Thursday, November 3, 2016

cuti2 lieyalatif ke korea (part 9) bubye korea


 Assalamualaikum...


3 nov hari nie....besdey anak dare aku si mia yg ke 11 tahun....dah selamat kami celebrate in advance kat  hotel hatten, melaka weekend ari tu....nanti aku up entry potong2 kek bile entry korea ni dah abis...tak lame lagii dah...pasni ilang dah loya2 korang layan entry akak nie hahahaah..tinggal berbaki 2 entry ajek nanti muahahahaahah....okey, dah pergi, mesti ade baliknyer kan...lain le kalo ahkak migrate dok korea terus kakaakakaka..so jom layan citer kami pulang ke malaysia...





  • 30 sept. 2016 (jumaat)
  • INC - KUL D7505 (4.25pm-9.55pm)
  • catatan perjalanan kami dari Inchon Internatioanal Airport  ke KLIA2

*
*
*
*
*
*
*
V

hari last kami di Boa Guesthouse...sob sob sob ..sedey... menu sarapan hari ni dieorg sediakan potato stew...ala2 mashed potato laaa....



panaskan nasi goreng brahims, buat roti bakar, goreng telur...alhamdulillah stok makanan mmg cukup2...ari ke 5 semua licin..kecuali ade sekotak nasi arab brahims so aku tinggalkan ajek kat locker muslim dlm pantry nie...mane tau rezeki traveler lain nanti kan...


lepas makan, siap2 untuk bertolak ke airport... flight kami pukul 4.25ptg...masa checkout kat guesthouase ni ialah pukul 12...buruk perangai, mentang2 hari last...kasut atas tilam hahaahahahahaha....


urusan checkout kejap jek...



sebelum ucap selamat tinggal aku bagi kad ngan coklat daim sepeket sebagai tanda terima kasih atas good hospitality sepanjang kami menginap di sini...


kami naik taxi je sbb tak kuase nak angkut luggage berat2 nih....sudu laa paling berat sebenarnye kakakaakakak....


sampai2 timbang beg dulu..jgn lebih kg sudahhh...


balik tu kami amik 40kg...mati2 ingat dah tambah..rupenye belum ....mujur lebih 1kg jek...ape lagi bongkar balik beg n susun balik....


walaupun flight pukul 4...tapi saje standby awal...uruskan refund tax bagai...refund tmoney...


kami lepas timbang beg, terus ke tax refund kiosk nieh...org tak ramai lagi..yelaa pagi kan.... pergi q dan standby passport, tax free form ngan ticket ...simple jek prosedur die...nanti staff die akan cop kat form korang tu...pastu sepatutnye kene pergi declaration kaunter tapi kami takde plak kene cek2 luggage ...mcm aku bace kat blog org lain ade yg kene cek kat area declaration kaunter...so selamat lah kami..tak kuase kot nak bongkar2 beg lagi...pastu sila check in bag....kemudian baru lah boleh pi tuntut refund tax ko...kami dpt 20ribu won balik...wottt wotttt byk tuuu!! leh sambung soping kat kedai2 dlm airport ni...yahuuuu!!


jadi silalah ingat .... simpan tax refund form yg korang akan dpt lepas soping lebih 30ribu won kat kedai2 yg ade tax refund nieh...pastu isi siap2 details kat sampul tu...jgn sampai airport baru terhegeh2 nak isi...buang mase hokey...simpan resit comel2 dlm tuh....


jom jalan2 dlm airport ...menghabiskan saki baki won yg ade... aku soping kat skinfood... beli lip tint byk2....beli krim muke...krim tangan...pastu pening pale nak sumbat mane sebab beg dah check in hahhaahaha....pastu tetibe risau2 panik sbb lip tint tu kan sejenis cecair...boleh ke hand luggage....kahkahkah...lawak mase tu...rupenye boleh....so dont worry kalo korang nak soping komestik2 jenis cecair or gel lagi..asalkan tak lebih 30ml ...aku lupe heheheeeh


bubye korea.....in sha Allah ade rezeki kami dtg lagi di lain musim plak....


last kopek aku soping sebelum boarding ialah coklat...khas utk bos aku...pastu masuk je flight masing2 terus membuta...penat kot hahaahahah... order menu biase...nasi ayam utk budak2...nasi lemak pak nasser utk laki aku...aku plak amik nasi kerabu...


menghabiskan stok coklat yg kami bawak dari malaysia utk bekalan kudap2 mase berjalan2 kat korea ari tu.....budak2 ni bantai membuta jek...



dlm flight jumpe balik muka2 yg same flight mase pergi ari tu kakaakaak...budak2 muda lagi, student u...aishhh korang, dah sampai korea korang..akak ni tunggu dah keje baru merase nak pi hahaahahaha...pesanan akak 1 je..dah keje ptptn jgn lupe bayooo yeee...eh? hahahaahahah


ceh..sempat je si mija snap pic mase aku tgh tdo....



alhamdulillah...touch down dgn smooth dan tepat pada waktunyer....urusan luggage semua pun laju ye laa dah mlm buta kan...org pun malas nak cek2 ko hahaahahah....


naik erl ke putrajaya...amik kereta.... parking kene rm32  utk 5 hari...okey la kan...murah ...dgn dpt parking berbumbung...keter ko pun selamat tak berjemur...aku mls nak suruh2 org hantarkan bagai ke klia...takmo menyusahkan org...ko nak pi jimba2 holiday, pastu nak susah2kan org hantar ko....org lain pun byk urusannye kan....


tak balik terus...singgah mamak jap...dah rindu mamak oiii hahahaahah....ape daaa baru 5 hari kan....so supper dulu kat mamak....aku pekena roti telur...budak2 ni mkn megi goreng....
maka balik la ke kehidupan realiti....pergi keje balik keje...hadap keje rumah lagi...hahahaahah...mari lah start menabung utk percutian seterusnya...nanti aku up entry hasil soping dan persiapan ke korea...xoxo!




klik utk bace kisah korea part 1
klik utk bace kisah korea part 2
klik utk bace kisah korea part 3
klik utk bace kisah korea part 4
klik utk bace kisah korea part 5
klik utk bace kisah korea part 6
klik utk bace kisah korea part 7
klik utk bace kisah korea part 8






19 celoteh sahabat

seronok baca entry jalan2 lieya n family

November 3, 2016 at 9:17 AM

Pesanan penaja..jangan lupa bayo PTPTN tuh. Sempat lagi.HAHAH! finally kan..berakhir la episode jalan2 Lieya Latif ke KOREA. Seronok baca. Macam2 hasil tangkapan dan pengalaman yang korang bawa pulang. InshaALLAH..semoga kita ambil iktibar atas sikap2 org Korea yang baik2 tuh la. Aigooo!!!! mamak jugak di hati kan. Teh Tarik vs Nasi Goncang!

November 3, 2016 at 9:44 AM

msti mcm tak puas ddk sana 5 hari kan lieya...

November 3, 2016 at 10:04 AM

blik2 trus tuju kedi mamak ye..rindu roti canai anney
hahha

November 3, 2016 at 10:14 AM

Saya ada gak usha boa guest house ni,rasanya charge dia mahal sikit kan dari hostel lain kan. Tapi yg bestnya dia ada kedai makan halal situ

November 3, 2016 at 10:35 AM

Bila balik negara sendiri mesti rasa legaaa..best sangat kan...
rindu korea tu dah tentu laa..tapi tidur dalam bilik sendiri lagi best kan...hihihi...
mana ole² nieyl?ada x..hihihihi..

November 3, 2016 at 11:13 AM

Wahh sampai sampai Malaysia terus ke mamak. Hehehe.

November 3, 2016 at 11:21 AM

Hepy Bezday Mia.....
Ohhh ...ni entry detik detik nak balik Malaysia baliklah ni ek....Seronok ke nak balik Malaysia tu? Ke masih belum nak balik lagi haha....
Mcm leceh je Mia nak kena isi form bagai tu....

Kira murah jugak fee parking tu. Betul lah tu, kita syok berjimba, org kena tolong hantar ke airport pulak. Nanti citelah habis bape RM ek

November 3, 2016 at 12:16 PM

dah selamat landing Malaysia ;)
seronok bace citer Lieya sampai terbayang -bayang depan mata

November 3, 2016 at 1:25 PM

dh selamat smpi ye..mana ole2 hihi

November 3, 2016 at 2:02 PM

wow .... berapa lama kumpul duit nk ke korea ni nanti cerita juga ... hehehe

aku tgu baby besar la klu nk jln obersi ..skrg ni pusing dlm mesia sudah

November 3, 2016 at 2:41 PM

Thank you for sharing your travelling experience.
Pergi jauh sikit ah..
Tempat takde nasik, tengok cammana kalau lapar nasik, boleh sampai termimipi2 periuk nasik. HAHAHA

November 3, 2016 at 5:45 PM

ehhh dah balik ehhh...kjp nau rasa kena tmbah time lagi tuu...hehhehe....sampai2 mesia terus terkam roti canai ehh...

November 3, 2016 at 6:22 PM

Perjalanan Lieya dh dirancang awal...nk gi mna...jln mna...bukannya slalu dpt gi oberse ni kn..kna rancang betul2...

Akhirnya kembali ke realiti, suka ayat tu...restoran mamak ttp dihati kn

November 3, 2016 at 7:00 PM

seronok kan dpt jenjalan tempat org... tak sabor nak tengok apalah yg lieya shoppingkan kat Korea tu...

November 4, 2016 at 11:16 AM

Best nyer..gigil aku nak kumpul duit buat masa nie..huhuu..mgkn lagi 5 thn la kot..sobs!~ tapi percutian ko tetap best gilerrr...seronok aku tgk!

November 4, 2016 at 1:15 PM

I m going to korea too. Everything ready.

Happy birthday girl.

November 4, 2016 at 3:45 PM

Happy belated birthday Mia..
Moga jadi anak yg solehah..

Rasa kejap je 5 hari tu ye Lieya..
Tapi berbaloi rasanya tu..
Byk tmpt yg pergi..
Yg paling besttttt...
Shoping sakannnnnn.. πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜€πŸ˜€

November 7, 2016 at 1:47 PM

alhamdulillah...
next kemana lak lieya???

happy belated birth mia..
share tarikh beday sama dgn Fasya...
smoga mia trs mbesar mjd ank y bjaya duniakhirat..amin..

November 10, 2016 at 7:46 AM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy