Monday, October 31, 2016

cuti2 lieyalatif ke korea (part 8) nangdaemun & yang good restaurant



Assalamulaikum semua!!


tu diaaa hari ke empat kat korea kemain lame nak abis entrynye hahahahha...byk destinasi so byk le entry.....kekekeekekek....jom bace sambungnnyer....



  • 29 sept. 2016 (khamis)
  • catatan perjalanan kami ke Nangdemun, Yang Good Restaurant & Hongdae Market

*
*
*
*
*
*
*


lepas kami berhanbok dan makan macaron ice cream tu, kami gerak ke Nangdemum naik train....haa kat sini mmg aku naik seh la ....sorga soping gituuu....misi mencari brooch gitu...rata2 kalo bercuti ke korea mmg tak sah tak singgah di elandang mall utk borong brooch....agak payah gak nak cari e landang mall nie...bukan ade signage besar pun...rupenye kat sini dieorg panggil lengddang mall...bace kat blog rata2 semua tulis e landang....aiyoyo!


laju2 naik tingkat 2....mak oiii berpinar mata tgk bling2 kat sini....segale2 ade kat sini mcm butang baju melayu, subang, gelang, rantai...mcm2 lagi laaa aksesori........tapi aku dah target booth mane aku nak pergi...so terus cari booth yg aku nak pergi tu....sebelum pergi korea mmg aku dah siap2 printskrin n save dlm phone booth2 yg aku target nak pergi...siap pic owner die aku simpan...konon hebat laa nak cam rupe org kan hahaahahaha



mcm aku tak pakai brooch yg besar2 gabak sgt so aku cari yg mmg ikut minat aku jek...contohnye mcm safety pin nieh...setiap satu aku amik pair....ye laa nak pakai kat kiri kanan bahu kan....harga satu dlm 3000won....


ni lah ahjuma owner kedai jual safety pin ni...rasenye die je jual safety pin ...booth no 303 okey...aku berposak cari ahjuma nie...sebab kat dlm ni byk gileee booth..penin nak cari...tgk betul2 mcm rupe sape...mcm muke dato lee chong wei kan? hahaahahaha


pastu aku cari brooch yg saiz  sederhana...aku cari yg swaroski....beli pair2 gak utk pakai kiri kanan..tgk dari kualiti mmg bagus laaa...nanti aku tunjuk ape yg aku beli kat entry khas hasil soping....terus terang ckp, kualiti die mmg terbaik...kukuh dan kemas....


bab2 ni syok dgn mia....die pandai memilih sikit.....mija kalo dgn die ..main hentam je die pilih utk aku kakaakakaka


rambang mate kat sini....


ni lah owner kedai nie...siyes aku lupe nombor berapa booth die...tapi dekat2 jek ngan ahjuma muke dato lee chong wei tadi....

dalam 1 jam gak aku dok mengkebek, memilih n soping brooch2 tuh.....pastu kami keluar dari e landang mall tu,  jalan2 area pasar kat nangdemun ni....tahap org soping kat sini bawak luggage kooooo...tapi kami tak laaa....sebab tak beli byk pun...beli tshirt korea jek buat kenangan2....


beli tshirt korea kat sini...3 helai 10 hengget duit kite..kain die best...jenis baik punye...


market sini byk jual baju2, seluar, kasut2, stokin2....aku tak membeli sgt sebab dah plan nak beli kat market area hongdae nanti sbb kat situ mcm lagi up to date fesyen2 nye....kat area sini yg byk menjual ahjuma2 dan ahjussi...kalo di market hongdae yg muda jual....so barang tu pun agak up to date la sikit....tu pendapat aku jek laa...tapi sweater2 kat sini mmg lawo2...


baju2 budak pun ade..comel2...tapi aku tak beli..tgk same je mcm kat pasar malam sini haahahahah...ade satu kedai tu baju baby comel2...aku belek2 laa ingat nak beli kat anak buah sbb murah..sekali mia gelakkan aku bagai nak rak...rupenye tu baju utk anjing hahaahahaha...tekejut tgk model anjing kat bakul tepi kedai tu....lawak tul....


abis pusing kat market nangdemun, kami gerak pi Gangnam-gu....nak pi mkn fresh lamb katernyer....senang je, naik train pergi ke Yeoksam Station (exit 6), cari KFC, pastu belok kiri, jalan terus sampai nampak simpang 3 amik kanan...pastu jalan terus sikit, pastu belok kiri...nanti nampak le restoren yang good ni belah kiri korang....agak susah gak nak cari ..sebab petempatan kat korea ni byk no lorong2nyer...konpius...


ni lah kedainyer...beralamat di Yang Good Halal Restaurant, 15 Nonhyeon-ro 95-gil, Gangnam-gu, Seoul, Korea....


masuk2 jek kedai...mak oiii dah rupe restoren kat malaysia...penoh org melayu ajek....sempat le borak2 ngan deme...yg aku tanda star tu sedap...wajib cuba....



pilihan sup yg ade....aku order soybean paste stem tu...sedappp...dayyan suke...pedas2 sikit...


kami order marinated lamb 2 set dan lamb skewers 1 set, soybean steam 1, nasi putih 5....nanti die akan datang dgn 2 jenis kimchi dan sos2 utk cecah lamb tuh....salad semangkok besar....


1 bowl nasi tu nampak mcm sikit, tapi byk sebenarnyer...nasi dieorg plak mcm lekit2 sikit..ala2 pulut....sedap....licin2 semua makan...penat kot berjalan kat nangdemun tadi....


kimchi kalo kat restoren korea kat malaysia aku takleh masuk....tapi kimchi kat korea aku suke...serius sedap rasenyer....


korang akan dpt tgk nanti, dieorg setting bara yg merah menyala...nanti staff akan jaga daging yg dibakar...tapi mcm kiteorg handle sendiri jek...jgn lambat angkat kang keras lamb kooo hahahaahah


marinated lamb tu sedap...perapan die mcm ala2 satey kite laaa...cecah plak sos mayo ngan sos cili die...perghh mmg sedapp!


adoi teliur aku tgk balik pic ni hahaahahah


ternganga damia lapooo kakaakakakak...total makan kat sini dlm lingkungan rm200 gak le duit kite....takpe laaa...kire makan besar le sebelum balik malaysia...


perut kenyang suka hati...sebelum balik ...puas2 kencing berak kat sini sebab toilet jenis yg ade auto pili air tu hahahaahah..letih dah dok kene angkut botol mineral aje kakaakakak


mari lah kite pulang...tak susah nak balik ke guesthouse sebab direct train.... yeoksam station terus ke hongik university...dlm 45 minit jugak le perjalanan....ni last kami naik train...so menikmati betul2 naik train di sini ...esok ke airport kami naik taxi sebab luggage berat hahahaahah

sampai hongik universiti, kami tak balik guesthouse terus...mlm masih muda..baru pukul 8 lebih so kami ke hongdae market....meriah mcm myeongdong...ramai gile org, kalo pergi sabtu lagi super duper meriah...mcm2 kedai ade...baju2 gile lawo....dayyan beli cap kat sini, miamija soping komestik comel2 kat tony moly...aku beli baju, face mask lagi, krim2 muke lagi, lanyard ..macam2 lagi lah...nanti aku buat entry  khas hasil soping tuh....

balik guesthouase dlm pukul 10 lebih..semua capekkkkkkk...penangan soping hahahaahaha...entry pasal korea bakal berakhir...tgl lagi 2-3 entry ajek lagi....stay tuned!!





21 celoteh sahabat

Accessories utk perempuan mata tak rambang mata Lieya
Ada geng dua anak dara lagi memang menjadilah membelek tak berhenti

October 31, 2016 at 10:01 AM

bab brooch tu kalau aku pun mau gila memborong... lawo2

geram nengok korea nye style bkr2 gitu...
kadang kalu tgk cite mkn2 dia... daging tu bakar gitu je tp nengok dia mkn mcm sedap sgt dh...

October 31, 2016 at 10:29 AM

lea yang baca entry ni pun gila gak tengok brooch. hahaha

October 31, 2016 at 10:46 AM

Fuhhh mahunyaa rambang mata tengok brooch cantik2 macam ni. Murahnyaaa baju dekat sana

October 31, 2016 at 11:03 AM

Ini kalau nieyl yg pegi comfirm x keluar kedai ni kak...huhu...:)
apa² pun that ya setiap tempat akk pegi..akk bagi detail..
senang nak refer nanti...mana la tahu kot² ada rezeki nak pegi ke kan...

October 31, 2016 at 11:12 AM

wowv ..... kagum betul backpacker mcm ko ni wei ... pi jln sendri kat tmpt org .. hebat hoi tmpt yg orgnye tak boleh speaking sgt pun kan ....

October 31, 2016 at 11:41 AM

bestnyerrr.... suka bace entry akak. rse macam ikut sme g korea >_<

October 31, 2016 at 1:02 PM

aku bab shopping yg lemah sikit ni. cepatler update brg2 shopping ko.

October 31, 2016 at 1:48 PM

Kalau dgn anak dara ..
Memang ngam lah tu membelek brooch tu..
Nasib baik 1 jam ko kat situ ajer Lieya..
Kalau sampai 1 pagi..
Memang parooooohhh tu..
Ada tak ole-oleh brooch untk akak ni.. hihihi :D

October 31, 2016 at 3:19 PM

sedapp nyer laaa haii mkn kamben skewer tu..biasa nengok kat citer korea jerk...boleh tahan ehh rega makan kat sana...sebenar nya duit kiter yg murah sgt...kann..huhuhu... manyakk siokk woo nengok brooch2 kat sana...kak azue kalau ke sana kompom nak g sopink2 jerk...
4h 3m pun aii relaaaa hahaha

October 31, 2016 at 5:46 PM

Lps penat berjalan...tiba bab shopping ilang semua kepenatan Lieya...

October 31, 2016 at 6:50 PM

Haah la..sama betul muka macam DLCW! agak2 ade kot darah keturunan nyer tu mengalir. Cer try bagi raket kat die..pandai tak die main. Hahah! Nany tak masuk pun Mall tuh Lieya. Jalan2 area situ jer. Nak tengok keadaan. Memang meriah kan? Kambing tuh best! and betul kata Lieya..nasi derang memang sedap. Boleh gemuks makan hari2. Tapi derang mantain ajer kurus sihat sebab banyak berjalan. Lagi satu..makanan derang kurang berlemak, bergoreng, manis2 yang kita kalau teh smpi 3 lapis ko! Hahaha..Korea mane ade. Unik tau Malaysia. Masa kitaorg bakar daging tuh..tetiba waiter tu datang cakp.. "pusing..pusing". Terkujat jap sambil tergelak2..hahaha! pandai derang. Nampak sangat ramai Malaysian dtg sini.

November 1, 2016 at 10:05 AM

Aku suka part makan tu, aku kalau gi korea aku happy pasal aku tak payah lapar nasik. Hahahahahaha

November 1, 2016 at 10:42 AM

Saya tgk entry ni pun dah terbeliak biji mata tgk brooch2 tu..
Tak boleh imagine kalau dah ada depan mata...
Hahaha, as usual... imagine jer dulu... hopefully can be there one fine day :)

November 1, 2016 at 11:08 AM

wah lieya apa part yg paling best kalau soping kt sanaaa...cer citer hihhi

November 1, 2016 at 1:53 PM

best nye !!!! bila la turn saya pulak nak ke korea.. hee~

November 2, 2016 at 6:35 AM

time shopping ler part paling best selain makan makan dan jalan-jalan

November 2, 2016 at 12:45 PM

ok daku save jgk kedai no 303 hokey..

November 2, 2016 at 3:27 PM

nampak uols makan rin yang terliur2 plak lieya..hahaha

November 3, 2016 at 9:57 AM

Dahsyat ko ye Lieya siap siap dah snap tempat mana ko nak pergi. Rajinnya lahai.....Tapi kalau hakak bab bab gini mmg malas sikit weyh. Tak berapa nak reti.
Mahal ke brooch tu Lieya

November 3, 2016 at 12:23 PM

woww..mau berpinar biji mata nk milih brooch tu..byk giler

November 10, 2016 at 7:46 AM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy