Friday, July 31, 2015

kisah raya aidilfitri kami {part 1}




hamboi...hamboi...lajuuu berdesup nye koranggggg...ahkak ketinggalan dah ni...masing2 masuk citer 3,4, 5 syawal dah...aku? first syawal pun tak mule lagi nie hohohoho..... soo maghi laa layan citer raye ahkak yg sempoi nieh....tahun takde beriya snap pic lauk raya bagai.... entry raya pun tak byk...aku divide jadi dua...entry raya di melaka dan entry raya di johor.....tahun ni turn melaka sebelah mertua....

*
*
*
*
*
*
*
V


aku start cuti 15 julai sampai lah 24 julai....amik koo lame aku cuti...cuti byk lagi so gunakan lah....leh lepak lame2 kat kampung nanti kan....budak2 ni boleh plak sekolah bagi cuti raya seminggu sebelum raya pastu 22hb tu dah sekolah balik...ermm mmg tak le kan...aku cutikan dieorg ajek hahaahahah.....




suasana main bunga api kat umah .... pacak pelita 6 batang ....  balik terawih jek bersidai kat laman umah 1 jam layan budak2 main bunga api....



hari terakhir kerja bos bagi duit raya.... tapi tulaa bos aku ni tiap2 tahun pesen die bagi duit raya mesti dlm sampul surat urusan seri paduka baginda ni hahaahahaha....sampul duit raye mane bos oiiii hahahahaha..... tapi takpe laa yg penting amaun cantik..... dpt dari 2 org bos so dpt le rm500 aritu...alhamdulillah.....



15hb tu dlm tghari dah siap2 nak loading barang dlm keter.... aku tgk jek dari jauh sebab tugas aku dah settle...mlm tu pening2 berposak2 aku kemas beg ngan barang2 nak bawak balik.... so pagi tu turn laki aku plak sumbat masuk keter...yg aku tau semua tu muat dan takde yg tinggal kahkahkah....hoiii kalo ikut hati lemari baju aku ikat jek atas bumbung keter kakakakakakak



mencabar weyy tugas laki aku...sebab mane nak susun beg2..nak sangkut baju2 yg dah siap gosok ...salah susun kang bekedut baju...ini boleh mendatangkan amarah aku yg penat2 gosok haahahahahaah.....peel aku plak mmg suka siap2 gosok...malas laa nak gosok kat kampung, byk keje kang....



ini lah tema kami tahun nie...yellow mustard.... buat dress jek tuk budak2 tahun nie....dayyan ngan papanyer baju melayu lah.... aku punye baju tu tailor buat ya Allah fit giler...aku dah pesan aku nak dress yg A cutting so boleh makan ketupat di pagi raya dgn aman....ehhh boleh die buat fit...aku tetas balik dat baju kat belakang hahaahahah....legaaa dah longgar ....



sampai2 melaka busy buat persiapan.... tolong mak mertua aku masak2...kemas umah...seronok...budak2 ni hepi jek nak menolong....



rebus 100 bijik ketupat....



seronok budak2 ni dpt main ngan kazen....meriah umah mertua aku...




pagi raya plak...bangun awal...siap2 nak pi solat hari raya..... balik solat...salin baju....aku dah malas nak make up bagai....so bersiap simple2 ajek.....kebetulan hujan plak pagi raya tu.....



wajah2 ceria mia mija dayyan di pagi raya 2015....



gambar kami sefamily.... aku malas nak belit2 shawl....beriya dah gosok bagai shawl raya sudahnye sarung tudung instant ni hahahaahahah...




bersalam-salam di pagi raya...dayyan je mood usya duit raya hahahaaha




alhamdulillah...tahun ni mia mija puase penuh ....tak tau le kalo belakang2 ade curi2 minum air kan ahaahahahaha....so dpt le duit raya penuh seperti yg dijanjikan....dayyan tu nyibuk...die bukan boleh kalo kakak2 salam dulu...kene die dulu....patut bagi la yg tua salam dulu kan...hahahaahaha



budak byk dosa ngan kakak....cepat mintak maap.... salam pukul 10...pukul 10.30 dah gaduh balik kahkahkahkah...adoi laa anak2....



aktiviti bersalam-salam dgn mak pak mertua...ipar duai....




salam dgn pak mertua aku....harap abah sihat2 sentiasa.....




cucu bersalam dgn nenek



tang collect duit raya dayyan laa boss nye hahahaahah




ni plak raya ke 2..... start jalan2 raya..... 



1 hari dlm 8 bijik umah terjah...setiap umah sediakan makanan....bygkan ...tepu perut oiiiiii....tak makan nampak mcm sedap kang rugi teringat2 hahahaahahah...sumbat la jugak....tapi xde laa aku snap pic kat setiap umah yg kiteorg terjah tu...


tu ajek laa kisah raya kami di melaka..... same ajek mcm raya korang2..... tapi bile balik johor takde jalan raya sgt...lepak mall, buat rambut...tu nanti aku story2 yeak.....bubye!




** arini dayyan ade jamuan raya kat cic...kemain lagi pesan berjela2 gosokkan baju melayu die...pack kan kuih raye byk2 mlm tadi hahahaahahaah




32 celoteh sahabat

samalah tugas kita lieya. kemas kain baju dalam beg. lepas tu pandai2 suamilah letak dlm kereta check in kat airport

July 31, 2015 at 9:13 AM

very the meriah.. rajin korang rebus ketupat hehe

July 31, 2015 at 9:15 AM

syoknya meriah..tambah2 balik raya kat kampung kan

July 31, 2015 at 9:16 AM

Meriah sambutan raya lieya...alhamdulillah..dapat duit raya dari 2 bos ...

Amboii..lieya..x agak²..nak angkut almari letak atas bumbung kereta...hahhahahahhaa....
tapi mmg betul..senang gosok dari rumah siap².....pastu mula la..xnak kedut²..kik...kik...kik..

July 31, 2015 at 9:18 AM

Selim nye lah lieya ni..
Jeles tau
Kita ni nampak je kecik tp banyak isi
dan tembam sebenornye..

Cantik dress raya anak beraya
Curlas gituw.. hehe

Syokkan bila beraya di kg.. lain sangat rasanya
Puas tahun ni dapat beraya lama..

Naper la kita malas x berkesudahan ni
Entry dari hari senin dah taip
tp smp skrg x publish sbb x de gambo
aiyoo

July 31, 2015 at 9:20 AM

Meriahnya beraya ni pada kakaklah Lieya kalau anak-anak gembira. Raing-ria mereka dah boleh buat kita turut gembira sama. Macam Dayyan tu kakak cuma tengok gambar pun boleh rasa suka sangat. Sengih memanjang. Tahu dia gembira bila apa yg dia nak dapat. Sebab itulah setengah jam baru minta maaf dah nak kacau kakak-kakak dia balik. Itulah yg ceria:)

July 31, 2015 at 9:21 AM

meriahnya raya..syok woo balik kampung
ni bebetul rajin terus gosok baju..zee susun jek dalam beg tapi iron angkut sekali bawak balik kampung..dah selesa guna iron sendiri..
cantik gak kaler kuning mustard..alah, lieya bukan gemok sangat pon..
baju bebudak pon cantik..

July 31, 2015 at 9:27 AM

Sama jer kita upanya yer sis...packing hakak..nyumbat dlm kete en suami tu la...meriah raya ko..hakak ni copypaste thn2 yg lalu jer crita2 raya...jdnya tiada picture tiada cerita...

July 31, 2015 at 9:51 AM

ha'a la lieya..tema ko lebih kurang aku tinggal baju ko meriah sikit aku tgk :)..siap beropol2 depan tu ha..i loikeeeee..dress miamija pun lawo..

ko lebih kurang aku, suka segalanya teratur, mlm sblm make sure semua beg packing letak kt depan pintu, baju2 smua iron siap2 gantung, umah berkemas semua baru bole kemana2..pastu asben take over la ngangkut smua beg2 dan baju masuk dlm keta hhheeeee..aku pun perati je dr jauh, takpun double checking apa yg tertinggal dlm umah...

banyaknya ketupat mak kau rebus..aku ni beraya kt kedah tak penah jumpa ketupat gini lieya..ketupat daun palas banyakkkkkkkkk..

wahhhh..raya ke2 pun pakai dress meleTOP jugak ko..aku pun kalo jalan2 raya rugi tgk je, kena mkn jugak sikit, betul la ckp ko, kalo dah 8 rumah mmg senak jugak di buatnya hheeee

meriah jugak raya kt melaka lieya..yg penting dpt melaram baju raya dan makannnnnnnnn bykkkkkkkkk kan hhheeeee

cepat sikit update raya kt Johor tau..ta zabarrrrrr hhiii

July 31, 2015 at 10:00 AM

Kalau anak2 bila Raya je dorang happy sbb dpt byk duit Raya..kalau kita2 ni bila Raya happy sbb dpt berkumpul bersama adik beradik & snk saudara, bukan selalu dpt berkumpul mcm tu...sambil isi perut dgn mcm2 makanan....pastu risau sbb lemak bertambah..hahaha

July 31, 2015 at 10:06 AM

untung ade bos bg duit ry.. ni yg jeles dgn org keje ofis melayu.. kite ni ry pon bos xkesah..hahaha

memasing sibuk berdress ye tahun ni.. glemer you.

samela kalu dah beraya sehari tu dekat 10 rumah. balik umah tgk air pun nk muntah..hahaha

July 31, 2015 at 10:06 AM

wahh meriahnyaa raya :)

July 31, 2015 at 10:18 AM

Singgah pagi jumaat...
ini yg jeles nie...rm500 tu..haha..untung ar badan...hihihi...
meh..kite tukar tempat PA nak?hihihi..
amboi...nasib baik lah kereta boleh sumbat semua tu..next time kena pakai lagi besar nie kan..
seronoknyer budak² tu..meh dtg rumah aunt meh..klu nak duit raya...
akk..bagi ar address rumah..hihi..nak mai umah rayo..haha..
Lama gak cuti yea..seronok kan balik kampung lama²...

July 31, 2015 at 10:20 AM

meriahnyer raya ;)
kuning mustad tue lawa lahhhh

July 31, 2015 at 10:33 AM

seronok budak dapat nolong kat kg isi beras ketupat ... sempat lg lieya snap .. pasrahlah kalau dah kelangkelibu mujo ada tudung sarung gitu .. matching jugak ... hihihihihi

July 31, 2015 at 10:43 AM

Meriahnya raya lieya..best la dapat beraya kat kampung.. beraya kat kampung feel dia lain macam sikit kan.. btw cantik baju raya lieya sekeluarga..=D

July 31, 2015 at 11:06 AM

untung ko lieya dpt duit raya dr boss...
cantik baju raya lieya dan anak dara...
akak pun x der bergambar sgt pun....

July 31, 2015 at 11:28 AM

cantik dress lieya tau...
warna kuning yg lieya pilih pun cantik sangat...suka!!!

samala raya rine..takdela meriah mana..
yg best pada budajk2 je kan lieya..banyak rumah raya..banyakla kolek duit raya...

July 31, 2015 at 11:28 AM

warna mustard tu warna tema kitorang untuk tahun lepas.. ;)
tahun ni colourful.. takde tema.. semua last minute plan.. hehehe..

July 31, 2015 at 2:06 PM

waaaa thn ni tema ko dress jubah ek lieya, mudah kan...
aku pun ada selai jubah dress tp lum kesempatan nk pakai,,,

bgslah si dayyan pakai songkok tak bukak2.... kalu aiyan rosak rambut katanyer

July 31, 2015 at 3:50 PM

dayyan comel selalu.. :) lieya pon tak nampak macam anak 3 pon.. anak dah bsar2 anak dara..mak maintain cun.. ape rahsia.. ai is anak baru dua dah rasa macam bibik.. ahahaha..acaner tu...

July 31, 2015 at 4:35 PM

Seronoknya balik kampung beraya.. meriah betull.. :)

July 31, 2015 at 6:05 PM

salam aidilfitri maaf zahir batinn ;p

July 31, 2015 at 8:54 PM

Best,....best....dapat tengok gambo banyak.
Mak ai banyaknya boss bagi duit Raya......boleh ler soping lagi hihi....
Wahhhhh kunen mustard ek.....cantik weyh.....okje lama tak menempah baju Lieya....main beli siap jer. Bila tak pegang duit sendiri ni akal tak boleh panjang sangat, kena redho apa yg ada aje hihi....

Sapa jadi ketua chef masak juadah Raya tu? Hakak ke? Pergh mesti mabeles sampai menjilat jari ek....
Mana tak sengkak perut kalau 8 biji rumah diterjahnya pada 1 Syawal..... nasib tak fengsan tengah jalan hihi

August 1, 2015 at 8:32 AM

Lawo sangat dress the girls and mommy. Sangat meriah dapat beraya di kampung halaman. .dan lagi best dapat duit raya dari boss....banyak tu..Alhamdulillah

August 1, 2015 at 9:09 AM

salam aidilfitri utk lieya sekeluarga :)

bestnya dpt duit raya byk pulak tu
dress lieya dn anak2 lawa.
warna pun lembut mata memandang

August 2, 2015 at 10:05 AM

YEAYYYY... dah ada pon n3 raya..lya ni ntah bila nk start.. hehe
cantik sgt dress lieya..mcm jovian mandagie punya design kan...

lya pon sama..xde beria ambik gmbr..gmbar mkanan pon xde snap2 lgsung

August 2, 2015 at 10:27 AM

cantik juga dress awk anak beranak lieya..haa sebut pasal tetas kat belakang tu..sy pun buat kt one of my baju raya..gila punya ketat..nasib boleh ttas..lieya lainlah slim la jugak..sy ni..ya ampun!hahaha...

sempoi juga raya dimelaka..,mana2 pun best lieya kan..janji dapat kumpul satu famili..

satu hari 8 bijik rumah terjah..hebat gak tu..setuju sangat klu tak makan nti teringat2..baik makan esok2 kita diet balik.huhu

August 2, 2015 at 10:27 PM

salam lia wahhh meriah gitu yellow lagi...raya melaka tahun ni...

August 3, 2015 at 9:08 AM

Akak nikan Lieya, kalau balik kampung bukan raya pun teringat nak bawa almari sekali. Kalau bolehlah...

Meriah jugalah raya Lieya sekeluarga tahun ni. Padanlah cuti panjang rupanya raya Melaka dulu. Kalau tak berlama kat rumah emak sendiri rasa macam tak best yerk.

Untungnya dapat duit raya daripada bos. RM500 tu siapa yang nak bagi gitu je. Bagus betul bos Lieya nih...

August 14, 2015 at 12:25 PM

baru nk baca kesah raya k.liya. comey nau si dayyan.. geram tengok. jadi tokey kutip duit raya tak tahan tu.. haha

August 17, 2015 at 1:30 PM

alahai cntiknya baju raya akakk anak beranak
sedondon gituu

alolo dayyan.kaci chance le kakak kakak salamd dlu hihi

August 20, 2015 at 8:29 AM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy