Thursday, January 21, 2016

thursday ~ random photos


Assalamualaikum....

Aucakkkk.... aci tak update tiap kamis jeee hahahaahah.....  halal la yeak asalkan berupdate seminggu sekali...ekekekeke....jom layan pic random photos kali nie....

*
*
*
*
*
V


  • bento riangria miamija ~ utk pagi aku buat kan kuew tiow goreng + limau mandarin..... utk lunch plak nasi putih + sup ayam + buah-buahan...utk kudap2 kafa swiss roll kek ajek.... skrang musim limau mandarin so aku beli sekotak besar hahahaha...tu jek laa stok buah korang seminggu due ni yeak anak2...blueberry tu sehari jek licin, geram plak tgk kat aeon big ari tu....manis gituww!




  • kalo aku bawak bekal mcm sup aku akan wrap dgn alumunium foil ...supaya time budak2 ni lunch nanti ade laa suam2 lagi....sup kan kalo sejuk tak best....lepas wrap dgn alumunium foil aku masuk dlm plastik ....takut tumpah....budak2 ni dah besar so far ok laa dieorg handle lauk berkuah nieh...



  • kejadian weekend lepas...aku ni selalu kene simpul biawak...lagi2 sejak aku dok puase sunat senin kamis ni mmg kerap kene.... mungkin lack of minerals dlm badan atau kurang minum air.... laki aku ajak pi urut saraf kat Pusat Refleksologi Man Zhu Tang kat kajang.... aku tak suke kene urut sebenarnye (kalo dlm pantang nak cepat2 jek abiskan 3 kali urut tu)...so aku tak abis2 dok ouch2 sepanjang pompuan indon tu urut aku...tapi amazingly!!! aku dah x kene simpul biawak sejak urut kat sini...lepas ni boleh la pi lagi....



  • aritu tingin nak makan ketam....pi le pasar tani putrajaya tuh.... masak ketam masak lemak cili api, sup petola/cendawan ngan ikan kecik2 goreng garing...fuhh heaven oiiii...pas ni nak beli ketam lagi laa nak buat mcm resepi ayam masak bali yg viral kat fb tuh...ari tu try buat ayam masak bali..sedap laaa..aroma serai ngan daun kari tu mmg sedap...kalo buat dgn ketam rasenye sedap gak tuh....



  • suasana tiap lepas solat magrib.... dayyan tu selalu kene paksa gak...kalo tak buat tegak die jek tak amik iqra pas solat....


  • haaa ni lagi satu port peberet kiteorg satu keluarga....alahh penah baper kali aku dok gebang dlm blog nieh.... ayam kampung goreng panas2 kat restoran hassan ayam kampung kat bangi....ade plak petai mmg 2 kali tambah nasi aku dibuatnyer...



  • tangan aku, mia, mija ngan dayyan....bersungguh2 mengokah durian...slurpppp!!

  • hokey pic penutup entry random photos kali ni ... bento riangria miamija semalam ~ utk pagi laksa goreng (pes time aku try nie....beli laksa yg basah).... utk lunch nasi putih + daging goreng kunyit letak cendawan shitaki ngan buncis ngan carrot + limau mandarin.... ade gak sandwich telur utk kudap2 kafa atau mase sarapan pagi tu.....
 *video masak laksa goreng*
video


okey!! tu ajek korangggg....mih mih mih!!! have a nice weekend uolss!!




**yes!! minggu depan keje 4 hari jek....hahahahaha....happy thaipusam tuk kawan2 yg menyambutnyer....






44 celoteh sahabat

ini betul2 random pictue.. dua gambar bento dari gambar 1st & last tu buat kak Jah semangat nak berbento gak utk KhaNish.. yang geram tu bila Kak Jah tanya diorang kata tak nak bawak bekal.. gggrrrr. sesekali paksa gak.. tapao siap2 dalam tupperware.. nah amik ni bawak gi skolah.. konon malu ngan kengkawan lah kot orang dah besau nak berbekal lagi..nyampah betul.. hahahaha

Mula2 baca simpul biawak tu caner.. hurmm kak jah buat2 tau je lah.. tapi kalau dah nama pun simpul (urat) memang sakit hoiii..

psstt kalau nak mengketam nanti bgtau lah.. nanti bleh kak jah singgah putrajaya jap hihi. Alhamdulillah.. miamijadayyan dah dilatih menagji, solat.. sejok perot dik leha ngandung hihi

Asam pedas tu nak google.. mcm menarik je..nampak semua lauk2 kampung siap berulam bagai.. oii durian.. mana nak carik?? trus rasa nak durian sekarang sekarang jugakkkk.. helpppp!! ;P

January 21, 2016 at 9:14 AM

tgk bento miamija lapaq balik perut akak walaupun baru jer sarapan sekeping capati....hehee

January 21, 2016 at 9:22 AM

Bento sentiasa superb lieya ni..

bab kena simpul biawak ni masa ngandung je selalu kena..

Durian tuh ohhh sedapnya.. smlm pi pasar mlm nampak dah durian tp keta dah penuh bonet.. takpe2 weekend ni pi cari durian..

January 21, 2016 at 9:25 AM

meriahnya bento anak2 lieya..
gigih tau lieya..rin baca malu dgn diri sndiri..hahahaha
sebab memang tak sempat nak buat bekal kat anak2...
kalau nak buat kena bangun awal sgt...

January 21, 2016 at 9:30 AM

meriahnya bento dia...

January 21, 2016 at 9:35 AM

stiap khamis dtg jenguk bento ank2 lieya...

January 21, 2016 at 9:41 AM

lama nya tak makan durian...last sekali makan sehari sebellum beranak kan si kecik ni ha.. panas sangat agak nya..esok subuh pecah air ketuban.. huhu..sedangkan tak cukup hari lagi tu..

January 21, 2016 at 9:54 AM

datang sini mesti lapar nengok makanan..ayam kampong tu kalo cawangan yang kat puchong ni selalu penoh..nak menunggu meja tu yang malas..slalu zee tapaw jer lah balik makan kat umah..lagipon sekarang nih cuaca panas..membahang gak kalo makan ctu..

taon ni blom lagi merasa durian..nanti nak carik durian batu kurau la next month..

January 21, 2016 at 9:54 AM

Lieya, muja memang respect betul.. dah brapa minggu persekolahan ni muja dok kalut lagi.. Lieya siap leh bebento bento lagi..

Anak muja x suka mkn nasik.. bwkkan roti sosej ngan naget jer.. boring gk kalo hari2kan..

January 21, 2016 at 9:59 AM

aku selalu kena simpul biawak masa pregnant je. aritu terkena festime utk pregnant kali ni.. huwarghhh rasa nak menangis. sehari suntuk jalan terhencot2.

January 21, 2016 at 10:09 AM

Kat JB ni pun ada urut macam tu Lieya tapi kakak tak pernah buat. Ada teringin juga cuma tempat dia terdedah sebab kat hadapan laluan org ke tempat makan-makan itu yg tak pernah.

January 21, 2016 at 10:28 AM

ikutkan tak aci..tp kira halal la sebab semua citer untuk seminggu ada...huiiii ayam kampung tu ...tak pernah pi lagi...rasa nak terjah la...

January 21, 2016 at 10:30 AM

alaaa...terliur nya tgk durian tuh!!

January 21, 2016 at 10:37 AM

aku pon suke makan kat restoran hassan tu,...kalo tak mmg selaloo G puchong, tempat aku date ngan lakik aku kat sana time bercinta dolu..hahahhah

January 21, 2016 at 11:00 AM

Huaaawwww ..
Nak durian tu lieya..
Elok cantik kuning tu..
Isi tebal pulak tu..
Geram akak tengok..

January 21, 2016 at 11:20 AM

Bukan minggu depan aje kerja 4 hari Lieya. Minggu satu lagi pun kerja 4 harikan - Hari Wilayah tak nak cuti ke? Kalau tak nak, pi lah kerja ^_^

Akak suka tengok bento anak-anak Lieya tapi memang beria-ialah Lieya ni tetiap pagi ya. Macam-macam dibuatnya. Siap letak aluminium foil, lah, letak plastiklah. Anak bujang akak tu ganas lagilah, tak boleh bagi makanan berkuah. Tapi nak juga usahakan. Nanti dah habis sekolah (which is lama lagi, Mommy dia ni berangan memang jauh sikitlah!) tak dapat pulak merasa pengalaman buat bento anak-anak!

Hai, durian! Sedapnya ...

January 21, 2016 at 11:58 AM

sup petola tu sedap betul lieya. kena ngan ikan goreng cukup dah. gulp..gulp...ada yang mencari petola petang karang....

January 21, 2016 at 11:58 AM

banyak² makanan kat atas tu...
yg paling mengoda nieyl adalah durian...
adoiii....sedapnya laaaa....

January 21, 2016 at 12:17 PM

sedap tak lieya laksa goreng

sebab akak tak pernah cuba. bila nampak kat sini n ig lieya terus rasa nak balik goreng laksa juga

January 21, 2016 at 12:58 PM

cam best je tempat ko urut tu
nak pi la nanti kalau ada masa

sedap lak aku tengok ko masak laksa goreng
ekekekekekkekeke

January 21, 2016 at 1:06 PM

aduhaiiiiiiiiiii aku npk durian tu lieya ooiii..mmg feveret sgt tau :)..tp aku ni tak bole memakan bebanyak satgi ada yg nak darah hhhuuuu

ko nnt try buat ketam masak bali, pastu viral kt blog senang aku nk salin resepi kkkkaaaaaa..mahal tak ketam kt sana?aku jarang beli la sbb mahal kt sini..

lieya..mcm sedap laksa goreng ko tu..ko mmg terer bab goreng menggoreng ni aku tau..tgk pun tau :)

saat baca blog ko ni tengahari ni..perut berbunyi2 tgk ayam goreng, ulam2 dgn sambal..menjilat2 skrin ok!!!bbbahahaaa

January 21, 2016 at 1:22 PM

Salam Lieya...seronoknya tgk bento anak2 Lieya bwk g sekolah..semuanya sedap2!!

January 21, 2016 at 1:37 PM

picture bento anak-anak lieya bagi inspirasi wat cikbunga ;)

January 21, 2016 at 3:28 PM

Oh man!!! rindu sungguh kat restoren ayam kampung Hassan tu. Sedap kan? Feveret kami juga ade satu yg dekat ngan umah kitaorg. Awan Besar nyer R&R. Tahniah juga Lieya sebab semangat berbento untuk anak-anak. Air tangan ibu itu yang terbaik...nanti kalau dah besar kawen sumer..sure ngences teringat masakan air tangan Lieya...hahahah!!!

January 21, 2016 at 3:44 PM

LENGKAP NUTRISI ANAK2 KOLIEYA ....SEMUA ADA ....
KLU AKU BUAT BEKAL TAKAT NASI NGAN LAUK JE LA

January 21, 2016 at 3:44 PM

Akak selalu copy gambar bento MiaMija and send kat adik bagi semangat utk dia bentokan anak dia yg baru masuk darjah satu. Alya ni wajib berbento sebab dia ada masalah buah pinggang banyak benda tak boleh makan.

January 21, 2016 at 4:47 PM

Bento mmg terbaek laa
Waah lamanya akak tak makan masak lemak ketam sedap nengok lauk lieya tuh..
Sedapnyaa doyan tuh.. :)

January 21, 2016 at 5:18 PM

oh guna aluminium foil tu lambat sejuk ye
barulah tau ni...tak penah tahu plak

eh suami saya pun kena lah urat simpul tu
suh urut cam2 alasan bagi.
aritu nampak petua suh letak limau, bawang putih ngan minyak zaitun
simpan few hours..pastu sapu kat bahagian yang ada maslaah tu
nak cuba belum ada kesempatan =)

adui ketam masak kari! sengaja aje kan
terpaksa lap air liur dibuatnya
petai plak! ishhh....mengganggu ketenteram jiwa dan perut lah
kijam lieya tau! =)

January 21, 2016 at 5:32 PM

Lapar terus dibuatnyaa. Hahaha :p

January 21, 2016 at 10:16 PM

Rajin dgn x je nk berbento ni kn lieya..ank kak nur boy..alamat lah bento haaa..

Kak nur setiap kali pregnant selalu kena simpul biawak..skrg pun kadang2 kena gak..

Pernah mkn laksa goreng mmg sedappp

Nak sikit doran tuh...

January 21, 2016 at 11:45 PM

heran aku orang semua steady je gi urut2 kaki ni.. kalau aku dah geli segeli gelinya.

January 22, 2016 at 1:48 AM

kurang kalsium kot kena simpul urat tu..cuba minum susu lieya..

January 22, 2016 at 9:05 AM

hahahha suker benau kite tgk set bentoriangria bebudak ni ek... jelesss

January 22, 2016 at 10:18 AM

restoran ayam kg hasan kt bangi tu kite penah makan gak. syok la lauk sedap2. nnt bebila nak g lagi la..

durian tuuuuu... menggoda!

kite tak suka kene urut... badan ok lg, kalu urut kaki mmg nyerongen jek la sbb geliiiii..! x sukaaaa! hahaha

bento miamija tetap memberi inspirasi :)

January 22, 2016 at 10:36 AM

pandainya anak2 makan durian! saya kalau beli durian mmg syok la mkn sorang sebab anak2 mmg tak makan durian... heheheh

January 22, 2016 at 12:40 PM

eh mana acik bt ntry khamis je... babap kang

dlm banyak2 tuh durian paling memikat hati hoiiii....

January 22, 2016 at 4:23 PM

Selamat bercuti...hepy thaipusam...

January 23, 2016 at 6:30 AM

Keh..keh..keh....N9 pun cootiii.. hehe he
Lieya...tersenyum2 akak nengok Lieya gigih membalut sup dgn foil.tuh...

January 24, 2016 at 10:42 PM

Mmg ngelat sungguh ko Lieya, update tiap khamis je. Mak pun mcm dah nak berjangkit dgn ko ni sejak cuti pjg minggu lepas.

Kagumlah mak dgn ko ni Lieya, puasa Isnin Khamis tak pernah missed, mak yg dah hampir senja ni pun liat ayoo....

January 26, 2016 at 11:30 PM

Sama la kita Lieya...
Makin liat nak mengupdate blog...

Owh, tak pregnant pun boleh kena simpul biawak jugak ek lieya?
Saya memang suka sgt la kalau orang urut satu badan...
Rasa ringan jer badan...
Tapi itu lah, dah lama sgt tak mengurut... huhuhu

Senang pulak tgk cara Lieya goreng laksa...
Dah la nampak sedap jer...

January 28, 2016 at 9:22 AM

erm...masih tak terbayang mcm mana nak buat mcm lieya ni..bento untuk anak anak..

January 29, 2016 at 4:31 PM

aaa durian itu!!

February 2, 2016 at 11:22 AM


durian dapnya..

oke dpt satu tips. bru tahu balut dgn aluminium foil.. tenkiu akak

February 3, 2016 at 9:27 AM

ok r tu lieya update setiap khamis.. lya ni lg r, tgelam timbul dh skarang..
lauk kmpung is awesome...

February 6, 2016 at 12:29 PM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy