Wednesday, July 12, 2017

Kisah Raya Puasa 2017 kami (raya di Melaka)


Assalamualaikum....


jom layan pic dan cerita raya kami .... mcm aku dok ckp semalam...tahun ni turn di melaka...lepas tu baru balik ke johor....tahun ni kami tema purple batik...simple2 jek...pagi2 semua siap gi sembahyang raya...tahun ni aku tak pergi...standby kat rumah sbb takde org nak tunggu kalo semua pergi....lepas siapkan laki..siapkan anak2 plak yg baru beginner nak pakai shawl hahaahahah..selama ni tudung sauk je kan.....



memasing feeling2 jelita...paksa aku snap gambar dieorg byk2 hahaahahahah


kat melaka ade menu nasi impit, rendang ayam, daging masak kari, kuah lodeh, kuah kacang....mmg mak mertua aku akan hidang buffet mcm ni...so sape2 yg dtg beraye sementara stok masih ade dpt le menjamu menu raya nieh....menu semua hasil tangan mak mertua aku ...aku tolong potong2 jek...mak mertua aku masak laju, kadang2 ayam keras lagi dlm peti ais, die dah start menumis bahan...tahu2 siap dahhh ayam tu jadi lauk kakakaakaka...ketupat daun pun ade dlm 30 bijik tu utk mkn keluarga...


bersedia terima tetamu...mase ni tgh tgu kaum lelaki balik dari sembahyang raya....


tak silap aku pagi tu hujan .... hujan rahmat di pagi hari raya...tapi sekejap jek hujannyer....



tahun ni 2 family jek balik melaka...yg  lain turn rumah mertua...so dayyan  boring le sikit takde sepupu baye2 die nak bergusti main bagai....


ini lah gambar kami satu family...


ecececeh....


bila semua dah ade....maka mulelah sesi salam bersalaman dan bagi duit raye dgn mak dan abah ...alhamdulillah bapak mertua masih sihat utk same2 sambut raya tahun nie... umur2 mcm ni kdg2 uzur, kdg2 sihat...biase la kan...


mintak maap dgn mak mertua....almaklum le ni menantu hantu sorang  hahaahahaha


pastu giliran aku mintak maap lakibini...terima kasih abg, tak penah tak bagi duit raye tiap2 tahun utk bini ngade2 die ni ekekekeekek pastu anak2 plak mintak maap....panjang jela hah masing2 punye list hahaahaha...ni si mia mintak maap dulu....





ni si jaja....mintak maap muke serius sedey2...dpt duit raye terus sengih sampai ke telinga....



ni plak anak bujang sorang aku...intan payung gunung ganang semuaa die lee lah hahaahahaha....tgk kakak mintak maap lame, die pun nak lame jugak..semua di sebutnye..."sorry papa.. dayyan tulis kumon senget2, dayyan tershishi dlm seluar, dayyan buat kakak, dayyan selalu mintak toyrus....bla bla bla"...hahahaha...tapi mintak maap tak ikhlas ni sbb tak sampai tgh hari dah buat kakak die balik....



bergambar dengan abah dan mak melaka....moga terus sihat2 ....amin



pastu bermula laa acara singsing lengan di serang tetamu2.... sekali datang mmg ramai...huhuhu....



pastu curi2 mase pi jalan kejap kat umah2 sedare area situ...sbb ptg tu nak balik johor dah... kalini raye ade hal sikit maka takleh lelame kat melaka, dan takleh lelame kat johor....dpt le 2 hari setgh kat melaka (sebelum raya ngan raya pertama), 2 hari setengah kat johor (raya pertama ngan selepas raya)....


gi berjalan raya rumah atuk busu budak2 nieh...alaa selang baper umah ajek....makan2 kuih, ketupat semua...

tgk peel si dayyan tu..


nak makan kuih, tapi mls nak amik...kakak jugak layan suapkan...pastu jap lagi die henyak2 nye kakak tu ajak gusti....terjerit2 le kakak....tak kene gaye pastu jadi gaduh....mcm tu laa biase kat umah...


pastu kiteorg gerak pi rumah sebelah2 tu plak... makan menu raya dieorg plak...tapi perut dah sengkak so aku usik sikit2 ajek lah....pastu kene balik umah balik sebab tetamu dah start ramai serbu...sian mak mertua aku sorang2 layan....



yg pasti nyesal buat tangan mcm tu....ye laa kan pesen tahun ni tangan kembang2.... bile dah tangan mcm nie, aku memandang sepi je pinggan mangkuk dlm sinki...bukan takmo tolong basuh, tapi dah mcm mane kaedahnye kalo dah lengan baju ko lebar bak telinga gajah haahahahaha....post kat ig kemain masing2 komen ikat dgn getah....hahaahahahaah


pastu lepas zohor, kami gerak balik ke johor....jalan smooth jek...
citer raya akan bersambung dgn sesi beraya di johor plak...dayyan paling hepi sbb dpt ikut atok pergi marhaban/baraan...satu songkok kutip duit raya hah....heheheheeh...






**weekend ni stok open house jauh2....harap2 tak jem leee jalan kl nun....





12 celoteh sahabat

hihi..lawo baju lieya.. boleh pakai hari khamis.. eh mia dah nampak kurus.. mija dan pandai bergaya..dayyan dah besor dah..apa2 pun fie enjoy baca blog lieya,..pssss nak pesan ni.. takyah la p lawat blog fie.. tak update pun lagi....hihihi

July 12, 2017 at 9:09 AM

Selamat Hari Raya Lieya...
Memang senang konsep buffet tu... tak payah susah payah hidang. Pastu suka la buat hidangan makan2 kat beranda luar tu.. Takde dalam rumah berkecah kan..

July 12, 2017 at 10:17 AM

Salam aidilfitri lieya...
Meriah menu pg raya tu.. Org2 tua masak mmg power kan..skejap jer.. Kt nk nunggu ayam lps keluar peti ais pom jenuh๐Ÿ˜…. Haha

Msa buat mkn kt rmh lya pom gna buffet camtu.. Senang... Pinjam mertua punya.

July 12, 2017 at 11:00 AM

simple tp cun baju raya korang....

simple raya kt melaka korang ek, zohor dh grk ballik johor... klau aku tak puas rasanya raya hehehehe,..

July 12, 2017 at 12:11 PM

anak2 skarang kecik2 dh pki shawl..kita dh besar br kenal hehe..anakdara amy pn thn ni berinstant shawl...hah lengan bj gitu mmg tkleh nk kata apa la..payah nk wat kj nk2 plak kalo nk basuh pingan mangkuk kn hehe

July 12, 2017 at 12:13 PM

cantik purple nya...

July 12, 2017 at 12:33 PM

Gini lieya kata baju raya simple? Baju ena no tahap simple apa pun x terucap sbb memg mcm pakai bju utk hr jumaat jek.. ntah tahun ni semua bagai smple.. seronok tgk org pakai lelawo vouge segala.m tp.diri sendiri? Dah semakin dimakan usiakah sy? Ececey..

July 12, 2017 at 5:58 PM

hahaha..part lengan baju ikat pakai getah tu comel.. tapi memang tau lieya.. aty pon nak gak buat sbb ngah trend kan.. dok mengenangkan nanti kain baju cicah rendang..mak cancel.. heheh.. tapi cantik baju batik lieya anak beranak.. :)

July 12, 2017 at 6:50 PM

Kty pun ada baju raya tgn gtu
X pakai lg
Ingat nak alter le

July 12, 2017 at 8:21 PM

kite raya kat Pahang ;)

July 13, 2017 at 3:31 PM

selamat hari raya lieya..

July 14, 2017 at 9:19 AM

cantik purple baju raya lieya and co...dan soft je warna dia tau...

July 20, 2017 at 10:02 AM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy