Tuesday, January 12, 2016

Betik berpuding....


Assalamualaikum semua.....


ari tu aku terpandang kawan fb share satu resepi dessert yg agak unik....menggigil2 dada nak try...hah gituuuu efeknyer sampai gigil2 dada kakaakakaakak....saje bagi dramatik.... bahan semua ade tinggal cari betik jek.... tapi aku mengikari resepi asal...sebab aku malas nak kaco kastard....aku buat agar2 kosong ajek letak nata de coco dgn jus laici..... dah gak wey!



ni bahan2 asal...adalah dinasihati korang rajin kan diri ikut resepi asal nie...jgn ikut mcm aku pemalas haahahaahahah...tapi sedap jek kalo agar2 kosong2pun...lagi2 sejuk2 dari esbok...perghhhh!!




satu jek nak cakap....dessert ni buat aku lawas selawasnyer2....ye laa betik dgn nata de coco kan.... aku penah bace kat fb nata de coco ni campur dgn minuman yogurt mcm yakult, vitagen mmg leh flush kotoran2 dlm usus kite.... buat dessert gini pun same gak.... seronok rase perut...

*video memuding betik*
video
video


ko bayangkan sejuk2 keluar dari esbok....perghhh berketul2 aku telan....



org dlm rumah ni tak suke betik....jadinye dieorg rase sorang sikit ajek....so aku sorang2 le makan kasi perabis....so aku jugak laa sorang2 yg lawas tak abis2 hahaahahahahaah....preeettt...creeeetttttt hahaahahahahaah

dah laa...pi buat keje masing2....nak bace kisah meran ngan pompuan jakun menetek pun nak selpie2 sambil kunyah kuaci hahaahahahahaahah....




**bulan 2 in sha Allah ke penang menghantar rombongan meminang....syok sebab pi penang..negeri jjcm yg paling aku sukeeeeee....






32 celoteh sahabat

ada gk tgk aritu kwn buat..sedap nmpk...adoi cuaca panas dpt betik puding ni sodap

January 12, 2016 at 9:42 AM

serius sedap lieya???

aku peminat betik gak tp resepi dessert camni mmg rare..hhheeee..nnt ko try la letak kastad pulak, mesti sedap gak tu..

cuci usus ko mkn dessert ni ye :)

lieya..aku share resepi bole?mana tau nk try...

January 12, 2016 at 10:01 AM

Sedap ni bila makan sejuk2.Adli yang tak suka buah bila makan ni mesti dia suka aiskrim katanya.Kena try buatlah ni lieya

January 12, 2016 at 10:02 AM

Padanlah dia seorang aje yang lawas tak berhenti, dah dia bantai makan sorang-sorang! Keh3x.

Akak tak pernah tengok ni, rasa macam teruja pulak tengok betik berpuding ala gini. Akak baru aje terberangan nak buat agar-agar laici memandangkan stok laici dalam tin yang ada di rumah tu agak-agaknya dah nak hampir tamat kot expiry datenya. Kalau tak digunakan sesegera yang mungkin, memang membazir. Tetiba nampak resepi ni. Errr...leh cuba ni! Leh cuba ... ^_^

January 12, 2016 at 10:24 AM

Wahh...1st time ni tengok ni. Creative la org yang bikin ni..nanti balik Malaysia boleh la buat. Kat sini tak pernah jumpa pun betik. Adoi lama nyer tak makan betik. Selalu dulu masa kecik2 dok kat kg. Makan betik free ajer sebab mak tanam kat area rumah. Sampai tengok pun tak lalu dah..asyik makan betik aje...hahaha..biar betik!

January 12, 2016 at 10:28 AM

emmmm, betik memang sodap dok dalam fesbok ... sejuk-sejuk , telan nikmatnya ;) la nie musim panas, makan cam gitew memang syok giler

January 12, 2016 at 10:40 AM

ko mmg rajin terlebih... itu sampai gegar2 dada hahahha... over tau

lahai layan time pns2 mmg syok kan... aku nih nk bt agar2 pun mls camne kalu aku mkn betik gitu jelah heheheh... dasar mls kan

sonok lah ko nk pi penang... kene plan awal2... sbb msti akviti sampingan lg utama dr nk pi minang tuh

January 12, 2016 at 11:07 AM

mcm menarik tp kami tak suka betik ... aku pun sama ...sedangkan betik songkhla belakang rumah membuahkan hasil ...
sape la punya ideas kretif ni kan .. betik pun jd puding

January 12, 2016 at 11:24 AM

wahhh...sejuk tekakk mkn desert betik ko lieya.... menarik2...

apahal la org2 yg menetek pun nk tunjuk kt satu dunia.... tak masuk akal...isk2....

January 12, 2016 at 11:26 AM

amboooiii...memang sedap nie...selain betik leh ubah buah lain tak ek?

January 12, 2016 at 11:34 AM

Aaaaaa sedapnya. Nanti nak try ni, dah masuk wish list nak buat siap2. Hahahaha !

January 12, 2016 at 11:38 AM

woiiihhh sedap sedap..bak mai sepotong pun jadilah buat lepas gian hehe :)

January 12, 2016 at 12:04 PM

Amboi...seronok naaa..nak p penanggg..
jangan lupa naaa...buat list tempat² nak p jalan...:)
adoi..awat sedap sangat nampak tu kak ooii...
terliur adik mu ini....

January 12, 2016 at 12:56 PM

mak mertua i ols suka nau ni.. asyik lah request soh buat.. pernah buat duluuuuuu tuk die masa derang datang meminang i ols.. giteewww ko punya kisah 7 tahun.. hahaha..

January 12, 2016 at 1:26 PM

Ada pulak idea nak buat macam ini ye Lieya
Kakak papaya memang suka sebab itu depan rumah pun kakak tanam tak kisah tak cantik mata memandang janji dpt makan papaya free. Buat jelly macam ini lagi best ye. Nantilah senang-senang kakak cuba buat. Teringin juga ni:)

January 12, 2016 at 2:10 PM

NAK BUAT!!!! tunggu sy punya pulak tauuu! hahaha

January 12, 2016 at 2:44 PM

ehh dah kenapa macam sedap sgt je nampak nie!!aduyaiiii~

January 12, 2016 at 2:52 PM

Perghhhh meleleh air liur akak tengok petang hari ni Lieya..
Hendak gak mencuba ni..
Regu pulak dengan Nata De Coco tu..

January 12, 2016 at 4:40 PM

Sedaaaapppppnyaaaa.....!!!

January 12, 2016 at 6:15 PM

Meriahnya resepi..
Sure sedap sbb rine punya buah fav tu

January 12, 2016 at 8:29 PM

aduhhh rarenya pagi² nampak desert camni ... ni yang gigih nak g beli betik buat jugak ni.. mesti sedappppkan .... ritu jumpe agar² nangka.. ya allah sedapppnya ....

January 13, 2016 at 9:10 AM

emm sedapnya..bleh try ni...

January 13, 2016 at 10:16 AM

Perghhhh...tergoda nengok. Nak kena buat nih.

January 13, 2016 at 11:38 AM

Menariklah Lieya....bolehlah try nanti kalau nak gi rumah mertua hihi....
Sambil makan betik sulam dgn agar agar yek...mmg perghlah

January 13, 2016 at 11:45 AM

Menariklah Lieya....bolehlah try nanti kalau nak gi rumah mertua hihi....
Sambil makan betik sulam dgn agar agar yek...mmg perghlah

January 13, 2016 at 11:50 AM

Sedapnyer makan...nak pulak musim2 panas ni...sejuk jer tekak...

January 13, 2016 at 3:14 PM

Nyum2 sedapnya Lieya.. :)

January 13, 2016 at 5:32 PM

Wahhh boleh try

January 13, 2016 at 6:35 PM

haha...closing tu kelakar lieya
boleh bayang ratusan kali ke tandas tu
kalau dah sebiji betik telan sorang...memang appointment ke tandas aje...haha

pasal meran berperang ngan mak orang selpie netek tu
saya pun tukang tengok
syok juga tengok orang berperang...haha

wah! ke penang! syoknya!
teringat pasembor, char kuey teow, nasi kandar
aduss...banyak list ni!

January 21, 2016 at 4:58 PM

wah sedapnya nampak ni... boleh try jugak la ni...

January 22, 2016 at 12:49 PM

assalam akak. alahai sedapnya
hri tu ada mmber post dkt wasap. to x terbuat pon.

leh la try nnti

January 23, 2016 at 12:23 AM

woww......sedap nyer..kalau yang labu pernah rasa tak? pun sedap jugak kan..

January 29, 2016 at 4:34 PM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy