meriah je...aku td shur pon, nasi telur n sambal itam..udah minum air milo....

June 6, 2016 at 11:31 AM

salam ramadhan lieya....

tayar pecah, nasib baik tak apa2 lieya...syukur
byk gak brg yg dibawa balik kg tuh..
bestnya dpt makan2 dgn famili tersayang..

senang ank2 bangun sahur..lauk simple tu yg sedappp
kurus tu..bole pakai baju kebaya ni..

June 6, 2016 at 11:36 AM

aaaa jeles nyerrr sebab kurus giler !! tercabar nyerrrrr

June 6, 2016 at 11:49 AM

Ramadhan kareem Lieaya..
Selamat berpuasa buat lieya sekeluarga..

Senang weaayyyy anak ko tu lieya bersahur..
Telur kacau dengan bawang dan kicap jer..
Tu pun bertambah makan ye..

Tu la lieya ..
Akak ingat nak buka puasa kat masjid jer la..
senang tak terkejar2 kan..
Nak elakkan masuk PARAM tu..
Banyak membazir akak ni nanti..

June 6, 2016 at 11:55 AM

tak tau nak masak apa nih!!

June 6, 2016 at 12:21 PM

lieya kurusnya!! ishh x leh jadi ni, lepas deliver sencond ni, badan mcm susah nk turun je...uwaaa..
nk tgu menu2 lieya, nti bru ada idea utk masak2 kat umah

June 6, 2016 at 1:01 PM

terliur telur pecah gitu.. ajarkan camna nak buat..pleaseeeee

June 6, 2016 at 1:13 PM

Alhamdulillah.. moga kita diberi kesihatan yang baik untuk terus bersama2 dengan ramadhan kini dan akan datang.

Tu la.. mood nak masak tp masih x tahu nak masak apa buka nanti.

June 6, 2016 at 2:08 PM

meriah dpt mkn2 besar di kampung tu lieyA.. best2...

semangat miamija bersahur... hehe

June 6, 2016 at 3:06 PM

Amboi, perkataan baru ~ keteluran gitu ^_^

Akak pun balik kampung hari Jumaat. Masa tengah best hujan lebat, ribut bukan main kuat lagi. Habis bersepai pokok kat jalan menuju tol Sg Besi tu. Akak balik pun sempena pra-Ramadhan juga. Nak pekena nasi beriani kat BP. Balik ke KL pun lebih kurang waktu yang samalah, Lieya. Dalam pukul 12 dari rumah di BP. Sampai aje KL, kudahulukan kain baju tiga empat bakul. Datang dari mana tak tahulah ^_^

Akak pun sahur kurma dan air Milo aje. Dulukan si anak bujanglah, itu pun dia nak burger aje. Lega!

Aduhai, seriaunya dengar tayar nak pecah! Nasib baik diberi tanda ya. Dapatlah bertayar baru di pagi raya nanti ^_^

June 6, 2016 at 3:22 PM

selamba je asben buat peace sambil tukar tayar,,
penuh bonet,,
menu sahur simple tapi janji kenyang

June 6, 2016 at 3:47 PM

Ini pun dh selim lieya..pasni nk raya jadi kering terus la.haha jelesnya tgok org kurus!

Shell out daunnpisang terbaiklah mebu..oii cendol tu sedap tu dh la makyong tgh posa ni..jejes air liur.hihi..

Penah juga jadi taya pecah kt highway..kita tgok je la en suami buat.seksa juga rasanya.hehe

June 6, 2016 at 3:51 PM

Ini pun dh selim lieya..pasni nk raya jadi kering terus la.haha jelesnya tgok org kurus!

Shell out daunnpisang terbaiklah mebu..oii cendol tu sedap tu dh la makyong tgh posa ni..jejes air liur.hihi..

Penah juga jadi taya pecah kt highway..kita tgok je la en suami buat.seksa juga rasanya.hehe

June 6, 2016 at 3:52 PM

Nasib lah takder apa2, cuma masaalah tayar... tu pun ada yang pandai tukar sendiri... buatnya takder ... haru jugak...

Selamat bersahur dan selamat berpuasa ...

June 7, 2016 at 3:20 AM

salam Ramadhan buat lieya sekeluarga ;) wahhh pas nie leh melaram baju kebaya ..

June 7, 2016 at 7:07 AM

ya Allah kurusnya lieya latif...tercabar i...hahahaha
bestnya in since kawen mana ada beat angst 4 kt depan...harapanla!!!!!huwaaaa

June 7, 2016 at 11:16 AM

Selamat Berpuasa guys.
Best wishes always..
Dahsyat ok yang Malaysia long weekend tu hari. TBS was like HELL! ok was like Crowded like HELL.. Sampai tengahari Sabtu masih giler penuh sesak, people sleeping all over the place.
Nasib baik all the way aku naik bas ekpress NS Highway gi balik Friday Night and Saturday afternoon semua ok

June 7, 2016 at 12:42 PM

48 kg jer lieya? HUH...SIYES JELES NI...

June 7, 2016 at 1:40 PM

bahayanya tayar keter tu lieya..nasib baik ler dengar..hurmm tu yang takot kalo kat jalan..pasni kena selalu check..
kurusnya lieya 48kg..adoii ni yang buat jeles..zee start taon ni badan cepat naik..hormon agaknya kot..makan macam biasa jer..

June 7, 2016 at 3:52 PM

Tu dia...penuh keta. Alhamdulillah lieya & family tak apa2. Berat kita sebelum posa 46.50 kg. Dah posa ni lagi lah turun kot.

June 10, 2016 at 12:45 PM

menariknyaaa..suka style lieya..nnti blh buat jgk mkn2 dgn family camni..tp nk kna beli tmpat grill tu dulu..

alahai..dugaan..mujur husb pndai tukar tyr sdri..klo kna kt kt ni..ntah camner..hehe

June 15, 2016 at 7:55 AM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy