Wednesday, June 8, 2016

diari ramadhan lieyalatif (2)


Assalamualaikum..... 

aucak!! sape puasa yang yok angkat tangan?!! ekekekeke...alhamdulillah dah 3 ramadhan... pejam celik kang dah nak abis seminggu...pastu kang tau2 minggu akhir nak syawal plak....mcm biase lieyalatif & co. berbuka dimasjid mcm tahun lepas....so jom layan cerita yg ade utk 'diari ramadhan lieyalatif part 2' nieh...

*
*
*
*
*
*
*
V


suasana same mcm tahun lepas jugak...tak jauh beza.... ade bahagian makan atas meja, ade jugak yg duduk di saprah dan ade jugak yg bawak tikar sendiri ala2 piknik tepi air ....terpulang nak yg mana...aku mmg pilih atas meja laa...almaklumlaa ade penyakit kaki cepat semut2 ekekeekek....


 meriah ....ade yg sampai berbakul2 bawak bekalan....aku cume bawak tisu gulung, sudu garfu, sabun tuk basuh tangan ngan air masak je hahaahahaha...mmg semate2 mengharapkan menu masjid.... tak mo laa beli kat param2 nie...azam tahun ni nak jimat...alhamdulillah hari pertama dan kedua semua habis takde satu pun buang....rase puas tau tgk mcm tu....kalo beli kat param, mmg kompom2 ade jek yg ke tong sampah.... nak buat camne, mase membeli tu napsu serakah semua keluar....tu aku la...korang pandai kawal napsu bagus le....heheheeheh



ni tgh tak ramai..biasenye dah nak masuk magrib penuh org bersila kat area saprah nieh...oh ya, biasenye lepas berbuka kuih, pi solat magrib, lepas tu baru beratur ambil nasi...kemudian duduk balik kat tempat masing2....kirenye kite cop la tempat kite dgn brg yg kite bawak tu...haa gituw..


ni menu hari pertama (6 jun 2016)...kuih puteri ayu + kurma nabi +  air zam zam + air oren sejuk + teh tarik panas....lepas jek azan, makan kuih terus solat magrib....lepas tu baru makan berat...


ni gaya dah win...dgn jubah, dgn kopiah mcm pak aji....tapi pukul 7.00 dah Allahumalakasumtu dulu ...mahzab mane die ikut pun tak sure hahaahahahaha.... takpelaa kecik lagi nak suh puase penoh....yg lawak tu, dah abis makan kuih ..makan kurma pastu leh ckp "dah mama, dayyan sambung puase balik" ....hahaahaha


menu berat hari pertama...nasi ayam...not bad..berase.... alaa tak yah demand2 le...asal cukup manis, masin, masam semua pada aku okey dah....yg penting aku tak kelam kabut balik ketang ketung kat dapur masak....hehehehe..balik2 keje mandi, asar jap, pastu lelap jap....kul 7 pi masjid...oh indahnye duniaaaaa....heheheheheh

 masjid besi konsep open air xde ekon...so agak panas le sikit....so kene cari port bayeeekk punye.... biase aku cari port depan kipas....sambil2 tunggu isya ngan terawih dpt le abiskan 5-6 lai alquraan...

 budak2 ni puase seminggu ni waktu cuti sekolah bertenaga jek laaa.... mau tak bertenaga, sahur jek makan mcm lunch siap bertambah kahkahkah


 lepas terawih ade plak menu moreh.... menu moreh hari pertama bubur barli.... tak manis sgt, lemak2...sedap!


ni menu sahur hari ke 2...aku buat nasi goreng kampung...tapi tak pedas pun...cili api sebijik jek kasi pecah....kang kalo pedas takut perut meragam siangnye.... mcm biase menu budak2 ni air glukos segelas dgn fresh milk sejuk segelas....suruh telan air masak pagi2 jgn harap le dieorg nak....mcm biase budak2 ni kalo sahur, makan nasi mmg bertambah2...pelik aku, time berbuka slow jek...agaknye kenyang minum air kot...


 ni plak menu berbuka semalam hari ke 2 (7 jun 2016)....kuih apam gula merah + 3 biji kurma nabi + air zam zam + sirap + teh tarik panas.....


menu berat plak...nasi putih + sup daging dgn lobak dan kentang + kobis campur kcg panjang goreng + buah honeydew....alhamdulillah....

menu moreh semalam bihun sup.... semalam terawih kat tingkat bawah, bekepam2 bepeluh2 haahahaha..takleh jadi mlm ni kene cari port berkipas mcm kelmarin...konon mlm tadi aku malas nak panjat tangga naik atas....


ni plak sahur malam tadi... kul 4 aku bangun masak nasi lauk semua....kul 4.45 kejut dieorg bangun...lauk nasi putih panas2 + ayam goreng rempah + kobis goreng + fresh milk + air glukos....mlm ni sahur rasenye nak buat nasi goreng ketam lah plak....alaa fillet ketam tu kasi cincang2 jek heheheehehehe
 

okey tu ajek kisah diari ramadhan lieyalatif part 2.... kalo aku rajin snap lagi menu2 berbuka kat masjid maka ada laa part 3...part 4...part 5 yeee hehehehe...selamat berbuka nanti! xoxo!



**jadual cuti raya dah diedar semalam kat opis aku.... ermmm tgh pikior2 nak amik berapa hari nieh.....so far baki cuti ade lagi 31 hari lagi...




34 celoteh sahabat

bestnyer kalau duk putrajaya..

June 8, 2016 at 10:07 AM

rajin ko gie berbuka kat masjid ek lieya...akak nie kalau nak berangkut askar askar akak mahu kecoh nanti...tunggu diorang dah besar sket baru leh buat macam ko nie...

June 8, 2016 at 10:19 AM

Best nyer buka puasa kat masjid !

June 8, 2016 at 10:37 AM

syok nyer dok Putrajaya ;)
jeles kitew tau !

June 8, 2016 at 11:32 AM

Kakak kalau bulan ramadhan pulak memang banyak bagi periuk/kuali kakak rehat.
Masak utk sahur aje. Itupun kalau makanan berbuka habis. Kalau tak panaskan balik makan utk sahur.

June 8, 2016 at 11:42 AM

rajin ko berbuka kt masjid... yelah tak pyh ssh2 pkr nk msk buka apa segala yek

tgk menu iftar kt masjid pun boleh tahan... mcm2 ada... lengkap betul...

June 8, 2016 at 12:52 PM

untungnya berbuka kat masjid...ikut akak nak gak buat cam gini.. tapi suami akak tak naknyer.. jimat dan yang paling penting ajar anak2 kita jadi sahabat masjid... tapi yer tak yer juga kat sini der konsep cam gini yer..

June 8, 2016 at 2:09 PM

bestnya buka kat masjid...meriah sy suka...tapi tak pernah berkesempatan....seronoknya...selamat berbuka lieya n family.

byknya baki cuti.....

June 8, 2016 at 2:17 PM

Bagus ye lieya berbuka di masjid besi tu..
Disediakan meja macam tu..
Akak masa berbuka di masjid negeri tu menu nasi jugak..
Gulai ayam..
Akak konon nak buat macam tu juga lieya..
Balik tak payah kelantang kelentung..
Mandi je pastu tadarus kat masjid..
tapi anak2 pulak macam tak selesa..
kena back to normal..
Tak sempat masak beli kat bazar jer..
Tapi kena kawal nafsu lah

June 8, 2016 at 4:30 PM

Alhamdulillah bila ada peluang begini Lieya, sukanya tengok anak'anak solehah dan soleh ni. Senang diuruskan. Betul aunty pun cari dekat kipas haha. Biar selesakan.. kalau tak dapat tu rasa peluh detox je hehe.. selamat berbuka

June 8, 2016 at 5:39 PM

Assalamualaikum Lieya,
Meriah jugak bila berbuka puasa di masjid. So far beberapa org blogger buat camtu.. Harus saya rasai pengalaman itu.. :-)

June 8, 2016 at 6:06 PM

Paling salute kat dayyan, tahan dia tunggu sampai moreh semua.. anak akak petang-petang sayu je muka klau juadah berbuka bukan selera dia.. kesian la pulak.

June 9, 2016 at 1:55 AM

bestnya dpt berbka dan berterawih di masjid.
saya tunggu rania besar sikit lagi lah.
kt surau rumah ni ponsemalam, ade bdk bdk yg ikut pergi surau, skali dok main ligan ligan.semalam kenalh tegur. dah mengnggu ketenteraman jemaah, kan !!

menu pon best best ye kat masjid besi..

ps: akak, bab hp bru tak kisah. tp bab gambar yg kesah haaa. gambar rania lah, saat dia makan, itu ini. video. mmg nangis tak berlagu.

entah lah, dh buntu cr jln nya.
nk transfer ke laptop pon, dh lcd nya rosak acaner.
pastu x back up dgn memory card plak. kononnya dh ade memory external dh besar. so pikir tak perlu.skli jd mcm ni. mmg pitammmm

dh cri spare part di mudah, lelong.semua non hadoo
tanya org jual dh sold out..

akak any idea? leh share dgn saye.

June 9, 2016 at 6:47 AM

Meriah yerrrrrr berbuka di masjid...untung sangat2 ni kak lieya sekeluarga...syukur tgk menu2 tu bagus2..

June 9, 2016 at 8:09 AM

Alhamdulillah dpt lagi ye lieya sekeluarga berbuka di masjid.memang mengimarahkan masjid dalam masa yg sama dapat berjimat dan mudahkan kita yg bekerjaya ni..takdelah penat nk masak n berpusu2 ke param.rajin lieya snap gambar byk2..spt la huat entry..sy kt rumah ni malas2 pun dah tak kiasa nk keluar msk la jugam simple2..dok kalit2 memang tak sempat la nk snap..kadang bunyi azan pun lauk belum masak.hahaha

Dah ucap ke belum ekk..takpelah sekali lagi pun ok.selamat berpuasa buat lieya mia mija dayyan n papa mereka.hihi

June 9, 2016 at 10:14 AM

Alhamdulillah dpt lagi ye lieya sekeluarga berbuka di masjid.memang mengimarahkan masjid dalam masa yg sama dapat berjimat dan mudahkan kita yg bekerjaya ni..takdelah penat nk masak n berpusu2 ke param.rajin lieya snap gambar byk2..spt la huat entry..sy kt rumah ni malas2 pun dah tak kiasa nk keluar msk la jugam simple2..dok kalit2 memang tak sempat la nk snap..kadang bunyi azan pun lauk belum masak.hahaha

Dah ucap ke belum ekk..takpelah sekali lagi pun ok.selamat berpuasa buat lieya mia mija dayyan n papa mereka.hihi

June 9, 2016 at 10:14 AM

Seronoknya berbuka di masjid!! Lieya, banyak lagi cuti tu, boleh la raya sakan.. hehehehe

June 9, 2016 at 10:15 AM

aku ni sungguh teringin nak bukak posa kat masjid macam sebelom kawen dolu...tapi bila ada anak secargas izz dani aqlan, tak reti takut, berani je memanjang..pusing sana, pusing sini..arik sana sini...aku pon takut nak bawak dia G masjid...sekali jadi kat masjid putra, takmo la..tak khusyuk aku..hahahaha...kalo dia perangai mcm syawal, diam je dok kat tempat...mmg silap2 ari2 aku jumpe ko..hahahahhah...inshallah satu hari nanti, bila izz dah besaq sikit N faham, behave mcm syawal, inshallah aku nak G balik..mmg senang keje..blk keje, mandi, solat, rehat, siap2 g masjid.balik tidoq...aku ni kire nasib baik, en asbeen balik awai sikit...dia siapkan apa patut...aku balik, buat mana tak siap je....

June 9, 2016 at 10:22 AM

dari last year baca kisah lieya berbuka kat masjid teringin gak nak try..dah try dah hari ke-2 ramadhan kat masjid cyberjaya..tapi tak semeriah putrajaya kot..meja kerusi pon takde..
sebab kitorang ni pestime, memang pegi melenggang kangkung..hahaha..bawak beg telekung jerk..

June 9, 2016 at 10:45 AM

moga ada la rezki kami nak berbuka kt masjid camni jugak 1 hari nnt.. buat masa skrg mmg x konfiden lagi huhu..in shaa Allah.. tanam azam :)

June 9, 2016 at 11:06 AM

selamat berpuasa lieya & co :)

seronok apa berbuka kt masjid..tak payah pikir nk masak apa kan..terus solat maghrib dan tarawikh..nikmat Allah tu lieya..

mmg byk berjimat sgt tu :)..kitaorg pun tak membeli byk kuih kt param pun, kdg2 tak membeli..dah beberapa thn gitu..harap terus istiqamah takmo membazir..

seronok tgk miamija mkn sahur..berselera je..aku anak3 mkn simple je..takmo sgt makan nasi, aku yg risau tahan ke tak perut tu..berbuka pula sikit je mkn..kesian tgk..takpe Allah Maha Pengasih Penyayang kan :)

June 9, 2016 at 11:21 AM

kena tgu anak2 besar baru leh gi berbuka kt masjid..

nyk giler cuti ko. aku ni setahun 16 hari jek.. sedih.

June 9, 2016 at 11:25 AM

Seronok tengok akak dengan family berbuka di masjid :) Menu sahur pun meriah tu. Hehe ^_^

June 9, 2016 at 12:34 PM

Lieya! Husband akak ajak pergi Masjid Besi nun berbuka tapi akak buat derk aje ^_^ Jauh tu nak ke sana! Tapi kalau bab JJCM takdalah pulak rasa jauh Putrajaya tu. Dasar!

Samalah dengan anak bujang akak, umur pun sebayakan. Malam sebelum tidur dia niat berpuasa dan buka puasa siap-siap. Siang tu kalau tanya memang dia tak 'kuasa' ler. Nanti kita dah siap meja nak berbuka, dialah duduk dulu. Asal bunyi ngaji ke apa, teruslah baca doa buka puasa lepas tu makan tanpa pelawa kita orang pun! Mazhab mana tak tahulah!

June 9, 2016 at 3:37 PM

kelakar part dayyan nak sambung balik puasa tu...hahaha
dah bujang anak ko lieya...
weiiii...jelesnya aku cuti ko banyakkkkkkk...

June 9, 2016 at 4:03 PM

Bestnya berbuka kat masjid. Banyaknya cuti.

June 10, 2016 at 12:37 PM

seronok tgk lieya & family berbuka kat masjid.. mcm tahn lepas.. bagus boleh jimat byk buat mcm ni kan.. kalaulah dekat.. boleh kami cuba juga...

June 10, 2016 at 1:46 PM

sronok tgk lieya berbuka kt masjid..menu berbuka pn meriah...amy pn byk juga cuti sbb br abiskn cuti thn lps sblum burn

June 10, 2016 at 2:23 PM

Syoknya berbuka ramai2 kat masjid..dah berbuka terus solat terus terawih...x kalut kalau mcm buka kat rmh kan

June 11, 2016 at 12:36 AM

Syoknya berbuka ramai2 kat masjid..dah berbuka terus solat terus terawih...x kalut kalau mcm buka kat rmh kan

June 11, 2016 at 12:36 AM

Syoknya berbuka ramai2 kat masjid..dah berbuka terus solat terus terawih...x kalut kalau mcm buka kat rmh kan

June 11, 2016 at 12:36 AM

Cantik dan luas Masjid ni ye..
Bagus sangat sapa2 sponsor2 makan2 gini.
selain dari sumbangan semua jemaah la juga, tapi i mean those big sponsors,

June 11, 2016 at 4:14 PM

awal dayyan berbuka tu.. hehhe..

ye la.sama mcm fasya..dh start sekolah dh nmpk lemau skit..tp alhamdulillah..still bertahan smpai arini..maybe letih kt sek..dgn cuaca lg

June 15, 2016 at 7:53 AM

moga cpt sihat ye lieya...

selamat hari raya aidilfitri
maaf zahir & batin

Love,
Lya Afrina ;-)

July 3, 2016 at 12:01 PM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy