Tuesday, September 20, 2016

raya qurban kami...



Assalamualaikum....

salam selasa semuaaaaaaaaaaaa....adoi makin rompong2 update blog skrang....update ig rajin giler plak hahahaah senang2 kan snap2 terus upload....ni pun baru ade kerajinan nak edit gambar tu baru terkedek2 nak update kisah raya haji aku hah ekekekekeek...alaa raya qurban tahun ni simple jek....tak balik kampung pun...beraya disini ajek...lagipun raya haji tak semeriah raya puase sambutannye...utk aku laa...tapi kalo belah2 pantai timur mmg meriah, siap pi berjalan raya bagai kan.....jom le layan pic yg ado sambil i is cerita ceriti....

*
*
*
*
*
*
V

gelabah nak rebus nasi impit..sebab periuk paling besar yg ade kat umah aku ni tak menepati piawai nak rebus nasi impit byk2 hahaahah...panik weh! adakah lepas ni aku kene buat stok periuk besar2 mcm mak aku tu plak? ayoyoyoyo ....dah rase golongan mak2 plak tgu anak2 balik beraye kekdahnye hahaahahah..terpaksa laa rebus 2 trip....


rebus dlm 5 bantal...nasi impit buat sendiri nie...kalo pakai yg nona punye keras sikit laa...aku suke nasi impit yg lembut2 lembik2...beli gak ketupat palas ingat nak rebus, last2 tak jadi sebab lemang dah ade....


assistant wajib aku kat dapur....mia suke tolong aku kat dapur...si mija plak die lagi suke bab kemas2....so vakum ngan mop2 boleh bagi die...alaa mop spray jek guna bukan mop yg kene usung baldi bagai tu....

beli lemang due batang...buat2 rase mood di raya gitu kan ekekeekek


kepala lemang harus aku bedal dulu...peberet ni oiii!


makanya ini lah menu raya di perantauan lieyalatif....lodeh je takde...tak dan nak buat...mujur pi beraya umah mak long budak2 ni kat puchong ade lodeh....


dlm group wasap family, adik aku plak post gambar ketupat mak aku...uwaaaaaaaaaaaaaaaaa..sedih pilu aku tgk pic nie.... ketupat, lodeh, rendang mak aku jugak paling win..takde sape boleh lawan weh!..mujur mak mertua buat rendang ayam marbeles...terubat rindu masakan mak sendiri....


lepas sarapan semua kiteorg gerak pi solat raya kat masjid besi....pagi tu kan hujan....hujan rahmat di pagi aidiladha gitu....

takde kemane pun raya tu, just berjalan raya ke puchong....umah kakak laki aku....sedap2 menu yg disediakan..makan sampai tak hingat dunia....


dlm tenghari balik umah...singgah cyberjaya sat tapau frap strawberry ...sedap gilee kot..peberet aku..tiap2 minggu gi tapau...kelmarin pi starbuck nak tapau dah takde dah...adoiii jadikan le menu tetap plissss...sob sob sob....

dlm petang2, pak ngah & co datang beraye..sambil2 tu nak main rollerblade...sape polo ig aku tau dah le, anak2 aku skrang tgh kemaruk main rollerblade..dengan pak ngah2 dieorg terjebak same...so main le kat belakang umah aku tu...ade track jogging kan....


melepak le kami belakang umah...nampak tak makhluk yg diblurkan tu hahaahah tu aku le tu ..tgh buat projek mega....nak tau projek mega ape?..moh scroll lagi...


ni haaa...tgh kopek rambutan ngan cempedak...siap2 kopek letak dlm bekas...senang, nak goreng main capai ajek...rambutan plak kalo dikopek gini laju le budak2 ngap....
 



riadah di petang raya qurban...


ni mase baru2 nak belajar rollerblade, skrang dah tak main belakang umah dah...pi cari court yg luas sikit skrang...baru syiok meluncur....


sempat gak layan pukul2 bola main badminton...



tgh2 syok kopek cempedak, anak2 buah dari banting plak sampai....jamu lah ape yg ade...alhamdulillah..rezeki dieorg....


ni anak buah belah laki aku...semua dah besar2 dah kawin..tunang ..belajar u...sekolah menengah, sekolah rendah semua ade.....kalo anak buah belah aku semua kecik2 lagi...miamija le paling tua pun hahaahahaha
tu aje laa kisah raya qurban kami tahun nieh..... korang punye mesti meriah jugak kan....seminggu lepas raya qurban tu mmg high dose laa vitamin daging dlm badan kan hahaahahah..kemain meriah tgk kawan2 fb up pic sup tulang lah, bbq daging lah.....cuti plak bersambung dgn cuti hari malaysia, mmg sakan lee deme bercuti....




*countdown to holiday....dup dap dup dap...





26 celoteh sahabat

Kakak rasa tahun ini ramai yg buat korban dalam hujan lebat
Kat JB sini pun hujan lebat juga Lieya
Tapi tetap meriah juga.
Apa lagi kalau ada kunjungan macam family Lieya ni kan..

September 20, 2016 at 9:12 AM

kami raya hj mesti p bw bdk2 ni p tgk korban lembu..surau dpn umh je...suka la bdk2 ni berani tgk lembu..kita yg riso depa p dkt2 kn....oh frap strawberry tu limited time je ek...ptt tk pernh nmpk

September 20, 2016 at 9:27 AM

tetap meriah raya korang walaupun tak balik kampung...
Still ada kunjung mengunjung..
Bestnya ada laman belakang yang luas.. Boleh beriadah dengan anak2..

September 20, 2016 at 10:36 AM

nyambut kt putrajaya je yek raya kurban ko... tp meriah ngn segala tetamu yg hadir...

September 20, 2016 at 10:40 AM

Sederhana tapi meriah...Alhamdulillah...
rajin akk buat nasi impit sendiri..Oh ya,akk..klu nak try ketupat palas sedap..
boleh order ngan adik ipar nieyl..x perlu nak rebus...hanya kukus..sedap...homemade..

September 20, 2016 at 10:42 AM

saya pun sambut raya di gombak sahaja

September 20, 2016 at 10:53 AM

okay jek smbut kt putrajaya. ada gak org dtg umah. aku igtkn ko gi holiday cuti sekolah rupanya xpergi lg ye.

September 20, 2016 at 11:02 AM

anak dara dah boleh diharap...macam-macam menu ye..buah-buah tu yang sedap..

September 20, 2016 at 11:33 AM

lama giler nak tunggu leiya latif up entry ;)
dapat juga menatap dan membaca coretan lieya latif

September 20, 2016 at 11:54 AM

kat kampung meriah keje makan jela..klu kat bandar lengang haha...

September 20, 2016 at 11:56 AM

Wahh meriah jgk raya korban lieya.. ramai yg dtg beraya..

September 20, 2016 at 12:31 PM

Sama juga dgn akak tu lieya..
Buat projek goreng cempedak dan rambutan..
Sampai buat aiskrim rambutan lah...
Tahun ni balik kg en suami juga sebab cuti sekolah..
Tapi ptg raya dah balik shah alam..
Esok akak keje ko huhuhu...

Best lah ko lieya nak gi cuti2 obesi...๐Ÿ˜Š๐Ÿ˜‰๐Ÿ˜

September 20, 2016 at 12:35 PM

meriah jugak raya hj lieya..raya hj rin sendu jek...hahahaaaa

September 20, 2016 at 12:38 PM

Walaupun raya sendirian ttp meriah lieya..byk aktiviti..paling best pi beraya

September 20, 2016 at 1:32 PM

Meriah juga walaupun x balik kg ye lieya..

September 20, 2016 at 1:38 PM

amboiiii meriah nyerrr....terliur liur tengok lemah aaaa...best nyer weyyy

September 20, 2016 at 1:42 PM

selamat hari raya aidil adha.
mmg kennyang lauk daging je kak.hiks.

September 20, 2016 at 2:15 PM

Mak Aihh..ade padang court badminton lagi. Hahah! best2...ketupat buat sendirik memang best Liya...pandai nye dik non buat sendrik. Arituh balik kampung pun mak buat sendrik gak. Sukaaaa bangat yg lembik2 sket tuh. Agaknya senang nak telan kot..hahaha!

September 20, 2016 at 3:31 PM

Rajinnya ko mengimpit Lieya.....Betul betul... kadang ni ketupat segera ada yg keras, cuba Adabi, rasanya lembut sikit...
Yelah belah belah kita ni Raya Haji taklah meriah manakan....
Nasiblah diaorang datang ye Lieya kalau tidak ayam masak merah ko tak de sapa nak makan haha....

September 20, 2016 at 6:14 PM

raya haji kitorg sempoi giler. x meriah mana pun..
bestnya nak p oliday!

September 20, 2016 at 10:30 PM

salam aidil adha...lama xbelek blog lieya ni....makin besar anak dara dua tu...geram....

September 22, 2016 at 10:53 AM

rajin sungguh mia mija tlg mama dia kat rumah...sejuk perut ibu mengandung kan kak...best yer laman belakang rumah akak...nak rekreasi bebila masa pun boleh

September 22, 2016 at 12:01 PM

Salam aidiladha lieya.. Samala dgn lya x rajin sgt nk hapdate blog skarang..haha

lya pon x beraya mna jgk..duk rumah je..pkai bju raya pom x..cuma raya pertama je ada msk bhgian korban..lps tu blk rmh

September 22, 2016 at 4:32 PM

Keluarga bahagia

September 25, 2016 at 2:37 AM

Raya sendiri pun meriah lieya..ada jugak sedara mara datang berkunjung..hidangan pun boleh tahan meriah.

sy buat nasi himpit kuah kacang daging dengan rendang ayam je.mujur ada periuk besar sekali je la rebus nasi himpit tu.huhu..

September 25, 2016 at 10:31 PM

Ingatkan Lieya pergi Korea masa cuti seminggu ni rupa-rupanya masih ada lagi kat Malaysia ya! Ni mak merangkap guru besar sekolah anak-anaklah ya bagi cuti nak pi holiday ^_^

Raya Aidil Adha akak pun simple aje. Lepas makan di rumah kakak, balik rumah tengok TV layan mata sampailah tertidur. Sedar-sedar lapar, terus pergi rumah kakak semula, siap minta bawa bekal balik lagi. Hehehe...

September 28, 2016 at 11:57 AM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy