Tuesday, June 14, 2016

diari ramadhan lieyalatif (3)



Assalamualaikum....

salam selasa semuaaaaa!!....dah start rutin asal mgu ni...no more cuti sekolahhhh huhuhu....mujur budak2 ni okey kejut lepas sahur tadi tuk mandi pi sekolah....dah pesan dah jgn nak main2 aktif2 kat sekolah...kang letih...rase lapar in sha Allah boleh tahan kot, aku risau budak2 ni haus jek....hope dieorg okey, so far semalam okey...mcm tahun lepas dpt puase penoh...hari ni jom layan entry 'diari ramadhan lieyalatif part 3'..biase laa masih berkisarkan suasana di masjid ...kat rumah ade sikit2...heheheeheh

*
*
*
*
*
*
*
*
V
kuih apam gula melaka, kurma nabi, air zam zam dgn sirap yg berais2...perghhhh mase ni pukul 7.... ternganga2 tenong air sirap berais2 tuuu kahkahkah..aku kalo kuih manis2 ni kureng sikit waktu berbuka...mesti nak cari yg pedas mcm karipap ke....tp seelok2nye kite berbuka dgn sesuatu yg manis kan.....


menu berbuka plak ari tu ade nasi, sup daging dengan lobak dan kentang, kobis goreng, buah honeydew...mcm tahun lepas, kalo menu gini, ade sambal belacan ngan ayam goreng rempah...tahun ni takde plak... bajet kot heheheehheh ...takpe ni pun dah syukur..selambak daging budak tu bagi hah....pinggan aku jek aku suh letak due ketol...aku tak suke daging sgt....


moreh plak bihun sup...

sahur mcm biase, menu mudah aku nasi putih panas2, ayam goreng, sayur campur, fresh milk ngan air glukos....ngeri tgk budak2 ni mkn...suku tinggal nasi dlm periuk nasi aku haahahahaah.... cukup2 le tuk dayyan sarapan pagi tu....bagus2..aku suke dieorg mkn bertambah2 time sahur....

ni plak kisah ramadhan ke 4..... meriah plak kuih2 yg ado...masjid sediakan karipap.... kiteorg bawak dari rumah roti john, ayam golek, kuih talam...mia mija nak makan ayam golek plak ari tu....

menu berbuka hari tu nasi, kari ikan tenggiri, sambal belacan, ulam dengan buai lai....

menu sahur mcm biase...kalo tidak nasi putih ngan ayam goreng, semestinye menu aku nasi goreng kahkahkah...kerja senang kat dapur!


ermm ingatkan bulan puase ni dpt cuti bento sebulan...nan adooo!! kene gak buat sehari dlm seminggu....budak2 ni tuisyen ade hari yg kene bertolak awal....ni menu kamis lepas..ade nasi putih, ayam percik, kobis goreng, cheesetart, buah lai....ade cikgu sediakan nasi, tapi biase laa budak2 ni nak aku gak bekalkan...


so tiap kali hari yg budak2 ni pi tuisyen kiteorg berbuka di rumah ajek...


ni hari yg berbuka kat umah...sebab budak2 tuisyen jugak...aku masak bawal emas masak asam, kentang + ikan bilis goreng kicap ...ade bubur lambuk, karipap sardin dengan roti jala....kuih2 aku goreng stok frozen...bubur lambuk dgn roti jala husben dpt kat opis...


oh yeak..saje nak gebang.... hehehehe..aku baru2 amalkan chia seed nieh....lepas bace khasiat die rase mcm teruja nak try....dgn budak2 ni aku paksa amalkan jugak...tiap pagi sahur dieorg aku letak sesudu chia seed dlm fresh milk dieorg...korang try le...leh beli kat aeon big, kedai2 organik, cosway pun ade...kalo bajet2 retis, beli dgn fouziah gous hahahaahaha


ni plak kejadian ramadhan ke 6.....penoh atas meja hah... ye la weekend kan, layankanlaa budak2 ni pi param.... kiteorg pi uniten jek sebab kat situ tak besar, tak sesak menu pun okey... mia nak tepung pelita, aku nak murtabak, mija nak taufufa...alhamdulillah licin semua.... murtabak jek tgl 3 potong....kuih masjid plak apam polkadot...dayyan yg abiskan...



menu sabtu ari tu, nasi putih, ayam masak merah, sayur campur, sambal belacan ngan ikan masin...


balik terawikh pi ngeteh kat mamak....


aku yg berzikir dr siang nak makan megi goreng, sudahnye aku rase segarfu jek...penoh kot perut....budak2 ni beriyaa makan....tu la kan napsu siang hari mcm2 ko list nak makan....lepas berbuka tersadai hah haahahahaah


last but not least...donat jiran bagi...uwaaaaa nape laa jiran aku ni terra masak...aku tak balas2 lagi..sedap gile kot donat die....lembut gebus tak mcm aku buat pun...uwaaaaaaa lagi sekali!
tu ajek laaa kisah diari ramadhan aku yg ke 3....pejam celik dah masuk minggu ke 2 kite puase....budak2 syok le countdown raya heheheh...





**plan arini nak masak nasi lemak sambal udang lah.... ari ni tak berbuka kat masjid sebab en laki ade keje plak....




28 celoteh sahabat

ko pon terrer masak jugak lieya...aku ni tgk menu ko, dok fikir nak masak apa la petang ni..hahahahah....semalam nasi ayam..arini tak tau masak apa

June 14, 2016 at 9:10 AM

bestnya dairi ramadan lieya..
seronok sangat baca
paling best sbb berbuka kat masjid...

June 14, 2016 at 9:20 AM

Tu la kita pun tak tau nak masak apa, tapi macam sedap pulak nak buat kentang dan ikan bilis kicap ek..hmmm...Ingat nak amalkan chia seed jugak la cam lieya buat..

June 14, 2016 at 9:27 AM

meriah tgk juadah walaupun berbuka kt masjid...oh ada tusyen kena siapkn bento gk ye...ank mama nk masakan mama sbb depa tau mama masak sedap walaupun cikgu sediakn makanan

June 14, 2016 at 9:34 AM

Ayam percik tu sedapnya ! Haha. Rasa nak ajak ibu buat jugak ni :)

June 14, 2016 at 9:34 AM

oo bulan puasa pun ada tuisyen ye lieya.. farhan pun ada tapi nasib baik farhan tuisyen pukul 8 mlm.. pastu umah cikgu tuisyen pun sederet dengan rumah.. jalan kaki tak sampai 2 minit dah sampai.. sempat la berbuka kat rumah.. tp bagus la cikgu tuisyen mia mija siap sediakan nasi juga untuk student. tp kita still nak bekalkan anak2 kita kan..

June 14, 2016 at 9:35 AM

Meriahnya lahai...

kita x berani nak amik chia seed bulan puasa. Sakit tekak.. kurang air. Sbb klu sblm ni kita mnm mesti air kena byk.. klu x sakit tekak. Bln puasa byk mana sgt la blh mnm air kan.. hehe

June 14, 2016 at 9:44 AM

Alhamdulillah...
menu hari ni sedap..nak g umah akk la..buka kat sana boleh?hihihi..
nieyl alhamdulillah...isnin - jumaat mak nieyl masak tok buka ngan sahur..
turn nieyl sabtu ngan ahad..hihi...seronok tahun nie dapat tarawih ngan mak.. :)

June 14, 2016 at 9:45 AM

Wah mewah menu masjid besi ye Lieya..
Siap bagi buah sebijik seorang..
Kat masjid akak dapat buah tu sepotong seorang ajer hahahha...
Apa pun syukur lah..
Akak gi masjid masa kerja jer..
Weekend buka kat rumah jer..
Boleh lah masak2 apa yg teringin makan tu kan..

Anak akak hari selasa jer ada tuisyen malam ..
Tu pun mula pukul 8.30pm..
Yang tuisyen subjek lain dah disantaknya pada hari sabtu dan ahad..
Pagi petang tu ..
Bertabah lah anak akak tu sampai bulan 9 kan hehhehe..
Habis UPSR dan PSRA..
Merdekalah korang..

June 14, 2016 at 9:50 AM

telan ailiyo.. πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

June 14, 2016 at 10:08 AM

seronok lak nengok korang berbuka kt masjid...
menu berbuka kt masjid pun mcm2 betul... lengkap lauk dia ngalahkan berbuka kt umah...

June 14, 2016 at 10:12 AM

seronoknya lieya...tak fikir nak masak tuk berbuka...seronoknya dpt berbuka kat masjid terus terawih
kak nur cuti hari tu dah buat nasi lemak...licinnn

June 14, 2016 at 10:28 AM

seronok baca.. :)
bestnya anak2 dah beso n pandai bawak diri..

June 14, 2016 at 10:46 AM

Dugaan betul la aku tengok foto2 makanan ni... hahahaha

June 14, 2016 at 10:51 AM

huiiiiiiiiiiiiiii tertelan telan air liur aku ni haaaaa ! bagus la ko ni pandai masak ;)

June 14, 2016 at 11:18 AM

seronok tgk budak2 mkn sahur byk..

June 14, 2016 at 11:34 AM

Yg penting anak-anak makan apa juga yg dihidang itu dah terbaik
Kalau mereka kenyang makan taklah bimbang siang sakit perut sebab masing-masing dah berpuasa
Lainlah macam Dayyan tu hee...

June 14, 2016 at 12:22 PM

macam padat aktiviti keluarga lieya ni..anak pun dah besar2 kan..mudah..

June 14, 2016 at 12:35 PM

Meriah jugalah Lieya baik berbuka di masjid mahu pun di rumah. Yang penting, apa anak-anak nak, kita sediakan. Akak memang tak tahulah kenapa rajin sangat pulak memasak untuk berbuka kali ni. Cuma masuk minggu kedua dah tak tahu nak sahur apa. Balik-balik benda yang sama. Semalam anak dan suami minta sediakan makanan selepas mereka balik tarawih sebab masa berbuka kami makan nasi goreng daging kisar aje. Boleh pulak nak beli bahan masak pepetang hari, memang lambatlah memasaknya.

June 14, 2016 at 12:36 PM

seronoknya tgk...buka kat masjid...xpernah buka kat masjid lieya....seronkm tgk anak2 lieya sahur berselera..danish 3 4 suap je...tu pun muka terpaksa makan...heheh

June 14, 2016 at 1:15 PM

Lieya,
asben lieya keje kat mana eh?
Kita ada 2-3 kali jugak terserempak di Kementerian kerja raya..

June 14, 2016 at 2:37 PM

Alhamdulillah..
Nany selalu enjoy Lieya punye entry. Seronok sangat tengok uolss berbuka sama-sama kat masjid. Nany now husband kena keje kat Pengerang nuh..keje 11 hari..cuti 3 hari..PJJ la jawabnya. Apakan daya..itulah hakikat sebuah perkahwinan dan pengorbanan. Ewaahh!!

Salam Ramadhan untuk Lieya, suami dan anak-anak. Nany belum buat entry Ramadhan lagi. Budak-budak baru masuk sekolah, husband pula dok jauh..memang 360 degree perubahan jadual diri ku ini. Doakan Nany sihat sokmo so that boleh beribadah dan handle anak-anak sorang-sorang dlm keadaan yg tenang. Takmo la jadi mak lampir..HAHAHAH!!!! muahsssss!!!

June 14, 2016 at 3:20 PM

salam Ramadhan buat Lieyalatif & co...smoga smuanya dikurniakan ksihatan y baik hendaknya..

bestkan dpt berbuka kt masjid..lps tu trs solat jemaah sama2..
mcm menarik je produk Chia seed ni..nk try google jgk la nnti

June 15, 2016 at 7:52 AM

bagus semua sahur
kami anak branak pesen tak sahur wakkakakakaka

moga aku ada kekuatan nak berbuka kat masjid cam ko gak
apaknya tu payah bebeno tau
alahai kesiannya derang kena buka kat tempat belajar
teringat aku last year, buka sorang2 masa blajar
sadis wei

salam ramadhan lieya + family
moga beroleh keberkatan berganda-ganda

June 15, 2016 at 11:56 AM

Teringat tahun lepas pun lieya Dan fmly berbuka kat masjid kan..

June 16, 2016 at 9:13 AM

hari nie baru Berjaya masuk kat sini ;) asyik access denied jer ...
memang tertunggu-tunggu entry dari Lieya

June 22, 2016 at 10:51 AM

Lieya rajin jugaklah ko masak. Mak lagilah makan coco crunch aje hihi.... tak pun roti celup air sudah....Kalau ada lauk buka baru makan nasi. Nasiblah memasing nak kurus katanya kikiki...

Wah macam macam yg ko ambik Lieya, dah cantik nak tambah cantik nampaknya ni, jeles mak weyh!

June 23, 2016 at 10:30 AM

rajin masak..berbuka di masjid pun elok juga kan.. hehe

June 25, 2016 at 4:27 PM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy