Thursday, June 23, 2016

diari ramadhan lieyalatif (4)



Assalamualaikum...halu! halu!


ihik ihik ihik...soriii lama aku tak update blog.... mood kelaut wey...puase2 ni rase nak berhibernasi jekk hahaahahahaha.... gigih gak up entry tuk ari nie.... so lepas ni tgu entry wish hari raye jek laa yeak hahaahaah....jom layan pic yg ade utk entry diari ramadhan lieyalatif ke 4 kali nie....

*
*
*
*
*
*
V


dah masuk 4 tahun kiteorg duduk rumah nie.... cat pun naik kusam dah....so mari laa kite cat rumah tahun ni sempena aidilfitri yg mulia.... hajat di hati nak cat merah hijau kuning, tapi apekan daya umah putrajaya kan..kene laa ikut kod cat asal..... pergi kedai beli cat kat kedai hardware dlm putrajaya ni, kite bagi tau jek rumah area mana, depa dah ade kod cat tu siap2....


bahagian luar kene ikut kod asal cat...tapi belah dalam boleh laa ikut suka kite... lg satu aku plan nak cat grill putih tu kaler purple pekat ....bosan dah putih gitu.....oh yeak ni kejadian mase ramadhan ke 7


menu berbuka ramadhan ke 7 dasat2 haahahaha...budak2 ni tingin nak makan sushi, okey jom tapau sushi, takoyaki dgn tempura udang...masjid plak sediakan kuih samosa...sedap! aku tapau byk2 ..ehhh hahaahahaah..oh yea dlm termos tu teh tarik..bawak dari rumah....


denda budak comel buat math hahaahahaah...dok terkinja2 jek melompat2 main tepi air kat tengah2 masjid besi tu...geram jek aku....


menu ari tu...nasi putih, kurma daging, ulam, kobis goreng dgn sambal belacan....



menu moreh plak kuew tiow goreng...amik sepiring jek share2 sebab masing2 perut full....bergelodak lagi sushi ngan takoyaki dlm perut hahaahahah


ni plak dari kamera phone laki aku....nampak mcm sejukk jek hati kan....kemain bertadarus....


kiteorg kalo moreh pilih2 ..menu best baru amik... tapi budak tak puase ni semuaaa die nak... mase ni menu moreh bubur jagung..die sorang je makan...kiteorg gigih menunggu die mkn....


ade hari yg tak pi masjid, i is kene la masak....ari tuisyen miamija laa biasenyer... menu sempoi2 jek...mane yg dan jek masak balik keje tu....ulam gajus tu peberet i okey!


tudung raya... try test ariani plak.... giler best pakai instant die...aku tak reti pakai instant  sebenarnye, lagi2 mcm neelofa punye shawl tu...tapi yg ni okey... i like...pejam mate tgk harga oiii hahahaha


kad raya pertama utk lieyalatif...yeay!! tq yana dari iamaproudmama.blogspot.my .... 


lagi satu menu berbuka di rumah...patin asam tempoyak, sambal kering ikan bilis/kentang/kacang, ulam gajus, sambal belacan, sawi goreng....


 
usik2 ramadhan gitu.... tiap2 pagi biase dayyan akan sarapan lebihan lauk sahur kiteorg... selalu die makan sendiri jek...tapi kakak2 rajin nak suap...pastu masing2 dok main2 nak suap2 org puase ...terkekek2 gelak kat dapur.... biase laa tgk adik makan nasi sejuk ngan telur kicap pun teliur hahahaahah



bazar ramadhan di kampung mertua...aku suke sebab kuih2 kampung byk jumpa kat sini....lepas laa ngidam anak tekak gituuuwww hehehehe...tgk le budak tak puase tu, die yg garu2 kepala penin nak pilih yg mane hahaahahah



kalo kat putrajaya, ulam gajus kene beli kat pasar...lebam2 siap pakej dpt yg dah jadi daun pun....tapi kat kampung main petik2 ajek koooo...fresh lak tu.....umah mertua aku gak nie...mak mertua aku masak gulai buah gajus letak udang atau ketam mmg sedapppp meletopss oiii!


handphone hello kitty mia yang die pakai dah nak dekat 5 tahun akhirnye nazak gak...dok asyik teroff jek tetibe...semalam cuti nuzul, pi samsung alamanda belikan die J3...suke le tuu dpt handphone raya..selama ni die bengkek jek tgk mija pakai iphone hahahaha



kejadian semalam jugak...berbuka di kedai peberet kami...sofina seafoods...warga putrajaya mesti tau punye kedai ni kan.... sesekali layan udang goreng tepung ala2 cekodok tu sedap jugakkk hahaahahaha
okey tu ajek...selambak hah gambooo...halal laa kalo pasni tak update 2 minggu ...ehhh! hahahaahahaha....xoxo!



**semalam pi amik baju kat tailor.... so semua dah siap sedia dah persiapan raya...tinggal tukar duit raya jek....yg penting persiapan anak2 hah...mak pak simple2 pakai mane yg ade udah ler...




34 celoteh sahabat

dah habisssss......

June 23, 2016 at 9:12 AM

samalah mcm lya..mood kelaut mnjang nk update.. haha...

ooo..bru tau kt putrajaya ada kod dia utk cat rmh ye..maybe nk nmpk seragam tu...

huhu.. byk la melayanggg bli tdung ariani tu..tp xpe..selesa n pkai pom puas hati..
sama la mcm lya, xreti pkai instat..tp ade beli jgk y naelofar tu, bila pkai rsa je x kna.. suka pkai shawl biasa jugak..rsa lg senang n selesa walau kna belit sikit.. hehe


waaaa...dpt hp raya baru... nnti blh snap pic raya byk2 ye mia.. laa..dh 5 thn pkai hp tu..rsa mcm bru j baca n3 beli hp tu dulu..cptnya msa bjln.

June 23, 2016 at 9:15 AM

Memang betul Lieya nak dpt pucuk gajus yg rangup-fresh kena terus petik baru best.
Lama kakak tak berulam pucuk gajus. Teringin pulak:)

June 23, 2016 at 9:16 AM

meriah umh..cat baru..oh ada kod khas la ye...cantik la tdng ariani tp mampu tgk je..hehe...thn ni bj raya mcm pki mana ada je ...utk tisya je bli br...tp kalo lastminit tiba2 terjumpa bj utk maknye bole la bli hehe

June 23, 2016 at 9:18 AM

Pandai ko cengkelet ye Lieya..
Letak gambar banyak2 utk cover 2 minggu punya entri hahahhaha..

esok-esok 2 3 hari nak raya kita wish ..
Minta maaf raya lieya..

Sama dengan akak juga ni lieya..
Bila najeeha ada tuisyen tak lah buka di masjid..
Moh lah kita masak sendiri atau kita tunjuk ajer nasi arab hahhaa..

Akak sabtu ni baru nak gi ambil baju raya yg ditempah..
Pastu baru nak mencari tudung tu..
Hahhaha tudung ariani memang pejam mata kalau membelinya..
balik usah dikenang-kenangkan RM yg melayang kan kihkihkih..

June 23, 2016 at 9:18 AM

besar sungguh rumah lieya..ada laman tu penting..

June 23, 2016 at 9:30 AM

Meriahh dengan macam macam makanan. Heheh.

June 23, 2016 at 9:43 AM

Omak simple?ariani tu..hihihi...
tekun nieyl baca entry akk ni tau...
Tak ada 1 perkataan pun tertinggal...hihihi...
Alhamdulillah...persiapan semua hampir selesai...

June 23, 2016 at 9:57 AM

Wahhhhh ko dah cat rumah dulu Lieya..... Mak ni yg plan nak ngecat sejak sebelum puasa, bukan 4 tahun, ni ha hampir 10 tahun pun tak tercat haha... Belah dalam cat warna apa?

Rajin sungguh ko berbuka kat masjid Lieya. Mak tak pernah weyh lagi! Bukan apa, malas nak bersesak sesak. Dayyan tu bukan main lagi hihi....ngalahkan puasa!
Sedap sangat ke pucuk gajus tu? Hari hari makan pucuk gajus nampaknya hihi

June 23, 2016 at 10:26 AM

Kak nur belum pernah makan gulai gajus lieya...sedap yekk
Sedap pula tgk lieya mkn ulam pucuk gajus tu..apalah rasanya
tudung ariani...ini baru raya
Betul2 tu lieya..raya baju ank2 yg penting, baju mak bapak tak penting..kalau ada senyum juga hihi

June 23, 2016 at 10:58 AM

dulu slalu gak p sofina tu... baru ni jumpa satu kedai siam kat cyber. sedap food diaa.. tak ingat plak apa nama kedai tu

June 23, 2016 at 11:01 AM

gitu ye undang2 putrajaya nak cat rumah
baru aku tau, siap kedai ada code ye
ko catla kaler idaman dlm umah ko tuh

amboiiii kemain la dayyan
kongasam tul ngalahkan org pose

ariani instant shawl best kan, senang nak gaya .... sarung, lilit, pin, settle
aku pun borong time sale
alah borong 3 lai je pun kahkahkah ayat borong tu cam sekodi jek

June 23, 2016 at 11:09 AM

aku pasan ko mcm update blog tiap kamis je hehehehe.... tak rajin mcm dulu2 babap kang

kalau tgk menu ko mmg terliur, ko rajin msk menu mcm2... aku menu sesimple yg boleh hehehhe

ada jgk nampak shawl instant ariani, exclusive gtu sbbtu harga boleh tahan...lgpun fabrik dia lawo, pastu warna dia pun cun sgt

June 23, 2016 at 11:43 AM

cantiknye umah akakkkk...suke kaler pepel tuh..mcm kene jer..haishhh, kenapa akak nie mcm terror nau masak...semua nmpk menyelerakan....

June 23, 2016 at 12:06 PM

ok kuih raya dah ada erk...boleh datang raya la ni...hahahhaa....arini punya tudung tu cantik2 kan...aku nak membeli lakik aku ok je..katanya..takpe syg, beli la...awak byr..geram je aku, telan air liuq..last2 letak blk..kain dia mak aiii sedapnya pegang

June 23, 2016 at 12:21 PM

rajin sungguh suami akak tu cat rumah perghhh kena ikut cat asal ye sis terbaikk...pucuk putat tu mmg kt kg je fresh...kalau ada jual kt kl ni jarang betul nak jumpa...sedappp

June 23, 2016 at 12:34 PM

sedap ke pucuk gajus tu?

June 23, 2016 at 12:40 PM

aku npk ulam dgn sambal belacan je lieya dikala jam pukul 1tgh..ko ghase?????

alhamdulillah..seronok dah ko persiapan raya dah siap..aku ntah la taun ni mmg takde mood..apa yg ada depan mata baru beli, nak pikir dah malas hhhuuuu

wahhh..ariani ko taun ni..instant senang lieya,sarung je tp itulah ikut jenis jenama jugak..

aku taun ni tudung apa yg ada..giler takde mood aku lieya tp anak3 dah settle mana yg patut..kang org tgk mcm tak berjaga pulak anak kan :)

June 23, 2016 at 1:01 PM

kelaut kelaut pun updte juga
ok la ni..kira lieya ni bagus juga tau
ena skrg makan minum byk kena pantang
dah mcm org pantang bersalin plak kekdahnya
klu bersalin x pe jugak..heheh
yg pasti menu buka pose yg lieya masak lg mengancam..

arini x tau nak masak apa la..

June 23, 2016 at 3:22 PM

kes terliur tengok tempe di instagram lieya la ni, dua kali saya buat tempe masa berbuka tau.. haha.. kemain nampak sedap, i pun buat la, last makan sorang sebab orang lain tak nak makan.. elok gak, leh makan banyak2 seklai.. haha..

kagum sokmola pasal korang satu family pergi berbuka dan terawih kat masjid, arapnya kalau anak2 saya dah besar sikit, bolehla nak angkut diorang ke masjid berterawih juga..

June 24, 2016 at 5:51 AM

Bukan main lagi si bujang tu makan...
Salam ramadhan..

June 25, 2016 at 8:07 AM

wah, raya tahun ni purple theme la rumah

June 25, 2016 at 4:25 PM

Aku terliur tengok2 foto2 makan dan kueh mueh ko tampal sini haha.
yang foto Dayyan garuk kepala tengok macam2 kueh tu klassik.

June 25, 2016 at 5:27 PM

Datang singgah dan follow. Salam kenal

June 26, 2016 at 10:54 AM

Fuh bestnya menu buka depa.sushi lg kau..jepun sgt.haha..selepung bedak kt muka dayyan tu ye.org posa dia breakfast ye pg2.hehe


Cat warna purple ni lawa jugak ehh.hihi

June 26, 2016 at 11:36 AM

Fuh bestnya menu buka depa.sushi lg kau..jepun sgt.haha..selepung bedak kt muka dayyan tu ye.org posa dia breakfast ye pg2.hehe


Cat warna purple ni lawa jugak ehh.hihi

June 26, 2016 at 11:36 AM

wahh... rumah pun meriah nak beraya... hehe

glamer berya dgn tdg ariani la lieya tahun ni... mesti cantik berseri2..

June 27, 2016 at 9:10 AM

Akak pun tak reti pakai instant shawl. Kali ni nak try juga. Goyang-goyang kaki ni tunggu delivery barang-barang raya. Untuk diri sendirilah. Anak-anak dah settled. Suami lagi simple. Suka ai ^_^

Tapi last minute sebelum balik kampung tetap juga nak shopping lagi. Habit katanya ...

June 27, 2016 at 4:13 PM

Awalnye cat rumah.. Tp mmg cantiklah warne tu..

Hari ni giliran kami lak cat rumah.. Warne putih jerk.. Hihi

June 28, 2016 at 9:06 AM

wahhhh siap abis semua persiapan ! aku ni mood tak tiba lagi

June 28, 2016 at 11:19 AM

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

June 28, 2016 at 10:13 PM

Selamat Hari Raya maaf zahir batin Lieya.....

July 2, 2016 at 6:51 AM

Sedap gilss ulam pucuk gajus...slurppp meleleh air liur

July 13, 2016 at 4:28 PM

selamat hari raya.... jemput datang ke 'rumah' and folo too..tqvm

July 17, 2016 at 2:28 PM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy