Tuesday, April 12, 2016

weekend kami berempat saje!



Assamualaikum..... happy tuesday semua!!

dah masuk rejab kite kan.... tak sampai 2 bulan lagi kot nak puase kan....sape yg tak ganti tu cepat2 ganti kalo berkudrat utk ganti..tak baik tangguh2 .... arini jom layan kisah weekend kiteorg ari tu.... alaa tak kemane pun sebab papa budak2 ni takde outstation dari jumaat sampai ahad....so tema weekend aritu adalah "marilah kite kematu bontot duduk dirumah berjemaah" hahahahaha

*
*
*
*
*
*
V

sabtu tu pagi2 lepas mandi semua ajak dieorg pi sarapan roti canai...



aku share berdua dgn dayyan makan roti telur.... mia ngan jaja masing2 makan roti kosong....
 


mia plak boleh tanye soalan cepu emas nak buat ape ari tu...ermmm tgk jiran sebelah umah kemain lagi anak beranak gotong royong kemas laman bagai, so jom kite kemas umah.... vakuum satu rumah...mop satu rumah.... petang tu aku sental 4 bilik air...mcm nak mati rase penat!
 
 

tghari tu buat ayam percik...dah lame gile tak mkn rasenye...last buat mase bulan puase tahun lepas rasenye....
 


konon nak buat style kelantan yg kuah putih tu, tapi mcm tak boleh plak... tak merah2 rase tak lengkap jek ayam percik aku.... last2 buat style biase yg aku buat ajek laa hahaahahah
 


sambil2 masak, buat laundry 2 bakul.... layan2 budak2 ni buat homework.... air satu jug depan mata dok berrefill jek sebab lain mcm rase panas so haus manjang.... si dayyan tgh buat keje  matematik...kakak mia die bagi soalan...aku ckp ape bagi susah2 kat dayyan...bagi nombor senang2 jek dah le sbb dayyan kecik lagi... mia boleh jawab ape tau "takpe mama, mia bagi dayyan soalan kbat ni" hahaahahahahah....bertuah punye kakak!
 

tgk! aku bagi nombor kecik2 ajek....baru le kena ngan otak 5tahun dayyan...adoi mia nieh!



 siap dah ayam percik sempoi aku.... kene laa ngan selera anak2 aku...tak pedas sgt.... aku buat masak lemak sayur sawi putih ... utk aku yg nak pedas mkn dgn sambal hitam pahang tu...




ahad plak same jek citer nye.... buat bekpes sempoi jek... lunch pun sempoi2 ajek...gosok baju bagai...


*video dayyan sarapan*
video

ahad semalam aku rase panas lain mcm....bepeluh2.... siap lunch semua...angkat kain siap.... kunci pintu bagai, terus masuk bilik on ekon full blast suhu 16 oiii.... berkurung anak beranak dok dlm bilik layan movie online heheehehehe....tu ajek laa weekend sempoi kami.... yg penting dpt update blog hahaahahah kalo tak, kene sound asek update ari khamis je, camne korang leh hidu taktik aci ngelat aku ni hahahaahahahaha



** nak bawak budak2 ni tgk movie the jungle book asek tertunda2 jek.....weekend ni laa kite pi anak2 yek.....




33 celoteh sahabat

Bestnya bekpes kat luar lieya...order pulak roti canaiii
kak nur bertahun gak x buat ayam percik...lieya thn lps aja huhuhu
rajin dayyan skrg ni ya, bagusss
seronok kemas umah ada geng ni lieya...cepat siap kejenyaa
betul skrg bahang panasnya lain mcm...kat umah ni tak sudah dok tadah air...jap ais dlm esbok licinnn

April 12, 2016 at 9:25 AM

4 biji bilik air???kalau fie pengsan tak bgn2..

April 12, 2016 at 9:28 AM

Amboiiiiiiiiii kak lieya kita ni...rajin nauuu!
4 bilik air sental sekali harung...matiklahhh juju kak. hahahha nak cuci yang 2 bilik air kt rumah pun juju ngelat tau kak...pas kat suami sental...

Ayam percik wowwwwww kerlasss akak...suka nau tgk akak masak bg anak2 makan sedap2...ish2 nak rajin mcm akak lah...

April 12, 2016 at 9:29 AM

anak dah besar2.. senang nak bawak sndiri kuar tanpa apak nya.. boleh harap buat kerje umah jugak..:) tunggu lah anak2 ku besar sikit nanti.. semua ku kerah cuci toilet.. hahahaha [cuci toilet satu umah memang penat!! ] ;p

April 12, 2016 at 9:29 AM

Ada juga berupdatwle lieya..nieda dh lama bersawang blog..adeh...
Btw..ayam percik tu nmpk sedap sgt. Puasa pun dh dekat, bolehla ambik idea buat ayam percik.

April 12, 2016 at 9:48 AM

Seronoknya baca anak beranak enjoy buat keja sekolah, bergotong royong bagai, keluar brekafas tertib ja anak-abak , memang kena reward tengok movie minggu depan ni :)

April 12, 2016 at 9:54 AM

woahhh mengemas umah la paling azab..ngan cuaca panas lagi berpeluh lebih dari bersauna kan lieya..nak lagi umah besar cam lieya..
zee pon weekend lepas mengemas gak lieya..sampai merah muka cam udang bakar..dah ler umah takde ekon..huuu.. tapi lepas tu puas hati ler kan..nasib ler umah kocik jer..

April 12, 2016 at 9:54 AM

rajinnyer...bestnyer ada pembantu...
nieyl kena buat keje sorang²...dr bilik...ruang tamu..sental 2 bilik air...nasib baik 2 je..huhu...skrg nie musim panas,jadi nieyl pun duduk rumah je..x keluar pun g mana²...

April 12, 2016 at 10:00 AM

Tiba teringat ayam percik yg arwah mak akak buat..tapi yg warna putih...kelantan style :)

April 12, 2016 at 10:04 AM

best nyer dah ade anak dara rajin!!! haishh tak sabar nak tunggu anak dara aku besar!

April 12, 2016 at 10:19 AM

betui panas sungguh skrg ni ...
aku ni memtaksihat balik ni ....
kalah sungguh dgn cuaca panas ni

rumah besar nk kemas satu rumah dlm satu satu ari mmg lembik oi

April 12, 2016 at 10:19 AM

Baru seronok nengok lieya update, kita pun baru update harini ok...Cuaca memang panas sekarang ni, amikla lepas ni bill kita mesti naik huhu

April 12, 2016 at 10:27 AM

hahaha. lea hujung minggu kat rumah aircond sentiasa buka. abah adli sound. anak ngan mak sama je. tak leh panas. panas betul kan lieya.lepas mandi berpeluh-peluh

April 12, 2016 at 10:32 AM

Sekarng ni memang berbahang Lieya. Kat Johor ni hujan bukan tak ada. Ada aje tapi tetap berbahang. Bill elektrik kakak berganda bulan lepas mungkin kerana on aircond tak henti.

April 12, 2016 at 10:48 AM

puuuuuuuuuuuun nikmat je aku rasa tgk ko duduk rumah..mcm2 aktiviti korang buat kan :)

dr memasak, homework, layan movie, mengemas rumah..seronoknyaaaaaaaaa..

tp tu la cuaca pepanas ni mmg cepat letih nak2 dgn keje umah yg tak abis2..hhheee..

cuci toilet mmg menangis nk buat kan..letih lain mcm hhhaaaaaaaaa..nasib la ko ada 2 anak dara membantu..anak dara aku ada 2 gak tp menyepah adalg ppppfffttttt!!!!

sedap lieya ayam percik..aku pun dah lama jugak tak memercik..last bulan puasa gak hhhaaa..mmg kelaziman kot, bln puasa ayam percik hhhiiii

April 12, 2016 at 11:04 AM

Akak ada 3 hari tak berganti lieya..
Akak ganti isnin khamis jer..
Dah kilauan emas ni.. tak larat nak puasa direct gitew..
Dah lah tahun lepas akak kena awal dan hujung..
huhuhu menangis nak ganti berbelas hari ni :(

macam sama lak dengan akak dgn lieya..
Pagi tu sarapan kat luar .. roti canai gak..
Tapi tang lunch ko tu lieya..
Memang power.. ayam percik..
Perghhh akak tengok macam nak mencakor dinding jer dah ni..
Tengahari akak makan luar juga..
Kat restoran Adam Lai SS15 tu..

Cuaca panas ni akak suruh anak togok air kosong banyak2 jer Lieya..
Sedia satu sorang air 1.5liter sorang..

April 12, 2016 at 11:17 AM

seronok,kan buat semua kerja rumah anak beranak mcm tu..lps tu tersadai kepenatan hehe

April 12, 2016 at 11:24 AM

oklah tu sesekali ber4.... hehehe
tp patuh arahan betul 3 beradik tuh menolong ngemas umah...
untung betul ko dpt anak dara 2 org tuh....

sbb nengok ayma percik ko lah smlm aku bt ayam percik kelantan... mmg layan

April 12, 2016 at 11:54 AM

Seronok baca entry Lieya ni. Nany ade lagi 2 hari nak ganti. Thank you sebab bagi pesanan penaja. Kekekek...kat sini now subuh kol 4.15..kena bangun kol 3 lebih if nak sahur. Buka pose kol 6 petang camntu. Tapi OK la sebab now cuaca nyaman gitu...

Lawo umah Lieya..suke tengok anak2 rajin tolong menolong. Part soklan kbat tuh memang kelakar..lawak la kakak nih!

April 12, 2016 at 12:10 PM

walaupun weekend kt rumah tapi aktiviti penuh. akk skrg ni kerjanya nk baring manjang....manjakan sgt diri....malas nk buat apa2.

April 12, 2016 at 12:41 PM

ayam percik tak menahan di tengok ...;)
rajin bebudak nie kemas rumah yer ...

April 12, 2016 at 12:52 PM

perghhh 4 biji bilik air kak..
saya yg dua aje pon semput.. ekekke..

mmg pnas sangat
take care

April 12, 2016 at 1:37 PM

Salam Lieya..
untung anak2 Lieya.. papa x de pon boleh jugak makan kat luar.
kalo Zura, memang terperap kat rumah jer lah.
malas nak kemana2. x reti jugak nak handle anak2 sorang2. hahahaha

Rajin nye anak dara.. macam tu lah.
bila cuti sekolah gotong royong kemas rumah.
baru bermanfaat cuti nye. kekeke.

Bila tengok ayam percik Lieya nih teringat pulak ayam percik mak Zura.
Mak orang kelantan. so, ayam percik dia versi kelantan lah walaupon duk terengganu.
tetiba teringin pulak nak makan ayam percik mak Zura. sedapnyeee.

memang sekarang musim panas kan. Kat rumah Zura weken haitu asik masak air jer.
sekejap2 jer air dalam jug habes. haus benor kan~

April 12, 2016 at 1:55 PM

bagusnya wikend lieya penuh dengan xtviti mengemas..
hehe.. Kbat dibaginya yeh kakak mia.. hihi..
sampai 4 sekali sental yeh? leh bayang dah mcm mana rasanya tu
Kita pun dah lama x buat ayam percik.
Bagus lieya ni dok ngan anak2 pun rajin manjang
Tp kan ermm.. kita pon ada peel
bila asben x de umah mula la kita ligat semacam
nak kemas semua benda
klu dia ada kan asyik ajak jalan je kejenye kita ni..
kakaka

April 12, 2016 at 2:15 PM

Rajin anak2 bantu tolong mengemas rumah..
Amboi ayam percik nye merecik laa..ke sini..hehehe
Rajin dayyan wat homework.. pandai laa dia nanti.. :)

April 12, 2016 at 2:36 PM

nak tidoq umah ko la weekend ni..hahahha....bestnya lahai jadi anak ko..hahhahahha,,,,seronok ada mak rajin ni

April 12, 2016 at 3:45 PM

wah sakan sekali 4 bilik air terus sental..terbaiklah pecah peluh..tak payah senam dah klu lagu ni.hehe..

sedap ru ayam percik tetiba plak teringin..adoii tunggu pasar malam jumaat ni la request en suami.haha..

weekend sempoi2 lepak kt rumah ni kadang2 lg best..mengeratkan siraturrahim anak beranak gitu.huhu

April 12, 2016 at 7:33 PM

Seronok tgk weekend lieya..
Even tanpa suami ada kt rumah pun..
Still blh enjoy dgn ank2 dgn gotong royong..
Syiok je rin tgk...hehe

April 12, 2016 at 9:26 PM

sedap plak aku tengok ayam percik ko
eh
lately ni
aku tgk weekend pun ko masak kan!

April 14, 2016 at 3:36 PM

Kadang kadang kalau laki tak de tulah masanya nak duk rumah santai santai kan....Seronok jugaklah kalau sesekali gitu, dapat rehat. Tp kalau selalu gitu tak best jugak weyh....
Mak pun lama tak buat percik mcm tu Lieya....udah kemecer pulak!

April 14, 2016 at 5:25 PM

best jungle book lieya.. terkejut ajer...

cantik n kemas tulisan dayyan

April 19, 2016 at 7:45 AM

Sesekali duduk di rumah aje pun berpeluh-peluh dibuatnyakan! Cuaca panas sekarang ni memang rasa macam malas nak keluar rumah. Kalau boleh keluar kejap pastu balik rumah cepat-cepat. Yang penting-penting ajelah baru kita keluar rumah!

Dayyan dah belajar campur tolak ke? Betullah kata mak budak ari tu ek - education is very tough! Budak 5 tahun dah belajar campur tolak, tak sempat nak masuk sekolah.

April 19, 2016 at 4:02 PM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy