Thursday, January 14, 2016

thursday ~ random photos



Assalamualaikum ....salam kamis semua!! 



yes! yes! dah kamis...esok jumaat ekekekeke.... tak sabor nak weekend sebenarnyer..... bukan nak pi jalan mane pun...lebih pada nak rehat2 kat umah...almaklum laa umur2 dah masuk senja nie tak pikir berjalan ke mall sgt...yeke? hahahaha.... okey2 laa jom layan pic entry random photos arinie....

*
*
*
*
*
*
V


  • bento riangria miamija ~ ni bento rabu semalam.... aku buat roti dgn daging burger + nasi goreng telur + buah oren madu utk pagi....utk lunch ade nasi putih + telur dadar + tenggiri masak singgang...utk kudap2 petang keropok ikan dgn air hello kitty....tiap rabu dieorg takde kafa tapi ade hari koku....


  •  ni le beg bekal dieorg....dulu pakai yg zip2 ngan cerut2 tu...tapi kapasiti bekal makin bertambah so beli beg gini...nak basuh pun senang, campak je dlm mesin basuh kakakakaakak

*video keadaan aku pagi2 siapkan bento budak2 nie...video pagi tadi nieh...fresh lagi*
video


  •  sambal sotong menggoda jiwa namenyer...kalo aku masak lauk gini kompom aku lawankan dgn sayur masak lemak putih atau sayur masak air ...pastu goreng je ikan garing2...cukup! bertambah2 makan hah....


  •  bos kicik sedang sarapan sebelum pi sekolah.... kemain, dok depan tv hah...gini le peel tiap pagi2, gigih laki aku angkut sarapan die bawak naik hall atas....selalu aku sediakan dgn buah sekali mcm bekal akak die laaa...kalo takde buah, bising ajek komplen....oh yea, dayyan ni aku tak bekalkan pun utk die so die sarapan kat umah ajek...


  • sarapan muhibah kami di hari weekend....weekend2 mmg dapur aku cuti selalunyer....dah 5 hari masak wey, ape laa salahnyer 2 hari diberi cuti hahaahahahah...dapur pun nak rehat ....



  • tadaaaaaaaaaaaaaaa...ini le anak buah latest aku... baby asla athiyah..... kemain posing 'qu puteh qu puteh baru lah puteh' budak kecik sorang nie hahahaahah....ari tu pi lawat die, syok aku gomol2....



  • kejadian ahad lepas...lepas pi tgk baby asla kat banting, singgah umai jap sebelum balik umah...siap2 dinner katenyer hehehehe....kene ingat konsep kehidupan ahkak, tiap weekend dapur cutiiiii ye ahdik2 hahahaahaha



  • bento riangria miamija ~ utk pagi bihun singapore.... utk lunch nasi putih + kicap + ayam goreng kunyit....kudap2 kafa kunyah lee snacks coklat tuhhh hihihihi


  • satay peberet kiteorg sekeluarga...satay hakimi kat sg ramal tuh.... tapi manis sikit lerrrr.... selalu beli byk2 pastu frozen kan...dtg gilee aku puase nak berbuke satay amik je dlm esbok pastu panaskan dlm microwave....

tu ajek tuk kali nie.....bubye!




** pagi tadi aku masak ikan masak sambal utk bento budak2 nie..... balik keje kang tinggal masak sayur sawi masak lemak putih pastu panaskan frozen pepes ayam dlm microwave....cukup le tu menu berbuka aku....




38 celoteh sahabat

rajinnya lieya puasa....alhamdulillah

meriah bento budak2 ni tiap2 pagi tau lieya..rin yg terliur menengoknya

January 14, 2016 at 9:23 AM

meriah tgk bento anak2 lieya... beg bento tuh beli kat mn lieya?

satay hakimi Sg Ramal ni kat are amn plak Lieya.. nak balik umah lalu situ mn tau kot2 leh singgah...

January 14, 2016 at 9:24 AM

Lea sekarang pun kena siapkan bekal jugak lieya.Adli bangun je pagi yang dia tahu bekal dia ada atas meja.Dia sendiri masuk beg dan sandnag kat bahu. Belum sekolah lagi tu. Tanya pengasuh dia makan tak. Pagi2 datang minta sudu kat pengasuh makan sambil tengok kartun

January 14, 2016 at 9:30 AM

aduhaiiiiiiii setiap kali tgk bento miamija semangat nk buat utk alya ttp bila bangun pagi, kelaut je mood!!ntah bila nk start ni?????

kemain bb qu puteh..mmg putih pun comei angat!!!

elok la berehat weekend lieya..sehari suntuk ko memasak 5 hari kan..mmg patut la dapur tu berehat, badan pun nk berehat kan :)

January 14, 2016 at 9:32 AM

tak penah jemu aku nengok bento anak2 ko beb... mmg ko rajin lagi gigih...

tak daya aku serajin ko, yelah bwk bekal mudah tak pyh fkr anak nk berhimpit2 time rehat nnti kan...
bestnya ko beli banyak2 pastu prozenkan yek, yelah takkan nk asik pi kedai sate je kan, lbh mudah bt gitu, udah msk pun iye kan

January 14, 2016 at 9:39 AM

TQ LIEYA KONGSIKAN GAMBAR BENTO.. DPT IDEA NAK MASAK MIHMIHMIH... KALAU KT PUNYA LAUK LG HARI JUMAT MASA DALAM LAUK SEKALI SAYUR MIHMIHMIH.. PASRAH LE SAPA NAK MAKAN 3 BERANAK TU.... PG TADI MASAK SAMBAL GORENG JAWA.. GAMBAR MEMANG TAK SEMPAT AMIKLAH DAH KELANGKELIBUT NAK BERSIAP PG KERJA.

January 14, 2016 at 9:48 AM

rajin ko puasa...aku tak terganti lagi pose aku tahun lepas sebab bersalinkan mirza....ada 12 hari lagi..nak mulakan tu susah..dah mula..ok dah

January 14, 2016 at 9:58 AM

Alhamdulillah...puasa akk yea...
nieyl pun x sambung lagi puasa...:(
rajin akk nieyl sorang nie tau..memasak..

January 14, 2016 at 10:08 AM

Bila dah bekalkan anak ke sekolah hati tak risau anak lapar di sekolah
Mereka belajar pun selesa Lieya

January 14, 2016 at 10:15 AM

Lieya sebab entry random pic ...maka comment pun random hahahah

mmg kalau weekend kita pikir nak settlekan kain baju anak anak je kan. Nak kemas umah n nak bergolek bermalas malasan di umah aje.


Kagum hokey...rajin sangat Lieya masak....bila la akak nak jadi rajin mcm Lieya jugak ni

January 14, 2016 at 10:18 AM

seronoknye tgk lieya masak n bekalkan anak2..rase bersemangat plak sy nak wat mcm tu..hehhe

January 14, 2016 at 10:33 AM

Assalamualaikum, comelnya bekalan tu, betul dah berbekal rasa tak risau sangat.

January 14, 2016 at 10:33 AM

syoknye tgk bento diorg ... bekal anak aku tak meriah mcm ni ... nasi putih dang lauk kegemaran die je ... hari2 daging stress nk masak hahaha memalam kena tgu rebus daging ...huhu

January 14, 2016 at 10:39 AM

thn depan dah kena start buat bento.. yg skrg pon dah pening nak masak hari2.

January 14, 2016 at 10:42 AM

tak puaser tapi blom bekpes lagi lieya.. oitt lapar tengok gambar makanan..semua sedap sedap..

January 14, 2016 at 10:44 AM

@Usmi Hikma bt Rusfan

barang2 bento lieya beli kat daiso ajek heheeheh

satey tu kat kedai makan berseberang jalan dgn sg ramal seafoods...name sate ni sate hakimi...byk area situ org jual sate....sate ni manis sikit so tapau sambal die byk2 yeak heheheeh

January 14, 2016 at 10:52 AM

Ko memang rajin sungguh lah lieya..
Tabik spring akak dgn ko ni..
Hahaha qu puteh tu yg tahan gelak..
Baby tu mmg comel..
Qu puteh semula jadi..

January 14, 2016 at 10:58 AM

sonok tgk lieya msk bekal anak2... anak kengkadang je masak ikut rajin.. haha.. tp tak dan nak snap2 gambarlah lieya.. kelam kabut kena kuar rumah awal.. lambat kalu... lambatla anak sampai skolah.. dr depan rumah dah jem... masuk federal hiway lg haru... hehehh...

January 14, 2016 at 11:04 AM

Akak tetap tabik pada Lieya bab bento-bento nih...tak mampu ahkak nak buat gitu.

January 14, 2016 at 11:27 AM

seronok tengok random khamis nie :) dapat tengok juadah bentok miamija dan juga picture family lieya ...

January 14, 2016 at 12:56 PM

SEDAPNYER AYAM GORENG KUNYIT.. ESOK NAK BUATLA

January 14, 2016 at 1:02 PM

Ahah! Lieya punya penanganlah ni menyebabkan akak beralih angin puting beliung memasak sebelah pagi tau tahun ni. Tapi akak takdalah buat ohsem bento macam Lieya ni. Bento anak-anak akak simple aje. Masak pun yang simple-simple. Petang-petang sekarang balik kerja tak payah masak dah. Semua pakat tak nak makan malam. Kalau ada pun kena masak, goreng-goreng sayur cincai ajelah! Tahun ni kena concentrate dengan dua anak yang dah masuk alam tadika/sekolah. Maklumlah dua anak pun je yang sekolah tapi akak rasa macam tanggungjawab di bahu berkilo-kilo penambahan bebannya tau!Hahaha!

January 14, 2016 at 3:03 PM

x jemu akak tgk bento2 ko lieya... hehe
wahhh... best gomol baby besar tu... harum bau... gerammm...

akak pun skrg nih tgh posa ganti lieya... buat 2 hari seminggu cukup la tu... ada lagi baki... tahun lepas cik period panjang...huhuuu

January 14, 2016 at 3:06 PM

Bento lieya mmg menarik.. pas tuh sedap.. :)
Sambal sotong tuh sedapnya akak tengok.. hehehe

January 14, 2016 at 3:39 PM

heheheh, tang baby baru tuh aku suka wei :)

January 14, 2016 at 6:07 PM

Sambal sotong dengan satay tu aummm. Sedapnyaa !

January 14, 2016 at 7:26 PM

Terbaikkkk!!!! sambal sotong tuh..dari jauh dah silau! hahahaha..kasi ngences jer memalam ni ha...Kalau dah selalu masak memang kalau boleh nak rest jap kan..sebab nak juga dapur, pili dapur tu berehat..and makan masakan org lain masak pun best! :)

January 14, 2016 at 8:16 PM

Jeles bila kak nur tgk bento2 lieya ni..telajak rajin..bagus utk anak2..
Baru ni mkn sate wiliy aduh sedapnya lieya..

January 15, 2016 at 8:30 AM

tu diaaaaaa perang bento kembali!!!! tabik spring .. siap bekal utk 3 kali sessi makan tuuu.. untung mia mijaa. mesti duit tabung cepat penuhhh ni

same la lieya... aku pun kalau ada sambal suka ada kuah bersantan... tapi entah nape en hubby kate tak ngam.. eh? sedap je kan sedap je kann.. lepas tu buh kicap pulak.. perghhh

oooOoo camtu eh konsep weekend dapur cutii...menarik tertarikds tuu..
tu laa.... aku pun kalau weekend masak pagi ke tengaharii... mmg kul 3 ptg baru bleh luruskan kaki.. kejap2 basuh pinggann.. kejap2 basuh pinggan tak habis2 kekdah nyer ekekekke

January 15, 2016 at 5:40 PM

Eloklah tu tengah sehat tengah takder apa aral buat lsh puada..tak kiralah puasa khada' ke puasa sunat ke kan?

January 17, 2016 at 1:12 AM

Rajinnya berbento, anak kakpb drp kecil taknak bawa. Kalau bawa pun boleh lupa mkn, kan sakit hati kita.

January 18, 2016 at 7:40 AM

bento bento awak buat tu comel sangatlah..

January 18, 2016 at 1:39 PM

assalamualaikum sis..
sy suka baca blog sis..
ada cadangan ni, sis tukar la blog ni jadikan domain..
www.lieyalatif.com
bole sy tgk gambar² yg sis upload..
cadangan je, hihihi

January 20, 2016 at 1:27 PM

eh sama kita. saya pun sabtu ahd gantung kuali
dah weekdays masak aje kerjanya kan..hehe
lama dah tak makan satay..lapo jadinya
eh kalau saya pun masak sambal lawankan dengan masak lemak
berpinggan makan nasi...haha

January 21, 2016 at 5:18 PM

bento anak2tu kemain menyelerakan... mana lieya beli beg bento tu yea? senang pulak tengok boleh isi gitu je terus... yg anak saya punya jenis cerut tu...

January 22, 2016 at 12:45 PM

bento yg menyeleerakan
bagus bos kecik sarapan di rumah sesiap.dia mau makan ok la kan, kak :)

masa saya kja tadika hari tu ramai j baya baya dayyan x mo mkn. puas dipujuk. kesian nengok bila dorang x mkn. kalau bersarapan di rumah xlist berlapik la perut tu.kalau x sampai tengahh hari la.

January 23, 2016 at 12:29 AM

Betul tu Lieya dapur dgn tukang masak pun nak cuti jugak weyh...mak pun sama, walaupun tak buat bento kena bangun pagi pagi mcm ko tp wajib jugak cuti hujung minggu hihi....

Mmg mabeles itu sotong....menggiurkan weyh memalam ni..

January 26, 2016 at 11:35 PM

erm...lapo sate lah pulak..

January 29, 2016 at 4:32 PM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy