Monday, November 21, 2016

pekena kuih keria antarabangsa hj jalil


Assalamualaikum....


salam senin semua!! tak lama lagi jek nak cuti sekolah, tgl minggu ni je sekolah.....cuti ni tak kemane kot...dah berjalan sebelum cuti ari tu....ade daftar kan dieorg kem pemantapan alquraan....dah pi ujian saringan, tak tau lagi dpt ke tak...hope dpt laaa...kalo tak mmg semate2 melangok dok umah ajek laa dieorg cuti nanti.....hari ni nak citer pasal keria viral kat melaka nun.... jom layan gambar sambil i cerita ceriti....

*
*
*
*
*
*
V

tapi sebelum aku membebel2....aku ingatkan ...rase sedap adalah subjektif...ade org rase kata sedap, ade org rase kata tak sedap biase2 je...so jgn kecam ahkak....sebab ahkak rase keria ni sedap gilerrr kot haahahahaah.... ye laa dpt beli mase baru lepas goreng...pastu ngap plak panas2....gile lazat kot!


hujan pun org tetap gigih beratur panjang2.....aku special sikit, dok dlm keter ajek....dah siap baru masuk pi amik...


dalam kedai dah q sampai bentuk S kuase 3 kot...sambung melengkor kat luar sampai ke keter aku hah....


menurut akak ni dieorg gentel dlm 8000 lebih bijik keria sehari...kalo weekend lagi byk dieorg keluarkan....semua handmade..no mesin2...sebab katenye dah try guna mesin tapi keria yg terhasil tak jadi..melekat2 kat mesin...mmg laa sbb aku rase keria ni mmg tak rase tepung langsung...isi keledek semata....


sekali keluar 3 dulang...org order plak 30-20 bijik...org belakang dah risau2 jek kalo kene tunggu batch keria lain haahahahah....sebijik 50sen ....


kat sini le specialnyer...kerianye di salut gula nira...tepung sikit, isi keledek semata.... wangi je bau gula nira...manis? ntah le, aku kuat manis so rileks jek aku layan hahaahaah....lepas satu, satu masuk mulut...30 bijik mcm mkn kacang ajek koooo hahahaahah anak2 pun suke...jgn cek paras gula lepas tu, sure nangis nyesal hahaahahahaha


saiz comel ajek....crunchy2 mkn bunyi gula tu pecah....slurrrpppp!...lepas syok mkn ko tgk tudung ko haahahaha penoh gula beterabur....jeling jek laki tgk kereta bersepah gula nira haahahaahaahah


nampak...isi keledek semata...tepung pun tak rase....


saiz kecik...3 kali ngap abis dah haahahahah


kalo makan panas2, isi keledek dlm tu pun lembik2 lagi....melocot2 mulut mkn sbb panas....tu laa sape suh gelojoh hahaahahah



kat kedai keria ni pun ade jual laksa limbongan..sedap jugak sbb guna belacan melaka kot....oh yeak ade lagi satu port keria gula nira ni kat sini....org panggil keria antarabangsa hajjah rahmah...yg tu tak penah rase lagi...ade kate sedap lagi kat sane, ade kata hj jalil ni lagi sedap...
so ade sape2 nak pi melaka? ahkak nak kirim 10 bijik ikat tepi ekekeekekekek....tak syok kirim2...dpt dah sejuk so hilang sedap die yg subjektif tuu...ahaks!...promo tidak berbayar pun, saje promot bisnes org melayu kite ekekekekeekek




**my fren nak pi korea...yeay! ade can kirim brg kosmetik ngan die....tq my lovely sister sudi tolong belikan brg yg i nak tu...muaahhh!...mase aku pi korea ari tu kan dpt byk sample2, bile dah pakai ade yg aku serasi sgt2...tu mintak my lovely sister belikan..kat sini harganye kemahin melampo dgn gstnyer....







27 celoteh sahabat

dh dpt rasa...tp nk gk rasa yg tgh panas2 tp dpt yg dh sejuk tetap sedap and lembut....aritu share info kwn ada nk p melaka so die open order saper nk selit...1000pcs die dpt order...so die bg la kita rasa 10biji...sedappppp

November 21, 2016 at 10:01 AM

nampak sedap tu ... dok virral kat fb ari tu

November 21, 2016 at 10:10 AM

bape puluh kali balik melaka, katr kpg melaka kan...tapi tapi tapiii xpernah lai rasa keria sedap glemer ni..

nnt boleh msk dlm list

November 21, 2016 at 10:14 AM

masa rin pegi hari tu xdpt nak rasa sebab dh habis licin..nk tggu depa baru nak menggentel..kesian sngt rin..tp anak tiri i penah bwk balik..dah sejuk..still sedapla..kalau makan panas2 mcm lieya lagi la sedap..huwaaa..nk kena repeat melaka nih...

November 21, 2016 at 10:31 AM

Mak aihh. Kuih keria antarabangsa tu. Sampai beratur nak makan keria. Tak pernah lagi merasa walu diriku orang melaka

November 21, 2016 at 10:36 AM

akhak lalu jew , tak pernah singgah pon , iyelah q nyer panjang benao pas tue ngan jem lagi , nak parking susah , nnti nak pi try lagiii ...

November 21, 2016 at 10:40 AM

sama la kita kuat manissss... ngee~
eh, kat putrajaya pon ada orang amik order kuih ni. tapi caj mahai la skit

November 21, 2016 at 11:03 AM

tak pernah makan.. sekarang ni dah ada runner tuk kuih keria ni lieya..kalo mengidam or teringin sangat nak makan kuih keria boleh order jerk tunggu sampai depan pintu umah..nak ke melaka semata sebab ni tak berbaloi..

November 21, 2016 at 11:04 AM

tak pernah rasa lagi. kita ni suka makan kuih keria. kalau g melaka memang nak cari jugaklah.

November 21, 2016 at 11:10 AM

Ini lah yang tgh famous nie...
macam sedap je..nanti nak carik laaa...

November 21, 2016 at 11:37 AM

Kalau macam ini punya business memang berbaloi betul Lieya
Cuma yg nak beli kena sabarlah menanti giliran.

Kakak suka cek-mek-molek yg buat dari keledek juga Lieya.
Sebab gulanya duduk dalam.

November 21, 2016 at 12:10 PM

teringin jugak nak merasa kesedapan kueh nie...cuma nak masuk melaka bercentaa jammed...tapi akan ku cuba usahakan jugak one day nak membeli...ada jugak org buat service runner nakbeli kueh nie..tapi bak kata lieya sejuk takut x sedap kannnn....so aii pendam kan jerk laaa

November 21, 2016 at 12:34 PM

Kreatif sekarang org kita berniaga. Nama kuih pun hebat! Antarabangsa lagi~~~~. Macam keropok lekor gak kan. Lagi banyak isi ikan lagi sedap rasenye..takder la rase tepung semata!. Hahah! Yerla Lieya...gambar org beratur tuh garu kepala ke picit dahi sebab riso kena tunggu next batch pulak. Memang masak jugak laaa...Pekena kuih keria musim-musim hujan ni pekena dengan kopi 343 ke nombor die? memang terbaikkkkkk...HAHAHAH!

November 21, 2016 at 12:36 PM

aku suka.. sedap!

November 21, 2016 at 1:07 PM

Lieya, ni ke keria antarabangsa kat Melaka yang kena order dulu baru boleh beli?

Kebetulan pulak, macam tau-tau aje akak ni tengah sibuk menggoggle pasal kuih keria popular kat Melaka ni. Maklumlah teringin juga nak cuba. Tapi kalau suruh beratur sampai S kuasa lapanbelas, macam tak sanggup pulak!

November 21, 2016 at 2:55 PM

tetiba viral & fames kuih ni..
btw, jemput singgah tempat saya ye.. =)

November 21, 2016 at 3:08 PM

ko nih lieya, nsb tak ngandung aku... klu tak mau anak aku lahir2 ngences hehehehe...
bile lah dpt merasa... walaupun aku bkn lah minat sgt kuih manis2 tp nk jgk merasa kan hehehe...

November 21, 2016 at 3:13 PM

Nk beratur panjang tu yg leceh Lieya huhu...dh Lieya ckp sedap minta ada rezeki la kak Nur merasa one day nnti...itu yg best tepung sikit aja

November 22, 2016 at 1:55 AM

Aaaaa haritu Nani pergi ramai gila orang kak. Huhu. Takdek rezeki lagi nak rasa :(

November 22, 2016 at 8:18 AM

Lama aku tak makan kueh keria ni. Donuts put lama tak makan jugak. Thanks for the reminder, hahaha

November 22, 2016 at 9:33 AM

huhuu.. akak terlio tgk ko dok ngap2 keria sodap tu...

bila la nak ke melaka nak cari kuih keria ni jugak....

November 22, 2016 at 10:30 AM

perghhh bila nak sampai ni, nanti nak masuk dlm list mesti ke sini kalau lawat melaka..

November 22, 2016 at 11:30 AM

ALAAA..tak pernah try lagi la ..
pi melaka mesti kene pegi nih.
hehe :)

November 22, 2016 at 2:23 PM

Kuih keria ni yg akak dok kempunan tak dpt2 lagi ni. pegi Melaka aritu dah lalu depan kedai tapi kedai dah tutup.. alahaii... frust menonggeng. Esok pegi lagi sekali sblm sampai ke tempatnya, tengok kat tenet.. rupanya tutup hari isnin.. aduhaii... kali ni gila2 menonggeng... hahaha... entah bila ada rezeki nak ke Melaka lagi... nampak sedap sgt tu...

November 22, 2016 at 3:04 PM

Hari tu laki hakak pergi Melaka suh beli keria ni....tapi balik bawak putu bambu? Adoiiii lah laki... Malaslah tu nak mencari tempat bagai. Tak pe, nak jugak rasa kalau balik Muo nanti.

Namanya pun keria ye Lieya mmglah rasa keledek, org yg suka keledek surelah suka...

November 24, 2016 at 9:40 AM

sedap yer.. nampakpun sedap... tp memang tak dapatler merasa jauh beno... tapi dulu mak akak buatpun sedap... lama dah dia tak buatpun..

November 27, 2016 at 10:44 AM

Mmg femes sungguh..
aritu tgk sape ntah share jugak pasal lokasi kuih keria ni

November 28, 2016 at 9:35 AM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy